Πειτε.
Πειτε.
το πηρα με την πρωτη, απο τοτε, το αισθημα της επιτυχιας με κατακλυζει, αρκει ενα βλεμμα μου καθως οδηγαω για να κανει ολα τα γκομενετα να σερνονται πισω απ το μιτσμομπιλ το οποιο εχει γινει ερωτικη φωλιτσα μετα απο καθε τετοιο encounter που θα λεγαμε και στα RPG.
Πήρα το δίπλωμα πάρκινγκ και οπισθογωνίας με την πρώτη, τον Ιούλη του 2000 και βγήκα με το ροζ χαρτάκι στους δρόμους με σκοπό να μάθω να οδηγάω κιόλας.
Κόπηκα και 2η φορά χθες, από απόλυτη ηλιθιότητα στην οπισθογωνία. Την έβγαλα και όταν έφερα το αυτοκίνητο παράλληλα με τον δρόμο ξέχασα να ισιώσω το τιμόνι και βρήκα προφανώς πεζοδρόμιο, σου μιλάω για μαλλιά. Στα αρχίδια μου, λεφτά υπάρχουν, να πέφτουν τα κατοστάευρα στην ΦΑΣΗ, την επόμενη φορά θα του καρφώσω την δέκα και θα το πάρω.
ψέμματα, θα λαδώσω απλά.
Με την 1η αν και παραλίγο να γίνει μαλάκία στην οπισθογωνία απο άγχος. Εννοείται δεν ξέρεις να οδηγείς όταν έχεις δίπλωμα, απλά σου δίνεται η ευκαιρία να μάθεις. Έχω κάνει κ γω τις μαλακίτσες μου και γίνανε μαθήματα ζωής!
Εγώ έχω γίνει κάφρος οδηγός ως αντίδραση στις ΜΑΛΑΚΙΕΣ που μου μαθαίναν για το δίπλωμα.
Προτεραιότητα έχω μόνο εγώ. τέλος.
εγώ είχα τρελό άγχος με αποτέλεσμα, ενώ κανονικά το πήγαινα καλά, να κάνω όλο μαλακίες, με αποκορύφωμα λίγο πριν το τέλος αντί για φρένο να πατήσω μαζί και το γκάζι γιατί διάλεξα και τη μέρα να φορέσω πρώτη φορά vans και δεν είχα συνηθίσει τόσο φαρδύ παπούτσι και τα έπιασα και τα δύο πεντάλ. Ο εξεταστής όμως ήταν γνωστός του πατέρα μου και το πήρα (κωλόβυσμα κλπ). Είχα μπλοκάρει τόσο από το άγχος που με δούλευαν, μου έλεγαν ότι αν καταφέρω να μην το τρακάρω θα με περάσουν, αλλά ήμουν 18 και αθώο και τρομαγμένο σα λαγουδάκι.
από τις 10.000 φορές που έχω παρκάρει έκτοτε (omg πότε έφτασαν τόσες; :razz:) τις 7.362 θα έπαιρνα το δίπλωμα και τις 2.638 θα κοβόμουν.
Όταν έδινα για δίπλωμα ήμουν επιθετικός και απότομος οδηγός, με αβέρτα γκάζι για να μην τύχει και σβήσει το όχημα (σαν κότα πήγαινα εννοείται, αλλά οι στροφές φάση 3.000 και ο δίσκος του οχήματος να μυρίζει στη μισή διάρκεια της εξέτασης). Αποτέλεσμα να μην μπορούν να με κόψουν γιατί δεν έσβησε ποτέ, αλλά να μου δίνει συμβουλές ο εξεταστής στο τέλος, περι ασφάλειας και ότι είσαι νευρικός και να το προσέξεις στην μελλοντική σου οδήγηση.
Έδωσα 2 φορές, χωρίς λάδωμα, την πήρα την δεύτερη αλλά θεωρώ καθαρά από κωλοφαρδία, απλά γιατί μου "έκατσαν" τα σημαντικά, (πραγματικά δεν ένιωθα να έχω πλήρη έλεγχο του οχήματος) και γιατί είχε πιάσει την πάρλα ο δάσκαλός μου με τους εξεταστές και έτσι οι τελευταίοι δεν πρόσεξαν τα ασήμαντα λαθάκια.
Σήμερα θα με χαρακτήριζα αμυντικό και υπομονετικό οδηγό (ας πουν και όσοι έχουν μπει στο αμάξι μου), και θεωρώ πως έχω καλό έως πολύ καλό έλεγχο των συνηθισμένων αντιδράσεων του οχήματος και πολύ καλή αντίληψη του όγκου του. Βατάνεν δεν είμαι σε καμμία περίπτωση και δεν με ενδιαφέρει να γίνω.
