PDA

View Full Version : Daft Punk - Human After All

Gabriel
17-03-2005, 00:56
http://www.townsend-records.co.uk/i/covers/6584487.jpg

Tracklisting

1. Human After All
2. Prime Time Of Your Life
3. Robot Rock
4. Steam Machine
5. Make Love
6. Brainwasher
7. On Off
8. Television Rules The Nation
9. Technologic
10. Emotion

Αρχικά, ας δηλώσω ένθερμος οπαδός των Daft Punk, πράγμα που μπορεί να εξηγήσει μερικά από τα σχόλια που θα ακολουθήσουν σε κάποιους που θα ακούσουν το album με τα αυτιά ενός casual ακροατή. Πάντα έτρεφα έναν θαυμασμό για την Γαλλική urban κουλτούρα και του Γάλλους παραγωγούς ηλεκτρονικής μουσικής, που σε ελάχιστες περιπτώσεις μόνο με έχουν απογοητεύσει. Γιατί? Γιατί έχουν το στίγμα τους και, αν και ποσοτικά δεν ξερνάν τον άπειρο όγκο έργων όπως οι Αγγλοσάξωνες και οι γείτονες Γερμανοί, το σικ και η ευφυία έρχονται ως στάνταρ. Από Daft Punk, μέχρι Total Eclipse και Gotan Project, δε φρεντσιζ νοου.

Η ευχάριστη έκπληξη με το 'Human After All', τώρα, είναι ότι είναι ασυμβίβαστο. Αντιστάθηκε, νομίζω, στις πιέσεις του τι περίμενε ο κόσμος περισσότερο από τα 'Always outnumbered...' των Prodigy και 'Push the Button' των Chem.Brothers. Κατάφερε να μην μπλεχτεί στην ιστορία του γκρουπ που προηγήθηκε. Έτσι, πάνε σχεδόν εξ ολοκλήρου τα dancefloor στοιχεία του 'Discovery', τα φρουτώδη, γεμάτα drum loops και, σε μεγάλο βαθμό, η disco ατμόσφαιρα. Το HAA είναι πιο εσωτερικό, αρκετά πιο μινιμαλιστικό, έχοντας όμως διατηρήσει τα signature Daft Punk στοιχεία των vocoded φωνητικών και των καθαρών, προσεγμένων ηλεκτρονικών ήχων. Προσωπικά, μου φάνηκε ότι είναι το album που θα ταίριαζε τέλεια μετά το 'Discovery' να το ακούσεις μετά την έξοδο. Δεξαμενή αποσυμπίεσης για το πνεύμα. Λιγότερο ενεργητικό, αλλά σε καμία περίπτωση νεκρό.

Ένα άλλο σημείο που ακολουθεί από το χαρακτήρα του album είναι το επίπεδο της έντασης σε κάθε κομμάτι. Δεν υπάρχουν built-ups (μιας και δεν είναι γραμμένα τα περισσότερα κομμάτια με το dancefloor στο μυαλό), αλλά αυτό είναι, νομίζω, καλή σφυγμομέτρηση της εποχής.

Από τα κομμάτια, υπάρχουν κάποια που αποτυγχάνουν να κερδίσουν την προσοχή, επιφυλάσσομαι όμως στη σοφεία του παρόντος, γιατί σε μερικούς μήνες δεν μπορείς να είσαι σίγουρος τι μπορεί να αναδυθεί ως υποτιμημένο διαμάντι. Το opening track (και ομώνυμο του album) δε με ικανοποίησε πολύ, καθώς επίσης και το επιλογικό Εmotion (ίσως το πιο αδύναμο κομμάτι imo). Από την άλλη, το Make Love είναι, στην υπέροχη απλότητα του, ίσως το αγαπημένο μου κομμάτι (κάτι σίγουρα για ένα παραλιακό κλαμπάκι, κάπου) με κολλητά πίσω του τα The Brainwasher (techno Daft Punk style, με αρκετά συντηρητικό ήχο) και Robot Rock. Το The Prime of Our Life, χωρίς να με τρελαίνει ενστικτωδώς, συνοψίζει ίσως καλύτερα από κάθε άλλο κομμάτι το album, όντας αρχικά και πάνω απ'όλα ασυμβίβαστο - ας μην το πούμε πειραματικό, που πάει πολύ.

