View Full Version : My8ologia/laografia
The_Painless
31-05-2004, 16:13
Η Edda των Βορείων ή η Kalevala των φινλανδών. Κάτι άλλο;
Κανένα βιβλιαράκι με μύθους/θρύλους/παραδόσεις;
Κάποτε είχα πάρει ένα γαμάτο με τίτλο Μεσαιωνικοί θρύλοι της Ουαλλίας. Προτείνετε τίποτα ωραίο :|
enitharmon
31-05-2004, 18:40
ksekina me kanena vivlio genika gia mythologies Keltwn, Gothwn klp
de mou rxetai kati twra
The_Painless
31-05-2004, 18:49
Έχω διαβάσει αρκετά τέτοια. Αν σκεφτεί κανείς κάτι πολύ πολύ συγκεκριμένο, ας πει πλιζ :|
Buddy Lackey
31-05-2004, 19:07
Ellhnikh Mythologia
tou Tsiforou omws ..
proskynhma
Raven Lord
01-06-2004, 13:37
έχω διαβάσει πολλά από ελληνική μυθολογία (είχα μια θεία πορωμένη) αλλά σε μικρή ηλικία και παλιές εκδόσεις, οπότε δεν μπορώ να σε διαφωτίσω... ότι βρεις πάντως - και δεν είναι για μικρά παιδιά - άρπαξέ το...
εσύ έχεις τίποτα να προτείνεις (συγκεκριμένο) από βόρειες μυθολογίες? οι γνώσεις μου προέρχονται κυρίως από το νετ... :?
The_Painless
01-06-2004, 13:54
Τώρα διαβάζω την Καλεβάλα (όση έχει μεταφραστεί στα ελληνικά δηλαδή). Είναι το φινλανδικό έπος, το οποίο συνέταξε ένας φινλανδός γιατρός πριν από 150+ χρόνια, βάσει των στοιχείων/διηγήσεων/ποιημάτων/τραγουδιών κ.λπ. που συνέλεξε μετά από τα ταξίδια του σε συγκεκριμένες τοποθεσίες της χώρας. Ενώ ο "βόρειος κόσμος" έχει την ίδια μυθολογία (βάσει της έμμετρης κ' της πεζής Έδδας και των σκαλδικών ποιητών) οι φινλανδοί είναι στον κόσμο τους. Η δική τους άποψη για τη γένεση του κόσμου κ.λπ. συνοψίζεται στην Καλεβάλα. Το βιβλίο που έχω (Καλεβάλα σε μετάφραση Μαρίας Μαρτζούκου, εκδόσεις Καστανιώτη) έχει μεταφρασμένα μόνο τα μισά "κεφάλαια" και απ' όσο έψαξα, είναι η μόνη μετάφραση στα ελληνικά. Από Oxford έχει βγει μία και έχει μέσα σχόλια κ.λπ. Αυτό θα είναι καλό.
Για μυθολογία των Βορείων, ωραίο είναι ένα βιβλίο των εκδόσεων Παπαδήμα που λέγεται απλά Μύθοι των Βορείων. Σχετικά συνοπτικό αλλά έχει ό,τι θέλεις να γνωρίζεις σχετικά φαντάζομαι. Στον Παπαδήμα (Ιπποκράτους χαμηλά) πρέπει να έχει κι άλλα τέτοια. Το βιβλίο που λέω ανήκει σε σειρά με τίτλο "Μύθοι και Ιστορία των Λαών", οπότε θα πάω λογικά σύντομα να δω τι άλλο έχει και θα ενημερώσω.