Η εξέταση ήτο μια παράσταση ενός αρχάριου ηθοποιού και στάνταρ δεν έπαιξε κανένα ρόλο στην ύστερο εξέλιξή μου.
Είναι πάντως προφανές πως κανείς δεν μαθαίνει να οδηγεί παρά όταν βγεί στο δρόμο μόνος.
Πολλοί δε μαθαίνουν και ποτέ βέβαια.
Αυτοκινητο και μηχανη τα περασα και τα 2 με την πρωτη και ας μην ειχα ξαναπιασει τιμονι στο χερι μου πριν τα μαθηματα. Φυσικα χωρις λαδωμα και εκτοτε εμαθα και να οδηγω σωστα και να παρκαρω οτιδηποτε οπουδηποτε!
Το καλοκαίρι το πήρα, με την πρώτη και χωρίς λάδωμα (είχα το ΔΙΑΚΟΣΑΕΥΡΟ στην τσέπη αλλα δε χρειάστηκε). το πάρκαρα γαμάτα, οπισθογωνία άψογη.
τώρα δε ξέρω να παρκάρω.
και οδηγάω σα μαλάκας.
Εγώ ο ΜΑΓΚΑΣ, έδινα μαζί με δυο-τρεις κοπελιές από την ίδια σχολή οδηγών, κι από το πρωί ήταν αυτές μέσα στο άγχος, "πωπω τι θα κάνουμε, δεν αντέχω" κι έτσι, κι εγώ ήμουν "σιγά ωρέ κορίτσα, για δίπλωμα θα δώσουμε, δε θα μας πηδήξουνε ωρέ", και έλεγα από μέσα μου κάτι "τσκ τσκ οι χαζές" και τέτοια κι όταν μπήκα στο αμάξι άρχισε να τρέμει το πόδι μου και ίσα που κρατούσα το συμπλέκτη. Η καθηγήτρια (κι αυτή γυναίκα) μετά μου έλεγε ότι το κρατούσα εγώ όμως το πεντάλ, γιατί εγώ νόμιζα ότι το κρατούσε αυτή, και ποτές δε θα μάθω την αλήθεια, μπορεί να μου το 'πε για εμψύχωση.
Τι να πω, λάδωμα πάντως δε θα έδινα.
Είχα και ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο κάποτε, να ενημερωθώ για το αν μπορείς να πας να δώσεις στην επαρχία για δίπλωμα, γιατί τουλάχιστον εδώ στας Πάτρας φαίνεται πως είναι πιο σπάνιο το λάδωμα από την Αθήνα, να τους μποϋκοτάρουμε τους μαλάκες να φάνε σκατά και να στρώσουν. Δεν ευδοκίμησε, αλλά ψηθείτε όσοι είναι να δώσετε, να το ψάξετε. Αυτά.
Tεράστιο άγχος με το συμπλέκτη. Δεν υπάκουγε το πόδι στις προσταγές του εγκεφάλου και έτρεμε σα διαολεμένο.
Κακώς βέβαια, γιατί οι εξετάσεις διπλώματος στην Πάτρα πρέπει να είναι το πιο αστείο πράγμα στον κόσμο.
Κάνεις ένα τετράγωνο, εκτός κίνησης σε μια γειτονιά που δεν υπάρχει ψυχή και περνάς.
Εγώ πέρασα με την πρώτη, το πάρκινγκ με τις κλασσικές οδηγίες "όταν δεις στον καθρέφτη το πεζοδρόμιο να εφάπτεται αυτού του σημείου του φτερού, κόψτο όλο". Το ίδιο και για την οπισθογωνία, που την ημέρα της εξέτασης μαγικά εμφανίστηκε στον τοίχο ένα σημάδι με σπρέι, "σταμάτα με το σημάδι δίπλα σου, κόψτο όλο" κλπ.
Το πιο αγχωτικό ήταν μη μου σβήσει βασικά και να βάλω σωστά την τρίτη χωρίς να κοιτάω τον λεβιέ (τον κοίταξα και μου έκανε παρατήρηση).
Φυσικά δεν έμαθα να παρκάρω τότε.
