ρε πείτε με χαζό αλλά εγώ δεν κατάλαβα ακόμα ποια είναι η αδικία
Printable View
η αδικία είναι ότι μάλλον ο ονιμπότσο έπαιξε τσάμπα (δεν θα έκανε και κατανάλωση αλκοόλ κιόλας :P ) και μετά είδε ότι κάποιοι πληρώνονται και ζορίστηκε
Χαζό να σε πούμε για τα ανέκδοτα ρε συ υπερσυντέλικε! :p Τα πράγματα είναι ως εξής (για μένα τουλάχιστον) και είναι απλά: κάποιος έχει μαγαζί, βάζει μπάντες να παίξουν, εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι οι μπάντες θέλουν να παρουσιάσουν το υλικό τους, δεν τους πληρώνει και λέει πως "όποιος έρθει, ήρθε, πάλι κέρδος θα είναι". Αν έρθει κανένα "όνομα" όμως, μπαίνει εισιτηριάκι κανονικά. Προφανώς και αυτό είναι σωστό, καθώς ο καθένας θα έπρεπε να πληρώνεται αφού παίζει σε κόσμο ο οποίος πηγαίνει σε ένα μαγαζί και κάνει την όποια κατανάλωση κάνει.
Για το ότι δεν πληρώνονται κάποιοι, δε φταίει φυσικά μόνο ο εκάστοτε μαγαζάτορας, που βγαίνει και μάγκας από πάνω. Φταίνε και οι μουσικοί που δεν διεκδικούν την αμοιβή τους. Στην τελική, αυτό που λέω είναι ότι αν σαν μαγαζί λες "δε θέλω να βάλω εισιτήριο γιατί δε θέλω ο κόσμος να πληρώνει για να βλέπει μπάντες" είτε το τηρείς για όλους ή το αλλάζεις για όλους (κι αυτό πρέπει να κάνεις για μένα) ώστε να υπάρχουν επί ίσοις όροις όλοι στον χώρο σου.
Αν κανείς άλλος δε βρίσκει αδικία σε όλο αυτό και δε θεωρεί πως υπάρχει πρόβλημα, τότε μάλλον καλά κάνουν και μας πηδάνε οι μαγαζάτορες όσο κι όποτε μπορούν.
Μάλλον έχασες το προηγούμενο ποστ μου οπότε διάβασε το να ηρεμήσουμε.
αντί να χαρείτε που υπάρχει μέρος όπου δε θα τον πετύχετε σίγουρα προσπαθείτε να τον νουθετήσετε κιόλας.
Ίσως γιατί αν ήταν "κατάληψη/αυτοδιαχειριζόμενο λαιβάδικο" θα ήταν αναμενόμενη η μη πληρωμή των μουσικών; Πάλι καλά που γκρινιάζω και πόσταρες κι έτσι θυμήθηκα ότι έχεις το ομορφότερο sig του φόρουμ. :)
Το πιο σοκαριστικο ειναι οτι σου αρεσει η Σκαρλετ Γιοχανσον, μα αυτη ειναι οντως πανεμορφη!
Γνωρίζεις ότι πανεύκολα το τερματίζω λέγοντας
"δε μ' αρέσει η φλομπάρα η Σκάρλετ, εγώ το sig εννοούσα" :touched: :p
Μια χαρά βάση έχουν αυτά που λέει ο Ονιμπότσο εν προκειμένω και μάλλον οι περισσότεροι τον κράζετε γιατί είναι ο Ονιμπότσο. Το ότι ένα μαγαζί "είναι ιδιωτική επιχείρηση" δεν σημαίνει ότι καθένας μπορεί να κάνει ό,τι του καπνίσει, χαλαρώστε.
Δεν έχω ιδέα τι policy παίζει στο coo, δεν ήξερα καν ότι γίνονται live. Απλά Ονιμπότσο υπάρχει μια δυνατή πιθανότητα τα πράματα να μην είναι όπως τα λες. Αν πχ ισχύει αυτό που λέει ο χρήστης art in haste. Ακόμα και να μην ισχύε αυτό όμως, υπάρχει η πιθανότητα να ισχύει το εξής policy: "Δεν βάζω είσοδο στα live μου. Στην περίπτωση όμως που έρχεται κάποιος ανεξάρτητος καλλιτέχνης εκτός πόλης, βάζω μια τυπική είσοδο ώστε να καλυφθούν τα μεταφορικά του". Προσωπικά, αυτό δεν μου φαίνεται μεμπτό.
