Λες να πάρω ένα καγιεν τώρα που τα σκοτώνουν;
Στις μηχανές είμαστε με τους Ιάπωνες όμως, μέχρι τώρα 3 Yamaha.
Printable View
αυτο το ταγκ με την αποχωρηση πλουσιοπαιδων ποιος καθυστerημενος το βαλε;...
ατροπε, για να παιζει σπιταρωνα στην γενευη, μαλλον παιζουν και μπολικα φραγκα. αλλωστε η ελλαδα μαλλον φτηνη θα της φαινεται. στο πλαισιο του εναλλακτικου κιολας. Ηρθε να ζησει το γκρικ ντριμ, γκρικ λοβ κλπ. Πολλες ψηνονται με κατι τετοια, ακομα. Ειδικα αν συγκρινεις τους ντοπιους και την ανταποκριση που εχει με αυτα που ακουει απο καποιον ελληνα, δεν θελει και πολυ για να νομιζει οτι ζει τον ερωτα της ζωης της.
Εμενα η δικια μου σχεδον 2 χρονια αντεξε Ελλαδα..μετα δεν ηθελε να βλεπει/ακουει/μιλαει για οτιδηποτε απο Ελλαδα. τωρα εχει αρχισει να συνερχεται. Αυτα που λεει ο ρειβεν λορντ ειναι πολυ σημαντικα πραγματα. Αλλα διαλεγεις και παιρνεις. Εξαρταται και τι εχεις να χασεις ε; Εγω ειχα δουλεια που δεν πληρωνομουν και οικογενεια που δεν εφερε καποια ιδιαιτερη αντιρρηση. Μου λειπει η οικογενεια μου, αλλα οκ δεν θα καθομαστε και να βυζαινουμε για να μην στεναχωρηθουν κιολας. Και στην τελικη, προτιμω να μετανιωσω για κατι που εκανα, παρα για κατι που δεν εκανα. Ε και ακολουθησα τον ερωτα...βλακας. ξερω. Καποιος θυμαμαι ειχε πει εδω μεσα οτι θα γυρισω μολις τελειωσουν τα λεφτα ή κατι τετοιο.Οσον αφορα στους φιλους κραταω επαφη, τους συνανταω οποτε κατεβαινω, ερχονται οποτε μπορουν και αν ειναι πραγματικοι φιλοι δεν θα χαθουν.
Ντραμσικ νομιζω εχω αναφερει καποια πραγματα για Δανια απο αυτα που ρωτας.
Καποιος ρωταγε και πως την βλεπουμε, μονιμα ή να μαζεψουμε κανα φραγκο και πισω. Εγω την βλεπω μονιμα με διακοπες Ελλαδα, κυριως. Αν στραβωσει το πραγμα εδω, φυσικα και θα γυρισω γιατι στην τελικη ενα πιατο φαι θα το χω σπιτι μου. αν και το κρατος προνοιας φροντιζει να παιρνεις επιδομα εδω οταν απολυεσαι που φτανει να ζησεις. Οποτε σε 1 χρονο απο τωρα οπως το βλεπω, ακομα και να απολυθω θα εχω μια βαση και δυσκολα θα φευγω. οι περισσοτεροι που τελικα επεστρεψαν ελλαδα το μετανιωνουν καποια στιγμη.
