DAT ASS
Printable View
Αχαχαχ, είστε καμμένοι.
12σταρς, εργαστήριο φυσικής καλλιέργειας στο Τελέθριον όρος της Εύβοιας από την ομάδα Free & Real, η οποία ξεκινάει σιγά σιγά τη δημιουργία μιας αυταρκούς οικοκοινότητας εκεί πάνω.
Όλα τα υπόλοιπα καλά, αλλά αυτό το όνομα "Free & Real" είναι πραγματικά απαράδεκτο.
Ισχύει.
τι φυτέψατε;
:moutza::moutza::moutza::moutza::moutza:
γιατι ειναι ρο-μποτ.
Φυτέψαμε 350 δέντρα (καστανιές, αμυγδαλιές, ροδακινιές, πορτοκαλιές, λωτούς, ακακίες κ.α.) και σπείραμε με σβόλους το μισό χωράφι (τριφύλλι, κουκιά, ρεβύθια κ.α.)
Deggial, όλη δική σου :moutza:
αργά (ή νωρίς) δεν είναι για αυτά; είπα στη γιαγιά μου να σπείρει ρεβύθια και στο νετ που κοίταξα σπέρνουν Μάρτιο λέει. Τα δέντρα θα αντέξουν το χειμώνα; εκτός κι αν δεν είναι πρόσφατη η φώτο
Γενικά η φυσική καλλιέργεια δεν ακολουθεί τους "κανόνες" της συμβατικής. Θα ήταν καλύτερο βέβαια να είχε γίνει σεπτέμβρη-οκτώβρη ή μάρτιο όπως λες η δουλειά, αλλά δε θεωρείται πολύ αργά (δεδομένης της κλιματολογικής αλλαγής). Σημασία έχει να βρέξει και να βλαστήσουν/πιάσουν οι ρίζες πριν πιάσουν τα χιόνια. Θα δείξει.
ειμαι στο μαγαζι...διπλα στο σιδεραδικο κολλουσε κατι ποδια σε κοπανες (ταιστρες) ο κλεανθης και ειχε κατι μπαρμπαδες...
τους φωναξα μεσα και τους διαβασα ΦΩΝΑΧΤΑ αυτο που εγραψες
το θέμα είναι πώς αντέδρασαν
ο ντεγκιαλ εννοει φυσικές καλλιέργειες χωρίς χημικά λιπάσματα και ζιζανιοκτόνα. Επιλέγει να ξεχνάει τις επιπτώσεις των μονοκαλλιεργειών και την επιμονή να καλλιεργούν πράγματα σε ακατάλληλα εδάφη.
χ, κρίμα δεν είναι να πάνε χαμένα τοσα δέντρα από το κρύο; ακούγεται λίγο "να κάνουμε για να κάνουμε" κι άμα δεν έχει καλή σοδειά θα απογοητευτούν οι περισσότεροι και θα το θεωρούν ματαιο. Τη γη ποιος την παραχώρησε;
Καλλιέργεια χωρίς παρεμβάσεις και επιβάρυνση του περιβάλλοντος (αλλά και της τροφής μας) με λιπάσματα και ζιζανιοκτόνα, με συνεχή φυσική βελτίωση και εμπλουτισμό του εδάφους (και συνεπώς συνεχώς βελτιούμενη παραγωγή) = όχι πραγματικά πλεονεκτήματα.
Μάλιστα.
Ένι, η φάση έγινε σε συνεργασία με τον εδώ και 35 χρόνια φυσικό καλλιεργητή Παναγιώτη Μανίκη, οπότε υποθέτω κάτι παραπάνω θα ήξερε.
Τη γη την έχουν αγοράσει.
Ναι. Ειλικρινά, αυτό το πράγμα βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στην δογματική άποψη πως οτιδήποτε "μη φυσικό" είναι βλαβερό για το περιβάλλον (για να μην αναφέρω τις βλακίες για την "σοφία και ισορροπία" της φύσης). Επίσης δεν υπάρχει καμία εγγύηση πως θα πετύχεις πράγματι διαρκή φυσική βελτίωση και έχεις τα ίδια ακριβώς προβλήματα που είχαν οι καλλιέργειες 400-500 χρόνια πριν. Η "συνεχής βελτίωση και εμπλουτισμός του εδάφους" βρίσκεται μόνο στην φαντασία κάποιων οικολόγων, όχι σε πραγματικά, μετρήσιμα και επαληθεύσιμα αποτελέσματα.
