από μόνο του;;;;;Quote:
Originally Posted by Dragonlord
Printable View
από μόνο του;;;;;Quote:
Πάνο έλεος γαμώ την ευφυία σου... μην κάνεις σαν το Βόταν τώραQuote:
τα τηλέφωνα λειτουργούν με καλώδια, το ξεμάτιασμα με τι λειτουργεί; κάτι άγνωστο πνευμάτικο
Το νερό είναι "καθαρό"; Εννοώ, μόνο νερό ή βάζουν και κανά διάλυμα μέσα από την εκκλησία;Quote:
τενσίδια ονομάζεται η απάντησηQuote:
Originally Posted by Phoebus
προφανώς έχει να κάνει κάτι με επιφανειακή τάση αυτό ε;
και για να απαντήσω και στο τόπικ, έχω απαγορέψει στη μάνα μου να με ξαναπάρει τηλέφωνο και να κλαφτεί όταν έχει πονοκέφαλο, όσο προτιμάει να παίρνει τηλέφωνο στο χωριό να τη ξεματιάζουν και δεν πάει σε ένα γιατρό να την εξετάσει
An kai diafono me to "matiasma" opos to vlepei o panos (kai symfono kyrios me ton foivo), giati se xalaei to na thn "ksematiazoun" an thn kanei na niothei kalytera?
γιατί δεν έχει απλώς "πονοκέφαλο", αλλά λιώνει και σφαδάζει κάθε φορά που την πιάνουν οι συγκεκριμένοι πονοκέφαλοιQuote:
Originally Posted by BLi
Dekto then.
Ki ego to theoro 100% psyxologiko thema pantos. O egkefalos mas kanei thaymata.
Elafros ektos thematos, alla mou irthan ta ekshs:
Akoma kai theorhtika aniates astheneies antloun th dynamh tous apo thn adynamia (psyxologikh) tou thymatos tous. Me apla logia, mporei na exeis aids kai na eisai mia xara, oso den to ksereis. Otan to matheis, de kai afhseis na se parei apo kato, na se katastrepsei (somatika).
Exo diavasei, epishs, oti px se ena atomo me dixasmenh prosopikothta, h mia apo aytes mporei na pasxei apo kapoia aniath astheneia kai h allh oxi.
Quote:
Originally Posted by BLi
.-
Δεδομένου πως υπάρχει μια πολύ λογικότερη (και αποδεικτέα) λογική για την αιτία τέτοιων συμπτωμάτων, γιατί να δεχθώ μια δεύτερη εξήγηση που δεν έχει ιδιαίτερα στοιχεία να στηριχθεί;Quote:
Όχι, δε μπορώ να εξηγήσω πώς διαλύεται το λάδι στο νερό (εκτός αν, με κάποιο τρόπο, εισάγεται αλκοόλη, αιθέρας ή συνθετικό απορρυπαντικό στο διάλυμα, οπότε είναι φυσικό). Ούτε εσύ μπορείς να το εξηγήσεις με τεκμήρια, αλλά το αποδίδεις σε κάτι.Quote:
Ναι αλλά όχι μόνο με αυθυποβολή. Νομίζω είναι πιο πολύπλοκο το θέμα.Quote:
Originally Posted by Lethargica
bluee pricks
@Dragonlord: Auto pou ennoousa kai parekshghses einai oti yparxoun polloi tropoi gia na lygisei ena koutali , POLLOUS APO TOUS OPOIOUS OUTE KSERW OUTE KAI KATALAVAINW, alla o geller den exei kati na kanei me aytous. Toulaxiston etsi pisteuw egw.Quote:
Originally Posted by Ingolemo
Epishs merika pragmata prepei na ta dw o idios gia na pistw. Kai oxi giati den pisteuw autous pou mou ta lene.
Pantws to na PISTEUEIS kati opws to matiasma, enw uparxoun (mallon) episthmonikes ekshghseis, einai ligo afeles.
Kai den to sthrizeis kai pouthena. Les: einai ayta kai ayta ta apotelesmata, kai epeidh episthmonika den stekoun, egw pairnw autheraita oti ftaiei to ladi/otinanai.
Tha mporousan na ftaine kai oi kentayroi ston syrio giati sth pragmatikothta to riksimo ladiou se syndiasmo me kapoia sugkekrimena logia anoigei mia pulh me tous alhthinous progonous mas oi opoioi mas vohthoun me ena panusxyro ksorki.
Πολλά λάδια νοθεύονται με άλλα λάδια και έτσι διαλύονται στο νερό. Κάτι ανάλογο ισχύει και με τα κάρβουνα (άλλη μέθοδος διάγνωσης ματιάσματος).
Επίσης όλοι αυτοί που ξεματιάζουν κρατούν μυστική την "τέχνη" τους από το ευρύ κοινό. wonders why? :roll:
ma poso malakas mporei na eisai? Diladi h mana mou kai h mana tou dragonlord kai tou kathe allou, agorazoun epitides nothevmeno ladi gia na mas poulisoun mourh kai na mas koroidepsoun?Quote:
Originally Posted by minus6
an den to'xeis dei, kai den exeis kati kainourio na peis, skase!
Eric δε μιλάω για λάδια που επίτηδες νοθεύονται από επιτήδειους. Για λάδια που κυκλοφορούν μιλάω. Είναι ήδη νοθευμένα. Sorry, αν δεν το ξεκαρθάρισα.
