ή και κασετουλα
μεγαλη παπαρια πεταξες
Printable View
ή και κασετουλα
μεγαλη παπαρια πεταξες
λοιπόν, αυτό που συμβαίνει είναι ότι τα βινύλια και οι κασέτες και όλα αυτά είναι αναλογικά ατελή μέσα, τα οποία έχουν ένα συγκεκριμένο χαρακτήρα (ή μάλλον όχι και τόσο συγκεκριμένο όπως λέει και ο μινμιν) ο οποίος αποτυπώνεται στη μουσική που έχει μέσα. Τα βινύλια ας πούμε έχουνε λιγότερα πρίμα (και μάλιστα χάνουν όλο και περισσότερα στο πέρασμα του χρόνου) ενώ κάθε φορά που γράφεται μία μουσική σε αυτά (είτε από ψηφιακή πηγή είτε από ταινία) το σήμα κομπρεσσάρεται ελαφρώς (το βινύλιο έχει δυναμικό εύρος 60db, τα ψηφιακά 90 και βάλε). Όχι ότι το ψηφιακό είναι απολύτως τέλειο (οι απόψεις περί κυριαρχίας του βινυλίου προέρχονται από την πρώτη εποχή που βγήκαν τα ψηφιακά, όπου οι κονβέρτορες ήτανε χάλια και υπήρχε jitter θόρυβος και τέτοια) αλλά είναι πολλαπλάσια πιο "πιστό" συχνοτικά και δυναμικά στην ορίτζιναλ πηγή. Το βινύλιο λοιπόν δεν είναι και πολύ πιστό στη μουσική, αλλά τηνε γαμάει, όπως γαμάει την κιθάρα βέβαια ένα αναλογικό πετάλι και τυχαίνει όμως να το γουστέρνουμε. Επειδή τείνει ο χαρακτήρας λοιπόν αυτός του βινυλίου γενικά να αρέσει στον άνθρωπο, για αυτό και ήτανε το πρωταρχικό recording μέσο για τόσο καιρό.
Η αλήθεια είναι όμως ότι αναλόγως με τη μουσική, σε κάποιες ταιριάζει ο ήχος του βινυλίου, σε κάποιες άλλες όχι. Αν θέλετε ζεστασιά και κομπρεσάρισμα και ροκ εν ρολλ, πολλές φορές είναι μια χαρά. Αν θέλετε τεκνο-ντεθ και όπερα βάγκνερ που γίνεται το σώσε, δηλαδή μέγιστη ευκρίνεια, δυναμικές κτλ είναι μάπα. Οπότε μπέριν αν και είμαι σίγουρος ότι ο ήχος του maiden είναι καύλα, διατηρώ τις αμφιβολίες μου για το εάν είναι πιο "καθαρό", συγκριτικά με τις cd εκδόσεις που βγήκαν κατευθείαν ηχογραφώντας την ορίτζιναλ ταινία του στούντιο. Βέβαια από την άλλη έχω ακούσει και για πανάκριβα πικάπ μέγιστης ποιότητας που αναπαράγουν το σήμα απίστευτα κλπ, οπότε δε ξέρω. Θα σε πείραζε να μου στείλεις κι εμένα το μέιντεν αυτό να διαμορφώσω μία άποψη?
και εαν μπορει καποιος ας το πασαρει και απο εδω εαν μπορει γιατι μου κινησατε την περιεργεια :)
το er θα μπει στην αυθυποβολή του FLAC 7 χρόνια μετά.
παιδιά όλα αυτά είναι μαλακίες, βάλτε ASIO.
ειπα στον ρα να μου στειλει το ιμειλ του να του δωκω τραγουδι, με εγραψε,τζακ στειλε ιμειλ να ανεβασω στο wetransfer
φθογγε νομιζω δεν τα λες καλα
αντιγραφω απο το ιμειλ που μου στειλε ο δικος μου
Spoiler
Ο φθόγγος είπε την αλήθεια, σε μερικά ακούσματα ταιριάζει καλύτερα ο αναλογικός από τον ψηφιακό ήχο.
