[μπάμπης σουγιάς]δεν τρώει κρέας το φλωράκι,χαχαχαχ[/μπάμπης σουγιάς]
Printable View
[μπάμπης σουγιάς]δεν τρώει κρέας το φλωράκι,χαχαχαχ[/μπάμπης σουγιάς]
Μα ρε συ, το κρέας δεν είναι κάτι που βρίσκεται στην ατμόσφαιρα και ή το τρως ή δεν το τρως χωρίς να επηρεάζεται τίποτα. Το ηθικό ζήτημα δεν είναι στο αν θα φας ή όχι κρέας, αλλά στο αν δικαιούσαι να σκοτώσεις ένα ζώο για να τραφείς. Το ότι για σένα επειδή είναι θέμα διατροφής είναι πιο σημαντικό απο το ηθικό μέρος, δε σημαίνει ότι δεν υφίσταται ηθικό μέρος. Νομίζω ότι όλοι θα συμφωνήσουμε ότι υπάρχει ηθικό ζήτημα σε κάποιον που σκοτώνει γατάκια (εκτός από τον μίτσμανν) για την πλάκα του. Ε, ο φόνος του ζώου είναι φόνος είτε είναι για πλάκα είτε για διατροφή, οπότε το ηθικό ζήτημα υπάρχει. Η παράβλεψή του επειδή κάποιος θεωρεί τη διατροφή του απείρως πιο σημαντική δεν το εξαφανίζει.Quote:
Originally Posted by BLi
Πανο αν το καταφερνες, θα γινοσουν βεγκαν;
Δεν ξέρω, είναι πολύ νωρίς, το έχω πολύ πρόσφατο όλο αυτό ακόμα μέσα μου και δεν έχω κατασταλάξει κάπου. Όμως, σαν πρώτη σκέψη, ναι, αν δεν είχα ιδιαίτερα προβλήματα υγείας γιατί όχι. Ό,τι κάνει κανείς που βελτιώνει μια άσχημη κατάσταση, καλό είναι.
Ρε Dragonlord, το ηθικό θέμα της μαζικής και βάναυσης δολοφονίας εντόμων ή και μικρών θηλαστικών ή πουλιών από τους καλλιεργητές των όσων τρως δεν το σκέφτεσαι;
Για να φτάσει αυτή η ντομάτα ή η πατάτα ή το κρεμμύδι στην σαλάτα σου, έχουν πεθάνει μιλλούνια από δαύτα με εντομοκτόνα και άλλους βάναυσους τρόπους συνήθως.
Εκτός αν βγαίνεις στα βουνά, στα δάση, στα λαγκάδια και μαζεύεις ότι σου δίνει η μάνα φύση. Με μουσικό χαλάκι γκριμ και ίβ0λ και νέκρο βλακ μέταλ.
Πάρ'τε το χαμπάρι, κοροϊδεύετε τον εαυτό σας αν πραγματικά βάζετε κάποια πράγματα πιο πάνω από τα άλλα.
Εκτός αν μείνετε νηστικοί. Παραπάνω φαϊ για μας που δεν έχουμε τέτοιους ηθικούς φραγμούς. :D
Quote:
Originally Posted by Dragonlord
Yποτίθεται ότι προερχόμαστε από πιθήκους. Ως τέτοιοι μέχρι να αναπτύξουμε μια α νοημοσύνη, δεν διαφέραμε και ιδιαίτερα από τα υπόλοιπα ζώα.
Όχι ότι τώρα διαφέρουμε και ιδιαίτερα, αλλά τεσπά, υποτίθεται(πάλι) ότι είμαστε κάπως καλύτερα διανοητικά απο τον νεατερνταλ για παράδειγμα.
Από την στιγμή που δεν διαφέρουμε λοιπόν από τα υπόλοιπα ζώα (ναι και ο λύκος σκεφτεται, απλά δεν μπορεί να φτάσει στο επίπεδο του "μα γιατί να σκοτώσω το τάδε ζώο αφού μπορώ να την βγάλω με χορταράκια"), δεν μπορώ να καταλάβω τι υπάρχει που μας κάνει αυτόματα να σκεφτόμαστε "εχω δικαίωμα να σκοτώσω το τάδε ζώο να τραφώ".
Προφανώς η μαζική κατανάλωση είναι διαφορετικό πράγμα, το οποίο δεν είναι μόνο θέμα ηθικό, αλλά και πολιτικό. Δεν μου φαίνεται όμως ότι υπάρχει λόγος να το αναλύσουμε, αφού πάνω κάτω όλοι συμφωνούμε.
