Για ποιο λόγο ο Τσίπρας να πάει σε εκλογές; Το δημοψήφισμα νομίζω απέδειξε ότι για καιρό ακόμα δε θα έχει σοβαρό εγχώριο αντίπαλο.
Printable View
Για ποιο λόγο ο Τσίπρας να πάει σε εκλογές; Το δημοψήφισμα νομίζω απέδειξε ότι για καιρό ακόμα δε θα έχει σοβαρό εγχώριο αντίπαλο.
Γιατί το δημοψήφισμα τυπικά δεν έθεσε ερώτημα ευρωζώνης οπότε υπάρχει πρόβλημα νομιμοποίησης αν δεν υπάρξει συμφωνία κλπ. Η αλήθεια είναι πώς είναι σωστό αυτό, καθώς πολύς κόσμος του ΟΧΙ, το στήριξε σαν όπλο καλύτερης διαπραγμάτευσης και θα ψήφιζε αλλιώς σε πιθανό ερώτημα ευρώ/δραχμή.
Σε περίπτωση μη συμφωνίας έχουμε να δουμε ΜΠΑΚΑΚΑΟ καταστάσεις. Δεν εξετάζω καν ένα σενάριο άτακτης ή συντεταγμένης χρεοκοπίας εδώ χωρίς καμία επεξεργασία απο πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, όπου ουσιαστικά θα κληθεί να βγάλει το φίδι απο την τρύπα ο κινηματικός κόσμος με δομές αλληλεγγύης κλπ.
Το ενδιαφέρον είναι τι θα γίνει στην ευρώπη, όπου φαίνεται καθαρά πλέον ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι περιφερειακές χώρες, PIGS κλπ αλλά θα διασπαστεί πυρηνικά ο γαλλογερμανικός άξονας. Οι γερμανοί δείχνουν να γιολάρουν και δεν ξέρω γιατί δεν θα πρεπε. Οι γάλλοι όμως ειδικά στις τελευταίες συνεδριάσεις φαίνεται ότι έχουν χεστεί πάνω τους και είναι λογικό, αν αποτύχουν να κρατήσουν σε συνοχή την ευρωζώνη η Λεπέν μάλλον έχει διαλύσει τα πάντα σε ορίζοντα 2 χρόνων. Ουασιγκτον κλπ επίσης έχουν χεστεί πάνω τους για την πιθανότητα ενός γεωπολιτικού μπουρδέλου στην περιοχή, για δικούς τους λόγους.
Είτε υποταχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ είτε όχι, ο ευρωσκεπτικισμός και η διάλυση είναι το μόνο μέλλον εντός της ΕΕ. Το μεγαλύτερο πολιτικό έγκλημα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η προσπάθεια του να ενδώσει και να συμφωνήσει σε νέα μνημόνια αλλά η αδυναμία του να αναδείξει σαφώς και ρητά την ανάγκη ύπαρξης ενός plan b που νωρίτερα ή αργότερα θα είναι αναπόδραστο. Όσο πιο απροετοίμαστα και χαοτικά γίνει αυτό, τόσο το χειρότερο για όλους μας και εδώ δυστυχώς έχει δίκιο το (ανύπαρκτο κατα τ' άλλα) ΚΚΕ.
γιατί χωρίς εκλογές δεν μπορεί να πάει σε αλλαγή νομίσματος
Η Ιταλια ηδη εχει αρχισει να δειχνει σοβαρα σημαδια ευρωσκεπτικισμου, δηλωνοντας πως υπαρχει εμφανες πολιτικο προβλημα. Ναι μεν λεει ''αλλα οκ, πρεπει να τηρειτε τους κανονες για να μεινετε'', πεταει ομως τις μπηχτες της που πιστευω πως δε θα ηταν απλα μπηχτες αν στο πανηγυρι ηταν μεσα και αλλες χωρες με σοβαρα θεματα (Ισπανια πχ).
