Νομίζω είναι down τόσο καιρό προληπτικά
Στο greek fun βρήκαν ποιοι το χουν
Printable View
Νομίζω είναι down τόσο καιρό προληπτικά
Στο greek fun βρήκαν ποιοι το χουν
Για πείτε λίγο καθότι άσχετος από τόρρεντζ :
α) Από ταχύτητες πώς πάνε γενικότερα; Μέχρι σήμερα είχα premium rapidshare account και κατέβαζα σταθερά με 1,5mb/sec. Παίζει να πιάνω τέτοιες ή λίγο χαμηλότερες ταχύτητες με τόρρεντζ; Δεν εννοώ αν γίνεται τεχνικά, αλλά αν θα είναι σύνηθες το να κατεβάζω με καλές ταχύτητες. Δε με πειράζει να κατεβαίνει μια ταινία σε 20-30 λεπτά αντί για 5-10 αλλά μη κάνει και 2 μέρες.
β) Από τι εξαρτάται;
γ) Τι είναι αυτό το seeding ratio και πώς επηρεάζει την ταχύτητα κατεβάσματος;
δ) Αν βάλω upload bandwidth limit για να μη σέρνεται το ιντερνέ μου θα κατεβάζω με χαμηλότερες ταχύτητες;
ε) Από ποια σάιτς κατεβάζουμε τόρρεντζ και τι προσέχουμε;
Ευχαριστώ.
Σου απαντάω σε όλα μαζί.
To seeding ratio είναι πόσο έχεις ανεβάσει σε σχέση με αυτά που έχεις κατεβάσει. Δεν επηρεάζει την ταχύτητά σου. Αν όμως όταν κατεβάζεις κάτι έχεις μπλοκάρει τελείως το upload τότε θα κατεβάζεις πιο αργά. Upload limit δεν έχω, το έχω στο αυτόματο, δεν ξέρω αν είναι η βέλτιστη λύση αλλά πάει μια χαρά και βαριόμουν τα πειράματα. Η ταχύτητα τώρα εκτός από την γραμμή σου εξαρτάται από την αναλογία seeders/leechers. Seeders είναι αυτοί που έχουν όλο το αρχείο και το μοιράζουν και leechers είναι αυτοί που κατεβάζουν εκείνη την ώρα οι οποίοι βέβαια ανεβάζουν και λίγο. Οπότε όσο περισσότεροι είναι οι seeders από τους leechers τόσο πιο γρήγορα θα κατέβει.
Για sites καλό είναι το torrentz.com που στην ουσία ψάχνει όλα τα γνωστά sites για να βρει κάποιο torrent και σου λέει μετά που υπάρχει. Καλό είναι και το btjunkie.com. Από εκεί και πέρα υπάρχουν εξειδικευμένα για σειρές, ταινίες, μουσικές και τα σχετικά που βρίσκεις και τα καλύτερα πράγματα. Καλό είναι κάθε φορά πριν κατεβάσεις κάτι να ρίχνεις μια ματιά στα σχόλια για να δεις πόσο καλό είναι το αρχείο, αν έχει προβλήματα, αν είναι μολυσμένο κτλ.
Ειδική περίπτωση είναι οι private trackers. Εκεί μπαίνεις με πρόσκληση από άλλο μέλος ή όταν ανοίγουν που και που τις εγγραφές. Εφόσον μπεις συνήθως είσαι υποχρεωμένος να έχεις seeding ratio >= 1 δλδ αν έχεις ανεβάσει όσα μπάιτς έχεις κατεβάσει κάτι που εξασφαλίζει πολύ καλές ταχύτητες για όσους είναι γραμμένοι και εκεί μάλλον θα τερματίζεις την γραμμή σου. Σε σοβαρό private tracker δύσκολα θα πετύχεις μολυσμένο αρχείο.
Επειδή όμως στους public trackers δεν σε υποχρεώνει κανένας να έχεις καλό ratio δεν σημαίνει ότι μόλις κατεβάσεις κάτι το κόβεις, η αλληλεγγύη το όπλο των λαών, να το αφήνεις να ανεβεί τουλάχιστον μία φορά και δεν είσαι παρτάκιας.
Θενξ.
Ερώτηση που ξέχασες να απαντήσεις : Στην πράξη σε τι ταχύτητες περίπου θα κινούμαι; Δηλαδή πρακτικά είναι σύνηθες το να πιάνεις καλές ταχύτητες ή θα πρέπει να πέσω στην περίπτωση; oκ, κατάλαβα από τι εξαρτάται και ότι πρέπει να κοιτάζω τι γίνεται με seeders και leechers κτλ αλλά ας πούμε στατιστικά το να κατεβάζω γρήγορα θα είναι ο κανόνας ή η εξαίρεση;
Είναι περίεργη η φάση με τα τόρρεντς και τις θύρες κ τις μαλακίες. Θέλει να το παιδέψεις λίγο για να πιάνεις καλές ταχύτητες. Μην περιμένεις να κατεβάζεις ταινία σε μισή ωρα, εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων. Προσωπικά, με φόρθνετ και καλά 24άρα, κατεβάζω συνήθως με 100-200kbps. Καμιά φορά βέβαια χτυπάει κάτι 800άρια και χαίρομαι. Πολύ σπάνια όμως..
