Για λόγους καθαρής περιεργειας, πόσοι απο εδώ ψήνονται για εξοδο απο το ευρώ, συνοδευόμενη απο πτώχευση και επιστροφή στη δραχμή?
Printable View
Για λόγους καθαρής περιεργειας, πόσοι απο εδώ ψήνονται για εξοδο απο το ευρώ, συνοδευόμενη απο πτώχευση και επιστροφή στη δραχμή?
καντο πολλ ρε φλώρε.
εμενα σταρχιδια μου αρκει να το ξερουμε 2-3 μερες πριν το μαθει ο πολυς ο κοσμος να παρουμε τα εκατομυρια ευρω καταθεσεις που εχουμε να τα παμε ελβετια.
Σκέτη επιστροφή στη δραχμή για την Ελλάδα είναι μπαναλ, εγώ θέλω κατάρρευση της ευρωζώνης και σοσιαλιστική ομοσπονδία PIGS.
Να βγούμε, αλλά να έρθει πρώτα στην Ελλάδα το iPhone 5.
http://kfkor.gr/2011-02-18-11-43-42/...-19-42-36.html
Η έξοδος από την ευρωζώνη είναι συνεπακόλουθο μιας συνολικής πολιτικής υπέρ των εργαζομένων που πρέπει να ακολουθηθεί και όχι αυτοσκοπός. Αν το κάνει ο ΓΑΠ τον ήπιαμε (όπως και με ό,τι κάνει ο ΓΑΠ).
Xμ. Κατανοητό, αλλα εχε υπόψη σου οτι δεν εχω καμία αμφιβολία για την ορθότητα των (νιου κεινζιαν) οικονομικών θεωριών. Δεν υπάρχει τετοιο θεμα, αν το ερώτημα είναι καθαρά οικονομικό, η θεωρία σου λεει ενα ΝΑΙ απο δω μεχρι την Αργεντινή.
Αλλα ο λόγος που αλάζω γνώμη συνεχώς είναι τα πολιτικς του θεματος. Δηλαδή, οκ μπορεί η δραχμή να εχει τα καλά της, αλλα απο την άλλη νομίζω αν γυρίσουμε σε χιλιάρικα με μπουμπουλίνα οτι είναι θεμα 2-3 ετών μεχρι να αρχίσει η όποια κυβερνηση να τυπώνει δραχμες μαζικά για να προσλάβει όλη τη χώρα στο δημόσιο και να στείλει τον πληθωρισμό στο 10-20% που είχαμε πριν το ευρώ. Αν μιλούσαμε για σοβαρή χωρα (πχ σουηδία οπου δεν γουστάρω ευρώ) θα ήταν αλιώς τα πράματα. Αλλα στην ελλάδα ο λόγος που είμαι αναποφάσιστος είναι οτι δεν ξερω αν τα αδιαμφισβήτητα ωφελη στην ανταγωνιστηκότητα απο τη δραχμή δικαιολογούν το ρίσκο να βρεθεί καμια μπακογιάννη ξερωγω στο τιμόνι της νομισματικής πολιτικής.
εγω θελω πεσος.ποσο καυλα θα ειναι να πηγαινεις για τσιγαρα κ να σου λεει 40χιλλιαδες πεσος κ να του τα δινεις ε.
Έπεσος :moutza:
είτε ευρώ, είτε δραχμή, αν οι 300 μείνουν οι ίδιοι κι εμείς το ίδιο ζώα τότε ίδιος παρονομαστής πάνω κάτω
Σε καμία περίπτωση. Όχι επειδή έχω κάποια ιδιαίτερη εμπιστοσύνη στο ευρώ, ελλείψει κοινής ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής, αλλά:
α) αν επιστρέψουμε στη δραχμή, η αξία της στην καλύτερη των περιπτώσεων θα αντιστοιχεί σε 500δρχ. ανά ευρώ και η αύξηση στο κόστος των εισαγώμενων προϊόντων θα είναι τεράστιο πρόβλημα. Αν σκεφτεί κανείς πόσες πρώτες ύλες, μηχανές παραγωγής, κλπ. κλπ. είναι εισαγώμενες, το πλεονέκτημα στις φθηνές εξαγωγές θα είναι μικρό.
