Quote:
Originally Posted by Phantom Duck
Σοβαρέψου άμεσα.
Και για τα δύο.
Printable View
Quote:
Originally Posted by Phantom Duck
Σοβαρέψου άμεσα.
Και για τα δύο.
Το όλο θέμα με την βία είναι ενάντια σε ποιον στρέφεται. Προφανώς η λογική καίω το αμάξι κάποιου για να βγει από το κλουβί του είναι λάθος. Επίσης είναι και από τις πρακτικές που εφαρμόζεται λιγότερο από όλες τις πρακτικές που χρησιμοποιούν οι αντιεξουσιαστές αλλά και αυτή που προβάλλεται περισσότερο. Η βία για μένα είναι δικαιολογημένη όταν στρέφεται ενάντια στους εξουσιαστές.
Μερικές φορές είναι η απλή έκφραση οργής κάποιου προς αυτούς που τον γαμάνε. Παρά το γεγονός ότι μπορεί να μην καταφέρνει τίποτα το ουσιαστικό με αυτόν τον τρόπο εμένα μου φαίνεται απολύτως φυσιολογικό και ανθρώπινο. Παράδειγμα: αν κάποιος πετύχει ξέρω γω τον λοχία του που όταν ήταν φαντάρος τον είχε γαμήσει και τον αρχίσει στις κλωτσιές εμένα μου φαίνεται υγιής αντίδραση. Μπορεί με αυτή την πράξη να μην βοηθάει να καλυτερέψει η ζωή των φαντάρων αλλά δεν θα τον λυπηθώ κιόλας τον λοχία γιατί άνθρωπος είναι και αυτός. Άλλο παράδειγμα μπορεί να είναι το σαμποτάζ στην δουλειά γιατί βαριέσαι να δουλέψεις, το σπάσιμο ενός πολυκαταστήματος γιατί είσαι εργάτης του τριτογενή και έχεις ζήσει στο πετσί σου τι πάει να πει εργασία στον τριτογενή κτλ.
Άλλες φορές η βία είναι αυτοάμυνα. Αντί ας πούμε να κατέβεις στην πορεία αποδεχόμενος ότι θα σε κυκλώσουν τα ΜΑΤ, παίρνεις μάσκα, παλούκι, γυαλάκια και φροντίζεις να πιάσεις το πεζοδρόμιο. Υπάρχει εξουσιαστική λογική απέναντι στα ΜΑΤ; Κάνουν συγκέντρωση στο (πρώην πια) πάρκο στην Πατησίων και σκάνε ασφαλίτες με φασίστες και αρχίζουν το ξύλο (http://athens.indymedia.org/front.ph...icle_id=980269). Αν οι κάτοικοι ήταν παραπάνω και είχαν την δυνατότητα να αντισταθούν και το έκαναν θα το έκαναν από εξουσιαστική λογική; (Σημείωση: Γενικά υπάρχει και η άποψη ότι όλες οι μορφές βίας απέναντι στην εξουσία είναι στην τελική αυτοάμυνα)
Άλλες φορές η βία, αυθόρμητη ή οργανωμένη, έχει σκοπό να πετύχει πράγματα. Το Δεκέμβρη έγινε κατάληψη της ΓΣΕΕ με διάφορους στόχους. Αν κάποιος εργατοπατέρας πιανόταν από την πόρτα και έλεγε όχι δεν μπαίνετε, θα έφευγε μαζί με την πόρτα (βία). Στην Ιταλία στα 60s μαζικά ο κόσμος έκανε έμπαινε στα supermarket και με την βία τα άδειαζε.
Άλλες φορές η βία είναι συμβολική με σκοπό να δείξει κάτι. Όταν σπας πχ μία βιτρίνα τράπεζας προφανώς δεν κάνεις ζημιά στα οικονομικά της τράπεζας. Καλά όχι τόσο καλό παράδειγμα αλλά νομίζω κατάλαβες τι εννοώ συμβολικό χτύπημα με σκοπό να αναδείξεις ένα ζήτημα.
