Υπάρχει πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ;
Printable View
υπαρχουν πλεον κομματα με διαφορετικη πολιτικη εκτος απο το κκε ;
Τσίπρας για πρόεδρος της ΝΔ!
Η άμεση απειλή ήταν οι τράπεζες όχι το grexit. Η ΖΚ τα είπε ωραία και στηρίζουμε αλλά δεν ξεκαθάρισε ότι αν δεν έλεγε ναι ο Τσίπρας υπήρχε μεγάλη πιθανότητα ο κόσμος να έχανε άμεσα τις καταθέσεις του γιατί θα εκκαθάριζαν τις αφερρέγγυες τράπεζες οπότε παππούδες θα πάθαιναν εγκεφαλικά.
Στην παρούσα φάση το ναι ήταν μονόδρομος. Το θέμα είναι τι θα γίνει με το χρέος. Αν δε δούμε την τελική συμφωνία, δε μπορούμε να πούμε πάμε για grexit.
Επίσης πόσο τρόμπες οι αληθινά αριστεροί του συριζα; Τίμιο θα ήταν να παραιτηθείς αφού ψηφίσεις όχι όπως ο Κοδέλας. Ολα τα άλλα είναι μαϊμουδιές. Εξάλλου αριστεροί ηγέτες στην ευρώπη που αποδοκιμάζουν τη συμφωνία λένε ότι θα ψήφιζαν ναι αν ήταν στη θέση του Τσίπρα.
Ακόμα ο στόχος είναι να πέσει ο Τσίπρας. Πολλά από τα ζητήματα που έθεσαν επιτακτικά δεν έχουν δημοσιονομικό αντίκτυπο αλλά χτυπάνε ιδεολογικά το σύριζα (ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές, ομαδικές απολύσεις κλπ). Θέλουν να χάσει τη στήριξη του κόσμου και να πέσει.
German officials privately admit: if they can't force #Grexit, they'll make Greeks suffer to crush Tsipras & keep other countries in line.
Η μεγαλύτερη μαλακία είναι αυτό το υπερταιπεδ των 50 δις. Θα βάλουν χέρι στα πετρέλαια; 30 χρόνια θα έχουμε επιτήρηση της κομισιον; Τι γίνεται;
Εμπεδώνεται ότι οι εκλογές δεν παίζουν ρόλο σε χώρες που είναι σε πρόγραμμα. Τα νομοσχέδια έρχονται στα αγγλικά και απλά τα μεταφράζουν. Η μόνη διαφορά είναι η σοβαρή βούληση για πάταξη της διαφθοράς/φοροδιαφυγής και ότι δεν έχουν πρόθεση να χρησιμοποιήσουν το μνημόνιο ως πρόσχημα για να εξυπηρετήσουν συμφέροντα ολιγαρχών όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Με την εφαρμογή του μνημονίου ο Τσίπρας θα το χάσει το πολιτικό του κεφάλαιο. Μόνο θετικό ενδεχόμενο να υπάρξει οριστική ρύθμιση του χρέους μετά την πρώτη αξιολόγηση ώστε να μιλάμε όντως για τα τελευταία μέτρα και να αρχίσει η τρόικα να δέχεται ισοδύναμα μετά τις εκλογές σε Ισπανία/Πορτογαλλία.
Και κάτι τελευταίο, αν υπήρχε εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης και έλεγαν όλοι ότι δε δεχόμαστε αυτά τα παράλογα οικονομικά μέτρα, οι δανειστές θα υποχωρούσαν. Αλλά η εξουσία είναι γλυκιά για τη ΝΔ και αυτή είναι η θλιβερή πραγματικότητα.
οπως αποδειχτηκε και απο τα προηγουμενα μνημονια , αυξηση του φπα φερνει μειωση στα εσοδα του κρατους παντως ... πραγμα το οποιο ελεγε και ο Συριζας πριν απο πολυ πολυ καιρο (6 μηνες πριν) .
Δεν πειραζει, κρατησανε αλλη μια φορα μισθους και συνταξεις στο απυροβλητο και ετσι θα κινηθει η οικονομια....
...NOT
χμ αν δεν κάνω λάθος στήριζες το YEAH εσύ όμως, οπότε δεν καταλαβαίνω την έκπλήξή σου μετά την εφαρμογή των εν λόγω μέτρων
Εγω παντως εξεπλαγην με τους τρεις τονους στο "εκπληξη"
γιατί είναι ακριβώς ο πυρήνας της συμφωνίας που είχε προταθεί (και επανήλθε χειρότερη τελικά)- θυμίζω πως όταν ακόμα κι ο αλέξης πρότεινε φορολόγηση των μεγάλων κερδών το ΔΝΤ άσκησε βέτο γιατί αυτό θα εμπόδιζε την "ανάπτυξη".