πω ντεγκιαλ, σηκω περνα έξω, είναι αδύνατον να μιλήσει κανείς μαζί σου. Τα αποτελέσματα είναι μετρήσιμα, τα θετικά και αρνητικά επίσης, δεν είναι όλα χίπικες μαλακίες, γενικά, μην το κουράζεις, απλά πέρνα εξω
Σε αντίθεση με σήμερα, που οι καλλιέργειες δουλεύουν ρολόι: Μονοκαλλιέργειες υβριδίων, ευαίσθητων σε ζιζάνια και καιρικές συνθήκες και επομένως απαιτητικών σε χημικά λιπασματα, φτωχών σε θρεπτικά συστατικά, που γδύνουν τα εδάφη από οργανική ουσία, τα οποία εδάφη διαβρώνονται από το συνεχές όργωμα έχοντας τελικά σαν αποτέλεσμα οι σοδειές να μικραίνουν διαρκώς, μέχρι που τελικά στρέμματα ολόκληρα αχρηστεύονται από το ξεζούμισμα και τους ψεκασμούς.
Go Capitalism :thumbsup:
Θα προτιμήσω τον ανόητο φυσικό τρόπο που λέει έχε μεγάλη ποικιλία στον ίδιο χώρο, μην οργώνεις, μην κλαδεύεις, αγάπα και φρόντισε αυτά που καλλιεργείς, κι άσε τη φύση να φτιάξει ένα μικρό οικοσύστημα και να αποφασίσει τι θα επιβιώσει και πως.
καλά ολ'αυτά αλλά το κλάδεμα που βλάπτει;
δε βλάπτει αν γίνεται σωστά.
γενικά μην πηγαίνετε στο άλλο άκρο επειδή ο deggial είναι stormtrooper, με οικοοικισμούς και φυσικές καλλιέργειες 6 δισεκατομμύρια δεν ταΐζονται (ούτε τώρα ταΐζονται βέβαια...). δεν είπαμε να γίνουν όλα μεταλλαγμένα (προς το παρόν, έτσι; τα αντιβιοτικά βγαίνουν από μεταλλαγμένα βακτήρια ασούμε και δεν προτιμάει κάποιος να "διατηρήσουμε την ισορροπία της φύσης"), αλλά δεν μπορούμε όλοι να πάμε σε χωριά ούτε το μόνο που μας χωρίζει από τη φύση είναι οι ντομάτες και οι κοτούλες, πιστεύω ξέρουμε όλοι πώς και με τι ντυνόμαστε βλέπουμε γαμάμε. να γίνει σπλιτ, χαλάμε το πιξ.
Εγώ δεν προτείνω απολύτως τίποτα. Είπα απλώς ποιά είναι τα αποδεδειγμένα πλεονεκτήματα της φυσικής καλλιέργειας έναντι στη συμβατική. Τυχαίνει να θέλω και να την ακολουθήσω κάποια στιγμή.
Όσο για το τάισμα των 6 δις που λες φαντομντακ, κάθε χρόνο καταλήγουν στα σκουπίδια του δυτικού κόσμου ΤΟΝΟΙ απολύτως βρώσιμης τροφής, την ίδια στιγμή που ο υπόλοιπος πλανήτης ψωμολυσσά για να μπορούμε εμείς να είμαστε ανετούληδες. Δε νομίζω λοιπόν πως θα υπήρχε θέμα επάρκειας τροφής, ακόμα κι αν οι αγρότες στρέφονταν στη φυσική καλλιέργεια. Το πρόβλημα βρίσκεται αλλού και η συζήτηση περί οικοκοινοτήτων και κατά πόσο βοηθάνε ή όχι, είναι τεράστια.
Αν θέλετε, να το συνεχίσουμε στο πόλιτιξ.
edit: Όσο για το κλάδεμα, ο λόγος για τον οποίο τα δέντρα κλαδεύονται στη συμβατική καλλιέργεια, είναι κυρίως ώστε να επιτυγχάνεται ένα κυπελοειδές σχήμα τους , το οποίο είναι πιο βολικό στη συλλογή καρπών (θα ήταν δύσκολο να μαζεύουμε καρπούς 10μετρων δέντρων).
Η φυσική καλλιέργεια απορρίπτει την τακτική αυτή για 2 κυρίως λόγους:
1. Το ριζικό σύστημα ενός δέντρου είναι πάνω κάτω συμμετρικό ως προς το σχήμα του. Είναι η ανεστραμένη εικόνα του δέντρου, υπό τη γη. Ένα δέντρο με κυπελοειδές ριζικό σύστημα, δεν εισχωρεί εξίσου βαθιά στη γη, σε αναζήτηση θρεπτικών συστατικών και νερού, επομένως είναι πιο ευάλωτο. Επιπλέον, όταν κλαδεύουμε ένα τμήμα του δέντρου, το αντίστοιχο τμήμα του ριζικού του συστήματος νεκρώνεται.
2. Το φυσικο σχήμα των δέντρων είναι αυτό του κεντρικού κορμού με περιφερειακά κλαδιά γωνίας περίπου 45 μοιρών ως προς αυτόν, σε σχήμα ελικοειδούς σκάλας. Η συγκεκριμένη γωνία έχει τη μέγιστη μηχανική αντοχή ενώ το ελικοειδές σχήμα επιτρέπει τον ομοιόμορφο αερισμό και φωτισμό του δέντρου. Κλαδεύοντας εδώ κι εκεί, το δέντρο πετάει τα λεγόμενα "λαίμαργα" κλαδιά, τα οποία εμποδίζουν τον αερισμό/φωτισμό αλλά προσθέτουν και έξτρα βάρος, αλλοιώνοντας τις γωνίες.
