View Full Version : Γιάννης Κορδάτος
Chopped In Half
05-11-2004, 22:39
Ιστορικός και κοινωνιολόγος με αρκετά πλούσιο συγγραφικό και δημοσιογραφικό έργο, κυρίως σχετικά με την αναγραφή της ελληνικής ιστορίας από την αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη εποχή, και αναλύοντας ιδιέταιρα την κοινωνιολογική, ως αναμενόμενον, πλευρά των γεγονότων. Κλπ.
Έχω τρία βιβλία του εκ των οποίων έχω διαβάσει τα "Δημοτικισμός και λογιωτατισμός" και "Τα τελευταία χρόνια της βυζαντινής αυτοκρατορίας", και τώρα διαβάζω το "Ιστορία του αγροτικού κινήματος στην Ελλάδα". Δηλώνω θαυμαστής.
Αν έχετε να σχολιάσετε κάτι ή να προτείνετε κάποιο άλλο βιβλίο του, pls κάντε το.
The_Painless
05-11-2004, 22:45
Εσύ πλιζ πες περισσότερα. Ακούγεται ενδιαφέρουσα περίπτωση και το όνομα μου είναι οικείο (ίσως λόγω της δουλειάς;) σε αντίθεση με το έργο.
When Black Roses Bloom
06-11-2004, 02:06
Ap'oso 8umamai eixame kanei kapoia apo ta biblia tou (h kommatia autwn) sto lukeio, sthn 8ematikh istoria prwths lukeiou. Sygkekrimena 8umamai to biblio "Ta Teleytaia xronia ths Byzantinhs Aytokratorias". Alla dustuxws den mou erxetai kati allo auth thn stigmh.
Chopped In Half
06-11-2004, 11:24
really? καλή φάση ακούγεται και είναι ότι πρέπει για μελέτη και ανάλυση. εγώ αυτά τα χρόνια στο λύκειο δεν είδα σε βιβλίο καμιά αναφορά πάντως.
κατερίνα - μερικές γενικές πληροφορίες όπως αναφέρονται στις εκδόσεις των βιβλίων του που έχω είναι ότι έζησε μεταξύ 1891 και 1961, υπήρξε και πολιτικός, από τους ιδρυτές της "φοιτητικής συντροφιάς" του σοσιαλεργατικού κινήματος και γενικός γραμματέας του δημοσιογραφικού οργάνου. Μιας και καταγόταν από την Θεσσαλία έζησε από πρώτο χέρι τις αγροτικές διεκδικήσεις/εξέγερση και συγκεκριμένα και το κιλελέρ, και με βάση αυτό συνέγραψε την ιστορία του αγροτικού κινήματος που διαβάζω τώρα, το τελευταία κιόλας έργο του, έχω την εντύπωση. Όσον αφορά επί μέρους τα βιβλία του που έχω διαβάσει, το "δημοτικισμός και λωγιοτατισμός" ασχολείται με το γλωσσικό ζήτημα και την κοινωνική υπόσταση της σύγκρουσης δημοτικιστών - καθαρευουσιάνων, και το "τα τελευταία χρόνια της βυζαντινής αυτοκρατορίας" αναλύει, μέσα σε 100 μόλις σελίδες, τα πραγματικά και όχι παρερμηνευμένα όπως παρουσιάζονταν μέχρι τότε/τώρα, αίτια της παρακμής του βυζαντίου, και γενικά προσπαθεί να αποκαταστήσει πολλές ιστορικές ανακρίβειες και παραπλανήσεις. Συγκεκριμένα στην εισαγωγή αναφέρεται δια χειρός του ιδίου "Τα ντοκουμέντα όμως, που αραδιάζω παρακάτω, θαρρώ πως είναι αποστομωτικά και πειστικά, ώστε "η άλωσις της Κωνσταντινουπόλεως" από πατριωτικός προπαγανδιστικός θρύλος, που είναι σήμερα, να γίνει ιστορία." Το 1931 όλα αυτά περί βυζαντίου.
Αυτά. Όποιος ενδιαφέρεται, να ασχοληθεί asap, και όποιος έχει ασχοληθεί ήδη να προτείνει και κάποια άλλη δουλειά του :p
The_Painless
06-11-2004, 11:28
Ok, με το που θα κατέβω.
Φτιάχνω λίστα "πράγματα που θα φέρω/αφήσω κάτω" και "πράγματα που θέλω από κάτω", χαχαχαχα.
Κορδάτος λοιπόν \m/
Chopped In Half
06-11-2004, 11:34
gg, και μια χαριτωμένη pic για μια πιο ανάλαφρη νότα στο thread.
http://www.zagora.gr/EVERGETES_KAI_PROSOPIKOTHTES_ZAGORAS/KORDATOS1.JPG
When Black Roses Bloom
06-11-2004, 11:38
Pwpw... Apo to mnhma tou einai h foto??? :? :?
The_Painless
06-11-2004, 11:38
Χαχαχαχαχαχα μλκ, είναι σαν την τεράστια φωτογραφία του "ΠΑΠΠΟΥ ΘΕΟΦΑΝΗ" πάνω από το κρεβάτι του προ-παππού μου :fear:
Anyway, thanks a lot :)
Kingdom Gone
08-11-2004, 00:48
Γιάννης Κόρδαρης
Ιωάννης-Φίλιππος Φεϊζίδης
Kingdom Gone
08-11-2004, 06:45
το όνομα μου σε γαμάει
το γαμήσαμε και αυτό το τόπικ :/