[edit]Ναι και το χω δει[/edit]
:mouse:
Exw dei mprosta sta matia mou (apo ti giagia, mama) ksematiasma arxika se mena kai sti sinexeia st' aderfia mou. o enas ebgaine matiasmenos kai oi alloi oxi. Nero apo tin idia brisi, ladi apo to idio mpoukali. wtf ?
Καλά Eric, χοροπήδα.
Εδώ μ' έχεις. Δεν ξέρω. Μ' έβαλες και σε περιέργεια κιόλας...Quote:
Originally Posted by ari-m
E, to idio me ton ari-m leme. Esy den eipes oti to exeis dei???Quote:
προφανώς εννοείς ότι 2 εγκέφαλοι είναι τόσο καλά εκπαιδευμένοι σε ένα πεδίο άγνωστο στο ευρύ κοινό ώστε μπρούν να συνδεθούν με ακρίβεια, ανεξαρτήτως απόστασης... οk, αυθαίρετη γνώμη σου αυτή, αυθαίρετη γνώμη μου ότι είμαστε υπερβολικά πίσω ακόμη στο να καταφέρουμε κάτι τέτοιο. και επειδή στηριζόμαστε σε αυθαίρετες απόψεις, όποιο ερώτημα και να θέσω θα απαντηθεί έτσι, οπότε δεν έχει νόημα να συνεχιστεί η συζήτηση στο θέμα.Quote:
γενικά, πάντως, πιστεύω ότι όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά. οπότε για να πιστεύουν τόσοι στο "μάτι", κάποιος λόγος θα υπάρχει χαμένος στα βάθη των αιώνων. ακόμη δεν έχει αποδειχθεί τίποτα όμως...
για την ώρα, όποιος νιώθει καλύτερα όταν τον ξεματιάζει η μάνα του ή η γιαγιά του, τι πρόβλημα να έχω εγώ? απλά, όταν εγώ θα έχω ένα "σύμπτωμα", θα ρίξω ένα καλό υπνάκο και είμαι σίγουρος ότι θα ξυπνήσω μια χαρά. και συνήθως μιλάμε για μικρο-αδιαθεσίες οι οποίες περνάνε σε σύντομο χρονικό διάστημα είτε με, είτε χωρίς "ξεμάτιασμα", οπότε κακώς γίνεται τόσος ντόρος. δε νομίζω κανείς από 'μας, είτε πιστεύει, είτε όχι στο ματιασμα, να πάθει κάτι σοβαρό και να πάει στη γιαγιά του να τον ξεματιάσει.
για το θέμα του λαδιού πάντως, θα το ψάξω, γιατί έχει ενδιαφέρον... απαντήσεις του στυλ "ειδικά διαλύματα" κτλ είναι άκυρες, αφού χρησιμοποιείται απλό λάδι ελιάς και νερό βρύσης.
Όχι δεν έχω δει αυτό. Έχω δει λάδι (που και καλά δε διαλύεται), να διαλύεται σε νερό, αλλά οι ασθενείς (ας πούμε) ήταν δύο, στους οποίους βγήκε και στους δύο "θετικό". Άρα (σκέφτηκα) νοθευμένο λάδι. Το ίδιο και με κάρβουνα. Επίσης έχω διαλύσει και γω λάδι σε νερό.Quote:
Originally Posted by Eric Theodore Cartman
Το συγκεκριμένο δεν το είχα υπόψιν (αν το ανέφερες και συ κάπου, sorry δεν το είδα). Πιστεύω ότι υπάρχει εξήγηση, αλλά δεν την ξέρω. Θα το ψάξω πάντως... Έχω κάποιες "πηγές" να ρωτήσω...
Nai, tosous aiwnes esena perimene h anthrwpothta na eksigiseis giati an eisai matiasmenos dialyetai to ladi kai an den eisai oxi.. Enigoueh, rwta tis "phges" sou, kai kratas mas enhmerous.Quote:
Epishs, katse diavase ola ta post apo tin arxh (an den variesai) kai des tis empeiries diaforwn pou miloun ek peiras. Otan o allos sou leei "me ksematiase h mana mou kai dialythike to ladi, kai kapaki pairnw IDIO ladi kai IDIO nero kai den mporw na to dialysw", kati paizei. To ti, tha mas to poun oi phges sou.
Κοίτα αν θες flaming πρέπει να προσπαθήσεις περισσότερο... Εγώ σου είπα τι ξέρω και ότι επειδή δέχομαι αυτά που μου λες θα κάτσω να το ψάξω. Θα μπορούσα να σου πω "λες μαλακίες, αυτά δεν ισχύουν". Δεν το έκανα, ούτε ισχυρίστηκα ότι ξέρω τα πάντα.Quote:
Επίσης, όταν λες "για τόσους αιώνες" δεν ξέρεις αν πράγματι τελικά υπάρχει εξήγηση. Μπορεί κάποιοι να το έχουν εξηγήσει. Κάποιους απ' αυτούς μπορεί και να τους ξέρω και θα τους ρωτήσω. Αυτό είπα. Ούτε ότι εγώ έχω την εξήγηση είπα, ούτε ότι τα ξέρω όλα, ούτε ότι οι πηγές μου είναι αλάνθαστες, ούτε τίποτα. Ok?
