Quote Originally Posted by Deggial View Post
2) Υπάρχει τρομερή απόσταση μεταξύ των "συμφερόντων" και των θεωριών συνομωσίας. Π.χ. ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου έχει δείξει επανειλλημένα πως εξυπηρετεί συμφέροντα δυτικών επιχειρήσεων εις βάρος των συμφερόντων των αναπτυσσόμενων κρατών, αλλά αυτό δεν γίνεται ούτε μυστικά ούτε συνομωτικά.
εγώ πολύ συνωμοσιολογικά το καταλαβαίνω αυτό εδώ. Εφόσον ρωτήσεις τον παγκόσμιο οργανισμό εμπορίου τι κάνει δε θα σου πει τέτοια πράγματα, θα σου μιλήσει για "ανάπτυξη της παραγωγικότητας και της ιδιωτικότητας" ξέρω γω καταλήγοντας συνήθως στο κλασικό τσιτάτο-ψέμμα "η οποία καταλήγει στο όφελος όλης της κοινωνίας". Πολύ συνωμοσία μου ακούγεται να μην λες τα πράγματα όπως είναι και να το κάνεις συννενοημένα μάλιστα.. καθώς αυτό είναι και κάτι που χαρακτηρίζει το σύνολο του οικονομικού και πολιτικού κόσμου μάλιστα. Προφανώς δεν είναι κάτι τόσο συγκεκριμένο όπως ένα λόμπι και υπάρχει και μεγάλος ανταγωνισμός στα ενδιάμεσα, αλλά υπάρχει μία κοινή "ιδεολογία" τύπου "εμείς είμαστε οι γνώστες και οι καλύτεροι και σκοπός μας είναι να γαμήσουμε/μανιπουλάρουμε τους απέξω". Δεν νομίζω ότι είναι τυχαίο πως οι μισοί που σπουδάζουν οικονομικά/πολιτικές επιστήμες είναι σε φάση "έμαθα και κατάλαβα πως είναι τα πράγματα και ξερνάω τώρα" όπως και ότι είναι στο κάτω κάτω τόσο ομπσκιούρ τα πράγματα και προσπαθούμε οι υπόλοιποι να τα καταλάβουμε έστω και φτιάχνοντας αφελείς συνωμοσιοτέτοιες.