View Full Version : Φοιτητικά Σχήματα
Raven Lord
02-03-2005, 17:21
Επ'αυτού, είμαι της πίστεως πως οι φοιτητικές παρατάξεις δε θα έπρεπε να καθοδηγούνται από κόμματα. Δυστυχώς η μόνη μη κομματική παράταξη στη σχολή μου γνώρισε άσχημο τέλος.
Δεν ανοίγεις τώρα κι 1 τόπικ να μου εξηγήσεις ΓΙΑΤΙ αφού οι περισσότεροι (τουλάχιστον αυτή η εντύπωση μου'χει δοθεί) πιστεύουν ΑΚΡΙΒΩΣ αυτό που λες, δεν αλλάζει τπτ εδώ και χρόοονια? Γιατί πρέπει πάντα το πάνω χέρι στη γαμωσχολή μου να το έχουν οι καθυστερημένοι των ΕΑΑΚ ή της ΔΑΠ? Γιατί το μόνο που τους απασχολεί είναι που θα κάνουν πανεπιστημιακό πάρτυ την τσικνοπέμπτη? Ή πως θα καταφέρουν έμμεσα (κάνοντας το αμφιθέατρο ντουμάνι απ'τα καπνά και παρατείνοντας τη συνελεύση για ώρες) να οδηγήσουν τη συνελευση σε απόφαση κατάληψης?
τόπικ, λοιπόν! (αν και ή πλειοψηφία των σημερινών σχημάτων είναι "παρατάξεις")
ασχολούμουν αρκετά με το συνδικαλισμό στα φοιτητικά μου χρόνια. είμασταν μια παρέα με αρκετά ανεξάρτητη δράση από κόμματα και "γραμμές". αναπόφευκτα κάποια μέλη μας ασχολούνταν και με κόμματα (χωρίς όμως ποτέ να επιβάλλουν τη "γραμμή" του κόμματος). η γραμμή που ακολουθούσαμε βασιζόταν πάντα στη συνείδησή μας. δυστυχώς, μας κόλλησε η ρετσινιά και σιγά σιγά το σχήμα που συμμετείχα έσβησε (τώρα υπάγεται στο δίκτυο του ΣΥΝ και έχει πολύ λίγες ψήφους). προλάβαμε να κάνουμε κάποια χειροπιαστά πραγματάκια, όμως, τα οποία απολαμβάνουν οι επόμενες γενιές φοιτητών.
γιατί, όμως, δεν αλλάζει κάτι?
φταίνε οι παρατάξεις? αυτοί υπάρχουν, επειδή απλά βρήκαν πρόσφορο έδαφος... εξάλλου, οι φοιτητές δε συμμετέχουν σ'αυτές?
μήπως οι περισσότεροι φοιτητές είναι απολίτικοι? μήπως ενδιαφέρονται μόνο για το lifestyle και τα θέματα των εξετάσεων? μήπως δεν παίρνουν πρωτοβουλίες αλλά περιμένουν από άλλους να τις αναλάβουν? μήπως αντιμετωπίζουν το συνδικαλισμό και γενικότερα την πολιτική σαν ποδόσφαιρο? ή μήπως πίνουν φραπέδες όλη μέρα (τώρα πια μάλλον παρακολουθούν όλη μέρα)? ξέρω ότι γίνομαι κακός, αλλά τα έχω ζήσει από κοντά όλα αυτά.
nomizw oti h pleiopshfia twn foithtwn den endiaferontai ...
Oi parata3eis epishs otan kanoun kati sumperiferontai san ψηφό8ηροι prwtagonistes
Για να απαντήσω στον The_Fool, ας αναφέρω το παράδειγμα των ΦΑΛΛΟΣ στη σχολή μου, κοίτα το εξής thread: http://www.forums.gr/showthread.php?s=&threadid=5654 . Η δημιουργία μιας τέτοιας παράταξης δυστυχώς δεν είναι εύκολη υπόθεση, διότι οι παρατάξεις που υποστηρίζονται από κόμματα πρόκειται να πέσουν να τη φάνε, πολλές φορές με ακραία μέσα (στη περίπτωση των ΦΑΛΛΟΣ υπήρχαν απειλές για σωματική βία από τη ΔΑΠ, κ.λπ.).
Από εκεί και πέρα, το μεγαλύτερο κομμάτι των φοιτητών δεν ενδιαφέρεται καθόλου, ιδιαίτερα στα πρώτα έτη όπου το επάγγελμα φαίνεται μακριά. Όπως ανακάλυψα σε πρόσφατες συζητήσεις και στη γενική συνέλευση, η ενημέρωση για το "διάλογο για τη Παιδεία" δεν ήταν απλά ελλειπής, ήταν ανύπαρκτη. Κανείς δεν είχε ενδιαφερθεί να μάθει τι στο καλό γίνεται σχετικά με τη σχολή, το πτυχίο και την επαγγελματική αποκατάσταση.
Η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι ψηφίζουν είτε φίλους τους (χωρίς να τους αντιπροσωπεύουν οι απόψεις τους), είτε τη παράταξη-social club που κάνει τις περισσότερες εκδηλώσεις, είτε τη παράταξη στην οποία θα βρουν καλές γνωριμίες για να αποκατασταθούν επαγγελματικά.
Raven Lord
02-03-2005, 18:12
και αυτά συμβαίνουν παντού. σε εμάς, ένα από τα παιδιά που έφτιαξαν το σχήμα που συμμετείχαμε, παραλίγο να χάσει τη ζωή του από σπρώξιμο ΔΑΠίτη (έπεσε και χτυπησε το πίσω μέρος του κεφαλιού του σε έδρανο) κατά την καταμέτρηση των ψήφων των εκλογών, όταν η ΔΑΠ έχασε για πρώτη φορά μετά από χρόνια την αυτοδυναμία και μάλιστα για μια ψήφο (από τότε δεν την ξαναπήρε - 1994 περίπου)!
The_Fool
02-03-2005, 18:14
ασχολούμουν αρκετά με το συνδικαλισμό στα φοιτητικά μου χρόνια. είμασταν μια παρέα με αρκετά ανεξάρτητη δράση από κόμματα και "γραμμές". αναπόφευκτα κάποια μέλη μας ασχολούνταν και με κόμματα (χωρίς όμως ποτέ να επιβάλλουν τη "γραμμή" του κόμματος). η γραμμή που ακολουθούσαμε βασιζόταν πάντα στη συνείδησή μας. δυστυχώς, μας κόλλησε η ρετσινιά και σιγά σιγά το σχήμα που συμμετείχα έσβησε (τώρα υπάγεται στο δίκτυο του ΣΥΝ και έχει πολύ λίγες ψήφους). προλάβαμε να κάνουμε κάποια χειροπιαστά πραγματάκια, όμως, τα οποία απολαμβάνουν οι επόμενες γενιές φοιτητών.:pink:
Στη σχολή, όσα χρόνια είμαι εδώ, 1 άτομο μόνο θέλησε να πάρει την πρωτοβουλία να κάνει κάποια_πιο_ανεξάρτητη παράταξη. Τελικά παρόλο που είχε μεγάλη υποστήριξη, τα παράτησε γιατί 1)ήταν τέτοια η κατάσταση που σιχάθηκε 2)το τι συκοφαντία έπεσε από τις άλλες παρατάξεις δε λέγεται και 3)κάποια στιγμή σύντομα θα έπαιρνε πτυχίο.
φταίνε οι παρατάξεις? αυτοί υπάρχουν, επειδή απλά βρήκαν πρόσφορο έδαφος... εξάλλου, οι φοιτητές δε συμμετέχουν σ'αυτές?
μήπως οι περισσότεροι φοιτητές είναι απολίτικοι? μήπως ενδιαφέρονται μόνο για το lifestyle και τα θέματα των εξετάσεων?μήπως δεν παίρνουν πρωτοβουλίες αλλά περιμένουν από άλλους να τις αναλάβουν? μήπως αντιμετωπίζουν το συνδικαλισμό και γενικότερα την πολιτική σαν ποδόσφαιρο? ή μήπως πίνουν φραπέδες όλη μέρα (τώρα πια μάλλον παρακολουθούν όλη μέρα)? ξέρω ότι γίνομαι κακός, αλλά τα έχω ζήσει από κοντά όλα αυτά.
+ τα ξύνουν σε fora στο net.
+ έχουν όλοι (κι εγώ) το σκεπτικό ότι κάποια στιγμή σύντομα θα πάρουν πτυχίο και θα φύγουν οπότε τι νόημα έχει να προσπαθήσουν,κλπ.
+ότι είπε ο Deggial.
2 both:
βασικά, όπως φαντάζομαι θα καταλαβατε, την ερώτηση την έκανα περισσότερο για peakάρισμα παρά για να πάρω απάντηση. Δυστυχώς τις απαντήσεις τις ξέρω και όσο περνά ο καιρός, τόσο περισσότερο καταλαβαίνω γιατί το να σκέπτεσαι συμφεροντολογικά και να δηλώνεις απολιτικός τελικά δεν αποβαίνει πάντα προς συμφέρον σου
παρόλο που με τέτοιες (ιδιοτελείς) αρχές μεγάλωσα.
[quote=Deggial]Επ'αυτού, είμαι της πίστεως πως οι φοιτητικές παρατάξεις δε θα έπρεπε να καθοδηγούνται από κόμματα. Δυστυχώς η μόνη μη κομματική παράταξη στη σχολή μου γνώρισε άσχημο τέλος.
Δεν ανοίγεις τώρα κι 1 τόπικ να μου εξηγήσεις ΓΙΑΤΙ αφού οι περισσότεροι (τουλάχιστον αυτή η εντύπωση μου'χει δοθεί) πιστεύουν ΑΚΡΙΒΩΣ αυτό που λες, δεν αλλάζει τπτ εδώ και χρόοονια? Γιατί πρέπει πάντα το πάνω χέρι στη γαμωσχολή μου να το έχουν οι καθυστερημένοι των ΕΑΑΚ ή της ΔΑΠ? Γιατί το μόνο που τους απασχολεί είναι που θα κάνουν πανεπιστημιακό πάρτυ την τσικνοπέμπτη? Ή πως θα καταφέρουν έμμεσα (κάνοντας το αμφιθέατρο ντουμάνι απ'τα καπνά και παρατείνοντας τη συνελεύση για ώρες) να οδηγήσουν τη συνελευση σε απόφαση κατάληψης?
ασχολούμουν αρκετά με το συνδικαλισμό στα φοιτητικά μου χρόνια. είμασταν μια παρέα με αρκετά ανεξάρτητη δράση από κόμματα και "γραμμές". αναπόφευκτα κάποια μέλη μας ασχολούνταν και με κόμματα (χωρίς όμως ποτέ να επιβάλλουν τη "γραμμή" του κόμματος). η γραμμή που ακολουθούσαμε βασιζόταν πάντα στη συνείδησή μας. δυστυχώς, μας κόλλησε η ρετσινιά και σιγά σιγά το σχήμα που συμμετείχα έσβησε (τώρα υπάγεται στο δίκτυο του ΣΥΝ και έχει πολύ λίγες ψήφους). προλάβαμε να κάνουμε κάποια χειροπιαστά πραγματάκια, όμως, τα οποία απολαμβάνουν οι επόμενες γενιές φοιτητών.
μήπως οι περισσότεροι φοιτητές είναι απολίτικοι? μήπως ενδιαφέρονται μόνο για το lifestyle και τα θέματα των εξετάσεων? μήπως δεν παίρνουν πρωτοβουλίες αλλά περιμένουν από άλλους να τις αναλάβουν? μήπως αντιμετωπίζουν το συνδικαλισμό και γενικότερα την πολιτική σαν ποδόσφαιρο? ή μήπως πίνουν φραπέδες όλη μέρα (τώρα πια μάλλον παρακολουθούν όλη μέρα)? ξέρω ότι γίνομαι κακός, αλλά τα έχω ζήσει από κοντά όλα αυτά.[/quote:r77n3m61]
Αυτό δυστυχώς έχει να κάνει με την συνολική πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα. Για διάφορους λόγους, μερικοί γνωστοί μερικοί εξαιρετικά obfuscated, o Έλληνας έχει χάσει την πίστη του στην πολιτική/ούς. Πχ, τα τελευταία post του Carcass αναφέρονται συνέχεια σ'αύτο το πράγμα, ότι όλα τα κόμματα είναι για τον πέο, ότι δεν έχει νόημα να ψάχνουμε ποιος είναι πιο άχρηστος από ποιον κτλ. Είναι λογικό λοιπόν όταν ένα παιδί στα 17-18 του βγαίνει από το κλουβάκι του σπιτιού του και μπαίνει σε έναν πανεπιστημιακό χώρο που μοιάζει στο "πολιτικό" status quo με όλα αυτά που έβλεπε στην τηλεόραση να μπει στο trip "και αυτοί εδώ μαλάκες είναι, δεν έχει νόημα να ψηφίσω, να ασχοληθώ" κτλ. Ναι δεκτό. Είναι μαλάκες, ψωνάρες, κολλημένοι, κομματόσκυλα, whatever. Το πρόβλημα δεν είναι εκεί. Αυτοί οι μαλάκες, ψωνάρες, κολλημένοι κτλ είναι εκεί γιατί δεν υπάρχει κάποιος εκεί να τους ανταγωνιστεί. Εκεί είναι το πρόβλημα - η αδιαφορία μας και η πίστη μας σε έναν deus ex machina που θα μας λύσει τα προβλήματά μας.
Όχι δυστυχώς δεν γίνεται έτσι. Είμαστε ιδιώτες (idiots θα έλεγε το αγαπητό Αγγλάκι) και δεν ασχολούμαστε καθόλου.