Wat τι εννοείς ακριβώς; Μια χαρά μπορεί, ποιος θα απαγορεύσει οτιδήποτε; Άλλο να μιλάμε για μετέπειτα συνέπειες για κάτι, και άλλο για απαγόρευση. Μια χαρά μπορεί να κάνει κάποιος ό,τι θέλει, δικαίωμα και δικό μου και του Ονιμπούτσου αν θέλει να πάει μετά για να "στηρίξει" ή όχι. Αλλά να απαγορεύσει/υποδείξει κάποιος άσχετος τι θα κάνει ο καθένας στο μαγαζί του, προφανώς και δεν υπάρχει περίπτωση.
Πιο εκνευριστικό ξέρεις ποιο είναι για μένα; Η γκρίνια.
Σαφώς και μπορεί. Όχι να υποδείξει, αλλά να εκφράσει την ένστασή του και εδώ και παντού έτσι ώστε να το πληρώσει ο μαγαζάτορας με λιγότερη πελατεία και να το σκεφτεί δεύτερη φορά σε περίπτωση που φέρεται άσχημα σε μπάντες/πελάτες/εργαζόμενους.
Το αν θα πρέπει όλες οι μπάντες να πληρώνονται είναι μια τεράστια συζήτηση. Καταλήγω πως ναι, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να πληρώνονται από τη στιγμή που αποτελούν "προϊόν" για το μαγαζί. Αν αυτό όμως δεν καθίσταται δυνατό οικονομικά, να μην παίξουν ποτέ και πουθενά; είναι κάπως αντικειμενικό δλδ ότι η ναλυσσα μάλλον θα φέρει περισσότερο κόσμο από τον ονιμπότσο. Και να βλέπουμε μόνο συναυλίες σε αυτοδιαχειριζόμενα στέκια και στα μαγαζιά να βλέπουμε μόνο τους "φτασμένους που μπορούν να τα γεμίσουν";
Υπάρχει μια λογική σε ορισμένους ότι όταν σκας 50 - 70 - 100 ευρώ σε ιδιώτη γιατρό λόγου χάρη, πληρώνεις και τα χρόνια των σπουδών του, της ειδικότητάς του, τις επενδύσεις του (όχι υλικές απαραίτητα) τέλος πάντων. Ο μουσικός προφανώς δεν έχει χρόνια σπουδών, μελέτης, ώρες σε πρόβες, προετοιμασία και τρέξιμο. Τα βρίσκει όλα έτοιμα στρωμένα και κάνει την πλάκα του.
Αφού ως εκεί μπορείς να καταλάβεις, γιατί να σου φέρω αντίρρηση;
+1 για το move σε άλλο θρεντ. Ίσως εδώ; -> https://www.electricrequiem.com/foru...27#post1321927
Δυστυχώς μου είναι αδύνατο να εξηγήσω στον Parasight που ακριβώς βρίσκεται ο παραλογισμός του - κατά τη γνώμη μου - χωρίς να εκτροχιαστεί η κουβέντα. Τα παρακάτω που θα πω δεν έχουν σχέση ούτε με το coo, ούτε με την καλλιτέχνιδα που αφορά το thread. Αν θέλει κάποιος mod να κάνει split, καλώς.
Ένας μουσικός προσφέρει υπηρεσία. Η υπηρεσία δεν έχει αντικειμενική αξία ως προϊόν, έχει μόνο υπεραξία. Το ποια θα είναι αυτή ορίζεται από ένα σωρό παράγοντες που δεν θα αναλύσω τώρα. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια επικρατεί μια νοοτροπία του στυλ "ο μουσικός κάνει το κομμάτι του, σιγά μην τον πληρώσουμε κιόλας". "Δεν φτάνει που πίνετε τζάμπα, θέλετε να πληρωθείτε κιόλας". Αυτά και άλλα τέτοια ωραία, συμπληρώνουν έναν υπέροχο καμβά που κάποια στιγμή πρέπει να ξεκρεμαστεί και να ξεχαστεί σε κάποιο αραχνιασμένο υπόγειο. Σε ένα μαγαζί, την ώρα που παίζει ένας μουσικός υπάρχουν κι άλλοι εργαζόμενοι που προσφέρουν υπηρεσίες. Ο μπάρμαν, οι σερβιτόροι, ο ηχολήπτης, ο dj. Για όλους τους προηγούμενους θα μπορούσαν να ειπωθούν παρόμοιες ατάκες που να δικαιολογούν τη μη πληρωμή τους. Αν κάποιος μαγαζάτορας έλεγε "σιγά μην πληρώσω την σερβιτόρα, θα την κεράσω σφηνάκια και θα της επιτρέψω να φέρει τους φίλους της και θα τους κεράσω" θα φαινόταν ηλίθιο. Το ίδιο ηλίθιες θα έπρεπε να φαινόταν και οι προαναφερθείσες φράσεις που αφορούν τους μουσικούς. Δεν φαίνονται όμως, γιατί υπάρχει πρόβλημα νοοτροπίας.