Το μονιμο αφορα το εκτος ελλαδος. Δεν αφορα τη Δανια. Αν καταφερω να κανω το διδακτορικο που θελω ή να βρω μια δουλεια που θα ειναι αυτο που θελω, ισως αφορα και την Δανια το μονιμα. Αλλα, εχω ενα θεμα με το ετερο ημισυ που δεν αντεχει την Δανια. Μενει λογω αναγκης, σπουδων, οικογενειας κλπ. Και οπως καταλαβαινεται η Λατινικη Αμερικη ή και η Ασια φανταζουν ελκυστικες ιδεες. Και ενα δευτερο το οποιο ομολογω οτι αφορα το μελλον "Σε τι κοσμο θα φερουμε τα παιδια μας;" Αν και δεν σκεφτομαι παιδια ακομα, η ιδεα να μεγαλωσουν και να αποκτησουν καποιες απο τις συνηθειες των ντοπιων καθως και η ολη ψυχοφθορα διαδικασια της ενηλικιωσης σε ενα τοσο ασφυκτικο περιβαλλον με συναισθηματικα καθυστερημενους να τα περιβαλλουν και τιγκα στα διαφορα κομπλεξ δεν νομιζω οτι θα βγουν υγιη. Τωρα να μου πεις οτι στην Ελλαδα θα βγαιναν καλυτερα; δεν το ξερω. Αλλα βλεπουμε στο μελλον.
Ελλάδα δεν της αρέσει, Δανία δεν της αρέσει, τι στο διάολο θέλει πια από τη ζωή σου;
μεγάλη αλήθεια το αποπάνω
Σέρβα δεν ήταν; τις ίδιες ανησυχίες δε θα έχει κι αυτή;
η ένσταση ελπίζω να είναι μόνο στη λέξη πρόσφυγας, που έχεις δίκιο, κι όχι στο γενικότερο προβληματισμό του φορουμ
αναφερθηκα στους προσφυγες μονο λογω της κοπελας μου. κατα τ αλλα συζηταμε για μεταναστευση. γνωριζω την διαφορα στους ορους. ενι οταν ελεγες τις ιδιες ανησυχιες δεν θα εχει και αυτη; δεν απαντησα αλλα το προηγουμενο μου σχολιο ηταν αποκλειστικα για κεινη και οχι για μενα.
Προφανώς ακριβώς αυτό είπα, αλλά πετάγεσαι σαν πούτσα να πεις το δικό σου. ΑΝ ΓΙΑ 'ΣΕΝΑ ΑΥΤΑ ΔΕ ΜΕΤΡΑΝΕ, ΦΕΥΓΕΙΣ. για κάποιον άλλο όμως μπορεί να μετράνε περισσότερο και να μη θέλει να τα αφήσει πίσω.
επίσης, ελπίζω να καταλαβαίνεις ότι ο κοινωνικός κύκλος παίζει ένα ρόλο στις επαγγελματικές σου επιλογές και την παπαρίτσα να την πέταξες απλά για να φανείς αστείος.
Εδω σε βρισκω λιγο οφσαιντ που λενε και στο χωριο μου. Το μια χαρα ανθρωποι ειναι σχετικο παντου, Ελλαδα ή εκτος. Επισης το μια χαρα καιρο εχει και τα ορια του. Ποσους μηνες αντεχεις πχ χωρις να δεις ηλιο; ποση βροχη; ποσο χιονι; ποσο υπο το μηδεν; και ο καιρος παιζει ρολο και στην διαθεση λιγο. Ειδικα εδω πανω παιζει πολυ. Οι δανοι πεφτουν σε "καταθλιψη" απο οκτωβρη ως μαρτη. Σπιτι εδω μιλαμε για ενα κουτι με τα απαραιτητα. Ειμαστε λιγο καλομαθημενοι στην Ελλαδα. Με τις μπαναρες μας, τις κουζιναρες μας, τις μπανιερες μας κλπ. Εγω περσι τον Δεκεμβρη, Γεναρη και Φεβρουαριο τον περασα σε σπιτι χωρις ντουζιερα. Μονο μια λεκανη. Ουτε νιπτηρα. Οι ντουζιερες ηταν εκτος κτηριου. Ο λογος φυσικα η αναγκη που βρεθηκαμε. Αλλα ημουν στο Κολωνακι της κοπενχαγης...Και το σπιτι το νοικιασαμε απο δανεζα, που ηταν διακοπες νεα ζηλανδια και εμενε εκει και κανενα προβλημα. Πετσετουλα, σαμπουαν κλπ και εξω για μπανακι. -10/-5 κελσιου κλπ. Και τετοια σπιτια εχει αρκετα εδω πανω ειδικα στο κεντρο. Για να βρεις καποιο εφαμιλλο μιας μεσης ελληνικης οικογενειας Π.Κ. (Προ Κρισεως) πας αρκετα πιο εξω, ή πληρωνεις πολλα περισσοτερα. Το αυτοκινητο εδω ειναι το μονο πολυ πιο ακριβο σε σχεση με Ελλαδα. Διπλασιες τιμες, χωρις να συγκρινουμε μισθους. Αν και ψιλοαχρηστο ειναι με τοσες συγκοινωνιες. (Γαμωτο και οι μοτοσυκλετες πανακριβες ειναι ακομα και 9 ετων!)
