atom_smasher, εσύ δεν ακούς ΙΔΙΟ ήχο ανάμεσα σε Maiden και Zeppelin, ΑΛΛΑ ακούς ΙΔΙΑ ΦΩΝΗ, ΜΠΑΣΟ, ΤΥΜΠΑΝΑ, ΚΙΘΑΡΑ, ΠΛΗΚΤΡΑ, ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ, ΠΑΘΟΣ.
Ή εγώ είμαι κουφός, ή εσύ. Ή πάντα παίζει το να είσαι απλά χαζός. Λέω γω τώρα.
atom_smasher, εσύ δεν ακούς ΙΔΙΟ ήχο ανάμεσα σε Maiden και Zeppelin, ΑΛΛΑ ακούς ΙΔΙΑ ΦΩΝΗ, ΜΠΑΣΟ, ΤΥΜΠΑΝΑ, ΚΙΘΑΡΑ, ΠΛΗΚΤΡΑ, ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ, ΠΑΘΟΣ.
Ή εγώ είμαι κουφός, ή εσύ. Ή πάντα παίζει το να είσαι απλά χαζός. Λέω γω τώρα.
οχι δεν ακουω το ιδιο. ακουω ομως φωνη, μπασο, τυμπανα, κιθαρα, πληκτρα. συναισθημα, παθος και στις δυο μπαντες. εμενα μου αρκει.
κουφος δεν εισαι. Ουτε και γω.
Ε χαζοι ειμαστε λιγο πολυ ολοι εδω μεσα. Εγω γιατι να εξαιρουμαι;
Επομένως δεν υπάρχει ΙΔΙΟ στοιχείο μεταξύ των Maiden και μιας από τις rock επιρροές τους; Δηλαδή αν δεν είναι ίδια ούτε η φωνή, ούτε το μπάσο, ούτε τίποτα άλλο από τα μουσικά(τα πάθος και συναίσθημα τα αφήνω έξω, δεν είναι το ίδιο πάθος ή συναίσθημα άλλωστε - αλλά πάθος και συναίσθημα μπορείς να πεις πως έχει και το "λαϊκό" που ανέφερε άλλος εδώ), τι είναι ίδιο που θα πρέπει να κάνει εμένα και τον κάθε εμένα να ΟΦΕΙΛΕΙ να γουστάρει και ΚΑΘΕ επιρροή μιας μπάντας που γουστάρω, αλλιώς με κάνει να πέφτω σε αντιφάσεις;
Γενικά από τότε που τα λογικά επιχειρήματα δεν στέκουν, γίνεται κουβέντα καφενείου και μπάουγκ είσαι και τέτοια επίπεδα. Απλά νόμιζα ο Tyler θα ήθελε στο θρεντ του να υπάρχει λίγο παραπάνω επίπεδο.
Τα στοιχεια που αποτελουν την μουσικη και των δυο συγκροτηματων στα ματια μου και στα αυτια μου ειναι ιδια. Με δεδομενο το διαφορετικο υφος και την εποχη που βγηκαν καθως και τις εξελιξεις στην μουσικη που διαδραματιστηκαν. Ενταξει οι maiden εχουν καλους κιθαριστες αλλα οχι και page. Το σχολιο μου δεν πηγαινε να σε πεισω να γουσταρεις και τις επιρροες αλλα ηταν η δικη μου απαντηση στο αρχικο ερωτημα και φυσικα μια εμμεση απαντηση σε σενα για το περι μεταλικοτητας κλπ. Αν θυμαμαι καλα ο χαρακτηρισμος metal προυπαρχει τou nwobhm. και να το φερνεις στα δικα σου ορια νομιζω ειναι λιγο περιοριστικο για μας τους υπολοιπους.
Η απαντηση μου ηταν πολυ σοβαρη και καθολου μπαοκ κλπ. Τωρα να κατηγορεις καποιον οτι ειναι χαζος και μετα να ζητας και τα ρεστα για το επιπεδο νομιζω ειναι λιγο κακογουστο.
γιατι τους το χαλνας ρε ζμπαουγκ?