Επιτρέπεται το κλαδεμα κλαδιών που μπορεί να έχουν σπάσει ή ξεραθεί ή είναι για κάποιον λόγο στραβά και δημιουργούν πρόβλημα στα παραπάνω, αλλά ως εκεί.
η οικογένειά μου καλλιεργεί από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου. μάλιστα η πλευρά του πατέρα μου ήταν κατ'επάγγελμα γεωργοκτηνοτρόφοι. μέχρι τον καιρό που ήταν μάχιμοι (δηλαδή ζούσαν 100% από την παραγωγή τους - μιλάω για μέχρι πριν 40 χρόνια) δεν ήξεραν από λιπάσματα κτλ, ούτε είχαν συστήματα για πότισμα. ό,τι έφερναν οι καιρικές συνθήκες και λίπανση από κοπριά ζώων. όταν οι οικογένεια άρχισε να έχει κ άλλα εισοδήματα, η καλλιέργεια παρέμεινε υποστηρικτικά και για τη δική μας κατανάλωση, οπότε πάλι δεν είχε νόημα να αυξήσουμε την παραγωγή με τις "σύγχρονες" μεθόδους. δεν ξέρω τι θα πει φυσική καλλιέργεια και τι λέει ο deggial, πάντως τα προϊόντα δε συγκρίνονται με αυτά που κυκλοφορούν στην αγορά. αν κάποιος δεν έχει αντίστοιχη εμπειρία δεν μπορεί να το καταλάβει. κ εγώ 10 χρόνια στην αθήνα, αγόραζα αναγκαστικά από αγορές και supermarket. καμία σχέση.
χαχαχ, τι βλάκας
σταρχιδιαμαςταδεντρα
όντως, τα δέντρα είναι το πρόβλημα; όχι ότι τα παιδιά στην οικοκοινότητα δεν θα ξέρουν ποιον έχουν πατέρα; να μεταφερθεί στο πόλιτιξ όλη η συζήτηση.
Εγώ λέω όχι και να μετονομαστεί το thread σε κηπουρική και οικοκοινότητες.
Επίσης να πάρει θέση και ο Καντιρού
Eγώ μεταφέρω αυτά που λέει η φιλοσοφία της φυσικής καλλιέργειας. Τα παράπονά σας στον Masanobu Fukuoka. Κι αυτός γεωπόνος ήταν.
σε τυχών παρτούζα δηλώνω παρών
Spoiler
Με DEGGIAL είμαστε.
ωραια, παντα ηθελα να πω κατι τετοιο:
οσοι μιλουν για τροπους καλλιεργειας χωρις να λαμβανουν υπ'οψιν τους τις καπιταλιστικες συνθηκες παραγωγης, αυτοι έχουν ένα πτωμα στο στομα.
μητροπολιτανος detected
για να μην εξηγώ πάλι στο μέλλον ότι δεν είμαι ελέφαντας, με saloth sar και ρεηβεν είμαι. Με το ντεγκιαλ τσαντιστηκα παλι, γιατί αναπαράγει τα ίδια και τα ίδια χωρίς να ακούει τι λέμε.
point of order:
Η πείνα στην Αφρικη δεν ωφείλεται στο αν καλιεργούμε μεταλλαγμενα η όχι. Ωφείλεται στην πρακτικη της δύσης (ΕΕ+ΗΠΑ) να επιβάλουν ταρίφες στις εισαγωγές τροφίμων με αποτέλεσμα η αγροτική παραγωγή στις φτωχές χωρες να κρατιέται τεχνητά χαμηλή. Αν αναιρούσαμε τις ταριφες το πρόβλημα της πείνας θα εξαφανιζόταν πρακτικά.
Η δασμοί και οι ταρίφες ειναι ο ΝΟ1 τρόπος με τον οποίο ο πλούσιος κόσμος γαμάει τον φτωχό εδω και αιώνες. Δείτε πχ την Κίνα, όσο επιβάλαμε ταρίφες σε αυτά που εξάγει πεινούσανε (δηλαδη πεθαίνανε απο την πείνα, οχι αστεία) ενώ μολις τις αναιρέσαμε το εισόδημα του κινέζου φτωχού τετραπλασιάστηκε μεσα σε 20 χρόνια. Και ναι μεν ο φτωχός κινεζος εξακολουθεί ναι είναι φτωχός αλλα πλεον δεν πεθαίνει κανείς απο την πείνα.α
Α και μην πει κανεις τιποτα για καπιταλιστικό τροπο παραγωγής γιατι ταρίφες και δασμούς στις εισαγωγες απο φτωχές χώρες είχε και η Σοβιετική ένωση και έχει ακόμα η κούβα!