Quote:
Originally Posted by
dopefiend
εγώ έχω μια απορία σχετική με αυτή του Buddy Lackey περί "punk rock". στις αρχές του '70 είχε αναφερθεί για τους Sabbath ότι προσδιορίζουν ένα νέο είδος, το "heavy metal"?
έχω την εντύπωση ότι ο όρος αυτός δημιουργήθηκε τα τέλη '70, αρχές '80 και πως αν δεν είχε προοδεύσει/επαναπροσδιοριστεί ο ήχος των Black Sabbath, Sir Lord Baltimore, Bang, Led Zeppelin, Pentagram, Cactus, Blue Cheer και τόσον άλλων (έστω κι απ'τους ίδιους στην περίπτωση των Sabbath με Dio ας πουμε) δε θα μιλούσαμε για heavy metal αλλά απλά για heavy/prog/hard rock ή οτιδήποτε σχετικό.
να γίνει σπλιτ!
Λοιπόν, κοιτάξτε να δείτε: όλες οι ημερομηνίες που οριοθετούν περιόδους είναι προϊόντα συμβάσεων, άκομη και τα πιο έγκυρα μουσικά βιβλία αδυνατούν (επειδή είναι φύσει αδύνατον) να πουν ποια μέρα ξεκινά η κλασική μουσική. Καταλαβαίνετε ότι ένα τέτοιο ζητούμενο είναι κενό νοήματος. Γι' αυτό τοποθετείται περίπου στα 1750 (χρονολογία θανάτου του Bach). Καταλαβαίνετε ότι ένας δραστήριος μουσικός της εποχής δεν είπε στις 29 Ιουλίου του ίδιου έτους (επομένη του θανάτου), "ωραία από εδώ και πέρα θα γράφω κλασική μουσική κι όχι μπαρόκ".
Εν ολίγοις, το ζήτημα είναι τι γίνεται στην ίδια τη μουσική πραγματικότητα και όχι τι λένε τα περιοδικά, οι συγγραφείς κ.ο.κ.
Κι έχω να πω εδώ ότι οι Sabbath εν έτει 1970 στο ομώνυμο κομμάτι του ομώνυμου δίσκου στο 4:53 αφήνουν ένα κτήμα ες αεί, το πρώτο κατ' εμέ heavy metal σημείο/riff στην ιστορία.