wraio itan to asteio tou pictfork.
Printable View
wraio itan to asteio tou pictfork.
:wave:
Δεν ξέρω ρε παλικάρια σε ποια γενιά είμαι, αλλά θυμάμαι πίσω στο 97-98 που πήγαινα ακόμα λύκειο σε ένα κωλοχώρι να ψάχνω απελπισμένα σε cd (ή ακόμα και σε κασέτες) τα βασικά μεταλλάδικα ακούσματα. Ναι, τότε πραγματικά το αγαπούσα ότι αγόραζα, άκουγα και μου άρεσε, γιατί ήταν κάτι το σπάνιο και δύσκολο να αποκτηθεί.
Όταν με το καλό ήρθα Αθήνα έπεσα και αγόρασα κάμποσα cd που έκαναν 3 χιλιάρικα και ήθελα να τα έχω (και όχι μόνο), ενώ βρήκα και παλικάρια που μου έγραψαν διάφορα. Μετά ανακάλυψα και το internet και ξεκίνησα να κατεβάζω σιγά σιγά και μετά πολύ πολύ. Ύστερα ήρθε και η DSL και από εκεί που έπαιρνα 2-3 cd τον μήνα έχω καταλήξει να έχω κάτι τόνους mp3 και να παίρνω cd κάθε 2-3 μήνες (και τα 2 στα 3 είναι από προσφορές).
Μπορώ να καταλάβω ότι κάποιοι το θεωρούν "κακό" αυτό, αλλά δεν είναι απαραίτητο. Απλά όταν παίρνω cd ξέρω ότι είτε θα το έχω ακούσει και δε θα είναι πατάτα είτε ότι έχω κατεβασμένο κάποιο παλιότερο cd που άξιζε τα λεφτά του, οπότε παίζει το καινούριο να αξίζει πραγματικά. Αυτό που μου έχει λήψει βέβαια είναι το να παίρνω στην τύχη ένα cd από συγκρότημα που δεν ξέρω και να βγαίνει δισκάρα (πχ το Storm before Calm των Primordial ή το Helvete των Nasum) από την άλλη όμως χαίρομαι που μπορώ να ακούω πολλή μουσική, καθώς και μπάντες-διαμάντια που σιγά μην είχα πάρει είδηση.
Τα μεγάλα αρνητικά της "γενιάς των MP3" (στην οποία νομίζω ότι οριακά δεν ανήκω) είναι ότι:
α) γινόμαστε τεμπέλιδες. Αν ο δίσκος κατεβαίνει σε μια ωρίτσα... πού να τρέχεις; (ακόμα και σε κατεβαστήρι αν έχεις φτύσει αίμα να κατεβάσεις κάτι το εκτιμάς (πχ θυμάμαι πόσες μέρες κατέβαζα δισκογραφία Zao από κατεβαστήρι με dial-up - σε εποχές που δεν έρχονταν δίσκοι τους στο Ελλάντα)
β) δεν εκτιμάμε τους καλούς δίσκους. Εντάξει, ένας δίσκος είναι, υπάρχουν άλλοι τόσοι για κατέβασμα
γ) δεν προλαβαίνουμε να ακούσουμε όλα όσα κατεβάζουμε με την προσοχή που τους αξίζει. Στο τελευταίο δηλώνω ένοχος. Κάποτε ήξερα απέξω tracklisting των περισσότερων δίσκων της δισκοθήκης μου (και τους περισσότερους στίχους). Τώρα ίσως να ξέρω σε ποιον δίσκο είναι τα "σουξεδάκια" και αν (όσο για στίχους - εντάξει, πλέον δεν τους διαβάζω καν ούτε στα cd που αγοράζω).