Τα λέω αυτά γιατί δεν έχω καταλάβει αν διαφωνείς με την βία ή συμφωνείς και απλά λες ότι δεν θα έπρεπε να λέγεται κάποιος αναρχικός αν δεν είναι ειρηνιστής καθώς η βία είναι κατά την γνώμη σου εξουσιαστικός θεσμός. (καλά γενικά ότι γράφω απευθύνεται μόνο σε σένα απλά βαριέμαι να ψάχνω quotes από άλλους κτλ.)
Πάντως μπορεί με μια επιφανειακή ματιά να φαίνεται ότι όταν ασκείς βία σε κάποιον στην ουσία τον εξουσιάζεις αλλά κατά βάθος πιστεύω ότι απαιτείς και μάλιστα επιτακτικά αυτά που σου έχει πάρει. Υποθετικό εκτός χρόνου παράδειγμα: Έχουμε τον σκλάβους και τον αφέντη τους. Μαζική ανυπακοή είναι να βγουν οι σκλάβοι ειρηνικά με τα τραγουδάκια τους και να ζητήσουν από τον αφέντη να τους ελευθερώσει. Μαζική ανυπακοή είναι και να πάρουν τις κοσ(ι)ές και να σηκωθούν να φύγουν σφάζοντας όποιον προσπαθήσει να τους εμποδίσει. Το να απαιτείς από τον αφέντη την ελευθερία σου που σου έχει στερήσει δεν είναι κάτι εξουσιαστικό. Το να πεις εξουσιάζω τον αφέντη είναι εξορισμού άτοπο. Στην ουσία σου έχει πάρει κάτι που σου ανήκει (ελευθερία) και εσύ το παίρνεις πίσω.
Όταν λες λοιπόν ότι κάτι τέτοιο δεν επιβάλλεται νομίζω ότι κάνεις ένα λάθος. Δεν επιβάλλει κανείς σε κανένα να ζητήσει την ελευθερία του. Δεν επιβάλλει κανείς σε κανένα να παρακάμψει τους μεσάζοντες κτλ. Οι προσπάθειες "επιβολής" που βλέπεις δεν έχουν ως στόχο τους εκμεταλλευόμενους στο σύνολό τους αλλά τους εκμεταλλευτές. Επίσης δεν πιστεύει κανένας ότι με την βία και μόνο με την βία θα αλλάξει κάτι. Είπαμε και πριν ότι το βασικό είναι η αλλαγή νοοτροπίας. Η βία είναι απλά άλλο ένα μέσο. Αλλά συνδέεται άμεσα με την αλλαγή νοοτροπίας και προέρχεται από αυτή. Στο κάτω κάτω η βία που θα μπορέσει να ανατρέψει το υπάρχων σύστημα θα πρέπει αν είναι μαζική μιας και το κράτος υπερέχει στο επίπεδο της βίας και "ποιοτικά" και "ποσοτικά". Η βία που ασκείται τώρα δεν έχει την δυνατότητα να κάνει κάτι τέτοιο. Απλά μας βοηθάει να προστατευόμαστε και να πετυχαίνουμε κάποια πράγματα.Quote:
Originally Posted by Dragonlord
Ελπίζω να καταλαβαινόμαστε γιατί έχω παρατηρήσει ότι στο internet έχω ένα γενικό πρόβλημα αντίληψης :) . Τελικά εσύ σε ποιο ακριβώς σημείο διαφωνείς με την βία;
Επειδή όλο και κάποιος θα θέσει το θέμα "συκοφάντηση των αγώνων μας" , ας τολμήσει να το κάνει και απειλώ πως θα επανέλθω! Αυτό το post είναι ήδη σεντόνι..