Για τα posts έχεις δίκιο, τα διάβασα γρήγορα και κάποια πράγματα μου ξέφυγαν. Για τελευταία φορά συγγνώμη, ok?
@ari-m
Ο ένας που έβγαινε ματιασμένος είχε τα "συμπτώματα"; Οι άλλοι που δε βγήκαν;
xm. pou na 8imamai. mikro paidi imouna :D :D :D :D :D (megalwsa kai to ekopsa)
sobara pantws, nai o enas itan ligotero kala apo tous allous.
να και η θέση της εκκλησίας (κατά τα λεγόμενα ενός ανώτερου ιερωμένου)
τα σχόλια δικά σας...Quote:
ΤΟ ΞΕΜΑΤΙΑΣΜΑ
Συχνά, όταν παθαίνουμε κάτι - είτε έχει σχέση με την υγεία μας, είτε με τα οικονομικά, είτε με τα οικογενειακά μας, κάνουμε εύκολα την διάγνωση: ΜΑΤΙΑΣΜΑ! Σίγουρα κάποιος μας μάτιασε! Δεν εξηγείται αλλιώς. Τόσο ξαφνικά και χωρίς αιτία να πάθωμε κακό! 100% πρόκειται για μάτιασμα!
Και τώρα τι κάνουμε;
Μα φυσικά θα καταφύγουνε στην κυρία τάδε πού ξεματιάζει! Και η κυρία τάδε με ύφος «εκατό καρδιναλίων» κάνει κάτι παράξενες τελετές, νεράκια ή καρβουνάκια. Και λέει κάτι παράξενες ευχές, πού ενώ αρχίζουν με προσευχή στον Χριστό και στους αγίους Αναργύρους, συνεχίζουν με κάτι φαιδρά (για να μη πούμε βλάσφημα) λόγια για την Παναγία, πού «λούστηκε και χτενίστηκε» και...μη χειρότερα! Και στο τέλος 9 φορές το «Πάτερ ημών», για να είναι εκκλησιαστικό και το φινάλε!...
Μα είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Προφανώς ΟΧΙ!
Ας προσπαθήσουμε όμως να βάλουμε τα πράγματα στην Θέση τους.
Το μάτιασμα (βασκανία) μπορεί πράγματι να συμβή. Και συμβαίνει συνήθως, όταν κάποιος εστιάζει το μάτι του σε κάποιο πρόσωπο, είτε με διάθεση φθόνου ή μίσους ή εκδικήσεως. Παρακινεί έτσι τον διάβολο να βλάψη το πρόσωπο αυτό. (Κάτι παρόμοιο ή και χειρότερο συμβαίνει, όταν στείλη κανείς προφορικά κάποιον...στον διάβολο ).
Στο σημείο αυτό πρέπει να πούμε, ότι ανθρώπους πού έχουν συνειδητή πνευματική ζωή (με ΑΝΕΛΛΙΠΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΜΟ και ΤΑΚΤΙΚΗ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ) δεν τούς πιάνει το μάτι.
Αλλά κι αν τυχόν συμβή κάτι, οι σωστοί Χριστιανοί δεν καταφεύγουν σε κομπογιαννίτισσες ξεματιάστρες, άλλά στην ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΙΣΧΥΡΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ, δηλαδή στην ΙΕΡΟΣΥΝΗ.
Μόνο ο Ιερέας έχει δικαίωμα να διάβαση την ειδική ευχή «εις βασκανίαν». Μιά ευχή πού δεν περιέχει ανόητα λόγια, άλλά επικαλείται ξεκάθαρα τον μόνον «ιατρόν και Θεραπευτήν των ψυχών ημών». (Ξέρετε, άραγε, καμμιά ευχή της 'Εκκλησίας πού να περιέχει αρλούμπες; Και είναι δυνατόν μιά τέτοια ευχή να την φοβηθεί ο διάβολος;).
Οι δικαιολογίες «πού να βρω» παπά τέτοιαν ώρα;» δεν στέκουν. Προσευχήσου με απλά λόγια και γνωστές προσευχές στον Θεό (χωρίς λαδάκια και καρβουνάκια) να σε λυτρώση από την επήρεια τού διαβόλου. Και με την πρώτη ευκαιρία πήγαινε σε παπά πνευματικό. Όχι μόνο για να σε απαλλάξει από το μάτιασμα. ' Αλλά κυρίως ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΘΗΣ.
Πρέπει επιτέλους να πάψουμε να βλέπουμε τον παπά σαν τον μάγο, πού θα μας γλυτώση αυτόματα από το κακό. Χρειάζεται και η δική μας συμμετοχή στην θεραπεία. Και αύτή η συμμετοχή είναι η ειλικρινής εξομολόγηση. Και ο δυναμικός αγώνας της μετανοίας.
Νοέμβριος 1989, Αρχιμ. Β. Λ.
@minus6
Den thelw oute flame oute tipota. Apla katantaei kourash na postaroun atoma pou den to exoun dei pote kai na lene "einai koroidia, klp".. O allos eipe oti mporei kai na min egine etsi, kai na to antilifthikame emeis etsi. Allos, me ta polla, eipe "an to dw tha to pistepsw".
Den yparxei logos na zhtas syggnwmh.