Το κύριο επιχείρημα απέναντι στον ονιμπότσο είναι ότι μια ιδιωτική επιχείριση μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Μπορεί λοιπόν ένας ιδιοκτήτης ενός μαγαζιού να απολύει όποιον θέλει ή να μειώνει μισθούς; Μπορεί να χρησιμοποιεί τα πουρμπουαρ όπως ο ίδιος γουστάρει; μπορεί να επιβάλλει στις σερβιτόρες να ντύνονται πρόστυχα; Ναι, τυπικά αν βρει παραθυράκι στο νόμο (θα βρει), μπορεί. Αν είχαμε μια τέτοια περίπτωση όμως θα λέγατε με την ίδια ευκολία "ιδιωτική επιχείρηση είναι ό,τι θέλει κάνει, δικαίωμά του να το κάνει και δικαίωμά του να μην πάω". Για κάποιους ανθρώπους το να μην πληρώνεται ένας μουσικός θα έπρεπε να είναι το ίδιο ανήθικο με τα παραπάνω. Αν για κάποιους άλλους αυτό είναι γκρίνια, μάλλον πρέπει να κάνουν μια ανασκόπηση των απόψεών τους.
Good Son, κανείς δε λέει ότι είναι σωστό, όμως περιγράφουμε την πραγματικότητα. Όσον αφορά τις συνέπειες για ένα μαγαζί για τις οποίες μίλησα παραπάνω, υπάρχει φρέσκο τρανταχτό παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη μόλις τις προηγούμενες μέρες.
Το πρόβλημα ξεκινάει από τη συνολική νομοθεσία και στάτους (όπως πολύ εύστοχα ανέλυσε σύντομα ο Raven στο τσατ*) τα οποία επικρατούν αυτή τη στιγμή. Και, κακά τα ψέματα, αν κάποιος δεν είναι επαγγελματίας μουσικός όπως εσύ (και άρα έχεις κάθε δικαίωμα να φωνάζεις και να διεκδικείς), αλλά είναι είτε "χομπίστας" είτε κάνει 10-20 λάιβ το χρόνο με τη μπάντα του, συνήθως ακόμη και ο ίδιος δεν επιθυμεί να συμμορφωθεί με τη νομοθεσία. Είτε γιατί παίρνει ταμείο ανεργίας ή απλά έχει κάρτα ανεργίας και θα του κοπούν αν του κολληθεί ένσημο, είτε επειδή υπάρχει ασυμβίβαστο με την κύρια επαγγελματική του ιδιότητά, είτε για πολλούς άλλους λόγους. Εν ολίγοις, υπάρχουν πάντα παραπάνω από μία πλευρές σε ένα ζήτημα. Αν ο ιδιοκτήτης του Coo είναι τόσο λάθος και "εμετικός" στην πολιτική του, προφανώς αυτό θα το κρίνει το μέλλον και η ανταπόκριση του κόσμου. Αλλά δεν έχει νόημα να μιλάμε για ουτοπικές καταστάσεις που θα έπρεπε ιδανικά να ισχύουν αν θέλουμε να είμαστε πρακτικοί στην παρούσα πραγματικότητα.
Για το θέμα της γκρίνιας, βασικά απευθύνθηκα μόνο σε έναν και συγκεκριμένο χρήστη ο οποίος έχει συνήθεια να το κάνει, είτε επειδή μπάντες δεν πληρώνονται, είτε επειδή αναγράφεται προτιμώμενη συνεισφορά στα DIY lives, είτε επειδή θέλει να κοροϊδέψει τη μουσική κάποιου ο οποίος την προωθεί στο φόρουμ αλλά δεν είναι του γούστου του είτε οτιδήποτε άλλο. Όταν όμως εμπλέκεται η μούρη του, όλα δικαιολογούνται και δε βγάζει άχνα. Ας μην επεκταθούμε άλλο.
*εντελώς οφφτοπικ: Κάτι που είχε τεθεί παλιότερα (από πλευράς μου κυρίως) σχετικά με το τσατ. Ο Raven (όπως και πολλοί άλλοι κατά καιρούς) προτίμησε να εκθέσει την πολύ ουσιώδη άποψή του στο τσατ και όχι να κάνει ποστ, κάνοντάς την έτσι μη προσβάσιμη από αυτούς που δεν ήταν online εκείνη τη στιγμή. Και αυτό γίνεται συνέχεια κα ιπροφανώς δεν είναι δυνατό να ανατρέχουμε σε σελίδες chat archives για να δούμε τι ειπώθηκε. Μήπως πρέπει να δούμε τα θέμα του τσατ λίγο πιο σοβαρά ως τον κύριο λόγο για τον οποίο δεν υπάρχει κινητικότητα στο φορουμ από πλευράς posts;
Ειναι ανηθικο, και θα επρεπε να ειναι και παρανομο, να μην πληρωνεται καποιος για καποια εργασια που κανει. Τα υπολοιπα ειναι κονφετι.
