Originally Posted by
sfinotouvlaki
Tyler, νομίζω πως αν σε ρωτήσω αν υπάρχει μη αμόρφωτος και απαίδευτος φασίστας, θα μου απαντήσεις όχι. Αν είναι έτσι όμως, δεν έχει νόημα να μου λες ότι "ξέρει ακόμη και επιφανειακά τον προσανατολισμό της". Δεν είπα ότι δεν τον ξέρει, ούτε μίλησα για κάποια ιδεολογική ταξινόμηση. Δεν είναι αυτά τα πράγματα στα οποία τον εμποδίζει η απαιδευσιά του (αν και υπάρχουν και τέτοιοι). Όταν είπα (ορμώμενος από τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείς το "απαίδευτος") ότι δεν ξέρει τι κάνει, εννοούσα ότι αυτός που μαχαιρώνει δεν αντιλαμβάνεται τι κάνει, τι σημαίνει αυτό που κάνει (όπως και αυτός που τους ψηφίζει/υποστηρίζει). "Ξέρει" τι κάνει, εφόσον το κάνει, αλλά δεν αντιλαμβάνεται. Δεν υπάρχει ενσυναίσθηση, αν θες.
Επίσης, είναι βολικό να θεωρείς ότι ο σημερινός χρυσαυγίτης είναι το χθεσινό παιδί της καρπαζιάς, αλλά δεν είναι απαραίτητα σωστό ούτε χρήσιμο και, εδώ που τα λέμε, το να έριχνε αυτός τις καρπαζιές είναι μάλλον πιθανότερο. Αν οι 380.000 της Χ.Α. είναι είτε οι κρυφοί φασίστες που προϋπήρχαν, είτε αυτοί που βρίσκονται στο σωστό κόμμα, μου φαίνεται πως αρκετοί θα έμπαιναν ακόμη και εθελοντικά σε ανέχεια και λοιπές δυσκολίες, προκειμένου να υπερασπιστούν τις απόψεις τους. Έναν ιδεολόγο φασίστα δεν τον κάνει φασίστα η ανέχεια, πόσο μάλλον αν είχε ασπαστεί το αφήγημα πριν καν προκύψει η ανέχεια. Ούτε αυτά περί κυρίαρχου «δεξιού» δημόσιου λόγου μού φαίνονται ιδιαίτερα πειστικά. Δε νομίζω ότι είναι κρυμμένος ο «αριστερός» λόγος. Ως πιο σοβαρό πρόβλημα μού κάνει η ταυτόχρονη απαξίωση και θεαματοποίηση οποιουδήποτε πολιτικού λόγου, παρά η κυριαρχία κάποιου πόλου.