πουτανες ειναι ολες μωρε...τι το κουραζετε
Printable View
πουτανες ειναι ολες μωρε...τι το κουραζετε
ΦΕΜΙΝΙΣΜΟΣ Ή ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ
Helm χαιρομαι που εχεις τετοιες ανησυχιες και προβληματισμους.
Το διαφορετικο παντα ξενιζει και τρομαζει τους ανθρωπους ανεξαρτητως ηλικιας. Το μικρο το αγορακι δε μπορει να καταλαβει αυτά που λες. Το μικρο το αγορακι ‘απειλειται’ από το κοριτσακι για κατι χαζο παιδικο ξερω εγω και του τραβαει τις κοτσιδες πχ. Αποψη μου ειναι οτι απο μικρη ηλικια πρεπει να μαθαινουν τα παιδια να ειναι δεκτικα προς το διαφορετικο. Και να μπορουν να θαυμαζουν την χ μοναδικη ικανοτητα του αλλου. Το να μπορεις να δεις περα απο τον εγωισμο σου και να δειξεις θαυμασμο και οχι φθονο προς το διαφορετικο και σε καποιες περιπτωσεις πιο γαματο απο εσενα τον ιδιο δεν ειναι ευκολο ουτε για τους ενηλικες.
Διαφωνω καθετα με το θαυμασμος και θεια. Τι θειο μου λες; Και καλα ειμαστε ανθρωποι και δεν μπορουμε να προσεγγισουμε το θειο αρα το θαυμαζουμε; Πολυ ρομαντικ προσεγγιση νομιζω. Ελα, δεν το πιστευω ότι δεν ειχες την τυχη καποια στιγμη στη ζωη σου να γνωρισεις καποιον ανθρωπο του οποιου καποιο στοιχειο στο χαρακτηρα ή εστω καποιο χειρισμο σε δεδομενη κατασταση δεν το θαυμασες.
Οι γυναικες ειναι θαυμαστα πλασματα. Περα απο το οτι ειναι το αντικειμενο του ‘ποθου’ (πιο κλισε πεθαινω) με τις ενα καρο μλκς φτιασιδωματος βλεπε ωραιο φυλο κλπ, εχουν ενα καθολα σημαντικο ρολο αυτον της μητερας, που απο μονος του τις καθιστα αξιες σεβασμου. Εξαλλου, σκεψου το απλο. Η χοντρη απροσωπη βρισια ειναι παντα ή προς τη μανα ή προς τη θρησκεια (οχι μανες και θεους). Αν σκεφτεις δε τους ποικιλους ρολους που αναλαμβανουν δε μπορεις παρα να τις θαυμασεις.
Θα το ανελυα κι αλλο αλλα ψιλοπηζω με κατι εργασιες το κατι αλλο :roll:
Δεν είναι απαραίτητο να υπάρχουν παντού «ρηφλεξ» κάποιου σε κάτι, δεν πρόσεξα να λέω κάπου ότι είμαι σεξιστής τρία θαυμαστικά, ο καλκι το είπε ίσως. Ανεξαρτήτως από το πόσο σεξιστής είμαι, αναφέρθηκα απλά στο πόσες από τις εκφράσεις που εμπίπτουν στα κλισέ έχω χρησιμοποίησει σε κουβέντες. Και πως σε άλλο εννοιολογικό πλαίσιο από αυτό που είχε στο μυαλό του ο συγγραφέας του μπίνγκο, 18 από αυτά (μπορεί και όλα) να μην είναι καθόλου κλισέ. Να είναι εκφράσεις που κρύβουν πολύ σοβαρά πεδία διαφωνίας και αντιπαράθεσης.
Κάποιος θα πει πολύ σωστά, «ρε ικονοκλαστ με το μουνί σου, ένα αστειάκι πέτυχες και το έχεις ξεσκίσει με 10.000 βυζαντινολογίες, έλεος». Υπάρχει ένα ωραίο και νόστιμο ζουμί πίσω από όλα αυτά όμως. Στο πεδίο του καθημερινού λόγου είναι συχνά εξαιρετικά λεπτό το να μπορείς να αντιληφθείς κάτι που λέγεται εκτός του εννοιολογικού πλαισίου που έχεις συνηθίσει να το εντάσεις. Τα «κλισέ του σεξιστικού λόγου» είναι και αυτά με τη σειρά τους μια στερεοτυπία, όπως στερεοτυπία είναι για τον σεξιστή «τα κλισέ του φεμινιστικού λόγου». Όπως στερεοτυπία για τον «φεμινιστή» είναι ο λόγος του ορθόδοξου σεξιστή κομμουνιστή που «ξέρουμε απο πριν τι θα πει». Όπως στερεοτυπία είναι και ο λόγος της «υστερικής φεμινίστριας» που «ξέρουμε τι θα πει».
