Όχι, το διόρθωσα καθώς εννοούσα τον τρόπο σκέψης. Ε και συγκρίνοντας τον εθνικισμό του μεν και του δε μάλλον για πολωτική λογική μου κάνει παρά συμβιβαστική.
Printable View
Όχι, το διόρθωσα καθώς εννοούσα τον τρόπο σκέψης. Ε και συγκρίνοντας τον εθνικισμό του μεν και του δε μάλλον για πολωτική λογική μου κάνει παρά συμβιβαστική.
@ Η., Οκ εχεις δικιο καταλαβαινω το ποιντ σου, αλλα απο την αλλη ειναι καλο να ξερεις πανω κατω τι αντιληψεις κυριαρχουν
+1Quote:
Και ένα κουβά σκατά σε όσους περιορίζονται από ηλίθιες ηθικές και θα σκαλώσουν ακόμα και στη λέξη εθνικισμός.
Δεν ειμαι σιγουρος. Θεωρητικα ο αντιεθνικιστης καταδικαζει και τους τουρκους και τους κουρδους και αναγνωριζει μονο "ταξικο πολεμο" και οχι "εθνικο" ή "εθνικοαπελευθερωτικο"
Προσωπικα δεν ξερω τι θα εκανα στη θεση των κουρδων πχ, ειναι εντελως θεωρητικη η απαντηση ολων μας πιστευω.
Η δικια σου απαντηση στην ερωτηση σου ποια ειναι ?
Γι' αυτό στο ER σήμερα θα μάθεις ότι ο «αντιεθνικισμός» είναι μια έννοια κενή περιεχομένου, ειδικά όταν προσπαθείς να μιλήσεις με τον ίδιο τρόπο για το πως αντιλαμβάνονται πράγματα όπως το «έθνος» και η «πατρίδα», λαοί με τελείως διαφορετικές καταβολές, κοινωνικοπολιτικές συλλογικές παραστάσεις και άλλη κουλτούρα. Έννοιες τέτοιου τύπου δεν είναι ποσοτικά μεγέθη για να μπορείς να συγκρίνεις ποιός τον έχει μεγαλύτερο τον εθνικισμό, ο «έλληνας» ή ο «τούρκος». Είναι ποιοτικά μεγέθη που έχουν να κάνουν πάρα πολύ με όσους παράγοντες ανέφερα προηγουμένως αλλά και με την ίδια την διαστρωμάτωση μέσα σε ένα έθνος, που βάζει ακόμα και στον εθνικισμό ταξικά χαρακτηριστικά. Αλλιώς αντιλαμβάνεται το έθνος ένας παλαιστίνιος, ένας κούρδος, ένας τούρκος δεύτερης γενιάς στη νέα υόρκη, ένας κύπριος, ένας μικροαστός ελληναράς, ένας εργάτης ελληναράς κ.ο.κ. Δεν τίθεται εδώ ζήτημα να αγαπήσει κανείς τους Γκρίζους Λύκους, απλά όταν οι Χρυσαυγίτες εμφανίζονται και σπάνε στο ξύλο μαυριδερούς στην Ερμού, είναι και κάπως γελοίο να πεις «ναι, αλλά παιδιά, υπάρχει και ο τούρκικος εθνικισμός και πρέπει να τους αντιπαλέψουμε μαζί».
παιδιά του φόρουμ τα πράματα είν' απλά
τσακίστε τους φασίστες σε κάθε γειτονιά
Ωραια τα λες, εκτος απο την πρωτη προταση (αλλαζονικο δασκαλιστικο υφακι) και την τελευταια (ακυρο παραδειγμα).
Λοιπον, απο την αρχη.
Ναι προφανως και υπαρχουν ποιοτικες διαφορες απο εθνικισμο σε εθνικισμο, τοσο μεταξυ διαφορετικων εθνων οσο και μεσα στο ιδιο το εθνος οπως ευστοχα παρατηρησες. Αυτο δεν αναιρει και την ποσοτικοτητα ομως. Παραδειγμα, αν ο εθνικισμος της ΧΑ εξαπλωθει (πχ τριπλασιαστει ο αριθμος τους ξερω γω), θα εχεις μεγαλυτερο ποσοστο αυτου του ειδους εθνικισμου. Αρα, ειναι και ποσοτικο μεγεθος.