Αψογα τα λεει ο γκουντσαν. Κομμισσαρ μη γινεσαι τριγκερντ επειδη σου χαλασανε το θρεντ.
Δε θα άλλαζα ούτε τελεία απ' το κείμενο του Good Son. Ίσως μόνο το "προσφέρει υπηρεσία" για περισσότερη ακρίβεια να το έγραφα "παρέχει υπηρεσία", ώστε να μην υπάρχει παρανόηση, καθώς η λέξη "προσφέρω" ενέχει την έννοια του δωρεάν.
Βγήκαν και όλοι οι ηθικολόγοι της πούτσας τώρα να μας πουν τι είναι ανήθικο. Και ο μισθός 360ε το μήνα είναι ανήθικος γιατί ρεαλιστικά δε φτάνει να ζήσει κάποιος με αυτάρκεια, αλλά αυτό έχει κατασταθεί νόμιμο εδώ και κάμποσα χρόνια. Σε κανέναν δεν αρέσει αλλά πραγματικότητα είναι σκληρή και ο καθένας προσπαθεί να επιβιώσει όπως μπορεί. Από θεωρίες χορτάσαμε. Το να δείχνει κάποιος μόνο με το δάχτυλο είναι εύκολο.
γαμάτη η έκθεση ιδεών του Πάρη. όχι μπράβο. άριστα από μένα. στο επόμενο θέμα που θα αναλύσουμε θα σας εξηγήσω γιατί ο πόλεμος είναι κακός...
κανείς δεν διαφωνεί οτι ο καθένας που προσφέρει μια υπηρεσία/προιόν πρέπει να πληρώνεται για αυτό. αυτό που παραθέτουμε είναι η ελληνική πραγματικότητα όπως την ξέρετε και την βιώνετε και τίποτα παραπάνω. αν ήταν τα πράγματα όπως τα παρουσιάζετε και εγώ θα έπρεπε να ζητάω αμοιβή αν έρθετε να παίξετε επιτραπέζιο μαζί μου. σας προσφέρω διασκέδαση, έχω αγοράσει το παιχνίδι, σας εξηγώ τους κανόνες, σωστά δεν τα λέω; συγκεκριμένα για αυτό το μαγαζί εγώ αυτό που κατάλαβα είναι οτι είναι μια φάση fur uns (για εμάς) όπου μπάντες οι οποίες που με τον ένα ή αλλο τρόπο σχετίζονται με τον μαγαζάτορα, παίζουν τσάμπα σε ένα αντικειμενικά μικρό κοινό και χωρίς την πίεση από το μαγαζί οτι αν έρθεις θα αγοράσεις μπύρα/ποτό μόνο από μένα. οπότε ουσιαστικά το μαγαζί λειτουργεί πάνω κάτω στα στάνταρ ενός αυτοδιαχειριζόμενου στεκιού. φυσικά οι σοροκουράδες του κόσμου αυτού ανησυχούν μήπως αυτά τα μπασταρδάκια που παίζουν στο τσαμπέ, στερήσουν το γάλα από το στόμα του Ανακιν Δεβετζή και θα επικαλεστούν την οποιαδήποτε παπαριά για να γκρινιάξουν και για αυτό.
Κάτι που ήθελα να προσθέσω παραπάνω αλλά χθες δε βρήκα ευκαιρία.
