Εχουν βγει αρκουδισιον , 12κ btu Που καινε λιγοτερο απο 1kw.
Κανουν βεβαια κανα 750ρι ευρα -(
Printable View
Εχουν βγει αρκουδισιον , 12κ btu Που καινε λιγοτερο απο 1kw.
Κανουν βεβαια κανα 750ρι ευρα -(
Ρε παίδες τι έχετε να προτείνετε για διαμέρισμα (50 τμ ενιαίος χώρος σαλόνι-κουζίνα) και άλλα 20 υπνοδωμάτιο-μπάνιο; καλοριφέρ δεν παίζει, οι υπόλοιποι ένοικοι είναι κάθετοι και λογικό.. είμαστε μεταξύ υπέρυθρης θέρμανσης με ό,τι πιάνει σε σαλόνι και κουζίνα ή κανένα ενεργειακό τζάκι κλπ. Προς το παρόν παίζει air condition σε σαλόνι και το βράδυ σε κρεββατοκάμαρα (αν έχει τρελό κρύο) με άσχημους λογαριασμούς ΔΕΗ. άσχημους όμως. Έχει κανείς εμπειρία από δαύτα τα νέα τεχνολογικά επιτεύγματα; :P
Η υπέρυθρη είναι γαμώ τις φάσεις.
Άλλά είναι λίγο ακριβή.
για τα δωμάτια λιανική με ΦΠΑ ένα μέσο σώμα έχει 650 ευρά
και για το σαλονι βολευεσαι και με ένα για 40 τετραγωνικά λιανική κάπου 700 με ΦΠΑ, γιατί μετά ξεφευγει λίγο.
Συν 2 θερμοστάτες από 30 - 40 ο ένας λιανική και αυτός.
Μιλάω για τα ελβετικά τα HUMANTEC SWISS A.G.
Κατανάλωση 0,55 ευτώ το πρώτο και κατανάλωση 0,88 το δευτερο ανά οχτάωρο.
Διαστάσεις 620x920x20 και 620x1220x20. Βάρος 4και 5 κιλά.
Τοποθέτηση σε βορεινο τοίχο και να μην βλέπει αν γίνεται σε παράθυρα.
Ψάξου αν τα βρίσκεις σε χονδρική ή πάρε προσφορές.
Χίλια ευχαριστώ, θα το ελέγξω γιατί το σπίτι είναι ιδιόκτητο οπότε μάλλον συμφέρει το 700ρι σε βάθος χρόνου, αν μιλάμε για τέτοιες καταναλώσεις. Θα το ψάξω πάντως γιατί φαίνεται να αξίζει
Σε ιδιόκτητο μπορείς να αυτονομηθείς τελείως από την κεντρική θέρμανση.
Επειδή έχεις τα σώματα και μετά είναι λίγο άχρηστα μπορείς να βάλεις επίτοιχη ατομική μονάδα (καυστήρας λέβητας) με ηλεκτρικό η υγραέριο, για ζεστό νερό χρήσης (μπάνιο - κουζίνα) και θέρμανση. Επίσης μικρές καταναλώσεις.
Μόνο που χρειάζεσαι εγκατάσταση από υδραυλικό που ανεβάζει το κόστος το οποίο είναι γύρω στα 1000 - 1200 συμπεριλαμβανομένης της μονάδας, της εγκατάστασης(υδραυλικός) και των διαφόρων σωληνώσεων, μονώσεων και εξαρτημάτων που θα χρειαστούν.
Τα υπερυθρα τα βάζεις και μόνος σου που λέει ο λόγος δεν είναι τίποτα.
Σώματα δεν υπάρχουν γιατί οι αρχικοί ιδιοκτήτες-κατασκευαστές ήταν αντίθετοι στην κεντρική θέρμανση.. Το θέμα είναι ότι στην είσοδο παίζει παροχή φυσικού αερίου, αλλά στον τέταρτο όροφο που είμαστε δεν υπάρχουν σώματα και δε ξέρω πόσο θα κοστίσει η όλη υπόθεση (να "ανέβει" από την παροχή στον όροφο και να μπουν σώματα κλπ).. γι'αυτό ψαχνόμαστε με "εναλλακτικές" υπέρυθρες κλπ. Με έβαλες σε (θετικές) σκέψεις όμως για τον λέβητα.