Κοίτα, δεν είπα οτι παντού είναι καλύτερα από εδώ. Προφανώς θα διαλέξω που θα πάω, και έδωσα ένα παράδειγμα, τη Βιέννη. Ούτε έβρισα ή κακοχαρακτήρισα κανένα, ο άλλος παρεξηγήθηκε, τι να κάνουμε.
Μου φαίνεται παράξενο όμως να λέμε οτι εδώ πια είναι ο παράδεισος του κόσμου, ειδικά σε βιοτικό επίπεδο. Στο παράδειγμα του σπιτιού που έδωσες έχεις δίκιο, αλλά δε νομίζω να είναι η πλειονότητα των σπιτιών έτσι. Αλλά και πάλι προτιμώ να μένω στη Στοκχόλμη στη Βιέννη ή στην Μελβούρνη.
Τέλος πάντων, ο καθένας κρίνει τι του είναι πιο απαραίτητο στη ζωή.
Αυτο που λεω ειναι οτι ισως εχεις να αντιμετωπισεις στο εξωτερικο συνθηκες που σε φερνουν απο πολλες πλευρες στα ορια σου. Αλλος δεν εχει προβλημα, αλλος το παλευει και αλλος φρικαρει και γυρναει πισω. Οχι παραδεισος δεν ειναι η Ελλαδα, αν και απο φυσικη ομορφια δεν μπορω να πω οτι μας λειπει κατι. σαφως και ο καθενας κρινει τι του ειναι απαραιτητο και διαλεγει, ΠΑΝΤΑ με το αντιστοιχο κοστος. Αυτα που λεω εχουν να κανουν με την προσεγγιση του ζητηματος "μεταναστευω" για τα παιδια που ισως το σκεφτονται, περα απ το: ελλαδα ειναι σκατα, εξω εχει λεφτα. Υπαρχουν πολλα ζητηματα που θα πρεπει να αντιμετωπισουν και οσο πιο καλα εισαι προετοιμασμενος, τοσο πιο ευκολα θα γινει η μεταβαση. Ευκολη πραγματικα δεν θα ειναι ποτε. Ακομα και ετοιμη δουλεια να χεις.
Αυτά τα "πολλά ζητήματα" είναι η φράση που ακούω και από άλλους, κανείς όμως δε μπορεί να μου το προσδιορίσει ονομαστικά. Μπορείς να κάνεις μια αναφορά τύπου σε bullets, γιατί πραγματικά μπορώ μόνο να υποψιαστώ μόνο κάποια που θεωρούνται πολύ βασικά?
