@carcass: για το γερμανικό σύστημα

Υπάρχουν σχολές στις οποίες γίνεται εισαγωγή χωρίς εξετάσεις και χωρίς ελάχιστο βαθμό απολυτηρίου. Αυτό εξαρτάται από το πανεπιστήμιο (επί το πλείστον κρατικά, υπάρχουν ελάχιστα ιδιωτικά) και φυσικά τη σχολή. Οι σχολές με ελάχιστο βαθμό (NC λεγεται, numerus clausus) είναι φυσικά οι ιατρικές, οι νομικές και οι οικονομικές σε όλα τα κρατίδια, γιατί όλοι θέλουν να μπουν σε αυτές τις σχολές. Στις υπόλοιπες σχολές σε δεχόντουσαν ακόμα και με βάση στο απολυτήριο. Κι αυτό βέβαια αναλόγως το πανεπιστήμιο, υποθέτω ότι το τεχνικό πανεπιστήμιο του Μονάχου έχει NC για όλες του τις σχολές). Ακόμα και με 4 στο απολυτήριο όμως μπορείς να σπουδάσεις ιατρική, δηλώνεσαι και μετράς εξάμηνα αναμονής. Με τόσο χάλια βαθμό βέβαια, παίζει και να πρέπει να περιμένεις μερικά χρόνια, αλλά στο τέλος θα μπεις (παίζουνε και έξτρα βέβαια, αν εκπαιδευτείς για νοσηλευτής ή νοσοκόμος, παίρνεις πιο γρήγορα θέση).
Γιατί τα γερμανικά πανεπιστήμια στη Γερμανία δεν είναι γεμάτα, οφείλεται στο σχολικό σύστημα. Μόνο όσοι τελειώσουν γυμνάσιο (Λύκειο δικό μας) μπορούν να σπουδάσουν, όσοι έχουν απολυτήριο Realschule (11 χρόνια) μπορούν να μπουν το ανώτερο σε ένα πολυτεχνείο και όσοι τελειώνουν Hauptschule (9 χρόνια) μπορούν μόνο να μάθουν τέχνη. Και το σύστημα δεν είναι τόσο καταδικαστικό όσο φαίνεται, μπορείς από το ένα σχολείο να πας σε ανώτερο αν οι βαθμοί σου το επιτρέπουν. Δεδομένου όμως ότι ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό δεν έχει απολυτήριο Λυκείου, οι θέσεις στα πανεπιστήμια μένουν μόνο για αυτούς που έχουν.

Τελευταία η τριτοβάθμια περνάει κρίση, τα κρατίδια δεν έχουν λεφτά, οπότε αφ'ενός σιγά σιγά απαιτούνται δίδακτρα (γύρω στα 500 Ευρώ το εξάμηνο), αφ'ετέρου πολλά πανεπιστήμια μείωσαν τον αριθμό των θέσεων τους (συν οι καθηγητές που βγαίνουνε στη σύνταξη δεν αντικαθιστούνται). Στο Βερολίνο πχ, όλες οι σχολές και στα 3 πανεπιστήμια έχουν πλεόν NC.
Αυτό που προσπαθεί να κάνει τώρα η γερμανική κυβέρνηση είναι 10 "ελιτ πανεπιστήμια", τα οποία θα χρηματοδοτούνται απο το κράτος με 10 εκατ ευρω το χρόνο (το κάθε ένα προφανώς). Ποια θα είναι αυτά τα 10 (που ονειρεύονται να φτάσουν στο επίπεδο Χαρβαρντ, Καίμπριτζ κλπ) ακόμα "εξετάζεται"... Και κατά τη γνώμη μου θα είναι μέγα λάθος.

Αυτά