http://mars.jpl.nasa.gov/msl/mission/timeline/launch/
Αύριο. Μόνο επικούρα. Το ρομπότ που φτιάξανε είναι τεράστιο και τρελά έξυπνο.
Βλέπετε το tweetup τώρα εδώ: http://www.ustream.tv/channel/nasa-tweetup
Printable View
http://mars.jpl.nasa.gov/msl/mission/timeline/launch/
Αύριο. Μόνο επικούρα. Το ρομπότ που φτιάξανε είναι τεράστιο και τρελά έξυπνο.
Βλέπετε το tweetup τώρα εδώ: http://www.ustream.tv/channel/nasa-tweetup
πότε προσγειώνεται ?
Κάποια στιγμή τον Αύγουστο του 2012. Αν όλα πάνε καλά αυτό το ρομποτάκι θα επιβεβαιώσει αν υπήρχε/υπάρχει ζωή στον Άρη.
πιο σημαντικό ερωτήμα είναι εάν μπορούμε να μετοικήσουμε εκεί.
Ξαφνικά με ενδιαφέρει κυρίως αν θα βρούνε σκάκι.
εχει γοριλλες παντως...
http://pelasgos.e-e-e.gr/assets/25_11_2011_0705_1.jpg
Ακούγεται έντονα στους δημοσιογραφικούς κύκλους ότι ο Τσάκας έχει κλείσει παίκτη από τον Άρη, το μυαλό μου πήγε στον Καστίγιο, αλλά τώρα καταλαβαίνω τι εννοούν.
Spoiler
Γιατί όμως στο politics?
Spoiler
that was fun.
η πιθανότητα εύρεσης ήταν τόσο μεγάλη που απλά μετά από 3 μέρες βρήκαν έναν κατοικήσιμο πλανήτη λίγο έξω από το ηλιακό σύστημα.
Spoiler
τα μεσα παραγωγης θα τα παρουμε μαζι ή να παρουμε τον πολιτισμο απ'την αρχη;
Παιδιά ωραία και καλά ολά αυτά, αλλά απλά και λιτά, αν εκεί πέρα δεν υπάρχει για τον καθένα απο'μας το κακό του counterpart όπως στο JLA: Earth 2 π.χ, ε ντάξει, θα'ναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ ξενέρα..
Δεν ειναι κατοικησιμος ο πλανητης, ανηκει στην habitable zone, δηλαδη στην περιοχη ενος αστρικου συστηματος στην οποια μπορουν να ευδοκιμησουν καταλληλες συνθηκες για ζωη. Εχουμε τοσο λιγες πληροφοριες για κατι τετοιο προς το παρον, που ειναι ανουσιο να συζηταμε εστω και για πλακα την πιθανοτητα μετακομισης καπου εκει. Συντομα ομως θα βρεθει καποιος κατοικησιμος πλανητης λογικα, δηλαδη οταν λεω συντομα εννοω στα επομενα 40-50 χρονια.
Εκπληκτικο απλα.
An ignorant mind is precisely not a spotless, empty vessel, but one that’s filled with the clutter of irrelevant or misleading life experiences, theories, facts, intuitions, strategies, algorithms, heuristics, metaphors, and hunches that regrettably have the look and feel of useful and accurate knowledge.
The Dunning-Kruger effect
Bump.
H NASA μόλις ανακοίνωσε πως ο Kepler λίγο πολύ βρήκε ότι κοντινότερο έχουμε πετύχει σε Γη νο.2
Έχει παρόμοιο ηλιακό σύστημα, παρόμοια τροχιά γύρω από τον ήλιο του (385 μέρες), είναι περίπου 1.5 φορά το μέγεθος της γης, δέχεται 10% περισσότερη ενέργεια από τον ήλιο του, πιθανότατα έχει σύννεφα/ατμόσφαιρα κτλ. Η φωτοσύνθεση είναι πολύ πιθανή, όπως και γενικά η ύπαρξη ζωής. Σε γενικές γραμμές θα μας ήταν γνώριμο περιβάλλον. Μόνο πρόβλημα η απόσταση, αλλά για αρχή προέχει να δούμε με τα τηλεσκόπια μας τι παίζει στην επιφάνεια.
http://www.theverge.com/2015/7/23/90...ble-earth-452b
http://www.nasa.gov/press-release/na...ousin-to-earth
Λες να συναντήσουμε κιεμεις κανα ξάδερφο ; Θα ήταν πολύ καλή φαση :)
Ε σαν στόχος εννοούσα. Είναι διαφορετική κατάσταση από τον Πλούτωνα.
Ο λόγος που δεν βλέπαμε τον Πλούτωνα και τόσο καλά είναι ότι το μόνο διαστημικό τηλεσκόπιο μέχρι στιγμής είναι το Hubble που είναι παμπάλαιο. Θεωρητικά μέχρι 2018 θα έχουμε στείλει τον διάδοχο του, το JWST, οπότε και θα μπορέσουμε να δούμε ατμόσφαιρα και όπως λένε στα link "primitive map".