Ρε συ η. Εχει να κανει με την ζωη που αφηνεις πισω σου. Με οσους αφηνεις πισω σου. Με τις εκκρεμοτητες που πρεπει να ξεκαθαρισεις πριν φυγεις απο την χωρα. Γραφειοκρατια κλπ. Με το αν εχεις παρει πραγματικα την αποφαση και ποσο θα δοκιμαστεις αν τελικα αυτο θες. Ποσο διατεθιμενος εισαι να αλλαξεις ζωη. Να αλλαξεις συνηθειες. Να ανοιξεις το μυαλο σου και να δεχθεις πραγματα διαφορετικα. Να σου πω και πιο πεζα πραγματα: Που θα μεινεις; ποσο θα μεινεις; νομιζεις οτι ειναι ευκολο να βρεις αν δεν εχεις καποιον γνωστο εκει; ποσο να σε φιλοξενησει. απο αποσταση να βρεις σπιτι; δεν παιζει και ισως και να σε πιασουν κοροιδο και να χασεις τα λεφτα σου. αυτο παιζει πολυ να σου φανε τα λεφτα που δινεις για ασφαλεια. ντεποζιτο. την αρνητικη συμπεριφορα και την καχυποψια που θα αντιμετωσεις πολλες φορες στην ξενη χωρα. τα λεφτα που θα εχεις και ποσο οικονομικα θα πρεπει να τα διαχειριστεις να περασεις οσο περισσοτερο μπορεις μεχρι να βρεθει κατι. Και αν οχι; πλαν μπι!υπαρχει; γυρναμε πισω με την ουρα στα σκελια και τα φτερα κομμενα; το οικονομικα μπορει να σημαινει τρωω μακαρονια ενα μηνα ή ενα εξαμηνο. αντε και πηγες στην χωρα. μονος. χωρις να ξερεις κανεναν. ωραια. απο που ξεκινας; κοιτας να βρεις τιποτα ελληνες να γνωριστεις, να πιεις καμια μπυρα. ΝΑ ΠΕΙΣ ΚΑΜΙΑ ΚΟΥΒΕΝΤΑ απλα! τιποτα αλλο. απλα να μιλησεις. για προσπαθησε να κατσεις μια βδομαδα χωρις να εχεις με καποιον να συζητησεις. Νομιζεις το σκαιπ φτανει; α! πρεπει και ιντερνετ να χεις ε; και λαπτοπ. και ποσα ρουχα θα παρεις μαζι σου; 20 κιλα. ειπαμε οικονομικα. δεν πας διακοπες. διαλεγεις. και τι καιρο θα χει εκει. φυγε απο την φθινοπωρινη θεσσαλονικη για το ελσινκι με ζακετακι. αγορασε και τα αδιαβροχα σου. κι αλλα εξοδα.
και εφτασες εκει. και βρηκες κανα δωματιο να μεινεις. σουπερ μαρκετ. πως ρυθμιζεις την καθημερινοτητα σου; που ψαχνεις για δουλεια; τι κανεις ολη μερα; αγνωστος μεταξυ αγνωστων που λενε και καποιοι. που ζητας βοηθεια. που ζητας δουλεια. που πας να πιεις μια μπυρα. ετσι για ξεκαρφωμα πηγαινε ελλαδα σε ενα μερος που δεν εχεις ξαναπαει και μονος σου και κατσε να πιεις στο μπαρ μια μπυρα. ξεκινας να δημιουργεις εναν κοινωνικο περιγυρο. εσενα περιμεναν κιολας να ρθεις. και τα σπας και με καποιους. αλλοι χανονται. αλλοι ερχονται. μερες περνανε. στο κρατος εισαι επισκεπτης. καπως πρεπει να γινεις νομιμος. ναι. ειμαστε Ε.Ε. αλλα δεν σημαινει μπατε σκυλοι αλεστε.
Νο λιγκαλ, νο ντοκτορ, νο μπανκ, νο νομιμο ψαξιμο για δουλεια. Τελος παντων καποιος θα πρεπει να σε προσλαβει και να σου βγαλει τα νομιμα χαρτια. καποιοι βαριουνται να τρεχουν. Εξαρταται και την δουλεια. Δεν ξερω τι πτυχια εχεις κλπ. Μπορει να ψαχνεις να βρεις απλα κατι να επιβιωσεις. Με "μαυρα" ημερομισθια δουλευεις; εχεις και 350-500 ευρω το μηνα εξοδα. Αν δουλευεις με 5ευρω την ωρα ...
