Re: Αναρχισμός και αντιφάσεις
Απαντώντας στο αρχικό ερώτημα του Dragonlord:
Η "ωμή" πραγματικότητα είναι οτι η συγκρότηση της κοινωνίας, η θέσπιση των θεσμών (θέσμιση) συνεπάγεται χρήση βίας. Τώρα η βία μπορεί να μην είναι εμφανής βία και να έχει πάρει άλλες μορφές αλλά υπάρχει. Στην πιο τυπική μορφή δεν μπορείς να έχεις ένα νόμο και να λες "οι παραβάτες δεν τιμωρούνται". Ίσως η πλειοψηφία να αρκεί σε αμεσοδημοκρατικά συστήματα για να νομιμοποιηθεί η απόφαση αλλά απέχουμε πολύ απο αυτό. Αυτο που νομιμοποιεί την σημερινή εξουσία, η οποία δεν ελέγχεται απο κανέναν, εκλέγεται δήθεν δημοκρατικά χωρίς πολιτικά κριτήρια και δεν είναι ανακλητή, ουσιαστικά δηλαδή μιλάμε για μια "φιλελεύθερη" ολιγαρχία, είναι η βία. Προφανώς η ανατροπή ενός τέτοιου καθεστώτος δεν μπορεί να γίνει με λουλούδια και συζήτηση. Όσοι λέτε "παιδεία" ως λύση μπορείτε να προχωρήσετε λιγάκι;
Quote:
Originally Posted by Khalkji
κανείς αναρχικός δεν υποστήριξε ποτέ ότι μιλάει εκ μέρους του λαού ή ότι κάνει λαϊκή επανάσταση. μην τα μπλέκεις με τα κομμούνια.
Χμ η ladykiller σε κάθε ποστ της αναφέρεται ακριβώς σε αυτό. δες πόσες φορές έχει χρησιμοποιήσει τις λέξεις εξέγερση και επανάσταση.
Αν τώρα εσύ προσωπικά διαφωνείς με τη ladykiller και την κάθε ladykiller και γουστάρεις επανάσταση για την πάρτη σου, ποιος ο λόγος να επαναστατείς μέσα στην κοινωνία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ενώ μπορείς να πάρεις τα βουνά με μερικούς ομοϊδεάτες κολλητούς και να πίνεις μπάφους όλη μέρα και να ακούς ηλεκτρονικοπερίεργα και να λειτουργείτε αναρχικά ή όπως γουστάρετε τελοσπάντων;
την "λαϊκή εξέγερση κι επανάσταση" δεν είδα να λέει πουθενά. όπως και να'χει όμως, μέρος του λαού την έκανε.
γιατί δεν είμαι χίππης.
Quote:
Originally Posted by Ace
Απαντώντας στο αρχικό ερώτημα του Dragonlord:
Η "ωμή" πραγματικότητα είναι οτι η συγκρότηση της κοινωνίας, η θέσπιση των θεσμών (θέσμιση) συνεπάγεται χρήση βίας. Τώρα η βία μπορεί να μην είναι εμφανής βία και να έχει πάρει άλλες μορφές αλλά υπάρχει. Στην πιο τυπική μορφή δεν μπορείς να έχεις ένα νόμο και να λες "οι παραβάτες δεν τιμωρούνται". Ίσως η πλειοψηφία να αρκεί σε αμεσοδημοκρατικά συστήματα για να νομιμοποιηθεί η απόφαση αλλά απέχουμε πολύ απο αυτό. Αυτο που νομιμοποιεί την σημερινή εξουσία, η οποία δεν ελέγχεται απο κανέναν, εκλέγεται δήθεν δημοκρατικά χωρίς πολιτικά κριτήρια και δεν είναι ανακλητή, ουσιαστικά δηλαδή μιλάμε για μια "φιλελεύθερη" ολιγαρχία, είναι η βία. Προφανώς η ανατροπή ενός τέτοιου καθεστώτος δεν μπορεί να γίνει με λουλούδια και συζήτηση. Όσοι λέτε "παιδεία" ως λύση μπορείτε να προχωρήσετε λιγάκι;
Χμ όπως τα σκέφτομαι τα πράγματα είναι απλά και θα τα πω εξίσου απλά : η επανάσταση των ονείρων σας δε μπορεί να γίνει με τους σημερινούς ανθρώπους. Γιατί πέρα από τους κακούς πολιτικούς και τα κακά αφεντικά και ο απλός άνθρωπος έχει μάθει να κοιτάει την πάρτη του. Μόνο αυτή. Μιλάμε γενικά ε, προφανώς δεν ισχύει για όλους αυτό. Δεν έχει σημασία αν έχει αναγκαστεί να το κάνει αυτό, η ωμή πραγματικότητα που λες είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δε θα είχαν κανένα απολύτως πρόβλημα να λύσουν τα προβλήματα τους σε βάρος των άλλων, αν είχαν αυτή την επιλογή. Π.