PDA

View Full Version : Μια πρόταση για το er από εδώ και πέρα: A NEW ERa

Dragonlord
30-05-2022, 21:14
Γεια χαρά! Όλες/όλοι/όλ@ είστε ή υπήρξατε ενεργά μέλη του er, και σίγουρα ο καθένας θα έχει τη δική του άποψη, άλλοι καλή, άλλοι κακή, άλλοι καλή σε κάποιους τομείς και κακή σε κάποιους άλλους. Πολλοί ίσως εγκαταλείψατε το φόρουμ με τον καιρό, για διαφορετικούς ίσως λόγους. Θέλουμε, καθώς κλείνουμε 19 χρόνια λειτουργίας, να κάνουμε έναν ανοιχτό διάλογο για το παρελθόν και το μέλλον του er, και να καταθέσουμε μια συγκεκριμένη πρόταση για αυτό, με βάση όσα εμείς μάθαμε όλα αυτά τα χρόνια.

Το πρώτο ζήτημα που πιστεύουμε ότι μπαίνει εκ των πραγμάτων σε μία τέτοια συζήτηση είναι αυτό της μορφής του site, της πλατφόρμας που χρησιμοποιούμε. Το er ξεκίνησε και λειτούργησε όλα αυτά τα χρόνια ως forum, όμως αυτό δεν χρειάζεται να είναι απαραίτητα έτσι για πάντα. Πάνω από όλα είμαστε μια online κοινότητα, η συγκεκριμένη πλατφόρμα είναι απλώς το εργαλείο που χρησιμοποιούμε. Και πιστεύουμε ότι ένας λόγος που αρκετός κόσμος μετέφερε την ψηφιακή κοινωνική του δραστηριότητα σε μεγάλο βαθμό από τα forums στα κοινωνικά δίκτυα, είναι ότι τα τελευταία είναι απλώς πιο βολικά και παρέχουν περισσότερες δυνατότητες και πιο εξατομικευμένη εμπειρία. Έτσι, μπλοκάροντας πχ κάποιον ενοχλητικό χρήστη, μπορείς να συνεχίσεις να αλληλεπιδράς με άλλους χωρίς να χάνεις κομμάτια της συζήτησης λόγω της γραμμικής διάρθρωσης των threads σε ένα forum. Παράλληλα, οποιαδήποτε συζήτηση που μπορεί να γίνει σε ένα forum, μπορεί να γίνει και σε ένα κοινωνικό δίκτυο. Προσφέρουν δηλαδή επιπλέον λειτουργικότητα χωρίς να αφαιρούν κάτι ουσιαστικό από τη χρηστικότητα. Σκεφτόμαστε λοιπόν ότι ήρθε ο καιρός τα χαρακτηριστικά των κοινωνικών δικτύων να τα εκμεταλλευτούμε και στο er. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να δίνουμε όλη μας την online δραστηριότητα στις εταιρείες του Zuckerberg και του Musk προς εκμετάλλευση, τη στιγμή που θα μπορούσαμε να έχουμε την ίδια χρηστικότητα σε μια παρόμοια πλατφόρμα ανοιχτού λογισμικού, και τα δεδομένα μας να ανήκουν σε εμάς.

Η λύση που προτείνουμε είναι το fediverse, ένα εναλλακτικό, αποκεντρωμένο κοινωνικό δίκτυο, ή καλύτερα δίκτυο κοινωνικών δικτύων, που βασίζεται σε λογισμικό ανοιχτού κώδικα. Εδώ και μέρες δοκιμάζουμε ήδη τις εναλλακτικές πλατφόρμες και σύντομα θα έχουμε κάτι έτοιμο. Στην ουσία δηλαδή το er θα είναι ένα κοινωνικό δίκτυο, στο οποίο θα μπορείτε να ακολουθείτε χρήστες και από το υπόλοιπο fediverse, ακόμα και από το twitter, αν όλα γίνουν όπως τα σκεφτόμαστε.