Eksigish yparxei gia ta panta, apla eimaste mpoufoi kollhmenoi se afta pou kseroume shmera. Eftyxws pou yphrksan atoma me anyshxo preuma kai proxwrisame.
@ravenlord
variemai pragmatika na to diavasw afth tin stigmh, alla outws 'h allws den me aggizei h thesh ths ekklhsias, min epanalambanomai.
και μια πιο ολοκληρωμένη περιγραφή της βασκανίας από ESOTERICA:
Quote:
Η ΒΑΣΚΑΝΙΑ
Από την Αρχαιότητα έως Σήμερα!
Με τον όρο βασκανία εννοείται η δυσμενής και ολέθρια ψυχική επίδραση, η οποία εξασκείται τόσο στους ανθρώπους και στα ζώα όσο και στα φυτά αλλά ακόμη και στα αντικείμενα δια του βλέμματος και μόνο από άτομα τα οποία έχουν έμφυτη αυτή τη δύναμη. Έτσι το άτομο που ματιάζει κάνει κακό χωρίς κάποια συγκεκριμένη χειρονομία ή λόγια ή άλλη τελετουργική πράξη και συνήθως χωρίς να το θέλει ή να έχει συνείδηση της πράξεώς του. Αρκεί απλά το γεγονός του θαυμασμού ή της ιδιαίτερης ενασχόλησης και παρατήρησης ή της ύπαρξης ζήλιας στις προθέσεις του ατόμου ώστε να ματιάσει κάποιον ή κάτι.
Πιστεύεται ότι το κακό μάτι ή βασκανία είναι αποτέλεσμα κακόβουλης ή και απλώς ζωώδους μαγνητικής επιδράσεως η οποία είναι αρκετά ισχυρή σε μερικά άτομα. Με άλλα λόγια η βασκανία δεν είναι τίποτε περισσότερο από την ασυνείδητη εκπομπή σε μεγάλη ένταση χαμηλού μαγνητικού δυναμισμού. Ο βασκανηστής συνήθως άτομο προικισμένο με ισχυρή θέληση, μπορεί να επιβληθεί μόνον σε άτομα με ασθενή θέληση, σε άσχημη ψυχική κατάσταση, και γενικά πιο αδύναμα. Πιστεύετε ότι άτομα ηθικά, με υγιή ψυχική και πνευματική κατάσταση, που ζούνε έντιμα και σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους, δύσκολα ματιάζονται. Βέβαια, ανέκαθεν πιστεύονταν ότι τα άτομα που μπορούσαν να ματιάσουν παρουσίαζαν κάποια συγκεκριμένα εξωτερικά χαρακτηριστικά π.χ. το πράσινο χρώμα των ματιών και γενικότερα τα ανοικτόχρωμα μάτια, τα μικρά μάτια ή τα σμιχτά φρύδια, ενώ θεωρούνταν ότι οι σαββατογεννημένοι δεν ματιάζονται.
Στην Ελλάδα και ανάλογα με την περιοχή το μάτι θα το συναντήσουμε με διάφορες ονομασίες. Το βάσκαμα ή κακό μάτι στην Θεσσαλία το συναντάμε ως αρμένιασμα, στα Δωδεκάνησα ως ματικό, στην Κρήτη ως λάβωμα, φιαρμός ή θιάρισμα και στη Μάνη ως αποσκασμός.
Η Χριστιανική θρησκεία αν και δέχεται την ύπαρξή της και διαβάζει και ευχές για την εξουδετέρωση της αρνητικής αυτής ενέργειας δεν δέχεται την χρήση άλλων φυλακτών πλην του σταυρού, η πίστη στον οποίο είναι και το όπλο του χριστιανού ενάντια στο κακό μάτι και γενικά σε ό,τι κακό. Η ευχή της βασκανίας έχει ως εξής : «....ο ιατρός και θεραπευτής των ψυχών ημών, η ασφάλεια των εις Σε ελπιζόντων, Σου δεόμεθα και Σε παρακαλούμεν απόστησον, φυγάδευσόν και απέλασον πάσαν διαβολικήν ενέργειαν, πάσαν σατανικήν έφοδον και πάσαν επιβουλήν περιέργειαν Τε πονηράν και βλαβήν και οφθαλμών βασκανίαν...από του δούλου σου, και ή υπό ωραιότητος, ή ανδρείας, ή ευτυχίας, ή ζήλου και φθόνου ή βασκανίας συνέβη αυτός.....κατάπεμψον άγγελον ειρηνικόν, κραταιόν, ψυχής και σώματος φύλακα, ός επιτιμήσει και απελάσει πάσαν πονηράν βουλήν, πάσαν φαρμακείαν και βασκανίαν των φθοροποιών και φθονερών...»
Γενικά σήμερα την βασκανία και την πίστη σε αυτήν θα την συναντήσουμε σε ολόκληρη την υδρόγειο και στις περισσότερες θρησκείες καθώς και αντιβασκανικά τελετουργικά και φυλακτά ακόμη και χειρονομίες. Για παράδειγμα στην Ιταλία και την Γαλλία γίνεται ευρεία χρήση, ως αποτρεπτική του ματιού, της χειρονομίας που σχηματίζεται με τα δάκτυλα του ενός χεριού αν κλείσουμε με τον αντίχειρα τον μεσαίο και τον παράμεσο και κρατήσουμε τεντωμένα τον δείκτη και το μικρό δάκτυλο ( Γραβ. Ιατροσοφία 3, 794). Βέβαια οι χειρονομίες αποτελούν μόνο στιγμιαία προφύλαξη. Την πραγματική προστασία προσφέρουν τα φυλακτά και όπως αναφέρθηκε το ήθος και η κατάσταση του ατόμου.