χ. δες τους αγρότες. Ένας τυπικός αγρότης θα βγει στην τηλεόραση παρέα με άλλους 50 που φωνάζουν συνθήματα και θα μιλήσει για την τραγική κατάσταση των αγροτών του Νομού του και θα απαιτήσει μέτρα και λεφτά και πουτάνες και ό,τι γουστάρει. Αλλά μόνο για τους αγρότες του Νομού του ή το πολύ πολύ να πει και τίποτα για την ενωμένη αγροτιά. Ε ρε πούστη μου τέτοιοι άνθρωποι δε σε κάνουν να πιστεύεις ότι αν ικανοποιούνταν πλήρως τα αιτήματα τους δε θα είχαν απολύτως καμία διάθεση να συνεχίσουν τον αγώνα για τους υπόλοιπους; Δηλαδή πώς μπορώ να περιμένω από τον ικανοποιημένο αγρότη να αγωνιστεί για το εκπαιδευτικό σύστημα ή για τη φορολογία;
Το πάνω είναι ένα παράδειγμα και μόνο, απλά θέλω να καταλήξω σε αυτό που είπα και πιο πάνω, ότι σε μια κοινωνία που έχει μάθει να φοβάται και να ζηλεύει το διπλανό της, οποιαδήποτε επανάσταση κι αν γίνει θα είναι για να πάρουν τα μουνάκια κάποιοι άλλοι και όχι για να γίνουν γενικά τα πράγματα καλύτερα. Ε προσωπικά δε θέλω να συμμετέχω σ'αυτό.
Η Παιδεία κολλάει στο ότι αν οι άνθρωποι συνειδητοποιούσαν τι συμβαίνει και γιατί συμβαίνει και γιατί έχουν μερίδιο οι ίδιοι, δε θα χρειαζόταν κάποια επανάσταση. Απλοϊκό παράδειγμα : Αν ο κόσμος καταλάβαινε ότι η νουδου και το πασοκ τα έχουν κάνει σκατά και ότι πρέπει να πάνε στο διάολο, δε θα χρειαζόταν κάποια επανάσταση για να τους ρίξει. Μόνο λουλούδια και συζήτηση.
Quote:
Originally Posted by Khalkji
την "λαϊκή εξέγερση κι επανάσταση" δεν είδα να λέει πουθενά. όπως και να'χει όμως, μέρος του λαού την έκανε.
γιατί δεν είμαι χίππης.
Ε μη με βάζεις να ψάχνω για quotes, ψάξε εσύ.
Καλά.
Quote:
Originally Posted by Amnesiac.
Αυτό νομίζω εννοούσε ο Ντράγκονλορντ όταν έλεγε ότι αν αλλάξουν τα μυαλά των ανθρώπων δε θα χρειάζεται βία για να ρίξουν το σύστημα γιατί πρακτικά θα διαλυθεί από μόνο του. Αν εννοούσε αυτό, συμφωνώ απόλυτα.
μ. Να πω όμως και κάτι πάνω στο θέμα "εξέγερση", κι εγώ την αποκάλεσα έτσι και δε νομίζω ότι χρειάζεται να είναι κάποιοι πλειοψηφία για να εξεγερθούν. Και μπορώ να καταλάβω τον αριστερό που θα διαμαρτυρηθεί με τη βία, καθώς ο σκοπός του είναι η κατάληψη της εξουσίας. Κολλάω λίγο στον αντιεξουσιαστή που λέει ότι δε θέλει καμία εξουσία, είναι αντίθετος στην έννοια της εξουσίας, όμως δικαιολογεί για τον εαυτό του την εξουσία να πάρει μια πέτρα και να ανοίξει κανα κεφάλι μπάτσου. Και νομίζω είναι σημαντικό για τη συνέχεια της συζήτησης αυτό που ζήτησα στο προηγούμενο ποστ, να γράψουν δηλαδή οι αναρχικοί πώς ακριβώς σκέφτονται την επόμενη μέρα.
Quote:
Originally Posted by Dragonlord
[Να πω όμως και κάτι πάνω στο θέμα "εξέγερση", κι εγώ την αποκάλεσα έτσι και δε νομίζω ότι χρειάζεται να είναι κάποιοι πλειοψηφία για να εξεγερθούν.
Χμ ναι, προφανώς ο καθένας μπορεί να εξεγερθεί και μόνος του και να το αποκαλέσει όπως γουστάρει. Και το να αντιδράσω στο αφεντικό μου γιατί μου φέρεται σα σκλάβο ένα είδος εξέγερσης είναι. Η ένσταση μου είναι για όσους επικαλούνται το λαό και το λαϊκό συναίσθημα για την εξέγερση τους και είναι πολλοί αυτοί, δε μπορείς να πεις.