και αλλα ψυχοφθορα. θα ακουσεις και τα σχολια σου. θα σου κακοφανει και να σε βλεπουν σαν "αλβανο". θα δυσκολευτεις και με τα αγγλικα. δεν ξερω ποσο καλα τα μιλας, αλλα αντε συννενοησου για κατι ουσιαστικο. Α και αν δεν μιλανε αγγλικα; λεμε τωρα. (πχ εδω οταν παιρνεις τηλεφωνο για να νοικιασεις σπιτι με το που ακουν αγγλικα και ξενη προφορα πολλοι απλα λενε σορρυ νοικιαστηκε. αντιο.) Δεν λεμε τωρα να πιασεις κουβεντα με αλλους μεταναστες. Μπορει να τυχει. Εκει να δεις διαφορες στις προφορες. και αν παιζει και μουσικη χανεις την μπαλα. Γυναικες. Μονο προβλημα σταθερα ολων των μεταναστων. Ντοπιες ή οχι. Μονος ποσο καιρο χωρις σεξ; αλλη χωρα, αλλα εθιμα, αλλο πεσιμο. Μπορει να σε ομορφο αγορι και να το χεις. Μπορει και οχι. ΑΛΒΑΝΟ παραμενεις, μην ξεχνας. Χωρις ρατσιστικη προδιαθεση απεναντι στα παιδια απο την γειτονα, αλλα τους χρησιμοποιω για να δειξω λιγο τις προκαταληψεις και την αρνητικοτητα που θα αντιμετωπισεις. και παλι οχι με τον ιδιο τροπο. πχ δανια, προτιμουν να αποφευγουν να σε κοιτουν. να αγνοουν οτι υπαρχεις. Ω γιεα! ηδονη να μιλας σε καποιον και να στρεφει το κεφαλι αλλου και να κανει πως δεν υπαρχεις. Απορριψη. Αλλη μια χρησιμη λεξουλα.
Πληθος οι απορριψεις απο τις δουλειες. Ποση απογοητευση μαζευεις; τα χεις παρατησει ολα και εφυγες. πιεζει και η οικογενεια. τι σκατα κανεις εκει; αν εχεις και τιποτα δανεια σπιτι, και τα ζορια σφιγγουν θα σου πω εγω και αλλες λεξουλες. αγχος. απογοητευση χ2, απελπισια. μιζερια. διαχειρισου τες αυτες. επιβιωσε. εχε και τον καθε μαλακα να κανει κριτικη. φιλος, γνωστος, καλοθελητης. συγγενης. ποσο περιθωριο εχεις δωσει στον εαυτο σου; ποσο "κατω" θα πας για να επιβιωσεις; ή θα πεις σκασιλα μου, γυρναω. δεν θα γινω εγω λατζιερης. Παρεπιπτοντως, ειναι μια αρχη. Διαφορετικα μια αλλη ειναι να καθαριζεις σκαλες... Τωρα ενταξει, εχεις πτυχια, αλλα ερχεσαι απο μια τριτοκοσμικη χωρα σχεδον. Μην περιμενεις να σε δεχθουν και με ανοιχτες αγκαλες. εχεις προετοιμαστει για τις συνεντεξεις που μπορει να πας; τι εχεις να προσφερεις; ποια τα δυνατα σου χαρτια; η προυπηρεσια σου; με πιο τροπο γινονται εκει οι συνεντευξεις. ποιοι οι κανονες του παιχνιδιου. Ξεχνα τα ελληνικα τυπακια, στυλακια και χαλαροτητες. αργησες ενα λεπτο. Επομενος. Κυριολεκτικα. Ειδικα στην Δανια ουτε ενα πριν. ουτε ενα μετα.
