στο fb το κάνουν ήδη πάρα πολλοί, εγώ απλώς αναπαράγω κανένα καλό
Printable View
Από ιστορική άποψη μάλλον δεν αποτέλεσαν εθνικές μειονότητες, αν αναλογιστεί κανείς πόσο σαφή εθνικη συνείδηση είχαν πριν τις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Δεν βλέπω σημαντικό λόγο να αλλάξει κάτι από τη συνθήκη της Λωζάνης όπου αναγνωρίζονται σα θρησκευτικές μειονότητες. Από στρατηγική άποψη αλλάζει υποτίθεται αλλά αν γινόταν δε θα άκουγα πολύ τις κινδυνολογίες για αυτονομιστές κλπ. Αφού η ίδια ιστορία πάντα έχει το ανάλογο αντίβαρο όπου κι αν συμβαίνει, οι ίδιοι κύκλοι που πχ προπαγανδίζουν ότι υπάρχουν δέκα χιλιάδες Έλληνες στο κράτος της Μακεδονίας θεωρούν αλυτρωτισμό το να λέει κανείς ότι στη Φλώρινα υπάρχει Σλαβομακεδονική μειονότητα. Πιστεύουν ότι μια ποσότητα "ωφέλιμου" εθνικισμού είναι αναγκαία για να αντικρούει τους ισχυρισμούς του απέναντι με παρόμοιους, ε συνεννοηθείτε και κόφτε το να ησυχάσουμε. Μας δουλεύουν ψιλό γαζί μου φαίνεται, αυτοί θα τηλεφωνιούνται και παρακαλούν ο ένας τον άλλο να κάνουν καμία παραβίαση για να δικαιολογήσουν την τελευταία αγορά όπλων από την οποία άρπαξαν μίζα.
η συνθήκη της Λωζάνης μιλάει για Έλληνες της Κωνσταντινούπολης και για μουσουλμάνους της ΘράκηςQuote:
Δεν βλέπω σημαντικό λόγο να αλλάξει κάτι από τη συνθήκη της Λωζάνης όπου αναγνωρίζονται σα θρησκευτικές μειονότητες.
τωρα δηλαδη, μισο, υπαρχουν αριστεροι που υποστηριζουν οτι αυτοι εκει πανω ειναι μουσουλμανικη μειονοτητα κι οχι τουρκικη;
μισό, για μένα λες;
οχι, γενικα (το σταμ περιμενω να πει περισσοτερο)
αλλα πες κι εσυ τι πιστευεις
Υπάρχουνε αρκετοί που είναι Πομάκοι!
Μην προσπαθείτε να ψαρέψετε προβοκατόρικα θέσεις, το τι είναι στα αλήθεια και το τι μπορούν να ζητάνε έως πώς αυτό μπορεί να το εκμεταλλευτεί το τουρκικό κράτος και το τι κινήσεις θα πρεπε να γίνουν από την εδώ πλευρά έχουνε μία μεγάλη απόσταση, έτσι;
Επίσης τι θα πει "αριστεροί", ξέρεις εσύ ρε ενίθαρμον τι ζητάνε οι "αριστεροί" στο σύνολό τους πάνω σε εθνικά;
ποιος ψαρευει προβοκατορικα μωρε, σιγα μη βγω να κακολογήσω ολη την αριστερα αν πεις κατι με το οποιο δε συμφωνω. την προσωπικη αποψη ενος που θεωρει εαυτον αριστερο ρωτησα, οχι τη γραμμη του κομματος.
ναι, υπαρχουν και πομακοι, και; για τους τουρκους που ειναι και πολλοι μιλαμε
κομοτηνή-θράκη έχω πάει μια φορά και για μια μέρα οπότε δε ξέρω τι παίζει. έχω την εντύπωση ότι θέλουν να λέγονται τούρκοι οπότε για πρακτικούς λόγους σε κουβέντες κτλ και εγώ τούρκους τους αποκαλώ εκτός και αν είναι πομάκοι.