Ε το κόστος δεν ανεβαίνει από θέμα εγκατάστασης ιδιαίτερα για να τραβήξεις παροχες από κάτω μόνο οι σωληνώσεις είναι.
τώρα για τα σώματα για να σου πω ακριβώς πρέπει να κάνω πράξεις και δεν έχω ούτε κάτοψη και βαριέμαι και λίγο. Χονδρικά υπολόγισε ένα μεγάλο σώμα σε βορεινό τοίχο στο σαλόνι, από ένα μικρό κουζίνα μπάνιο και 2 μεσαία στα δωμάτια, κάπου 400 ευρά.
και πάλι ευχαριστώ πολύ..μου δωσες κανα-δυο εναλλακτικές και θα τη ψάξω πιο καλά τη δουλειά
Σιγά τίποτα.
Έχε υπόψιν σου ότι οι τιμές για επίτοιχες και σώματα είναι χονδρική. Σε μαγαζί με θέρμανση μπορεί να είναι λίγο διαφορετικές.
Αν θές τη γνώμη μου και το αντέχεις οικονομικά προτίμησε επίτοιχες και σώματα.
Για ότι άλλο πες αν θες.
οικονομικά θα πρέπει να την παλέψουμε..λιγότερο από δύο λογαριασμούς ΔΕΗ είναι τα χρήματα αυτά..να σαι καλά και όταν τα βάλω κερνάω τσίπουρα (χωρίς γλυκάνισο ε)!
mono mia mikri dior8osi ola ta somata mpenoun me protereotita sto simio tou spitiou pou exei tis perisoteres apolies 8ermokrasias
ara logiko einai na 3ekiname panta dipla apo portes para8ira mpalkonoportes asxeta me to poso kala monomena einai meta pane se vorino tixo pou sini8os einai o psixroteros kai meta opoudipote allou
exei na kanei kai me ta revmata aera kai thn kaliteri kikloforia ths 8ermotitas mesa sto spiti
auta einai apli kanones topo8etisis somatos exei kai ena soro allous paragontes pou epireazoun to mege8os somatos ton levita h to meros pou 8a to po8eti8ei
ta upolipa ta eipe mia xara o ion
Οκ, ευχαριστώ παιδιά!!κοίτα κάποια βασικά τα γνωρίζω, αλλά τώρα μπαίνω στα βαθιά. Το πολύ πολύ να γεμίζω κάνα kb εδώ με ερωτήσεις :)
Σωστος ο κουλουμπρας και μου διεφυγε λόγω συνήθειας.
Γιατί μπορεί ο βορεινός τοίχος να είναι μεσοτοιχία. Και όσο πιο μακρυα το ένα σώμα από το άλλο εφόσον έχεις ενιαίο χώρο. Αν μπορεις και τελείως αντιδιαμετρικά ακόμα καλύτερα.
Επίσης ξέχασα να πω να προτιμήσεις χαμηλά και μακρόστενα σώματα (εφόσον χωράνε) για καλύτερη και πιο ομοιόμορφη κυκλοφορία ζεστού αέρα. Ειναι και αισθητικά καλύτερα στο μάτι αλλά αυτό μπορεί να είναι δική μου ιδιοτροπία.
Τσίπουρο μόνο ΧΩΡΙΣ γλυκάνισσο.:razz:
ιον στορμ γιατί τέτοια αγάπη με τα υπέρυθρα;
είδα πρόσφατα μια πιστοποίηση από απθ για τα ρεντγουελ αλλά είμαι πολυ επιφυλακτικός και από έμπειρους (μηχανολόγους) μηχανικούς ακούω τα χειρότερα από υψηλή κατανάλωση μέχρι προβλήματα στα μάτια.
εμενα μου φαινεται προτιμότερο να βάλεις συμβατικά σώματα και ηλεκτρολέβητα με σίγουρο αποτέλεσμα και μετρημένη κατανάλωση παρά αυτό το πράγμα. σε μια εταιρεία που ειχα πάει πριν κανα χρόνο για συνεντευξη (πουλούσε και ιόντων, καλή παπάτζα) έλεγαν <<θέλει δύο βδομάδες προθέρμανση αλλά μετά ρολλάρει>> (!!!).
Όχι και καμία ιδιαίτερη αγάπη, αλλά όπου τα έχω δει σε χρήση δεν έχω ακούσει παράπονα ούτε για καταναλώσεις (γιατί αυτες τις τσεκάρεις και σοβαρή εταιρία τα παίρνει πίσω αν υπάρχει διαφορά) ούτε για άλλα προβλήματα.