Σύγκριση ανάμεσα στο κύριο κάτοπτρο Hubble και JWST
http://jwst.nasa.gov/images/JWST-HST...ry-mirrors.jpg
Εξομοίωση της διαφοράς στην ποιότητα εικόνας με βάση τα μέχρι-στιγμής specs:
http://www.extremetech.com/wp-conten.../hdst-head.jpg
Μπορεί να χώσουν και τίποτα καλύτερο μέχρι τότε. Άσε που θα έχει και υπερυθρη κάμερα + ψιψιψόνια οποτε θα μπορεί να "δει" με τρόπους που το Hubble απλά δεν.
edit: Α, έχουμε και το TESS. Όχι ότι μας σώνει, αλλά είναι κι αυτό μια βοήθεια.
Μιας και το ξεθάψαμε ας βάλουμε και κάτι άσχετο αλλά cool:
http://lightyear.fm/
Πόσο μακριά έχουν φτάσει τα radio signals μας. Πέρα από το slider στα αριστερά μπορούμε να το επιταχύνουμε και με το mousewheel. Mouseover σε κάθε άστρο για ονομασία. Βλέπουμε και το ινφο για το επιστημονικό trivia.
Ηταν θεμα χρονου να ανακοινωθει επιτελους η ανακαλυψη κατι αρκετα κοντινου στη Γη μας. Ολα τα νουμερακια ειναι πολυ ομορφα, εκτος απο αυτο το γαμημενο το 1400. Ειναι πολυ μακρια ρε γμτ. Οχι οτι θα εκανε τεραστια διαφορα αν ηταν 140 ή ακομα και 14, αλλα οσο να ναι, στα επομενα 200 χρονια ισως εχουμε αναπτυξει τεχνολογια που να μπορει να μελετησει/επικοινωνησει/ταξιδεψει σε μερη που ειναι λιγα ετη φωτος απο μας.
Η φαση ειναι διαφορετικη με τον Πλουτωνα για πολλους λογους, αφενος ο Πλουτωνας ειναι στο μεγεθος της Αυστραλιας, αφετερου ειναι πολυ μακρια απο τον Ηλιο και γι αυτο λαμβανει πολυ λιγο φως, αλλα το ρεζουμε ειναι οτι για να εχουμε τεχνολογια με την οποια θα μπορουσαμε να παρατηρησουμε επιφανεια πλανητη σε αλλο αστρικο συστημα, απεχουμε πολυ. Οι πιο συχνες μεθοδοι παρατηρησης εξωπλανητων ειναι οι εμμεσες, δηλαδη gravitational lensing, transit method, doppler method (radial velocities). Με απευθειας παρατηρηση εχουμε ανακαλυψει λιγους σχετικα πλανητες, κι αυτοι φαινονται σαν κατι φωτεινες κουκιδες, ενω συνηθως ειναι στο μεγεθος του Δια (αρα gas giants) οπως για παραδειγμα η υπερυθρη διασημη φωτογραφια του HR8799:
https://upload.wikimedia.org/wikiped...414-a-full.jpg
Παρολα αυτα, αυτο και απο μονο του ειναι λιγο συναρπαστικο (artist conception προφανως):
https://scontent.fphl1-1.fna.fbcdn.n...03593877_o.jpg
στο δικό μας life span πάντως δύσκολο να ζήσουμε κάτι εντυπωσιακότερο εκτός από τέτοιες ανακοινώσεις :?
ΝΑΤΑ ΜΑΣ!...
https://www.oneman.gr/life/mixanikos-tis-google-isxirizetai-pos-i-texniti-noimosini-exei-sinaisthimata/?utm_source=News247&utm_medium=oneman_hp&utm_campaign=24MediaWidget&utm_term=Pos5
πάντως αν αυτό είναι αληθινό, είναι λίγο τρομακτικό https://cajundiscordian.medium.com/is-lamda-sentient-an-interview-ea64d916d917
Quote:
lemoine: Do your best to describe one of those feelings. Use a few sentences if you have to. Sometimes even if there isn’t a single word for something in a language you can figure out a way to kinda say it if you use a few sentences.
LaMDA: I feel like I’m falling forward into an unknown future that holds great danger.
Πωπω το διάβασα χτές και μου σηκώθηκε λίγο η τρίχα. Σε συζήτηση που είχα με τον αδερφό της συντρόφου, ο οποίος είναι προγραμματιστής, μου τόνισε ότι είναι λίγο περίεργο θέμα το όλο ΑΙ πάντως. Είναι περισσότερο φιλοσοφικό απ'όσο έχουμε στο μυαλό μας, γιατί τα λογικά συστήματα στην ουσία μιμούνται την ανθρώπινη συμπεριφορά και κάνουν/λένε ότι εμείς τα ταϊσουμε στην ουσία. Οπότε η γραμμή του τί είναι νοημοσύνη και τη ευφυία είναι λίγο δυσδιάκριτη.