Από κει και πέρα, προσωπικά με ενδιαφέρουν αρκετά τα περί ρουνικής γραφής, σαμάνων κ.λπ. όμως δυστυχώς όλα αυτά έχουν πλέον ταυτιστεί με new age shit και ενώ θέλω κάτι για εντελώς εγκυκλοπαιδικούς λόγους, έχω πέσει πάνω σε ένα σωρό βιβλία για τις πρακτικές εφαρμογές των ρούνων και της μαγείας και σχετικές μαλακίες..... όποιος έχει πληροφορίες, ας τις παραθέσει :?
freak brother
01-06-2004, 14:05
Mustikh Ellada ... polu kalo me apeires paradoseis mythous klp..
isws se shmeia to parakanei alla se genikes grames polu kalo
Raven Lord
01-06-2004, 14:15
Μύθοι των Βορείων
χμμμ, αυτό το έχω στα υπόψη...
Από κει και πέρα, προσωπικά με ενδιαφέρουν αρκετά τα περί σαμάνων κ.λπ.
έχω διαβάσει ένα βιβλίο που βασίζεται σε μια διατριβή για τις ψυχοτρόπες ουσίες και από πότε άρχισαν οι άνθρωποι να τις χρησιμοποιούν και επεκτείνεται μέχρι και τους σαμάνους... δε θυμάμαι τίτλο αλλά μπορώ να κοιτάξω.
επίσης, ο χάξλεϊ της 2ης περιόδου άρχισε να ασχολείται με ανατολικές φιλοσοφίες (και παραισθησιογόνα :P ), αν σε ενδιαφέρει κάτι σε αυτό τον τομέα...
Diabase meletes an8rwpologias: Sir Frazer: The Golden Bough(4 tomoi sta ellhnika, 12 sto prwtotypo), The White Godess toy R. graves(blepe sxetiko topic http://www.electricrequiem.com/viewtopic.php?t=3870), tou idiou: Oi Ebraikoi my8oi, Oi Ellhinkoi my8oi(2 tomoi se ellhnikh metafrash ligo aktriboi alla a3izei ton kopo, pistepse me).
Ena ths plakas, akribo kai ka8olou a3iopisto: "To biblio twn my8wn" apo mia kyria Max. Makria.
Karolou Koun - Mythoi kai thryloi ths arxaias Elladas.
Alfred Lord Tennyson - Idyls of the King (to kalytero gia Arthur)
RB Anderson - Norse Mythology
(ola anaferontai sto esofyllo tou Open the Gates ton theon)
When Black Roses Bloom
02-06-2004, 18:38
http://www.wsu.edu/~dee/CIVAMRCA/INCAS.HTM
Incas :headbang:
Harbinger of Death
22-06-2004, 21:41
...
Alfred Lord Tennyson - Idyls of the King (to kalytero gia Arthur)
...
Παρεμπιπτόντως για τον Αρθούρο κορυφαίο βιβλίο (εχμ... βιβλία, είναι σε 4 συνέχειες) είναι οι Ομίχλες της Άβαλον της Marion Zimmer Bradley. Και περιέχει και ιστορικά στοιχεία. Πχ, το ξέρατε ότι το Μέρλιν δεν τον έλεγαν Μέρλιν;! Το όνομά του ήταν Talieshin (ή κάπως έτσι, το διάβασα στα ελληνικά) και το 'Μέρλιν' ήταν τίτλος και σήμαινε κάτισαν Αρχι-δρυίδης.
Kingdom Gone
22-06-2004, 21:52
επίσης, ο χάξλεϊ της 2ης περιόδου άρχισε να ασχολείται με ανατολικές φιλοσοφίες (και παραισθησιογόνα :P ), αν σε ενδιαφέρει κάτι σε αυτό τον τομέα...
Πωπω, οι "Πύλες της αντίληψης" είναι απίστευτο ανάγνωσμα!
(σόρρυ για το οφφ-τόπικ αλλά δεν κρατήθηκα)
Harbinger of Death
22-06-2004, 22:01
Α, και ξέχασα: όποιος θέλει να διαβάσει την Kalevala σε ΠΛΗΡΗ αγγλική μετάφραση, όπως και πολλά άλλα, κοιτάξτε εδώ (http://www.sacred-texts.com/index.htm).
