Log in

View Full Version : The Earthbound - Brotherhood of the dog (Sirius 2004)

Kveldssanger
18-12-2004, 14:21
http://www.avopolis.gr/greviews/b_earthbound2.jpg

01. Mister Moto
02. Lost
03. Broke Fm
04. New Hope
05. I'd Do It Again
06. For A Few Dollars More
07. Enemy Song
08. Travelling Red Cloud
09. A Song For Dj Lo Fi
10. Funky Goes To Bollywood
11. Mother Earth
12. Dj Lo Fi - Blend Remix

Το έχω πει αρκετές φορές, η πρώτη μου επαφή με τους Earthbound στο live τους με τους Nightstalker πέρυσι ήταν από τις πιο απολαυστικές μουσικές εμπειρίες της ζωής μου. Χωρίς να έχω ιδέα ποιοι είναι αυτοί οι τύποι, χρειάστηκαν μερικά δευτερόλεπτα για να με αφήσουν να χαζεύω με ανοιχτό το στόμα τη σκηνή σαν ηλίθιος. Από τότε το πρώτο, ομώνυμο, album τους έχει λιώσει κανονικά στο σπίτι και το θεωρώ άνετα ανάμεσα στις κορυφαίες δουλειές που έχουν βγει από Ελλάδα και όχι μόνο.
Μετά και από το soundtrack για το Στακαμαν, κυκλοφόρησαν το δεύτερο full length τους με το τίτλο Brotherhood of the Dog. Όσοι έχουν ακούσει δε χρειάζεται να περιμένουν πολύ διαφορετικά πράγματα από μουσικής πλευράς, για τους υπόλοιπους μπορεί κάποιος να πει ότι οι Earthbound παίζουν ένα μίγμα desert/americana, που βασίζεται κυρίως στα ακουστικά όργανα και στα κρουστά, με αρκετά πιο ψυχεδελικά σημεία και με ορισμένες πιο rock "εκρήξεις" (οι οποίες είναι σπάνιες). Το album μου δίνει μέχρι στιγμής την εντύπωση ότι είναι πιο "χαλαρό" από το προηγούμενο και ότι έχει μια πιο chill-out διάθεση. Γενικά μάλλον λείπουν οι απίστευτα φορτισμένες συναισθηματικά στιγμές του Earthbound (Voice, Riverside song, Gardenia) αλλά εδώ υπάρχουν τραγούδια που έχουν την τάση να σε κάνουν να νιώθεις πιο άνετα. Παρόλ' αυτά σίγουρα δε λείπουν τα εντυπωσιακά σημεία όπως το 8λεπτο Travelling Red Cloud ή το Mother Earth. Οι διασκευές δε λείπουν ούτε από εδώ, με τα Mister Moto (Bell Airs) και For A Few Dollars More (Ennio Morricone) να έχουν προσαρμοστεί άψογα στη μουσική των Earthbound. Η αλήθεια είναι πάντως ότι δεν πρόκειται για ένα ιδιαίτερα "χειμερινό" album και αυτό πιστεύω οτι παίζει σημαντικό ρόλο στο πως θα "δεχτείς" το Brotherhood. Ανεξάρτητα από αυτά πρέπει να πω ότι από τις πρώτες ακροάσεις μου αρέσει πάρα πολύ και όσο το ακούω, τόσο βρίσκω σημεία που δεν είχα προσέξει πιο πρίν και μεγαλώνει η απόλαυση.
Σε όποιον άρεσε το πρώτο, πιστεύω ότι θα αρέσει και αυτό εδώ (μην ακούτε τι λέει ο nothingman). Για όσους δεν έχουν ακούσει ακόμα Earthbound, σταματήστε ότι κάνετε και τρέχτε να ακούσετε ένα από τα λίγα σοβαρά συγκροτήματα που έχουν βγει από την Ελλάδα. Και μετά πηγαίντε να τους δείτε live στις 30 Δεκεμβρίου.