Σύμφωνοι, αλλά το έγκλημα είναι λίγο βαρύς χαρακτηρισμός νομίζω. Παρέλαβαν ένα χαοτικό μπουρδέλο, και δεν τους έχει δοθεί αρκετός αέρας ούτε για να προετοιμάσουν καλά καλά το plan a. Από κει και πέρα, είναι προφανές από την γενικότερη ρητορεία του Τσίπρα, πως παρότι δηλώνει φιλοευρωπαίος, κάθε άλλο παρά τυφλός στα προβλήματα της ΕΕ είναι, καθώς και στην ανάγκη που υπάρχει για μια ολιστική προσέγγιση προς την επίλυσή τους. Δεδομένου πως μιλάμε για μια κυβέρνηση μόλις 5 μηνών όμως, νομίζω πως είναι άδικο να περιμένουμε να έχουν στο τσεπάκι θαυματουργές λύσεις σε τόσο πολυσύνθετα προβλήματα, ειδικά τη στιγμή που έχουν δηλώσει εγκάθετα εκατονωχτακόσες φορές πως δεν επιθυμούν ρήξη σε καμία περίπτωση, και plan b εντός ΕΕ δεν υφίσταται.
Είναι έγκλημα γιατί είχαν από το ΄12 να προετοιμαστούν για αυτό. Τουναντίον, κατέπνιγαν κάθε αντίθετη φωνή στο εσωτερικό.
Το μόνο που κατάλαβα στη γενικότερη πάντως στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ (του Βαρουφάκη) ήταν να πετύχει ρήγμα στο γαλλογερμανικό άξονα. Κι ως ένα βαθμό κατάφερε να φανεί ότι δεν υπάρχει ταύτιση απόψεων. Εκτός βέβαια, από τη δική τους μεριά παίζουν καλός-κακός μπάτσος.
Δεν υπαρχει μονο ο γαλλογερμανικος αξονας, ασχετο αν κανουν αυτοι κουμαντο. Υπαρχουν και οι Πολωνοι που τωρα το σκεφτονται αν θα μπουν στο ευρω (και σιγουρα το σκεφτονται Βουλγαρια, Τσεχια, Ουγγαρια, Ρουμανια) και οι Ιταλοι που πετανε σποντες και δεν φαινονται και πολυ ευτυχισμενοι με την εξελιξη τα τελευταια χρονια και δη μεσα στο 2015
Ποιοι Πολωνοί βρε καρδιά μου
Ο Mariusz και ο Warislaw
PLHROFORIES milane gia potami sthn kybernhsh, prokeimenou symfwnia. :nj:
Σήμερα άκουγα φορτσάκη στον παπαδάκη, όπου έλεγε πως θα ψηφίσουν τη συμφωνία που θα φέρει ο σύριζα.
Και ακόμα και να μην, το ποτάμι δεν είχε βγει και είχε πει πως θα στηρίξει οπως και να έχει; Τι να το κάνει στην κυβέρνηση λοιπόν ο σύριζα;
Χμ, παραξενο μου φαινεται, το Ποταμι δημιουργηθηκε εξ αρχης για να κοψει ποσοστα απ το Συριζα και να συνδραμει σε μια συνεργασια με τους εθνοσωτηρες. Το πιθανοτερο ειναι και οι αλλοι δυο να τα ψηφισουν δηλαδη και δεν το καταλαβαινω, γιατι να μην εκμεταλλευτουν την τελεια ευκαιρια να ριξουν τη κυβερνηση; Θα μου πεις γιατι μετα θα πρεπει να τα υπογραψουν αυτοι, ειναι περιεργο ομως και παλι, κατι δε μου παει καλα. Ποσο μαλλον απ τη στιγμη που η Μερκελ λεει οτι το κουρεμα δε παιζει να γινει.
Πολυ φοβαμαι πως ο Συριζα εβαλε προβια και ολο αυτο ηταν φαρσοκωμωδια, θελω να πιστευω πως οχι, αν υπογραψει τετοιο ντηλ περασει-δε περασει θα ειναι πολιτικη αυτοκτονια και το μονο που απομενει ειναι τα χειροτερα (δεν εννοω υφεσιακα μετρα, αλλα τους καραφλουληδες).
