exoume valei 2 swmata apo ayta me to marmaro ( tis elith ) ...
apo 8ermansi eimaste ikanopoiimenoi ...
perimenoume ton prwto ekka8aristiko tis dei na doume kai poso 8a mas pigainei to malli tis xrisis ...
Printable View
exoume valei 2 swmata apo ayta me to marmaro ( tis elith ) ...
apo 8ermansi eimaste ikanopoiimenoi ...
perimenoume ton prwto ekka8aristiko tis dei na doume kai poso 8a mas pigainei to malli tis xrisis ...
Αν και δεν αφορά όσους νοικιάζουν, ούτε κατοίκους πόλεων ιδιαίτερα, εγώ το αφήνω εδώ, μπορεί κάποιον να ενδιαφέρει.
Προσωπικά θα ήθελα πολύ ένα σπίτι με αυτό, κάποτε.
ωραία ιδέα και εύκολα εφαρμόσιμη σε χωριό + ελάχιστα έξοδα για να το φτιάξεις!
Aν στη βαρέσει να φτιάξεις κάνα τέτοιο, φώναξε με να βοηθήσω.
παίζει να είναι λίγο μανούρα το καθάρισμά του πάντως. Εντάξει τις στάχτες μπορείς να τις τραβήξεις με μια ηλεκτρική σκούπα αλλά το όλο σύστημα πως το καθαρίζεις από την κάπνα; Τα μπουριά από την ξυλόσομπα της γιαγιάς μου θυμάμαι βγάζαν καλή κάπνα που τα τίναζα μια φορά το χρόνο. :P
ακριβώς αυτό σκεφτόμουν, αλλά προφανώς θα αφήσεις τα απαραίτητα ανοιγόμενα μέρη και θα κάνεις τις σωληνώσεις να βγαίνουν εύκολα. αλλιώς θα βουλώσουν από την πρώτη σεζόν.
εκεί είναι η μανούρα... τα ανοιγόμενα μέρη πρέπει να είναι καλά σφραγισμένα όλη την υπόλοιπη περίοδο για να μην βγαίνει καπνός μέσα στο σπίτι. Αν επιλέξεις να τα κάνεις εξωτερικά τότε θα έχεις απώλειες σε θερμότητα. Μπορεί η ιδέα να είναι απλή αλλά η κατασκευή για είναι λειτουργική σε βάθος χρόνου θέλει καλή μελέτη.
ειχαμε κανει παλια μια τετοια κατασκευη για το καμαρακι ενως τυπου στο βουνο...
για τον ''καναπε'' καναμε μια μεταλικη κασα ανοιγομενη και να βγαζει/καθαριζει τα μπουρια
την κασα την επενδυσε εξωτερικα με ξυλο για να μην του καει ο κωλος βεβαια
γενικα ειναι πολυ απλη δουλιτσα και δεν υπαρχει κανενα προβλημα με καθαρισμους κλπ
To όλο νόημα στην κατασκευή όμως, είναι η επένδυση με λάσπη (cob), που έχει πολύ υψηλή θερμική μάζα, ώστε να απορροφά τη θερμότητα και να την διοχετεύει αργά στον χώρο, για αρκετή ώρα αφού έχει σβήσει η φωτιά.
ναι βεβαια...αυτο ομως δεν αποτελει εμποδιο στο να βαζεις/βγαζεις ευκολα τα μπουρια
απλα αφηνεις εναν μικρο κενο χωρο εκει που κουμπωνουν και κανεις ενα πορτακι απο πανω
Ίσως. Δεν έχω δει να το κάνουν πουθενά πάντως, οπότε ίσως να μην είναι απαραίτητο. Αν κάποιος ενδιαφερθεί να φτιάξει κάτι τέτοιο, υπάρχει κι αυτό το πλήρες βιβλιαράκι σχετικά με την κατασκευή
http://oasisdesign.net/images/img_bo...assHeaters.jpg
θεωρητικά η καύση είναι πλήρης οπότε δεν αφήνει κατάλοιπα παρά λευκή στάχτη εκεί που καίγονται τα ξύλα. πρακτικά ένα καθαρισματάκι θα το χρειάζεται.
σώτε, δε χρειάζεται να είναι τέρμα μονωμένα τα ανοιγόμενα μέρη. η όλη λογική στις σόμπες είναι το ρεύμα αέρα που δημιουργείται προς την έξοδο της καμινάδας. αν δεις τη δικιά μου "μπάζει" από παντού αλλά όταν ανάψει, δεν ξεφεύγει καθόλου καπνός στο δωμάτιο.
σωστά αλλά αν δεν το χεις ξαναφτιάξει ποτέ τότε τα σκέφτεσαι εξ'αρχής όλα ώστε να μην κάνεις πατάτα. Είναι και το θέμα με την καμινάδα όταν έξω φυσάει, στις παλιές σόμπες ήταν ένα θέμα αυτό, λύνεται κι αυτό βέβαια αλλά να υπάρχει στα υπόψιν