www.theearthbound.com (http://www.theearthbound.com)
www.sirius.gr (http://www.sirius.gr)

regularpaul
19-12-2004, 06:12
Θελω να πω πολλα για αυτο το δισκο (που τεινει να γινει το αγαπημενο μου φετινο, πισω απο ufomammut και panopticon βεβαιως βεβαιως), αλλα εχει πεσει πολυ ξυδι αυτες τις μερες και δεν τα καταφερνω. Απο βδομαδα...

edit (με τρομερο hangover):

Οπως τα γραφει ακριβως ο Kveld ειναι τα πραγματα. Τοσο στην περιγραφη του ηχου οσο και στο ποσο σημαντικες ειναι οι δουλειες των Earthbound για την Ελληνικη σκηνη. Αυτο που με βρισκει ιδιαιτερα συμφωνο ειναι το παρακατω:

Ανεξάρτητα από αυτά πρέπει να πω ότι από τις πρώτες ακροάσεις μου αρέσει πάρα πολύ και όσο το ακούω, τόσο βρίσκω σημεία που δεν είχα προσέξει πιο πρίν και μεγαλώνει η απόλαυση

Πραγματικα, ενω ειναι ενας δισκος που σε κερδιζει απο την 1η στιγμη (βεβαια τα κομματια τα ξεραμε εδω και καιρο απο τα πολλα live), το καλο ειναι οτι με καθε ακροαση ανακαλυπτεις και καποιο νεο στοιχειο. Πχ, ενω εχω κολλησει με τα 5 πρωτα που ακουω συνεχεια, στην πορεια ανακαλυψα οτι το 8-λεπτο Traveling Red Cloud ειναι μαλλον το κορυφαιο τραγουδι του δισκου και ισως και της μπαντας. Με μια μελαγχολικη (μια απο τις λιγες στιγμες που απο την καλοκαιρινη ατμοσφαιρα μεταφερομαστε σε πιο φθινοπωρινο κλιμα) μελωδια στο 1ο μισο μερος που με την εισοδο των πιο ρυθμικων τυμπανων, μετατρεπεται σιγα σιγα σε μια ηχητικη πανδαισια, με ενα απιστευτα λυρικο σημειο απο το βιολι. Εδω αποτυπωνεται και πιο εντονα η συμβολη του Lοuis και της τρομπετας του. Απο εκει και περα τι να πει κανεις για κομματια σαν το Lost ή το New Hope? Σε εναν πιο δικαιο μουσικα κοσμο, θα ηταν στην κορυφη των charts. Το I'd do it again, ευκολα ενα απο τα καλυτερα ερωτικα τραγουδια των τελευταιων χρονων. Το Α Song For DJ Lo Fi, ενας υμνος στο underground.

Περα απο το μουσικο περιεχομενο (που βεβαια ειναι το πιο σημαντικο), η μπαντα εχει κανει τρομερη δουλεια απο ολες τις αποψεις. Η παραγωγη ειναι κρυσταλλινη, κατι που για τα Ελληνικα underground δεδομενα δεν ειναι και τοσο ευκολο. Κι ετσι αναδεικνυονται ολες οι πτυχες του μουσικου υποβαθρου των Earthbound (και δεν ειναι λιγες). Επισης κατακπληκτικο ειναι κατα τη γνωμη μου ολο το artwork, τοσο σε εμπνευση οσο και σε περιεχομενο. Οι φωτογραφιες φανταστικες. Οι στιχοι του Alex K. λειτουργουν παντα τοσο επιδραστικα μιλωντας για τα πιο σημαντικα νοηματα (ελπιδα, ελευθερια, αγαπη) χρησιμοποιωντας τις πιο απλες λεξεις.

