θέλω να ξέρεις ότι ο τελευταίος κνίτης του φόρουμ έφυγε γράφοντας το εαμ ελας επον λάθος.
http://www.avsite.gr/forum/attachmen...290-jpg.33706/
Printable View
θέλω να ξέρεις ότι ο τελευταίος κνίτης του φόρουμ έφυγε γράφοντας το εαμ ελας επον λάθος.
http://www.avsite.gr/forum/attachmen...290-jpg.33706/
Η άποψή μου είναι ότι ο κομμουνισμός ως ιδέα, σε αυτά τα μέρη, δεν είναι απαραίτητα κάτι αντι-ρωσικό. Για την ακρίβεια, είναι μάλλον εθνικό στοιχείο του ρωσικού λαού, και κατα συνέπεια είναι απολύτως λογικό σε τέτοια διλήμματα ένας κομμουνιστής να επιλέξει τη Ρωσία. Τόσο απλά.
μπορείς να μου εξηγήσεις πως είναι εθνικό στοιχείο των Ρώσων ο κομμουνισμός;
εννοεί πως είναι ένα σημαντικό στοιχείο της ιστορίας τους, άρα και του "έθνους" κατά έναν τρόπο. όσο και να έχει απονομιμοποιηθεί στη συνείδηση του ρωσικού λαού, δεν παύει να είναι γι' αυτούς η περίοδος όπου πέρασαν από τον τσάρο και τα πρόβατα στην ατομική ενέργεια και τον έλεγχο του μισού πλανήτη. δε νομίζω βέβαια ότι οι κομμουνιστές επιλέγουν ρωσία, εκτός αν μιλάμε για εκφυλισμούς τύπου ΚΚ Ουκρανίας ή τύπους που κρατάνε σφυροδρέπανα επειδή πριν την ΕΣΣΔ δεν υπήρχε καν διοικητικά η Ουκρανία (#shotsfired).
^^
Πολύ απλά, ο σοσιαλισμός είναι το πολίτευμα (σύστημα, σόρρυ) που χειραφέτησε το ρωσικό λαό και τους έκανε ανθρώπους.
ε καλα κρατικό(τατο) καπιταλισμο εχει η ρωσσια αυτη τη στιγμη μια μεταλλαξη του σοβιετικου συστηματος εφαρμοσμενο σε μικροτερη επικρατεια και με πιο "αυτονομες" τις χωρες της πρωην σοβιετενωσης
Αυτό μήπως μπορείς να το αναπτύξεις λίγο;
Φυσικά και το εννοώ απόλυτα. Μεγάλα παιδιά είμαστε, δε μπορούμε ακόμα να μυξοκλαίμε για τις θηριωδίες της σταλινικής ΕΣΣΔ, αν εκεί το πας, και να χάνουμε τη συνολική εικόνα. Ο σοσιαλισμός παρέλαβε ένα λαό καθυστερημένο και σε διάστημα αδιανόητα σύντομο τον απογείωσε. End of story.
Δεν ξέρω που τα διαβάζεις αυτά. Η Σοβιετική Ένωση είχε ενδιαφέροντα στοιχεία, και σίγουρα το γεγονός πως κατάφερε να βιομηχανοποιηθεί μέσα σε μια γενιά μπορεί να θεωρηθεί και οικονομικό θαύμα (βέβαια το έχουν κάνει και άλλοι, βλ. Νότια Κορέα, Ιαπωνία κ.α.). Αλλά η έμφαση στη βαριά βιομηχανία, τα προβληματα διανομής, η διαφθορά (όπου την περίοδο Μπρέζνεφ απογειώθηκε), η εκτεταμένη φτώχεια στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, οι τριβές ανάμεσα στα republics (που τα τελευταία χρόνια επίσης απογειώθηκαν), η έλλειψη υποτυπωδών ατομικών ελευθεριών, και η ταπεινωτική εισαγωγή σταριού είναι σημάδια που δε φαίνεται να δείχνουν 'απογείωση'.Το ότι έγινε μια μιλιταριστική υπερδύναμη δεν το αμφισβητεί κανείς αλλά δε νομίζω να είναι κάτι για το οποίο αξίζει να παινεύεται κανείς σήμερα.
Χαίρομαι που αναφέρεις μερικές από τις αιτίες που το οικοδόμημα άρχισε σιγά σιγά να χάνει, ενδεχομένως από την αρχή του κιόλας. Δε μιλάω για τη βιομηχανία, την οικονομία και τους δείκτες τους. Μιλάω για την απλή γαμημένη χειραφέτηση, ένα πράγμα τόσο αυτονόητο και πρωτόγονα αναγκαίο για ένα λαό. Η ΕΣΣΔ έμαθε γράμματα στους Ρώσους, πώς να το κάνουμε.
Και τεσπα δεν είναι το θέμα μας, είμαστε οφφ-τόπικ.