άποψη μου είναι ότι είτε κολλάνε στο θρήσκευμα είτε σε κάποια εθνική ταυτότητα κακό στους εαυτούς τους κάνουν.
Σε γενικές γραμμές, κάθε λαός που επιθυμεί το δικαιώμα αυτοπροσδιορισμού του μόνο κακό δεν κάνει. Πολλά παίζουνε από κει και πέρα, αυτό είναι το μόνο σίγουρο.
Στη "δικιά μας" περίπτωση, η πληθυσμιακή συνέχεια των Τούρκων κατα τη Θράκη έχει πολλά κενά, οπότε ευτυχώς τη γλιτώνουμε.
Η Τουρκία δε δείχνει και τις καλύτερες προθέσεις όσον αφορά το διαχειρισμό των μειονοτήτων εντός αυτής. Για την ακρίβεια, τις πάει πίπα-κώλο μέχρι να θαφτούν ως σκατά κάτω από το χαλί, και όλα αυτά σήμερα που έχει "ηρεμήσει" στα πλαίσια του εξευρωπαϊσμού, δλδ σκέψου τι γινόταν παλιά, οπότε μοιραία τίθονται ζητήματα ανταλλάγματος.
Η έννοια του "ανταλλάγματος" είναι indeed κρετίνικη, όμως επειδή ποτέ δε λύθηκε εθνικό ζήτημα αλλιώς, σε αυτά τα πλαίσια πρέπει με κάποιο τρόπο να κινηθείς, προκειμένου να εξασφαλίζεις ευημερία για όλες τις μερίδες του πληθυσμού που θέλει να απολαύσει το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού του, και φυσικά να μη ζήσει αποσχίσεις και πολέμους εκεί που δε χρειάζονται. Για τα υπάρχοντα δεδομένα (δηλαδή τον διαχειρισμό της ελληνικής μειονότητας) οι Τούρκοι της Θράκης δεν έχουνε και κανα τεράστιο πρόβλημα με τα δικαιώματά τους έναντι των Ελλήνων, ενώ δε στην προσπάθεια να τους αφομοιώσει το κράτος απολαμβάνουν άλλα προνόμοια (σχολές κλπ).
Ο όρος "Τούρκοι" και "Μουσουλμάνοι" δε μου λέει τπτ. Είναι στα πλαίσια των ισορροπιών που ανέφερα παραπάνω. Με την ίδια λογική όλοι οι Έλληνες της Τουρκίας λέγονται Rum (ρωμιοί) και όχι Yunan (δλδ έλληνες), δε μπορείς να κάνεις κάτι γι αυτό.
να κανω κανα σπλιτ;
για πες γι'αυτο
ναι, δεν ειπα οτι εχουν προβληματα, τις περισσοτερες φορες μονοι τους αποκλειονται απο τη συμμετοχη στα κοινα
απλα αναρωτιεμαι ποσο ηλιθιος πρεπει να ειναι καποιος, ωστε να γραψει ολοκληρο άρθρο "αγανακτησης", επειδη μια πολιτικος απο τη Θρακη δηλωνει τουρκαλα κι οχι μελος της μουσουλμανικης μειονοτητας και απαπα κηρυγματα ανθελληνισμου και πως το ανεχεται το ελληνικο κρατος και τετοια
Ενίθαρμον δεν έχει καν νόημα να ασχολούμαστε με γραφικότητες περι Ελληνισμού. Το θέμα, αν υπάρχει τέτοιο, είναι αποσχιστικές τάσεις και το από που τροφοδοτούνται και ποιοι (αμερικανοί) θα τις προωθήσουν και με τι κόστος στην πλειοψηφία του λαού. Ίσως η χ, ψ γραφική τουρκάλα να είπε μία μαλακία για την πάρτη της, ίσως να αποσκοπεί βαθύτερα, πάντως όταν το πρόβλημα γίνει σοβαρό δε θα είναι θέμα ελληνισμού, ορθοδοξίας και λοιπών γραφικοτήτων για τις οποίες κανείς δε νοιάζεται, αυτό θέλω να πω.
