PDA

View Full Version : Reviews:Best Method?

S-11
24-04-2005, 23:43
basika den h3era pou na to balw auto,de gamietai to bazw edw pera

loipon xazeuontas to magazine tou er efaga ena flashaki pou to xa faei kai palaiotera kai h8ela na akousw ti gnwmh exete epi tou 8ematos...
eblepa as poume to review ths katerinas sto neo lost
3erw oti h katerina einai fan twn lost kai genika 8hmamai oti ekane kai ta reviews ktl kai sto hammer opws kai 8hmamai oti mwlis ebgaine ena neo nevermore to apraze apo ta mallia o xakos kai ou to ka8e3hs

aporia mou: mhpws enas fan einai poly dyskolo na krinei antikeimenika ena cd tou fav(h enos apo auta) group tou?mhpws einai kalytera na analambanei kapoios pou de kaigetai kiollas gia to sygekrimeno group?
bebaia kai auto exei to arnhtiko tou mias kai an den eisai kai fan tou eidous/group pi8anon na mhn eisai kai ikanos na krineis...

tespa psilomperdema h fash gia peite gnwmes

ta onomata einai tyxaia apla epeidh ekatse kai diabaza thn review sto lost ktl no offence e kai de milaw gia to hammer alla genika gia ta magz/zines tou xwrou kai mh

Broccoli
25-04-2005, 00:16
Κατά τη γνώμη μου όχι, για 2 λόγους. 1ον ο φαν έχει ασχοληθεί απειρώς περισσότερο με το συγκρότημα, ξέρει παραπάνω πράγματα και έως ένα βαθμό μπορεί να κρίνει καλύτερα και 2ον αυτός που δεν πολυκαίγεται δε πρόκειται να κάτσει να το ακούσει με την ίδια προσοχή. Ο φαν θα το λιώσει, θα προσέξει τις λεπτομέρειες. Από τη στιγμή που όταν γράφεις για κάτι συνειδητοποιείς ότι πρέπει να μην είσαι μόνο οπαδός, είναι σίγουρα καλύτερα να το γράφει κάποιος που αγαπάει το συγκρότημα.

blackbird
25-04-2005, 00:19
otan eisai pragmatikos fan kai to "ponas" to sigrotima tha eisai eilikrinis.Oi alithinoi fans de glyfoun to sigrotima auto tous kanei na xehwrizoun ap tous fanboys

prepei na eisai austiros m auta pou agapas kai na mi symvivazesai me metriotites(auto isxyei kai irl)

The Nerd
25-04-2005, 00:40
Ama o reviewer skeftetai oti to review toy einai h aitia na dwsei kapoios 15eyrw (h paraplhsio poso) kai analamvanei th sxetikh ey8ynh (dexomenos oti ta promo den skane me th va8mologia proshmeiwmenh) tote kirile.

eleventh guardian
25-04-2005, 00:43
otan eisai pragmatikos fan kai to "ponas" to sigrotima tha eisai eilikrinis.Oi alithinoi fans de glyfoun to sigrotima auto tous kanei na xehwrizoun ap tous fanboys

prepei na eisai austiros m auta pou agapas kai na mi symvivazesai me metriotites(auto isxyei kai irl)

Αυτό ακριβώς. Έτσι πρέπει να λειτουργούν όλοι οι οπαδοί, σε όλα τα επίπεδα. Στην μπάλα, π.χ., εγώ είμαι ο αυστηρότερος κριτής της ομάδας μου (η οποία ομάδα μου, βέβαια, μου δίνει συχνότατα ευκαιρίες να τη θάβω, τέλος πάντων).

Αν οι φαν έχουν απαιτήσεις από την μπάντα που αγαπούν, τότε είναι οι ιδανικοί και πιο αξιόπιστοι κριτές της.

Επ' ευκαιρία να τονίσω ότι συμφωνώ απόλυτα με την τακτική του ER Magazine να μην βάζει βαθμό στις κριτικές των άλμπουμ.

Kingryche
25-04-2005, 00:54
Einai nomizw kathara thema xaraktira tou reveiwer to poso "wrima" tha to dei kai tha kanei tin kritiki tou album.O enthousiasmos diarkei merikes akroaseis,logika oi akroaseis tha prepei na einai arketa perissoteres prin ekfrasei apopsi.

Odonian
25-04-2005, 00:59
Μεγάλο θέμα. Μάλλον τείνω προς τις απόψεις που ακούστηκαν (δλδ ότι γίνεται να κάνει καλό review ο fan) αλλά νομίζω ότι πρέπει να κρίνει κανείς κατά περίπτωση και κατά reviewer.