Αν και νομίζω το πιο εκνευριστικό με τη "νέα γενιά" δεν έχει να κάνει με τα mp3, αλλά γενικά με το internet: over-hyping. Πέρα από τον κλασικό που κατέβασε τα 10 σουξεδάκια και χαίρεται (μεταλλάς που υπάρχει από τα αρχαία χρόνια της κασέτας) έχουμε και τον μεταλλά που διαβάζει έναν μεταλλοπατέρα να λέει πόσο πιο γαμάτη είναι η obscure εκείνη μπάντα που παίζει true/progressive/epic/drone/grind/post/gothic/black metal και τρέχει να ακούσει και να πει πόσο γαμάτη είναι, χωρίς να έχει ακούσει καλά ούτε Manowar, ούτε Queensryche, ούτε Helloween, ούτε Napalm Death, ούτε Celtic Frost ούτε Bathory και πάει λέγοντας. Αυτό νομίζω είναι και ο κάλος του μεταλλοπατέρα (καθώς και το ότι τα τόσα βυνίλια/cd που αγόρασε για να πουλάει μούρη του είναι πλέον άχρηστα).
Κλείνοντας, τα mp3 δεν είναι το κακό, στα μυαλά των μεταλλάδων είναι το πρόβλημα.
Η ημιμάθεια είναι χειρότερη απο την αμάθεια.... Θ αναλύσω αύριο πάω για ύπνο...Quote:
Originally Posted by phthoggon
Γαμάτο topic..
Έτσι. Να με βγάλεις άσπρο ε.
γελάω από τώρα.
Θα συνιστούσα οι αποπάνω γιούζερς να είναι περισσότερο προσεκτικοί.
Στο συγκεκριμένο τόπικ χάσαμε τον Άνγκμαρ, θα είναι κρίμα να χάσουμε και το ακατέργαστο διαμάντι που λέγεται Κόιλ.
Ας θεωρήσουμε ότι όλοι μας έχουμε μια τεράστια ψηφιακή δισκοθήκη.
Λοιπόν είναι γεγονός ότι ο άνθρωπος ακούει θεωρητικά από τα 20HZ-20Khz. Αυτή είναι μία τιμή η οποία πρακτικά δε ισχύει. Είναι ζήτημα αν κάποιος μπορεί να ακούσει πάνω απο τα 16-17Khz ανάλογα με την ηλικία, και την ''χρήση'' που έχει κάνει στα αυτιά του κατα την διάρκεια της ζωής του. (όσοι χρησιμοποιείτε ψείρες, discman, walkman , mp3 players δεν έχετε καμία ελπίδα πιστέψτε με) .
ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ:
Ο αλγόριθμος mp3 κάνει συμπίεση και αποκόπτει (χονδρικά πάντα για περαιτέρω επιστημονική ανάλυση googlάρετε) το εύρος συχνοτήτων το οποίο είναι αρκετά ψηλά ή αρκετά χαμηλά (ο ρόλος του αλγορίθμου κάνει δουλειά με βάση ψυχοακουστικά φαινόμενα, θεωρίες κβαντοποιησης, θεωρημα Nyquist bla bla bla)
ΠΡΑΚΤΙΚΑ:
ΑΝΑΛΟΓΑ με το frequency response των ηχείων που διαθέτουμε γίνεται και η αναπαραγωγή του Audio αρχείου. Με λίγα λόγια αν κάποιος είναι η πολύ λεφτάς η πολύ μερακλής και έχει σπίτι του τιποτα ηχέια Nautilus ή High End Monitor τα mp3 κάτω απο 320 kbps kai VBR του είναι άχρηστα γιατί το ηχείο θα αναπαράγει και τις κομμένες συχνότητες υπο την μορφή λευκού θορύβου.Απο την άλλη βέβαια θα ακούσει πάρα πολύ πληροφορία απο CD η οποία χάνεται στα συμβατικα home ηχεία. Πχ Οι dream theater έχουν κιθάρες στις μίξεις τους οι οποίες δεν ακούγονται στα συμβατικά ηχεία, οι Ulver είναι λες και ακούς καινούριο δίσκο κλπ....