Δε νομίζω πως στοχεύει κανείς σε κούρεμα του χρέους. Για απομείωση μιλάνε, με τη λογική της παράτασης της περιόδου αποπληρωμής, ώστε να αναπνεύσει λίγο η οικονομία και να μπορέσουν να επενδυθούν επιτέλους κάποια χρήματα σε ανάπτυξη. Απ'οτι φαίνεται όμως, τα του χρέους στην καλύτερη θα συζητηθούν τον Οκτώβρη, αφού τώρα τέθηκε συγκεκριμένος όρος να μην γίνει αναφορά στο χρέος στην πρόταση που θα υποβληθεί (τα μουνιά). Αν υπάρξει κάποια στοιχειώδης δέσμευση για συζητήσεις τον Οκτώβρη, και κάνουν επιτέλους μια γαμημένη υποχώρηση κι αποδεχθούν τις μεταρρυθμίσεις όπως θέλει να τις κάνει ο Τσίπρας (πχ αντικατάσταση του ΕΚΑΣ με κάποιο άλλο επίδομα ορ σμθ), πιστεύω θα υπάρξει συμφωνία.
το πλάνο ήταν για αποπληρωμή μόνο εφ'όσον υπάρχουν θετικοί δείκτες ανάπτυξης. Ίσως εκεί στοχεύσουν και τώρα.
Εφόσον βγαίνουν τέτοιες κακές λέξεις από το στόμα του, λογικά θα είναι στην "αντιπρόταση" κάποιο -ασαφές και μη δεσμευτικό- πλάνο για το χρέος στο μέλλον.Quote:
Back in Frankfurt, Wolfgang Schäuble has said the IMF is correct that Greece needs a haircut make its debt sustainable; but alas this isn’t possible under European rules.— Steven (@Systematic_FX) July 9, 2015 GERMANY'S SCHAEUBLE SAYS DEBT SUSTAINABILITY IS NOT FEASIBLE WITHOUT A HAIRCUT, THINK THE IMF IS CORRECT IN SAYING THAT— FxMacro (@fxmacro) July 9, 2015 - GERMANY'S SCHAEUBLE SAYS CANNOT BE A HAIRCUT BECAUSE IT WOULD INFRINGE SYSTEM OF EUROPEAN UNION so they are out
Schäuble also played down the significance of ‘reprofiling’ Greece’s debt mountain (eg, by extending maturities)
— World First (@World_First) July 9, 2015 *SCHAEUBLE: LEEWAY FOR GREEK DEBT REPROFILING VERY SMALL
Ο λαφαζάνης πάντως λέει οχι σε τρίτο μνημόνιο.
(τι σκατά θα κάνει επιτέλους, δεν μου κάνει και τρελά απίθανο να ψηφίσει όχι ΚΑΙ να μη διαγραφεί από το κόμμα, σε φάση 'στηρίζουμε και την αντίθετη άποψη στο σύριζα και μπλα μπλα μπλα', από τη στιγμή που ποτάμι ή/και νδ/πασοκ θα το ρίξουν ναι, καθώς οι κραδασμοί που θα προξενηθούν θα απορροφηθούν από το "τελικά ήρθε συμφωνία". Το θέμα έιναι κατά πόσο αυτός θελει να ναι σε ενα κόμμα συνασπισμού ριζοσπαστικής αριστεράς που θα φέρει εν τέλει ενα τριτο μνημονιο.)
Για το αποπανω,
Ο Λαφαζανης συμμετειχε κανονικα.Quote:
Η πρόταση της κυβέρνησης συζητήθηκε ενδελεχώς στο κυβερνητικό συμβούλιο (συμμετέχουν μόνο υπουργοί) και εγκρίθηκε, όπως είπε ο αρχηγός των ΑΝΕΛ και υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος. Θα πρέπει, βέβαια, να περιμένουμε και τις δηλώσεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη που το μεσημέρι είπε πως δεν θα βάλει την υπογραφή του σε προτάσεις που θα είναι "η καταδίκη του λαού".
