ΜΠΑΜΠ!
Ωραίο είναι το Σω ρε γκρινιάρηδες :!:
Printable View
ΜΠΑΜΠ!
Ωραίο είναι το Σω ρε γκρινιάρηδες :!:
Σο γραφεται ρε αμπαλε, οταν κανεις για τον πουτσο μεταφορα λεξης στα ελληνικα δε βαζεις ομεγα (μεταφορα απο το αγγλικο omega, δεν ηθελα να το πω στα ελληνικα).
Τι λε ρε κατεστραμένε, το saw γράφεται με ΩΜΕΓΑ, όπως το Βάσω
γκουχ
γκουχ
Α ναι εχεις δικιο!!! Ειναι πιο ομορφο με ωμεγα.
γενικά οι καταλήξεις aw, eau, au, eaux, aux κλπ που προφέρονται κάπως πιο μακρόσυρτα σαν "ο" συνηθίζονταν από παλιότερα να γράφονται με ω στην ελληνικη μεταγραφή γιατί πιθανόν να αναπαριστούσαν καλύτερα την παλιά φωνητική χρήση του ω ως πιο παχύ και μακρόσυρτου "ο"
Τι λες ρε παιδι μου...
εγώ όταν το διάβασα πάντως,φαντάστηκα τον Candiru με χιτώνα,σανδάλι και άσπρα μούσια να ρητορεύει στην αγορά
ω!
για ρίχτε μια εξήγα εσείς οι ξερόλες γιατί
Φουκώ, σκαμπώ, Λαροσφουκώ, Βατερλώ, λαντώ (νομίζω χειράμαξα), Ρεμπώ, καπώ (παλιότερα έτσι) βιτρώ, Φοντενεμπλώ (εδώ πιθανότατα να έμπαινε και -αι κάπου με παρόμοιο σκεπτικό), κλπ, κλπ
Candiru έχεις δίκιο, αλλά πλέον όλα (= οι ξένες λέξεις) γράφονται με ο, ε και ι.
αυτός είναι πολύ σύγχρονος κανόνας της δημοτικής και αρκετά άκομψος.Quote:
Originally Posted by ang69
εσύ δεν ήσουν που ήθελες να απλοποιηθεί κι άλλο η γραφή; :|
ναι, αλλά όχι άμεσαQuote:
Originally Posted by sfinotouvlaki
Reformas ^
μάλιστα ο συγκεκριμένος κανόνας σε μια πρώτη ματιά δείχνει να μην σέβεται την ξένη γλώσσα.
Συνήθως κάθε γλώσσα όταν μεταγράφει μια ξένη προσπαθεί με επιπλέον φωνήεντα ή σύμφωνα να αναπαραστήσει την προφορά της, γιαυτό και στα αγγλικά τουλάχιστον πολλές κινέζικές, αφρικάνικες, αραβικές λέξεις έχουν επιπλέον σύμφωνα ή φωνηεντα.
Στην ελληνική μεταγραφή γίνονταν και αυτή η προσπάθεια, όμως γίνονταν και καρικατούρες ελληνοποιήσεις για τους γνωστούς εθνικιστικούς λόγους.
Ο συγκεκριμένος κανόνας είναι μεν μια αναγκαιότητα αφού δεν υπάρχει πλέον φωνητική διαφορά στη γλώσσα μας μεταξύ των πολλών ο, ε, ι, όμως συγχρόνως δείχνει και μια ασέβεια προς τις άλλες γλώσσες.
Τώρα τι ακριβώς είχαν στο νού τους οι φωστήρες της διαχείρισης της γλώσσας μας δεν το γνωρίζω, μόνο την απλοποίηση ή ΚΑΙ την περιφρόνηση των άλλων γλωσσων;
Ειδάλλως γιατί να μην προχωρήσουν και σε αναγκαίες απλοποιήσεις της γλώσσας μας από ένα σωρό περιττά που δεν καταστρέφουν την τωρινή αισθητική μας;