β) αν συμφωνήσουμε με τους αριστερούς ότι υπάρχουν κερδοσκόποι που παίζουν με το μέλλον της Ελλάδας κι όλα αυτά τα ωραία, τότε δεν υπάρχει και καμία εγγύηση ότι δεν θα συνεχίσουν να παίζουν παιχνίδια με την αξία του νομίσματος.
γ) δεν αντιμετωπίζει ουσιώδη, πρωταρχικά προβλήματα τα οποία οδήγησαν στην κρίση, όπως την χαμηλή παραγωγικότητα ή τις υψηλές δαπάνες του δημοσίου (σε σχέση με τα έσοδα του).
μια μέρα θα μαζέψουμε όλους τους deggial της ελλάδας, της ιρλανδίας, της πορτογαλία, της ισπανίας και της ισλανδίας και θα τους στείλουμε στην γερμανία να μη μας σπάνε τα ούμπαλα με κάτι τέτοια. γιατί ως γνωστόν, η κρίση δεν "ξεκίνησε" στις ΗΠΑ με το τεράστιο δημόσιο και τη μηδενική παραγωγή.
Παραμονή στο ευρώ φυσικά και μόνο για εξασφάλιση της όποιας συναλλαγματικής σιγουριάς έχει απομείνει.
Με τη δραχμή δεν είναι μόνο το πρόβλημα της κλειδωμένης και υποτιμημένης ισοτιμίας. Υπάρχει πλήρης αβεβαιότητα για τη συμπεριφορά του εθνικού νομίσματος στο βραχύ κιόλα μέλλον. Δηλαδή εκτός από την υποτίμηση κατά την ισοτιμία, η υπερ-χρησιμοποίηση του εργαλείου της υποτίμησης η οποία παίζει με πολύ καλές πιθανότητες, έχει τη δύναμη να μας φτάσει σε χρυσές εποχές τύπου ένα καρβέλι ψωμί δύο χιλιάρικα.
Κανείς δε μπορεί να προεξοφλήσει τη συμπεριφορά του εθνικού νομίσματος σε τέτοιο μάλιστα περιβάλλον ΑΠΙΘΑΝΩΝ ελειμμάτων, με το ευρώ τουλάχιστον τα βήματα προς την ολική καταστροφή είναι σαφώς χαραγμένα.
wat
Που δεν ήμουν κατανοητός, για να εξηγήσω.
Εμένα με εκπλήσσει περισσότερο που τύποι που δεν έχουν ούτε καν αυτές τις βασικές και μη αρκετές γνώσεις των οικονομολόγων εμφανίζονται δεκαπέντε φορές πιο σίγουροι απ' αυτούς με το μπανάλ υφάκι του τρανού μαλάκα.
Δε βαριέσαι, η ζωή είναι τελικά... γεμάτη εκπλήξεις!
Ε το δεύτερο είναι πικρό χιούμορ Μάριε.
Στα αλήθεια, δεν πιστεύω ότι το ερώτημα του τόπικ είναι πραγματικό, είναι αναπόφευκτη αν όχι η καταστροφή τουλάχιστον ο μεγάλος υποβιβασμός της ποιότητας ζωής σε όλα τα επίπεδα που δεν έχει καμία ουσία αν θα γίνει υπό ευρώ ή υπό εθνικό νόμισμα. Απλά στην πρώτη περίπτωση τα βήματα είναι προδιαγεγραμμένα ενώ στη δεύτερη προβλέπω άτακτα φαινόμενα, πλιατσικοενέργειες (όχι τον Πλιάτσικα) και απότομες εσωτερικές συγκρούσεις. Σε κάθε περίπτωση εντελώς απρόβλεπτες ενέργειες και αποτελέσματα.