Έχει εκφυλιστεί η έννοια της πολιτικής. Στην αρχαία ελλάδα (αθήνα και άλλες ιωνικές πόλεις) τα δημοκρατικά καθεστώτα θεωρούσαν τον άνθρωπο που δεν ασχολείται με τα κοινά άχρηστο, όχι φιλήσυχο. Ιδιώτης, απο κει βγαίνει και το idiot! Τώρα προφανώς και οι υπεύθυνοι για την κατρακύλα αυτή της έννοιας της πολιτικής όπως και πολλών άλλων εννοιών, είμαστε εμείς. Αυτό δεν σημαίνει οτι η πραγματικότητα διαφέρει απο τις περιγραφές των φρικιών και των κομμουνιών! Τι γίνεται με την παιδεία θα μου πείτε;
Quote:
Originally Posted by Ace
Ιδιώτης, απο κει βγαίνει και το idiot!
πάτωμα.
Quote:
Originally Posted by Ace
Έχει εκφυλιστεί η έννοια της πολιτικής. Στην αρχαία ελλάδα (αθήνα και άλλες ιωνικές πόλεις) τα δημοκρατικά καθεστώτα θεωρούσαν τον άνθρωπο που δεν ασχολείται με τα κοινά άχρηστο, όχι φιλήσυχο. Ιδιώτης, απο κει βγαίνει και το idiot! Τώρα προφανώς και οι υπεύθυνοι για την κατρακύλα αυτή της έννοιας της πολιτικής όπως και πολλών άλλων εννοιών, είμαστε εμείς. Αυτό δεν σημαίνει οτι η πραγματικότητα διαφέρει απο τις περιγραφές των φρικιών και των κομμουνιών! Τι γίνεται με την παιδεία θα μου πείτε;
Ε διαφέρει, πώς να το κάνουμε. Απλό παράδειγμα : Πολιτικοί δεν είναι μόνο ο Μητσοτάκης και ο Καραμανλής και ο Παπανδρέου και όλοι αυτοί οι "γεννημένοι πολιτικοί", τα "πολιτικά τζάκια" κτλ. Πολιτικός είναι και ο γιατρός από την Κομοτηνή και ο δικηγόρος από το Κιλκίς και αν το πάμε και σε επίπεδο Δήμου, είναι και ο αγρότης από τον Τύρναβο. Ε όλοι τα ίδια κάνουν, απλά σε διαφορετικό επίπεδο. Άρα το πρόβλημα δεν είναι κατά τη γνώμη μου ούτε οι μεγαλοαστοί ούτε τα αφεντικά, είναι η νοοτροπία των ανθρώπων. Και όταν αυτή δεν αλλάζει, το βρίσκω πολύ λογικό ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ να αδιαφορώ για ότι έχουν να μου πουν τα φρικιά και τα κομμούνια. Άσε που είναι και βολικό, πού να τρέχεις σε πορείες χειμωνιάτικα, το ίντερνετ αρκεί!!
αυτό που λέει ο αμνίζιακ (και δε θα μπορούσα να συμφωνώ περισσότερο) είναι ότι οι πολιτικοί είναι σκατά, οι αστυνομικοί είναι σκατά, αυτοί που έχουν τις δέλτα της γειτονιάς είναι σκατά, γιατί ο λαός απ'όπου προέρχονται αυτοί όλοι είναι σκατά.
δεν είναι κάτι πέρα από τον υπόλοιπο λαό, από αυτόν εκπορεύονται!
άρα άμα δεν αλλάξουμε όλοι μας, πώς θα αλλάξουν αυτοί;;;
Με facebook applications.
Η κοινωνικοποίηση δεν είναι μια στατική μονόπλευρη διαδικασία. Δεν κάθομαι σπίτι μου και στοχάζομαι την ουτοπική κοινωνία και τον Άνθρωπο και γίνομαι καλύτερος. Ούτε διαβάζω πιο πολλά και πιο καλά βιβλία για να γίνω καλύτερος, ούτε βλέπω ταινίες του μπονιουελ, ούτε πίνω 2 μπάφους να νιώσω, ούτε πάω σε καλύτερα σχολεία με καλύτερες υποδομές, βιβλία, γυμναστήρια και 3 ώρες παραπάνω καλλιτεχνικά. Η διαδικασία του να γίνεις κοινωνικό ον (που ο άνθρωπος θεωρείται de facto) είναι μια δυναμική και αμφίδρομη διαδικασία μεταξύ ατόμου και κοινωνίας. Δεν μπορεί η σημερινή παιδεία ( και δεν μιλάω για το περιεχόμενο μόνο προφανώς αλλα και για τη μέθοδο) να κοινωνικοποιήσει ένα άτομο. Για πολλούς λόγους. Αμφιβάλλω αν μπορεί να αλλάξει αυτό στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος.
και δηλαδή πιστεύεις ότι η σάπια νοοτροπία που υπάρχει τώρα δε θα καταστρέψει και οποιοδήποτε άλλο σύστημα; σε τι το στηρίζεις αυτό;