Θα είναι τόσο ηλίθιος όσο o Bahçeli στην Τουρκία που χτυπιέται για τις ονομασίες των πόλεων, ο οποίος έβγαλε και ένα 15άρι%. Δεν είναι τόσο περίεργο δα να υπάρχουν εθνικιστικά αντανακλαστικά, δεν είναι αυτά το πρόβλημα.
Ως πληθυσμιακή συνέχεια εννοώ μεγάλο ποσοστό τουρκικού πληθυσμού σε ελληνική περιοχή που συνδέεται εδαφικά με πόλεις με εξίσου μεγάλο ποσοστό.
πρέπει να σεβόμαστε τις αρχές της κάθε χώρας. Ανεξαρτήτως, αν αυτή η χώρα είναι φιλική, λιγότερο φιλική ή περισσότερο φιλική, αυτή η χώρα έχει αποφασίσει μια ονομασία. Δεν μπορούμε παρά να σεβαστούμε την ονομασία αυτής της χώρας. Τα άλλα –νομίζω το αντιλαμβάνεται ο καθένας– δεν είναι δημοκρατικά, είναι ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά μιας χώρας. Όπως και εάν επιθυμεί αυτή η χώρα να αποκαλείται, οφείλουμε να το σεβαστούμε.
Δήλωση στο ευρωκοινοβούλιο του Καρατζαφέρη για το Ιράν.
Δεν πάτε να σώσετε καμιά χελώνα-χελώνα λέω γω.
δες το έντιτ
Συγχαρητήρια Candiru, με άδειασες. Τι στον πούτσο πας να παραλληρίσεις, δε θα καταλάβω ποτέ τη λογική σου. Αν περιμένεις να κρυφτώ στο λαγούμι μου επειδή μόλις αποκάλυψες τον κρυφοφασισμό μου, ατύχησες.
Δηλαδή, ήμαρτον, είσαι ΤΟΣΟ άστοχος, δεν υπάρχει αρχή και τέλος στη σκέψη σου. Ίδιο πράγμα Μακεδονία-Περσία; Ίδιο πράγμα η πολιτισμική ταυτότητα του καθενός; Ίδια αιτήματα έχουνε; Ίδιους συμμάχους; Ίδιο πολιτικό πλαίσιο στο τι συμβαίνει; Και αν ναι, περιμένεις τον χ,ψ Καρατζαφέρη για να ετεροπροσδιοριστείς για άλλη μία φορά (λες και η άποψή ενός ακροδεξιού πελλοπονήσιου θα αλλάξει τα τεκταινόμενα παγκοσμίως); Εγώ αυτό το λέω μιζέρια, αντί να επιστρατεύεις παιδικά αντανακλαστικά για να πάρεις θέση, καλύτερα να αποκτήσεις τη δική σου οπτική των πραγμάτων.
αυτό που λέει είναι απόλυτα σύμφωνο με τις διεθνείς διακυρήξεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ισχύουν παντού χωρίς εξαιρέσεις. Ομως ο καραγκιόζης δύο μέτρα και δύο σταθμά, γιατί δεν το παίρνει στη διεθνή σκηνή να αρχίσει τα φασιστικά του. Αλλά ο Τρεμόπουλος δεν υποστηρίζει τίποτε παραπάνω από αυτό εδώ με καθολική ισχύ εννοείται.
'πρασινες θεσεις εργασιας' λεει
ΛΟΛ
υπάρχουν μουσουλμάνοι έλληνες, μουσουσλάμοι τούρκοι και μουσουλμάνοι πομάκοι γενικώς.