Και σε αυτά να προσθέσουμε ότι το χρέος μας ακόμα και αν γυρίσουμε στην υποτιμημένη δραχμή θα παραμείνει σε ευρώ απ' ότι μόλις διάβασα. Παραφροσύνη σκέτη λοιπόν η δραχμή, δεν υπάρχει δίλημμα.
Προφανώς εννοούσε ότι αν δεν ξέρεις τίποτα μην βγαίνεις να πεις την άποψη σου με ύφος γαμάτου, όχι να μην τη λες καθόλου. Απλά το είπε σαν Dythor και φαίνεται σκατά. Εδώ βέβαια δεν χρειάζεσαι καν γνώσεις οικονομικών για να δεις πως το ποστ του rat_poison είναι χαζό (νο οφφενς μπζηλέ). Να το εξηγήσουμε κιόλας:
Οι θεωρίες είναι καλές, υπολογίζουν όλα τα σενάρια, μέχρι και το πόση αξία θα έχει η δραχμή σε περίπτωση που το γυρίσουμε (κατα προσέγγιση). Δεδομένου ότι υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις, έχουμε "επιλογή" για το ποια θα ακολουθήσουμε, όλες όμως ισχύουν σε θεωρητικό επίπεδο. Όλα καλά ως εδώ; Οκ, οπότε έχουν προβλεπτική δύναμη και όλα καλά.
Ο Rat_poison φαντάζομαι περιμένει να υπάρξει η ουμπερ θεωρία που θα έχει καθολική αποδοχή και απόλα-ναι-με-κρεμμυδι. Όμως αυτό δεν έχει σχέση με οικονομολογία: Όλες είναι εφικτές, όλες έχουν κάποιο αντίτιμο, το θέμα είναι ποιο αντίτιμο θα διαλέξει η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός (λολ, ναι καλά, εκτός και αν σπάσουμε επιτέλους τη Βουλή). Είναι επιλογή του: τρως τα νέα μέτρα στη μάπα και ζεις τσιμα τσιμα ξεχρεώνοντας ή πας δραχμή και είσαι με 1 καρβέλι ψωμί αξίας 1.000 δρχ;
Αυτό δεν είναι κάτι που προβλέπεται και δεν είναι δουλειά οικονομολόγων, είναι δουλειά του κάθε πολίτη να διαλέξει τι επιθυμεί. Αυτό λέει και ο Κατώριμος στο 1ο ποστ ότι αμφιταλαντεύεται, μιας και είναι μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα και δεν ξέρεις τι είναι χειρότερο. Από εκεί και μετά, τελείως υποκειμενικά, θα πιάσει ο κάθε οικονομολόγος που λέει την αποψάρα του για το πιο είναι καλύτερο και θα στηρίξει την ανάλογη επιλογή με βάση αυτό (Εγώ δεν τρώω ψωμί, μπλιαχ, οπότε στηρίζω να μείνετε ευρώ να τρώτε καμια τσιπούρα! <---λαικισμος, λολ:!: ).
Αλλά θα παραμείνει υποκειμενικό.
Εχμ, μόλις το διάβασα στο 24/7 βασικά σε ένα άρθρο που εκφράζεται ο Σαρκοζί (κωλοδεξιός ναι, κι εγώ δεν τον πάω, αλλά αυτό που λέει είναι στεγνό fact, όχι πολιτική άποψη) καθώς απ' ότι λένε η Γαλλία ετοιμάζει πρόταση για λύση του ελληνικού (σε έναν βαθμό βέβαια).
