εγώ δηλαδή πουη δεν πληρώνω δε θξα εχω φοροαπαλλαγή;
ΦΑΚ
Printable View
εγώ δηλαδή πουη δεν πληρώνω δε θξα εχω φοροαπαλλαγή;
ΦΑΚ
Για πείτε λίγο, η άρνηση πληρωμής διοδίων αφορά μόνο στις εθνικές Αθηνών - Λαμίας και Πατρών - Κορίνθου ή είναι γενικότερη; Υπάρχει κόσμος που δεν πληρώνει π.χ. στην Αττική Οδό ή προς Τρίπολη ή Εγνατία; Αν ναι, οι επιπτώσεις είναι οι ίδιες (ακα καμία); Αν όχι, για ποιους λόγους;
Χμ, ας ξεκαθαρίσουμε κάτι: το ότι δεν υπάρχουν επιπτώσεις δεν μπορεί να το εγγυηθεί κανείς. Αυτό που κάνουμε βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη δύναμη των πολλών, δηλαδή ότι αν είμαστε χιλιάδες θα ζοριστούν να μας κάνουν κάτι. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχει η κάθε εταιρεία το δικαίωμα να κάνει μηνύσεις και μετά από κανα χρόνο (και εμείς βέβαια να βάλουμε συλλογικά δικηγόρο, να κάνουμε εφέσεις κοκ και να δούμε ποιος θα δικαιωθεί νομικά - που δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα είναι οι εταιρείες). Τώρα στην ερώτηση, ναι, όπου θες αρνείσαι να πληρώσεις εκτός από τα διόδια Μαλγάρων στη Θεσσαλονίκη. Κι εγώ αλλά και άλλοι το έχουμε κόψει και στην αττική οδό. Βέβαια, εκεί επειδή είναι γενικά πιο σπάνιο πρέπει να κατέβεις και να σπρώξεις την μπάρα, δεν έχουν προβλέψει κάποια συμπεριφορά. Στην αθηνών-κορίνθου, μετά από μπόλικα ανοίγματα μπάρας, πλέον σου λένε "κάντε λίγο μπροστά να σημειώσω τον αριθμό σας και θα σας ανοίξω εγώ, μην την ανοίξετε μόνος σας" γιατί προφανώς κι αυτοί άλλη δουλειά δεν είχαν παρά να τρέχουν κάθε λίγο να ξαναβάζουν την μπάρα στη θέση της.
Απλά μου έχει κάνει εντύπωση που δεν έχω δει να το κάνει κάποιος στην Αττική Οδό ή στην αθηνοτρίπολη (δεν έχω δει εγώ, όχι ότι δε το κάνουν) ενώ στην Αθηνών - Λαμίας είναι αρκετά συχνό φαινόμενο και αναρωτιόμουν αν ο λόγος άρνησης έχει να κάνει με την ετοιμότητα των έργων ορισμένων δρόμων και όχι με μια γενικότερη γαμώ_τα_διόδια "κουλτούρα".
και γαμω τα διοδια δικε μου
Α σχετικά με τη δικαίωση ή μη των εταιρειών, ήθελα να το ρωτήσω κι αυτό, καλά που το είπες, στην Πατρών - Κορίνθου υπάρχει ήδη απόφαση ότι τα διόδια είναι παράνομα, εντάξει, στα υπόλοιπα πού μπορεί να στηριχτεί νομικά ο υποθετικός δικηγόρος που θα έβαζε ο κόσμος συλλογικά;
Και δεν αναφέρομαι σε περιπτώσεις που πληρώνουμε διόδια για μη έτοιμους δρόμους, ας πούμε στην Αττική Οδό σε τι θα μπορούσε να στηριχτεί νομικά κάποιος για να δικαιωθεί;
αυτό που ακούω αρκετά συχνά τελευταία κι έχει τύχει σε έναν γνωστό, είναι ότι όσα δεν πληρώνεις στα διόδια σου έρχονται (ίσως αυξημένα) και τα πληρώνεις σαν φόρο. τι γνωρίζουμε?