VirusXI
25-04-2005, 01:02

αυτό ειν το καλύτερο που ειπώθηκε.

Amnesiac.
25-04-2005, 01:07
na empisteyeste ton ΓΚΟΥΣΕΤΗ.

VirusXI
25-04-2005, 01:09
και τον gκουστουμάτο κο ΜΠΑΡΚΑ.
http://www.goographix.com/temp/moutza.gif
=)

eleventh guardian
25-04-2005, 13:50
Καλά όλα αυτά που είπαμε παραπάνω, αλλά υπάρχει κι άλλος κίνδυνος όταν το review γίνεται από φαν. Αν σ' αρέσει υπερβολικά μια μπάντα, όσο αντικειμενικός κι αν προσπαθήσεις να είσαι, μπορεί να κάνεις -άθελά σου- τα στραβά μάτια σε κάτι που δεν είναι καλό. Όλοι θα έχουμε σχετικά παραδείγματα από τους εαυτούς μας για να θυμηθούμε.

Το συμπέρασμα δηλαδή είναι ότι δεν μπορείς να εμπιστευθείς 100% καμία κριτική. Απλώς, πιστεύω ότι διαβάζοντας ένα review, περιμένεις να βρεις στοιχεία στο κείμενο που θα σου κινήσουν το ενδιαφέρον για να ακούσεις κάποιον δίσκο. Αφού τον αγοράσεις και τον ακούσεις πολλές φορές, τότε θα βγάλεις το δικό σου συμπέρασμα για την αξία του. Κι αυτή η προσωπική άποψη -ανάλογα με τα γούστα σου- είναι που μετράει στην τελική.

Phantom Duck
25-04-2005, 16:05
Einai gegonos pws an eisai fan, oso antikeimenikos kai na prospathhseis na eisai, kai mono pou tha akous kainouries syntheseis tou agaphmenou sou mousikh, th fwnh tou agaphmenou sou tragoudisth, e, kateytheian to thewreis aristourghma giati to sygkrothma einai pleon kommati tou eaytou sou. Twra, ayto de tha exei epiptwseis an to album einai emfanws patata (vl. St. Anger), alla apo ekei pou o apolyta antikeimenikos tha tou evaze 8, mporei na pesei 9. Otan de ksereis pws oi anagnwstes einai epishs poly fan, e, den exeis kai tromerous endoiasmous.

Raven Lord
25-04-2005, 16:18
πρέπει να σ'αρέσει έστω και λίγο το στυλ του συγκροτήματος γιατί:

Κατά τη γνώμη μου όχι, για 2 λόγους. 1ον ο φαν έχει ασχοληθεί απειρώς περισσότερο με το συγκρότημα, ξέρει παραπάνω πράγματα και έως ένα βαθμό μπορεί να κρίνει καλύτερα και 2ον αυτός που δεν πολυκαίγεται δε πρόκειται να κάτσει να το ακούσει με την ίδια προσοχή. Ο φαν θα το λιώσει, θα προσέξει τις λεπτομέρειες. Από τη στιγμή που όταν γράφεις για κάτι συνειδητοποιείς ότι πρέπει να μην είσαι μόνο οπαδός, είναι σίγουρα καλύτερα να το γράφει κάποιος που αγαπάει το συγκρότημα.

από 'κει και πέρα πρέπει και ο reviewer και ο αναγνώστης να συνειδητοποιήσουν ότι καμία κριτική δεν μπορεί να είναι απόλυτα αντικειμενική (ούτε λίγο αντικειμενική κατά τη γνώμη μου). απλά, υπάρχουν άτομα με τα οποία έχεις παραπλήσια γούστα, οπότε μπορείς να κρίνεις αν θα πρέπει να δώσεις βάση στα λεγόμενά τους. από την άλλη, τα αυτιά του καθενός είναι ο καλύτερος κριτής, ό,τι και να γράφει ο εκάστοτε συντάκτης ή το εκάστοτε περιοδικό. η κριτική είναι απλά ένας οδηγός για το πού θα κινηθείς, ειδικά αν ενδιαφέρεσαι για καινούριες κυκλοφορίες. χμμμ... μια που το'φερε η κουβέντα πάω να γράψω κάτι στο er magazine topic...

eleventh guardian
25-04-2005, 16:20
Υπάρχει και το άλλο όμως. Πώς θα δεχθεί την εκάστοτε κριτική του fan ο αναγνώστης που γνωρίζει τις αδυναμίες και τα γούστα του.