Λολ, σιγά μην σου δώσουμε βούτυρο στο ψωμί κατηγορώντας σας για "συκοφάντηση των αγώνων μας". Κανάς κνίτης μπορεί. Κριτική απο μαρξιστική και αριστερή σκοπιά στην αναρχία μπορώ να κάνω από πολλές πλευρές, τόσο στην αντίληψη, όσο και στη δράση σας (ίσως απαντήσω στο ποστ σου όταν δεν βαριέμαι). Πάντως δεν ξέρω για σένα, αλλά αν μου πει ένας απλός φοιτητής ή εργαζόμενος -με όχι τόσο γαμάτη εξεγερμένη συνείδηση- οτι δε γουστάρει να γίνουν μπάχαλα γιατί δε θέλει να διαλυθεί η πορεία ή γιατί φοβάται μην του την πέσουν τα ΜΑΤ και τον δείρουν (δεν είναι όλοι 20άρηδες να τρέχουν και να χτυπιούνται), θα το σκεφτώ πολύ σοβαρά. Η συνείδηση του κόσμου που κατεβαίνει σε μια πορεία ούτε ενιαία είναι (υπάρχουν πολλά επίπεδα συνειδητότητας), ούτε χωρίζεται με μπετό σε "εξεγερμένη" και "προσκυνημένη", ούτε αναπτύσσεται γραμμικά, π.χ. μετά το Δεκέμβρη που πέταξαν 10.000 πέτρα αυτοί θα συνεχίσουν να αγωνίζονται, "τίποτα δεν θα ναι ίδιο" κλπ. Αυτό αφ'ενός για να καταδείξω οτι πολλές φορές αναρχικοί/αντιεξουσιαστές/μπαχαλάκηδες αντικειμενικά καπελώνουν τον κόσμο όταν αρχίσουν να σπάνε (και δε μιλάω για την 1η βδομάδα των Δεκεμβριανών που ήταν ειδικές συνθήκες αλλά γενικά) και να αλλάζουν τη φυσιογνωμία της διαδήλωσης/δράσης όπως αυτή τη θέλει η πλειοψηφία του κόσμου. Αφ'ετέρου για να καταλάβουμε οτι η πάλη για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ της σημερινής κοινωνίας (όχι απλά την υποκειμενική άρνηση της) είναι μακροχρόνια, με υφέσεις και εξάρσεις, γίνεται σε πολλά επίπεδα κι όχι απλά στο δρόμο, και κυρίως απαιτεί ΠΟΛΙΤΙΚΟ αγώνα, ένα από τα μέσα για τον οποίο είναι ΚΑΙ η βία (όχι άκριτα και με αποθέωσή της βεβαίως).
Πολύ αργά για να συνεισφέρω κάτι σοβαρό στη συζήτηση υποθέτω αλλά έτσι όπως μιλούν όλοι για τη βία σε σχέση με την αναρχία λες και πρόκειται για συστατικό της, είτε θέλουν να ασκήσουν κριτική η να εκφράσουν την έγκρισή τους, μου φαίνεται ότι θέτουν το ζήτημα της κριτικής του "αναρχισμού" σε τελείως λάθος βάσεις.
Όσο για το ότι κάποιοι βλέπουν τη χρήση βίας ως άσκηση εξουσίας κι έτσι τη θεωρούν αντιφατική, δεν το καταλαβαίνω. Η βία μπορεί να είναι αμυντική και απελευθερωτική, ανάλογα με το που στρέφεται. Αν σπάσω μια κάμερα πχ, τι είδους αντιφατική πράξη εξουσίας είναι αυτή; Αν πετάξω μία μολότωφ πάνω σε ματατζήδες που ετοιμάζονται να δείρουν μαθητές ή συνταξιούχους, θεωρώ ότι παράγω τόσο δίκαιο όσο ο ματατζής θεωρεί ότι προστατεύει κάποιο έννομο αγαθό.
