Quote:
Αυτή η συζήτηση προσφέρει σε αυτών τον σκοπό. Το να αντικρούουν κάναν φασίστα ίσως προσφέρει σε αυτόν τον σκοπό επίσης (πόσο δεν ξέρω, περισσότερο σαν στρατιωτική άσκηση μου μοιάζει εμένα), η κριτική μου ήταν περισσότερο για την γλωσσά που υποδηλώνει ψυχική κατάσταση που αυτοαναιρείται κάπως και όταν αυτοαναιρείσαι τόσο σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ε λίγο μπερδεμενουλης αριστερός είσαι, όχι και πολύ πιστικός, όχι πολύ χρήσιμος, πως κατέλιξες έτσι και τι μπορείς να κανείς για να σοβαρευτείς? Αυτό προσπαθούν να εκφράσουν αρκετοί σε αυτό το θρεντ στους οποίους η έκκληση για ΞΥΛΟ ΣΤΑ ΜΟΥΝΙΑ δεν φαίνεται να τους πείθει. Ίσως βία χρειάζεται, αλλά μη χαιρόμαστε και τόσο, σαν ζώα.
Σ' αυτό το σημείο νομίζω ότι εκτρέπεις λίγο το τι έχει λεχθεί απο όσους "υπερασπίστηκαν" την βία στο thread (καλά ο χρήστης midnight ή κάποιος άλλος φαντάζομαι είπε μπαρούφες αλλά δεν διάβασα όλα τα ποστς - δε ξέρω). Αρχικά νομίζω ότι εμείς -μιλάω εδώ για το ρεύμα της αριστεράς που εκφράζει εμένα και άλλους στο φόρο, λολ- δεν προάγουμε γενικώς τη βία. Απλώς απορρίπτουμε τον πασιφισμό ως μη λειτουργικό. Αν υπάρχει κάποιο πολιτικό πλαίσιο στο οποίο μπαίνει η βία, όταν χρειαστεί και μόνο να μπεί, αυτή είναι η συνειδητή πολιτική αντι-βία. Μη λειτουργική επίσης -και πολύ πιο επιβλαβής- είναι η ασυνείδητη επιθετική βία, οι τραμπουκισμοί, η ατομική βία, τα μπάχαλα και γενικότερα ο λούμπεν μη-συλλογικός αυθορμητισμός που εμφανίζεται με βίαια χαρακτηριστικά εδώ κι εκεί. Η πολιτική αντι-βία απαντά έμπρακτα σε περιπτώσεις καταστολής ή επιθέσεων και υπάρχει μονοσήμαντα για να προασπίσει το συλλογικό υλικό συμφέρον. Μερικά πολύ απτά παραδείγματα: η περιφρούρηση ενός μπλοκ ή συντρόφων απο τους μπάτσους, περιπτώσεις όπου χρειάζεται να αποτρέψεις συλλήψεις/απελάσεις μεταναστών, να προστατέψεις φοιτητικές/εργατικές διαδικασίες απο τραμπούκους/παρακρατικούς, να αποκρούσεις ασφαλίτες ή να απομακρύνεις κάμερες, να υπερασπιστείς αποφάσεις συλλογικών οργάνων/απεργιών κλπ. Σε αυτές τις περιπτώσεις η κρατική καταστολή δεν απαντιέται ουσιαστικά με πασιφιστικούς όρους, έχουν περάσει αυτές οι εποχές. Αν μιλάω αστειευόμενος για "κάνα μπερντάκι στους φασίστες" εννοώ πολύ ξεκάθαρα τέτοιου τύπου δράσεις.
Quote:
(αν μάλιστα εντοπίσουμε και την αποτυχία της κοινοβουλευτικής αριστεράς μας είναι ότι ασχολείται πολύ με το 'πολιτικό παιχνίδι' και όχι όσο θα έπρεπε για να εμπνεύσει εμπιστοσύνη και συσπείρωση με την διαμεσολάβηση της καθημερινότητας του εργάτη, που δεν είναι 'παιχνίδι' καθόλου)
Να γίνει bump το thread με την δημοσκοπική άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ για να φανεί πόσο δίκιο είχαμε τότε οι αντι-τσίπρας!