Συμπέρασμα: Σε όλα τα HI END συστήματα το mp3 κάνει μπάμ. Αλλά για την δουλειά που το θέλουμε είναι ΟΚ. Για προβληματικά πιατίνια δεν φταίει το mp3 αλλά ο αλγόριθμος κωδικοποίησης και αποκωδικοποίησης που χρησιμοποιείται.
Σε καμία περίπτωση άνθρωπος που έχει κοινά ηχεία δεν μπορεί να παραπονεθεί για την ποιότητα του mp3 πάνω απο 192 kbps.
Αν υπάρχει ας μου στείλει pm να τον προσλάβω.
Πετροβολάτε όσο θέλετε όλα τα παραπάνω είναι σε γενικές γραμμές καθώς οι θεωρίες συμπίεσης είναι τεραστια κεφάλαια στην ψηφιακή θεωρία.
Και τέλος όσοι καταλαβαίνετε διαφορά στο σπίτι σας ενός mp3 τι διαφορά στο ραδιοφωνο την καταλαβαίνετε? Που εκεί το μέγιστο εύρος του FM (Frequency Modulation ειναι περι των 15 khz και λοίπου 5 ολόκληρα Khz?)
Ωραία, έχεις λοιπόν αρχίσει/τελειώσει ηχοληψία, συγχαρητήρια. Παρ' όλα αυτό δε σε απέτρεψε από το να πετάξεις μερικές τρομερές μαλακίες οι οποίες ελπίζω πραγματικά να μη σου έχει μάθει κανένας άλλος και ναι είναι προϊόν προσωπικής βλακείας (μελέτης).
Εντάξει ρε παλικάρι, τώρα τι να σου πρωτοαπαντήσω. Επειδή τυχαίνει να κάνω μείξεις και επεξεργασίες και τα σχετικά. Εκεί χρησιμοποιούμε ένα πράγμα που το λένε equalizer που λες, και το οποίο έχει ένα εύρος συχνοτήτων από 20 ως 20k Hertz, στο οποίο μπορούμε να επιλέξουμε να αυξήσουμε και να μειώσουμε την ένταση οποιοδήποτε μέρους των. Δηλαδή μου λες πως όταν εγω επιλέγω την περιοχή από 17k εώς 20k και καταλαβαίνω εύκολα διαφορά έχω υπεράνθρωπο αυτί ή υπερτρομερό χϊ φάι σύστημα??? τα σενχάιζερ τα eH 350 τα ακουστικά έχω, και μη φανταστείτε ότι είναι της ελίτ, 60 ευρουδάκια κοστίζουν!! θα ήθελα να σημειώσω εν κατακλείδι ότι αν έχεις την εντύπωση πως ένα οποιοδήποτε υγιές και κάτω των 60 ετών αφτι δεν ακούει γενικότερα πάνω από 16-17Hz απλά δεν έχεις ιδέα από ήχο και στη θεωρία και πρακτικά. μετά αφιερώνεις μία παράγραφο όσον αφορά το freq. response των ηχείων και μας λες για τα σκατένια ηχεία και ότι δε μπορεί η πλέμπα να ακούσει την audio πληροφορία στο όλο εύρος της!! ε τι έγραφα εγω ρε κεφτε κάτι σελίδες πριν? έγραφαQuote:
Originally Posted by Coil
"εχμ, ικονο, δε ξέρω σε τι πουτσοσυστήματα boom box ψείρες ακουστικά και δε συμμαζεύεται ακούει ο κόζμος τα μπ3 του αλλά είναι γεγονός ότι ακόμα και στα 192 kbps υπάρχει σαφέστατη διαφορά στις ψηλές συχνότητες (βλ. πιατίνια) που υποτίθεται δεν ακούγονται και κόβει αβέρτα η συμπίεση. "
