Πρώτα πρώτα δεν ξέρω γιατί, αλλά και κάποιες ακόμα συμβουλές μου δεν ποσταρίστηκαν μάλλον λόγω ατελούς copypaste: Συμπληρώνω:
Το βούρτσισμα των δοντιών δεν είναι πανάκεια διότι χρειάζεται και νήμα, γιατί η βούρτσα δεν πάει παντού, επίσης η οδοντόκρεμα με την καυτή γεύση φρεσκάδας σου δίνει την λανθασμένη εντύπωση ότι τα δόντια σου καθαρίζουν σε πολύ λιγότερο διάστημα από αυτό που προτείνουν οι οδοντογιατροί των τουλάχιστον 5 λεπτών βουρτσίσματος.
Επιπλέον, το χάλασμα των δοντιών εξαρτάται από πάρα πολλούς άλλους παράγοντες, όπως ιδιόμορφη ανάπτυξη, θέση και κατασκευή των δοντιών και χαρακτηριστικών της στοματικής κοιλότητας, οξύτητα του σάλιου, είδος διατροφής, κάπνισμα, ένταση στα σαγόνια (πχ αν σφίγγεις ή τρίβεις μεταξύ τους συχνά τα δόντια σου λόγω χαρακτηρολογικών ή άλλων αιτιών) κλπ.
.............
Οσο για τον χασάπη που ξεφεύγει από την ειδικότητά του πλέον και μπαίνει σε άλλα χωράφια έχω να του πω ότι και εγώ και αρκετά ακόμα άτομα που είχαν αμυγδαλές ή παραμελημένα χαλασμένα δόντια πάθαμε ζημιά, εγώ στα νεφρά (ευτυχώς το ξεπέρασα τελείως), μια 15χρονη στον εγκέφαλο, μια 10χρονη στην καρδιά και ένας μεσίληκας, αθλητής κιόλας, στην καρδιά από στρεπτόκοκκο. Μάλλον ο κίνδυνος είναι αρκετά μεγάλος για να τον αγνοήσεις, αφού μόνο στον δικό μου κύκλο είχαμε τόσα περιστατικά.
Και φυσικά κάνει πάλι την διάγνωσή του, χωρίς καν να ρωτήσει άμα η τερηδόνα που αναφέρει ο ντενίζ είναι διάγνωση του οδοντογιατρου του ή δική του παρατήρηση χρωστικών ή πέτρας στα δόντια του. Βέβαια η τερηδόνα όταν αρχισει να χαλάει το δόντι δεν έχει απαραίτητα σκούρο χρώμα, αλλά μπορέι να έχει και πιό λευκωπό απότην αποσάθρωση της αδαμαντίνης. Μετά μπορεί να αναπτυχθεί πέτρα και άλες ουσίες.
Αν είναι Θεσσαλονικιός μπορώ να τον συστήσω σε ομοιοπαθητικό οδοντίατρο να του αλλάξει κιόλας όλα τα αμαλγάματα με πολύ προσεκτικότερο τρόπο από τους συμβατικούς που τα τροχίζουν σκορπώντας σε όλο το στόμα τοξική μεταλλική σκόνη η οποία αφομοιώνεται και επικάθεται στους ιστούς πιό εύκολα από ότι αν καταπιείς ολόκληρο το αμάλγαμα και επιπλέον χρησιμοποιεί ομοιοπαθητικά φάρμακα και βότανα για την θεραπεία μολύνσεων.
Οσο για την σύνδεση με πλεομορφισμό, κλπ, πολλά παθογόνα μικρόβια μπορεί να τα έχουμε σε πολύ μικρές ποσότητες, που βρίσκονται σε ισορροπία με πάρα πολλά άλλα παθογόνα ή μη (κατ’ αναλογία με ένα οικοσύστημα, terrain στην γλώσσα του πλεομορφισμού, για να μην αναφέρω και μεταλλάξεις μεταξύ τους, μια και οι μικροοργανισμοί είναι πού πιό ευμετάβλητοι από τους πιό οργανωμένους), απλώς μπορεί να αναπτυχθούν ραγδαία και σε προσβάλλουν όταν δημιουργηθούν οι κατάληλες ευνοϊκές προϋποθέσεις για αυτά (πάλι αναλογία με οικοσύστημα όπου λόγω αλλαγών στους δείκτες του αλλάζει και η πανίδα και χλωρίδα), πχ χαλασμένο δόντι είναι εστία μολύνσεως και ευνοϊκος χώρος για την ραγδαία ανάπτυξη των στρεπτόκκοκων.
Χασάπη, ή γίνε οριτζινάλ χασάπης αν θες να διατηρήσεις επαφές με ζωοτομές, ή νοσοκόμα-αδερφή αν θες να διατηρήσεις επαφή με το χώρο της υγείας, διότι για γιατρός δεν μου γεμίζεις πλέον το μάτι.