Η πίστη για την ύπαρξη του κακού ματιού υπάρχει ριζωμένη ακόμη από τους αρχαίους λαούς, Χαλδαίους, Ασσύριους, Ιουδαίους, Αιγυπτίους, Έλληνες και Ρωμαίους μέσω των οποίων επικράτησε σε όλη την Ευρώπη και συνεχίζει ακόμη και σήμερα να διατηρείται στους «πολιτισμένους» λαούς, απασχολώντας ακόμη και την επιστήμη.
Οι αρχαίοι Τριβαλλοί και Ιλλυριοί πίστευαν ότι υπάρχουν βάσκανα πρόσωπα ικανά να προκαλέσουν ακόμη και το θάνατο μόνο με το βλέμμα τους.
Οι Αφρικανοί πιστεύοντας ότι το κακό μάτι μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένες καταστροφές ακόμη και να ξηράνει πηγές, να σκοτώσει κοπάδια ολόκληρα ή να μαράνει δέντρα κατέφευγαν στην προστασία τοτέμ. Κατεξοχήν μορφές που προστάτευαν ( και αυτό δεν ισχύει μόνον για τους αφρικανούς αλλά για όλους τους λαούς που πίστευαν και πιστεύουν στην ύπαρξη του κακού ματιού )ήταν τερατόμορφα πλάσματα που προκαλούσαν φόβο και απέχθεια, αλλά και διάφορα ζώα όπως ο ποντικός, ή ύαινα, ο σκορπιός, ο λύκος , ο κόρακας, αλλά και το λιοντάρι , ο γυπαετός λόγω της δύναμης που απέπνεαν. Από το φυτικό βασίλειο αντιβασκανικά θεωρούντο το σκόρδο, η δάφνη, η λευκάκανθα και διάφορα φυτά αποκρουστικά στην μυρωδιά, την αφή, ή την όψη. Από το ορυκτό βασίλειο αντιβασκανικά θεωρούνται ο μαγνήτης, ο σίδηρος, ο ορείχαλκος, η γαλαζόπετρα κ.α. Από όλα αυτά κατασκευάζονταν τα διάφορα χαϊμαλιά ή φυλακτά.
Οι Αιγύπτιοι μεταχειρίζονταν φύλλα παπύρου με μυστηριώδεις γραφές που φορούσαν στα εσώρουχά τους. Οι Πέρσες έκαναν χρήση λωρίδων πάνω στις οποίες χάραζαν ξορκισμούς και έδεναν με αυτές διάφορα μέρη του σώματός τους. Οι Εβραίοι στα αντιβασκανικά φυλακτά τους έγραφαν κομμάτια από την παλαιά διαθήκη και τα φορούσαν είτε σαν περιβραχιόνια στο αριστερό τους χέρι είτε στο κεφάλι τους, επίσης στα φυλακτά τους συναντούμε και παραστάσεις φιδιών. Από τους Εβραίους θα πρέπει να επηρεάσθηκαν και οι Μωαμεθανοί ώστε στα φυλακτά τους συναντούμε ρητά του κορανίου.
Ιδιαίτερη λαογραφική σημασία παρουσιάζει η βασκανία στην αρχαία Ελλάδα γιατί υπάρχουν γραπτές αναφορές σε αυτήν. Αξιοσημείωτο είναι το πόσο απαράλλακτες μεταφέρθηκαν οι δοξασίες αυτές ως τις ημέρες μας. Το «οφθαλμίζειν», και «εποφθαλμίζειν» σήμαιναν ακριβώς ό,τι εννοούμε σήμερα λέγοντας «ματιάζω». Το ματιάστηκε μόνος του πρωτοπαρατηρήθηκε σαν αυτοβασκανία στους αρχαίους Ελληνες. Το μη λες μεγάλο λόγο ελέχθηκε από τον Σωκράτη « μη μέγα λέγε, μη τις βασκανία περιτρέψη τον λόγον τον μέλλοντα» (Πλατ. «Φαίδων» 95Β). Το «χτύπα ξύλο» αντιστοιχεί στο «άπτεσθαι ξύλου». Το «κουφό του διαβόλου το αυτί» είναι το αντιστρόφως ανάλογο του « προσκυνώ Αδράστειαν»( θεότητα του φθόνου και της εκδικήσεως των Αρχαίων). Επίσης έχει διατηρηθεί από την αρχαιότητα το «φτύσε τον κόρφο σου», ή το φτύνω τρεις φορές για να μην σε ματιάξω. Ο Θεόκριτος αναφέρει « ως μη βασκαθώ δε τρις εις εμόν έπτυσα κόλπον». Επίσης ο Αριστοτέλης αναφέρει : «εμπτύει αυτοίς ως μη βασκανθώσιν» ( Αριστ. Απ. 347).