Την τελευταία σου παράγραφο την δέχομαι ως παράγραφο ρητορικών ερωτήσεων. Οι φοιτητές δεν έχουν πολιτικό λόγο, ενδιαφέρονται μόνο να περάσουν τα μαθήματα και να βρούνε θέματα και να φύγουν από το εκάστοτε μπουρδέλο. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Το κακό βέβαια στην όλη κατάσταση είναι ότι όλα τα προβλήματα που έχουμε έχουν ρίζες σε άλλα προβλήματα, τα οποία έχουν ρίζες αλλού κτλ κτλ. Γενικά μιλώντας, είναι όλα ένα web προβλημάτων και πρέπει όλα σταδιακά να επιλυθούν. Κάνοντας μόνο μια τομή σε έναν τομέα δεν βοηθάει πολύ... μερικές φορές δεν βοηθάει καθόλου.
Συνολικά για τον φοιτητή θα έλεγα ότι πρέπει επιτέλους να αποκτήσει πολιτική συνείδηση, να έχει άποψη και να μην φοβάται την αντιπαράθεση, ακόμα και όταν θέλει να μείνει στην γκρίζα περιοχή εκτός παράταξης. Να έχει άποψη, να εκμεταλλεύεται την ψήφο του, να έχει διάθεση για τα κοινά της σχολής. Αλλά ειδικά το τελευταίο συνδέεται με τους στόχους που έχεις και πόσο εσύ μπορείς να καρπωθείς αυτά που θες να πετύχεις... γι'αυτό ίσως και οι φοιτητές απογοητεύονται και δεν ασχολούνται, όταν βλέπουν ότι αυτά που θέλουν δεν θα τα γευτούν στα χρόνια που θα βρίσκονται στην σχολή τους...
Αυτά προς το παρόν. Comments accepted :)
Raven Lord
02-03-2005, 18:24
Την τελευταία σου παράγραφο την δέχομαι ως παράγραφο ρητορικών ερωτήσεων. Οι φοιτητές δεν έχουν πολιτικό λόγο, ενδιαφέρονται μόνο να περάσουν τα μαθήματα και να βρούνε θέματα και να φύγουν από το εκάστοτε μπουρδέλο. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Το κακό βέβαια στην όλη κατάσταση είναι ότι όλα τα προβλήματα που έχουμε έχουν ρίζες σε άλλα προβλήματα, τα οποία έχουν ρίζες αλλού κτλ κτλ. Γενικά μιλώντας, είναι όλα ένα web προβλημάτων και πρέπει όλα σταδιακά να επιλυθούν. Κάνοντας μόνο μια τομή σε έναν τομέα δεν βοηθάει πολύ... μερικές φορές δεν βοηθάει καθόλου.
φαύλος κύκλος δηλαδή, αφού το μπουρδέλο δημιουργείται ακριβώς από την αδιαφορία... :?
η 2η παράγραφος του quote, ισχύει σε όλους τους τομείς. η ρίζα βρίσκεται πολύ καλά κρυμμένη και προσπαθώντας να ασχοληθούμε με αυτό που "βλέπουμε" δεν καταφέρνουμε τίποτα.
η αλήθεια είναι ότι κι εγώ τα σιχάθηκα όλα αυτά. υπάρχει πολύ βρωμιά στο φοιτητικό συνδικαλισμό και χρειάζονται πολλοί πρόθυμοι να βοηθήσουν στο να καθαριστεί. δυστυχώς, δε φτάνουν 5-6 παιδιά που φτιάχνουν ένα ανεξάρτητο σχηματάκι (σίγουρα όμως αποτελούν ένα καλό παράδειγμα).
katwrimos
02-03-2005, 22:28
to provlima stin ellada einai oti ta panta einai apistefta politikopoihmena. Min to periorizete stis sxoles... Genikotera ta panta anagontai se komatikes topothetiseis, kai apo afto den eksero ton eafto mou, afou se pola pragmata asxeta me tin politiki me epireazei i politiki mou topothetisi.
Distixos afto einai ena sovaro provlima, otidipote px proteinetai apo enan neodimokrati pritani, aporiptetai sisoma apo olous tous pasokous kai toumpalin, akoma kai an prokeitai gia ena entelos asxeto me tin politiki thema. Anagnorizo oti ki ego syxna skeftomai etsi, toulaxiston omos prospatho na anagnorizota thetika vimata pou ginontai kai apo alla kommata...
Έτσι είναι, τρομερά άσχημη νοοτροπία. Μία απόφαση σε οποιαδήποτε μορφή συλλόγου, είτε είναι η Σύγκλητος, είτε η επιτροπή του ΤΕΕ, είτε οτιδήποτε άλλο, θα ψηφιστεί σύμφωνα με τη πρόθεση της κάθε παράταξης κι όχι τη προσωπική πίστη του καθενός. Βεβαίως αυτό ισχύει και στη Βουλή, οπότε ουσιαστικά περνούν τα νομοσχέδια στα τυφλά.
Starbreaker
03-03-2005, 17:17
H Dap kanei kala party exw akousei. Kai aftos einai o logos pou phgainoun oi asxetoi prwtoeteis.
Na psofhsoun.
Raven Lord
03-03-2005, 17:36
εξαρτάται τι εννοείς "καλό πάρτυ". :P
για 'μενα το καλύτερο το είχε κάνει η ΠΑΣΠ στο "μακεδονίας" που είχε φέρει στριπτιτζούδες απ'το γειτονικό platinum :P
The Good Son
03-03-2005, 18:05
na pethanoune.
variaimai na pw alla/na aitiologhsw twra.
maybe later.
asimoulis
08-03-2005, 19:48
pistevw oti oso eksixronizomaste kai meiwnontai ta rousfetia tha xasoun ti dinami tous i pasp kai dap...me liga logia einai kataloipa mias allis epoxis...
egw psifizw eaak kai goustarw...
alla den eimai kollimenos oute sto elaxisto...
The_Fool
08-03-2005, 21:11
E.A.A.K. = Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Καθυστέρηση,
aka διαφωνούμε μ'ένα νομοσχέδιο, αντί να κοιτάξουμε αν έχουμε καμιά καλύτερη πρόταση επιλέγουμε την κλασσική ακραία θέση της απόρριψης και ο μόνος τρόπος που ξέρουμε να αντιδρούμε είναι η κατάληψη και μάλιστα ΌΟΟΟΟΧΙ στο υπουργείο ή έστω κάπου που να έχει αντίκτυπο, αλλά στις σχολές μας. Βέβαια, αφού είναι να κάνουμε κατάληψη, γιατί να μην χάσουμε και κάμποσα μαθήματα+εργαστήρια μωρέ, τι θα χάσουμε στο κάτω-κάτω, ε? Έρχεται και το καρναβάλι, που να τρέχεις με μαθήματα τώρα... Γαμώ το σπίτι σας.
EDIT: επειδή ξαναδιαβάζω το post μου και νιώθω ότι δείχνει αρκετά επιθετικό, απλά να πω ότι τα παραπάνω δεν πάνε (κατ'ανάγκη) στον ασιμούλη.
asimoulis
08-03-2005, 21:17
o foititis kanei katalipsi sto panepistimio...
o ergatis sti douleia tou...
i mana mou pou doulevei stin ethniki, stin ethniki...
The_Fool
08-03-2005, 22:00
o foititis kanei katalipsi sto panepistimio...
o ergatis sti douleia tou...
i mana mou pou doulevei stin ethniki, stin ethniki...
Σοβαρά τώρα, πιστεύεις ότι τα παραπάνω είναι ισοδύναμα?
Είναι το ίδιο πράμα να κάνεις απεργία, χάνοντας πιθανόν μέρος του μισθού σου, με το να κάνεις κατάληψη, χάνοντας (και αναγκάζοντας και τους άλλους να χάσουν) μέρος της παιδείας και των γνώσεων που σου παρέχονται? και τις οποίες γνώσεις μπορεί να μην έχεις ΠΟΤΕ ξανά την ευκαιρία να αποκτήσεις?
Θες μήπως να σου πω για το πόσους επαγγελματίες (στο αντικείμενο που σπουδάζω) έχω υπόψιν, που μου λένε ότι έχουν μετανιώσει για τις αντίστοιχες μαλακίες που κάναν στα φοιτητικά τους χρόνια, γιατί τώρα απλά δεν έχουν χρόνο ούτε όρεξη να κάτσουν να ξαναδιαβάσουν πράματα που θα 'πρεπε να είχαν μάθει τότε?
Λοιπόν το γάμησες και ψόφησε ασιμούλη.
Ποιος εργαζόμενος κάνει κατάληψη στη δουλειά του :?:
...και στο κάτω κάτω πρέπει να βάζουμε και κάποια όρια, να μην εκβιάζουμε με χυδαίο τρόπο (πχ οι έμποροι τώρα λένε να κλείσουν εθνικές, δρόμους, λιμάνια... για χαλαρώστε λίγο) με την ασφάλεια του ότι η Αστυνομία δεν μπορεί να κάνει ομαδικές προσαρμογές των 200+ ατόμων... Πόσο μάλλον σε έναν χώρο όπως ένα πανεπιστήμιο που δεν πατάνε μέσα οι μπάτσοι, σωστά;
Απεργούν οι εργαζόμενοι, άλλες φορές με αποδοχές, άλλες φορές άνευ. Και μην εξισώνεις τους εργαζόμενους με τους φοιτητές και την μάνα σου, άλλοι μηχανισμοί λειτουργούν σε κάθε ομάδα άλλωστε, από το ποιος παίρνει τις αποφάσεις μέχρι το πόση ισχύ έχει το κάθε όργανο σε ένα μέλος του συνόλου.
The_Fool αυτό που λες είναι λάθος, μην τους βάζεις όλους στο ίδιο καλούπι. Αν είσαι Πάτρα κόμματα όπως ο Αντίλογος δεν λειτουργούν πάντα έτσι. Στην δική μου τη σχολή αυτή που έχουν τη διάθεση για απεργία και "αγώνες" είναι η ΠΚΣ. Μην το ψάχνεις... Καλό είναι κάθε περίπτωση να την εξετάζουμε διαφορετικά, άλλωστε δεν είναι ότι οοοόλοι όσοι είναι μέσα σε μια παράταξη ακολουθούν την γραμμή που επιβάλλει το εκάστοτε κόμμα στους αρχηγούς της αντίστοιχης παράταξης. Απλά αυτό που ενοχλεί και εμένα και όλους που καθόμαστε από μια απόσταση και παρατηρούμε τι γίνεται είναι ότι τελικά αυτό το πρώιμο πολιτικό παιχνίδι εφαρμόζεται από άτομα υπερβολικά φιλόδοξα που παίζουν βρώμικα. Δέχομαι οποιαδήποτε αντιπαράθεση, και head on, δεν έχω κανένα πρόβλημα, αλλά σιχαίνομαι να μπαίνω στο trip να μιλάω άσχημα, να είμαι απόλυτος μόνο και μόνο για να υπάρχει κόντρα... Για την σχολή μας προσπαθούμε όλοι να κάνουμε κάτι καλύτερο, όχι να ρίχνει με πουστιές ο ένας τον άλλο για το υποτιθέμενο πολιτικό status μέσα στη σχολή, ή για μια έδρα or whatever. Αυτά είναι κατάλοιπα άλλης εποχής, αυτές οι νοοτροπίες, όχι οι παρατάξεις μέσα στις σχολές...
The_Fool
09-03-2005, 00:08
The_Fool αυτό που λες είναι λάθος, μην τους βάζεις όλους στο ίδιο καλούπι. Αν είσαι Πάτρα κόμματα όπως ο Αντίλογος δεν λειτουργούν πάντα έτσι. Στην δική μου τη σχολή αυτή που έχουν τη διάθεση για απεργία και "αγώνες" είναι η ΠΚΣ. Μην το ψάχνεις... Καλό είναι κάθε περίπτωση να την εξετάζουμε διαφορετικά, άλλωστε δεν είναι ότι οοοόλοι όσοι είναι μέσα σε μια παράταξη ακολουθούν την γραμμή που επιβάλλει το εκάστοτε κόμμα στους αρχηγούς της αντίστοιχης παράταξης.
χμ, για τα περί τσουβαλοποίησης έχεις γενικά δίκιο μεν, αλλά:
Αυτό που με παραξένεψε περισσότερο απ'όλα είναι ότι ανέφερες τον Αντίλογο. Τυχαίνει να είμαι ακριβώς στη σχολή που είναι και η παράταξη του Αντιλόγου και όσα έγραψα παραπάνω, λέξη προς λέξη, τα έγραψα έχοντας MONO αυτούς στo μυαλό μου. Αν κάποιος ευθύνεται στη σχολή μου για το γεγονός ότι έχουμε κατάληψη από την Πέμπτη και όπως αποφασίστηκε πάλι σήμερα, θα συνεχίσουμε μέχρι και την Παρασκευή (να τα ξύνουμε, γιατί άλλη κινητοποίηση πέρα από μια πορεία δεν θα γίνει), αυτός είναι ο Αντίλογος. Επίσης, για το γεγονός ότι στη σχολή οι περισσότεροι φοιτητές έχουν στο μυαλό τους την ισότητα Κατάληψη=Διακοπές, ευθύνη φέρει imo ΚΑΙ ο Αντίλογος και, even worse, το έχει υπόψιν του και το χρησιμοποιεί όποτε βρει την ευκαιρία. Θά 'θελα να σου πω κι άλλα πολλά για το τι έχουν πει, τι έχουν κάνει και για το αν τελικά η νοοτροπία τους έφερε ποτέ στη σχολή κανένα θετικό αποτέλεσμα, αλλά αφενός μεν θα μας πάρει ώρες, αφετέρου ίσως δεν θά 'πρεπε να μιλάω, μιά και αναγνωρίζω ότι ούτε η αφεντιά μου έχει καθαρή τη φωλιά της με τις κάποιες_πιο_συμφεροντολογικές πεποιθήσεις που είχα τόσα χρόνια. Αν θες κάτι παραπάνω, το συζητάμε (όσο έχω χρόνο).