Εδώ όμως είναι το καλό για μένα: ίσως δεν μπορούμε και -ενίοτε- δεν είναι απαραίτητο να πιστεύουμε ότι μπορούμε να απαλλαγούμε από τα στερεότυπα στα οποία εντάσσουμε συμπεριφορές. Το μπίνγκο εντός του πλαισίου του είναι ταυτόχρονα πολύ σαρκαστικό και πολύ σοβαρό. Το KΚΕ-GENERATOR είναι επίσης αστείο, έστω κι αν είναι μια χυδαία αφαίρεση, πολλά κείμενα του ΚΚΕ είναι εξαιρετικά εμβριθή και μάλλον δε το κατανοεί αυτός που έκανε το generator. Λέξεις και σημαινόμενα όπως ΠΟΥΣΤΑΡΑ, ΦΤΕΡΟΥ κλπ, ενέχουν κάποιες φορές το στοιχείο του σαρκασμού και του αυτοσαρκασμού γιατί μπορεί να χρησιμοποιούνται με τη συνείδηση πολλών διαφορετικών εννοιολογικών πλαισίων. Και εδώ εγώ προσωπικά καταλήγω στο βασικό σημείο υπέρβασης: είναι τραγικό να χρειάζεται να κατασκευάζεις μια άλλη στερεοτυπία για να την τοποθετήσεις ανταγωνιστικά και επιθετικά σε όλες τις κυρίαρχες. Moar like, κατανόησε πως εκπορεύονται υλιστικά όλες τους (ωραίος μαρξ), δούλεψε πάνω σε κάθε πιθανό context στο πεδίο του λόγου (ωραίος φουκώ και πολλοί άλλοι), με συνεχές όμως διακύβευμα τη θέση/αντίθεση/σύνθεση/υπέρβαση σε μια οποιαδήποτε αντιπαράθεση και όχι μια οποιαδήποτε τυχαία σύγκρουση με σκοπό την περιχαράκωση.
Ειδικά πάνω στο τελευταίο εγώ βάζω την οριστική διαφωνία μου για τον τρόπο που κινούνται μεταμοντέρνες συλλογικότητες «ενάντια στην ετεροκανονικότητα», και δεν είναι μόνο το μπίνγκο φυσικά το ζήτημα είναι συνολικά οι αναλύσεις τους που έχω κάτσει να διαβάσω. Μπορεί οι ομάδες αυτές να είναι πολλές φορές της πλάκας αλλά τα ζητήματα καθ' αυτά δεν είναι χομπίστικα και δεν είναι καθόλου της πλάκας, είναι δυνατά ζητήματα.
Ναι ωραία όλα αυτά αλλά τα κλισέ που προέρχονται από κυριαρχικές θέσεις και τα οποία αναπαράγονται συστημικά θα έπρεπε να έχουν προτεραιότητα. Επειδή είναι πιο επικίνδυνα. Και ο τρόπος σκέψης που τα συντηρεί, αν εξεταζόταν πιο έντονα με τα μέσα που περιγράφεις - ή άλλα - θα αλλαζε και δεν θα παρήγε όχι μόνο αυτά, αλλά ούτε και τα συμπτωματικά/αντιδραστικά ανάποδα-κλισε των απέναντι.
Προφανώς και οι φεμινίστριες όπως και οι κομμουνισταράδες όπως και όλοι οι άλλοι πρέπει να πάμε για ψυχοθεραπεία όλοι πριν κάνουμε πολιτική (όπως λέγαμε), δεν είναι πεφωτισμένοι οι μεν ή οι δε για να μιλούν χωρίς κλισέ και άλλα παραπετάσματα καπνού για να αποφύγουν να καταλάβουν τον εαυτό τους και τους άλλους. Αλλά όσο γίνεται αυτό, η αδικία δέρνει κάποιες ομάδες, όχι όλες εξίσου.
Χελμ, εγω που κοροιδευω τις γυναικες για καποια στερεοτυπα στα οποια δειχνουν οι περισσοτερες να υποκυπτουν, αλλα κοροιδευω και τους αντρες για αλλα, διαφορετικα στερεοτυπα, ειμαι τελικα σεξιστης ή οχι? Καπου εδω να πω πως θεωρω τον φεμινισμο στην πραξη (και οχι στη θεωρια) ενα απο τα χειροτερα και πιο σεξιστικα κινηματα που υπαρχουν.
με τον κινδυνο να τρολάρεις, να πω φιξξξερακο οτι μάλλον δεν το χεις.