The_Painless
23-06-2004, 00:54
Τέλειο site Harbinger. I love you :pink:
eyeamflesch
23-06-2004, 12:59
Τώρα διαβάζω την Καλεβάλα (όση έχει μεταφραστεί στα ελληνικά δηλαδή). Είναι το φινλανδικό έπος, το οποίο συνέταξε ένας φινλανδός γιατρός πριν από 150+ χρόνια, βάσει των στοιχείων/διηγήσεων/ποιημάτων/τραγουδιών κ.λπ. που συνέλεξε μετά από τα ταξίδια του σε συγκεκριμένες τοποθεσίες της χώρας. Ενώ ο "βόρειος κόσμος" έχει την ίδια μυθολογία (βάσει της έμμετρης κ' της πεζής Έδδας και των σκαλδικών ποιητών) οι φινλανδοί είναι στον κόσμο τους. Η δική τους άποψη για τη γένεση του κόσμου κ.λπ. συνοψίζεται στην Καλεβάλα. Το βιβλίο που έχω (Καλεβάλα σε μετάφραση Μαρίας Μαρτζούκου, εκδόσεις Καστανιώτη) έχει μεταφρασμένα μόνο τα μισά "κεφάλαια" και απ' όσο έψαξα, είναι η μόνη μετάφραση στα ελληνικά. Από Oxford έχει βγει μία και έχει μέσα σχόλια κ.λπ. Αυτό θα είναι καλό.
Για μυθολογία των Βορείων, ωραίο είναι ένα βιβλίο των εκδόσεων Παπαδήμα που λέγεται απλά Μύθοι των Βορείων. Σχετικά συνοπτικό αλλά έχει ό,τι θέλεις να γνωρίζεις σχετικά φαντάζομαι. Στον Παπαδήμα (Ιπποκράτους χαμηλά) πρέπει να έχει κι άλλα τέτοια. Το βιβλίο που λέω ανήκει σε σειρά με τίτλο "Μύθοι και Ιστορία των Λαών", οπότε θα πάω λογικά σύντομα να δω τι άλλο έχει και θα ενημερώσω.
Από κει και πέρα, προσωπικά με ενδιαφέρουν αρκετά τα περί ρουνικής γραφής, σαμάνων κ.λπ. όμως δυστυχώς όλα αυτά έχουν πλέον ταυτιστεί με new age shit και ενώ θέλω κάτι για εντελώς εγκυκλοπαιδικούς λόγους, έχω πέσει πάνω σε ένα σωρό βιβλία για τις πρακτικές εφαρμογές των ρούνων και της μαγείας και σχετικές μαλακίες..... όποιος έχει πληροφορίες, ας τις παραθέσει :?
Safierwnw ton daxtylio :*
http://www.intothegore.com/images/shit/survival_of_the_fittest.jpg
Harbinger of Death
24-06-2004, 00:00
Τέλειο site Harbinger. I love you :pink:
*blushes* :pink:
se synexeia tou kleidomenou topic:
http://home.comcast.net/~chris.s/myth.html
Thn exw thn ekdosh ths kalevala apo oxford alla dystyxws den thn exw ksekinhsei akoma..molis teleiwsw ayto pou diabazw 8a thn ksekinhsw kai 8a enhmerwsw kata poso mamaei :)
The_Painless
25-11-2004, 19:18
Τα Oxford τα paperback δεν τα πολυσυμπαθώ. Πήρα το Κοράνι έτσι και είναι ψιλοχάλια. Πες γνώμη όταν διαβάσεις πάντως. Με ενδιαφέρει πολύ το θέμα.
Τα Oxford τα paperback δεν τα πολυσυμπαθώ. Πήρα το Κοράνι έτσι και είναι ψιλοχάλια. Πες γνώμη όταν διαβάσεις πάντως. Με ενδιαφέρει πολύ το θέμα.
Korani AA einai to Penguin Classics.
Oso gia Ellhnikh Mythologia, nomizw o Deggial (poy an thymamai kala to exei) tha symfwnhsei oti oi dyo tomoi toy Rispen einai apo tis pio aksiologes doyleies sto thema.