Όσον αφορά τα υπόλοιπα που είπες, 2 πράματα και κλείνω:
1) γνώμη μου είναι ότι η ίδια η ύπαρξη πολιτικών παρατάξεων στις σχολές είναι συνιφασμένη με τις νοοτροπίες που ανέφερες.
2)
Απλά αυτό που ενοχλεί και εμένα και όλους που καθόμαστε από μια απόσταση και παρατηρούμε τι γίνεται
αυτό είναι το πρόβλημα φίλε, γι'αυτό έγινε το topic και αυτό λέω κι εγώ κι άλλοι. Όλοι καθόμαστε από απόσταση και τους παρατηρούμε, όλοι κατά καιρούς τους κράζουμε και ευχόμαστε να ψοφήσουν, αλλά κανείς δεν κουνάει τα δακτυλάκια του. ε λυπάμαι αλλά μόνα τους δεν ψοφάνε. Ειδικά άμα πρόκειται και για κακά σκυλιά.
PS. Αναρωτιέμαι μέχι που αλλού έχει φτάσει η ""χάρη"" του Αντίλογου.
Όπως είχαμε συζητήσει και σε ανάλογο τόπικ στο παρελθόν, το πρόβλημα είναι πως τέτοιες μορφές αντίδρασης έχουν εκφυλιστεί. Κάθε βδομάδα όλο και κάποιος απεργεί, κάθε βδομάδα όλο και κάποια πορεία υπάρχει, κάθε χρόνο έχουμε και καταλήψεις. Σε καμία περίπτωση δεν εννοώ πως οι λόγοι δεν είναι σημαντικοί, αλλά χρειάζεται να βρεθούν καλύτεροι τρόποι αντιμετώπισεις που να δραστηριοποιούνται πάνω στη καλυτέρευση της κατάστασης κι όχι απλώς τη διαμαρτυρία.
The_Fool αυτό που λες είναι λάθος, μην τους βάζεις όλους στο ίδιο καλούπι. Αν είσαι Πάτρα κόμματα όπως ο Αντίλογος δεν λειτουργούν πάντα έτσι. Στην δική μου τη σχολή αυτή που έχουν τη διάθεση για απεργία και "αγώνες" είναι η ΠΚΣ. Μην το ψάχνεις... Καλό είναι κάθε περίπτωση να την εξετάζουμε διαφορετικά, άλλωστε δεν είναι ότι οοοόλοι όσοι είναι μέσα σε μια παράταξη ακολουθούν την γραμμή που επιβάλλει το εκάστοτε κόμμα στους αρχηγούς της αντίστοιχης παράταξης.
χμ, για τα περί τσουβαλοποίησης έχεις γενικά δίκιο μεν, αλλά:
Αυτό που με παραξένεψε περισσότερο απ'όλα είναι ότι ανέφερες τον Αντίλογο. Τυχαίνει να είμαι ακριβώς στη σχολή που είναι και η παράταξη του Αντιλόγου και όσα έγραψα παραπάνω, λέξη προς λέξη, τα έγραψα έχοντας MONO αυτούς στo μυαλό μου. Αν κάποιος ευθύνεται στη σχολή μου για το γεγονός ότι έχουμε κατάληψη από την Πέμπτη και όπως αποφασίστηκε πάλι σήμερα, θα συνεχίσουμε μέχρι και την Παρασκευή (να τα ξύνουμε, γιατί άλλη κινητοποίηση πέρα από μια πορεία δεν θα γίνει), αυτός είναι ο Αντίλογος. Επίσης, για το γεγονός ότι στη σχολή οι περισσότεροι φοιτητές έχουν στο μυαλό τους την ισότητα Κατάληψη=Διακοπές, ευθύνη φέρει imo ΚΑΙ ο Αντίλογος και, even worse, το έχει υπόψιν του και το χρησιμοποιεί όποτε βρει την ευκαιρία. Θά 'θελα να σου πω κι άλλα πολλά για το τι έχουν πει, τι έχουν κάνει και για το αν τελικά η νοοτροπία τους έφερε ποτέ στη σχολή κανένα θετικό αποτέλεσμα, αλλά αφενός μεν θα μας πάρει ώρες, αφετέρου ίσως δεν θά 'πρεπε να μιλάω, μιά και αναγνωρίζω ότι ούτε η αφεντιά μου έχει καθαρή τη φωλιά της με τις κάποιες_πιο_συμφεροντολογικές πεποιθήσεις που είχα τόσα χρόνια. Αν θες κάτι παραπάνω, το συζητάμε (όσο έχω χρόνο).
Όσον αφορά τα υπόλοιπα που είπες, 2 πράματα και κλείνω:
1) γνώμη μου είναι ότι η ίδια η ύπαρξη πολιτικών παρατάξεων στις σχολές είναι συνιφασμένη με τις νοοτροπίες που ανέφερες.
2)
Απλά αυτό που ενοχλεί και εμένα και όλους που καθόμαστε από μια απόσταση και παρατηρούμε τι γίνεται
αυτό είναι το πρόβλημα φίλε, γι'αυτό έγινε το topic και αυτό λέω κι εγώ κι άλλοι. Όλοι καθόμαστε από απόσταση και τους παρατηρούμε, όλοι κατά καιρούς τους κράζουμε και ευχόμαστε να ψοφήσουν, αλλά κανείς δεν κουνάει τα δακτυλάκια του. ε λυπάμαι αλλά μόνα τους δεν ψοφάνε. Ειδικά άμα πρόκειται και για κακά σκυλιά.
PS. Αναρωτιέμαι μέχι που αλλού έχει φτάσει η ""χάρη"" του Αντίλογου.
lol, πέφτω από τα σύννεφα (λιγάκι) καθώς έχω έναν πολύ καλό μου φίλο στον Αντίλογο και έχω γνωρίσει πολλούς από κει που πραγματικά έχουν προσπαθήσει για κάποια πράγματα... τι να πω... δεν ξέρω... δεν ξέρω την κατάσταση εκεί ακριβώς, απέχω άλλωστε, θα εκτιμούσα να μου έλεγες τι περίπου γίνεται γιατί πάντα γουστάρω flames με τους φίλους μου :twisted: να τους τα λέω στην μάπα και να απορούν που τα έμαθα :P
Όσοι Πατρινοί έχετε άποψη επί του θέματος plz post.
Raven Lord
09-03-2005, 12:11
με το να κάνεις κατάληψη, χάνοντας (και αναγκάζοντας και τους άλλους να χάσουν) μέρος της παιδείας και των γνώσεων που σου παρέχονται?
αν και συμφωνώ με τη γνώμη σου για τα ΕΑΑΚ, εδώ θα διαφωνήσω. τι σημαίνει "αναγκάζουν και τους άλλους να χάσουν"? η κατάληψη είναι πάντα ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ, η οποία αποτελεί το πιο ισχυρό όργανο λήψης αποφάσεων των φοιτητών. αν μερικοί βγάζουν τον κωλαράκο τους απέξω και την ώρα της συνέλευσης απέχουν/πηγαίνουν για καφέ/τάβλι κτλ ή ψηφίζουν με το μυαλό μικρού παιδιού (για να χάσουν μάθημα), είναι κακό δικό τους. βέβαια, όταν αρχίζουν ΟΛΟΙ να ψηφίζουν με αυτό το σκεπτικό, τότε ίσως ακριβώς εκεί να βρίσκεται το πρόβλημα. στις υπερβολικές ώρες μαθημάτων και τις υπέρογκες εργασίες. όσο για τη χαμένη ύλη, όσο ήμουν φοιτητής δε χάσαμε ούτε ώρα μαθήματος παρόλο που έχουμε κάνει μέχρι και 1,5 μήνα κατάληψη. απλά χάναμε τις διακοπές μας, εν γνώση μας. όταν τα προβλήματα είναι σημαντικά και κανείς δε σε ακούει, ίσως είναι ο μόνος τρόπος να απαιτήσεις κάποια πράγματα...
ΥΓ. @deggial, όντως έχουμε 2ήμερη κατάληψη στο πολυτεχνείο...
ναι όμως ραβεν πρέπει να αναγνωρίσεις ότι η κατάσταση με τις καταλήψεις έχει εκφυλιστεί στην Ελλάδα.
Δεν μπορεί για το παραμικρό να γίνονται καταλήψεις. Συνήθως αυτές οι μέθοδοι (απεργία, κατάληψη, κτλ) πρέπει να είναι οι τελευταίες στις οποίες μία ομάδα ατόμων πρέπει να καταφεύγει.
Χρησιμοποιόντας τες τόσο συχνά πολύ φοβάμαι οτι χάνεται η αξία.
Παράδειγμα:
Στην Αγγλία πριν κάποια χρόνια αναγκάστικαν οι firefighters να κάνουν απεργία γιατί δεν πληρωνόντουσαν αρκετά. Εκεί από όλους θεωρή8ηκε ως η ύστατη μορφή αγώνα του συνδικάτου τους και τελικά αρκετά από τα αιτηματά τους αναγνωρίστικαν από την κυβέρνηση (του Μπλαιρ άλλοι μλκες και αυτοί αλλα δεν είναι του παρόντος)
Raven Lord
09-03-2005, 14:13
ναι όμως ραβεν πρέπει να αναγνωρίσεις ότι η κατάσταση με τις καταλήψεις έχει εκφυλιστεί στην Ελλάδα.
και σ'αυτό ποιος φταίει?
η κατάληψη ως μορφή αγώνα?
ή
οι φοιτητές που αδιαφορούν για τα κοινά, έστω της σχολής τους - οι φοιτητές που είναι απολίτικοι και ο μόνος λόγος που ψηφίζουν ή συμμετέχουν στα κοινά είναι για να έχουν γλείψιμο στα μεγάλα κόμματα - οι "αριστεριστικές" φοιτητικές παρατάξεις που λένε όλο όχι και οι "life-style" που λένε όλο ναι - αυτοί που εκμεταλλεύονται την όλη κατάσταση για πολιτικούς λόγους...
η κατάληψη ως μορφή αγώνα?
Χρησιμοποιόντας τες τόσο συχνά πολύ φοβάμαι οτι χάνεται η αξία.
ε ναι γιατί οι οργανώσεις οι "αριστερίστικες" πλασάρονται ως οι αγωνιστικές παρατάξεις και ούτω καθεξής. Δείχνουν στους άλλους που ακολουθούν ότι προσπαθούν (μέσα από κατάληψη), δείχνουν ότι αγωνίζονται (μέσα από κατάληψη), δικαιολογούν την υπαρξή τους μέσα από κατάληψη.
Για μερικές από τις καταστάσεις για τις οποίες έχουν γίνει καταλήψεις έως σήμερα είναι σίγουρο ότι δεν χρειαζόταν.
Όσοι δεν είναι πολιτικοποιημένοι (δεν εξετάζω αν είναι σωστό ή λάθος αυτό εδώ) και δεν συμμετέχουν στις συνελεύσεις δεν πρέπει λούζονται και τις ακραίες αποφάσεις ορισμένων που για τα μάτια του κόσμου αποφασίζουν κατάληψη στο άψε σβήσε.
The_Fool
09-03-2005, 14:55
[quote="The_Fool":13ykq26e]με το να κάνεις κατάληψη, χάνοντας (και αναγκάζοντας και τους άλλους να χάσουν) μέρος της παιδείας και των γνώσεων που σου παρέχονται?
αν και συμφωνώ με τη γνώμη σου για τα ΕΑΑΚ, εδώ θα διαφωνήσω. τι σημαίνει "αναγκάζουν και τους άλλους να χάσουν"? η κατάληψη είναι πάντα ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ, η οποία αποτελεί το πιο ισχυρό όργανο λήψης αποφάσεων των φοιτητών. αν μερικοί βγάζουν τον κωλαράκο τους απέξω και την ώρα της συνέλευσης απέχουν/πηγαίνουν για καφέ/τάβλι κτλ ή ψηφίζουν με το μυαλό μικρού παιδιού (για να χάσουν μάθημα), είναι κακό δικό τους. βέβαια, όταν αρχίζουν ΟΛΟΙ να ψηφίζουν με αυτό το σκεπτικό, τότε ίσως ακριβώς εκεί να βρίσκεται το πρόβλημα. στις υπερβολικές ώρες μαθημάτων και τις υπέρογκες εργασίες. όσο για τη χαμένη ύλη, όσο ήμουν φοιτητής δε χάσαμε ούτε ώρα μαθήματος παρόλο που έχουμε κάνει μέχρι και 1,5 μήνα κατάληψη. απλά χάναμε τις διακοπές μας, εν γνώση μας. όταν τα προβλήματα είναι σημαντικά και κανείς δε σε ακούει, ίσως είναι ο μόνος τρόπος να απαιτήσεις κάποια πράγματα...