γενικά πάντως η όλη μαλακία με τις μειονότητες μου τη δίνει λίγο. δηλαδή τι, οι έλληνες στην αστόρια είναι μειονότητα; άμα πάω εγώ στου βανουάτου με τα ξαδέρφια μου, είμαστε μειονότητα αρκάδων; ποιο το όριο; ποιο το νόημα; γαμώ τη κύπρο όλη.
Ναι, αλλά η μουσουλμανική μειονότητα έχει φάει σκατά με το κουτάλι από εμάς εν αντιθέσει με τους έλληνες της Αστόρια.
η μουσουλμανική όχι, η τουρκική ναι.
Ναι, αλλά οι έλληνες στην αστόρια είμαστε πολιτισμένοι, εργατικοί και έξυπνοι σαν φιξξερς, αυτοί είναι βλάκες, απολίτιστοι, βρωμάνε κιόλας και -σε αντίθεση με μας- πιστεύουν σε ένα φασίστα, σεξιστή, μισαλλόδοξο και αιμοσταγή θεό που μας μισεί και θέλει το κακό μας.
βασικές αρχές προλεταριακού διεθνισμού:
1) οι μειονότητες πρέπει να είναι ελεύθερες να μορφωθούν, να εκλέξουν να προκόψουν σα φίξξξερς και τα πάντα όλα εκτός από το....
2) να παραβιάσουν τα σύνορα - να έχουν τέτοιου είδους διεκδικήσεις και είναι βασικό να μη γίνονται τέτοιες πίπες γιατί η ιστορία κάνει κύκλο και γυρνάμε στο 1914 χωρίς να προβλέπεται 1917.η εργατική τάξη ούτως ή άλλως γράφει στο μπέο τα εθνικά σύνορα γιατί δεν ορίζουν τη δικιά της ιδιοκτησία αλλά των αφεντικών της!!!1
3) μια μειονότητα, θρησκευτική ή μη, ζει με φαντάσματα στο μυαλό της, της θρησκείας, της εθνικότητας, της αγίας πέπης κτλ.όσο αυτά επιβιώνουν μακριά απο κει που ανήκουν (= σε μια ξένη χώρα που σκέφτεται αλλέως) τόσο πιο αντιδραστική γίνεται η μειονότητα σε σχέση με τον κόσμο που την περιβάλλει, εκτός αν φερθεί λογικά και προσαρμοστεί και είναι πάντα καλύτερα να συμβαίνει αυτό αν και δεν φταίνε πάντα οι άνθρωπες που αν δεν γράφει το διαβατήριο σου λακωνία δεν μπαίνεις γιατί...
4) στον καπιταλισμό όλες οι μορφές διαχωρισμού χρησιμοποιούνται ώστε να πηδάνε οι αστοί τους εργάτες και όχι αντίθετα ή και από πιουρ μαλακία όπως στην θράκη που οι περισσότερες πεφωτισμένες κυβερνήσεις από το 22 και μετά κατηγόρησαν τόσο πολύ αυτούς τους φτωχομπινέδες ότι είναι βρωμοτούρκοι μέχρι που αυτοί βαρέθηκαν τους μαλάκες έλληνες και αποφάσισαν να γίνουν βρωμοτούρκοι ώστε να μην τους κατηγορούν άδικα.
5) η υγιής ενσωμάτωση, το γαϊτανάκι, ο αντιρατσισμός φάση ποδήλατο τζίβα μάνου τσάο και όλες αυτές οι παπαριές είναι καλύτερα από το τίποτα αλλά δεν κλάνουν μια μπροστά στην όμοια ταξική συνείδηση ανόμοιων άνθρωπων για να φάνε βραστούς τους αστούς.
6) πολλή δημοκρατία μέχρι στιγμής αλλά η θρησκεία είναι το όπιο του λαού.
7) ένας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός.