πηγα ανετος και σιγουρος αφου ειχα λαδωσει πρωτα..οι εξεταστες μιλουσαν ολη την ωρα μεταξυ τους για διαφορα θεματα και με ειχαν γραμμενα στα @@ τους..αφου εκανα παρκαρισματα κλπ και δεν ειδαν τπτ μου λενε: να δουμε και πως βγαινεις απο το αυτοκινητο(να κοιταξω δλδ αν ερχεται κανεις πισω)..ΑΑΑααα πολυ ωραια εξαιρετικα συγχαρητηρια κλπ κλπ
προφανως τυπικη διαδικασια οι εξετασεις..εγινα ο ΓΑΜΑΤΟΣ οδηγος που ειμαι σημερα επειδη απλα ειναι να το εχεις μεσα σου :touched:
Με την πρώτη, υπεράνετα. Απλά ο δάσκαλος με είχε πρήξει κατα τη διάρκεια των μαθημάτων, στο τέλος της εξέτασης να γυρνάω τυπικά πίσω και να λέω "ελέγχουμε οτι δεν έρχεται κανείς απο πίσω και ανοίγουμε προσεκτικά την πόρτα". Ε, στην εξέταση το έκανα και αν δεν μου έλεγε ο εξεταστής "κοιτάμε και μπροστά όμως" θα είχα πάρει μαζί ένα ποδήλατο που ερχόταν απο μπροστά.
το πήρα με την 1η μόλις έκλεισα τα 18 σαν δώρο στον εαυτό μου - τα 3καλα νομίζω είναι από τις πιο εύκολες πόλεις σε αυτό το θέμα. οδηγούσα ήδη από τα 12 στο χωριό, οπότε απλά έμαθα μερικά κόλπα για την εξέταση.
κόπηκα στη πρώτη λόγω άγχους αλλά στη δεύτερη τους ΓΑΜΗΣΑ (αν και το αριστερό πόδι είχε γίνει λίγο κομπρεσέρ αλλά την παλέψαμε), μετά μπόλικες ώρες στις ερημιές να δοκιμάζω τα πάντα, ανηφόρες, παρκαρίσματα, όπισθεν κτλ και έτοιμος.
Δε λαδωσα και περασα με την πρωτη επειδη ο εξεταστης ηταν "γνωστος γνωστου που δουλευει στο υπουργειο μεταφορων", ομως δεν εκανα κανενα λαθος, κατι το οποιο φυσικα οφειλεται στο οτι δεν ειχα το αγχος για το αν θα περασω, καθως η εξεταση θεωρω οτι ειναι αστεια γενικως. Aπλα σε τρομοκρατουν, ξερεις και το ολο κλιμα φοβου που υπαρχει απο πριν (του στυλ "αν δεν πληρωσεις σε κοβουν) με αποτελεσμα να κοβεται παρα πολυς κοσμος που ηξερε μια χαρα να οδηγει. Διαφωνω με αυτο το "μαθαινεις να οδηγεις αφου παρεις το διπλωμα", καθως μια χαρα μπορεις να ξερεις να οδηγεις και πριν το παρεις, απλα δεν εχεις εμπειρια στο δρομο, με αποτελεσμα να μην ξερεις πως πρεπει να αντιδρας στον καθε μαλακα που κυκλοφορει στο δρομο, αλλα αυτο δε σημαινει οτι δεν ξερεις να οδηγεις. Γενικα σε οποια χωρα εχω παει πλην της Ιταλιας και της Ελλαδας ο κοσμος οδηγει σωστα.
Τρόμος ε στην Τουρκία. Πίστευα κανονικά ότι έχουν κάνει κάποιο spell στα αμάξια για να μην ακουμπάνε.
μένα πάτρα με βγάλανε κ εθνική. αμέ. δεν έδωσα παρκάρισμα βέβαια. βαριόσαντο μάλλον. αα κ μπαρμπα μπασκούτας να κανονίζει με τους εξεταστές που θα πάνε το βράδυ για φαί με τα τις γυναικες των.
το μόνο καλό πράμα που μου έμαθε η σχολή είναι να η συνήθεια να φοράω ζώνη.
an kai nomizw oti exei ksanasiziti8ei to 8ema ....
eksetasi stin gnwsti erimiki geitonia tis patras :D
o daskalos (onomata den leme ypolipseis den 8igoume) na me proetoimazei apo prin oti yparxoun 2 endexomena, to ena na einai gnwstoi oi eksetastes opote den 8a exoume provlima, ka8oti 8a mporei na voi8aei me ta pedal, to deytero na min einai gnwstoi opote 8a prepei na to paw monos mou ki an ginei kamia malakioula an 8elisw na to parw epitopou na dwsoume to dwraki mas ;) .... efage to akyro gia to deytero ka8oti me eixe peisei oti eimai odigara sta ma8imata :D:D:D kai pesame panw stis asxetes kopelies (ti kopelies dld i mikroteri itan 40ara ... na tous diwksoume to agxos giati apo odigisi den ta katafernan kai poly ...)