λοιπόν. ο σωστός μουσικόφιλος ακούει τα εμπιθρι και τα σιντι του με ένα σωστό ηχοσύστημα, όχι με γοούκμαν και με ψείρες και με σπείρες. επομένως έχωμε κάθε δικαίωμα να διαμαρτυρόμαστε όταν ο κάθε παπάρας πάει και ριπάρει το πρόμο της καινούριας αλμπουμάρας που περιμένουμε εδώ και τριανταπέντε χρόνια σε 128 ή 160 κμπς ξερω γω. Έχουμε αυτιά και τ' ακούμε οκ? Εσύ αν είσαι κουφός και τα ακούς όλα ΘΡΑΣ τότε πάω πάσο. Επίσης λες μετά "Για προβληματικά πιατίνια δεν φταίει το mp3 αλλά ο αλγόριθμος κωδικοποίησης και αποκωδικοποίησης που χρησιμοποιείται." Τι μας νοίαζει πρώτον εάν φταίει ο αλγόριθμος ή το ίδιο το μπ3 (??) το γεγονός είναι πως έτσι κι αλλιώς τα πιατίνια και πολλοί άλλοι ήχοι βρίσκονται κοντά στην επικίνδυνη περιοχή των 15-16khz (και πιο πάνω) στην οποία γίνεται η σφαγή, με αποτέλεσμα συχνά να ακούγονται σαν κουζινικά σκεύη στα σκατένια εμπιθρι νοτ του μέντιον τον στατικό λευκό θόρυβο που δημιουργείται συχνά σε σαίτ με "καταπληκτικό" κομπρέσσιον όπως το myspace και το last.fm.
Γενικότερα δες/δείτε αυτό το σαϊτάκι εδώ που περιγράφει πειράματα με συνδυασμό ανάλυσης συχνοτήτων και ακουστικής άποψης.
http://www.mp3-tech.org/tests/pm/MP3HQ160k.gif
http://www.mp3-tech.org/tests
ΥΓ. στο ραδιο φυσικά και την καταλαβαίνουμε όταν έχουμε σωστό ηχοσύστημα/ακουστικά να την ακούσωμε και όχι ένα καλτ κατεστραμμένο ηχειάκι φορητού ράδιο και όλα γίνονται μπλακ λίτζιονς ήχος έτσι κι αλλιώς. Για αυτό ξέρεις και αναφέρονται στην 96 khz συμπίεση στα σωστά mp3 converters ως "radio quality". Επίσης να σημειώσω προκαταβολικά ότι δεν τα μισώ όλα τα μπ3, τα 256 τα αγαπώ. Αλλά να έχετε και κάνα δύο αξιολογικά κριτήρια παραπάνω ρε αδελφέ.
ΥΓ.2 επίσης θέλω να μου υποδείξεις ρε τρόμπα ένα σημείο στο προηγούμενο μου ποστ που κουόταρες και με κατηγόρησες για ημιμάθεια το οποίο είναι κατηγορηματικά και τεκμηριωμένα λάθος.
Και επι της ουσίας χαίρομαι πολυ ανθρώπους σαν τον Angmar και άλλους που το σπίτι τους είναι σαν δισκοπωλεία και συνεχίζουν ακόμα να το κάνουν αυτό. Προσωπικά και σε βάθος χρόνου έχω δώσει περι των 5.000.000 ταπεινών δραχμών για αγορά δίσκων. Προφανώς πολλοί έχετε δώσει περισσότερα. Πλέον επειδή δεν είμαι πιτσιρικάς να μαζεύω χαρτζιλίκι και να δουλεύω στον μπάρμπα μου για να μαζέψω κανα euro να πάω να πάρω cd με το κιλό πορεύομαι με mp3. Όταν αξίζει κάτι θα πέσει αγορά.
Ξέρω άτομο το οποίο εχει φοβερή μουσική κουλτουρα και άποψη και δεν έχει δώσει δραχμή για cd - βινύλια. Τον σέβομαι αφάνταστα γιατί στην τελική η ακρόαση της μουσικής μετράει και όχι η ποσότητα των CD που έχεις.