Το να κρεμάνε σκόρδο στην είσοδο του σπιτιού ή του καταστήματος έχει παραμείνει από τα αρχαία χρόνια. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μερικές αντιβασκανικές για τότε χειρονομίες μεταφέρθηκαν και χρησιμοποιούνται σήμερα ως υβριστικές π.χ. το φασκέλωμα ή η σχετική παραστατική χειρονομία του φαλλού. Υπήρχαν και τότε όπως και σήμερα τρόποι και μέσα διαγνώσεως της βασκανίας όπως το κοίταγμα του λαδιού της καντήλας. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι τρόποι αυτοί μαθαίνονται από συγκεκριμένα άτομα και μεταφέρονται από γενιά σε γενιά με συγκεκριμένους τρόπους για να μην χάσουν την δύναμή τους. Π.χ. πηγαίνει από άντρα σε γυναίκα εναλλάξ, ή από γιαγιά σε εγγόνι.
Συνεχίζοντας την περιήγηση στους αρχαίους Έλληνες ας αναφερθούμε στον μεγάλο ρήτορα της Αντιόχειας τον Λιβάνιο , ο οποίος αναφέρει πολλά περί μαγείας στην αυτοβιογραφία του, και ανάμεσα σε αυτά και το ότι πίστευε στην βασκανία και μάλιστα ότι εκδηλώνεται έντονα σε αυτούς που όλοι επαινούν : «γνώριζα πως κάποιο κακό μάτι (βασκανία τις ) θα κάρφωνε το βλέμμα του στους γιούς σου. Από την φύση του το κακό μάτι καρφώνει όποιον επαινούν οι άλλοι.....ο δαίμονας του φθόνου δεν μπορούσε όμως να ανεχθεί αυτούς τους επαίνους...» (σελ. 281, Έλληνες μάγοι)
Ο Δημοσθένης πολλές φορές και με μεγάλη επιμονή καταγγέλλει την βασκανία που προκαλεί δυστυχία και αποτυχία των προσπαθειών.
Ο Στράβων (63 - 25 π.Χ.) αναφέρει ότι σύμφωνα με τον Αρτεμίδωρο τους Εφεσίους τους είχε συκοφαντήσει ο ιστορικός Τιμαίος ο Ταυρομενέος τον οποίου μάλιστα χαρακτηρίζει ως βάσκανο, δηλαδή κακόβουλο άνθρωπο ο οποίος μπορεί και ματιάζει.
Ο Πλούταρχος αναφέρει στα συμποσιακά μία συζήτηση αναφορικά με αυτούς που έχουν την ικανότητα να προκαλούν βασκανία, ενώ είναι αυτός που αναφέρει και την περίπτωση της αυτοβασκανίας.
Ο Φίλαρχος έλληνας ιστοριογράφος αναφέρει ότι κάποιοι λαοί, που κατοικούν κοντά στον Πόντο, προκαλούν ακόμη και το θάνατο σε παιδιά αλλά και άνδρες με το βλέμμα τους και μόνο.
Ο Δημόκριτος αναφέρει ότι εκπέμπουν τα μάτια του βασκάνου εικόνες που έχουν αισθήσεις και ορμή και φέρνουν μαζί τους τη μοχθηρία και το φθόνο του, επηρεάζοντας και προκαλώντας διαταραχές στον βασκανόμενο.
Κλείνοντας ας αναφερθούμε στο παλαιότερο σωζόμενο Ελληνικό κείμενο που περιγράφει το αποτέλεσμα του κακού ματιού. Η αναφορά γίνεται για τα Αργοναυτικά του Απολλώνιου του Ρόδιου ο οποίος περιγράφει χαρακτηριστικά πως η Μήδεια με το κακό της μάτι κατάφερε να σταματήσει τον Ταλώ, τον χάλκινο άνδρα - ρομπότ που φύλαγε το νησί της Κρήτης, από το να πετάει τεράστιες πέτρες στο καράβι του Ιάσονα εμποδίζοντας τον έτσι να πλησιάσει το νησί. Η Μήδεια, λοιπόν, τραγουδώντας μαγικά τραγούδια, κάλεσε τις θεές του θανάτου, τα μαγικά σκυλιά του Άδη, γονατιστή τα κάλεσε τρεις φορές με προσευχές. Έβαλε το κακό στο νου της και με το κακό της το μάτι έριξε κατάρα στα μάτια του Ταλώ.. «...πατέρα Δία, τρόμος με πιάνει και θαμπώνομαι σαν σκέφτομαι ότι ο φρικτός θάνατος μας βρίσκει όχι μόνο από αρρώστεια ή από λαβωματιά αλλά και από κάποιον που μας κάνει κακό από μακρυά....» (σελ. 187, η μαγεία στον Ελληνικό και Ρωμαϊκό κόσμο).
Magkes auto me to ladi einai 100% alh8es. To exw dei apeires fores kai malista h mana mou otan dialuetai polu erxetai kai mou to deixnei se fasi "koita, den emeine ka8olou ladi...". De 3erw pws e3hgeitai, apla 3erw pws isxuei. To sugkekrimeno ladi einai apo to xwrio mas kai DEN dialuetai sto nero. To exw eleg3ei.
Eimai polu periergos na evlepa kapoious apo sas pou de mas pisteuete na sunaivene mprosta sas. 8a eixe polu gelio.