tespa erxontai oi eksetastes ... peftoume stin 1i periptwsi ki egw emeina na krataw kai na strivw to timoni sxedon mono, giati sta pedal den ton prolavaina ton daskalo :P:P:P
se 1,5 mina peripou vgainei kai to N :D:D:D kai o fonias 8a kykloforei eley8era kai asymadeytos ....
aaaa kai to ksanapame o harbinger mpike (kai vgike meta tin volta swos) 2 fores, opote mporei na perigrapsei tin empeiria :P:P
ela irthe i wra gia thn istoria
patra
2000
sthn klassiki geitonia
paw thn prwth fora
exw molis xwrisei apo kapsoura
paw na kanw opisthogwnia
prin kan stripsw, kai kathws ekana opisthen sthn eutheia, vrika pezodromio
sthn eutheia
apla den uphrxa
ta phra me mena kai thn kariola
dinw thn epomenh
malakes epesa sthn megaluterh kariola ths patras
odhgaw pilotika sas lew
xekinaw egw, o kollhtos pou edine idia wra alla htan sto pio katw kafeneio giati eixe allo daskalo, xekina 5 lepta meta apo mena kai teleiwse 15 lepta nwritera
akouste istoria
xekinaw. me paei se shmeia na perasw pou exoun parkarei katheta forthga, de vlepeis xristo. na vgainw tsima tsima me empeiries.
paw gia parkarisma
se anhforiko dromo se aristero
hh kariola
mish wra poreia. meta me paei se opisthogwnia, sto klassiko shmeio ths patras(mia einai auth rwthste thn xeroun oloi) pou se pane ama theloun na se kopsoun
h opsthogwnia auth den htan klassika 90 moires htan oxeia h gwnia tou pezodiou me apotelesma na prepei na kopseis to timoni pio prin gia na mh vgeis polu exw
tous gamhsa ta kanw ola teleia
milame eilikrina hmoun pilotos
exei perasei kana 25alepto xw kanei ola kai sunexizw poreia. pame pros kafeneio. kai kathws einai ola kala mou leei i kariola
stamata edw
stamataw egw lewperasa kiets
kai mou leei
xereis na odhgas alla de mporw na se perasw
EXEIS TRAK
egefalika panagies ktl katalavainete
o daskalos thn epomenh fora me ebale na dwsw xwris na plhrwsw mia. pesame se gnwsto tou, egw de mprousa na odhghsw me ta prohgoumena, mou patage ta petalia kathws eixe vgalei thn korna kai perasa aera
apo tote tha sas pei o euru
opws eixe pei epifanes melos tou er
paizei fwta se tarifes
Την πρώτη φορά δεν λάδωσα. Και να λάδωνα όμως, είχα μπει σε "πούστικο" στενό, όπου δεν φαινόταν το γαμημένο απαγορευτικό. Στρίβοντας για το "πούστικο" στενό καβάλησα και λίγο πεζοδρόμιο (γωνία βασικά που είναι χαμηλωμένη για καροτσάκια, αλλά και πάλι...) :oops:
Τη δεύτερη φορά λάδωσα, αλλά αν εξαιρέσουμε το ότι για περίπου δυο λεπτά το πόδι δεν υπάκουγε στις εντολές που έδινε ο εγκέφαλος, δεν έκανα μαλακίες.
Πήρα λίγο το Polo στην αρχή, αλλά κάαααθε φορά έβγαινα από το αυτοκίνητο με τρελό πονοκέφαλο από το άγχος να μην τρακάρω ή να μη με βρίσει κανείς την (αρκετή) ώρα που θα προσπαθώ να παρκάρω... Κι ενώ δεν τράκαρα και δεν με έβρισαν -όχι πολύ τουλάχιστον- το άφησα το σπορ.
Τώρα, δυο χρόνια αργότερα, ξανακάνω μερικά μαθήματα για να μην τρακάρω (αμέσως) το καινούριο αυτοκίνητο. Ξέρω ότι είναι λίγο δύσκολο να γίνω καλή οδηγός γιατί α) είμαι γυναίκα και β) αν ήταν στο χέρι μου θα μετακινούμουν μια ζωή με ΜΜΜ.
εγω το πηρα με την δευτερη , που τα σκασα.. αλλα απο τοτε δεν εχω πιασει τιμονι παροτι εχω αμαξι, ολο λεω θα ξανακανω μαθηματα αλλα ολο βαριεμαι και χρησιμοποιω μμμ . (4 χρονια πριν το πηρα το διπλωμα)
Πλάκα πλάκα δεν καταλαβαίνω πώς μπορεί νέος οδηγός να ξεκινήσει οδηγώντας στην Αθήνα, όταν είχα πρωτοανέβει είχα τρομοκρατηθεί κανονικά, αν και οδηγούσα ήδη 2 χρόνια στην Κόρινθο και στην εθνική.