θέλω να πω πως καλή η κριτική εκ των υστέρων, αλλά να γίνεται τουλάχιστον από αυτούς που στήριζαν τον άλλο δρόμο.
Μα ο "άλλος δρόμος" που λες πως δικαιούται να κάνει κριτική ήταν ακριβώς ο δρόμος του "τυπώνουμε δραχμές για να πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις και δε μας νοιάζει τι θα πάθει η οικονομία και οι πολίτες, θα χουμε ΔΡΑΧΜΑΡΑ να κάνουμε πολιτική νομιζματικιά, ας μπει και δελτίο στα σουπερμάρκετ". Κατά τη γνώμη μου κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με άμεση καταστροφή της χώρας που αν και πολλές φορές έχω σκεφτεί ότι είναι η μόνη λύση, δυσκολεύομαι να το στηρίξω ως ορθή πορεία.
Κατά τα άλλα, "πελάτες" δεν είναι οι επιχειρήσεις που δηλώνουν τα κέρδη τους, αν τα δηλώνουν πληρώνουν και τον αντίστοιχο φόρο... Πολύ μεγαλύτερα κέρδη θα είχε το κράτος από τη φοροδιαφυγή (έγινε καλή αρχή με τη Hochtief) και από το να εξισορροπηθούν οι υπηρεσίες που παρέχει το δημόσιο με το κόστος που έχει προς τον πολίτη...
η δραματική χειροτέρευση στο βιωτικό επίπεδο που όλοι φοβόμαστε ότι θα έρθει με τη δραχμή, αργά ή γρήγορα θα έρθει και με το ευρώ
ας αναλύσουμε την πραγματικότητα απλά
δεν είναι ποτέ δυνατόν να πληρώσεις ένα χρέος δανειζόμενος με όρους που υπονομεύουν τη δυνατότητά σου να πληρώνεις το χρέος. ας φέρουμε ένα απλό παράδειγμα
ας πούμε ότι έχω μια επιχείρηση που σκάβει λάκους και ότι χρωστάω ένα δάνειο που πήρα για να αγοράσω ένα φτυάρι. οι γύρω μου έχουν μπουλντόζες, και γι' αυτό το λόγο η επιχείρησή μου πάει σκατά και δεν μπορώ να πληρώσω το δάνειο.
τι κάνουμε τώρα με τα μέτρα; πάμε στην τράπεζα και λέμε βγάλε με ένα δάνειο να σου αποπληρώσω το δάνειο για το φτυάρι και να φάω 30 γραμμάρια ρίζι για μια βδομάδα. η τράπεζα βάζει όρο να μου κόψει τα χέρια για να μου δώσει το δάνειο ενώ της χρωστάω.
δύο επιλογές έχω: να πάρω το δάνειο, να μην μπορώ να λειτουργήσω την επιχείρηση κι έτσι απλά να φάω ψίχουλα μέχρι την άλλη τετάρτη και να έρθω περισσότερο χρεωμένος στην ίδια κατάσταση: χωρίς όμως χέρια
ή να πω στην τράπεζα "φαλήρισα, μολών λαβέ" με κίνδυνο να με φάνε οι τραμπούκοι της τράπεζας και τα δικαστήρια.
το θέμα είναι ότι θα έρθει η στιγμή που πλέον δε θα έχω ούτε επιχείρηση, ούτε χέρια να λειτουργήσω οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση. οπότε αναπόφευκτα, είτε πάρω το δάνειο είτε δεν το πάρω, οι τραμπούκοι θα έρθουν.
το θέμα είναι σε τι κατάσταση θα είμαι τη στιγμή εκείνη.
μ' αυτή την αναλογία θέλω να πω ότι μια αναδιάρθρωση είναι αναπόφευκτη. και μάλιστα με επαχθείς όρους όποτε κι αν γίνει. κι αυτό γιατί δεν πρόκειται ποτέ να κερδίσεις σε ένα σύστημα που αυτός που του χρωστάς είναι αυτός που καθορίζει τους όρους με τους οποίους θα συνεχίσεις να του χρωστάς όλο και περισσότερα χρήματα.
το θέμα είναι ότι όσο πιο γρήγορα γίνει, τόσο λιγότερο εξαθλιωμένη θα είναι η κοινωνία και τόσο λιγότερο διαλυμένη θα είναι η παραγωγή.