Χμ προφανώς σε κωλόδρομους (πχ κορίνθου-πατρών) υπάρχει περισσότερος κόσμος που τα παίρνει και το κάνει. Νομικά δεν το έχω ψάξει τρελά, αλλά πχ σε πολλές δεν υπάρχει ασφαλές εναλλακτικό δίκτυο, που είναι απαραίτητο, επίσης δεν τηρούν τα χρονοδιαγράμματα, αλλά επίσης οι δρόμοι στην ελλάδα κοστίζουν κάτι σαν 8-9 φορές παραπάνω από το μέσο όρο της ευρώπης, λογικά υπάρχει νομικό πάτημα και εκεί για πουστιά (στην ελλάδα είμαστε, το πιθανότερο είναι να έχουν πέσει τρελές μίζες). Από μια άποψη, αν δεν έχουν τη φωλιά τους λερωμένη γιατί δεν κινούνται νομικά;
Ντοπ, παπάρια. Αυτό γινόταν ΠΑΛΙΑ, όταν τα διόδια ήταν κρατικά. Πλέον γίνεται μόνο στα Μάλγαρα. Στα υπόλοιπα είναι διαφορά μεταξύ ιδιωτών και λύνεται μόνο στα δικαστήρια, δεν έχει καμία δουλειά η αστυνομία ή η εφορία.
Αυτά με τα χρονοδιαγράμματα και τις μίζες είναι περισσότερο ηθικά επιχειρήματα και εκτός κι αν μπορεί να αποδείξει τις μίζες κάποιος, νομικά δε στέκουν. Για τα χρονοδιαγράμματα θα μπορούσε να πει η εταιρεία (π.χ. Αττική Οδός που είμαι σίγουρος) ότι δεν υπήρχαν διόδια σε σημεία που δεν είχαν ολοκληρωθεί κατασκευαστικά. Σχετικά με το εναλλακτικό δίκτυο, εξακολουθούν να υπάρχουν οι παλιοί δρόμοι (παλιά εθνική, υπόλοιπη Αθήνα για την περίπτωση της Αττικής Οδού κτλ) που είναι άνευ διοδίων, οι οποίοι όσο σκατά και να είναι πιστεύω ότι δύσκολα θα μπορέσουν να χαρακτηριστούν "μη ασφαλείς" σε ένα δικαστήριο.
Γενικά, μιας και οι ηθικοί λόγοι για να μη πληρώσει κάποιος διόδια είναι λίγο πολύ γνωστοί και κατανοητοί, θα ήθελα να μάθω περισσότερες λεπτομέρεις για το καθαρά νομικό κομμάτι της ιστορίας. Γιατί το "αν δεν έχουν τη φωλιά τους λερωμένη γιατί δεν κινούνται νομικά;" δε λέει τίποτα ούτε μπορεί να βασιστεί κάποιος σε αυτό, υπάρχει και το παράδειγμα των δισκογραφικών εταιρειών που θα μπορούσαν να κινηθούν νομικά εναντίον μερικών εκατομμυρίων ανθρώπων αλλά δε το κάνουν. Και γενικά δύσκολα μπορεί μια εταιρεία να το κάνει αυτό χωρίς κόστος από πολλές απόψεις, κάτι που άλλωστε δίνει και νόημα στη "δύναμη των πολλών" που είπες στο αρχικό σου ποστ.
btw για το πού πληρώνουμε
http://2.bp.blogspot.com/_SecS7HdN56.../s1600/dpl.jpg
Για το νομικό κομμάτι έχει κάποιες πληροφορίες εδώ: http://www.autoblog.gr/2010/09/29/di...apo-ta-diodia/
Κατατοπιστικότατο άρθρο.
Απλά να ρωτήσω, ξέρουμε αν αυτά ισχύουν και για τις υπόλοιπες υπογεγραμμένες συμβάσεις; Γιατί αναφέρεται σε μια συγκεκριμένη μόνο.
Αφορμή στάθηκε η αγωγή που κατέθεσε στις 24 Σεπτεμβρίου 2010 η εταιρεία «ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» εναντίον 25 οδηγών που δεν δέχθηκαν να πληρώσουν το αντίτιμο των διοδίων. Η υπόθεση αναμένεται να εκδικαστεί στο Ειρηνοδικείο του Πειραιά τον Φεβρουάριο του 2012.
Μερικές ημέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 5 Οκτωβρίου 2010, ο Δικηγορικός Σύλλογος Πατρών κατέθεσε αγωγή εις βάρος της συγκεκριμένης εταιρείας. Με την αγωγή αυτή, οι πολίτες ζητούσαν, σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, «την κατάργηση των αποικιοκρατικού τύπου συμβάσεων παραχώρησης των χιλιοπληρωμένων εθνικών μας δρόμων στους ιδιώτες».
Ωστόσο, η «ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» ζήτησε αναβολή και η νέα ημερομηνία εκδίκασης ορίστηκε για τις 3 Μαΐου 2011. Να σημειωθεί ότι είναι η τελευταία αναβολή που μπορούσε να ληφθεί και έτσι η δίκη θα γίνει οπωσδήποτε τον Μάιο.
απ τη Ζουγκλα
Η Ολυμπία Οδός ανακοίνωσε τις νέες αυξήσεις και ότι
Spoiler