Όλο το λεφούσι των A Perfect Circle (οπαδοί και μπάντα) προσπαθούν να μπουν υπό την σκέπη του metal. Ωραία, μάγκες, είσαστε metal, το χειρότερο ποιοτικά όμως... Πιο κακό κι από The Kovenant. Καλύτερα να μείνετε στο rock ώστε να συγκρίνεστε με τίποτε Όναρ παρά να μπλέξετε με το metal και να συγκρίνεστε με το παρακάτω.
:wave:
είσαι βλαμμένο παιδί ε
perfect circle καλά σας γαμάει το μέταλ!
:headbang::headbang::dfinger::dfinger:
Πάρε σεντόνι να'χεις!
Κακές βάσεις για να αναλύσεις σοβαρά αυτό που θέλεις. 2 δογματικοί τύποι (συμπαθέστατοι και πολύ καλώς εννοούμενα γραφικοί) δεν νομίζω ότι μπορούν να βοηθήσουν στο ξεμπέρδεμα πέραν να τους αναφέρεις ως ακραία παραδείγματα στεγανότητας. Η Χ έχει εύκολα αφορισμούς και μπινελίκια και αν είπε "βλακείες" τα μέταλ γενικά δεν σχολιάζει μουσική αλλά ανθρώπους (λέω εγώ).
Πριν πιάσω τα ερωτήματα, δηλώνω βλαμμένος, καμμένος και γραφικός μεταλλάς. Ποτέ μου δεν προσβλήθηκα να με λένε μεταλλά και ας το λένε πολλοί υποτιμητικά, γιατί γενικώς ξέρω ότι είναι απολύτως λογικό ο έλλην μεταλλάς συχνά να είναι κάτι που σε ωθεί να πεις πολλά υποτιμητικά για κάποια συγκεκριμένα πράγματα (όχι όλα όμως).
Παράλληλα ακούω κάθε είδους μουσικής αν ψαρώσω γιατί μου αρέσει η μουσική γενικά. Έχω ψώνιο με την βυζαντινή, αγαπάω πολύ την κλασσική από το κόλλημα του πατέρα μου, ακούω πολλά ποπ κομμάτια ξέκωλα και τρέντι, φανκ, φιούζιον, προγκ, χωρίς να είμαι ειδήμων σε κανένα από αυτά, απλά ενημερωμένος όσο με πάει το γούστο μου. Σε μερικά καθόλου, σε άλλα μια χαρά. Κάπως έτσι. Θα μπορούσα να πω ότι "ακούω τα πάντα" αλλά αυτό θα ήταν ψέμα γιατί προφανώς δεν ακούω τα πάντα, ακούω στο 75% του χρόνου μου μέταλ και κυρίως δεν θέλω να με πάρουν για μαλάκα που ακούει σκυλάδικα και ραδιόφωνο.
Δεύτερη δήλωση, την οποία θεωρώ αυτονόητη από το λύκειο ακόμα (παρόλο που ήμουν πιο απόλυτος στα ακούσματά μου) είναι ότι η ουσία είναι αυτό που πιστώνεται στον Ζάππα όσον αφορά τα είδη μουσικής: Υπάρχουν 2: Καλή και Κακή. Κανένα είδος δεν είναι Κακό και κανένα δεν είναι Καλό, μπάι ντιφώλτ.
Τελευταία: Το πόσο καλό και πόσο κακό είναι κάτι εξαρτάται από το γαμηστερόμετρο του καθενός και ο καθένας ακούει το γαμηστερόμετρο του, όσο ακριβές και ενημερωμένο είναι τεσπά, αυτό έχει, αυτό τον νοιάζει και να πα να γαμηθεί και ο μισός πλανήτης, Wolf ρε μουνιά.
Αυτά τα λέω γιατί σε τέτοιες κουβέντες τα αυτονόητα συνήθως δεν είναι αυτονόητα αν και νομίζεις ότι όλοι ρε πούστη μου τα έχουν αυτονόητα αλλά δε γαμιέται. Καλύτερα να ξεκαθαρίζονται για σιγουριά.
