για το θέμα με την φορτηγατζή, ένα πρόσφατο παράδειγμα
Αστυνομικοί χτυπάνε αλύπητα ένα μετανάστη, τον οποίο έχουν συλλάβει, ενώ ο ίδιος δεν τους απειλεί σε καμία περίπτωση. Οι αντιδράσεις που μπορεί να προκαλέσει αυτό το βίντεο είναι λογιών λογιών, που με τη βοήθεια ενός πλαισίου συνεπαγωγών θα καταλήξει στις εξής :
1. "Κατάχρηση εξουσίας, ψόφο κακό στους μπάτσοι"
2. "Και που ξέρω εγώ τι έκανε ο μετανάστης;"
Η αντίδραση νούμερο2 δίνει και μια πιθανότητα να μπορούσε να δικαιολογηθεί η κατάχρηση εξουσίας. Σκεφτείτε πως η αντίδραση2 θα μπορούσε μέχρι και να κρύβει ένα "να τα γαμάνε κάθε μέρα τα μουνιά που βιάζουν γυναίκες ή παραβιάζουν στοπ", ανάμεσα σε άλλα. Αυτή δεν είναι μια υγιής αντίδραση, διότι σε καιρούς όπου οι καταστάσεις θα είναι πιο πιεσμένες ακόμα από τη σημερινή (οι χειρότερες μέρες που λέει και ο ικόνοκλαστ), τα παλικάρια της ομάδας 2 θα μπορούσαν σύσσωμοι να ουρλιάζουν για αύξηση της κατάχρησης εξουσίας. Είναι να συνειδητοποιεί κανείς ότι τα προβλήματα της ανθρωπότητος δεν ξεκινούν από την ομάδα Δίας, ξεκινούν από την ομάδα δύο. Θα μπορούσαμε ίσως να συζητήσουμε για την περίπτωση της αυτοδικίας ενός πραγματικού παθόντα σε ένα ημιαποτυχημένο αστικό περιβάλλον, όπως η Ελλάδα του '12, αλλά η "αυτοδικία" εκ μέρους ενός οργάνου της (εκτελεστικής κλπ) τάξης απλά και μόνο επειδή καταχράζεται την δυνατότητα του να μπορεί να κάνει κουμάντο, με τις πλάτες της πελώριας ομάδας Δύο που θα_κάτσει_να_σκεφτεί σε ποιά περίπτωση θα δικαιολογούσε κατάχρηση εξουσίας και σε ποιά όχι, αντί να έχει την αντίδραση της ομάδας ένα, είναι μια αχαρακτήριστη "αυτοδικία".
και δηλαδή αν εμένα μου βιάσουν την κόρη θα κάτσω έτσι; να τα γαμίσουν τα μουνιά