Από την στιγμή που υπάρχει μια τροφική αλυσίδα, γιατί να τεθεί ζήτημα ηθικό? Σκέψου ότι υπάρχουν ανθρωποι οι οποίοι έχουν διάφορες αλλεργίες και δεν έχουν ιδιαίτερες επιλογές. Επίσης είναι και θέμα του κάθε οργανισμού. Διαφορετικά θρεπτικά στοιχεία θέλει ο δικός σου από τον δικό μου για να λειτουργεί καλά. (ναι μεν κατα μέσο όρο, όλοι πάνω κάτω τα ίδια θέλουμε, αλλά υπάρχουν αρκετές διαφορές απο οργανισμό σε οργανισμό)
Τέλος το ότι μπορεί να κάνει θόρυβο ένα γουρούνι, ενώ τα πατζάρια δεν κάνουν, δεν είναι θέμα αντικειμενικότητας, αλλά υποκειμενικότητας του κάθε ανθρώπου τι μπορεί να αντέξει. Και το μεν και το δε έχει ζωή, απλά σε διαφορετική μορφή και ο διαχωρισμός τους είναι ολίγον τι ρατσιστικός. Γιατί αν είναι να θέσουμε ηθικό ζήτημα που παίρνουμε μια ζωή είναι αρκετά υποκριτικό να λέμε επειδή δεν μπορεί να αντιδράσει το φυτό, τότε δεν παίζει πρόβλημα. Και τα μικρά ψάρια δεν κάνουν θόρυβο. Με αυτά υπάρχει ή δεν υπάρχει πρόβλημα? Η θα θέτουμε ζήτημα iq και ήχου στο τι μπορεί να σκοτώσουμε ή όχι?
εντιτ: στο κάτω κάτω ένας καντίρου μπορεί να βτεί να σου πει πως χειρότερο κακό κάνουμε στον πλανήτη αν κόβουμε και τρώμε τις πρασινάδες, αφού στην φωτοσύνθεση τους οφείλουμε τις ζωές μας. Είναι θέμα λοιπόν, υποκειμενικό το τι ο άλλος μπορεί να θεωρεί ηθικό ή όχι, ανάλογα με τα κολληματά του.
ruthless και animae, δεν είπα ποτέ ότι κατέχω καμία πανανθρώπινη αλήθεια. Για τα έντομα που σκοτώνονται για τα λαχανικά, να θυμήσω ότι και τα ζώα με τέτοια τρέφονται, οπότε τρώγοντας ένα ζώο έχεις την ευθύνη και για τη ζωή του ζώου και για τα έντομα που σκοτώθηκαν επί μήνες ή χρόνια για να τραφεί. Οπότε, και πάλι, προτιμώ να κάνω λιγότερο κακό παρά περισσότερο. Ούτε είπα ότι δεν υπάρχει ηθικό ζήτημα στο να τρως ψεκασμένα φυτά, δεν είπα ποτέ ότι η κρεατοφαγία είναι ανήθικη ενώ η χορτοφαγία ηθική. Σχεδόν όλες οι επιλογές που κάνουμε στη ζωή μας έχουν και ηθική χροιά.
Αυτό το υποστηρίζω εδώ και αρκετά ποστς, δεν προσπάθησα να επιβάλω την ηθική μου σε κανέναν, ίσα ίσα από την αρχή λέω πως είναι υποκειμενική. Αντιδρώ όμως στο ποστ του φάντομ ότι κοροϊδευόμαστε όταν λέμε ότι υπάρχει ηθική χροιά σε μια τέτοια απόφαση.Quote:
Originally Posted by animae
ρουθλες αυτο που λες δεν ειναι επιχειρημα. Τη σαλατα θα τη φαμε ετσι κι αλλιως, το ψωμι θα το φαμε ετσι κι αλλιως (όπου σκοτωνονται και τα περισσοτερα μικρα ζωα μαλλον, λογω τροπου συγκομιδης), οποτε τα ζωακια αυτα θα ειναι παραπλευρες απωλειες ετσι κι αλλιως. Ο ντραγκονλορντ σου λεει οτι προσπαθει να περιορισει τη ζημια, μην τρωγοντας κρεας που μπορει να αποφυγει και το οποιο μονο για αυτο το σκοπο το σκοτωσαν. Και στις τουρμπινες των αεροπλανων σκοτωνονται πουλια, δε θα σταματησουμε να πεταμε εξαιτιας αυτου. Κι ενας χορτοφαγος δολοφονος ειναι (αμα το παμε τοοοσο ηθικα), αλλα λιγο λιγοτερο απο τους παμφαγους.
Το κουρασατε, φατε ο,τι θελετε πια
Τι είναι ηθικό? Τι δεν είναι ηθικό? Και με ποιό κριτήριο θα πείς ότι το οτιδήποτε είναι ηθικό/ανηθικο?Quote:
Αν ο ανθρωπος δεν είχε αναπτυχθεί τόσο, θα ήταν απλά ένα διαφορετικό ζώο από τα άλλα.
Οι διαφορές σταμάτανε εκεί.
Ο βάτραχος για να ζήσει πρέπει να φάει μύγες. Η αγελάδα για να ζήσει πρέπει να φάει χορτάρι. Το λιοντάρι αντιλόπες. Ο ανθρωπος έχει την δυνατότητα να φάει και τα 2.