ΥΓ. @deggial, όντως έχουμε 2ήμερη κατάληψη στο πολυτεχνείο...[/quote:13ykq26e]
Χα! :twisted: Παρεξήγησες :P
Βασικά όταν έγραφα το παραπάνω σκεπτόμουν τους εργαζόμενους, που αν πχ έχουν απεργία ή αποχή (δεν θυμάμαι ποιο απ'τα 2), κάποιοι απ'αυτούς μπορούν, αν το επιθυμούν, να μην συμμετέχουν, συνεχίζοντας τη δουλειά. Εν πάσει περιπτώσει, έχεις δίκιο σ'αυτό, μάλλον το είπα και σκεπτόμενος το γεγονός ότι σε 1 συνέλευση συνήθως δεν συμμετέχει ούτε το 30% των φοιτητών του τμήματος... και ίσως η μόνη ένσταση που έχω είναι αυτή, ότι πρακτικά, όταν μια συνέλευση ίσα-ίσα καταφέρνει να μαζέψει τους 180 που χρειάζεται για να γίνει (ενώ η σχολή έχει 1200), τότε κάτι δεν πάει καλά και ξαναγυρνάμε και οι 2 σ'αυτά που λέγαμε. Γάμησε τα δλδ.
...και δε νομίζω πως φταίνε οι υπερβολικές εργασίες/ώρες, μάλλον το γεγονός ότι έχουμε μάθει στο πολύ χαλαρό και στο να αποφεύγουμε τα "δύσκολα". Σε όσα καλά Πολυτεχνεία της Αμερικής και της Γερμανίας έχω δει, τους γαμάνε στις ασκήσεις και τις εργασίες (βέβαια, αυτό είναι άλλο θέμα προς συζήτηση).
Για τις χαμένες ώρες που αναπληρώνονται, θα μου επιτρέψεις να αμφιβάλλω. Τουλάχιστον στη σχολή μου, όποτε χάναμε μαθήματα ή εξεταστικές λόγω καταλήψεων, η κατάσταση ήταν ΣΚΑΤΑ.- Πέραν του ότι τα μαθήματα αναπληρώνονταν όπως όπως, πέρα απ'το ότι ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ το ίδιο να κάνεις μάθημα στα μέσα του Ιούλη χωρίς κλιματισμό , οι διπλές εξεταστικές του Σεπτέμβρη ήταν ΟΤΙ χειρότερο.
Τώρα όσον αφορά τις μεθόδους αντίδρασης όταν "τα προβλήματα είναι σημαντικά και κανείς δε σε ακούει", συγγνώμη κιόλας, αλλά μια ζωή στη σχολή, όποτε είχαμε προβλήματα, αμέσως προτείνανε κατάληψη. ε δεν πάει έτσι φίλε και με συγχωρείς. Πρώτα συζητάς, ξανασυζητάς, σκέφτεσαι να προτείνεις νέες διεξόδους, μετά ξανασυζητάς, τους πρήζεις τα παπάρια στη συζήτηση και μετά έρχεται η κατάληψη. Τεσπα, νιώθω πως εδώ και 2 σελίδες επαναλαμβανόμαστε και δεν πρόκειται να καταλήξουμε κάπου, γιατί μιλάμε πάνω σε βάση που δεν υφίσταται (κι αυτή είναι το ενδιαφέρον -έστω- της πλειοψηφίας για τα κοινά)
το πανεπιστήμιο πατρών το καλοκαίρι θυμίζει ΕΝΤΟΝΑ εκείνη την ιστορία απ'το ανθολόγιο με τον Γιάννη που έκοψε το Πεύκο.
Raven Lord
09-03-2005, 14:56
όποιος αδιαφορεί, τα λούζεται... αν δε θέλουν να τα λουστούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην αφήνουν πάντα άλλους να βγάζουν το φίδι από την τρύπα. σε αυτό είμαι κατηγορηματικός, γιατί κι εγώ λούζομουν την αδιαφορία και την αποποίηση ευθυνών τόσα χρόνια...
Raven Lord
09-03-2005, 14:59
Εν πάσει περιπτώσει, έχεις δίκιο σ'αυτό, μάλλον το είπα και σκεπτόμενος το γεγονός ότι σε 1 συνέλευση συνήθως δεν συμμετέχει ούτε το 30% των φοιτητών του τμήματος... και ίσως η μόνη ένσταση που έχω είναι αυτή, ότι πρακτικά, όταν μια συνέλευση ίσα-ίσα καταφέρνει να μαζέψει τους 180 που χρειάζεται για να γίνει (ενώ η σχολή έχει 1200), τότε κάτι δεν πάει καλά και ξαναγυρνάμε και οι 2 σ'αυτά που λέγαμε. Γάμησε τα δλδ.
...και δε νομίζω πως φταίνε οι υπερβολικές εργασίες/ώρες, μάλλον το γεγονός ότι έχουμε μάθει στο πολύ χαλαρό και στο να αποφεύγουμε τα "δύσκολα". Σε όσα καλά Πολυτεχνεία της Αμερικής και της Γερμανίας έχω δει, τους γαμάνε στις ασκήσεις και τις εργασίες (βέβαια, αυτό είναι άλλο θέμα προς συζήτηση).
Τώρα όσον αφορά τις μεθόδους αντίδρασης όταν "τα προβλήματα είναι σημαντικά και κανείς δε σε ακούει", συγγνώμη κιόλας, αλλά μια ζωή στη σχολή, όποτε είχαμε προβλήματα, αμέσως προτείνανε κατάληψη. ε δεν πάει έτσι φίλε και με συγχωρείς. Πρώτα συζητάς, ξανασυζητάς, σκέφτεσαι να προτείνεις νέες διεξόδους, μετά ξανασυζητάς, τους πρήζεις τα παπάρια στη συζήτηση και μετά έρχεται η κατάληψη. Τεσπα, νιώθω πως εδώ και 2 σελίδες επαναλαμβανόμαστε και δεν πρόκειται να καταλήξουμε κάπου, γιατί μιλάμε πάνω σε βάση που δεν υφίσταται (κι αυτή είναι το ενδιαφέρον -έστω- της πλειοψηφίας για τα κοινά)
χμμμ όλα αυτά απορρέουν από την αδιαφορία, όπως λέω επανειλημμένα... όσο για την πληθώρα εργασιών, τουλάχιστο σε εμάς η περίοδος της εξεταστικής ήταν και η πιο ξεκούραστη του εξαμήνου :(
The Good Son
09-03-2005, 16:44
οι φοιτητές που αδιαφορούν για τα κοινά, έστω της σχολής τους - οι φοιτητές που είναι απολίτικοι και ο μόνος λόγος που ψηφίζουν ή συμμετέχουν στα κοινά είναι για να έχουν γλείψιμο στα μεγάλα κόμματα - οι "αριστεριστικές" φοιτητικές παρατάξεις που λένε όλο όχι και οι "life-style" που λένε όλο ναι - αυτοί που εκμεταλλεύονται την όλη κατάσταση για πολιτικούς λόγους...
egrapses
an lavoume yp opsin mas oti oi perissoteroi psifhzoun dap epeidh "kanei kala party", den a3izei na asxoleitai kaneis.
Εγώ ειδικά τις τελευταίες μέρες πάντως έχω αηδιάσει όσο δεν πάει με τις παρατάξεις στη σχολή μου - κάνουμε κατάληψη χωρίς κανένα ουσιαστικό λόγο, δε βρίσκω κανέναν να μου πει γιατί και σε όσους από την ΑΝΑΦΗ (ανεξάρτητοι αριστεροί φοιτητές ηλεκτρολόγοι) έχω μιλήσει μασάνε τα λόγια τους. Πλας, στην συνέλευση φέρανε όλους τους πρωτοετείς να ψηφίσουν ("Ναι μαλάκα να χάσουμε μάθημα γαμώ") και στο τέλος τους είδα να ανεβαίνουν στα έδρανα και να φωνάζουν "Ζει ζει ο Τεμπονέρας ζει" (από τα πιο αστεία πράγματα που έχω δει στη ζωή μου - τα μισά παιδιά δεν ήξεραν καν ποιος είναι ο Τεμπονέρα).
Τέλος η ψηφοφορία δεν έγινε ΥΠΕΡ ή ΚΑΤΑ της κατάληψης αλλά με πλαίσια. Δηλαδή εμένα που είμαι κατά με ανάγκαζαν να ψηφίσω ΔΑΠ για να υποστηρίξω την άποψή μου και να έχει νόημα. (Πράγμα το οποίο προφανώς πολλοί από μας τους 'κατά' δεν κάναμε και γι'αυτό πήραμε τα τρία).
Τέσπα, πολλή σαπίλα, δεν ξέρω πώς μπορεί να διορθωθεί αυτό το πράγμα.
Και σορυ για το παραλήρημα αλλά έχω τσαντιστεί πάρα πολύ.
Ο Τεμπονέρα είναι ένας Ιταλός σχεδιαστής ρούχων
Raven Lord
10-03-2005, 13:23
ωπ... ΕΜΠ κι εσύ? τείνει να δημιουργηθεί νέα κλίκα και παρακαλώ να προστεθεί στο best ER klika poll :P
σοβαρά τώρα, η ψηφοφορία γίνεται με πλαίσια γιατί η κατάληψη δεν είναι το μόνο ζήτημα, αλλά υποτίθεται ότι προτείνεται ως τρόπος διαμαρτυρίας για τα ζητήματα του πλαισίου. εμάς μια φορά οι ΔΑΠίτες έφτασαν σε τόσο ξεφτιλισμένο σημείο που κατέβασαν πλαίσιο "όχι στην κατάληψη" :lol: . τώρα πλαίσιο μπορεί να κατεβάσει ο οποιοσδήποτε ακόμη και χωρίς να πρόσκειται σε κάποιο σχήμα, όπως και σχήμα μπορεί να δημιουργήσει ο οποιοσδήποτε. ο φόβος όμως της πλειοψηφίας των φοιτητών να πάρουν πρωτοβουλία έχει οδηγήσει στην εκμετάλλευση της κατάστασης από τη ΔΑΠ, την ΠΑΣΠ και τα ΕΑΑΚ κυρίως (η ΠΚΣ είναι άλλη ιστορία). οι δύο πρώτοι προσπαθώντας να υπερασπιστούν τις κυβερνήσεις που υποστηρίζουν και οι άλλοι προσπαθώντας να καπελώσουν τους φοιτητικούς αγώνες.
σαπίλα και απογοήτευση, όντως... το έχουν πάθει πολλοί που ασχολήθηκαν με τα κοινά, μαζί κι εγώ, αλλά δεν υπάρχει άλλη λύση. πρέπει να ασχοληθούν και ανεξάρτητα σωστά άτομα που ενδιαφέρονται πραγματικά και για τα ζητήματα της σχολής αλλά και της χώρας και του κόσμου, αλλιώς δε θ'αλλάξει τίποτα... :?
Dragonlord
10-03-2005, 13:24
Τέλος η ψηφοφορία δεν έγινε ΥΠΕΡ ή ΚΑΤΑ της κατάληψης αλλά με πλαίσια. Δηλαδή εμένα που είμαι κατά με ανάγκαζαν να ψηφίσω ΔΑΠ για να υποστηρίξω την άποψή μου και να έχει νόημα. (Πράγμα το οποίο προφανώς πολλοί από μας τους 'κατά' δεν κάναμε και γι'αυτό πήραμε τα τρία).
Καλά να πάθετε. Εγώ όποτε κατέβαζαν καθυστερημένα πλαίσια οι υπόλοιποι ψήφιζα ΔΑΠ και είχε πλάκα που με κοιτάγαν με μισό μάτι οι "αριστεροί" που μάλλον με είχαν για δικό τους από προηγούμενες συνελεύσεις. Εφόσον το έχουν κάνει με πλαίσια απλώς ψηφίζεις αυτό που σε βρίσκει πιο σύμφωνο χωρίς να κοιτάς τι λέει από πάνω, ούτως ή άλλως η απόφαση μιας συνέλευσης σε μία σχολή δεν είναι και κανα κοσμοϊστορικό γεγονός ε.
Εν γένει πρέπει κανείς να ψηφίζει ό,τι τον βρίσκει πιο σύμφωνο, κι όχι να εμμένει τυφλά στις αποφάσεις της μίας ή της άλλης παράταξης.
Μπα, το μόνο στο οποιο συμφωνούσα με τη ΔΑΠ ήταν το 'όχι στην κατάληψη' οπότε δε βρήκα λόγο να την ψηφίσω.
Προφανώς και αν ήμουν γενικώς σύμφωνη θα την ψήφιζα.
Πάντως συνεχίζω να πιστεύω ότι σε κάτι τόσο συγκεκριμένο όπως η κατάληψη, η ψηφοφορία δεν πρέπει να γίνεται σε επίπεδο πλαισίων. Ειδικά η συγκεκριμένη, της οποίας ο σκοπός είναι 5 μέρες διακοπες.
Raven Lord
10-03-2005, 13:46
μα η κατάληψη δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά μέσο... αν φτάσουμε σε σημείο να καταρρίψουμε ακόμη και κάποιους τυπικούς θεσμούς το μόνο που μένει είναι να καταργηθεί και η γενική συνέλευση.
τεσπα, δεν έχεις άδικο πάντως. υπάρχει πολλή καθυστέρηση στο φοιτητικό συνδικαλισμό... :?
den tha allaksei TIPOTA. giati apla den tha asxolhthoun pote 'osoi prepei'. giati den tha drasoun pote aytoi pou asxolountai 'opws prepei'. kai giati den einai to 'prepei' pou kathorizei th roh twn pragmatwn alla to 'thelw' kai kata synepeia to 'mporw'..
The Nerd
22-03-2005, 16:48
POLITIK IST KRIEG!