Ας υποθέσουμε, π.χ., ότι οι Manowar βγάζουν ένα δίσκο που αντικειμενικά είναι αριστούργημα. Και διαβάζεις εσύ από τον necropethameno, που ξέρεις ότι είναι πωρωμένος με το γκρουπ, την αλήθεια, ότι το άλμπουμ «σκίζει» κ.λπ. Θα τον πιστέψεις με τη μία; Δεν θα σκεφτείς ότι "α, αυτός είναι άρρωστος, υπερβάλλει" κι ας λέει την αλήθεια; Θα πρέπει έτσι κι αλλιώς να πάρεις μια γεύση από το δίσκο για να πειστείς ότι έχει δίκιο.

Τέλος πάντων, η κουβέντα είναι πολύ μεγάλη, αν πιάσουμε μία-μία τις περιπτώσεις δεν θα τελειώσουμε ποτέ.

Raven Lord
25-04-2005, 16:27
αυτό εννοώ... αν μ'αρέσουν κι εμένα οι manowar, πολύ πιθανόν να συμφωνήσω με τον necropethameno. αν πάλι πιστεύω ότι δεν ταιριάζουν τα γούστα μας, θα απευθυνθώ αλλού για μια άλλη άποψη...

Solo Carriera
25-04-2005, 16:30
μια κριτική δεν μπορεί να είναι αντικειμενική. και δεν είναι αυτό το ζητούμενο άλλωστε. για τέχνη μιλάμε, όχι για οικιακές συσκευές.

necropethamenos
25-04-2005, 16:53
pantws nomizw oti afto pou kanw stis perissoteres pou exw grapsei einai eparkes:

anaferw poia einai i sxesi mou me to ekastote sygkrotima, opote aftos pou diavazei tin kritiki kserei me poies proypotheseis tha tin diavasei.

kante afto kai ola einai ok.

endiaferousa idea: na valoume stis kritikes ena pedio sto opoio me mia leksi tha prepei na xaraktirisei o syntaktis ti sxesi pou eixe me to sygkrotima PRIN akousei afto pou kritikarei.

Odonian
25-04-2005, 16:56
Καλύτερα ένα μικρό profile για τον κάθε συντάχτη μέχρι να σας μάθει ο κόσμος.

Kuolema
25-04-2005, 16:58
pantws nomizw oti afto pou kanw stis perissoteres pou exw grapsei einai eparkes:

anaferw poia einai i sxesi mou me to ekastote sygkrotima, opote aftos pou diavazei tin kritiki kserei me poies proypotheseis tha tin diavasei.

endiaferousa idea: na valoume stis kritikes ena pedio sto opoio me mia leksi tha prepei na xaraktirisei o syntaktis ti sxesi pou eixe me to sygkrotima PRIN akousei afto pou kritikarei.

Γιατί; Σαν να απολογείσαι εκ των προτέρων μου φαίνεται. Δεν καταλαβαίνω γιατί απλά να μην είναι κανείς ψύχραιμος, είτε συμπαθεί είτε αγαπάει είτε δε γουστάρει το συγκρότημα.

Raven Lord
25-04-2005, 17:00
εγώ συμφωνώ με necropethameno. δεν απολογείσαι... απλά αποδέχεσαι την υποκειμενικότητά σου, οπότε αυτός που διαβάζει ξέρει τι να περιμένει.

Deggial
25-04-2005, 17:01
Προφανώς πρέπει να κάνει τη κριτική κάποιος που ασχολείται με το συγκεκριμένο είδος και έχει κάποια εμπειρία σχετικά με το συγκρότημα (ιστορία, ακρόαση προηγούμενων κυκλοφοριών). Όταν δίνεις την κριτική σε κάποιον που είναι οπαδός του συγκροτήματος, μπορείς να έχεις μια σχετική βεβαιότητα πως όμοια θα είναι και η άποψη των υπολοίπων που ακούν αυτό το είδος ή τους αρέσει το συγκεκριμένο συγκρότημα.

Από εκεί και πέρα, κατά τη γνώμη μου η κριτική πρέπει να χωρίζεται σε δυο μέρη: ένα πληροφοριακό μέρος, όπου αναφέρεται σύντομο βιογραφικό του συγκροτήματος, οι συνθήκες κάτω απ'τις οποίες έγινε η νέα κυκλοφορία, καθώς και η σχέση του δίσκου με προηγούμενες δουλειές του ίδιου συγκροτήματος. Έπειτα ακολουθεί η προσωπική άποψη του συντάκτη, ο οποίος καλό είναι να μην χρησιμοποιεί πομπώδεις όρους.