"Ο πόλεμος του βινυλίου" όταν ξεκίνησε κέρδιζε με άνεση, όσο περνούσε ο καιρός όμως μειωνόταν η διαφορά, και φτάνουμε στο σήμερα που είναι απλά "συζητήσιμο" και στα της κολοκυθόπιτας.
Η ουσία είναι πάντα στην εγγραφή, και τι έχουν στο μυαλό τους όταν θέλουν να το εκδώσουν, έχω αγοράσει βινύλιο που δεν ακουγόταν σε σχέση με το cd, και είμαι από τους ανθρώπους που δεν έχουν cd player στο σπίτι.
Μετά πάμε στο θέμα αναπαραγωγή , σε τι θα ακούσεις αυτό που κατέβασες / αγόρασες , αν το βάλεις σε ένα πικαπ usb απλά και στην καλύτερη δεν θα βρεις κάτι ιδιέτερο, ΑΝ κατεβάσεις το ουμπερ ντουπερ ριπ 10γίγα αλμπουν και το ακούσεις από τα ακουστικά τύπου turboX με μικρόφωνο design for Skype, ε, σόρρυ, τζάμα το bandwidth.
κοιλια διαβασε λιγο τοπ σποιλερ μου απο πανω. η διαφορα η μεγαλη φαινεται οτι ηταν στα περιθωρια που εδινε στους παραγωγους να κανουν καλυτερο μαστερινγκ
οποιος θελει το τραγουδι για συγκρισεις, εδω
Spoiler
αλλαζουμε τα 2 γραμματα που ειναι τα αρχικα του σαιτ μας με τα γραμματαSpoiler
το λινκ θα αυτοκαταστραφει σε 10 μερες
υγ. το οτι θα εχουν γραφτει και βινυλια σκατα ναι δεν το αμφισβητω. αλλα αυτο θα εχει να κανει με αλλους παραγοντες
μην το κουραζω, δεν ειμαι και εξπερτ. το θεμα ειναι οτι ειδα διαφορα τεραστια και επαθα πλακα. κατεβαζω οτι βρισκω απο αυτον τον ριπερ που ανεφερα πιο πανω, θα κατεβασω και αλλα κλασσικα αλμπουμ να τα εχω και να τα ξανακουσω να γουσταρω, κιαυτα ειναι. καλημερες
αυτό που λέει ο φίλος σου
The thing with the original Maiden CDs is that they were released a long
time ago, when digital technology was not as good. Then the remasters
were over compressed and it wasn't the same sound at all.
Someone very well known for making perfect vinyl rips ripped all the
early Maiden albums from mint condition first pressings and I can tell
you, this is the perfect sound... The original CDs were not the original
sound of those albums (they sounded thin, no bass, no detail), and the
remasters were over compressed, with a different sound and no dynamics.
είναι σωστό μόνο στην περίπτωση που στις πρώτες cd εκδόσεις ε'ιχε γίνει remastering, δηλαδή περαιτέρω επεξεργασία στον ήχο με σκοπό να αλλάξει ο χαρακτήρας του (με equalizer, compression, κτλ). Η "purist" άποψη στην ψηφιακή έκδοση, ακόμα και στην πιο παλιά τεχνολογία (που εάν διάβασες σου είπα όντως ότι είχε προβλήματα, αλλά από την άλλη, μου φαίνεται απίθανο να μην έχει γίνει σωστό remastering σε maiden τα τελευταία 5-10 χρόνια) δίνει περισσότερες δυναμικές και πιο πιστό χαρακτήρα (αυτό που λέει ότι ακουγόταν thin, μπορεί να είναι κάλλιστα ο φυσικός χαρακτήρας του βινυλίου παρά κάποιο "πρόβλημα" του cd)
Τέλος πάντων, γενικά ότι ακούγεται καλύτερο είναι καλύτερο, αλλά καλό είναι και να ξέρουμε τι λέμε. Για να ακούσω το κιλλερς
Πρέπει να βρω σιντι του βέβαια για σωστή συγκριτική ακρόαση, αλλά θα δούμε, θα επανέλθω κάποια στιγμή.
