.
Printable View
.
όχι, δε θα μπορούσα.
http://www.youtube.com/watch?v=Dhj0xOq_JgQ
(τον πούλο οι επαρχιώτες να ξεβρωμίσει ο τόπος)
.
Εδώ και κάποια χρόνια, με μια μικρή παύση, ζω εξωτερικό. Στας πρωτεύουσας κάθε χώρας που έζησα πλην Ισπανίας. Τα βαρέθηκα όλα, τα σιχάθηκα και θέλω μέχρι τέλος του χρόνου να την κάνω για λατινική αμερική. Οπότε ναι, αποκέντρωσις!
Αν δεν κανω λαθος, δειλους εννοει αυτους που φευγουν για εξωτερικο ή οχι? Προσωπικα, οχι μονο δε θα ειχα προβλημα να ζω επαρχια αν ημουν στην Ελλαδα, αλλα παιζει να το προτιμουσα. Ποτε δεν λατρεψα τις μεγαλουπολεις ουτως ή αλλως, προτιμω τον καθαρο αερα και την εξοχη.
.
Αυτο το καταλαβα ρε θειο, απλα θελω να πω πως αυτο το θρεντ δεν απευθυνεται σε κατοικους εξωτερικου αν καταλαβα καλα.
Ασε που απαντησα κι εγω κι ο Αρτ :P
Άτομα που έχουν ζήσει εκεί και έχω μιλήσει μου λένε για το πόσο φθηνά είναι εκεί. Αλλά δεν ανέφερα και τίποτα που να θέλει φράγκα. Εκτός αν τέτοια ώρα τέτοια λόγια με μπερδεύεις με κανάν άλλον.
Πάντως αν ήμουν ακόμα στα πάτρια δε θα με χαλούσε καθόλου η Δαρνακοχώρα.
.
Υποθέτω πως πρώτος λόγος που μου αρέσει η πόλη είναι ότι μεγάλωσα στην πόλη, δεν έχω ζήσει καθόλου στην επαρχία και σε όσα ταξίδια έκανα με τους δικούς μου μικρός βαριόμουν απίστευτα τα λιβάδια και τα φυσικά τοπία, συνήθως δυσανασχετούσα μετά τις πρώτες 2-3 μέρες. Τα μάτια μου έχουν συνηθίσει την τσιμεντίλα και τη γουστάρουν, πως να το κάνουμε.
Δεύτερος λόγος είναι ο ρυθμός της ζωής, η εντατικοποίηση. Δεν αντέχω καν την αργή ζωή του φοιτητή στην επαρχία, μου φαίνεται δύσκολη ακόμα και στην Αθήνα. Μ' αρέσουν τα γεγονότα και οι γρήγορες μεταβολές, μ' αρέσουν τα μητροπολιτικά δρώμενα, μ' αρέσουν τα πολλά λαιβς, οι εκδηλώσεις, τα μπάχαλα, το κάθε αναπάντεχο σπάσιμο της ρουτίνας.
Μ' αρέσει επίσης να βρίσκομαι μέσα στην κίνηση των μαζών: στην εργασία, στους δρόμους, στις πλατείες, στα μαγαζιά, παντού. Μ' αρέσει η κριτική που κάνω να είναι από μέσα και όχι από έξω.
ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ 100% και δε θα μπορώ για άλλα 40 χρόνια τουλάχιστον τους αργούς ρυθμούς, τη χωματίλα, τη βαρεμάρα, τα ανοιχτά τοπία, τα κατσικοπρόβατα, τις μάπες με τις μύτες μελιτζάνες και τις εξωτικές προφορές τους (σας).
Οι λόγοι που γενικά σιχαίνομαι την κουλτούρα "επιστροφής στη φύση" είναι άλλοι, είναι πολιτικοί, αλλά είναι αρκετά απίθανο να κάτσω να τους συζητήσω εδώ μέσα. Εν ολίγοις: οι μητροπόλεις είναι σημείο εξέλιξης της ανθρώπινης ιστορίας και κάθε πισογύρισμα είναι αυταπάτη.
Ρωτήστε και τον Καρυωτάκη.
.
κάτσε ρε φίλος, γιατί ρατσιστικά. δεν μ' αρέσουν είπα, δεν είπα να κάνουμε πογκρομ, ούτε ΝΑ ΦΥΓΕΤΕ.
τα δρώμενα είναι όσα ανέφερα μετά, απλά έβαλα ένα επιπλέον "μ' αρέσουν".
τίποτ' άλλο;
.
Θα σε καλύψω σε ότι θες αργότερα γιατί τώρα προέχει μια συνάντηση με τον Μορφέα. Αλλά στα γρήγορα, όχι δε θα με χαλούσε καθόλου και το θέλω. Δηλαδή αυτό, ελάφια και ότι άλλο ναναι, μακρυά από πολλά δίποδα. Μακρυά από κάθε άγχος του 20ου/21ου αιώνα. Το μόνο που μου θέτω σαν όρο είναι να είμαι κοντά σε θάλαττα.