Τέσπα, αυτό που λες πέρι μερικής άρνησης αποπληρωμής είναι έτερον εκάτερον καθώς αυτό μπορείς να το κάνεις και τώρα με ευρώ καθώς δεν υπάρχει μηχανισμός για να σε διώξει εκτός αν το θελήσεις ο ίδιος, γνωστά αυτά. Νόμιζα όμως ότι το θέμα εδώ είναι δραχμή ή ευρώ :P και επιμένω: κανείς, ούτε οικονομολόγος, ούτε θεωρητικός μαθηματικός, ούτε νευροχειρούργος, ούτε καν ο ίδιος ο Dythor δε μπορεί να προβλέψει ούτε σε μικρό βαθμό ακρίβειας το τι εσωτερικές αναταράξεις θα προκαλέσει επιστροφή σε εθνικό νόμισμα με απανωτές, καρφωτές και μεγάλες υποτιμήσεις. Και το σκατό είναι σίγουρο, οπότε προτιμώ να το φάω στο φως.
Εντάξει, σίγουρα, είναι λίγο "να χαμε να λέγαμε" αυτό το συγκεκριμένο που έγραψα όσο "να χαμε να λέγαμε" όμως είναι και η πρόταση για αποπληρωμή του 20% που κάνει ο Dragon όμως. Δεν είναι αυτό το θέμα μας.
δεν ηταν ομως καυλα να ακους ψηλε περσευει κανα κατοσταρικο?
Ε τώρα θα σου ζητάνε δεκαχίλιαρο και θα λες ντάξει μωρέ δώστο, σιγά τα λεφτά, κρίμα είναι.
@SpiritCrusher
Το ποστ του rat_poison δεν είναι χαζό. Υπάρχει αρκετός σκεπτικισμός για το αν οι οικονομικές "θεωρίες", που είναι υποθέσεις, έχουν καν ισχύ πρόβλεψης. Ο λόγος που ο κατώριμος είναι ας πούμε πιο σοβαρός (γελάστε μαλάκες) είναι επειδή στηρίζει τη νεοκέυνζ σχολή που χρησιμοποιεί όσο μπορεί πειραματικά δεδομένα. Όσο για την ούμπερ "θεωρία", υπάρχει ήδη και λέγεται bayesian economics όπου και καλά η πιθανότητα τέλειας πρόβλεψης συγκλίνει στο 1 (υπάρχει στο internet: Strategic Learning, Peyton-Young). Γελάει ο κόσμος όμως με τις άλλες υποθέσεις πάνως στις οποίες στηρίζεται όλο αυτό το εγχείρημα και συστηματικά οι οικονομολόγοι αποφεύγουν να αναφέρουν, κυρίως γιατί δεν είναι του κλάδου τους (κοινή γνώση ορθολογισμού).
Κοίτα εγώ βασιζόμουν στο ότι απάντησε και σε συγκεκριμένο quote του κατώριμου, φαντάστηκα πως έλαβε τέτοιες αντιδράσεις όπως στο quote σαν έλλειψη πρόβλεψης. Το θέμα είναι πως στο τέλος είναι τι θα διαλέξουμε και οκ αυτό δεν εξομοιώνεται για διάφορους λόγους. Επίσης ξέχασα να αναφέρω πως ανεξαρτήτως οικονομικής "σχολής" δεν λαμβάνουμε υπόψη τους άπειρους εκεί έξω που εξυπηρετούν από πίσω διάφορα συμφέροντα με την προώθηση της α' ή β' οικονομικής θεωρίας.
ΟΚ, τα δυο παραπάνω ειναι λάθος. Και δεν μιλάμε καν για Φρηντμαν-Κευνς, βασικά πεφτεις στο ίδιο σφάλμα που επεσαν οι μερκαντιλιστες και ξόρκισε ο Ρικάρντο.