Κοίτα όμως, προλεταριακά δεν ορίζεται η έννοια της μειονότητας. Το 3 δλδ, είναι ουσιαστικά η μη συνειδητοποίηση του προλεταριακού ρόλου, κάτι που είναι αρκετά κεντρικό. Ακόμα πιο κεντρικό, κι εδω θέλω την προσοχή ιδίως σταμ κι έτσι, και όχι σχολιάκια κυπροειδη, είναι ότι στα πλαίσια της ίδιας της αστοκεντρικής ευρώπης οι μειονότητες ελευθερώνονται από τα "φαντάσματα", έρχονται δηλαδή πιο κοντά στην προαναφερθείσα συνειδητοποίηση. Η διαχείρηση αυτής της πραγματικότητας έρχεται στα χέρια των κοινωνικών συνδικαλιστικών και πολιτικών φορέων. Και έτσι στη θράκη υπάρχουν κάθε είδους μουσουλμάνοι, τουρκοί σεκουλαριστές και μετριοπαθείς ή όχι ισλααμιστές, πομάκοι στα πρόθυρα τουρκοποίησης και εδώ ανοίγει κι άλλο ένα παράδοξο, και πολλοί άλλοι.
Αν τώρα ο εθνικισμός του καθενός συγκρούεται με την εξωκοινωβουλευτικής σύλληψης κομμουνιστική και όχι αναρχική διεθνιστική διάθεση, ας διαβάσει το ανοιχτό γράμμα του Ζαχαριάδη και ας τραγουδίσουμε όλοι μαζι για τον πατερούλη.
st' arxidia mas re mpakalh
Χμ, οντόπικ, μάλλον για ανταρσύα το βλέπω τελικά, πολύ θολό το τοπίο στο σύριζα και δε χρειάζεται και επιβράβευση. Μαλακία θα είναι να μη βγουν βουλή (αν και πιστεύω μετά το debate το έχουν άνετα), αλλά ίσως κι ένα τέτοιο ενδεχόμενο να αποβεί θετικό μεσοπρόθεσμα.
ψήφο στους ikonoklast(s) λοιπόν!
έντιτ: στο πασοκ στην ουσία..
Έλα, είναι καλό παιδί.
ναι το ξέρω και είναι πολλοί σαν αυτόν.
από σύριζα το γύρισες γιατί πιστεύεις ότι παίζει να συνεργαστεί με πασοκ για αυτοδυναμία;
Όχι, απλά έχω ξενερώσει με τις αντιδημοκρατικές εσωτερικές διαδικασίες, με την ως τώρα άρνηση να οργανωθεί με συμμετοχή από κάτω και εν μέρει με λαϊκισμούς Τσίπρα, δεν ξέρω, αλλιώς τονε θέλω τον σύριζα και, αν και θέλω να μπει βουλή, θετικό θα είναι, δε νομίζω πως θέλω να πω και μπράβο για τη σημερινή μορφή του. Με καλό αποτέλεσμα είναι πιο δύσκολη η απόφαση της διάσπασης (που είναι βέβαιο ότι θα έρθει αν προχωρήσουμε στο σύριζα των μελών του, αλλά είναι και η μόνη υγιής λύση).
α κι επίσης με ενδυνάμωση ανταρσύα νομίζω ότι θα είναι πιο σαφές ότι θέλουμε αριστερό σύριζα κι όχι γιαλατζί
Πάντως εμένα μου φαίνεται ότι αυτά που αναφέρεις σαν καινούρια χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ακριβώς αυτα που εκφράζει η ανταρσύα, δηλαδή κανενός είδους δημοκρατική οργάνωση, εκτός από κάποια λαικιστικά συνέδρια/διήμερα κι έτσι. Το να σπάσει ο συριζα θεωρώ ότι θα γίνει είτε μπει στη βουλή είτε όχι, απλά θεώρησαν λογικό να μην το κάνουνε ΄τωρα, μέσα στις εκλογές, οπότε και να μην μπουν στη βουλή με τίπτα. Άρα εγώ νομίζω ότι μη ψήφος στο σύριζα όχι για προγρασμματικές ή δομικές διαφωνίες δεν έχει νόημα.