Σαν ιδεολογία καθαρά, η αναρχία έχει να κάνει με την αντίθεση στην κρατική εξουσία. Ο μόνος λόγος που μιλάμε για "βία η μή βία", ή πού πρέπει να εστιάζει και τι να μην αγγίζει, είναι επειδή το υπάρχον καθεστώς είναι εκ διαμέτρου αντίθετο σε τέτοιες ιδεολογίες, διώκωντας ακόμα και το φρόνημα και βάζοντας τον αναρχικό σε μία λογική αντίστασης ενάντια σ'αυτό που ορθά θεωρεί κατά τη γνώμη μου ψεύτικη δημοκρατία. Αλλιώς θα μπορούσαν να υπάρχουν πολιτικοί εκφραστές της και να κρίνει ο καθένας τις θέσεις τους ελεύθερα. Στην ελλάδα τώρα που αυτά ακούγονται τρελλά, είτε κάποιος θεωρεί τη βία απαράδεκτη ή κάνει διάκριση σε αθώους και ενόχους ή σε ενέργειες που θα υποστήριζε ο λαός η όχι, οποιαδήποτε κριτική αφορά τους ανθρώπους που την ασκούν και πάλι πρέπει να γίνεται σε σχέση με την πλευρά που χτυπούν. Η σύγχυση αναρχίας και υποστήριξης βίαιων μεθόδων γίνεται χειρότερη γιατί ακόμα και αυτοαποκαλόυμενοι αναρχικοί δεν κάνουν αυτή τη διάκριση καμιά φορά. Άλλοι δε θεωρούν καν την επανάσταση απαραίτητη προυπόθεση για να στραφεί μια κοινωνία στην αμεσοδημοκρατία, που είναι ουσιαστικά ο στόχος. Προσωπικά νομίζω ότι ο αναρχικός πρέπει να αναλύει τηυ υπάρχουσα κατάσταση και να βλέπει που θέλει να πάει, να προσεγγίζει τα πράγματα με επιστημονικές μεθόδους και να βρίσκει λύσεις κατά την εμφάνιση προβλημάτων αντί να βασίζεται σε προκαθορισμένα συμπεράσματα όπως πχ στο μαρξισμό. Πάνω στις ίδιες αρχές μπορείς να διατυπώσεις θέσεις για κάθε κομμάτι του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος, πχ με την απλή αρχή ότι κάθε μορφή εξουσίας που δεν μπορεί να αιτιολογηθεί με έγκυρα επιχειρήματα θα πρέπει να περιορίζεται, και ότι το φορτίο της αιτιολόγησης βαραίνει αυτόν που την ασκεί. Έτσι η αναρχία αποκτά τεκμηριωμένο πολιτικό λόγο απέναντι σε κάθε καθεστώς.
Όσο για το αν κάποιος που έχει επιλέξει την αντίσταση προσωπικά, θα πρέπει να χρησιμοποιεί βίαιες μεθόδους ή όχι, αυτό εξαρτάται από τις αρχές του πάνω απ'όλα. Αν είσαι κατά της θανατικής ποινής πχ δεν μπορεί να θέλεις να δολοφονήσεις ακόμα και τον χειρότερο φασίστα. Σε κάθε περίπτωση, αντίθετη θέση θα ήταν υποκρισία αυτού που την εκφράζει κι όχι του ιδεολογικού του φάσματος.
Δεν είμαι κατά της βίας υπο μορφή σαμποτάζ του κράτους εφόσον δεν χτυπά κανείς αθώους. Τα συμβολικά μ'αρέσουν αλλά είναι ανούσια. Αν πάντως κάποιος δεν είναι σε θέση να διακρίνει ποιά πράξη θα προκαλούσε επιδοκιμασία του λαού και ποιός επωφελείται από όσα κάνει, μάλλον δεν είναι για τέτοια (βλέπε επαναστατικούς αγώνες και λοιπούς καθυστέρες, αν είναι και αληθινοί). Σε κάθε περίπτωση θεωρώ απαράδεκτη την εκμετάλλευση της μαζικότητας μιας πορείας πχ για να γίνουν τέτοιες πράξεις με ασφάλεια. Αν είσαι μάγκας κάντες αποστασιοποιημένα, δεν μπορεί να δίνεις λαβή να αμαυρώνονται ιδέες και διεκδικήσεις άλλων εξαιτίας σου. Γενική αρχή της επαναστατικής δράσης πρέπει να είναι ότι αν στρέφονται οι ριζοσπαστικότεροι άνθρωποι της κοινωνίας εναντίον σου, κάτι κάνεις λάθος.
Διάβασα και τα δυο ποστ μαζεμένα!!!1
Σε κάποια σημεία διαφωνώ αλλά για να είμαι ειλικρινής δε θυμάμαι συγκεκριμένα, παραήταν μεγάλα ποστς και τα δυο.