Με τη δεύτερη που ήταν κλασικά τυπική διαδικασία..
Την πρώτη λόγω όχι άγχους, αλλά μαλάκυνσης του δάσκαλου (πουτάνασγιου) που ΠΟΤΕ δε με έκραξε που δεν φόρεσα ποτέ μα ποτέ ζώνη..
Έτσι και στην εξέταση κύριος και άνετος και cool μπαίνω, κάνω την πορεία μου, οπισθογωνία, προτεραιότητες, παρκάρισμα σε ανηφόρα, όλα κομπλέ.. Παρκάρω στο καφενεδάκι κλασικά
όλο χαρά που ήμαναι οδηγάρα κλπ..
"Κύριε Κ. όλα καλά;"
-"Νομίζω πως ναι.."
"Μήπως ξεχάσατε κάτι;"
-"Χμμμ όχι όλα μια χαρά, εσείς πείτε μου.."
"Θέλετε να βγείτε λίγο έξω να δούμε πως θα ελέγξετε το αυτοκίνητο σας;"
-"Βεβαίως.."
"Σε δεκαπέντε μέρες να ξαναέρθετε παρακαλώ όταν μάθετε ότι πρέπει να φοράτε ζώνη όταν οδηγάτε.."
-"Καλά είσαι μεγάλος μαλάκας.. Μεγάλος ΜΑΛΑΚΑΣ" (απευθυνόμενος στο δάσκαλο (πουτανασγιό) δίπλα μου)..
Ε ακριβώς, μπαίνεις αμέσως στα βαθιά με τόση κίνηση, τόσες κακοτεχνίες και τόσους μαλάκες Ελληνάρες οδηγάρες που την έχουν δει Σουμάχερ στην Πανεπιστημίου ξέρω γω. Μην πω για πεζούς. ΟΚ ο πεζός έχει πάντα δίκιο αλλά κρίμα δεν είναι να σε κλείσουν μέσα επειδή ο άλλος βαριόταν να πάει μέχρι τη υπόγεια διάβαση και αποφάσισε να περάσει... τη Συγγρού (το έχω δει ένα σωρό φορές να γίνεται); Α και μετά είναι και τα μηχανάκια... Άλλο κεφάλαιο...
Κι εγώ πλέον. Έχει 3 μέρες που το πήρα. Επεισοδιακά μεν, γιατί στο παρκάρισμα, ήρθα σύριζα(:P) στο ήδη παρκαρισμένο αυτοκίνητο και για λίγα εκατοστά δεν του έφαγα τον καθρέπτη. Οπισθογωνία ήταν μια περίεργη με ντουβάρι, αλλά την έκοψα με το μάτι και την πήρα σωστά. Κατά τ'άλλα ξέχασα 2 φορές να ανάψω προειδοποιητικό φλας και μου την έιπαν γερά. Ευτυχώς με ξελάσπωσαν το παρκάρισμα και η γωνία μου.
κομπλέ ρε μπράβο Roswell,τρελό sense of achievement μετά,χωρίς μαλακίες.
ασχέτως αν εδω και ενα χρόνο που το'χω δεν έχω οδηγήσει ούτε μια (!) φορά.
inb4 roadrage δηλαδής
πηρα το διπλωμα με τη πρωτη σε παρακμιακο σχοληοδηγο στο νησι το 99.στην τελικη "εξεταση" οι εξεταστες τρωγανε πασατεμπους στο πισω καθισμα μιλωντας για τον μπαγεβιτς...ουτε καν εβλεπαν τι κανω.
εμαθα να οδηγω κατι μηνες μετα.
παρεμπιπτόντως τι λογική είναι αυτή, δεν είναι μόνο το θέμα του να σε πιάσουνε και να σε βάλουνε μέσα κτλ κτλ όταν χτυπήσεις άνθρωπο ε.
γω άμα χτυπήσω κανέναν έστω και με 10km/h μετά θα βλέπω την άσχημη μουτσούνα του κάθε βράδυ στον ύπνο μου, ακόμα κι αν έφταιγε εκείνος.
μια γνωστή μου έλεγε πρόσφατα πώς η μάνα της έχει σκοτώσει άνθρωπο με το αμάξι, δεν έφταιγε, αλλά απορώ πώς κοιμάται τα βράδια αυτή η γυναίκα. εδώ έναν καθρέφτη πήρα σβάρνα και είχα τύψεις τρεις μέρες μετά.