Σε δημόσιους trackers αυτήν την τιμή που ανέφερες δεν θα την δεις ποτέ. Για private δεν ξέρω αν και το θεωρώ ψιλοδύσκολο έως αδύνατο. Ξέχνα το.
Σε ταινίες δεν νομίζω να χεις θέμα ποτέ, ίσως να μην κατεβαίνουν σε 20 λεπτά αλλά σε κανά 2μισάωρο μαξ θα τις έχεις. Τώρα για προγράμματα ίσως φας ψωλέτο για κάποια πιο εξειδικευμένα που δεν τα χουν πολλοί. Το ίδιο και για μουσική.
έντιτ: πάντως εγώ κατεβάζω αυτή τη στιγμή τα futurama γιατί λόγω κάτι μαλακιών τα έχασα, και πιάνω ταχύτητες από 140 μέχρι 650. Παραπάνω έχω πιάσει μόνο σε υπερβολικά κοινά πράγματα.
Το μόνιμο 1,5 ξέχασε το. Από εκεί και πέρα σε καλά torrents (όπως τα ορίσαμε πριν) και σε private tracker πιάνω και 1,3 που είναι και το τέρμα της δικιάς μου γραμμής (p2p ή direct). Σε public σε καλό τόρρεντ θα πιάνεις πιο κάτω. Νούμερο στην πράξη δεν νομίζω να έχει και πολύ νόημα να σου πω γιατί αν πχ στην πράξη κατεβάζεις μόνο τις στάνταρ εμπορικές ταινίες ο μέσος όρος ταχύτητας θα είναι καλός ενώ αν κατεβάζεις άσχετα μεγάλα παιχνίδια θα πάει το 100άρι σύννεφο. Σου λέω ένα μ.ο. 500 έτσι για να έχεις μια ιδέα για γενική χρήση.
Και αρκετά άπλα στο νούμερο που ανέφερε ο rage. Πιο λίγο θα έλεγα. Μόνο στα αρκετά κοινά πιάνω τέτοιες ταχύτητες.
Πάντως εγώ πριν λίγο κατέβασα ταινία για να την δούμε το βράδυ από γνωστό private tracker, με 700+ seeders και ούτε 30 leechers και κατέβηκε με 1.2+ ΜΒ/sec.
Βέβαια οι 700+ seeders με τόσους λίγους leechers είναι κάτι που σπάνια βλέπεις σε torrent και γενικά τα torrents έχουν ένα κύκλο ζωής:
- Μόλις βγει φρέσκο φρέσκο είναι το πολύ 10-20 seeders(που όλοι έχουν πάρει από RS/usenet) και 1000+ leechers. Η ταχύτητα δεν είναι ότι καλύτερο τότε.
- Μόλις αρχίσει να το παίρνει λαός φτάνει η αναλογία κάπου στους 800 seeders/400 leechers χοντρικά. Εκεί είναι καλά, αλλά όχι και τέλεια.
- Μετά από 2-3 βδομάδες πλέον είναι σε κατάσταση 700+ seeders με ελάχιστους leechers. Η ιδεατή κατάσταση imo που χτυπάς τις καλύτερες δυνατές ταχύτητες.
- Και μετά από καιρό(μήνες ή και χρόνια) χάνεται το ενδιαφέρον και σιγά σιγά τελειώνουν οι seeders μέχρι που δεν υπάρχουν πια, τους πάτησε το τρένο. Και το torrent ψόφησε.
Αυτό είναι παράδειγμα για φρέσκο πολυαναμενόμενο torrent. Σε κάτι πιο ψαγμένο είναι πιο κάτω οι αριθμοί προφανώς.
Περί κόφτη κλπ, ανάλογα με τη γραμμή σου. Εγώ έχω τον client με κόφτη στα 80 kb/sec από τα 105-110 που πιάνω σε ιδεατές συνθήκες. Το να κρατάς σωστό ratio έτσι πάντως είναι εύκολο.
ΥΓ: Α ναι, και ήταν δωράκι το torrent, δεν μου πείραξε το download. :D
Ταχύτητες...
- Public tracker: Σε καινούργιες ταινίες, σειρές, κ.τ.λ. που έχουν πολλές χιλιάδες seeders. - thepiratebay.org, btjunkie.org, e.t.c.
- Demonoid.org: Είναι ήμιprivate, βρίσκεις ότι δεν βρίσκεις αλλού, δεν έχει υποχρεωτικό ratio και άμα έχει το torrent καμιά 100-στή seeders δίνουν ταχύτητες.
- Ελληνικοί private tracker Ταχύτητες σχεδόν πάντα, γιατί όλοι προσπαθούν να ανεβάσουν το ratio τους... - blue-whitegt.com, greek-tracker.com, gamato.info
το greek-tracker.com έχει γίνει πλέον www.thegt.net
πριν λίγο καιρό υπήρχε και το www.gatoni.gr αλλά μάλλον φούνταρε κι αυτό.
αγορια...
http://www.btracs.com/index.htm
Και πώς ακριβώς γραφόμαστε σε αυτά τα πριβέ και ημιπριβέ τράκερς;
Κατέβασα το From Hell σε κανα 25λεπτο, η ταχύτητα αυξομειωνόταν συνεχώς αλλά γενικά δεν έχω παράπονο, θα το παλέψω μερικές μέρες με τα τόρρεντζ να δω πώς πάει.
Θενξ σε όλους:-)