O polemos einai h synexish ths politikhs me alla mesa (klausevits, "On War", 18toso)
Ara einai o polemos politikh h h politikh polemos?
eleventh guardian
22-03-2005, 23:18
σε εμάς, ένα από τα παιδιά που έφτιαξαν το σχήμα που συμμετείχαμε, παραλίγο να χάσει τη ζωή του από σπρώξιμο ΔΑΠίτη (έπεσε και χτυπησε το πίσω μέρος του κεφαλιού του σε έδρανο) κατά την καταμέτρηση των ψήφων των εκλογών, όταν η ΔΑΠ έχασε για πρώτη φορά μετά από χρόνια την αυτοδυναμία και μάλιστα για μια ψήφο (από τότε δεν την ξαναπήρε - 1994 περίπου)!
Καλά, σε μας μια φορά (το '99 νομίζω) ακυρώθηκαν οι εκλογές επειδή η ΔΑΠ πήρε 4 ψήφους περισσότερες από τους... εγγεγραμμένους. Από τότε έπαψα να ασχολούμαι.
eyeamflesch
23-03-2005, 01:16
POLITIK IST KRIEG!
O polemos einai h synexish ths politikhs me alla mesa (klausevits, "On War", 18toso)
Ara einai o polemos politikh h h politikh polemos?
Kalytera => kai meta <=> para =.
To pio dusaresto einai oti oi foithtopateres tou poutsou se oles tis parata3eis einai profanws kai autoi pou sunexizoun thn "kariera" tous sta kommata.
H monh le3h pou mou erxetai sto mualo kai perigrafei to 90% twn parata3ewn kai twn atomwn se autes einai 3eftila.
Raven Lord
20-06-2006, 12:56
Είσαι στα ΕΑΑΚ;
Βασικώς, στην παρούσα φάση δεν με καλύπτει απόλυτα καμία απο τις τρείς τάσεις της εαακ (αραν, αρας, ναρ) γιατι είμαι μάλλον λίγο μαυροκόκκινος αλλά συμμετέχω στην δράση τους και νομίζω ότι είναι ότι πιο υγιές έχει να επιδείξει σε πολιτικό επίπεδο η φοιτητική κοινότητα και ίσως γενικά η αριστερά στην ελλάδα. Αρα, ναι.
ασε, τα θυμάμαι και τα εαακ :?
Solo Carriera
20-06-2006, 13:04
ανάλυσε.
Darkling
20-06-2006, 13:10
Στο φυσικο παντως, οι δυο "ηγετες" της ΕΑΑΚ, παλιοτερα, αυτοι που ηταν ας το πουμε συντονιστες των μεγαλων καταληψεων το 1999-2000 αν θυμαμαι καλα, ο ενας εκανε μεταπτυχιακο Αγγλια κι ο αλλος oh yeah στο ιμπεριαλιστικο περιβαλλον των USA και οταν επεστρεψε, ζητησε να παρει θεση σαν καθηγητης στη σχολη οπου και εγινε δεκτος μετα απο πολλα συμβουλια, αφου οι μισοι καθηγητες δεν τον ηθελαν γιατι στις καταληψεις, ειχαν γινει και ζημιες.
Raven Lord
20-06-2006, 13:25
ανάλυσε.
από αύριο...
UmbilicalResidue
20-06-2006, 15:35
Η οργανωτική δομή των σχημάτων τύπου εαακ είναι τέτοια που 8εωρητικά επιτρέπει στον κα8ένα να επηρεάσει την πολιτική του σχήματος. Ταυτόχρονα επειδή είναι δίκτυο σχημάτων απο όλη την ελλάδα δημιουργείται η δυνατότητα για μια κάπως σοβαρή πανελλαδική δράση και επικοινωνία. Η πρώτη πρόταση ενδεχομένως να μην λειτουργεί καλά όταν μπαίνουν λογικές αντιπροσώπευσης και ανά8εσης της πολιτικής σε 'αυτούς τους τρείς που τρέχουν' (συνή8ως η υγεία του κά8ε σχήματος εξαρτάται απο αυτό) ή όταν οι τελευταίοι επιτυγχάνουν να καταστρατηγήσουν την αμεσοδημοκρατική δομή του. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα όπου σχήματα της εαακ τρόμπαραν, κι εγώ ξέρω πολλά, αλλά αυτό δεν σημαίνει οτι λειτουργικά δεν παραμένει η πιο υγιής. Τέλος τα μικρά μη εαακ ανεξάρτητα σχήματα (δεν 8εωρώ τέτοια την γένοβα ή σχήματα του δικτύου κ.α.) μπορούν για κάποια περίοδο να κάνουν σημαντικές συνδικαλιές εντός των ορίων της σχολής αλλα συνή8ως δεν εκφράζουν καποια γενικότερη πολιτική, δεν έχουν μεγάλη βιωσιμότητα και δεν έχουν την δυνατότητα για πανελλαδική κινητοποίηση.
@Νταρκλινγκ. Αυτού του τύπου οι ειδήσεις νομίζω ποτέ δεν ήσαν επιχείρημα για κάτι.
Darkling
20-06-2006, 15:38
Ισως, δε μπορω να το δω απ την σκοπια των ΕΑΑΚ, φανταζομαι ομως πως αν ημουν στα ΕΑΑΚ, θα με ενοχλουσε.
UmbilicalResidue
20-06-2006, 15:51
Μωρέ και μένα μ' ενοχλεί και είναι και κλασικό φαινόμενο οι μούρες που 'φαίνονται' (απο τον κονμπεντίτ του μάη '68 μέχρι τη δαμανάκη και λοιπούς καρεκλοπασόκους και μέχρι και τον φοβερό μαλάμη!) να βολέυονται αργότερα και ίσως να είναι και ο κανόνας. Όμως απο την άλλη έχω δει και κανα δυο περιπτώσεις παλιών 'φοιτητοπατέρων' που συνεχίζουν στην ίδια ανεξάρτητη φάση (όπως ένας που έιχα δει στην α8ήνα και μοίραζε φυλλάδια για 'κίνημα μαζικό μέσα κι έξω απ' το στρατό' :]). Σε κά8ε περίπτωση αυτά δεν επηρεάζουν νομίζω την πολιτική δράση του τώρα.
Darkling
20-06-2006, 15:53
Μαλλον οχι, εχεις δικιο.
silencer51
20-06-2006, 23:41
Στη σχολή μου (Φυσικό Πάτρας) έχω καταλήξει οτι η σοβαρότερη παράταξη (αυτή με την οποία συμφωνώ περισσότερο) ειναι τα Αριστερά Σχήματα. Εκτιμώ ιδιαίτερα το γεγονός οτι τώρα με το εκπαιδευτικό ειναι ίσως οι μόνοι που συνεχώς προτείνουν κοινά πλαίσια και συνασπισμούς παρά τις διάφορες παπαριές της ΠΚΣ ("ειστε διασπαστές αριστεριστές κ.λ.π") και - ενίοτε - των ΕΑΑΚ (που επίσης θεωρώ σοβαρή παράταξη)...
Σε μας έχουν πατήσει γερά το πόδι τους οι Κνίτες μέσα στις ΓΣ. Κρίμα. Θα σας έδινα λινκ να διαβάσετε που βρίζομαι με 2-3 τύπους γιατί από τη μία λένε ότι το πλαίσιο που κατέβασαν είναι του συντονιστικού το οποίο πλαίσιο λέει ότι η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ είναι απαράδεκτες κτλ, και από την άλλη έχουμε όντως το πραγματικό συντονιστικό το οποίο πάει στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ και ζητάει υποστήριξη και λαμβάνει από την μεν ΓΣΕΕ μια 3ωρη στάση εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και μια 24ωρη από την ΑΔΕΔΥ στον δημόσιο. Επίσης η ΓΣΕΕ πλήρωσε και μερικά πούλμαν για την μεταφορά φοιτητών από την επαρχία για την πορεία στην Αθήνα... Όχι ότι η ΓΣΕΕ είναι παναγίτσα (άλλωστε δημιούργησε το πρώτο "ΙΔΒΜ") αλλά όχι και απαράδεκτοι... αυτά τα λένε οι Κνίτες μόνο και το ΠΑΜΕ...
[EDIT: θα σας έδινα το λινκ αλλά το forum είναι private]
UmbilicalResidue
21-06-2006, 00:56
Καλά οι κνίτες ειδικά μετα την στάση τους κα8' όλη τη διάρκεια των κινητοποιήσεων νομίζω δεν πρέπει να μιλάν καν. Τα αριστερά σχήματα είναι μια παράταξη προσκείμενη στην ΚΟΕ που έχει γενικώς την στάση της 'μιας και ενιαίας αριστεράς' ωστόσο πολλές φορές το παρακάνουν και προτείνουν gay υποχωρήσεις για να επιτευχ8εί μια τέτοια συσπείρωση (όπως ας πούμε με την πασπ κατι αρ/σχηματίες απο το ηράκλειο που έιχα γνωρίσει). Γενικώς δεν έχω εικόνα του τι κάνουν αλλα νομίζω είναι κάτι σε Γένοβα και Δίκτυο (πολιτικά εννοώ).
silencer51
21-06-2006, 01:20
Πάντως πραγματικά δεν καταλαβαίνω αυτή τη στάση σε σχέση με τις συσπειρώσεις παρατάξεων.
Ρε παιδιά, ολοι έχουμε τις απόψεις μας, και προφανώς δεν γίνεται να συμφωνούμε σε όλα.
Παρ' όλα αυτά, αν 2 παρατάξεις που γενικά διαφωνούν σε κάποια θέματα συμφωνούν σε κάτι που αφορά όλους τους φοιτητές, καλό δεν ειναι να συσπειρωθούν;
UmbilicalResidue
21-06-2006, 01:21
Σαφώς.
Φ.Α.ΣΟ.Λ.Α.ΚΙ.Α.
(Φοιτητικό ΑναρχοΣΟσιαλιστικό Λαϊκό Αυτόνομο ΚΙνημα Ανατροπής)
Chopped In Half
21-06-2006, 10:19
βράστα δικιέ μου η κατάσταση.
Kingdom Gone
21-06-2006, 13:29
θα σας έδινα το λινκ αλλά το forum είναι private
δώσε username και password.
metamelia2
21-06-2006, 14:31
Στη σχολή μου (Φυσικό Πάτρας) έχω καταλήξει οτι η σοβαρότερη παράταξη (αυτή με την οποία συμφωνώ περισσότερο) ειναι τα Αριστερά Σχήματα.
AXAAXAXXAAXXAAXXAXAAAXAXAXAXAXAXAXAXXAXAX
XA
Οι αριστερές παρατάξεις πρέπει κάποτε να συνειδητοποιήσουν τα λάθη τους:
α) Επαναλαμβάνουν τα ίδια λόγια, τις ίδιες πομπώδεις εκφράσεις και γενικώς όλο αυτό το κουραστικό φαινόμενο της ξύλινης, υποκινούμενης γλώσσας.
β) Προσπαθούν να κόψουν τις διόδους επικοινωνίας με την κυβέρνηση, στην προσπάθεια τους να εκκολάψουν φανατισμένους υποστηρικτές. Οι λύσεις προκύπτουν μέσα από τον διάλογο, όχι από την τυφλή, αμετακίνητη αντιπαράθεση.
γ) Κατά την διάρκεια των ομιλιών τους στις Γενικές Συνελεύσεις επιδίδονται σε επιθέσεις προς τις άλλες παρατάξεις. Τέτοιες πρακτικές αφ' ενός κουράζουν το ακροατήριο, με αποτέλεσμα να χάνεται το όποιο περιεχόμενο της επίθεσης ή η επίθεση να χαρακτηρίζεται ως υπεκφυγή (δεν μπορούμε να αναλύσουμε σωστά τις απόψεις μας και καταφεύγουμε στην επίθεση ενάντια σε άλλες παρατάξεις), αφ' ετέρου το μόνο ουσιαστικό αποτέλεσμα είναι η συσπείρωση των αμυνόμενων. Όσοι απλώς αναφέρουν την άποψη τους για τα θέματα προς ψήφιση κατά τη διάρκεια της ομιλίας τους έχουν πολύ περισσότερα περιθώρεια να τους ακούσει το ακροατήριο.
hunted by a Freak
21-06-2006, 15:06
Οι κεντροδεξιες παρατάξεις πρέπει κάποτε να συνειδητοποιήσουν τα λάθη τους:
α) Επαναλαμβάνουν τα ίδια λόγια, τις ίδιες πομπώδεις εκφράσεις και γενικώς όλο αυτό το κουραστικό φαινόμενο της ξύλινης, υποκινούμενης γλώσσας.
β) Προσπαθούν να κόψουν εισιτηρια για συναυλιες Τσαλικη,Κοκκινου, στην προσπάθεια τους να εκκολάψουν φανατισμένους υποστηρικτές. Οι λύσεις προκύπτουν μέσα από το λάδωμα, όχι από την τυφλή, αμετακίνητη αντιπαράθεση σε αυτό.
γ) Κατά την διάρκεια των ομιλιών τους στις Γενικές Συνελεύσεις επιδίδονται σε ανούσια συνθήματα την ώρα που προβάλουνε τις προτάσεις τους οι άλλες παρατάξεις. Τέτοιες πρακτικές αφ' ενός κουράζουν το ακροατήριο, με αποτέλεσμα να χάνεται το όποιο περιεχόμενο της επίθεσης ή η επίθεση να χαρακτηρίζεται ως υπεκφυγή (δεν μπορούμε να αναλύσουμε σωστά τις απόψεις μας και καταφεύγουμε στην επίθεση ενάντια σε άλλες παρατάξεις), αφ' ετέρου το μόνο ουσιαστικό αποτέλεσμα είναι η συσπείρωση των αμυνόμενων. Όσοι απλώς αναφέρουν την άποψη τους για τα θέματα προς ψήφιση κατά τη διάρκεια της ομιλίας τους έχουν πολύ περισσότερα περιθώρεια να τους ακούσει το ακροατήριο και φυσικά δεν ανήκουν στα δεξιά σχήματα.