Είμαι και εγώ επιφυλακτικός ακόμα, παρόλο που το έχω ψάξει λόγω δουλειάς. Δεν παίρνω και τοις μετρητοις τα όσα λένε για καλύτερη υγεία και επιδερμίδα, αλλά δεν είμαι αρνητικός στην χρήση τους σε φάση προκαλούν προβλήματα. Εδω Ελλάδα δεν είναι πολυ δοκιμασμένα τα υπέρυθρα ακόμα, αλλά οι βορειοι λένε ότι δουλευουν.
Παραπάνω πάντως πρότεινα τα κλασσικα σώματα με ηλεκτρικη η υγραερίου επίτοιχη μονάδα.
πχ για τα υπέρυθρα οι Ελβετοι και οι Νορβηγοι λένε αυτά:
- η υπέρυθρη ακτινοβολία βοηθάει στην καλή κυκλοφορία του αίματος, την απομάκρυνση τοξικών ουσιών, την καύση λίπους και το αδυνάτισμα
- μειώνει τους πόνους μυών και δρα θεραπευτικά στους πόνους από ρευματισμούς και αρθρίτιδα
- είναι ευεργετική για την υγεία των ανθρώπων
Η συμβατική θέρμανση (με συναγωγή) δημιουργεί ρεύματα αέρα τα οποία είναι δυσάρεστα στην αναπνοή αλλά και στην υγεία διότι μεταφέρουν σκόνη και μικρόβια και προκαλούν ξηρότητα στο περιβάλλον, με άμεσο αντίκτυπο ειδικά σε ανθρώπους με προβλήματα αναπνοής και πόνους στις αρθρώσεις. Επιπλέον η διαφορά θερμοκρασίας που προκαλείται δημιουργεί μούχλα και υγρασία στους τοίχους.
αυτά είναι που κοιτάω και είμαι δυσπιστος. Μόνο τα προβλήματα στο σεξ δεν θεραπεύουν.
Αυτά τα οποία πραγματικά μου αρέσουν είναι τα ηλιακά συστήματα (όχι θερμοσίφωνες) και οι αντλίες θερμότητας, αλλά μιλάμε για άλλα κόστη εκεί ετσι. Καλά αυτά τα ιοντικά γελάμε ακόμα δεν έχει καταφέρει κάποιος να με πείσει ότι λειτουργούν και τι κάνουν.
ε πως να σε πείσουν τα ιόντων, εδώ έχω ακούσει πωλητή να καταρρίπτει το πρώτο θερμοδυναμικό αξίωμα αφού έδινε 125% απόδοση :roll:
καλά για την κασσέτα με τις υπέρυθρες ξέχασες να αναφέρεις τις θερμοκοιτίδες και τα μωράκια :razz:
Ε ντάξ. εμένα μέχρι 0,99 ήταν η απόδοση, αλλά φαντάζομαι το επόμενο μοντέλο θα ξεπερνάει τη μονάδα.
Αχ αυτή η πρόοδος δεν σταματάει ποτέ.
Τι του είπες του πωλητή?
Ε τι τα μωράκια έχουν κανένα πρόβλημα στις θερμοκοιτίδες?? Και τα μωράκια λοιπόν. :razz:
Spoiler
του εξήγησα την αρχη διατήρησης της ενέργειας και μου είπε πως έχει πιστοποιήσεις και στοιχεία γι'αυτό που λέει και να το ψάξω καλύτερα 8-)
exoume valei 2 swmata apo ayta me to marmaro ( tis elith ) ...
apo 8ermansi eimaste ikanopoiimenoi ...
perimenoume ton prwto ekka8aristiko tis dei na doume kai poso 8a mas pigainei to malli tis xrisis ...
Αν και δεν αφορά όσους νοικιάζουν, ούτε κατοίκους πόλεων ιδιαίτερα, εγώ το αφήνω εδώ, μπορεί κάποιον να ενδιαφέρει.
Προσωπικά θα ήθελα πολύ ένα σπίτι με αυτό, κάποτε.
ωραία ιδέα και εύκολα εφαρμόσιμη σε χωριό + ελάχιστα έξοδα για να το φτιάξεις!
Aν στη βαρέσει να φτιάξεις κάνα τέτοιο, φώναξε με να βοηθήσω.