Το λοιπόν:
Και ένα πολύ ευρύ πράγμα που περιλαμβάνει από Μέηντεν μέχρι Τουλ και Σίστεμ και το χέβι μέταλ που είναι το παραδοσιακό Γουιτσκίλλερ μέταλ και μετά δεν είμαι και χαζός, πρέπει να βρεις μια λέξη να ξεχωρίσεις αυτό που κάνουνε οι Theatre of Tragedy με αυτό που κάνουν οι Cryptopsy αλλιώς γάμησέ μας.Quote:
Και καταλήγω στα ερωτήματα:
- Στα μάτια σας υπάρχει ένα "μέταλ" ή πολλά;
Διαγραμματικά, το φαντάζομαι ΚΑΠΩΣ σαν ομόκεντρους κύκλους, όπου στο κέντρο είναι οι Σάμπαθ/Πριστ και όλα αυτά τα πρώτα πράγματα που ονομαστήκανε χέβι μέταλ συμφωνημένα ξηγημένα από όλους (και που η γραμμή με το χέβι ροκ και χαρντ ροκ και Ζέπελιν/Περπλ είναι τελείως αχνή αλλού και τελείως διαχωριστική κάπου αλλού, αλλά ΧΕΣΤΗΚΑΜΕ, άσε τις ψείρες να τα βρούνε αυτά). Πιο έξω έχουμε τα κλασσικά είδη του μέταλ: (θρας, ντουμ, πάουερ κλπ), όλα τα εύκολα να τα πεις ότι αυτά είναι. Άσχετο που μετά θα βρεθούν δύο νοματαίοι να πλακώνονται αν το θρας βγήκε από το χέβι, από το πανκ, από τα δύο, ποιο πιο πολύ και λοιπές γραφικές αλλά ενίοτε ενδιαφέρουσες κουβέντες. Τεσπά.
Μετά και έρχομαι εκεί φαντάζομαι που σε καίει, έχουμε τις προσμείξεις από πράγματα εκτός του βασικού κύκλου (λες και αυτός ο κύκλος εμφανίστηκε σαν παρθενογένεση που λέει και ο μινμιν), από την επιδορμή του Σιάτλ, από το προγκ, από το γκόθικ κλπ, πράγματα που ένας κάτοχος του τέλειου αυτιού και εγκυκλοπαιδείας και αντίληψης θα σου έλεγε π.χ. 55% μέταλ, 25% ιντάστριαλ, 15% αλτέρνατιβ και 5% καινοτομία. Εγώ σε αυτές τις περιπτώσεις πάω με το abstract και αυθαίρετο ίσως κριτήριο του vibe. To Badmotorfinger δεν κωλώνεις να το πεις μέταλ, λογικό είναι, απλά χώνεις ένα grunge, ένα seattle, ένα alt μπροστά και καθάρισες με τον συνομιλητή σου, μη το μπερδέψει ο άνθρωπος και περιμένει τους Manowar. Τα ίδια για Τουλ, Μάστοντον, Σίστεμ, Σλίπνοτ, κλπ. Μπάντες είναι που απευθύνονται κάλλιστα σε μεταλλάδες, απλά πολλά χρόνια μετά τους Πριστ και τους Σάμπαθ, λογικό είναι να έχει εμπλουτιστεί ο ήχος. Και άσε τον κάθε γραφικό να αφρίζει άμα του μολύνεις το μέταλ του και τον κάθε κομπλεξάρα ποστ-μέταλο που αρνείται να παραχωρήσει μπαντάρες στους ηλίθιους μεταλλάδες.
ΕΔΩ είναι το ζουμί:
Γενικά μιλώντας, οι ταμπέλες καλές είναι για να διευκρινίζουμε, για να μιλάμε με ακρίβεια, να επικοινωνούμε πιο σωστά, ειδικά στο γραπτό λόγο που δεν μπορείς να δεις την μάπα του άλλου να διαπιστώσεις ότι θέλει επεξήγηση.