Burnin, πρώτα σου 'στειλα το μέηλ μου και μετά είδα το ωραιότατο λινκ που έχεις κοτσάρει στο θρεντ. Ήδη κατέβηκε το κομμάτι. Με το που βρω ηχεία της προκοπής θα ακούσω. :dfinger:
φθογγε σιγουρα εσυ και ολοι σας το κατεχετε καλυτερα απο μενα. εγω απλα κανω συγκριση με αυτο που ακουσα. και το συγκρινω με τα οριτζιναλ σιντι μειντεν που χω.
καμια σχεση
και αυτο που λεει ο δικος μου οτι το βινυλιο σαν μεσο δινει χωρο για λιγοτερο κομπρεσιοντ μαστερινγκ μου ακουγεται σωστο, και λετζιτ αλλα δε ξερω τιποτα παραπανω στο αντικειμενο.
ολα ξεκινησαν απο την εκπληξη μου με αυτο που ακουσα. και συμφωνα με το μιχαλη υπαρχουν και ακομα καλυετρα φλακ σε υψηλοτερες αναλυσεις. αλλα και παλι γαμαει. και λογικο ειναι να παιζει ρολο και απο που παιρνεις το φλακ και με τι τροπο. αλλιως το φλακ σαν φλακ δε λεει τιποτα.
αυτα
ακουστε και πειτε αγορινες
ρα ακου και με αυτα τα ηχεια που χεις ρε φιλε και πες. σιγουρα κατι θα καταλαβεις
Χωρίς να είμαι ειδικός νομίζω οτι η θεωρητική διαφορά της δυναμικής περιοχής των 2 μέσων, στην πράξη δεν έχει να κάνει τόσο με την ποιότητα, όσο με τα γκαζια για τον εντυπωσιασμό. Για το θέμα της συμπίεσης στον δίσκο βινυλίου, εξαρτάται απο το pressing κλπ. Βλέπουμε πλέον κυκλοφορίες ενός αλμπουμ σε 2πλο 3πλό ή και 4πλό βινύλιο, με 2 κομμάτια ανα πλευρά. Αν το παίξεις αυτό σε πικάπ με γαμάτη MC κεφαλή και ενισχυτικά με καλό MC phono, την λεπτομέρεια και την "ζεστασιά" του, νομίζω οτι δεν θα στην βγάλει κανένα αντίστοιχο ψηφιακό μέσο.
Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση πάνω σε αυτό το θέμα, σε γνωστό ελληνικό φόρουμ για AV( αν εξαιρέσεις κάτι για ν-τομάτες που λένε κάποιοι)
http://www.avclub.gr/forum/showthrea...%BD-CDs-vs-LPs
θα γίνω λίγο κακός όμως εδώ, για αυτά τα "δεν είμαι ειδικός, αλλά.." Πρέπει να γνωρίζουμε λίγο για τι πράγμα μιλάμε. Το δυναμικό εύρος δεν είναι κάτι το οποίο αφορά "γκάζια" γιατί το πόσο δυνατά θα βάλεις το σιντι ή το βινύλιο έχει σχέση με τον ενισχυτή και τα ηχεία και στο κάτω κάτω κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να ακούσει το μάξιμουμ που μπορεί να βγάλει είτε το βινύλιο είτε το σιντι επειδή θα κουφαθεί. Η έννοια δυναμικό εύρος έχει περισσότερο να κάνει με το κάτω μέρος του σήματος, πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί να αποδώσει ΠΙΟ ΣΙΓΑ τα μέρη που είναι σιγά όταν έχεις και τα δύο να είναι ισοσταθμισμένα στο πάνω μέρος.