Ο Μπόχας λέει ότι "αυτοί που παίζουν τζάμπα γαμάνε όλους τους υπόλοιπους". Αλλιώς λοιπόν τι θα πρέπει να γίνει; Να μην παίζει κανείς ευκαιριακός πουθενά, ώστε οι μαγαζάτορες να αναγκάζονται να καταφεύγουν μόνο στους επαγγελματίες και υποχρεωτικά να πληρώνουν; ΟΚ λοιπόν. Και ο μόνος τρόπος να διαφυλαχθεί αυτό είναι να δημιουργηθεί η ΣΥΝΤΕΧΝΙΑ ΜΟΥΣΙΚΩΝ η οποία θα είναι η μόνη οδός για κάποιο μαγαζί αν θέλει να βρει μουσικούς για να παίξουν. Kαι αν κάποιο μαγαζί αποκλίνει από αυτό και βρει στη ζούλα μουσικό απ'έξω να μαζεύονται οι τραμπούκοι της συντεχνίας και να λιντσάρουν τον μουσικό και τον μαγαζάτορα μαζί. Όπως οι ταξιτζήδες τους uberάδες. Μόνο που εδώ μιλάμε για μουσική η οποία, καλώς ή κακώς, είναι μορφή τέχνης με κύριο χαρακτηριστικό την ελεύθερη έκφραση και όχι μια στεγνή υπηρεσία, και δεν έχω ακούσει ποτέ για κανέναν πιτσιρικά που εμπνεύστηκε στην εφηβεία του από τον τάδε διάσημο ταρίφα ώστε να πιάσει τιμόνι στα χέρια του για να γίνει ο καλύτερος ταξιτζής του κόσμου. Και αν έρθει ο επαγγελματίας μουσικός να μου πει ότι δε μπορώ να παίζω με τη μπάντα μου επειδή αυτός είναι επαγγελματίας και του χαλάω την πιάτσα, να μη σου πω πού θα τον στείλω. Εν ολίγοις, η φύση της μουσικής της ίδιας (δυστυχώς για τους επαγγελματίες μουσικούς ναι) είναι που κάνει όλη την κατάσταση κάπως πιο περίπλοκη από το αξίωμα "αυτός που παρέχει μια υπηρεσία πρέπει να πληρώνεται". Στη θεωρία, έτσι θα έπρεπε να είναι, στην πράξη όμως πρακτικά αδύνατο να γίνει πάντα. Από κει και πέρα, μας μένουν οι γκρίνιες.
Τα υπόλοιπα είναι κονφετί ξέχασες να γράψεις.
Έληξα τη συζήτηση με τη μαλακία μου ε; σόρρυ
Κρουξ, έχει περάσει μια βδομάδα.
Ακόμα θεωρείς έξυπνη ιδέα το να συγκρίνεις έναν μουσικό που ζητά να πληρωθεί σε ένα μαγαζί που παίζει με έναν τύπο που αγόρασε ένα επιτραπέζιο και ζητά να τον πληρώνουν;
Ποιό είναι το πρόβλημα στη σύγκριση αυτή, όσον αφορά την πληρωμή;
Νομίζω οτι είσαι έξυπνο παιδί και μπορείς να καταλάβεις οτι χρησιμοποίησα μια υπερβολή για να δείξω οτι κάθε περίπτωση είναι ιδιαίτερη και καλό είναι να κοιτάμε το πλαίσιο, πριν αποφασίσουμε. Εκανα την σύγκριση γιατί εσείς επιμένετε να εξισώνετε κάθε περίπτωση παροχής υπηρεσίας/διασκέδασης και είμαι σίγουρος οτι μπορώ να σκεφτώ πολλά περισσότερα ακόμα πιο αστεία παραδείγματα. Για να το ξεκαθαρίσουμε και για να τελειώνουμε. Ειμαι 101% υπερ του να ζητάει κάποιος πληρωμή για κάτι που παρέχει. Στην συγκεκριμένη περίπτωση όπως έχει λεχθεί πολλές φορές, η φάση είναι πιο οικογενειακή και χωρίς πολλά πρέπει εκατέρωθεν. Οταν η φάση ξεφεύγει από το οικογενειακό, τότε ναι υπάρχει αντίτιμο το οποίο πάλι το καρπώνεται στο φουλ ο καλλιτέχνης.
τα άκυρα ποστς που αφορούσαν σε προσωπικές διαφορές μελών μεταφέρθηκαν στη "χωματερή"
Κρουξ στα post σου αναφέρεσαι στην τακτική του coo. Εγώ δεν αναφέρομαι στην τακτική του coo. Είναι το πρώτο πράμα που γράφω. Τα του μαγαζιού τα οποία αναφέρεις, τα έγραψα και ο ίδιος στον ονιμπότσο μιας και συμφωνώ!
Από εκεί και πέρα, εάν είσαι "101% υπέρ του να ζητάει κάποιος πληρωμή για κάτι που παρέχει", δεν καταλαβαίνω γιατί κοντράρεις. Λέω το ίδιο πράμα.
Πάρασαητ δεν κατάλαβα τα περί "επιλεκτικής σύγκρισης". Όμως επειδή παραπέμπεις σε όσα είπες στην προηγούμενη σελίδα, θα αναφερθώ σε αυτά. Πιστεύω ότι κάνεις μεγάλο λάθος. Το πρόβλημα δεν ξεκινάει από την επικρατούσα νομοθεσία και status. Το πρόβλημα είναι πρωτίστως στην νοοτροπία. Απόδειξη είναι το γεγονός ότι η νομοθεσία και όσα επικαλείσαι είναι πρόσφατο φαινόμενο. Εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια. Η αντίληψη περί απλήρωτου μουσικού και όσα γράφω στο προηγούμενό μου post, υφίστανται πολλά χρόνια πριν. Ακόμα και δεδομένης της νομοθεσίας όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο απόλυτα όσο τα περιγράφεις. Δεν ξέρω ποια είναι η φάση σου, όποια και να είναι όμως αποτελεί ένα παράδειγμα στα τόσα. Προσωπικά ξέρω αρκετούς ανθρώπους που εργάζονται και ταυτόχρονα παίζουν νόμιμα ως μουσικοί. Ίσα ίσα ξέρω πολύ λίγους που να ζουν αποκλειστικά παίζοντας μουσική. Επί τη ευκαιρία, είμαι πραγματικά περίεργος για το ποιο επάγγελμα είναι αυτό το οποίο είναι νομικά ασυμβίβαστο με την ιδιότητα του μουσικού.