Από την στιγμή που δεν απενοχοποιείς και την χορτοφαγία ως ηθική, τότε για τι πράγμα μιλάμε?Αν είναι ηθικό το να φάμε κάτι για να μπορέσουμε να ζήσουμε?
Για να καταλάβω, το πρόβλημά σου είναι ότι δεν υπάρχει ηθική, ότι δεν καταλαβαίνεις αυτή την έννοια; Γιατί δε θα σε πείσω ότι υπάρχει. Εγώ λέω, για κάποιον που δέχεται την ηθική (όπως ο φάντομ υποθέτω, αλλιώς δεν θα έθετε θέμα μη ηθικής χροιάς στο συγκεκριμένο ζήτημα αλλά μη ηθικής τελεία) ότι φυσικά και έχει και ηθικές προεκτάσεις ένα τέτοιο ζήτημα.
Quote:
Originally Posted by enitharmon
Εni, μα αν το πάμε έτσι, αν ξεκινήσουμε να τρώμε τις πρασινάδες που μπορούμε πάλι επιρρεάζουμε την αλυσίδα, γιατί σημαινει ότι διάφορα ζώα και έντομα, θα έχουμε λιγότερη τροφή. Ακόμα και για καλλιέργιες να μιλάμε, το ίδιο αποτέλεσμα έχουμε καθώς είτε θα αυξηθεί ο κάθε πληθυσμός που υπάρχει εκεί από τις διάφορες μορφές ζωής, όπου για να τα αντιμετωπίσεις,βάζεις λίπασμα, όπου και πάλι γαμάς το υδροφόρο ορίζοντα,κοινώς γαμάς ακόμα περισσότερο.
Ξαναλέω,διαφορετικό πράγμα η αλόγιστη κατανάλωση που υπάρχει τώρα.
@Ντραγκονλορντ, ηθική υπάρχει, το ζήτημα είναι τι ηθική έχει ο καθένας. Παρολαυτά όμως, δεν μπορώ να καταλάβω με βάση ποιάς ηθικής αποφασίζεις να θανατώσεις φυτά και όχι ζώα. Είναι σαφέστατο σε προηγούμενο ποστ μου.Συμφωνα με αυτά που έχουν γραφτεί και πιο πριν, θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι αν τα ζώα ήταν μουγκα, τότε δεν θα υπήρχε ηθικός φραγμός, το οποίο είναι παρανοικό.
Πως έχεις μικρότερες απωλειες αν τρως φυτά και όχι ζώα? Μα το πρόβλημα είναι η αλόγιστη κατανάλωση, γιατί όπως και να χει το πράγμα, θες δεν θες θα επιρρεάσεις την όποια τροφική αλυσίδα ανεξάρτητα αν είσαι χορτοφάγος ή όχι.
Οπότε ποιό είναι το ηθικό θέμα εδώ? Ότι δεν είναι ηθικό να σκοτώνουμε κάτι που φωνάζει όταν το σκοτώνεις ή κάτι που γενικά έχει ζωή?
Πρώτον, υπάρχει και η βιολογική καλλιέργεια και δεύτερον, το σύστημα ήδη έχει διαταραχθεί, τα ζωάκια που τρώμε δεν τα βρίσκουμε στη φύση οπότε τα ίδια ισχύουν. Δηλαδή με την ίδια λογική, λόγω των μεγάλων πληθυσμών ζώων αυξάνονται οι παρασιτικοί οργανισμοί, και ρίχνεις φάρμακα για να μην ψοφήσουν τα ζώα κλπ. Ίδιο πράγμα.Quote:
Originally Posted by animae
edit: Για την άλλη παράγραφο που έγραψες για μένα, πάω πάσο, μου φαίνεται ότι δε θέλεις να καταλάβεις. Σε έχω καλύψει με όσα έχω γράψει ήδη, αν δε θέλεις να τα δεχτείς, agree to disagree.
Quote:
Αντε πάλι. Μα είμαστε 6 δις, αν ξεκινήσουμε να τρώμε πρασινάδες, οι ζωντανοί οργανισμοί που τρώνε πρασινάδες, θα έχουν προβλημα.
edit: για το εντιτ σου. Η δεν θες να καταλάβεις τι σου λέω ή δεν καταλαβαίνεις όντως. Δεν είπα πουθενά ότι δεν υπάρχει ηθική και μετά σε ρώτησα συγκεκριμένα, με ποιά κριτήρια θεωρείς το ένα ηθικό και όχι το άλλο.
Νομίζω ότι ήδη τρώμε υπερβολικά πολλές πρασινάδες παράλληλα με το κρέας. Επίσης, αν σκεφτείς πόσες πρασινάδες θα γλιτώναμε από τη διατροφή των ζώων προς κατανάλωση, μη σου πω ότι αν ήμασταν όλοι χορτοφάγοι οι καλλιέργειες μπορεί να μειώνονταν κι όλας.
Αλλά δεν είπα πουθενά ότι πρέπει να γίνουμε όλοι χορτοφάγοι.