σταρχίδια μας, να πάει να πνιγεί τσιμπουκώνοντας ρώσους ολιγάρχες
1ο μνημονιο (ΓΑΠ) - μετρα 5 δις
2ο μνημονιο (Σαμ-Μπενι Αζελ-Κυρ Φωτη) - μετρα 12 δις
30 μνημονιο (τσιπροκαμμενο) capital controls συν μετρα 12-15 δις λεει και ισως ανεβει ακομα μεχρι την Κυριακη αν το καταρριψει ο Σοιμπλε
ΚΑΙ ΚΑΘΕΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΠΑΝΩ ΠΑΙΔΙΑ
σαδηφξκοασδηφκξασδηφιασηδιφηασιοδφηασδηιαδηφιξασδηφοιαησδοιφαη
Το νεο μνημονιο ειναι κατα πολυ χειροτερο εκεινου πριν το δημοψηφισμα, αυτο ειναι το αστειο. 6 δις για δυο χρονια δεν ηταν; Ενω τωρα ειναι μεχρι 15 για τρια. Grexit τωρα ή ποτε βασικα.
Λογικό μετά από δυο βδομάδες τραπεζικής αργίας αλλά η σωστή απάντηση είναι η εξης:
ΕΙΝΑΙ Η ΕΥΡΩΠΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΚΔΙΚΕΙΤΑΙ ΡΕ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ
Αν υποκυψουμε τελειωσαμε, μετα θα πεσει καθε αμυνα και προσωπειο. Οκ, και εγω πιστευω πως με δραχμη θα ειναι δυσκολα γιατι δεν εχουμε παραγωγικο τομεα και η ΕΕ αν θελει μπορει να εξακολουθει να μας πηδα με κυρωσεις και να πληξει τις εξαγωγες μας πολυ ευκολα. Αυτο ομως ειναι οχι απλα αργος θανατος, σε δεκα χρονια η χωρα θα ειναι νεκρη γιατι ηδη δε κινειται φυλλο στην αγορα και το μονο βεβαιο ειναι οτι τα επομενα μετρα θα ειναι ξανα τα ιδια και χειροτερα. Οι ανθρωποι ειναι επικινδυνοι, σοβαρα, αν η προταση δε περιλαμβανει καποια σημαντικοτατη ελαφρυνση χρεους τοτε ειμαι βεβαιος πως ολο αυτο το πραγμα ηταν μια καλοστημενη φαρσοκωμωδια για να το νομιμοποιησουν στα ματια του κοσμου.
Σταματηστε μωρε με τις θεωριες συνομωσιας. Αν ηθελαν το υπεγραφαν με ευνοικοτερους ορους πριν 4 μηνες ή πριν 3 μηνες ή πριν 2 μηνες, και εβρισκαν αλλο τροπο να το παρουσιασουν ως "την θετικη λυση". Λες να τα χαν κανονισμενα κιολας με τους Γερμανους απο το 2014 και να μας το κρυβαν. Πω πω ημαρτον πια με αυτην τη γαμημενη καχυποψια του στυλ "Ε ΑΦΟΥ ΕΓΙΝΕ ΕΤΣΙ, ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΑΠΟ ΠΡΙΝ ΒΡΩΜΑΓΕ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ" ελεος
ποιος μιλησε για θεωριες συνομωσιας what the fuck?
αναλυση της καταστασης κανουμε, ο Τσιπρας εχει αποτυχει σε ολα και συναγωνιζεται ανετα ΓΑΠ για την χειροτερη κυβερνηση απο το '10 και μετα.