Αυτο για το τριτοκοσμικη δεν ηταν αστειο. Πλεον καπως ετσι αντιμετωπιζομαστε εδω πανω. γραφικοι και λιγο ρεμαλια ειμασταν πριν. Τωρα γιναμε και αναξιοπιστοι, περιγελος της Ε.Ε. - αν δεν ειναι θυμωμενοι - και θα χεις να αντιμετωπισεις και αρνητικες κριτικες και ειρωνεια και κακογουστα σχολια, και θα προσπαθεις να υπερασπιστεις ή να δωσεις μια πιο ολοκληρωμενη αποψη και πολλες φορες θα βρισκεις τον εαυτο σου να υπερασπιζεται τους ελληνες. θελοντας και μη. Ακομα και αν απο μεσα σου βριζεις ολες τις προηγουμενες γενιες που φτασαμε εδω κατω.
Μηπως να σπουδασεις κατι ακομα; αντεχεις; ποιος θελει να ξανα γυρναει στα θρανια. Ειναι μια λυση παντως. Εν μερει, εγω αυτη ακολουθησα. Δεν μετανιωνω, αλλα δεν εχω πλεον αλλες αντοχες για σπουδες ειδικα προπτυχιακες. Νομιζω κορεστηκα.
Αλλη χωρα, αλλα εθιμα, αλλες συνηθειες, αλλα εξοδα. Πχ, εδω πληρωνεις κατι σαν την εισφορα στην ΔΕΗ για την ΕΡΤ, μονο που το πληρωνεις αν εχεις στην κατοχη σου κινητο, λαπτοπ, τηλεοραση, ραδιοφωνο, μπ3. Ενα απο αυτα αρκει. 20 ευρω το μηνα νομιζω.
Συγκοινωνια. Στην γλωσσα της χωρας. Ωχ συγνωμη εκανα λαθος στην καρτα που χτυπησα και δεν με καλυπτει γι αυτη την ζωνη. ΟΚ-90 ευρω προστιμο. καλημερα σας.
Πως παμε εκει; ολα στα δανεζικα ρε πουστηδες. Παιρνω τηλεφωνο εκει και δεν καταλαβαινω λεξη. Τι σημαινει αυτο το ολινενσε;;;!
παραδειγμα. Στην Δανια υπαρχει η πολη ODENSE. Μεταφραση στα ελληνικα ή και στα αγγλικα: οντένσε; Σωστα; λαθος! Στα δανεζικα λεγεται περιπου Ούλενσε.
Η καθημερινοτητα σου θα ειναι μια παλη με 2002 gr κομματια τα οποια πρεπει να αντιμετωπισεις και να βαλεις στην θεση τους σαν παζλ! Γραφειοκρατια, καθημερινοτητα, το παρελθον σου και το μελλον σου να σε κατατρεχουν και παραλληλα να φροντισεις για την επιβιωση σου με απλα πραγματα. Καλα μαλακες ειναι; δεν υπαρχουν φρυγανιες; τι σκατα ψωμι ειναι αυτο το μαυρο; και βαζουν και ψαρι πανω;!!
Να ξεκινησεις να μαθαινεις και την ντοπια γλωσσα. Ακομα και αγγλικα φανταζομαι οτι δεν θα συννενοησε ευκολα με ντοπιους στο Λονδινο. ή παραεξω. ας μας πουνε και οι παροικουντες εν λονδινουμ.
βεβαια μπορεις να το παρεις και τυχοδιωκτικα και βλεπεις. Δεν το συνιστω εκτος αν εισαι και τυχερος.
Τα παραπανω αποτελουν απλα προσωπικη εμπειρια σε συνδυασμο με εμπειριες αλλων στην συντριπτικη τους πλειονοτητα Ελληνων εν Δανιμαρκια. Οποιος εχει κατι αλλο να προσθεσει για αλλη χωρα ή Δανια ευπροσδεκτος. Παω να συνεχισω τωρα το γραψιμο. μειναν 11 ωρες να παραδωσω κατι για την σχολη που σαν τυπικος ελληνας ετοιμαζω τελευταια στιγμη. Πρωτα βγαινει η ψυχη και μετα το χουι, γαμημενο ελληνικο αιμα.