Ζούμε σε μια κοινωνία όπου το κέρδος είναι βασικό κίνητρο. Ένας μαγαζάτορας θέλει όσα λιγότερα έξοδα γίνεται και ένας μουσικός θέλει να πληρωθεί. Πιθανολογώ ότι χάσαμε τη μπάλα κάπου στη φάση που ο μαγαζάτορας που θέλει λιγότερα έξοδα άρχισε να προτείνει "θα ανοίξετε τους τάδε και αυτό σας αρκεί, γιατί κερδίζετε τη διαφήμιση". Ίσως φταίει το ότι μπορεί επιχειρήματα όπως το παραπάνω να πιάσανε πρώτα σε μικρότερης ηλικίας άτομα. Όπως και να έχει, εδραιώθηκε μια νοοτροπία που επιτρέπει στον καθένα να θεωρεί υπερβολικό το να πληρώνεται ένας μουσικός. Να λέει ότι κάτι τέτοιο είναι ωραίο σενάριο, αλλά για μια ρομαντική κοινωνία.
Υπάρχουν αρκετές αδικίες γύρω μας και προφανώς τονίζουμε όσες μας αφορούν πιο άμεσα. Προφανώς και με ενδιαφέρει να αλλάξει η παραπάνω νοοτροπία γιατί μιλάω ως μουσικός. Όμως δυσκολεύομαι να χωνέψω ότι άνθρωποι που αγαπούν τη μουσική αντιμετωπίζουν τόσο ψυχρά το θέμα. Αντί να πείτε "ναι ρε αδερφέ, έχεις δίκιο" και να λήξει εκεί όπως κάνετε σε ένα σωρό άλλες αδικίες που αναφέρονται, έχετε μετατραπεί σε μια στρατιά ΤΖΗΜΕΡΩΝ που μας λένε ότι έτσι είναι ο κόσμος και να το χωνέψουμε χωρίς να ζητάμε υπερβολές. Ειδικά εσύ παρασαητ που παίζεις μουσική (αν δεν κάνω λάθος, παίζεις πιο πολλά χρόνια από εμένα), θα πρεπε να έχεις διαφορετική στάση. Γιατί; Γιατί το να παίζεις μουσική είναι ένα σπορ που απαιτεί χρήμα και χρόνο. Και όταν κάποιος πληρώνεται για να κάνει κάτι που απαιτεί χρήμα και χρόνο μπορεί να το κάνει καλύτερα. Εάν αγαπάτε τη μουσική, θα θέλατε καλύτερες συνθήκες για αυτούς που τη δημιουργούν και την αναπαράγουν.
Το επιχείρημα περί ασυμβατότητας χρήματος με την τέχνη επίσης δεν το δέχομαι. Υπάρχουν κι άλλες μορφές τέχνης. Δεν θυμάμαι όμως την τελευταία φορά που κάποιος ζωγράφος στόλισε ένα μαγαζί επειδή "θα το κοιτάνε οι πελάτες και θα γίνει γνωστός". Προφανώς υπάρχουν περιπτώσεις που αυτό έχει γίνει, κι εδώ ερχόμαστε στην περίπτωση των "τζαμπατζήδων". Εάν κάποιος δουλεύει ως DJ και ξαφνικά σκάω εγώ να παίξω μουσική τζάμπα επειδή μαρέσει να διαλέγω τι τραγούδι θα παίξει δεν είμαι μαλάκας; Εάν κάποιος κάνει τη δουλειά σου και σκάσω εγώ να την κάνω δωρεάν ή πολύ φθηνά είμαι μαλάκας; Όλα αυτά είναι θέματα τα οποία οι άνθρωποι τα έχουν λύσει καιρό πριν. Απλά στο συγκεκριμένο τομέα δεν υπάρχει η κατάλληλη νοοτροπία. Κάνουμε πράγματα με σκοπό το κέρδος. Το κέρδος αντικατοπτρίζεται πιο ολοκληρωμένα με τη μορφή χρήματος. Όταν σε έναν χώρο κάνω κάτι και κάποιος βγάζει χρήματα, δικαιούμαι κάποια από αυτά. Εκεί τελειώνει το θέμα για μένα. Η λύση για να αλλάξει κατάσταση αυτή δεν είναι μόνο το ξύλο, λολ. Θεωρώ ότι οι νοοτροπίες αλλάζουν, γι αυτό και κάνω αυτή την κουβέντα. Ίσως δεν είναι η καλύτερη ιδέα να το κάνω σε ένα φόρουμ όπου κάθε διαφωνία μεταφράζεται αυτόματα σε κόντρα και ο ένας κοιτάει να την πει στον άλλο. Αλλά δε γαμείς...