Όμως το πρόβλημα προκύπτει όταν οι ταμπέλες δεν χρησιμοποιούνται για να διευκρινήσεις στον Τάιλερ τι παίζει μια μπάντα ας πούμε ή έστω για να γίνει μια ενδιαφέρουσα ανάλυση των επιρροών και προθέσεων μιας μπάντας (ωραία όλα αυτά κατ'εμέ) αλλά γιατί υπερασπιζόμαστε τα ακούσματά μας και το τι τύποι είμαστε, οριοθετούμε περιοχές δικές μου και δικές σου και βέβαια παίρνουμε υπερβολικά πολύ τον εαυτό μας στα σοβαρά με την κακή έννοια (υπάρχει και καλή, ναι).
Εν προκειμένω:
ΟΛΑ αυτά δεν αφορούν την μουσική, αφορούν ανθρώπους, οι ταμπέλες για το τι είναι μέταλ και δεν είναι δεν θα σε βοηθήσουν γιατί από άνθρωπο σε άνθρωπο εισπράττονται και νοηματοδοτούνται τελείως αλλιώς. Και να συμφωνήσουν όλοι ότι οι Haunted παίζουνε thrash (που παίζουνε!! Το παίζω και εγώ το παιχνίδι) δεν θα σταματήσει πολύ κόσμο να τους βρίζει και να τους θεωρεί για τον πούτσο και όποιος τους ακούει δεν ξέρει τι εστί θρας και "άμα σου αρέσουν αυτά, άκου και Lamb of God, τα ίδια σκατά είναι!". Δεν πα να κάνεις ακαδημαϊκή ανάλυση για το πόσο συγγενεύουν με τους Slayer, να το πουν οι ίδιοι ότι μεγάλωσαν με Reign in Blood, να το πουν οι Slayer, να το λέει όλη η οικουμένη, αν εγώ και το ΣΥΝΑΦΙ μου λέει "δεν είναι!" πάει και τέλειωσε. Πρόβλημα ανθρώπου, όχι μουσικού προσδιορισμού.Quote:
- Αν υπάρχει ένα, δεν αναγνωρίζετε/ακούτε τις "ρίζες" του και τις μετέπειτά εξελίξεις του; το βάλατε στο μουσείο και αυτό είναι όλο; σταμάτησε για σας να αλλάζει; Και το γεγονός οτι αλλάζει γιατί πολλοί απο σας το συνδέετε με την κατανάγκη παρακμή του;
- Αν υπάρχουν πολλά "μέταλς" αλλά έχετε κόλλημα με ένα συγκεκριμένο υποείδος του, βλέπετε την συγγένεια με τα υπόλοιπα ή δεν σας νοιάζει καν, και στην τελική χεστήκατε κιόλας για το πως θα λέγεται και αν θα φέρει τον τίτλο "ταδε μέταλ";
- Πως γίνεται για παράδειγμα να θεωρείται "πούστικο, ροζάκι κλπ" κι ότι άλλο, ένα είδος (εν προκειμένω βλέπε stoner metal) όταν σχετίζεται ηχητικά ΑΜΕΣΑ ΜΕ ΤΟΥΣ BLACK SABBATH (Ozzy), και μόνο "αληθινό ατσάλι" ότι σχετίζεται ηχητικά ΑΜΕΣΑ ΜΕ ΤΟΥΣ MANOWAR (που αν δεν ήταν οι Sabbath της Dio περιόδου, μάλλον θα έβλεπαν σπαθί και θα το πέρναγαν για κουπί ;P )
- Επίσης αναγνωρίζουμε ένα υποείδος μέχρι τον "λαμπρό" προπάτορα του κι απο κεί και πέρα πουστρέβει ή νοθεύεται; (βλέπε ότι ακολούθησε "προπάτορες" τύπου Pentagram, At the gates, Celtic Frost, κλπ)
- Είναι καθαρά ηχητικό το θέμα ή αν οι Manowar σταματήσουν να λένε για "steel" πουν για barbie με τον ΙΔΙΟ ΗΧΟ, δεν τρέχει μία;
- Εγώ που μπορώ να πορωθώ την μια στιγμή με Kyuss και την άλλη με Warlord είμαι ας πούμε κλινική περίπτωση;
Το μέταλ είναι γενικά ενδιαφέρον να το κοιτάξεις κοινωνιολογικά, μαζεύει πολύ εφηβεία, προσφέρεται ως είδος να τα σπάσεις όπως αρμόζει στον ορμονικό παρόξυσμο και όλα αυτά και διάολε, έχει και πολύ ωραία μουσική, και η Χ που το λέει βλακεία, μια χαρά συγκλονίστηκε από τους Μετάλλικα που παίζανε μέταλ. Ε, από εκεί και πέρα, είναι θέμα ωριμότητας και ακομπλεξαρίσματος ΜΟΝΟ. Αλήθεια. Έτσι πάει.