Epishs, pws e3hgeitai meta to 3ematiasma, an kai liges fores, h mana mou na trexei sto mpanio xalia, na kanei emetous kai na paiftei gia upno epitopou? H gunaika oute 8rhskolhpth einai, panepisthmiakh morfwsh exei kai polu anoixto s an8rwpos epishs...
Sumperasma: Pisteuw sto "mati". Fantazomai ofeiletai sth "dunamh tou an8rwpinou nou". De 3erw tpt parapanw, alla sta arxidia mou. De 8elw na 3erw ta panta...
Δεν έχω όρεξη να απαντήσω δημόσια.Αν θες msnQuote:
Originally Posted by enitharmon
ούτε πληροφοριακά? τι λες για το επόμενο άρθρο που ανέβασα? απλά προσπαθώ να θέσω κάποια στάνταρ στη συζήτηση, γιατί ομολογουμένως δεν ήμουν αρκετά ενημερωμένος στο θέμα, εκτός αυτών που ξέρει όλος ο κόσμος. επίσης, με έχουν ξεματιάσει κι εμένα αλλά ήμουν πολύ μικρός για να θυμάμαι.Quote:
An afaireseis tis 6 teleftaies lekseis, einai san na akouw to tomari mou na milaei. :roll:Quote:
Originally Posted by Coroner
Εριστικός πάντα ήμουν 8)Quote:
Στενόμυαλος δε νομίζω,ίσα ίσα που όταν είδα κάποια πράγματα άλλαξα θεμελιώδη στοιχεία του τρόπου που βλέπω τον κόσμο.Αν θες δώσε μου πραγματικά λογικές εξηγήσεις για το κουτάλι και για το λάδι και θα τις δεχτώ,τράη μη
αμέQuote:
Νεράκι της βρύσης.Νο τριξQuote:
nai, tha to diavasw pliroforiaka sigoura kapoia stigmh.. kai kala ekanes kai to postares. Apla einai kati giati to opoio eimai o idios to peiramatozwo, kai to apotelesma einai to idio edw kai 20 xronia, opote den exw logo na min to pistevw. Me pianeis pistevw.Quote:
Originally Posted by Raven Lord
Εμένα που τη μάνα μου εδώ και κάτι μήνες την πονάει το αυτί της και πήγε σε 8 τοπ γιατρούς και της έδωσαν 7 διαφορετικές εξηγήσεις να της απαγορέψω να παραπονιέται γι'αυτό όσο πηγαίνει σε γιατρούς;Quote:
μια άποψη ενός επιστήμονα από http://www.e-patra.gr/1/iframe.scr?category_id=6620 :
το τελευταίο bold, τα λέει όλα κατά τη γνώμη μου...Quote:
Φτου, να μη σε ματιάσω.
Μάτιασμα. Μία λαϊκή δεισιδαιμονία ή μία περίεργη ασθένεια; Ο καθηγητής Οφθαλμολογίας Γιάννης - Μάριος Κολιόπουλος επιχειρεί να δώσει απαντήσεις για το «κακό μάτι», το «ξεμάτιασμα», την αιτιολογία και τη διάγνωση
«Τα μαυρομάτικα ματιάσματα, καθώς και τα μαυρομάτικα φασόλια δεν είναι τίποτα. Το γαλανό μάτι, όμως, είναι γερό μάτι. Φτάνει μέχρι το μεδούλι...» Στα όρη στ' άγρια βουνά έδιωχνε το «κακό μάτι» η Γεωργία Βασιλειάδου στην αξέχαστη ταινία του παλιού ελληνικού κινηματογράφου «Η κυρά μας η μαμή».
Για τον καθηγητή Οφθαλμολογίας Γιάννη - Μάριο Κολιόπουλο, η «βασκανία» αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας μιας «περίεργης ασθένειας», όπως τη χαρακτηρίζει ο πανεπιστημιακός δάσκαλος. Που έχει αιτιολογία, κλινική εικόνα, διάγνωση, θεραπεία, πρόληψη και προφύλαξη.
Αιτία του «ματιάσματος» είναι αυτός που ματιάζει. Δεν καταφεύγει στα μάγια. Λειτουργεί βλαπτικά μόνο με τη ματιά του. «Αλλά για να έχει δράση και επίδραση πρέπει να υφίσταται και το δεκτικό υποκείμενο, όπως στην παθολογία, συνήθως, το ευάλωτο άτομο με ανοσοεπάρκεια ή άλλες ανεπάρκειες» λέει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών. Ο οποίος συνεργάστηκε πριν λίγα χρόνια με τον Νέστορα Μάτσα για τη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ με θέμα τη «βασκανία».
Η λαογραφία αναφέρει ότι ματιάζουν αυτοί που έχουν σμιχτά φρύδια, εκείνοι που τους έκοψε η μάνα τους τον θηλασμό και τα άτομα με κάποιου είδους αναπηρίες. Ματιάζονται τα όμορφα και ζωηρά μικρά παιδιά, οι όμορφοι άνθρωποι, οι έγκυες. Αλλά και τα δέντρα που δίνουν πολύ καρπό, τα λουλούδια που προκαλούν εντύπωση και τα όμορφα ζώα, ιδιαίτερα τα άλογα.