Ξεκολλάτε απο τον μύθο της υποστήριξης συγκροτημάτων. ΚΑΝΕΝΑ συγκρότημα που έχει επαγγελματικό συμβόλαιο (ακόμα και στην πιο μικρή εταιρεία) ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΦΡΑΓΚΟ ΕΠΙ ΤΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ! Στην καλύτερη περίπτωση τα μεγάλα συγκροτήματα παίρνουν το 8% εφόσον καλυφθούν τα έξοδα παραγωγής και promotion.
Επίσης το κόστος ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ της μουσικής έχει πέσει απιστευτα. Ο ΚΑΘΕΝΑΣ αν έχει τις απαραιτητες γνώσεις και εξοπλισμό μπορεί να βγάλει αξιοπρεπέστατη δουλειά χωρίς καμία εταιρεία και με μόνη προώθηση το διαδίκτυο. Πράγμα που μία δεκαετία πίσω δεν υπήρχε.
Το mp3 είναι απο τα μεγαλύτερα innovations στην ψηφιακή τεχνολογία
Και πώς στο forum ενός commercial site γίνεται διακίνηση mp3 και απο την άλλοι οι ίδιοι οι χρήστες του κράζουν το συγκεκριμένο format?
H μουσική βιομηχανία είναι αυτή που πρέπει να ακολουθήσει τις εξελίξεις και να διαμορφώσει την λειτουργικότητα της ώστε να γίνει ανταγωνιστική απέναντι στο φαινόμενο.
Τα mp3 έχουν συμβάλει στην δημιουργία φοβερών φίλτρων στον εκάστοτε ακροατή για την επιλογή και διεύρυνση των ακουσμάτων του χωρίς να τον εγκλωβίζουν στην λογική πρώτα αγοράζω μετά ακούω μετά κλαίω τα λεφτά μου.
Ωραίες οι γενικολογίες και τα φιλοσοφικά και γω νομίζω ότι το μπ3 είναι καταπληκτική εφεύρεση άλλα έχεις ένα μεγάλο ποστ με τεχνικές λεπτομέρειες να απαντήσεις.
α, και βτγ (εντιτ)
εδώ λες επίσης τεράστιες βλακείες επειδή τα συγκροτήματα της γειτονιάς σου που έχουν συμβόλαιο με σοβαρές μικρές εταιρίες οι οποίες αποτελούνται από άτομα που ασχολούνται με τη σκηνή και νιώθουν παίρνουν αρκετά σημαντικά ποσοστά από τις πωλήσεις έτσι ώστε να βγάλουν ένα μεγάλο ποσοστό των εξόδων τους τουλάχιστον. Αλλά ξέρεις εσυ, κατεβάζετε μπ3 ρε μαλάκες αφού @@ παίρνουν όλες οι μπάντες έτσι κι αλλιώς, μου το πε ο μπάμπης ο σουγίας και ο νώντας ο σκιζολαίμης!!Quote:
Ξεκολλάτε απο τον μύθο της υποστήριξης συγκροτημάτων. ΚΑΝΕΝΑ συγκρότημα που έχει επαγγελματικό συμβόλαιο (ακόμα και στην πιο μικρή εταιρεία) ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΦΡΑΓΚΟ ΕΠΙ ΤΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ! Στην καλύτερη περίπτωση τα μεγάλα συγκροτήματα παίρνουν το 8% εφόσον καλυφθούν τα έξοδα παραγωγής και promotion.
σε χάκεψε.
Quote:
Quote:
γίνεσαι ανακόλουθος. δε γνωρίζουμε τον άνγκμαρ για να μην βγάλουμε το συμπέρασμα ότι απλά αγοράζει σιντίζ με το κιλό.Quote:
να πάω να πάρω cd με το κιλό
γι' αυτά υπάρχουν έγκυρα στοιχεία που να μπορούμε να διαβάσουμε κι εμείς; δεν τα αμφισβητώ απλά θα θελα να μπορώ ταπώσω αυτούς που μου την μπαίνουν.Quote:
αυτό ομολογώ δεν το κατάλαβα.Quote:
αυτή ας καταστραφεί ολοσχερώς. δε δίνουμε μία.Quote:
Quote:
Originally Posted by phthoggon
εγώ είπα για ημιμάθεια.. Δεν είπα ότι είσαι λάθος. πχ 0hz - 20 khz δεν ισχύει.