παίζει να είναι λίγο μανούρα το καθάρισμά του πάντως. Εντάξει τις στάχτες μπορείς να τις τραβήξεις με μια ηλεκτρική σκούπα αλλά το όλο σύστημα πως το καθαρίζεις από την κάπνα; Τα μπουριά από την ξυλόσομπα της γιαγιάς μου θυμάμαι βγάζαν καλή κάπνα που τα τίναζα μια φορά το χρόνο. :P
ακριβώς αυτό σκεφτόμουν, αλλά προφανώς θα αφήσεις τα απαραίτητα ανοιγόμενα μέρη και θα κάνεις τις σωληνώσεις να βγαίνουν εύκολα. αλλιώς θα βουλώσουν από την πρώτη σεζόν.
εκεί είναι η μανούρα... τα ανοιγόμενα μέρη πρέπει να είναι καλά σφραγισμένα όλη την υπόλοιπη περίοδο για να μην βγαίνει καπνός μέσα στο σπίτι. Αν επιλέξεις να τα κάνεις εξωτερικά τότε θα έχεις απώλειες σε θερμότητα. Μπορεί η ιδέα να είναι απλή αλλά η κατασκευή για είναι λειτουργική σε βάθος χρόνου θέλει καλή μελέτη.
ειχαμε κανει παλια μια τετοια κατασκευη για το καμαρακι ενως τυπου στο βουνο...
για τον ''καναπε'' καναμε μια μεταλικη κασα ανοιγομενη και να βγαζει/καθαριζει τα μπουρια
την κασα την επενδυσε εξωτερικα με ξυλο για να μην του καει ο κωλος βεβαια
γενικα ειναι πολυ απλη δουλιτσα και δεν υπαρχει κανενα προβλημα με καθαρισμους κλπ
To όλο νόημα στην κατασκευή όμως, είναι η επένδυση με λάσπη (cob), που έχει πολύ υψηλή θερμική μάζα, ώστε να απορροφά τη θερμότητα και να την διοχετεύει αργά στον χώρο, για αρκετή ώρα αφού έχει σβήσει η φωτιά.
ναι βεβαια...αυτο ομως δεν αποτελει εμποδιο στο να βαζεις/βγαζεις ευκολα τα μπουρια
απλα αφηνεις εναν μικρο κενο χωρο εκει που κουμπωνουν και κανεις ενα πορτακι απο πανω
Ίσως. Δεν έχω δει να το κάνουν πουθενά πάντως, οπότε ίσως να μην είναι απαραίτητο. Αν κάποιος ενδιαφερθεί να φτιάξει κάτι τέτοιο, υπάρχει κι αυτό το πλήρες βιβλιαράκι σχετικά με την κατασκευή
http://oasisdesign.net/images/img_bo...assHeaters.jpg
θεωρητικά η καύση είναι πλήρης οπότε δεν αφήνει κατάλοιπα παρά λευκή στάχτη εκεί που καίγονται τα ξύλα. πρακτικά ένα καθαρισματάκι θα το χρειάζεται.
σώτε, δε χρειάζεται να είναι τέρμα μονωμένα τα ανοιγόμενα μέρη. η όλη λογική στις σόμπες είναι το ρεύμα αέρα που δημιουργείται προς την έξοδο της καμινάδας. αν δεις τη δικιά μου "μπάζει" από παντού αλλά όταν ανάψει, δεν ξεφεύγει καθόλου καπνός στο δωμάτιο.
σωστά αλλά αν δεν το χεις ξαναφτιάξει ποτέ τότε τα σκέφτεσαι εξ'αρχής όλα ώστε να μην κάνεις πατάτα. Είναι και το θέμα με την καμινάδα όταν έξω φυσάει, στις παλιές σόμπες ήταν ένα θέμα αυτό, λύνεται κι αυτό βέβαια αλλά να υπάρχει στα υπόψιν
για τον αηρ υπαρχει το κλασικο Η (οχι ο...) το οποιο κανει μια χαρα δουλεια
Μια φιλικη ενημερωση για οσους εχουν σκοπο να βαλουνε σομπα , γιατι πολλοι την πατησαν μιας και δεν τα σκεφτηκαν.