Α, και για τους κολλημένους με την πόλη. Έχουμε έναν κοντά στο σπίτι Σαλόνικα που απλά έχει φύγει από την πόλη, ζει συνέχεια στο 'βουνό' στα 10χλμ απόσταση, έχει κάνει μια φάρμα των ζώων με στρουθοκάμηλους και άλλα και την πέφτει εκεί. Αν σε ψήνει το κάνεις και χωρίς να χρειαστεί στην άλλη άκρη του κόσμου. Απλά αυτό προσφέρει και κάτι παραπάνω λέμε τώρα, στο μυαλό είναι όλα.
.
το έχω πάρει απόφαση εδώ και πέντε χρόνια. συνθήκες δεν το επέτρεπαν (ούτε το επιτρέπουν ακόμα) οπότε και συμβιβάζομαι στο πηγαίνω κάθε τόσο και να προετοιμάζω την κάθοδο ακα. φυτέψαμε τ'αμπέλια μας, περιποιηθήκαμε τις ελιές, η συκιά έδεσε μαζί με τις λεμονοβανιλιες κ.α. και μένει να φτιάξομε την καμινάδα για δε ρουφάει το τζάκι και λίγα μερεμέτια που δεν τελειώνουν ποτέ.
θείο δε νομίζω να θες να σου πούμε και τους λόγους που φεύγουμε απ'τη σκατούπολη εε?
.
.
μόνος μου είμαι ορέ.. μια κυράτσα να βρω να πάρω μαζί ή να μου προξενέψουν κει πέρα κι είμαστε τσιτσί
.
άμα σου΄ρθω θα μου'ρθεις κι εσύ στο νότο όμως για μια απ'τα ίδια. πιπίτσες κ μις ελλάς εν ξέρω, αλλά για καπνά κάτι θα κάνουμε
αλλά πρέπει να περάσεις τ'αυλάκι. κατά πολύ
.
όλα για καλό θείο. την καληνύχτα μου
ανετα αμα εβρισκα κατι καλο η ειχα κανα κτηματακι να βγαζω καμια ντοματα εφευγα.
είναι στα πλάνα. Μας καθυστερούν άλλοι παράγοντες, αν όλα πάνε καλά σε 2-3 χρόνια και Γρεβενά σου ρχόμαστε.
Δεν ξέρω αν θα μου αρέσει τότε, αλλά τώρα το βλέπω σαν παράδεισο.
Η Αθήνα που ζω μου αρέσει (γενίκευση μιας και δεν μένω δήμο Αθηνών :P).
Αλλά η Αθήνα είναι ωραία αν είσαι κονομημένος, αν δεν χρειάζεται να δουλεύεις ρε παιδάκι μου. Θα μου πεις αν δεν χρειάζεται να δουλεύεις παντού είναι καλά.
Αυτό το σχεδόν 2 ώρες πήγαινε 2 ώρες έλα για το μεροκάματο είναι σκότωμα.
Για μένα αποτελεί όνειρο ζωής ένα κομμάτι γης κι ένα σπίτι κάπου στην επαρχία. Δεν έχω όμως ούτε χωριό, ούτε γη, ούτε φράγκα, ούτε παρέα προς το παρόν, και δεν είναι μια κίνηση που ψήνομαι να κάνω μόνη. Οπότε προς το παρόν υπομονή, δικτύωση και μάζεμα γνώσεων πάνω στην διατροφική και ενεργειακή αυτάρκεια.
εδιτ: ινβ4 http://www.youtube.com/watch?v=AEeWWbY5SP8
yeap, έτσι είναι.
κ εγώ δεν μπορώ πολύ μακρυά από τη φύση. θέλω και τα κατοικίδια και το σπιτικό κοτόπουλο και την ντοματούλα από τον κήπο.
μια πόλη σαν τα 3καλα στα 10 λεπτά καλύπτει μια χαρά τις ανάγκες. και η δυνατότητα να κατεβαίνω πρωτεύουσα 1 φορά το μήνα.
Δεν μου αρέσει καθόλου η επαρχία.
Είμαι κλασσικό παιδί της πόλης, δεν την παλεύω καθόλου με τα μικρά μέρη. Με πιάνει κατάθλιψη. Μου αρέσει η αίσθηση "άγνωστος μεταξύ αγνώστων" της πόλης.
Παρόλα αυτά, θα πήγαινα επαρχία αν τα χρήματα ήταν καλύτερα. Απλά θα με έριχνε πολύ ψυχολογικά.
Επίσης
:moutza:
Αυτοί μπορεί να είναι βλάχοι με μύτες μελιτζάνες, αλλά εσύ είσαι μεγάλη τιτίκα....
