Αρκουδάκι. Τι να με πειράξει;
Printable View
Ε λόγω συνήθειας και αισθητικής προτίμησης Κωνσταντινούπολη συνήθως, αυτό που σίγουρα δεν συζητείται είναι το αν ανήκει στα 20.000.000 των ΤΟΥΡΚΩΝ της.
Επίσης είναι αρκετά ενδιαφέρουσα η σμασία της ως σημείο αναφοράς του ελληνισμού, αλλά είναι και αρκετά ενδιαφέρουσα η "νίκη" του εθνικισμού, και οι δύο κύριοι υπαίτιοι της επιβίωσης του ονόματός της 500 χρόνια πριν μέχρι σήμερα.
Κωνσταντινουπολη η Πολη.
Αν εκφραζομαι αγγλικα η γαλλικα τις αντιστοιχες που χρησιμοποιουνται σε αυτες τις γλωσσες.
Πιο πολυ σκιαζομαι με το Μακεδονια-και σκιαζομουν στο νησι-γιατι δημιουργουσε ατερμονες κουβεντες, παρα με την Πολη.
ΠΩ ΠΩ βρε Ντάιθορ αυτό των ΤΟΥΡΚΩΝ με έσκιαξε. Κρυφτήκανε τα φασιστάκια στις τρύπες τους.
Vic, τίποτα, στα κάτεργα/ψυχιατρεία δε θα 'χετε χρόνο για κακίες έτσι κι αλλιώς.
Να σημειωθεί κάπου εδώ -για να έρχονται και τα λοκ- ότι ο απορών thread starter είναι ένας τύπος που μιλάει αδιαλείπτως σε μια χαωτική βλάχικη/μπεκρή/συνδεσμίτικη/καλιαρντά από απα το αρκουδοχώρι τελοσπάντων-δε-ξέρω που μένει που εγώ που είμαι έλλην πολίτης με απολυτήριο λυκείου με βαθμό άριστα και διαγωγή κοσμιοτάτη μα την αγιασοφιά δεν την πρέφαρα ποτέ. Ε. ξερωγώ, και πογραδετς να τη λέμε τη σκατούπολη εμείς συνενογιόμαστε μεταξύ μας να πούμε τουλάχιστον.
Υπενθυμίζω Μασσαλία - Μαρσέιγ. Καρταχένα - Καρχηδόνα. Nίκαια - Νις. Ιεροσόλυμα - Ιερουσαλήμ. Ισχύει και το αντίστροφο: Το φαινόμενο του αφελληνισμού δάνειων λέξεων είναι φυσιολογικό.
Αρραβώνας ας πούμε είναι εβραϊκή λέξη, αλλά κλίνεται ως ελληνική ε;
Κονστά Ντινόπελ με ελληνοαμερικανικη προφορα
συνηθως ιστανμπουλ
καμια φορα κων/πολη
αλλα σε γενικες γραμμες στις αρχιδαρες μας
Όπως είπαν και άλλοι, όταν μιλάω ελληνικά τη λέω με την ελληνική ονομασία όπως και όλα τα άλλα ονόματα πόλεων. Από εκεί και πέρα αν μιλήσουμε για σκοπιμότητες, όσο κομπλεξικό είναι να να τη λέμε με το ελληνικό όνομα χάριν ευσεβούς πόθου ότι κάποτε θα μπούμε μέσα, άλλο τόσο κομπλεξικό είναι να τη λέμε με το τούρκικο για λόγους προοδευτικού πολιτικού ευπρεπισμού. Είναι καθαρά θέμα χρηστικότητας, θα την πω με το όνομα που θα αναγνωρίσει ο συνομιλητής.
Στηρίζω άποψη ότι η τουρκική γλώσσα είναι ψιλοάκυρη και αυτό από μια ελαφριά προσωπική πείρα (δε τα μιλάω, έχω μικρασιάτες συγγενείς που τα μιλάνε), αλλά αυτά είναι γούστα, πχ έχω ξαδέρφια που γουστάρουν. Δεν ηχούν ακριβώς άσχημα, πιο πολύ θα έλεγα ότι μου κάνει σε μίξη αστείων ήχων με brutal εκφορά και αυτό ισχύει και για τα δύο φύλα, ενώ σε άλλες "δύσκολες" για μας γλώσσες είναι η μέρα με τη νύχτα η εκφορά και η τονικότητα μεταξύ αντρών/γυναικών, πχ ιαπωνικά ή ούγγρικα (ειδικά το 2ο, σαν να μιλάνε άλλη γλώσσα μεταξύ τους). Το καλύτερο με τα τούρκικα είναι να δεις ετυμολογία/προέλευση κάποιων λέξεων ή να βάλεις κάποιον να σου μεταφράσει οδηγίες από καμιά ηλεκτρική συσκευή, αλλά word for word με την κυριολεκτική σημασία τους.
με ελληνες κωνσταντινουπολη. με αλλοδαπους ιστανμπουλ. Η μακεδονια δημιουργει οντως μεγαλυτερες συζητησεις...
όντως, ποιος μιλάει για γεωγραφικά διαμερίσματα με ξένους; τη Στερεά Ελλάδα πώς θα την πεις;
ΜΠΟΥΡΤΖΟΒΛΑΧΟΥΣ.
Πόλη τη λέω κε γώ.με την απαραίτητη παύση σαν ένδειξη σεβασμού πριν το όνομα και ένα χαμένο ονειροπόλο βλέμμα προς τον ανατολικό ορίζοντα.
...O Griffith κοίταξε τη Ντέμπορα στα μάτια με το διαπεραστικό πρασινομάτικο βλέμμα του. Ο ήλιος, που είχε μόλις αρχίσει να ανατέλλει του φώτιζε το πρόσωπο. Ένα δάκρυ κυλούσε στο δεξί του μάγουλο και άφηνε πίσω του ένα αλμυρό υγρό μονοπάτι, που λαμπύριζε στο ξημέρωμα.
Έστρεψε το βλέμμα στην ανατολή και, με τον αέρα να του ανακατεύει τους πυκνούς ξανθούς βόστρυχους στα μαλλιά του, της είπε:
-Πρέπει να φύγω Ντέμπορα... Δε γίνεται να ανθίσει το δέντρο του έρωτά μας. Πρέπει να επιστρέψω στην Πόλη. Εκεί που γεννήθηκα...
Εννοείται Κων/πόλη και εννοείται στεναχωριέμαι που την προφέρουν αλλιώς και εννοείται σε ξένους τους διορθώνω και λέω το ελληνικό της όνομα.
Φοβερό δίλημμα το θρεντ ε. Λες και όλη μέρα μιλάμε για την Κων/πολη / Ιστανμπουλ, γουατέβερ.
χριστιανοι πισω στις τρυπες σας
Ξεκίνα το.
<οφτόπικ>
Seconded.
Βάλε και το ποστ μου άμα θες. Προτείνω και να βάλουμε κ όριο στο κάθε πότε μπορούμε να κάνουμε ποστ. Να μη γράφει συνέχεια ο ίδιος.
Και όχι text walls.
</οφτόπικ>
inb4 tl;dr tag
Σημερα επιασα κουβεντα με τον διπλανο μου καινουριο ερασμιτη. Γειτονας, απο την Ιστανμπουλ.
Βασιλευουσα
φερτε πισω τις μουτζες ρε μαλακες