Είτε χέστηκες για το τι πιστεύει ο κόσμος, είτε όχι.
Είτε έχεις αυτοπεποίθηση και δεν χρειάζεσαι την μουσική να σου δώσει πόντους χαρακτήρα, είτε όχι.
Είτε γεννιέσαι μεταλλάς, είτε όχι.
Αν σου αρέσουν οι Kyuss, δεν είσαι εξωγήινος, σου αρέσει μια μπάντα που αρέσει σε πολύ κόσμο για πολύ καιρό, του πούστη, καλοί θα είναι, μην ανησυχείς. Το ξέρεις όμως ότι στενοχωρείς τον κόσμο που ακούει Warlord "στα σοβαρά και από την πυρακτωμένη καρδιά του" γιατί του χαλάς την μανέστρα. Κανονικά οι warlord φανς είναι εκλεκτοί, είναι Ωραίοι Άνθρωποι και όσοι δεν είναι και ακούνε αυτά τα Κακά Πράγματα σαν το στόνερ και τα πουστριλίκια είτε είναι ρηχοί και δεν τους έχουν πιάσει, είτε έτυχε, είτε είναι άτομα που τα καημένα αν το ψάχνανε πιο καλά θα βλέπανε ότι οι Kyuss είναι σκατά.
Εσύ πρέπει να ζήσεις με αυτό. Όπως πρέπει να ζήσεις με το βλέμμα απογοήτευσης ή περιφρόνησης ή έκπληξης (όχι τέλος πάντων ενδιαφέροντος) όταν λες ότι ακούς μέταλ και σου απαντάνε "μπούρδες δηλαδή". Πρόσεχε μόνο μην το πάρεις ότι είσαι ο Απόκληρος Εκλεκτός και γαμώ την κοινωνία, γιατί τότε καλά κάνουνε και σε κοιτάνε έτσι.
Κλείνω με μια επίσης αυτονόητη επισήμανση:
Επειδή ακριβώς είναι ανθρώπινο το πρόβλημα και ο άνθρωπος σε μακροεπίπεδο κατηγοριοποιείται αρκετά εύστοχα (να, είπα κομπλεξικός τρουμέταλος, κομπλέξικός "ωριμασμένος" ποστ-μέταλος, τέτοια και νομίζω είναι εύστοχα και ξέρεις ποιους εννοώ) αλλά σε προσωπικό επίπεδο έχει πολύ, πάρα πολύ ποικιλία. Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός κλπ, δεν θα βρεις μια θεωρία που θα τα εξηγεί όλα και όλους. Κάποιος θα τσινάει να προσδιορίζεις το στόνερ ως μέταλ γιατί θέλει το στόνερ του αναρχοαυτόνομο (έτσι το λέω, δεν ξέρω γιατί), άλλος γιατί δεν θέλει να τον περάσουν για μεταλλά (θεός φυλάξοι!). Άλλος δεν μπορεί τους Σλίπνοτ γιατί τους ακούνε οι πιτσιρίκοι και άλλος γιατί έτσι είπε ο Τάδε Μεταλλοπατέρας. Άλλοι μεταλλάδες αγαπάνε ρομαντικά το μέταλ, υγιώς και όμορφα, άλλοι νομίζουν ότι το μέταλ είναι η συνέχεια της κλασσικής μουσικής και οι μεταλλάδες οι -σχεδόν- υπεράνθρωποι του Νίτσε, φατσούλες ψαγμένες.
Αποφάσισε εσύ ποιοι είναι οι μαλάκες.
:pink:
επωνυμα
τεράστιο ποστ (κυριολεκτικά κ μη), συμφωνώ σε πολύ μεγάλο βαθμό
Vic
.