Μιλώντας για κόντρα, το παράδειγμα του κρουξ είναι μια ηλιθιότητα. Δεν είναι ούτε υπερβολή, ούτε αστείο. Είναι μια απλή βλακεία. Το να ζητάς χρήματα από κάποιους που ήρθαν στο σπίτι σου και παίζουν ένα επιτραπέζιο που αγόρασες είναι παντελώς άσχετο με έναν άνθρωπο που ζητάει χρήματα επειδή παίζει σε έναν χώρο που κάποιοι άνθρωποι αγοράζουν ποτά για να τον δούνε. Αυτό που το κάνει ακόμα πιο άσχετο είναι ότι στα μαγαζιά προσφέρονται επιτραπέζια. Μάντεψε τι όμως. Όταν πληρώνεις τον καφέ, ο καφές πολύ πιθανόν στην τιμή του να περιλαμβάνει σε ένα μικρό ποσοστό και το γεγονός ότι εσύ παίζεις το επιτραπέζιο. Μάλιστα υπάρχουν περιπτώσεις μαγαζιών που νοικιάζουν τα επιτραπέζια. Ενώ η τεχνολογία έφερε αρκετά παιχνίδια να χρειάζονται κέρματα για να παίξουν. Αν το scrabble μπορούσε να έχει coin slot, να είσαι σίγουρος ότι θα είχε.
Πάρη, δε διαφωνούμε σε κάτι όσον αφορά στο πώς θα έπρεπε να είναι τα πράγματα. Τώρα, ππόσο το αποδέχομαι εγώ ή εσύ σίγουρα έχει να κάνει με το κατά πόσο ενεργά και όσον αφορά την κύρια ιδιότητά του εμπλέκεται κάποιος. Απλά να σημειώσω ότι η συγκεκριμένη νοοτροπία δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, αλλά παγκόσμιο. Δεν είναι δλδ κάτι το οποίο πρέπει να αλλάξουμε εμείς εδώ και νιώθουμε μαλάκες επειδή παντού εκτός Ελλάδας όλοι πληρώνονται. Παρεμπιπτόντως, κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με καλλιτέχνες, γραφίστες κλπ.
Αν σε αυτό το ποστ:
βρίσκει κάποιος συγκεκριμένη αναφορά στο συγκεκριμένο μαγαζί, το οποίο αποτέλεσε αφετηρία για αυτή τη συζήτηση, τότε ό,τι έχει γράψει παραπάνω ο Good Son κινδυνεύουν να μη γίνουν αντιληπτά, ενώ είναι απλά ΟΛΟΣΩΣΤΑ.
Τώρα βέβαια κι ο Good Son, προσπαθεί να εξηγήσει απ' την πλευρά του πράγματα, χωρίς να έχει κατανοήσει πλήρως τι σημαίνει η φασούλα "fur uns" οπότε κάνει άπειρα λάθη στο συλλογισμό του. Όταν τα βρουν οι ειδήμονες του φόρουμ, η συζήτηση θα απογειωθεί.
Επειδή μπορεί να χάθηκαν κάπου στα archives του chatbox, να πούμε ότι υπάρχουν μαργαριταρένιες απόψεις όπως:
"δεν μπορεί να θεωρείς τον εαυτό σου ηχολήπτη, αν περιστασιακά πηγαίνεις σε ένα μαγαζί και πατάς κουμπάκια και να περιμένεις να πληρωθείς για αυτό" ενώ επί της ουσίας, έχεις αγοράσει τον εξοπλισμό (πλήρες PA, monitors, μικρόφωνα, backline), τα κουβαλάς, τα στήνεις, κάνεις ήχο, ξεστήνεις, τα ξανακουβαλάς και η αμοιβή σου τελικά είναι εντελώς θολή ανάμεσα στην επινοικίαση (κι άρα απόσβεση) του εξοπλισμού και του νυχτοκάματου ως τεχνικός ήχου, αλλά και αρκετά χαμηλή, γιατί όπως γράφει παραπάνω ο άσχετος Good Son, όλα τα μαγαζιά προσπαθούν να μειώσουν τα έξοδα.
