PDA

View Full Version : [Cinema] Diarios de motocicleta [The Motorcycle Diaries] (2004)

daydreamer
09-12-2004, 04:52
Πρόκειται για μία από τις καλύτερες ταινίες που έχω δει. Πολύ αληθινή.

Μου άρεσε τόσο που έγραψα κι ετούτο:

"1952, Μπουένος Άιρες, Αργεντινή.
Η απόφαση: Το ταξίδι.
2 φίλοι, η μοτοσικλέτα, μια ηλικιωμένη Norton 500 του 1939. Στόχος; 8000 χιλιόμετρα πορείας στην Λατινική Αμερική σε 4 μήνες για την εξερεύνηση αυτού που γνώριζαν μόνο μέσα από βιβλία...
Βοηθοί τους; Η αποφασιστικότητα, το πάθος στην ψυχή, η αγάπη τους για τον δρόμο και ο αυτοσχεδιασμός...

Όσο δυνατή κι αν φαντάζει η παραπάνω ιστορία σκεφτείτε επίσης πως πρόκειται για αληθινή ιστορία... και τώρα τα ονόματα των δύο φίλων: Alberto Granado, 29 ετών, βιοχημικός και ένας 23-χρονος φοιτητής Ιατρικής με ειδίκευση στην λέπρα, ο Ernesto Guevara De la Serna... ο άνθρωπος που έγινε συνώνυμο της επανάστασης, ο Che...
Όμως μην μπερδευτείτε, πρόκειται για την ιστορία του Che πριν γίνει ο Che. Το ταξίδι των δύο φίλων, του Alberto και του Ernesto από την Αργεντινή, στην Χιλή, το Περού, την Κολομβία ως την Βενεζουέλα. Μέσα από χωρισμούς, γνωριμίες, μικρές περιπέτειες και από πρώτο χέρι συνειδητοποίηση της σκληρής πραγματικότητας της Λατινικής Αμερικής, μέσα από τα πρόσωπα των ίδιων των κατοίκων της... Πρόσωπα ικανά να «στοιχειώσουν» το μυαλό σου και τελικά να σου αλλάξουν την ζωή...
Το πώς ο Ernesto έγινε ο CHE...

Η σκηνοθεσία του βραζιλιάνου Walter Sales (παραγωγός στο βραβευμένο Cidade de Deus - Η Πόλη Του Θεού (2002)) κινείται στα όρια ενός road movie (και πως αλλιώς άλλωστε, αφού αφηγείται ένα οδοιπορικό) με αρκετά σημεία ντοκιμαντέρ που βοηθιέται πολύ από την πολύ καλή φωτογραφία που σε κάνει να νιώθεις δέος και θαυμασμό για τα τοπία της Λατινικής Αμερικής (Άνδεις, Έρημος Ατακάμα, Μάτσου Πίτσου, Αμαζόνιος). Όμως ατού της ταινίας είναι οι ερμηνείες των δύο πρωταγωνιστών. Ο Gabriel Garcia Bernal στον ρόλο του ασθματικού Ernesto (δείχνει μετά τα Y Tu Mama Tambien (2001), Mala Education (2004), για μια ακόμη φορά το ταλέντο του και την ικανότητά του να γίνεται ένα με τον ρόλο του) και ο Rodrigo De la Serna στον ρόλο του πληθωρικού Alberto καταφέρνουν να μας πάρουν μαζί τους στο όμορφο αυτό ταξίδι στο οποίο είναι συνοδοιπόροι...

Μια ταινία που δεν αφορά τον επαναστάτη Che και που θα μπορούσε να αναφέρεται σε κάποιον άλλο που έκανε ένα τέτοιο ταξίδι. Όμως αυτό το ταξίδι το έκανε ο Ernesto, και από τα ημερολόγια του, καθώς και του καλού του φίλου Alberto, βλέπουμε μια αληθινή ιστορία που κουβαλάει, πέρα από το αληθινό πρόσωπο του Ernesto Guevara, πολλές ακόμα αλήθειες της Λατινικής Αμερικής του τότε και του σήμερα, αλλά και όχι μόνο..."

Βασικά δείτε το! (έστω σε dvd, μην πάρω τα 7 ευρώπουλα στον λαιμό μου!)