Η βία προφανώς δε μπορεί να εκλείψει εντελώς, ειδικά σε περιπτώσεις αυτοάμυνας ενδέχεται να είναι και αναγκαία, με κάποιο μέτρο φυσικά. Αν κάποιος σου ρίξει μπουνιά π.χ. δε δικαιολογείσαι να τον σκοτώσεις και να επικαλεστείς αυτοάμυνα.
Μπορώ να δεχτώ επίσης και τη βία για συμβολικούς λόγους, με μέτρο κι αυτή εννοείται.
Αυτό που δε δέχομαι με τίποτα όμως είναι το "το κράτος μας γαμάει άρα είμαστε σε αυτοάμυνα και τα κάνουμε όλα πουτάνα".
Τι πα να πει "αυτοκίνητα για οδοφράγματα" και "παράπλευρες απώλειες" και άλλες τέτοιες μαλακίες που ακούγονται; Αν γουστάρετε επανάσταση και εξέγερση κάψτε τα δικά σας αμάξια και τα δικά σας μαγαζιά. Ακούγεται και ωραίο : "επαναστάτης έβαλε το αυτοκίνητο (το οποίο ακόμα πληρώνει) στη μέση του δρόμου και το έκανε οδόφραγμα". Γαμάτο ε; Και τίγκα στην ανιδιοτέλεια και το συμβολισμό. Αλλά δε το κάνει κανείς, μαλάκας είναι;
Η μόνη περίπτωση που θα δικαιολογούσα ακόμα και αυτά, θα ήταν αν επρόκειτο για λαϊκή εξέγερση, για κάτι μαζικό, π.χ. για αντίσταση κατά της Χούντας. Όταν ένας ολόκληρος λαός αντιδρά δε μπορείς να καταδικάσεις τον αγώνα του λόγω των παράπλευρων απωλειών. Των πραγματικά αναγκαίων απωλειών προφανώς, δεν είναι ανάγκη να γίνονται λεηλασίες ξερωγω στο όνομα της επανάστασης.
Αλλά στην περίπτωση των αναρχικών μιλάμε για μια απελπιστικά μικρή μειοψηφία, για μερικές χιλιάδες άτομα, στα οποία η μεγάλη πλειοψηφία (ο λαός) αντιτίθεται. Νομίζω είναι προφανές ότι ισχύει αυτό, άσχετα αν είναι καλό ή κακό. Κάντε ότι θέλετε, επαναστατήστε όσο γουστάρετε, αλλά το αμάξι μου αφήστε το ήσυχο, εγω θέλω τον φραπέ μου και το ΠΑΣΟΚ μου και την Έλλη Στάη μου, δεν έχετε δικαίωμα εσείς να μου το στερήσετε, αυτή είναι η επιλογή μου. Εγώ θα αποφασίσω αν και πότε θέλω να επαναστατήσω, το να διαλύσετε το μαγαζί μου για να υποστηρίξετε τα πιστεύω σας είναι σαφέστατη άσκηση εξουσίας. Γαμήστε αυτόν που σας γαμάει, όχι εμένα.
Αν δεν έχει ήδη γίνει αντιληπτό απόσα έχω πει, η κύρια διαφωνία μου δε βρίσκεται στη θεωρία του αναρχισμού αλλά στις πρακτικές, έστω και μερίδας όσων δηλώνουν αναρχικοί. Ναι, είναι ωραία τα παραδείγματα με τους σκλάβους και το Σπάρτακο και τον Παπαφλέσσα και τα 101 σκυλιά της Δαλματίας, αλλά όλοι αυτοί επαναστάτησαν όντως κατά των εξουσιαστών τους, όσοι προκαλούν επεισόδια χωρίς συγκεκριμένο στόχο επαναστατούν κατά της λογικής και μόνο.
Σκάω σύντομα, απλά να πω ότι είναι απόλυτα θεμιτό να με κάνετε να καταλάβω ότι η Στάη είναι καριόλα και ο φραπές γιατομπούτσο, αλλά το να μου επιβάλλετε Ευαγγελάτο και φρεντοτσίνο είναι άσκηση εξουσίας, πώς να το κάνουμε.
http://www.thefurniture.com/store/im...81_sofa_lg.jpgQuote:
Originally Posted by Not_saved
Quote:
Originally Posted by Amnesiac.