Το ευρώ ειναι ενας απο τους λόγους που ξοδεύουμε περισσότερο απο όσο παράγουμε. Οταν εχεις ενα νόμισμα το οποίο είναι πιό ισχυρό απο αυτό που πρεπει να εχεις, είναι ισοδύναμο με το να βάζεις ταρίφα στις εξαγωγες σου και να επιδοτείς τις εισαγωγες. Οταν είναι πιο αδύναμο τούμπαλιν, δηλ. ειναι σαν να επιδοτείς τους εξαγωγείς σου και να βαζεις ταρίφα στους εισαγωγείς (γιαυτό οι κινεζοι κρατανε το γουαν αδύναμο, για να δώσουν ώθηση στις εξαγωγες). Αυτό ισχύει είτε χρησιμοποιείς καποιο κλασικό μοντελο (ρικαρντο πχ) είτα συγχρονα νιου κεινζιαν πράματα (κρουγκμαν!) είναι αδιαμφισβήτητο.
Το τζενεραλ εκουιλιμπριουμ επιχείρημα είναι το εξής. Την τιμή αυτού που παράγει μια χώρα, την καθορίζει η ζήτηση για προιόντα απο τη χώρα αυτή και η προσφορά. Οταν ερχεται το "κρατος" και παρεμβαίνει στην εκουιλιμπριουμ τιμή, τα αποτελεσματα ειναι διαστρευλωτικά. Οταν επιβάλεις πχ στη γερμανία και στην ελλάδα το ίδιο νόμισμα, αυτό θα είναι πολύ ισχυρό για την ελλάδα και πολύ αδύναμο για τη γερμανία. Δηλαδή είναι σαν να ερθει το κράτος και να πεί " εσείς οι ελληνες αυξήστε τις τιμες σας 20%, εσείς οι γερμανοί μειώστε τις 20%". Οταν γίνει αυτό, ΠΡΟΦΑΝΩΣ οι ελληνες μπορούν να αγοράσουν περισσότερα απο αυτά που παράγουν, αλλα για αυτό φταίει σε μεγάλο βαθμό η στρεβλωση των τιμών λόγω της μη ευελιξίας. Ιν ε νατσελ, αυτή τη στιγμή πες οτι ο ελληνας χρειάζεται 500 ωρες εργασιας για να αγοράσει ενα αυτοκίνητο. Αν είχαμε δραχμες, θα χρειαζόταν 1000 ώρες, άρα θα εισάγαμε λιγότερα και θα μειωνόταν το ελλειμα.
Οχι οτι δεν υπάρχουν οι γνωστες στρεβλώσεις στην ελλάδα, αλλα ακόμα κι αν αυτες διορθώνονταν, πάλι θα υπήρχε ελλειμα. ΠΧ στην αμερική παρότι οι στεβλώσεις είναι πολύ μικρότερες και παρόμοιες απο πολιτεία σε πολιτεία, υπάρχουν πολιτείες με χρόνια ελλείματα και πολιτείες με χρόνια πλεονάσματα. Δηλαδή πως να στο πω, απαξ και εχεις κοινό νομισμα με κάποια άλλη χώρα, το ελλειμα/πλεόνασμα ερχεται πακετο.
Βασικα, ο μοναδικός λόγος για να εχει ευρώ η ελλάδα είναι οτι αν βαλεις το λάθος άτομο στη νομισματική πολιτική, μπορεί να καταστραφείς κανονικα, ενώ οκ το ευρώ μπορεί να μας κοστίζει σε ελλείματα, αλλα τουλάχιστον εχουμε το κεφάλι μας ήσυχο οτι δεν θα βγει αυριο κάποιος να τυπώσει δραχμες αβερτα για να πληρώσει χωροφύλακες, παπάδες και υπαλλήλους της δεη. Και αυτό βεβαια απο μόνο του ειναι ενα τεράστιο πλεονεκτημα.
Από το τελευταίο ποστ εγώ συμπεραίνω ότι αν γυρίσομε στη δραχμή θα μειωθεί δραστικά η εισαγωγή προϊόντων, και ως εκ τούτου και οι δυτικές ανέσεις στην ελληνική κοινωνία. Καλά κατάλαβα;
πραγμα που δεν συμφερει ουτε τους δυτικους καθως θα χασουν μεριδιο της αγορας.