Σημαντικότατος παράγοντας, στη μεγαλούπολη χάνουμε χρόνια από τη ζωή μας, αντικειμενικά. Βάλε και έξοδα μετακίνησης και γενικά διαβίωσης και η επαρχία είναι μονόδρομος. Ναι, ωραία τα ΛΑΪΒΣ και ο τζέρτζελος, αλλά όταν δεν είσαι πια 25 και έχεις και μια οικογένεια για να νοιαστείς, όλα αυτά αρχίζουν και γίνονται ανούσια.
Επίσης, η αποξένωση στην Αθήνα, λόγω των μεγάλων αποστάσεων σε συνδυασμό με την υποδούλωση στη ρουτίνα, είναι ένα πράγμα που δεν το φανταζόμουν πριν. Δηλαδή την περίοδο που έμενα σε νησί έβλεπα τους φίλους μου εδώ πολύ πιο συχνά από όσο τώρα. Στην επαρχία έχεις ξέρω γω μισή ώρα λάσκα από τη δουλειά και σε 5 λεπτά έχεις ήδη βρεθεί με τον κολλητό και πίνετε καφεδάκι. Εδώ πρέπει να κλείσεις ραντεβού για τον επόμενο μήνα.
Όλα αυτά που περιγράφω ορίζουν για μένα, όσο είναι δυνατό, τον όρο "ποιότητα ζωής" και την έλλειψή της στην Αθήνα. Από την άλλη όμως, δε θα'λεγα ότι είμαι φαν της απομόνωσης σε φάση "πιάνω καλύβα στο βουνό και τρώω καρότα". Χρειάζονται και οι αποδράσεις και μπορείς να εκμεταλλευτείς τη μεγαλούπολη χωρίς να την τρως στη μάπα κάθε μέρα. Να, από Σέρρες η Θεσσαλονίκη είναι 40 λεπτά. Ενώ τώρα στην Αθήνα κάνω κάθε μέρα μια ώρα για να πάω στη δουλειά. Αχανείς οι συγκρίσεις.
Κοίτα, δεν ξέρω πότε ακριβώς την ξεκίνησε την φάση ο τύπος και πως εξελίχθηκε, ξέρω πάνω κάτω πως είναι τώρα και πως έχει φτιάξει μια καλύβα, μπορεί και 2, σε φάση ξενώνας - μη φανταστείς τίποτα ακραίο - και την νοικιάζει σε όποιον θέλει να πάει να την πέσει εκεί. Κάτι φίλοι κάναν πρωτοχρονιά εκεί πριν 2 χρόνια.
Κατά τα άλλα, τι ακριβώς εννοούμε αποκέντρωσις για το θρεντ; Να φύγω από μητροπολιτικό κέντρο για μικρότερη πόλη, χωριό, ή χύμα σε κάποιο οικόπεδο που ίσως έχει κάποιος κάπου. Μέχρι τώρα έχουν αναφερθεί όλες αυτές οι επιλογές.
Άλλος απο κει, ΤΙ ΚΑΛΥΒΑ ΡΕ ΜΑΝΤΡΑΧΑΛΟΙ, ΤΟ ΝΑ ΖΕΙΣ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ ΔΕΝ ΣΕ ΚΑΝΕΙ ΣΠΗΛΑΙΑΝΘΡΩΠΟ.
Πρώτα απ' όλα, κανείς δεν θ'άφηνε την πόλη για να πάει να ζήσει στο πρώτο. Έπειτα, στο δεύτερο παράδειγμα, δεν μιλάμε για αποκέντρωση αλλά για απομόνωση (επιπλέον, τα μισά στις εικόνες είναι καταφύγια κι όχι οικήματα που μένει κάποιος μόνιμα, wtf μέχρι και container για ξύλα για το τζάκι μας δείχνουν).
Καλά τώρα είσαι σοβαρός; Δε μπορείς να καταλάβεις το σχήμα λόγου και συνδέεις το "βουνό" με το κυριολεκτικό υψόμετρο; Μιλούσα για απομόνωση, είτε στη Μπισιρτσιά, είτε στη Λέρο.
Αγνοησε τον ειναι ο βικοτνικ. Σοφα τα λες στο ποστ σου, αλλα διαφωνω λιγακι με αυτο το ποσο συχνα βρισκεσαι με τους φιλους σου λογω "συνθηκων". Κι εγω μενω μιαμιση ωρα μακρια απο καποιους με συγκοινωνιες εδω περα, αλλα οταν θελω να παω να τους δω, απλα ΠΑΩ. Ή ερχονται αυτοι. Δε χρειαζεται να το κανονισω ενα μηνα πριν. Και οκ, καταλαβαινω οτι παιζουν και οικογενειες και παιδια κτλ, αλλα αν θελεις να κανεις κατι που εξαρταται μονο απο εσενα και τους φιλους σου, το κανεις απλα. Κατα τα αλλα συμφωνω με τα παντα.