Επισης, παρολο που υπαρχουν ποιοτικες διαφοροποιησεις στον εθνικισμο μεταξυ διαφορων εθνων, υπαρχουν καποια κοινα στοιχεια : ομαδοποιηση, δηλαδη ενοποιηση με βαση καποια υπαρχοντα (ή και κατασκευασμενα, πολυ συχνα) χαρακτηριστικα με σκοπο την συγκροτηση και μια αλφα ομοιομορφια. Ετσι λοιπον, αν και δεν εχω κατασταλλαξει πληρως, σε οποιαδηποτε ποιοτικη διαφοροποιηση ή ιδιομορφια καποιυ εθνικισμου, ειμαι κατα, γιατι γενικοτερα ειμαι κατα της ομαδοποιησης και της στρατοπευδευσης. Το να θετεις καποια ορια στο εθνος αυτοματα σημαινει οτι οριζεις την ομαδα στην οποια ανηκεις ως κατι διαφορετικο ή ξεχωριστο από καποια αλλη ομαδα-εθνος. Κατι τετοιο ευνοει το "εμεις" και "αυτοι".
Απο την αλλη, οπως θα δει καποιος αν διαβασει το κειμενο του βραχοκηπου που παρεθεσα παραπανω, ο εθνικισμος ή ο τοπικισμος δρα και ως αντισταση στην επιβαλλομενη παγκοσμιοποιηση. Ειμαι εναντια στην παγκοσμιοποιηση του καπιταλισμου αλλα θεωρητικα υπερ μιας εναλλακτικης παγκοσμιοποιησης (ουτοπικης ισως, αλλα αυτο δεν σημαινει οτι δεν αξιζει να προσπαθησουμε να παμε προς μια τετοια κατευθυνση).
Απο κει και περα οπως εχω ξαναπει, προσπαθω να κρινω τους ανθρωπους ως ατομικοτητες. Τα στερεοτυπα και οι γενικευσεις δεν ειναι εντελως αχρηστα, εχουν χρησιμοτητα, αλλα καλο ειναι να εξυμνουμε την ατομικη υποσταση και οχι μια ιδιοτητα που αποδιδεται στο μερος λογω του συνολου στο οποιο ανηκει (ή καλυτερα, στο οποιο το εχουν ορισει να ανηκει).
Για την τελευταια σου προταση, δεν λεω να μην κανουμε τιποτα για τους ΧΑ οταν καπανανε μεταναστες, επειδη υπαρχει κ ο τουρκικος εθνικισμος. Λεω οτι δεν μπορεις να χαραξεις εξωτερικη πολιτικη βασει "αντιεθνικιστικων" αντανακλαστικων τη στιγμη που η εξωτερικη πολιτικη των γειτονων σου ειναι εθνικιστικη, και οτι αυτο πρεπει να το χουμε υπ'οψιν μας.
Παραδειγμα το μακεδονικο, στην καλυτερη θα ακουσεις ατομα του α/α χωρου να κρατανε ισες αποστασεις και να σου πουν οτι "οπως ειναι φαντασιακο κατασκευασμο το μακεδονικο εθνος, ετσι ειναι κ το ελληνικο". Στη χειροτερη θα ακουσεις να κραζουν τον ελληνικο εθνικισμο στο ζητημα (και καλα κανουν), υποστηριζοντας ομως (απο αντιδραση?) οτι τα Σκοπια πρεπει να λεγονται Μακεδονια αν το επιθυμουν. Εδω ειναι λοιπον αυτο που ανεφερα, οτι ετσι στην ουσια συντασσονται με τους σκοπιανους εθνικιστες! Αντι να πουν το , για μενα ευκολως εννουμενο, σκατα και στους σκοπιανους και στους ελληνες προγονολατρες,εθνικα υπερηφανους,εθνικοφρονες και δεν ξερω κ γω τι.
Επισης ακουγεται πολυ και το αλλο, οτι "οι ελληνες να παλεψουμε τον ελληνικο εθνικισμο, οι τουρκοι τον δικο τους κοκ". Δηλαδη τοσο δυσκολο ειναι οταν βλεπεις εθνικιστικα παραληρηματα να τα κραζεις απο οπου και αν προερχονται?
P.S.Οσο για το "Γι'αυτο στο ER σημερα θα μαθεις" , να φανταστω πως ειναι στα πλαισια της απιστευτης "οξυδερκειας" και του απιαστου "χιουμορ" του Faeenanmalaka?
Rat το θεμα δεν ειναι να τσακισεις τους φασιστες αλλα το φασισμο. Σε ιδεολογικο επιπεδο ειναι που πρεπει να τσακιστει πρωτιστως.
Ehm οχι δεν το λενε αλλα οπως σου πα , με τη σταση που κρατουν, μεροληπτουν.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