Σορρυ ρε Φιξ αλλα το να προτεινει μετρα 15 δις δεν εχει καμια λογικη. Για ποιο λογο εγινε το δημοψηφισμα τοτε, μηπως μας λυπηθουν; Ξεραμε πως δεν ηταν διατεθειμενος να ερθει σε ρηξη, αλλα μολις μας εδειξε πως στην υστατη ωρα θα υπεγραφε οποιαδηποτε συμφωνια.
το δημοψηφισμα εγινε γιατι ειναι βλαξ και πιστευε πως ειχε πιασει τον παππα απο τα αρχιδια και δεν θα του εκλειναν τις τραπεζες πριν την τριτη που εληγε το προγραμμα.
μαλάκες, κουράζετε...
Εχεις δικιο. Λογικο ομως να καραφλιαζουμε, ιστοριες γι αγριους.
Λήκαρε το κείμενο της πρότασης.
Spoiler
Spoiler
Το προγραμμα γενικα εννοειται πως θα ηταν αρκετα παρεμφερες με οποιοδηποτε προγραμμα θα μπορουσε να υπογραφει για τους απλους λογους που δεν αλλαζουν ειτε ΝΑΙ ειτε ΟΧΙ ειτε αλλη κυβερνηση ειτε πραξικοπημα:
Α. Χρωσταμε. Χρωσταμε πολλα.
Β. Οι Ευρωπαιοι δε θελουν να δωσουν αλλα. Οχι χωρις να μας εχουν με το λουρι περασμενο και σφιγμενο σε λαιμο και σε αρχιδια.
Γ. Οσο δεν παρουσιαζεται οικονομικη ανορθωση στην Ελλαδα, δεν προκειται κανεις να μας χαριστει.
Παρα ταυτα, το προγραμμα που προτεινε η ελληνικη κυβερνηση εχει μεν μεγαλυτερο δανειο σε χρηματικο ποσο, αλλα διαφερει σε ποσοστα φορολογιων, συνταξεων και συντελεστες πλεονασματος. Αυτο ΑΝ θεωρησουμε οτι μπορουμε να εμπιστευτουμε μια κυβερνηση Συριζα πως εχει την παραμικρη ιδεα τι κανει, μπορει να καταληξει σε καποια προοδο, και αυτο ειναι που θελουν να δουν οι Ευρωπαιοι. Δεν τους ενδιαφερει τοσο να παρουν ολο το χρηματικο ποσο που χρωσταμε, οσο το οτι να δειξουμε πως μπορουμε σιγα σιγα να αποκτησουμε θετικο συντελεστη αντι για αρνητικο, με προοπτικη να αποπληρωσουμε τα χρεη σιγα σιγα. Ωστε να μας ελεγχουν για τις επομενες δεκαετιες, κι οχι μονο τις τελευταιες δυο βδομαδες.
Τωρα αυτοι που καθονται και λενε οτι ξερω γω οι Ευρωπαιοι ειναι φιλοι μας και θελουν να μας βοηθησουν και αλλα τετοια ομορφα, ειτε παιρνουν σκληρα ναρκωτικα ειτε βολευονται αμεσα ή εμμεσα απο την κατασταση. Ξεπουλημενοι δηλαδη.
Το δημοψήφισμα έγινε γιατί οι δημοκράτες εταίροι ήθελαν να ρίξουν τον Τσίπρα οπότε του έδωσαν πρόταση τελεσίγραφο χωρίς προοπτική για το χρέος.
Άνοιξε μεν το ζήτημα του χρέους, αυξήθηκε το πακέτο των μέτρων δε λόγω capital controls.
Η φάση είναι: δανειζόμαστε για να αποπληρώσουμε ένα μη βιώσιμο χρέος με όρους καταστροφικούς για την κοινωνία και την οικονομία αλλά η κοινωνία θέλει ευρώ πάση θυσία οπότε με τρίτο μνημόνιο θα βγούμε από την κρίση.
Ο Τσίπρας μετά το δημοψήφισμα και τα προεκλογικά του πώς θα σταθεί στην κοινωνία και δε θα χάσει όλο το πολιτικό του κεφάλαιο; Πώς ο κόσμος δε θα θεωρεί ότι τον κορόιδεψε;
Η αριστερή πλατφόρμα θα σηκώσει κεφάλι και δε θα στηρίξει τη συμφωνία.