ΥΓ: Κλασσικά το ανέβασα στο χαλαρά, http://www.xalara.net/article.cfm?ID=273

Harbinger of Death
09-12-2004, 07:31
Όντως πολύ καλό. Το είδαμε χθες με marianna2525 Ghoul, tamagothi και εγώ τουλάχιστον το βρήκα πάρα πολύ ζεστό και όμορφο, ιδίως από πλευράς εικονολασίας και από πλευράς μουσικής επένδυσης.

Ώχου, είναι κι άλλα, αλλά είμαι πτώμα. Αύριο.

marianna2525
09-12-2004, 12:31
Πολύ ωραίο το κείμενο-κριτική.
Όντως η ταινία ήταν υπέροχη και για πρώτη φορά συμφώνησε σ'αυτό όλη η πατρινή ομάδα.

The_Painless
09-12-2004, 21:22
Θέλω. Παίζεται καιρό ή την επόμενη εβδομάδα θα μπορεί κανείς να το πετύχει κάπου;

Dragonlord
10-12-2004, 00:01
Το είδα απόψε,οπότε φαντάζομαι κάπου θα το πετύχεις και την επόμενη βδομάδα.ΠΟΛΥ πολύ ωραίο.

Raven Lord
11-12-2004, 23:26
ΠΟΛΥ πολύ ωραίο.

μόλις γύρισα από την προβολή... ακριβώς το παραπάνω σχόλιο

Ghoul
12-12-2004, 01:42
yeah gamise :dfinger:

Harbinger of Death
12-12-2004, 02:13
ΤΟ παραγάμησες με την ανάλυση 8)

Ghoul
12-12-2004, 03:02
:oops:

Raven Lord
13-12-2004, 13:59
το να κάνεις μια ταινία για τον τσε (αλλά και να την παρακολουθήσεις), είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα. κι αυτό γιατί είναι δύσκολο να μην επηρεστείς από το δέος και το σεβασμό που προκαλεί το πρόσωπό του. από ίνδαλμα, σύμβολο της επανάστασης μέχρι στάμπα σε μπλουζάκια, εμπορευματοποιημένος και συνάμα εξευτελισμένος κατά πολλούς, ίσως ένας καλός τρόπος να γίνει ευρέως γνωστή η ιστορία και η δράση του για άλλους. με όλα αυτά, η αντικειμενικότητα ήταν το τελευταίο πράγμα που με διέκρινε κατά την παρακολούθηση της ταινίας...

ευτυχώς, πάντως, η ταινία ήταν πάρα πολύ καλή και απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό και όχι μόνο σε θαυμαστες του μεγάλου αγωνιστή. ένα road movie ακριβώς όπως μου αρέσει. καλή "ταχύτητα" στην εξέλιξη, ούτε πολύ αργό, ούτε πολύ γρήγορο. απέφυγε περιττούς συναισθηματισμούς και έδειξε τα πράγματα "όπως ήταν" εκείνη την εποχή στη λατινική αμερική (απο φωτογραφίες και βίντεο που τράβηξε ένας κολλητος στο περού και τη βολιβία, πρόσεξα ότι δεν έχουν αλλάξει και πολύ τα πράγματα, δυστυχώς :? ). ίσως τόνισε πολύ την ακεραιότητα του χαρακτήρα του τσε, αλλά από την άλλη αυτό ήταν το κύριο χαρακτηριστικό του.

παρακινήθηκα να αγοράσω και το ομώνυμο βιβλίο που εκδόθηκε πρόσφατα, αν και από τα αποσπάσματα που προεκδόθηκαν στην ελευθεροτυπία, πρόσεξα ότι η ταινία το ακολουθεί πιστά.

Λυπηρή η κατάσταση στη λατινική αμερική, μια ήπειρο τόσο πλούσια, αλλά επί αιώνες ρημαγμένη από τους ευρωπαίους και τελευταία από τις ΗΠΑ. τώρα κάτι πάει να αλλάξει με τις προοδευτικές κυβερνήσεις που έχουν εκλεγεί στο μεγαλύτερο ποσοστό των χωρών που την αποτελούν.

VirusXI
16-12-2004, 10:39
To eida xtes, poly poly wraio intint.