"θέλεις άρτιο ήχο και εξοπλισμό για να γρατζουνάς την κιθάρα σου και να παίζεις διασκευές Β.Π και Θηβαίου, λολ, τι μαλάκας" ενώ πιστεύεις, επιθυμείς και προσπαθείς να έχει άρτιο ήχο και εξοπλισμό ο ΚΑΘΕΝΑΣ, γιατί αυτό είναι το σωστό, τόσο για τον μουσικό όσο και για το κοινό, γιατί για αυτό πληρώνει (και πληρώνεται; ) ο άλλος και γιατί αυτό θα διαιωνίσει τη δουλειά. Βεβαίως, "ως μουσικός είσαι για τον πέοντα" και "μπλα μπλα μπλα διασκευές ΒΠ και Θηβαίου" αλλά sorry, music police αυτό δεν είναι κάτι που εσείς θα αποφανθείτε, αλλά το κοινό που ΠΛΗΡΩΝΕΙ για να δει και να ακούσει, οπότε βάλτα ΒΑΘΕΙΑ τα παπάρια μου στο στόμα σας.
Τέλος, επειδή θα πεταχτεί κανένα εξυπνοπούλι να πει πως "τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, νομίζεις ότι τα βγάζει το μαγαζί αυτά τα χρήματα για να στα δώσει;" well, guess what? Το μαγαζί ζήτησε να κάνει το live, αν δεν μπορεί να το στηρίξει οικονομικά θα ήταν καλύτερο και τιμιότερο να μην το έκανε εξ' αρχής. Γιατί; Διότι δεν είναι όλοι οι χώροι για να φιλοξενούν live και γιατί ναι μεν είναι αντιληπτό πως κάθε μαγαζί θέλει να κάνει το κάτι παραπάνω για να προσελκύσει κόσμο, αλλά δυστυχώς όταν ο άλλος έρχεται να δουλέψει για σένα (και μάλιστα στον τομέα του θεάματος/ακροάματος) εσύ ως μαγαζάτορας αναλαμβάνεις το λεγόμενο "επιχειρηματικό ρίσκο" και κάνεις τα κουμάντα σου.
Επί τη ευκαιρία, να πούμε ότι "πληρωμή του μουσικού" δεν είναι 1000€ το άτομο για ένα παίξιμο. Δεν είναι όμως και το "20% επί του τζίρου από τη στιγμή που θα ξεκινήσει το live μέχρι να τελειώσει" που ακολουθούσε όλα αυτά τα χρόνια ο Τζώννυ Β. στο βρωμομάγαζό του, όπου φτάνει μια 5μελής μπάντα να παίρνει 40€ συνολικά, aka 8€ το άτομο, aka ούτε την τελευταία τρίωρη στο προβάδικο.
Αν θέλετε και ΜΠΟΡΕΙΤΕ, είναι καλή ευκαιρία να συζητηθεί ο καλύτερος κατά την άποψη του καθενός τρόπος για να βγει η αμοιβή των μουσικών, αλλά επειδή περιμένουμε τώρα τον κυρ Χαραλάμπη το δάσκαλο να βαθμολογήσει τις εκθέσεις μας, ίσως χρειαστεί να μεταφερθεί στο επόμενο μάθημα.
ΥΓ. Το ότι η κατάσταση στο Coo ή στο κάθε Coo μπορεί να λειτουργεί "φιλικά" ή "οικογενειακά" δεν αλλάζει τη θέση μου πως όποιος παίζει χωρίς να πληρώνεται, γαμάει όλους τους υπόλοιπους.
Αυτό το από τη στιγμή που θα ξεκινήσει το live μέχρι να τελειώσει μετράει από την ώρα που γράφει η αφίσα/ανακοίνωση, από την στιγμή που θα ανέβει η μπάντα στην σκηνή, από την πρώτη νότα, από την τελευταία νότα; Έτσι εξηγούνται και τα τέλειωσε η μπύρα με 10 άτομα.
Αυτό που κατάλαβες, Χόρχε. Από την πρώτη νότα, μέχρι την τελευταία. Αλλά όσο είναι ο κόσμος εκεί και πίνει πριν το live δε μετράει και συνεχώς σου παίζει άμυνα "ε, να έρθει κανένας ακόμα, θα ξεκινήσουμε σε λίγο" κτλ κτλ. Οπότε μετά σου λέει "να, αυτός είναι ο τζίρος, τόσο βγαίνει το 20%" που και μάρκα να βάλεις στο μαγαζί του, να μετράει, θα σου πετάξει ότι η συμφωνία είναι για "τη διάρκεια του live" οπότε αντιλαμβάνεσαι...
Με τα τελευταία ποστ σαν να αχνο φαίνεται λίγο μαλακά ς ο κου.
Τα τελευταία 2 ποστ δεν είναι για το κου.