Darkling
21-06-2006, 15:39
....και διαβαζοντας τα 2 τελευταια ποστς, εχετε μια καλη αποψη για ενα τυπικο συμβουλιο σχολης.
Τα παραπάνω δε τα έγραψα με σκοπό να εκθέσω τις αριστερές παρατάξεις. Τουλάχιστον, σε αντίθεση με την ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, οι αριστερές παρατάξεις έχουν μέλη που δείχνουν ένα πραγματικό ενδιαφέρον για τα τεκτενόμενα στην εκπαίδευση ή την πολιτική εν γένει.
Ωστόσο, με τις τακτικές που ακολουθούν δε καταφέρνουν να εκπροσωπήσουν σωστά τους υποστηρικτές τους. Καταλήγουν να απωθούν ένα σημαντικό τμήμα φοιτητών οι οποίοι μπορεί να συμπορεύονται πολιτικά με αυτές, ωστόσο διστάζουν να τις στηρίξουν ακριβώς επειδή δεν είναι ικανές να εκφράσουν σωστά τις απόψεις τους ή καταλήγουν να προωθούν μόνο κομματικά συμφέροντα.
UmbilicalResidue
21-06-2006, 15:54
Βασικώς όπως λέγει και η χαντιντ αυτό συναντάται παντού και εξαρτάται αποκλειστικά απο τον εκάστοτε ομιλητή. Εδικότερα στη σχολή μου, όπου οι δασπίτες έχουν απουσία σοβαρών στελεχών, οι ομιλητές τους επιχειρούν να κοπιάρουν μια κακοχωνεμένη φρασεολογία του κόμματος τους που καταλήγει σε τραγέλαφο όταν οι πασπιτες επιχειρούν την παπανδρεική συν8ηματολογία (του αντρίκου) και όταν οι δαπίτες δοκιμάζουν αυτη τη μίζερη οικονομίστικη της νεο-δεξάς. Επειδή δε τους βγαίνει καταλήγουν να διαβάζουν το πλαίσιο τους (σταλμένο απο τα κεντρικά). Έχομε μπόλικη ξύλινη γλώσσα στην αριστερά αλλα δεν είναι ο κανόνας. Εκτός αν 8εωρείς οτι το 'xουμε στο πολιτικό DNA μας οπότε και το συζητώ με ενδιαφέρον (απλώς 8α με αφήνεις να 8υμίζω τι εστί πασόκ).
β) Προσπαθούν να κόψουν τις διόδους επικοινωνίας με την κυβέρνηση, στην προσπάθεια τους να εκκολάψουν φανατισμένους υποστηρικτές. Οι λύσεις προκύπτουν μέσα από τον διάλογο, όχι από την τυφλή, αμετακίνητη αντιπαράθεση.
Πολύ σημαντική ένσταση. Αν το 8έλεις σου 8υμίζω πως ακριβώς κυλάει ο διάλογος υπουργείου (Παιδείας και 8ρησκευμάτων ενίοτε και Δημοσίας τάξης) με τις φοιτητικές αντιπροσωπείες και τους ίδιους τους φοιτητές τα τελευταία περίπου 15 χρόνια. Νομίζω οτι δε χρειάζεται.
γ) Κατά την διάρκεια των ομιλιών τους στις Γενικές Συνελεύσεις επιδίδονται σε επιθέσεις προς τις άλλες παρατάξεις. Τέτοιες πρακτικές αφ' ενός κουράζουν το ακροατήριο, με αποτέλεσμα να χάνεται το όποιο περιεχόμενο της επίθεσης ή η επίθεση να χαρακτηρίζεται ως υπεκφυγή (δεν μπορούμε να αναλύσουμε σωστά τις απόψεις μας και καταφεύγουμε στην επίθεση ενάντια σε άλλες παρατάξεις), αφ' ετέρου το μόνο ουσιαστικό αποτέλεσμα είναι η συσπείρωση των αμυνόμενων. Όσοι απλώς αναφέρουν την άποψη τους για τα θέματα προς ψήφιση κατά τη διάρκεια της ομιλίας τους έχουν πολύ περισσότερα περιθώρεια να τους ακούσει το ακροατήριο.
Βαριέμαι.
Πολύ σημαντική ένσταση. Αν το 8έλεις σου 8υμίζω πως ακριβώς κυλάει ο διάλογος υπουργείου (Παιδείας και 8ρησκευμάτων ενίοτε και Δημοσίας τάξης) με τις φοιτητικές αντιπροσωπείες και τους ίδιους τους φοιτητές τα τελευταία περίπου 15 χρόνια. Νομίζω οτι δε χρειάζεται.
Με την στάση μη διαπραγματευσιμότητας, ωστόσο, αφήνουν περιθώρεια στην κυβέρνηση να παρουσιάσει την κατάσταση όπως αυτή επιθυμεί. Παραδείγματος χάριν, βγήκε η Γιαννάκου και αναφέρθηκε σε διάλογο και συμφωνώ πως δεν υπάρχει καμία πραγματική πρόθεση για διάλογο, όπως έχει αποδείξει η πορεία της ΝΔ έως τώρα. Κι από την άλλη, οι φοιτητές αντιδρούν λέγοντας πως δε θα διαπραγματευτούμε σε τίποτα, να μην κατατεθεί ο νέος νόμος-πλαίσιο, να παραιτηθεί η Γιαννάκου και να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16.
Όσο ψεύτικο κι αν είναι το κάλεσμα σε διάλογο, στα μάτια του μέσου πολίτη η μία πλευρά φαίνεται να προσπαθεί (με το κάλεσμα αυτό) κι η άλλη να καταφεύγει σε μία δογματική αντιπαράθεση. Με ποιών τη πλευρά λες να πάει;
UmbilicalResidue
21-06-2006, 16:20
Ωστόσο, με τις τακτικές που ακολουθούν δε καταφέρνουν να εκπροσωπήσουν σωστά τους υποστηρικτές τους. Καταλήγουν να απωθούν ένα σημαντικό τμήμα φοιτητών οι οποίοι μπορεί να συμπορεύονται πολιτικά με αυτές, ωστόσο διστάζουν να τις στηρίξουν ακριβώς επειδή δεν είναι ικανές να εκφράσουν σωστά τις απόψεις τους ή καταλήγουν να προωθούν μόνο κομματικά συμφέροντα.
Να αναφέρω επίσης ότι τουλάχιστον στα πλαίσια που εγώ λειτουργώ (τα αναφέραμε εκτενός) απουσιάζει η λογική της αντιπροσώπευσης και της κομματικής επιρροής.
UmbilicalResidue
21-06-2006, 16:21
Με την στάση μη διαπραγματευσιμότητας, ωστόσο, αφήνουν περιθώρεια στην κυβέρνηση να παρουσιάσει την κατάσταση όπως αυτή επιθυμεί. Παραδείγματος χάριν, βγήκε η Γιαννάκου και αναφέρθηκε σε διάλογο και συμφωνώ πως δεν υπάρχει καμία πραγματική πρόθεση για διάλογο, όπως έχει αποδείξει η πορεία της ΝΔ έως τώρα. Κι από την άλλη, οι φοιτητές αντιδρούν λέγοντας πως δε θα διαπραγματευτούμε σε τίποτα, να μην κατατεθεί ο νέος νόμος-πλαίσιο, να παραιτηθεί η Γιαννάκου και να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16.
Όσο ψεύτικο κι αν είναι το κάλεσμα σε διάλογο, στα μάτια του μέσου πολίτη η μία πλευρά φαίνεται να προσπαθεί (με το κάλεσμα αυτό) κι η άλλη να καταφεύγει σε μία δογματική αντιπαράθεση. Με ποιών τη πλευρά λες να πάει;
Εσύ ακούγοντας τα παραπάνω με ποιών τη πλευρά πας δηλαδή; Γουίτς σάιντ αρ γιουον μπόι;;
Εσύ ακούγοντας τα παραπάνω με ποιών τη πλευρά πας δηλαδή;
Εμένα η κατάσταση ως φοιτητή με αφορά άμεσα και γνωρίζω τι συμβαίνει. Ο μέσος πολίτης, την γνώμη του οποίου πρέπει κανείς να πείσει ώστε οι λανθασμένοι χειρισμοί της κυβέρνσης να έχουν πολιτικό κόστος (για να σταματήσει να συμπεριφέρεται αδιάλλακτα), όχι.
Αν το φοιτητικό κίνημα δεν συμπεριφερόταν τόσο high and mighty θα καταλάβαινε πως δεν εκθέτουν την κυβέρνηση με την δράση τους. Θα έπρεπε να δεχθούν τον διάλογο, κυρίως για να μην επιτρέπουν στην κυβέρνηση να τους αποκαλεί τεμπέληδες, αντιδραστικούς, βολεμένους ή οτιδήποτε ανάλογο, και να ξεκινήσει διαμαρτυρίες ξανά όταν δεν εκπληρωθεί η υπόσχεση για διάλογο. Έτσι η κυβέρνηση μένει εκτεθειμένη.
UmbilicalResidue
21-06-2006, 16:51
Εμένα η κατάσταση ως φοιτητή με αφορά άμεσα και γνωρίζω τι συμβαίνει. Ο μέσος πολίτης, την γνώμη του οποίου πρέπει κανείς να πείσει ώστε οι λανθασμένοι χειρισμοί της κυβέρνσης να έχουν πολιτικό κόστος (για να σταματήσει να συμπεριφέρεται αδιάλλακτα), όχι.
Αν το φοιτητικό κίνημα δεν συμπεριφερόταν τόσο high and mighty θα καταλάβαινε πως δεν εκθέτουν την κυβέρνηση με την δράση τους. Θα έπρεπε να δεχθούν τον διάλογο, κυρίως για να μην επιτρέπουν στην κυβέρνηση να τους αποκαλεί τεμπέληδες, αντιδραστικούς, βολεμένους ή οτιδήποτε ανάλογο, και να ξεκινήσει διαμαρτυρίες ξανά όταν δεν εκπληρωθεί η υπόσχεση για διάλογο. Έτσι η κυβέρνηση μένει εκτεθειμένη.
Βασικώς, τουλάχιστον εγώ 8εωρώ οτι η πολιτική των φοιτητών δεν μπορεί να είναι ετεροκα8οριζόμενη απο αυτήν του υπουργείου και μάλιστα απο τους όποιους χαρακτηρισμούς επιχειρεί αυτό να δώσει στους φοιτητές. Το συγκεκριμένο υπουργείο (και τα προηγούμενα αλλα το συγκεκριμενοποιήσαμε) χαρακτηρίζει συστηματικά απο πέρσι (επι αξιολόγησης/ιδβμ/δοαταπ) τους κινηματίες φοιτητές αλητάμπουρες (παρ' ότι δεν καλέστηκαν στο φιάσκο του 'ε8νικού διαλόγου για την παιδεία' - περίεργο!), απο φέτος χαρακτηρίζει την απεργία της ποσδεπ 'πρωτοφανώς φασιστική' και τους ίδιους 'μειοψηφία εκβιαστών'. Οι φοιτητές μετα απο 400 καταλήψεις και 25000 άτομα στην πανελλαδική που τα ΜΑΤ κατέστειλαν αγρίως παραμένουν μειοψηφία ενώ μόνο μετα την κατακραυγή για το ξύλο ο υφυπουργός δέχτηκε αντιπροσωπεία φοιτητών στο υπουργείο - χωρις να συνδιαλλαγεί μαζί τους. Λοιπόν εγώ μετα απο όλα τα παραπάνω διαλέγω να μην κάνω διάλογο πια και να χρησιμοποιήσω την βία που έχω στα χέρια μου, αυτήν της μαζικότητας, προκειμένου να υποχωρήσουν οριστικά. Και έχω όλη την καλή διά8εση να εξηγήσω στον κά8ε 'μέσο πολίτη' ότι εγώ που τρώω το ξύλο δεν είμαι αυτός που αρνείται τον διάλογο.