:thumbsup:
[quote=House Of Low Culture]http://www.thefurniture.com/store/im...81_sofa_lg.jpg[/quote:1bseffzr]Quote:
Originally Posted by "Not_saved":1bseffzr
Εγώ με νομική, εσύ με παπαδοπετρα!!
CrippleHorse, η συζήτηση περιστρέφεται περί αναρχισμού και βίας γιατί από αυτό πιάστηκα και έκανα το thread, από αυτό που είπε η ladykiller "εμείς είμαστε υπέρ της βίας". Μια άλλη αντίφαση που μόλις σκέφτηκα, όταν λέν οι αναρχικοί "λευτεριά σε όλους όσοι είναι στα κελιά", και δε μιλούν για πολιτικούς κρατούμενους αλλά για όλους, και με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή είναι μέσα και ο δολοφόνος του Γρηγορόπουλου, ζητούν να λήξει η άδικη κράτησή του για να τον σπάσουν με την ησυχία τους στο ξύλο;
Amnesiac. Τα μαγαζιά είναι δικά μας. Εμείς τα φτιάχνουμε εμείς, εμείς τα δουλεύουμε, εμείς τα καθαρίζουμε και αν γουστάρουμε εμείς τα καίμε :) . Το ίδιο και τα προϊόντα που πουλάνε. Καταλαβαίνεις βέβαια πως δεν μιλάω για το ψιλικατζίδικο της γειτονιάς σου ε; Επίσης μπορείς εσύ να θες το ΠΑΣΟΚ σου και να το θεωρείς δικαίωμα σου να το έχεις αλλά το ΠΑΣΟΚ σου το φορτωνόμαστε και εμείς. Την καταστολή του εμείς την τρώμε, την αδικία που μοιράζει εμείς την ζούμε και τα λοιπά και τα λοιπά. Καταλαβαίνεις που πάει η κουβέντα δεν την συνεχίζω. Αυτή η άποψη πάντως μου θυμίζει αυτούς που έσκαγαν στα μπλόκα στα καταστήματα στην Ερμού την Κυριακή που είχαν ανοίξει και έκραζαν και έλεγαν ότι είναι φασισμός αυτό που κάνετε και εγώ θέλω να ψωνίσω και είναι δικαίωμα μου και τέτοια ωραία.
Dragonlord. Σοβαρά βλέπεις και εδώ μια αντίφαση;
Not_saved. Όταν δεν βαριέσαι εσύ να απαντήσεις στο δικό μου μπορεί και εγώ να απαντήσω στο δικό σου :) .
Ναι, η αλήθεια είναι ότι βλέπω μία.