Εκλογές και κυβέρνηση ΝΔ πάλι;
Ας είναι σκατά το μνημόνιο, προτιμώ συριζα στο τιμόνι.
Το ύψος των μέτρων πρέπει να σταθμιστεί από το ποιος πληρώνει τη λυπητερή, πόσο υφεσιακά είναι και αν υπάρχει αντίβαρο σε επενδυτικό πακέτο.
Νταξ, ζούμε οργουελικές καταστάσεις, που κάποτε (ελπίζω) θα διδάσκονται ανάμεσα στις πιο ντροπιαστικές στιγμές της ανθρωπότητας (γιατί οι μεγαλύτεροι ψυχασθενείς προέρχονται από τη Γερμανία? Έχει κάτι το νερό?).
Λυπάμαι πραγματικά τον Τσίπρα. In retrospect, το δημοψήφισμα αποδεικνύεται πολύ κακή κίνηση, και στη θέση που τον έχουν φέρει, θα του στοιχίσει μάλλον την πρωθυπουργία. Τον δικαιολογώ παρ'όλα αυτά. Αν είχε να κάνει με ανθρώπους, θα ήταν δυνατό χαρτί η στήριξη του λαού. Του λαού που δεν έχει πάρει και πολλή πρέφα βέβαια.. Άρχισαν ήδη οι άμυαλοι "προδομένοι" του όχι την κλάψα για ψέμματα και σπασμένες υποσχέσεις.
Ελπίζω πραγματικά να επικρατήσει η λογική, και να παραμείνει ο Σύριζα στην κυβέρνηση παρά το μνημόνιο, ώστε να επιστρέψουμε σε μια σχετική σταθερότητα, και να σκεφτούμε πιο ψύχραιμα τι εναλλακτικό μπορεί ενδεχομένως να γίνει παρακάτω.
Αλληλεγγύη στον βαθιά παγιδευμένο Σύντροφο Αλέξη ρε μουνιά.
Εγώ από την άλλη δεν περίμενα κάτι διαφορετικό. Η μόνη νίκη για τον Τσιπρα θα είναι αν μπει στο χαρτί και το χρέος.
Έχουμε πει ότι από την στιγμή που ο συριζα ειναι φιλοευρωπαϊκό κόμμα δεν περιμένεις κάτι καλύτερο πέρα από τα χορευτικά.
Εμένα το πρόβλημά μου είναι ότι σε θέματα της κοινωνίας έχει μείνει πίσω , οκ υπογράφηκε το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια αλλά τι κάνουμε με το συμβόλαιο συμβίωσης ?
Η Αμυγδαλέζα -και η κάθε Αμυγδαλέζα - είναι ακόμα ανοιχτές, και δεν έχω δει καν κινήσεις για το κλείσιμό τους. Το κολαστήριο στον Κορυδαλλό? έχουν βρεθεί ιδιώτες να το απολυμάνουν δωρεάν , που είναι η "αριστερή κοινωνική βούληση" για κάτι με μηδενικό έως ελάχιστο χρηματικό κόστος ? Ο Πανούσης? οι μπάτσοι μετά το μούδιασμα των 2 πρώτων εβδομάδων πάλι μια από τα ίδια, δέρνουν και προβοκάρουν ότι βρουν.
Εγώ έχω επικεντρώσει εκεί την κριτική μου και όχι πως διαχειρίζεται μια χαμένη παρτίδα ποκερ. Από την στιγμή που έχουν επιλέξει στον συριζα το #menoumeevropi και ο κόσμος του #ΟΧΙ σε μεγάλο ποσοστό επίσης δεν έχει ουσία να ασχοληθούμε με το τι κατάφερε και τι οχι.
οκ, λάθος μου. ας περιμένουμε να εμφανιστεί και να ξαναδιαπραγματευτούμε