Συνοπτικά, ήταν πλέον αναπόφευκτο να μας δείξουν το Fountain εκεί στη μέση, όσο και αν θέλαμε να μην εμπλακεί σε τέτοια νερά το Lost. Η αρχική σκηνή ήταν λίγο σκατά, αλλά μετά το συνήθιζες. Στο θέμα του Richard, νομίζω πως, και θεωρώ ότι, δεν είναι ο διάδοχος του Jacob, αν και ξεκάθαρα μπορώ να βγω λάθος. Ο Richard δεν μπορούσε να δει τον μικρό Jacob στον περίπατο που έκανε με τον καπνολόκ, ενώ ο Desmond μπορούσε. Ο Desmond πάλι, από Αγρίμι που ήταν στον Widmore, μόλις έκανε το λιποθυμικό Άλμα μεταξύ των συμπάντων, μετατράπηκε σε έναν γαλήνιο και καλοκάγαθο τύπο, που είχε μέσα του μονάχα φως και όχι σκότος. Δεν είμαι πεπεισμένος για το αν ο Jack θα είναι ο διάδοχος. Και πιστεύω πως η επανάληψη της σκηνής ήταν περισσότερο για να μας δείξουν το "our own adam and eve" του John Locke, παρά για να μας πουν "να ποιά ήταν τα πτώματα". Που φυσικά και πάλι ουδείς μπορούσε να είχε καταλάβει πριν το επεισόδιο, οπότε υπό αυτή την έννοια, έχουμε κάτι νέο. Μέχρι προηγουμένου επεισοδίου, εγώ πίστευα πως επρόκειτο για Bernand-Rose πχ, θα έστεκε με τα τότε δεδομένα.
Αν ισχύει αυτό που λένε εδώ και χρόνια οι παραγωγοί, πως δηλαδή Όλο το Lost εξηγείται στην πρώτη season (και δη, στο πρώτο επεισόδιο), πιστεύω πως για 2' του τελευταίου επεισοδίου, είχαμε μια μικροταύτιση του Man of Science/Man of Faith διπόλου.
Πρέπει να μάθουμε αν ΤΟ ΦΩΣ και ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ είναι το ένα και το αυτό ή συμβολίζουν κάτι εντελώς διαφορετικό.
Ο Jacob ρωτάει τη μάνα του αν θα πεθάνει σε περίπτωση που μπει στο ΦΩΣ ΣΤΟ ΤΟΥΝΕΛ. Εκείνη του λέει πως θα βρει χειρότερα πράγματα από θάνατο. Ο MIB μπήκε μέσα και απόθανε και τέλος. Ο καπνός απελευθερώθηκε για πρώτη φορά; Και γιατί έχει τον ίδιο διακαή πόθο να φύγει, όποια μορφή και αν πάρει;
Μήπως πέθανε απλά το σώμα του MIB και όλα τα θέλω του, οι εμπειρίες του, όλα, μεταφέρονται στον εκάστοτε Christian Sheppard και John Locke; Και ποιός έφτιαξε τελικά τον ΤΡΟΧΟ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ;
Και πως αλλάζει μορφές ο καπνός; Ας πούμε από Christian σε Locke; Κάπου είχε αναφερθεί πως είναι "εγκλωβισμένος" στον Locke.
Ποιοί είναι αυτοί οι κανόνες τελικά;
Θα ήθελα η πλοκή των oceanics να είχε σταματήσει μεχρι και πριν το διπλό επεισόδιο, και για διπλό να μας έδειχναν μια extended (και κάπως σοβαρότερη/πληρέστερη) εκδοχή τούτου, αλλά μάλλον πάνε για το Μεγάλο Φινάλε.