Μια κριτική κατ'ανάγκην είναι υποκειμενική, είναι θέμα γούστου. Από εκεί και πέρα, ο αναγνώστης μπορεί να αποφασίσει κατά πόσο συμβαδίζουν τα δικά του γούστα με τον συντάκτη, "μαθαίνοντας" τα γούστα του από προηγούμενες κριτικές.

The Nerd
25-04-2005, 17:04
To kalytero einai na ginetai review apo enan eidiko kai kala epi toy eidoys kai mia deyterh gnwmh apo enan kapws pio oydetero akroath.

necropethamenos
25-04-2005, 17:05
Έπειτα ακολουθεί η προσωπική άποψη του συντάκτη, ο οποίος καλό είναι να μην χρησιμοποιεί πομπώδεις όρους.

m'afto to plevro na koimasai.

Deggial
25-04-2005, 17:18
To kalytero einai na ginetai review apo enan eidiko kai kala epi toy eidoys kai mia deyterh gnwmh apo enan kapws pio oydetero akroath.

Όπως έκανε το PC Master, δε ξέρω αν το κάνει ακόμη. Τα προβλήματα είναι δυο: περισσότερη εργασία, περισσότερος χώρος (σε e-zines αυτό δεν ενοχλεί, βεβαίως).

Dragonlord
25-04-2005, 17:33
Ένας καλός συντάκτης θα μπορέσει να κάνει ένα βήμα πίσω και να κρίνει πώς μπορεί να φανεί μια κυκλοφορία σε κάποιον μη-οπαδό. Αυτό είναι άλλωστε και ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του καλού reviewer για μένα, να μπορεί δηλαδή να συλλάβει σε ένα βαθμό το πώς θα φανεί ένας δίσκος στο μέσο όρο των αναγνωστών και να τους το μεταφέρει. Όλοι έχουμε γνώμη για ό,τι ακούμε αλλά, αν αυτή συμβαδίζει με τη γνώμη άλλων τριών συνολικά ατόμων στον πλανήτη (και δεν μπορούμε να διατυπώσουμε και μια πιο "αντικειμενική" άποψη ώστε να είμαστε χρήσιμοι σε αυτόν που διαβάζει) τότε δεν έχει και πολύ νόημα η κριτική, την κρατάς για τον εαυτό σου.
ΥΓ: Profile συντακτών δε νομίζω να βάλουμε στο ERmag, σε λίγο θα μπορείτε να δείτε τα nicks τους και, όποιος δεν τους ξέρει ήδη, θα μπορεί να κάνει ένα search για τα posts του καθενός στο music ή στο reviews forum και θα κατατοπιστεί πολύ καλύτερα από ό,τι με ένα profile.
ΥΓ2: Στις "σημαντικές" κυκλοφορίες σκοπεύουμε να υπάρχουν περισσότερες από μία κριτικές. Στο Paradise Lost ίσως να έπρεπε να μπει κι άλλη, αλλά από τη μία έχει κυκλοφορήσει ήδη εδώ και κάποιες εβδομάδες, από την άλλη δεν έχουμε μπει ακόμα στους κανονικούς ρυθμούς οπότε έμεινε έτσι. Στην τελική πάντα υπάρχει το forum για περισσότερες απόψεις..

Kuolema
25-04-2005, 17:35
Η Paradise Lost ως τι αναφέρεται; Sorry κιόλας αλλά δε νομίζω ότι έχει κάτι κραυγαλέο μέσα.

Dragonlord
25-04-2005, 17:50
Ως παράδειγμα κριτικής από συντάκτη που τυχαίνει να είναι και οπαδός του συγκροτήματος το οποίο "κρίνει". Η συγκεκριμένη μάλιστα πιστεύω πως λειτουργεί και ως απόδειξη ότι μπορεί να γίνει σοβαρή κριτική κάτω από αυτές τις συνθήκες κι όχι τύπου "ΟΥΑΟΥ ΓΑΜΩ ΕΠΟΣ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ". Το ότι ίσως να έπρεπε να μπει και δεύτερη κριτική το έγραψα επειδή είναι major κυκλοφορία και σε αυτές θέλω ούτως ή άλλως να υπάρχουν παραπάνω απόψεις, για το νέο δίσκο του αγαπημένου σου συγκροτήματος άλλωστε δε βαριέσαι να διαβάσεις και δυο κείμενα παραπάνω, το αντίθετο.