δεν ειναι σεξιστικο όσο γενικό στα όρια της άγνοιας αυτό που λες. βασικά δεν έχει και νόημα. τι πάει να πει στην πράξη; γυναικες με πανό και καδρόνια που γράφουν πως θα κοψουν όλα τα πουλιά του κόσμου; μιλάμε για ένα κίνημα που μετράει σχεδόν 3 πολιτικά κύματα, 100 διαφορετικά φιλοσοφικά υπόβαθρα, εκατομμύρια διαφορετικές γυναικες (και άντρες) με διαφορετικές κοσμοθεωρίες κτλ. λέγοντας ''ο φεμινισμός'' όχι εσύ αλλά όλοι εδώ μέσα, αναφέρεστε στις δικές σας προκαταλήψεις και ερεθίσματα τα οποία προφανώς και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα απλουστατα γιατί ειναι τόσο πολυπλοκη που δεν μπορούν να γελοιποιηθεί με ποστς των 10 γραμμών σε ένα φόρουμ τιγκα στους άνδρες έτσι;
φεμινίστρια ήταν (απο τις πιο επιδραστικές μάλιστα) η simon de beauvoir. που ελεγε πως και το φυλο ακόμα στον άνθρωπο τείνει στην υποκειμενικότητα. αν θες πιο contemporary πήγαινε διάβασε και judith butler στο gender trouble. με τέτοιο σκασμό πληροφοριών εκεί έξω γιατί να καταφευγουμε σε στερεότυπα, μου λες;
Σεξιστής ξε-σεξιστης, το ζήτημα είναι ότι το equal opportunity mocking το οποίο περιγράφεις δεν είναι πραγματικά equal επειδή οι άνδρες είναι προνομιούχοι και 'αντέχουν'. Δεν ειναι ίσες οι καταστάσεις στις οποίες εσύ βάζεις ίσα ποσά χλεύης. Όχι μόνο αντέχουν οι άνδρες, για την πατριαρχία είσαι απλά άκακος, αστείος. Για τις γυναίκες όμως κάθε κοροϊδία_επειδή_είναι_σαν_στερεότυπα που κάνεις ενισχύει τον κάθε ημι-άρρωστο που μετά θα κάνει κάτι χειρότερο. Και ο δίπλα του πιο άρρωστος θα κάνει κάτι ακόμα χειρότερο. Η βια κατεβαίνει προς τα κάτω, κατάλαβες; Στους αδύναμους. Όταν λες 'λολ, οι χριστιανοί είναι μαλακές' πχ, στον πούτσο τους, δεν ενισχύεις κάποια ατμοσφαίρα που καταλήγει στον βιασμό των χριστιανών. Και άμα το παρακάνεις θα σε βιάσουν οι χριστιανοί επίσης επειδή είναι προνομιούχοι και εξουσία. Όταν λες όμως 'λολ ρε τσόκαρο άντε στη κουζίνα σου' (ακόμα και για πλάκα μέσα στο εκτεταμένο παρεονι σου), ενισχύεις ένα κλίμα, ναι. Επειδή η βια έναντι των μη-προνομιούχων είναι συνεχής αν και κρυμμένη. Είναι πολύ πολύ απλό σχήμα αυτό που σου περιγράφω. Πριν από ντε Μπουβουαρ και Μπατλερ και τέτοια, είναι πάναπλο.
η πληρης ιστορια αυτης της αηδιας ειναι οτι βγηκε ως απαντηση σ'αυτο:
http://1.bp.blogspot.com/-kU5eyeyjnB...%25CE%25BB.jpg
και πραγματικα θεωρω την φραση "ενα πτωμα αναμεσα στα ποδια τους" υπερβολικα χυδαια και το αυτοκολλητο αυτο καθ'αυτο ενα εμετικοτατο υποδειγμα σεξισμου.
εν τω μεταξύ, πόσο τραγικό είναι εξ' αρχής να βγάζεις αυτοκόλλητο - απάντησης - σε άλλο - αυτοκόλλητο.
Το δεύτερο είχε βγει περισσότερο σαν χαβαλέ λόγω κάποιων τριγμών που είχαν δημιουργηθεί στους πραποπουλαίους με το έκφυλο καφενείο.
Τώρα τα έχουν σπάσει τελειώς και ησύχασαν.
χαβαλές τύπου "καλά, δεν ξέρεις να παίρνεις πίπες;;" υποθέτω.
δηλαδη αυτοι που βιαζουν/παρενοχλουν θεωρουνται σεξιστες; εγω ανωμαλους και ψυχακια θα τους χαρακτηριζα (οχι οτι οι σεξιστες στεκουν καλα στα μυαλα τους)... δεν ειναι ρεαλιστικο να χαρακτηριζεις καποιον απο την ανατομια του. βαθια μεσα μας ειμαστε ολοι ανθρωποι, αλλοι πιο θηλυκοι κι αλλοι πιο αρσενικοι... ειμαστε ενας αχταρμας γνωρισματων, συμπεριφορων, μοναδικοτητας. ελαχιστοι συμπιπτουν επακριβως με τα κλασσικα αρχετυπα ουτως η αλλως (ο chuck norris πχ).