1ον , θα πρεπει τα ξυλα να ειναι κομμενα σε μικρο μεγεθος (διπλασιος χρονος κοπης)
2ον , τα ξυλα θα τα κουβαλας μεσα στο σπιτι σου (εξτρα βρωμια και κοπος)
3ον , πρεπει να εχεις μερος για να βαλεις τα ξυλα , το οποιο πρεπει να προστατευεται απο τη βροχη
4ον , τα ξυλα που θα καις πρεπει να μην ειναι φρεσκοκομμενα (πρεπει να εχουν περασει μηνες απο τοτε που κοπηκαν)
5ον , οταν ανοιγεις το πορτακι θα σου καπνισει (ειναι απολυτα φυσιολογικο) , με οτι αυτο συνεπαγεται (μυρωδια απο τις αναθυμιασεις μεσα στο σπιτι , μαυρισμα τοιχων κλπ)
6ον , δεν κραταν τα ξυλα για περισσοτερο απο 4 ωρες οποτε χρειαζεται πολυ συχνο refill
7ον , θα χρειαστειτε αρκετα μετρα χωνια (τα οποια αν θελετε να εχουν max αποδοση και να μην υγροποιουν το καπνο απ τη διαφορα θερμοκρασιας θα πρεπει να τα παρετε μονομενα - δλδ διπλο χωνι και στη μεση πετροβαμβακα - που ειδικα τα inox - που καθαριζονται πολυ πιο ευκολα και αντεχουν περισσοτερο ειναι πανακριβα)
8ον , θα πρεπει καθημερινα να πετατε εναν κουβα σταχτη
9ον θα πρεπει καθε ενα μηνα (και λιγοτερο) να καθαριζετε τα χωνια
Εαν η σομπα ειναι αεροθερμη , ισχυουν τα παραπανω.
Εαν ειναι σομπα (boiler) που συνδεεται στα καλοριφερ υπολογιστε οτι το κοστος αποκτησης της σομπας αυτης καθ αυτης θα ειναι το λιγοτερο που θα σας απασχολησει.
Χρειαζεσται οποσδηποτε κυκλοφορητη , βαλβιδα πιεσης θερμοκρασιας , βαλβιδα ασφαλειας , δοχειο διαστολης , το λιγοτερο 2 σφαιρικους κρουνους , καμποσα μετρα χαλκοσωληνα (η οποια ειναι πανακριβη) και καμποσα χαλκινα και γαλβανιζε εξαρτηματα (υπολογιστε ενα εξτρα 500ρικο το λιγοτερο)
πέρσυ έδωσα 900 ευρώ πετρέλαιο για να θερμαίνω ένα σπίτι 120τ.μ. (άντε επειδή κλείνει ο όροφος, μένουν 80τ.μ.) ενώ μένω σε 1 δωμάτιο και τα υπόλοιπα τα έχω κλειστά. ξεκίνησα να καίω από μέσα οκτώβρη. δηλαδή με φετινά δεδομένα θα έπρεπε να δώσω 900x1.4= 1360euro.
φέτος, έβαλα μια σόμπα που είχαμε να τη λειτουργήσουμε πάνω από 15 χρόνια, έχω κ άλλη μια μασίνα στην κουζίνα. έχω κάψει μερικά κιλά ξύλα (τσάμπα από δικά μας δέντρα) και έχω ένα ηλεκτρικό σώμα για υποστήριξη. υπολογίζω ότι όλα τα έξοδα θέρμανσης θα είναι 150 ευρώ για το ρεύμα και οι βενζίνες για να φέρω τα ξύλα, οπότε είμαι έτοιμος να υποστώ τα παραπάνω.
Πανο , απλα επισημαινω καποια πραγματα που μπορει οι περισσοτεροι να μην εχουν σκεφτει.
Οτι σε συμφερει οικονομικα ισχυει στις περισσοτερες περιπτωσεις.
Βεβαια αν αγοραζεις τα ξυλα με πανω απο 200 ευρω τον τονο δε ξερω κατα ποσο συμφερει.
Εδω στο χωριο εμεις καιμε 15-20 τονους (αναλογα με την ποιοτητα των ξυλων) μιας και εχουμε 5 μηνες χειμωνα.
ναι, ισχύουν όλα αυτά.
εδώ τα ξύλα έχουν 140ε/τόνο το πολύ.
κ εγώ έχω 5-6 μήνες χειμώνα στο χωριό που μένω. μετά τις 15 οκτωβρίου μέχρι μέσα απριλίου δεν κοιμάσαι βράδυ χωρίς σόμπα.
δε με λένε πάνο :)