Άφησες απ'έξω το τελευταίο μου ποστ, είναι και πολιτικό το θέμα. Ναι μεν συμφωνώ με την πλειοψηφία, όμως υπάρχει και η ανανεωτική μειοψηφία στην οποία έχει επιτραπεί, στο όνομα της ενότητας, να λέει ό,τι θέλει - και η ανακοίνωσή τους πριν 2 βδομάδες αυτό έλεγε, ότι θα κατέβουν στις εκλογές "με το δικό τους ξεχωριστό λόγο", δηλαδή ουσιαστικά πολιτικά εκτός της εκάστοτε γραμμής σύριζα. Εμένα τέσπα με νοιάζει να δημιουργηθεί μια αριστερά πέρα από μικροκομματισμούς, που θα αντανακλάται το όραμά της για την κοινωνία πρωτίστως στην ίδια της τη δομή (πού πας να υπερασπιστείς τη δημοκρατία όταν εσωτερικά λειτουργείς πιο αντιδημοκρατικά απ'το πασόκ πχ) και που θα έχει ξεκάθαρο αριστερό λόγο, πέρα από συνεργασίες και κυβερνητισμούς που μπορούν να έχουν μόνο άμεσα οφέλη (πιθανότατα δε μόνο προσωπικά) και μάλλον μεσοπρόθεσμα θα είναι καταστροφικά, αφού απλώς θα αναιρέσουν την όποια εμπιστοσύνη του κόσμου στην αριστερά. Αργά ή γρήγορα ο καπιταλισμός θα έρθει στα όριά του, το αν θα το εκμεταλλευτούμε έχει να κάνει σχεδόν αποκλειστικά με τη δυνατότητα της αριστεράς να προτάξει μία σοβαρή και σαφώς δικαιότερη σύγχρονη εναλλακτική.
Δε με νοιάζει εν τέλει αν αυτό θα έρθει από το σύριζα ή την ανταρσύα ή κάτι νέο, αν ο σύριζα συνεχίσει με ανανεωτικούς δεν το βλέπω να επιβιώνουν και οι λίγες ελπίδες που έχω για το εγχείρημα, οπότε πάμε γι'άλλα - άλλωστε φαντάζομαι το ίδιο θα κάνουν και αρκετές συνιστώσες και ανένταχτοι.
παντως ειναι παρα πολυ ενδιαφερον που η ανταρσυα τρωει παρα πολυ κριτικη για τη "δυναμικη" της ενω τον συριζα αντιθετα η πλειοψηφια τον ειχε δει με πολυ καλο ματι τοτε! μπαμπη εχω χασει επεισοδια για το μπακαλικο σου, κι ετσι δεν ξερω που βοσκεις, θα χει ενδιαφερον αν μας ξαναθυμιζες! δυστυχως για την ανταρσυα ουτε μεσα σε ενα χρονο απο την ολη ιστορια δημιουργιας της βρεθηκε συντομα σε 2εκλογικες αναμετρησεις! εμεις ειμαστε αισιοδοξοι για την παραπερα πορεια κι οποιες ατελειες και δυσλειτουργιες θα την κανουν σιγα σιγα, οπου αληθεια ειναι οτι μεσα σ'αυτο το μικρο χρονικο διαστημα εχει δειξει πολυ καλα στοιχεια μεσα απο τη συμπραξη "διαφορετικων" οργανωσεων!
δραγονλορδ, η ανταρσύα μπορεί να είναι ή να μην είναι διάφορα, οπωσδήποτε δεν είναι lobby για έναν άλλο σύριζα και η ψήφος σου δε θα λειτουργήσει όπως τη θες δηλαδή.εδώ πάμε για άλλα πράγματα, όποιος πιστός.
για τι πράγματα πάτε γκρίφιθ;