εντιτ: Ταυτόχρονα όπως προσπά8ησα να εξηγήσω σε άλλο τόπικ η όλη πολιτική που ασκείται απο την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στον χώρο της Παιδείας τα τελευταία χρόνια είναι πλήρως προδιαγεγραμμένη απο την Ευρωπαική Ένωση. Ως εκ τούτου δεν νοείται κάποιου είδους διάλογος μεταξύ φοιτητών και των κομμάτων εξουσίας πάνω στα συγκεκριμένα ζητήματα κα8ώς το πολιτικό συμφέρον προς την εφαρμογή των μέτρων αυτών είναι τεράστιο. Μπορείς απλώς να πιέσεις να μην εφαρμοστούν οι αναδιαρ8ρώσεις και στο ελληνικό πανεπιστήμιο και να αναδείξεις το εκπαιδευτικό ως μείζον 8έμα.
hunted by a Freak
21-06-2006, 17:06
δεν ξέρω εάν σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάζοντε αυτών των ειδών οι ακρότητες.απο τη μία το να αρνούνται κάθε διάλογο με τη κυβέρνηση υποδεικνύει το πόσο απόλυτοι ειναι οι φοιτητές στις θέσεις τους και την άρνηση τους να πάνε με τα νέρα της κυβέρνησης,ειδικά όταν αυτά πηγάζουν από πολιτικούς αντιπερισπασμούς.(απο τη μία η κυβέρνηση δηλώνει αμετάκλητη στις θέσεις της,από την άλλη καλεί σε διάλογο).από την άλλη οπως αναφέρει κ ο deggial πέζει μεγάλο ρόλο και η θέση που κρατά και ο μέσος πολίτης,ο οποίος μπορεί τώρα να μένει θεατής,σε λίγο καιρό όμως θα χρειαστεί να ρίξει σταυρούς(εάν φυσικά δεν ξεχαστεί/παραμελιστεί κάτι τέτοιο μέχρι τότε μιας και όλοι γνωρίζουμε ότι τα σοβαρότερα εγχώρια και πιο κρίσιμα θέματα κρατάνε όσο θέλει το δελτίο των 8 ).Μη ξεχνάμε ωστόσο και τις φορές που αντιπροσωπείες φοιτητικών συλλόγων έφαγαν πόρτα έξω απο το υπουργείο παιδείας.Και για να μπώ λίγο περισσότερο οντοπικ,σε αυτή τη φάση που βρίσκεται το φοιτητικό κίνημα,αντί να διαπραγματευόμαστε το ποιος κάνει λάθη,το ποιος ειναι διορατικός ή μη,το γιατί τα ΤΕΙ προχωρουνε σε καταλήψεις,το ποια παράταξη θα υπογράψει το πανό τη Πεμπτη,το πόσους αστερίσκους θα έχει το συντονιστικό κείμενο και άλλες τέτοιες 'εμφύλιες 'αηδείες καλό θα ήταν όλες οι παρατάξεις να αναλογιστούν το κοινό σκόπο που έχουν οι φοιτητές σαν φοιτητική κοινότητα και όχι σαν διαμαρτυρώμενοι ξεκάρφωτοι.
hunted by a Freak
21-06-2006, 17:19
Βασικώς, τουλάχιστον εγώ 8εωρώ οτι η πολιτική των φοιτητών δεν μπορεί να είναι ετεροκα8οριζόμενη απο αυτήν του υπουργείου και μάλιστα απο τους όποιους χαρακτηρισμούς επιχειρεί αυτό να δώσει στους φοιτητές. Το συγκεκριμένο υπουργείο (και τα προηγούμενα αλλα το συγκεκριμενοποιήσαμε) χαρακτηρίζει συστηματικά απο πέρσι (επι αξιολόγησης/ιδβμ/δοαταπ) τους κινηματίες φοιτητές αλητάμπουρες (παρ' ότι δεν καλέστηκαν στο φιάσκο του 'ε8νικού διαλόγου για την παιδεία' - περίεργο!), απο φέτος χαρακτηρίζει την απεργία της ποσδεπ 'πρωτοφανώς φασιστική' και τους ίδιους 'μειοψηφία εκβιαστών'. Οι φοιτητές μετα απο 400 καταλήψεις και 25000 άτομα στην πανελλαδική που τα ΜΑΤ κατέστειλαν αγρίως παραμένουν μειοψηφία ενώ μόνο μετα την κατακραυγή για το ξύλο ο υφυπουργός δέχτηκε αντιπροσωπεία φοιτητών στο υπουργείο - χωρις να συνδιαλλαγεί μαζί τους. Λοιπόν εγώ μετα απο όλα τα παραπάνω διαλέγω να μην κάνω διάλογο πια και να χρησιμοποιήσω την βία που έχω στα χέρια μου, αυτήν της μαζικότητας, προκειμένου να υποχωρήσουν οριστικά. Και έχω όλη την καλή διά8εση να εξηγήσω στον κά8ε 'μέσο πολίτη' ότι εγώ που τρώω το ξύλο δεν είμαι αυτός που αρνείται τον διάλογο.
εχεις δικιο,όμως ο μέσος πολίτης δεν βλέπει τη περαστική κυρία με το παιδί της να τρώει τα δακρυγόνα στη μούρη ούτε έσενα που διαδηλώνεις για τα δικαιώματα σου,αλλά τους αναρχικούς που ξέρουν καλά να τους πέζουν τα ΜΜΕ(δεν αναφέρομαι στη τελευταία πορεία αλλά σε παλαιότερες).αν και θίγεται και άλλο θέμα εδώ πέρα,για το ποιοί τελικά είναι αυτοι οι 'γνωστοί άγνωστοι'.εμένα περισσότερο γνωστοί γνωστοί μου κάνουν,σύμφωνα με ότι άκουσα(πέρι μπάτσων που είναι βαλμένοι να κάνουν ότι κάνουν εάν ειναι αλήθεια.)αλλά και να μην είναι,το θέμα αναρχικοι έχει άσχημες προεκτάσεις στη παρούσα φάση.
UmbilicalResidue
21-06-2006, 17:39
Έλα μωρέ, νέα παιδιά είναι.
Διάλογος σημαίνει και οι δυοπλευρές να είναι σε θέση να μάθουν κάτι παραπάνω, να αναστοχαστούν, να υποχωρήσουν επί ίσοις όροις. Η όποια κυβέρνηση όμως ως διάλογο εννοεί το να ενημερώσει απλώς τους ενδιαφερόμενους για τις αλλαγές που θέλει να κάνει και να λέει ένα ξερό "οχι αυτό δεν γίνεται" σε κάθε πρόταση για αλλαγή του συνομιλητή. Το πολύ πολύ να τους ζητήσει να κάνουν προτάσεις τελείως δευτερεύουσας σημασίας και όχι επί της ουσίας των νέων μέτρων, τις οποίες πάλι από τη θεση ισχύος που εκ των πραγμάτων κατέχει μπορεί να τις αγνοήσει μελλοντικά.
Επιπλέον, παίζει και το παιχνίδι του Χότζα: Βάζει υπέρμετρα προκλητικά θέματα για συζήτηση και κάνοντας δήθεν υποχωρήσεις σε αυτά περνάει όλα τα υπόλοιπα που είναι ζωτικά για αυτήν.
Για όσους δεν γνωρίζουν την ιστορία με το Χότζα: κάποιος φτωχός που μένει με την πολυμελή οικογένειά του σε ένα μικρό και άθλιο δωμάτιο ο ένας πάνω στον άλλο ζητάει βοήθεια καιο Χότζας του λέει κάθε φορά να βάλει μέσα στο σπίτι από ένα ζώο κάθε φορά: Γάτα, σκύλο, κότες, πρόβατο, αγελάδα, κλπ. Ο φτωχός κάθε φορά νοιώθει όλο και πιό ασφυκτικά από πριν, τελικά του λέει να βάλει και το γουρούνι. Το βάζει και η οικογένμεια φτάνει στα όρια της κατάρρευσης. Τότε του λέει ο Χότζας "Βγάλε μόνο το γουρούνι", το βγάζει και τότε νοιώθει... καλύτερα :roll:
Διάλογος με την κυβέρνηση σημαίνει διάλογος μαϊμού
Κανείς στην συζήτηση και σε αυτό και στα υπόλοιπα threads δεν το έχει αμφισβητήσει αυτό. Το θέμα είναι ποιός είναι ο πρέπον τρόπος αντίδρασης της ακαδημαϊκής κοινότητας. Μήπως εκτεθόμαστε όταν προδικάζουμε τον διάλογο και περνούμε ένα αυταρχικό πρόσωπο ως εικόνα;
UmbilicalResidue
21-06-2006, 19:28
Δηλαδή εμείς φταίμε που είναι διάλογος μαιμού επειδή λέμε ότι είναι διάλογος μαιμού.
Raven Lord
21-06-2006, 19:36
ανάλυσε.
χμμμ, κάποιες σκόρπιες εμπειρίες μου από ΕΑΑΚ. πρωτού, βέβαια, αναφέρω οτιδήποτε πρέπει να τονίσω ότι έχουμε συνεργαστεί πολλές φορές με το σχήμα των ΕΑΑΚ της σχολής μου, οπότε δεν τίθεται θέμα προκατάληψης.
ο Α(ριστερός)Χ(ώρος)ΜΕΤ(αλλειολόγων), ένα από τα "πρότυπα" σχήματα των ΕΑΑΚ, μιας και μάζευε το 75% των ψήφων στις φοιτητικές εκλογές και έπαιρνε συνελεύσεις με 80-90%, είναι γνωστός για τις "δεξιές" τραμπουκο-ΟΝΝΕΔίτικες τακτικές του. συνιθισμένο το ξύλο που έτρωγαν οι δαπίτες και οι κνίτες έξω από τα αμφιθέατρα που διεξαγόταν ΓΣ και οι παλουκοφρουροί κατά τις εκλογές που επέτρεπαν την πρόσβαση στην κάλπη μόνο των δικών τους. με τέτοια παραδείγματα είναι λογικό ο μέσος πολίτης και φοιτητής να βγάζει λάθος συμπεράσματα για το σύνολο των αριστερών σχημάτων.
επίσης, στη σχολή μου το '96 εμφανίστηκε το πρώτο σχήμα των ΕΑΑΚ υπο τις διαταγές γιού αρχιΝΑΡίτη. δε λέω ότι το παιδί δεν αγωνίστηκε για το καλό της σχολής (τις περισσότερες φορές) αλλά μόνο ανεξάρτητο δεν ήταν με αποτέλεσμα να έρθει σε ρήξη με τους δικούς του που είχαν ξεκινήσει το σχήμα ως κάτι το ανεξάρτητο. κατά το 2000 εμφανίστηκε ένα νέο σχήμα που διατυμπάνιζε την ανεξαρτησία του ενώ πισώπλατα μας έριχνε λάσπη για δήθεν εξάρτηση από το ΣΥΝ. αυτοί, πραγματικά, πουλόντας μια μίξη lifestyle και αριστερισμού (αριστερούς ΔΑΠίτες τους αποκαλούσαμε) κατάφεραν να έχουν τεράστια απήχηση στους νέους και άπειρους φοιτητές. τελικά αποδείχθηκε ότι ο τύπος που το έφτιαξε ανήκε στις αριστερές συσπειρώσεις και μπήκε με σκοπό να παραγκωνίσει τους ΝΑΡίτες. το μόνο που κατάφερε ήταν να μαλώσει με όλους και να εξαφανίσει οποιαδήποτε ανεξάρτητη κίνηση στη σχολή, κατάσταση την οποία εκμεταλλεύτηκε η ΠΑΣΠ και αναρριχήθηκε στη δεύτερη θέση των προτιμήσεων, με αποτέλεσμα η αριστερά να χάσει την πλειοψηφία στο ΔΣ.
αυτά όλα δεν είναι τίποτα άλλο από μεμονωμένες περιπτώσεις και σίγουρα παίζουν ρόλο τα άτομα κάθε φορά, αλλά ήθελα να πω ότι τα πράγματα στα ΕΑΑΚ δεν είναι τόσο "αθώα" όσο δείχνουν.
ΥΓ. α, επίσης, ανεβαίνοντας θεσ/νικη για κάποιες διαδηλώσεις, έχω να καταγγείλω ότι ΕΑΑΚίτες ήπιαν όλο το ουίσκυ μου :evil:
:P
UmbilicalResidue
21-06-2006, 19:45
χαχαχ νταξ, ο αχμετ είναι η ντροπή των εαακ (μαζί με τους πατρινούς).
Τι τέλειωσες φίλε ρέηβεν;
ps. Αν και τότε με την αμαλία που σαπίσανε τους δαπιτες ήταν απο τα πιο ωραία.
Κανείς στην συζήτηση και σε αυτό και στα υπόλοιπα threads δεν το έχει αμφισβητήσει αυτό. Το θέμα είναι ποιός είναι ο πρέπον τρόπος αντίδρασης της ακαδημαϊκής κοινότητας. Μήπως εκτεθόμαστε όταν προδικάζουμε τον διάλογο και περνούμε ένα αυταρχικό πρόσωπο ως εικόνα;
το μέσο είναι το μύνημα; Μάλλον το μέσο είναι το νέο όπιο του λαού :roll:
Raven Lord
21-06-2006, 19:52
civil engineering στο NTUA
(μπλιαχ χάλια ακούγεται στα αγγλικά :P )
Δηλαδή εμείς φταίμε που είναι διάλογος μαιμού επειδή λέμε ότι είναι διάλογος μαιμού.
Εμείς φταίμε που δίνουμε αφορμές και "αποδείξεις" στην κυβέρνηση να μας χαρακτηρίζει ως αυταρχικούς ή ως "μη συνειδητοποιημένους φοιτητές που δεν θέλησαν να συμμετάσχουν στην προσπάθεια διαλόγου την οποία ξεκινήσαμε και δεν ξέρουν πραγματικά τι θέλουν" (είμαι σίγουρος πως αυτή την δήλωση θα την ακούσουμε αυτολεξεί τον Οκτώβριο).
Το γεγονός πως η κυβέρνηση ακολουθεί μία λανθασμένη τακτική, αυτή της αδιάλλακτης στάσης, δεν κάνει τη δική μας πλευρά σωστή.
UmbilicalResidue
21-06-2006, 20:18
απο άρ8ρο της Ε. (http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=87598#87608)
μόνο γι' αυτό το σκηνικό οι δαπίτες στους μεταλλειολόγους 8α έπρεπε να πατάνε στη σχολή μόνο μια φορά στις εκλογές για να τις τρώνε και τέρμα.