Κατά τα άλλα, η άποψη που σχημάτισα από την όλη συζήτηση είναι η εξής: Συμφωνώ με τη βία ως αυτονόητη μέθοδο αυτοπροστασίας σε μια πορεία που θα στην πέσουν τα ματ πχ. Διαφωνώ με το να πάμε την έννοια της αυτοάμυνας τόσο μακριά μέχρι να πούμε ότι ο κάθε μπάτσος με καταπιέζει εξ ορισμού γιατί είναι μπάτσος, ας τον πλακώσω. Γιατί και μόνο από πρακτικής άποψης αν το δεις, πού θα οδηγήσει αυτό; Γιατί και τον μπάτσο με την ίδια λογική από την πλευρά του τον καταπιέζουν οι αναρχικοί, άρα να τους πλακώνει κι αυτός. Θυμήθηκα τώρα μια φορά που ήμουν κάπου στα 18-19, είχα μακριά μαλλιά και είχε έρθει ο άντρας μιας μακρινής μας συγγενούς στο σπίτι και ήταν αστυνομικός. Εγώ δεν είχα ιδέα τότε από τέτχοια πράγματα, άκουγα παουερμέταλ και μέχρι εκεί. Και με έπιασε ο τύπος όταν ήμασταν μόνοι μας και μου έλεγε "δε μας γουστάρετε ε; μας λέτε μπάτσους και καθάρματα, τα ξέρω", κι εγώ ήμουν σε φάση wtf τι έκανα τώρα. Το μίσος γεννά μίσος, η βία γεννά βία. Και όχι, δεν το λέω για να το χρησιμοποιήσετε ως επιχείρημα/δικαιολογία για τη δική σας βία (αφού έρχεται ως αντίδραση). Κύκλος είναι. Από τη βία της άμεσης αυτοάμυνας, δηλαδή το να μην κάτσεις να τρως ξύλο, μέχρι το "εμείς είμαστε γενικά υπέρ της βίας" υπάρχει τεράστια διαφορά. Δείτε το τόπικ με το κάπνισμα. Ο κάλκης λέει ότι αν απαγορευτεί το κάπνισμα στα μαγαζιά και δεν μπορεί να απολαμβάνει την μπύρα του με τσιγαράκι θα πάρει τα όπλα. Ένας φίλος μου παλιά, αντικαπνιστής, έλεγε ότι αν ποτέ πάθει καναν καρκίνο του πνεύμονα (ρουφάγαμε πολύ καπνό ως παθητικοί καπνιστές τότε, είναι αλήθεια) θα πάρει κανα όπλο και θα πυροβολεί όποιον βλέπει να καπνίζει σε δημόσιο χώρο. Και οι δύο, μέσα στο μυαλό τους, έχουν δίκιο. Προφανώς ήταν "που λέει ο λόγος" φάση, αλλά μιλάμε για τρόπο σκέψης - άσε που, αν δεν υπήρχε ο μπαμπούλας του κράτους/φυλάκισης, δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι κάποιοι δεν θα το έκαναν όντως θεωρώντας ότι αδικούνται και καταπιέζονται - ίδιο σκεπτικό με το οποίο κάποιοι τάσσεστε υπέρ της βίας ως αυτοάμυνας γενικά προς ό,τι θεωρούμε ότι μας καταπιέζει. Όχι ότι διαφωνώ ότι μας καταπιέζουν το κράτος, οι πολυεθνικές και οι τράπεζες ε. Απλά, δε συμφωνώ με τη βία γιατί δε θέλω να το δει έτσι και κάποιος εθνικόφρων πχ που θεωρεί ότι καταπιέζεται από τους μετανάστες όταν κυκλοφορεί στην Αθήνα και δεν ακούει ελληνικά. Και μη μου πείτε "ναι αλλά αυτός είναι φασίστας και καθυστερημένος ενώ εμείς έχουμε δίκιο!". Κι εγώ πιστεύω ότι έχουμε δίκιο, αλλά αν πας να το επιβάλεις με τη βία, κάπου εκεί ξεκινά ο φασισμός.
Ουφ όμως ε.Quote:
Originally Posted by rage for order
Σόρρυ που απαντάω έτσι, θα μου βγει και η ρετσινιά του πασόκου, είμαι σίγουρος γι'αυτό, αλλά πραγματικά διαβάζεις ό,τι θες να διαβάσεις από τα ποστς μου. Δεν υπάρχει τρόπος επικοινωνίας, πιθανότατα κάνω εγώ κάτι λάθος, δε λέω ότι φταις εσύ.
πριν είχα χτυπήσει ντεπονάκι και ένιωσα για λίγο. τώρα πρέπει να έχω 39 και χαόνομαι όταν διαβάζω πολλά. έχω την εντύπωση πάντως ότι λέμε τα ίδια πάλι. τεσπα θα το ξαναδιαβάσω αργότερα
Amnesiac το κατάλαβα ότι το πασοκ ήταν παράδειγμα. νομίζω κιόλας το είπες και πριν στο τοπικ ότι το θεωρείς για τον πούτσο. το πασοκ το χρησιμοποίησα σαν παράδειγμα όπως το χρησιμοποίησες και εσύ όταν είπες εγώ θέλω το πασοκ μου κτλ κτλ. την λογική από πίσω σχολιάζω..