-
οκ τη γνώμη μου είπα. Αν είναι καταπίεση να μη φοράς κάτι που θες, είναι καταπίεση και για τον άλλον να δέχεται κάτι που τον δυσαρεστεί εξίσου.
Προσωπικά πάντως η υποχρεωτική μαντίλα μου φαίνεται απαράδεκτη ως σύμβολο και δε θα μπορούσα να συμβιβαστώ με τίποτα σε όποια χώρα και να ζούσα.
-
Μα μίλησες για κατοχυρωμένα δικαιώματα. Υπάρχει το δικαίωμα στην ανεξι8ρήσκεια ως κατοχυρωμένο δικαίωμα, γιατι ένας εργοδότης να μπορεί να απολύει μια εργαζόμενη που έρχεται με μαντίλα;
-
Απλουστευμένο παράδειγμα ήταν ρε παιδί μου. Εννοώ σε περιπτώσεις που δεν παραβιάζονται δικαιώματα και ελευθερίες. Το είπα εξάλλου.
-
Δηλαδή εσύ 8α γούσταρες να έρχομαι στη δουλειά με τη μαντίλα μου;
-
Όχι αν διαφήμιζα σαμπουάν και ήσουνα το μοντέλο :P
-
Με λές άπλυτο;;; ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΟΥ!
-
Σε λέω ό,τι θέλω. Ελευθερία γνώμης. Είναι δικαίωμά μου κατοχυρωμένο.
-
Α, εντάξει τότε!
Λοιπον οντόπικ η μπούρκα και όλες αυτές οι μαλακίες είναι εξ' ορισμού σιχαμένα πράματα οπότε πρέπει να τα απαγορεύουμε όπου μπορούμε. Δεν υπάρχει 8έμα δικαιώματος σ' αυτά γιατι έτσι κι αλλιώς επιβεβλημένα είναι. Οι φεμινίστριες να σταματήσουν να είναι λεσβίες και να σκεφτούνε οτι αυτή είναι η μοναδική αλή8εια.
-
ναι ε; κεσύ πως την είδες, εκσυγχρονιστής ;
-> δικαίωμα στην αυτοαπομαντίλωση.
-> διαχωρισμός εκκλησίας - κράτους.
-> <-
-
Τι δικαίωμα στην αυτοαπομαντίλωση μωρε, σε λίγο 8α παίρνουμε στα σοβαρά και την κά8ε κανέλλη.
Να φύγουν όλοι τους.
-
θα μείνουμε 11.600 άμα φύγουν!
-
-
Η όλη ουσία του ζητήματος (και ο λόγος που δεν είναι τόσο απλό όσο το να πει κανείς "κάντε ό,τι θέλετε") είναι η εξής:
Είναι πράγματι ελεύθερες να επιλέξουν τι φορούν ή υπάρχει κάποιου είδους εξάρτηση που περιορίζει τις πρακτικά δυνατές επιλογές; Αν υπάρχει αυτή η εξάρτηση, σε ποιο βαθμό πρέπει να επέμβει το κράτος;
Θα ήταν ευχάριστο να λέμε ότι το επιλέγουν κι όλα είναι καλά κι ωραία, όμως πρέπει να εξεταστεί αν η μαντίλα δεν αποτελεί κατ' ανάγκην επιλογή, αλλά μέσω μορφών κοινωνικού ελέγχου η τοπική κοινωνία υποχρεώνει αυτή την μορφή ενδυμασίας. Παραδείγματος χάριν, τι γίνεται εάν χωρίς μαντίλα δε μπορούν να βρουν εργασία σε μία τοπική ισλαμική κοινότητα; Και αν δεν βρίσκουν εκεί, μήπως φοβούνται (λόγω ρατσισμού) να εργαστούν σε ένα περιβάλλον στο οποίο θα αποτελούν μειονότητα;
Εάν πράγματι υπάρχουν τέτοιες εξαρτήσεις που περιορίζουν την ελευθερία του ατόμου, πώς πρέπει να επέμβει το κράτος; Θεωρώ τέτοιου είδους απαγορεύσεις είναι προβληματικές, ιδιαίτερα όταν έχουν ως αποτέλεσμα μία συσπειρωμένη συντηρητική μειονότητα, η οποία θεωρεί εχθρικό το κράτος και καταλήγει να απομονώνεται στον εαυτό της. Επιπροσθέτως, σαφώς είναι προβληματικό επειδή κατ' ανάγκην περιορίζει την ελευθερία του ατόμου.
Εάν είναι αναγκαία η επέμβαση του κράτους, τότε αυτή θα έπρεπε να περιορίζεται στην δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου που επιτρέπει την εύκολη αποκοπή από τις εξαρτήσεις που αναγκάζουν την χρήση μαντίλας.
-
δηλαδή το σημαντικό είναι να τους αναγκάσουμε να μη φοράνε τη μαντίλα, καταλαβαίνουν δεν καταλαβαίνουν γιατί γίνεται αυτός ο εξαναγκασμός; ή μήπως να προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε, να μορφώσουμε, να δημιουργήσουμε τέτοιες συνθήκες βρε αδερφέ που να νιώθουν οι ίδιες ότι δε χρειάζεται να τη φοράνε?
προσωπικά θεωρώ τη μαντίλα κάτι πολύ τρομαχτικό. αλλά όταν στο παρίσι πχ μπορείς να βγεις με το βρακί σου στο κεφάλι σου και να μη σου ρίξει κανείς δεύτερη ματιά, μου φαίνεται αστείο να απαγορευτεί η μαντίλα.
-
χμ, ναι
αλλα μαντιλοφορεμενες στην Αγγλια, φοιτητριες ιατρικής, αρνήθηκαν πριν μερικές βδομάδες (; ) να πάρουν μέρος σε σεμινάρια σχετικά με τις επιπτώσεις του αλκοολισμού και σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.
Αυτές τι τις κάνουμε; Υπάρχει ελπίδα να τις "μορφώσεις";