Για την κλινική εικόνα του ματιασμένου, ο Γ.Μ. Κολιόπουλος υποστηρίζει στην έρευνά του ότι μπορεί να έχει διαφόρους βαθμούς, ένταση ή βαρύτητα. Μπορεί να είναι μια απλή αδιαθεσία, κοκκινίλες στο πρόσωπο, ζάλη, κρυάδες, τάση για εμετό, ρίγη, χασμουρητά. Μέχρι πονοκέφαλο, ίλιγγο, σπασμούς στα παιδιά και «τικ» στα βλέφαρα.
Η διάγνωση γίνεται πρακτικά και μερικοί από τους τρόπους που χρησιμοποιούνται προκαλούν θυμηδία κατά τον καθηγητή, αλλά σύμφωνα με «πάσχοντες» και «θεραπευτές» είναι αποτελεσματικοί.
Η διάγνωση με το λάδι στο νερό είναι, ίσως, ο πιο διαδεδομένος τρόπος. Χρησιμοποιούν λάδι από το καντήλι, λένε μια ευχή και το στάζουν σε ένα ποτήρι ή σε ένα πιάτο με νερό. Αν διαλυθεί το λάδι στο νερό τότε πρόκειται για μάτιασμα. Πάντως, για όσους αμφιβάλουν για την ακρίβεια της μεθόδου, ο συνομιλητής μας αναφέρει ότι συχνά τα λάδια είναι νοθευμένα με άλλα λάδια και τότε διαλύονται στο νερό. Αλλος τρόπος διάγνωσης είναι με τα κάρβουνα στο νερό. Ρίχνονται τρία κάρβουνα στο νερό κι αν βουλιάξουν υπάρχει μάτιασμα κι αναφέρει ότι το κάρβουνο περιέχει προσμίξεις, που μπορεί να καταστήσουν μεγαλύτερο το ειδικό του βάρος. «Διάγνωση» γίνεται και με το μέτρημα σπάγκου ή μαντηλιού, πετώντας αλάτι στη φωτιά που άμα κάνει κρότο το άτομο είναι «ματιασμένο» και άλλοι τρόποι που ποικίλουν από περιοχή σε περιοχή.
Σε ό,τι αφορά τη θεραπεία του ματιάσματος γίνεται και αυτή με διάφορους τρόπους. Οι «ειδικοί» δεν αποκαλύπτουν τα μυστικά τους και οι φράσεις που χρησιμοποιούν για το ξεμάτιασμα μένουν κρυφές. Εκτός κι αν τις πιάσει κάποιος στα κλεφτά. Στην περιοχή μας επιτρέπεται να αποκαλύψει τις φράσεις, όποιος τις γνωρίζει, τη Μεγάλη Πέμπτη.
Γαλάζιες χάντρες, φυλαχτά και ένας μύθος χωρίς εξήγηση
Και πάμε στην πρόληψη - προφύλαξη. Το... φτύσιμο είναι από τους παραδοσιακούς τρόπους. Ο Γ.Μ. Κολιόπουλος λέει ότι, πιθανώς, έχει τη ρίζα του στην παρατήρηση ότι το σάλιο έχει αντισηπτικές ιδιότητες, αλλά όσο να 'ναι δεν είναι κι ό,τι καλύτερο να δέχεσαι το φτύσιμο του άλλου. Ως τρόπος αποφυγής για το μάτιασμα είναι γνωστό από την αρχαιότητα. Ο Δεισιδαίμονας του Θεόφραστου έφτυνε τρεις φορές πριν βγει έξω για τη δουλειά του. Φτύνουμε κι εμείς δύο - τρεις φορές στον κόρφο μας για να αποφύγουμε την κακοτυχία. Προστατευόμαστε με πράσινες ή γαλάζιες χάντρες, φυλακτά, χαϊμαλιά. Κατ' άλλους είναι πιο αποτελεσματικά τα φυλαχτά που έχουν αντικείμενα όπως σκόρδο, πυρίτιδα, άγια λείψανα, λιβάνι. Αλλοι φορούν τα ρούχα τους ανάποδα ή κάνουν χειρονομίες, βάζοντας τον αντίχειρα μεταξύ του δείκτη και του μέσου δάκτυλου του χεριού. Τελικά, το «μάτιασμα» είναι μύθος ή πραγματικότητα; Κι ο καθηγητής Γ. Μ. Κολιόπουλος μας αποκρίθηκε χαμογελώντας: «Η απάντηση είναι ότι δεν υπάρχει απάντηση». Τα συμπεράσματα δικά σας...
ΟΚ,αυτό είναι ένα ποστ στα επίπεδα που "περιμένω" από σένα.Δεν προσπαθώ να πείσω κανέναν για τίποτα,δεν έχω και κανένα συμφέρον άλλωστε,απλά είναι κουτό να απορρίπτονται απευθείας και με ειρωνικό στιλάκι τέτοια θέματα στο όνομα μιας ελλιπούς επιστήμης.Quote:
Originally Posted by Raven Lord
Όσον αφορά την πρώτη παράγραφο:ΔΕΝ έχω απαντήσεις.Δεν ξέρω πώς λειτουργεί το μάτι/ξεμάτιασμα,αλλά λειτουργεί.Ειδικά αν πρόκειται για "θεϊκή παρέμβαση" είναι πανεύκολο να "συνδεθούν" οι εγκέφαλοι.Αλλά εκεί πάμε σε θέματα πίστης οπότε δεν έχει νόημα να το συζητήσουμε καθώς ξεκινάμε από τελείως διαφορετική βάση.