Δεν λέω μαλακίες καταρχάς ο άνθρωπος μετά τα 24 έχει σαφές μείωση του ακουστικού του φάσματος. Επιστημονικό γεγονός, βλεπε Ιατρική, φυσιολογία του αυτιού κλπ.
Ανθρωποι μετά τα 60 πρακτικα χάνουν τόνους πληροφορία.
Τα EQ που χρησιμοποιεις ειναι hardware? Δεν νομίζω. Σου έχει περάσει απο το μυαλο αφού κάνεις μίξεις και mastering και authoring ότι το όλο σύστημα σου μπορεί να είναι υπαίτιο και εσύ να ακούς την τάση απο κακές γειώσεις και να χαίρεσαι?
Γενικά σαν γνώστης και επαγγελματίας αν είσαι θεωρίες περι ηλεκτρονικών κυκλωμάτων και ψυχοακουστικών φαινομένων πρέπει να ξέρεις ότι τα software που χρησιμοποιείς δεν είναι διόλου καλά για μίξεις και τα συναφή.
Φιλικά τα ακουστικά σου δεν είναι και τα κατάλληλα για μίξη.. και αφου ξέρεις δεν μιξάρουμε ποτέ με ακουστικά τα χρησιμοποιούμε μόνο για να "καταλάβουμε'' επακριβώς τα effects.
Αν βάλεις μία γεννήτρια και πετάξει ένα ημίτονο 20Khz θα το καταλάβεις δηλαδή? Μεσα απο τα senνheizer σου? Τι απόκριση έχουν? Γενικά πια είναι η αλυσίδα συστήματος που δουλεύεις?
Απλά σε παρακαλώ πρίν μιλίσεις και κρίνεις τον άλλο οτι λέει μαλακίες
να συμβουλευτείς κανένα βιβλίο περι ακουστικής και για δικιά σου περιέργεια πήγαινε κάνε το ακουστικό test σε έναν γιατρό να δεις που πραγματικά βρίσκεσαι.
Επίσης δεν είπα ποτέ τι είμαι σαν επαγγελματίας και ούτε θέλω να το παίζω εξυπνάκιας κλπ. Αν όμως είχες ακούσει σε τίποτα wall mount genelec αυτά που σου περιγράφω τότε θα είχες την ίδια άποψη με μένα. 1+1=2 Μην τα ισοπεδώνουμε όλα απλά για να υπάρχει διαμάχη...
Quote:
Originally Posted by sfinotouvlaki
Στοιχεία περί μουσικής βιομηχανίας τα γνωρίζει κάποιος εκ των έσω δεν υπάρχει λόγος να με πιστέψει κάποιος παραθέτω καποιες γνώσεις μου.
CD με το κιλό εννοω οτι θα πάω να αγοράσω με την μία καμιά δεκαριά-δεκαπενταρια cd ΠΟΥ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ αφου έχω μαζέψει μετά απο πολύ κόπο το κατάλληλο χρήμα.
Ο Angmar και κάθε Angmar είναι παράδειγμα. Εννοώ ότι σέβομαι ανθρώπους που συνεχίζουν ακόμα να εμπλουτίζουν την δισκοθήκη τους. Απλά εγώ δεν έχω την δυνατότητα να το κάνω και δεν θέλω πλέον... (άλλες προτεραιότητες)
ΟΚ η μουσική βιομηχανία sucks είμαι μαζί σου.
Το άλλο με τα mp3 και το site απλά είναι γεγονός (άσε που μου κάνει εντυπωση που συμβαίνει κάτι τέτοιο)