Deggial, ο διάλογος απο την στιγμή που ξεκίνησε ήταν ψευδεπίγραφος. Απο εκεί και πέρα η στάση και οι χαρακτηρισμοί της κυβέρνησης ήταν, είναι και 8α είναι οι συνή8εις απέναντι στο φοιτητικό κίνημα. Όπως αντίστοιχα και η στάση των κυβερνητικών ΜΜΕ. Σε αυτά τα πλαίσια δεν μπορώ να περιμένω πολλά περισσότερα στο μέλλον, πόσο δε μάλλον να αλλάξει η στάση των φοιτητών για να ελέγξουμε την πι8ανότητα να φιλοτιμη8εί το υπουργείο και οι βαλτοί του να 8έσουν τα πράγματα επι τάπιτος. Δεν το έκαναν ούτε μετα την κατακραυγή για την εντολή πανελλαδικής καταστολής των διαδηλώσεων, δεν 8α το κάνουν ποτέ.
το μέσο είναι το μύνημα; Μάλλον το μέσο είναι το νέο όπιο του λαού :roll:
Το μέσο αλλοιώνει το μήνυμα, ή αν θες, το μέσο είναι μέρος του μηνύματος, αφού επηρρεάζει την αντίληψη του παραλήπτη.
Παραδείγματος χάριν, αν μία οργάνωση μπει με βίαιο τρόπο σε ένα Υπουργείο με σκοπό την κατάληψη του για να διαδώσει το μήνυμα της, όσο ευγενές κι αν είναι το μήνυμα, αυτό που θα περάσει στην κοινή γνώμη είναι πως πρόκειται για μία αυταρχική οργάνωση που προσπαθεί να επιβάλει τις απόψεις της, μη τηρώντας (ή ενεργά καταλύωντας) τις δημοκρατικές διαδικασίες. Το μήνυμα θα χαθεί από την λανθασμένη επιλογού του μέσου. Το ίδιο ισχύει και με την τρομοκρατία.
Αν πάρουμε την φράση κυριολεκτικώς, είναι πασιφανές πως αυτό ισχύει στις Επικοινωνίες. Δε θα ήταν το ίδιο αν κάναμε αυτή τη συζήτηση από κοντά, διότι τα ερεθίσματα που λαμβάνει ο παραλήπτης δεν είναι μόνο το "καθαρό" περιεχόμενο, αλλά και τα συναισθήματα που εκδηλώνει ο ομιλητής, από τον τόνο της φωνής ή τις κινήσεις του σώματος.
πιάνεις το ένα άκρο ενώ η πραγματικότητα είναι το αλλο άκρο: η εξουσία έχει πάντα το πάνω χέρι γιατί στον επικοινωνιακό τομέα είναι πάντα ηθοποιός / θεατρίνος και ποτέ ειλικρινής. Τα ΜΜΕ σιγοντάρουν στην εδραίωση και διαιώνιση αυτής της κατάστασης μια και δίνουν την μέγιστη βαρύτητα στο τζέρτζελο παρά στην ουσία και το πραγματικό πρόβλημα.
katwrimos
22-06-2006, 00:34
απο άρ8ρο της Ε. (http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=87598#87608)
μόνο γι' αυτό το σκηνικό οι δαπίτες στους μεταλλειολόγους 8α έπρεπε να πατάνε στη σχολή μόνο μια φορά στις εκλογές για να τις τρώνε και τέρμα.
Deggial, ο διάλογος απο την στιγμή που ξεκίνησε ήταν ψευδεπίγραφος. Απο εκεί και πέρα η στάση και οι χαρακτηρισμοί της κυβέρνησης ήταν, είναι και 8α είναι οι συνή8εις απέναντι στο φοιτητικό κίνημα. Όπως αντίστοιχα και η στάση των κυβερνητικών ΜΜΕ. Σε αυτά τα πλαίσια δεν μπορώ να περιμένω πολλά περισσότερα στο μέλλον, πόσο δε μάλλον να αλλάξει η στάση των φοιτητών για να ελέγξουμε την πι8ανότητα να φιλοτιμη8εί το υπουργείο και οι βαλτοί του να 8έσουν τα πράγματα επι τάπιτος. Δεν το έκαναν ούτε μετα την κατακραυγή για την εντολή πανελλαδικής καταστολής των διαδηλώσεων, δεν 8α το κάνουν ποτέ.
Afto pou thelei na pei o deggial einai oti i stratigiki tis proselefsis sto dialogo kai tis apoxorisis apo afton logo tis adialaksias tis kivernisis, einai protimoteri apo tin proselefsi sto dialogo.
To apotelesma tha einai to idio kai stis 2 periptoseis (katalipseis, diadiloseis klp) aplos me to deftero den mporei i kyvernisi na pei "emeis prosferthikame gia dialogo alla den irthane". How hard is that to understand?
UmbilicalResidue
22-06-2006, 00:55
Αριστερέ αδερφέ μου κατώριμε,
τονίζω ξανά πως δεν υπήρξε δυνατότητα για διάλογο ούτε στον 'ε8νικό διάλογο για την παιδεία' (αφού οι φορείς που προσήλ8αν και δεν ήσαν συναινετικές προς το υπουργείο, όπως η ΠΟΣΔΕΠ, αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν λόγω της αδιάλλακτης στάσης των 'αποκεί' φορέων), ούτε με τα ματ έξω απο τη βουλή πέρσι τέτοια εποχή όπου κάναμε διάλογο για την αξιολόγηση, ούτε φέτος που δερνόμαστε (sic) και πάλι αι αντιπρόσώποι της ιατρικής που ζητούν απλώς ακρόαση φεύγουν κακήν κακώς εκ του υπουργείου, ξαποστέλνουν την ΠΟΣΔΕΠ, καταστέλλουν διαδηλώσεις (deja-vu!), μιλούν για μειοψηφίες. Ακόμαι και αι χειρότεραι πασόκαι τοέχουν αντιληφ8έι ότι δεν υφίσταται τώρα διάλογος όπως και δεν υφίστατο ποτέ. Οπότες και να 8έλαμε να κάνομε τον υποτι8έμενο διάλογο και να αποχωρούσαμε (κατι το οποίο έκανε η ποσδεπ, ο συνασπισμός και έπειτα το πασοκ, αντιπροσωπεία φοιτητών πλην της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ δεν υπήρξε, μυστήριο) δεν μπορούσαμε!!
Να αναφέρω επίσης ότι και στην γειτονική και όμορφη χώρα Γαλλία προ αμνημονεύτου επι σύμβασης πρώτης πρόσληψης (CPE) αι τάσεις ήσαν παρεμφερείς. Η νεο-φιλελεύ8ερη κυβέρνηση Ντε Βιλπέν καλούσε σε διάλογο με ταις αστυνομικαίς δυνάμεις και αι 'φωναί της λογικής' έκαναν το ίδιο. Αι μάζαι όμως γίνηκαν πολλαί και ενώ τα κανάλια (ακόμα και τα εδώ) μιλούσαν για βάνδαλους στους δρόμους που καιν την τάξη, ο νόμος αποσύρ8ηκε. Και στα δικά μας.
Κρίμα που θα φτάσουμε σ'αυτό το σημείο - να κάνουμε πόλεμο στο δρόμο και να σκοτώσουμε 10-20 φοιτητές. Και θα φτάσουμε.
The_Fool
23-06-2006, 03:46
σχετικά με τις καταλήψεις πρεσβεύεις ακόμα τις ίδιες απόψεις σύντροφε δε φουλ;
Κατά πρώτον, δεν χρειάζεται να γαμάμε όλα τα τόπικς. Μπορούσες να με ρωτήσεις εδώ, θα σου απαντούσα, δεν υπάρχει περίπτωση (και δεν επιθυμώ) να σου ξεφύγω χωρίς να απαντήσω. Δεδομένου αυτού, αν θέλεις, σβήσε το ποστ σου στο άλλο τόπικ, να μην είναι όλα χύμα.
Η ερώτηση που μου κάνεις είναι υπερβολικά γενική. Αν αυτό που θες να με ρωτήσεις είναι το κατά πόσο συμφωνώ ή όχι με το προσχέδιο του νέου νόμου, συνοπτικά έχω mixed feelings. Αν αυτό που ρωτάς είναι το κατά πόσο εγκρίνω την κατάληψη ως μέσο κινητοποίησης, και πάλι έχω mixed feelings και πιστεύω ότι εξαρτάται απ'την περίπτωση (όμως ούτε αυτό μπορώ να το στηρίξω επαρκώς). Α και btw, όσα είχα γράψει σ'αυτό το τόπικ, τα είχα γράψει σκεπτόμενος συγκεκριμένες καταλήψεις και συγκεκριμένες παρατάξεις που τα προωθούσαν (aka δεν ήταν σκοπός μου να γενικεύσω, άσχετα αν ίσως το έκανα).
Τώρα, αν θέλεις περαιτέρω ανάπτυξη πάνω σε κάποιο από τα 2 παραπάνω, σκόπευα να κάνω έναν εκτενή (και μάλλον "φιλελεύθερο") σχολιασμό στο μεγάλο ποστ του UR και γενικά ήθελα πολύ να συμμετέχω, αλλά πρώτον, δεν έχω πολύ χρόνο (και απαιτεί αρκετό τέτοιο, αλλά και διάθεση για να εξηγήσω με πληρότητα όσα θέλω), δεύτερον, βλέποντας τις πίπες που έχουν γράψει άλλοι με παρόμοιες πεποιθήσεις (βλ. τεμπέληδες, μειοψηφία, κλπ), με έπιασε απελπισία και τρίτον δεν βλέπω λόγο για τον οποίο να θεωρήσω την άποψη μου αρκετά σημαντική ή έστω διαφωτιστική, ώστε να την εκφέρω.
Αυτά προς το παρόν.
Για ό,τι άλλο θελήσεις, είμαι εδώ (αρκεί να έχω χρόνο).
UmbilicalResidue
23-06-2006, 07:29
Κρίμα που θα φτάσουμε σ'αυτό το σημείο - να κάνουμε πόλεμο στο δρόμο και να σκοτώσουμε 10-20 φοιτητές. Και θα φτάσουμε.
Όπα ρε, δεν πέσανε κορμιά με το CPE. Τουλάχιστον εγώ δεν ξέρω τίποτα τέτοιο, μήπως το μπερδεύεις με την εξέγερση στα γαλλικά προάστια;
The Fool, πολύ 8α χαρώ να ακούσω σχόλιά σου. Όποτε μπορέσεις εδώ είμαστε.
Όχι ρε, νταξ, δεν σκοτώθηκε κανείς. Απλά εγώ φοβάμαι ότι εδώ Ελλάδα θα γίνουν έκτροπα, όπως ακριβώς έγιναν στην πρώτη μεγάλη πορεία των φοιτητών.
EasySleazy
26-06-2006, 05:52
τονίζω ξανά πως δεν υπήρξε δυνατότητα για διάλογο ούτε στον 'ε8νικό διάλογο για την παιδεία' (αφού οι φορείς που προσήλ8αν και δεν ήσαν συναινετικές προς το υπουργείο, όπως η ΠΟΣΔΕΠ, αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν λόγω της αδιάλλακτης στάσης των 'αποκεί' φορέων), ούτε με τα ματ έξω απο τη βουλή πέρσι τέτοια εποχή όπου κάναμε διάλογο για την αξιολόγηση, ούτε φέτος που δερνόμαστε (sic) και πάλι αι αντιπρόσώποι της ιατρικής που ζητούν απλώς ακρόαση φεύγουν κακήν κακώς εκ του υπουργείου, ξαποστέλνουν την ΠΟΣΔΕΠ, καταστέλλουν διαδηλώσεις (deja-vu!), μιλούν για μειοψηφίες. Ακόμαι και αι χειρότεραι πασόκαι τοέχουν αντιληφ8έι ότι δεν υφίσταται τώρα διάλογος όπως και δεν υφίστατο ποτέ. Οπότες και να 8έλαμε να κάνομε τον υποτι8έμενο διάλογο και να αποχωρούσαμε (κατι το οποίο έκανε η ποσδεπ, ο συνασπισμός και έπειτα το πασοκ, αντιπροσωπεία φοιτητών πλην της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ δεν υπήρξε, μυστήριο) δεν μπορούσαμε!!
Αυτά, φυσικά και τα γνωρίζουν όσοι είναι φοιτητές ή όσοι έχουν ασχοληθεί έστω και λίγο με αυτά τα θέματα. Επειδή όμως ο υπόλοιπος κόσμος ξεχνάει εύκολα, καλό θα ήταν να βγει κάποιος και να πει γιατί δεν κάνουμε διάλογο (αντί να λέει ένα ξερό όχι) από τη στιγμή μάλιστα που έχουν αρχίσει να βγαίνουν στα δελτία και άτομα του συντονιστικού. Αν συνεχίσει η Γιαννάκου να λέει ότι δεν ερχόμαστε στον διάλογο και αν τελικά συνεχίσει την απαξίωση του κινήματος, τότε καλό θα ήταν να τον κάνουμε έστω και αν ο διάλογος είναι μαϊμού, έστω κι αν δεν μας δεχτεί (που αποκλείεται γιατί θα βγει τελείως άκυρη και θα την ξεμπροστιάσουν τα ΜΜΕ τώρα που καίει το θέμα), έστω κι αν έρθουν τα ματ κτλ. Και όλα αυτά καλό θα ήταν να γίνουν το συντομότερο γιατί μετά ο κόσμος και τα ΜΜΕ θα αρχίσουν παλι να ξεχνούν. Δες το απλά σαν μια κίνηση τακτικής που μπορεί να κερδίσει περισσότερη συμπαράσταση-συμπάθεια από τον υπόλοιπο κόσμο που δεν παρακολουθεί το θέμα από κοντά.Αυτά.
ikonoklast
26-06-2006, 07:12
Είδομεν στο συντονιστικό της Τρίτης.