Με λιγα λογια, μια απο τις πιο πληρεις και κορυφαιες κυκλοφοριες στον χωρο του rock.

nothingman
21-12-2004, 01:25
...Σε όποιον άρεσε το πρώτο, πιστεύω ότι θα αρέσει και αυτό εδώ (μην ακούτε τι λέει ο nothingman)....
Δεν είναι ότι δεν μου αρέσει, απλά δε με έχει ενθουσιάσει, συν ότι δεν είναι ακριβώς "χειμωνιάτικος δίσκος"... πλάκα-πλάκα, πολλοί τους έμαθαν πέρισυ στο live του Gagarin όπου ήταν όντως πολύ καλοί (εντάξει, μετά έπαιξαν οι Lord13 οπότε φαινόντουσαν ακόμα καλύτεροι :P )
τες πα, πάω να αγοράσω και το Στάκαμαν να τα έχω και τα 3 και να είμαι γαμώ τα παιδιά

VirusXI
21-12-2004, 01:38
Takousa shmera... poly wraio. An kai opws eipate den einai oti pio katallhlo gia thn epoxh =p
Poly kaoumpohdes den thn exoune dei? =p
Paragwgh ontws gamath, kai ontws GAMATO to artwork! Eh re ti kanei to xeri heh

nothingman
17-01-2005, 01:33
Μαλακίες έγραφα μου φαίνεται :?

Τες πα, το αγόρασα (πριν το άκουγα από κόπια φίλου), το άκουσα πιο προσεκτικά και μου αρέσει...
πολύ...
όπως και το artwork

edit: 14,60 euro, Metropolis Αθήνα

freak brother
17-01-2005, 08:11
me pisate vre kouta poso kanei btw?

(to prwto album tous mou xei krathsei suntrofia sta xronia tis agglias :D )

VirusXI
17-01-2005, 08:14
sto metropolis normal timh, 15-16 or smthng.
Se live fantazomai 8a to poulane kai, epishs fantazomai, f8hnotero eh?

Chopped In Half
25-01-2005, 22:29
:shock: :!:

Chopped In Half
05-02-2005, 00:36
..kai ligo pio analytika (kai eteroxronismena)
prwth kai monadikh epafh pou eixa kai exw me tous earthbound , auto to album sygkatalegetai me anesh mesa stis pio prosegmenes apo kathe apopsh ellhnikes diskografikes douleies pou exw akousei. to epipedo epaggelmatismou kai empneushs einai aparamillo. prwta ap ola , ta texnika stoixeia tou diskou einai an mh ti allo entypwsiaka. h paragwgh einai eksaireth gia ta gnwsta ellhnika dedomena , h texnikh katartisi twn mousikwn einai tromaktikh kai oi enorxistroseis yperoxes. kai hdh exoun arxisei na teleionoun ta apotheotika epitheta.
tragoudia fantastika pou se (emena dld toulaxiston) magnhtizoun ap tis protes protes akroaseis afou yparxoun melwdies pou kollane kai dyskola mporeis na apofygeis to singalong (lost, new hope, i'd do it again, enemy song, ..). pera apo auta ta pio radio friendly shmeia pou opws eipe swsta o paul tha mporousan na kanoun fantastika hits se enan pio dikaio mousiko kosmo , yparxoun kommatia , kai sygkekrimena to travelling red cloud prwto kai kalytero , sta opoia de mporeis para na afetheis kai na taksidepseis. mageutiko en oligois. to for a few dollars more poli orea diaskevh. to mister moto den exw akousei to original opote mou fainetai aplws eksisou oreo kommati , kai leitourgei kai opws prepei ws opener.
kai epeidh eipa pio panw gia texnikh katartisi twn mousikwn , to miouzisiansip einai poly, ma polY ipsilou epipedou - pragma to opoio mporei na mh leei kai polla se kapoious alla sth sygkekrimenh periptosi einai toso omorfo kai enarmonismeno me ta loipa stoixeia tou diskou pou prosdidei kai auto ta megista. idiws oi kithares (akoustikes kai mh) einai sygklonistikes. opws kai ta krousta, fysika, alla kai to mpaso to opoio den perimena na exei tetoies kai toso melwdikes grammes.
to artwork kai h genikoterh kallitexniki epimeleia tou cd einai teleia opote opoios nomizei oti endiaferetai estw kai ligo as speusei na to agorasei asap.
afta ta liga (kai gay) , me to na akousw ton prwto tous disko kai to na tous dw live na einai dyo apo tis protevouses politismikes mou protereotites (...)

Chopped In Half
05-02-2005, 00:49
kala mallon ta paraeipa gay alla exw dikio