Για κάποιο λόγο, που δεν μπορώ να εκφράσω με λέξεις ξεκάθαρα, και παρ'όλο που δεν είναι "επαναστατικό" (και, φαντάζομαι, πολλοί θα ξινίσουν περιμένοντας ένα 'Discovery Part2'), δεν το βρίσκω επανάληψη, γιατί σε αντίθεση με τους άλλους ηλεκτρονικούς πατέρες που ανέφερα, φαίνεται ότι δεν ζορίζεται να είναι κάτι. Είναι αυτό που είναι με άνεση.

Εν ολίγοις, αυτοί που θα το έπαιρναν θα το πάρουν, κι αυτούς που το σκέφτονται θα τους ενθάρρυνα να κάνουν το άλμα πίστης και να το αγοράσουν. Ένα πολύ καλό soundtrack της εποχής, μία πολύ καλή δουλειά, που δεν κραυγάζει για την προσοχή του αναγνώστη, πιάνει όμως το χώρο του άξια και τον κρατά με αξιοπρέπεια.

Broccoli
17-03-2005, 01:33
Τα περισσότερα τραγούδια που άκουσα από προηγούμενη δουλειά τους μου είχαν κάτσει αρκετά άσχημα. Για κάποιο λόγο δε μου είπαν τίποτα. Αν όπως λες όμως είναι τόσο καλό αυτό, θα προσπαθήσω να το ακούσω (πριν επενδύσω τουλάχιστον).

Gabriel
17-03-2005, 01:43
:|

Θα είναι δύσκολο να σε κερδίσει αυτό αν δεν σου άρεσαν τα παλιότερα δύο albums. Αλλά άκουσε όμως. IRC θα'μαστε.

soulless9
17-03-2005, 02:03
para polu kalo. eimai fan twn daft punk oxi me thn klassikh enoia tou fan. dld den eimai porwmenos, alla panta mou aresan oi douleies tous kai tis akouga. kai ayto to album m arese arketa. liiigo diaforopoihmeno alla m arese arketa. to aktebasa se mia poiothta xalia kai to sbhsa ysetra apo merikes akroaseis. ha paw na to agorasw opws fenetai.

symposium_lexotanil
17-03-2005, 02:09
eimai fan twn daft punk oxi me thn klassikh enoia tou fan

:thumbsup:

Broccoli
17-03-2005, 02:12
Τα 3 κομμάτια που μου έστειλε ο φίλτατος gabriel δεν άλλαξαν δραματικά τη γνώμη μου.

daydreamer
17-03-2005, 02:30
Εμένα μ'αρέσανε τα video clip τους!

[χέστηκ'ο διάς]

ang69
17-03-2005, 02:44
eimai fan twn daft punk oxi me thn klassikh enoia tou fan

:thumbsup:

Με την κλασσική έννοια του daft.

-

Εμένα μου άρεσε το ριβιού γι'αυτό θα κατεβάσω να ακούσω τι λέει το καινούριο.

dyingfreedom
21-03-2005, 18:28
Egw to katevasa kai mporw na pw oti mexei kerdisei. Apo ta paliotera maresan arketa kommatakia (kai ta videos opws eipwthike parapanw). Aksizei na to ....katevasete. 8)

metamelia2
21-03-2005, 22:25
Psilo-frikarize oi typoi. Alla oi Galloi exoun paradosh sto eidos (Air, St. Etienne etc.). Mallon 8a aksizei...

Pali prwtotyphsan sto ekswfyllo...
"Homework" http://image.allmusic.com/00/amg/cov200/drc700/c713/c71305cgdhl.jpg

"Discovery" http://image.allmusic.com/00/amg/cov200/dre600/e602/e60252qlxry.jpg

"Daft Club" http://image.allmusic.com/00/amg/cov200/drg200/g204/g20452rqzc4.jpg