οπότε και αυτό "και αυτο που λεει ο δικος μου οτι το βινυλιο σαν μεσο δινει χωρο για λιγοτερο κομπρεσιοντ μαστερινγκ μου ακουγεται σωστο"
είναι λάθος. Πολλές φορές συμβαίνει ένας δίσκος που βγαίνει σε βινύλιο να έχει μεγαλύτερο εύρος από το αντίστοιχο remaster του στο σιντι ΕΠΕΙΔΗ στο remaster το γάμησαν στο compression όχι επειδή δε μπορεί να αποδώσει το εύρος το σιντι, αλλά επειδή είναι κάγκουρες για να είναι όλα δυνατά όλη την ώρα. Και επειδή αυτή είναι η τάση των τελευταίων χρόνων, υπάρχει αυτή η παρεξήγηση. Γενικά με τους βινυλιάκηδες υπάρχει ένα πρόβλημα που περιγράφει ωραία ένας τύπος στο λινκ που πόσταρε ο σεκουιτόρουμ ως "βινυλιοπαρελθοντολογίτιδα". Δηλαδή είναι και placebo εκτός των άλλων, ειδικά με τους συλλέκτες με τα 10 χιλιάδες βινύλια :razz:
Απλά να μη μπερδεύουμε το το γουστάρουμε υποκειμενικά με τι συμβαίνει επιστημονικά. Να και ένα λινκάκι http://wiki.hydrogenaudio.org/index....hs_%28Vinyl%29
Κατεβάζω flac από cd στο μεταξύ, όταν έχω χρόνο μπορεί να κάνω καμιά αναλυσούλα με ένα πρόγραμμα που έχω υπόψη μου.
μια που τα λέμε ωραία, ποιό πρόγραμμα προτιμάτε για να φλακάρετε τα cd σας;
(για LP άλλη ιστορία)
EAC λέμε.
για οσους εχουν λογαριασμο στο what.cd ο οδηγος για ριπαρισμα ειναι εδω
αλλα θα τον εχετε δει ηδη, οκ
για οσους δεν εχουν, οριστε τα σκρηνς... http://www58.zippyshare.com/v/68983725/file.html
ενας ακομα εδω
επισης καθε συγκριση βινυλιου με +ντι ειναι περιττη
οπως ειναι περιττο να πουμε οτι οι ''δισκοι αναφορας'' βγαινουν στο 90% σε ΠΛΑΚΑ
και οπως ειναι περιττο να πουμε οτι τα ΚΑΛΑ CD Player, o αφρος του Hi-End, ειναι αυτα που προσομοιαζουν τον αναλογικο ηχο
τα δυναμικα ευροι ειναι να'χαμε να λεγαμε, δεν ειναι θεμα λεφτομερειας κλπ
αν ηταν ετσι η δουλεια τοτε θα ειχαμε ολοι monitors και κατι Sonus Faber πχ θα τα πετουσαμε στα σκουπιδια
υπαρχουν πανακριβα τεμαχια που υστερουν σε μετρησεις μπροστα σε τεμααχια των 600 ευρων πχ, ηχητικα ομως τα ριχνουν σβερκιες για πλακα
κι ενα crash test:
B5 - Burning of the Midnight Lamp
FLAC:: 96 Khz, 2753 kbps, 71.92 MB
B5 - Burning of the Midnight Lamp
MP3:: 48 Khz, 320kbps, 8.40 MB
εαν δεν γινεται αντιληπτη η διαφορα τοτε οκ, μαλλον εχω υπερφυσικα αυτια (οντως ειναι μεγαλα)
και κατι ασκετο ετσι για την φαση...
http://www.youtube.com/watch?v=dRf5aPulewM
τα ειχε ενας εδω...με ειχε βαλει να ακουσομε μια κλασικη παπαρια, βιολια και αλλα τετοια φλωρικα
με πονεσε η ψυχη
μετα εβανε το Bittersweet Symphony, σαφεστατα κατωτερη ηχογραφησις
με ξαναπονεσε η ψυχη
με το Reek Of Putrefaction δεν τα δοκιμασαμε ειναι η αληθεια
τελοσπαντων ολα αυτα ειναι παπαριες
το θεμα ειναι να κουναμε κεφαλι και κωλαρακι με ΣΩΣΤΟ ροκεντρολ