Kuolema
25-04-2005, 17:53
Ok, απλώς πήγα να τη διαβάσω να δω αν έχει κάτι περίεργο μέσα και είδα αυτό που είπες για δεύτερη κριτική και νόμιζα ότι κάτι δεν πάει καλά με αυτήν.
Δεύτερη κριτική κατ' εμέ (στ' αρχίδια μας αλλά λέμε τώρα) θα "έπρεπε" να υπάρχει αν κάποιος έχει να πει κάτι αρκετά διαφορετικό σε σχέση με αυτόν που κάνει την πρώτη. Εγώ το θεωρώ γαμώ, εσύ το θεωρείς μάπα, πες μας γιατί.

eleventh guardian
25-04-2005, 17:55

Ναι, καλό είναι να γίνεται αυτό. Λίγο-πολύ, βέβαια, ο καθένας εδώ μέσα γνωρίζει τι ακούει ο άλλος ενώ υπάρχει και το forum για να λύνονται οι όποιες απορίες και να δίνονται διευκρινίσεις από τους συντάκτες των κειμένων.

Βασικά, όσα review έχω διαβάσει είναι ΟΚ, τα παραδείγματα που ανέφερα προηγουμένως είναι θεωρητικά και γενικά και δεν σχετίζονται με το magazine.

nothingman
25-04-2005, 17:55
Νομίζω ότι εννοεί πως το PL ανήκει στις σημαντικές κυκλοφορίες...όχι δλδ ότι δεν ήταν αντικειμενικό το review
edit: :fear: όχι μόνο με προλάβανε, αλλά έγιναν 3 posts... προφανώς η αρχή πήγαινε στην Kuolema

Γνώμη μου: μεγάλα παιδιά είμαστε, όλοι έχουμε τα κολλήματά μας αλλά έχουμε και την απαραίτητη υπευθυνότητα να κρίνουμε πιο σοβαρά ένα album ακόμα και αν πρόκειται για την "πατάτα" του αγαπημένου μας group. Οι διπλές κριτικές σε σημαντικές κυκλοφορίες δεν μπορώ να καταλάβω τι εξυπηρετούν, φαντάζομαι θα εννοείς στις (λίγες) περιπτώσεις που οι γνώμες δύο editors θα είναι εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις (αυτό ναι, θα έχει ενδιαφέρον)...
αυτά
τουλάχιστον για μένα (υποθέτω και για τους υπόλοιπους) το feedback από το forum έχει μεγάλη σημασία

Broccoli
25-04-2005, 18:01
Δεύτερη κριτική κατ' εμέ (στ' αρχίδια μας αλλά λέμε τώρα) θα "έπρεπε" να υπάρχει αν κάποιος έχει να πει κάτι αρκετά διαφορετικό σε σχέση με αυτόν που κάνει την πρώτη. Εγώ το θεωρώ γαμώ, εσύ το θεωρείς μάπα, πες μας γιατί.

Αυτό. Δεύτερη κριτική για να λέει ο ένας τι γαμώ που είναι και για να λέει ο άλλο τι γαμώ που είναι με διαφορετικά λόγια δεν έχει και μεγάλο νόημα.

Dragonlord
25-04-2005, 18:07
Δεύτερες κριτικές με αντίθετη άποψη θα γίνονται σε οποιαδήποτε κυκλοφορία (αν κάποιος συντάκτης έχει διαφορετική άποψη). Απλά σε κυκλοφορίες τύπου metallica, maiden, priest κλπ που ενδιαφέρουν ΠΟΛΥ κόσμο, πάντα μου άρεσε να διαβάζω αρκετές απόψεις. Θα δείξει βέβαια στην πράξη..

Odonian
25-04-2005, 18:32
Όσο δεν αφήνετε τον Μπρόκολο να κάνει review Nevermore, εγώ είμαι ΟΚ. :D

necropethamenos
26-04-2005, 12:27
Λίγο-πολύ, βέβαια, ο καθένας εδώ μέσα γνωρίζει τι ακούει ο άλλος

elpizoume oti tha to vlepei kai kanas anthrwpos ektos forum to magazine omws :?

Broccoli
26-04-2005, 12:30
Η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία.

ΠιΕς. Το καινούριο νεβερμορ παρακαλώ να φτάσει κατευθείαν στα χέρια μου για να εχει την αντιμετώπιση που του αρμόζει.

jimid
26-04-2005, 12:49
Hehe i epikritiki mastiga twn kallitexnwn molis apektise onoma. BROCCOLI!

Makrya kai apo Opeth e! :P

Jim Dandy Mangrum
26-04-2005, 13:00
MHN AFHSETAI TON RUSH NA KANEI DISKOKRITIKH RUSH!!