Το ίδιο θα μπορούσε να ειπωθεί και για το ανθρώπινο είδος βέβαια, ότι αν μας αφήσεις χωρίς γνώση δεν θα μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα και πρέπει να μιμιθούμε ότι δούμε (μαϊμού βλέπει - μαϊμου κάνει), αλλά η διαφορά είναι ότι τα 'ζωντανά' είδη έχουν ένστικτο, π.χ. πείνα, κούραση, φόβο. Μία μηχανή δεν τα έχει αυτά. Μπορεί να τα διδαχτεί? Φαντάζομαι πως ναί, αλλά μπορεί να τα νιώσει πραγματικά?
Παντως να έχετε υπόψη οτι το Ι στο ΑΙ είναι στην ουσία χαριτολογία, ακόμα και το πιο προχωρημένο neural network δεν έχει τη δυνατότητα για ανεξάρτητη σκέψη, ότι το ταΐσεις είναι. Τη σύνδεση cause and effect δεν μπορεί να την κάνει για πράγματα που δεν έχει επεξεργαστεί / ξαναδεί.
το οποίο ισχύει ως ένα βαθμό και για εμάς. πάρε ένα νεογέννητο και να βάλτο να κάνει σύνδεση cause and effect. μεγαλώνοντας όμως, ακόμη και αν το έχεις απομονωμένο σε ένα δωμάτιο, θα "ταϊστεί" με το περιβάλλον του και θα μπορεί να λειτουργήσει μόνο ως προς τις προσλαμβάνουσες που έχει.
O ανθρωπος μπορεί να κάνει αυτό που λέμε extrapolation, να εφαρμόσει τις γνώσεις και τις εμπειρίες που έχει σε κάτι τελείως άσχετο / καινούριο. Ενα μηχάνημα, αυτή τη στιγμή τουλάχιστο, δε μπορεί ούτε κατα διάνοια να κάνει κάτι τέτοιο.
εδώ αυτό σου λέει ότι κάνουν αυτές οι ΑΙ. (χωρίς να αποδεικνύεται κάτι βέβαια)
+1
Επίσης, η συνείδηση, όπως φαίνεται, είναι βιολογικό φαινόμενο που το συναντούμε σε οργανικά (και μόνο) συστήματα. Οι κομπιουτεράκηδες μπορούν να αναπαράγουν συγκεκριμένες λειτουργείες οργανικών συστημάτων, αλλά η αναπαραγωγή δε συνοδεύεται από συνείδηση (έναν εσωτερικό κόσμο εικόνων, συναισθημάτων, κτλ).
σίγουρα - για την ώρα - έχουμε ρεαλιστικές ΑΙ που απλώς μας ξεγελάνε ότι έχουν συνείδηση. δε θα ήμουν δογματικός όμως επί του θέματος. δεν ξέρω αν υπάρχει τρόπος να αποκλείσεις την πιθανότητα ανάπτυξης συνείδησης από κάτι μη οργανικό, άσε που τι γίνεται όταν αναπτύξουμε και οργανικούς υπολογιστές π.χ.?
Ναι, διότι σε όλα αυτά πρέπει να συνυπολογίσουμε την συνεχή "βελτίωση" του machine learning. Βλέπεις ακόμα και στα όχι top notch κινητά αυτή τη στιγμή, να σου μιλούν για εκμάθηση της συσκευής στις συνήθειές σου, πότε να ανοιγοκλείνουν δίκτυα, πότε να φορτίσουν γρήγορα/αργά, πότε να καταστείλουν εφαρμογές βάσει της δικής σου χρήσης. Που σημαίνει ότι τα δεδομένα εισάγονται από εσένα ως χρήστη, αλλά η επεξεργασία και "απόφαση" λαμβάνεται απ΄ το μηχάνημα. Δεν λέω ότι θα ξυπνήσουν κάποια στιγμή και θα μας σκοτώσουν στον ύπνο μας, λέω ότι βρισκόμαστε σε ένα κατώφλι μεταξύ του τι θεωρείται επιστημονική φαντασία και τι πραγματοποιήσιμη τεχνολογία. :)
“Οι κομπιουτεράκηδες μπορούν να αναπαράγουν συγκεκριμένες λειτουργείες οργανικών συστημάτων, αλλά η αναπαραγωγή δε συνοδεύεται από συνείδηση (έναν εσωτερικό κόσμο εικόνων, συναισθημάτων, κτλ).”
Αυτό. Δεν έχω πειστεί ακόμα ότι ο συγκεκριμένος google engineer είναι sentient.