Το δεύτερο ζήτημα που ανακύπτει στο ερώτημα «τι είδους κοινότητα θα θέλαμε να είναι το er από εδώ και πέρα;», είναι το ζήτημα του moderating. Η αλήθεια είναι πως, όταν ξεκινούσαμε το er το 2003, δεν ήθελα να μπω στον ρόλο αυτού που θα ελέγχει τι θα πει κανείς, δεν θεωρούσα ότι έχω τέτοιο δικαίωμα, θεωρούσα ότι ο καθένας έπρεπε να αναλαμβάνει την ευθύνη των γραφομένων του. Ατομική ευθύνη, με άλλα λόγια. Ίσως και απλά ούτε να ήθελα, ούτε να μπορούσα να πάρω την ευθύνη της διαμόρφωσης του δημόσιου διαλόγου στο μέσο. Moderating με τη μορφή της διαγραφής post και του μπαναρίσματος γινόταν κατά κανόνα μόνο σε ακραίες περιπτώσεις όπου δημιουργούνταν πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία του forum. Αλλά νομίζω ότι στην πράξη αυτό σε πολλούς (χωρίς να εξαιρώ και τον εαυτό μου από αυτό) ακουγόταν σαν κάλεσμα για να βγάλουν τον χειρότερό τους εαυτό. Δεν θέλω να πω ότι έχω μετανιώσει για κάτι, αυτά τα μυαλά και τις εμπειρίες είχα τότε, αυτό καταλάβαινα κι έκανα. Αλλά έχουν μεσολαβήσει σχεδόν είκοσι χρόνια. Εμείς αλλάξαμε, το ίντερνετ άλλαξε, η κοινωνία άλλαξε. Επίσης, το ίδιο το er άλλαξε. Αφού αποχώρησα πριν μερικά χρόνια, το er έγινε στην πράξη ένα αυτοοργανωμένο και αυτοσυντηρούμενο μέσο, και η επιβίωσή του μέχρι σήμερα εξαρτήθηκε αποκλειστικά από τα ίδια του τα μέλη και όχι από τους ιδρυτές/«ιδιοκτήτες».

Αυτό το ποιοτικό χαρακτηριστικό λοιπόν νομίζω ότι έλειπε στα πρώτα χρόνια από το er (αν και η τάση είχε καλλιεργηθεί, με συχνά polls όπου οι χρήστες αποφάσιζαν για διάφορα ζητήματα, αλλά πλέον έχουμε και την ουσία) και νομίζω ότι αυτό μάς δίνει πλέον μία άλλη δυνατότητα: Να αποφασίσουμε συλλογικά τι χαρακτηριστικά θέλουμε να έχει αυτή η κοινότητα, πώς θέλουμε να είναι οι αλληλεπιδράσεις μας σε αυτό το μέσο. Γιατί αν κάτι μας έδειξε το παρελθόν, είναι ότι λίγο πολύ όλοι έχουμε φερθεί και επικοινωνήσει κατά καιρούς τόσο με θετικό όσο και με προβληματικό τρόπο στο πλαίσιο του er. Που σημαίνει ότι η τοξικότητα, τα βρισίδια, οι απειλές, δεν είναι δεδομένα και αναπόφευκτα, είναι επιλογή. Και τώρα, ως επί της ουσίας αυτοοργανωμένη online κοινότητα, μπορούμε να επαναδιαπραγματευτούμε και να ορίσουμε συλλογικά το τι είδους επικοινωνία θέλουμε να έχουμε μέσα από το er.

Πιστεύουμε ότι σήμερα δεν μας λείπει ένα μέσο «για όλους». Δεν νιώθουμε ότι «χρωστάμε» σε κανέναν βήμα στο site μας. Πλέον υπάρχουν το facebook, το twitter κλπ όπου λίγο πολύ όλοι είναι ευπρόσδεκτοι, ακόμα και οι νεοναζί, και ο δημόσιος διάλογος συχνά θυμίζει αρένα. Οι ψηφιακές μας ζωές, όσο περνάν τα χρόνια, είναι όλο και περισσότερο απλά οι ζωές μας, δεν διαχωρίζονται. Σαν άνθρωποι, λοιπόν, στην «πραγματική ζωή» επιλέγουμε με τι ανθρώπους θέλουμε να συναναστρεφόμαστε, ποιες συμπεριφορές μάς ταιριάζουν και μας βοηθούν να αναπτυχθούμε και ποιες μάς τραυματίζουν και μας γεμίζουν αρνητικά συναισθήματα. Οπότε γιατί να μην επιλέξουμε και στην ψηφιακή μας ζωή τα ερεθίσματά μας να είναι αυτά που μας ταιριάζουν και μας βελτιώνουν, χωρίς να μας επιβληθεί αλλά με το να επιλέξουμε ποιες συμπεριφορές είναι αποδεκτές σε αυτή την κοινότητα, και ποιες όχι; Έχουμε κάθε δικαίωμα να το κάνουμε, έχει να κάνει με την αυτοδιάθεσή μας, και αν θέσουμε συλλογικά νέους όρους από την αρχή, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για «λογοκρισία». Όσοι δεν θέλουν να λειτουργήσουν σε αυτό το πλαίσιο, δεν τους ταιριάζει, θα έχουν πολλές επιλογές και με περισσότερο κόσμο, δεν έχουν ανάγκη το er, και ούτε το er θα τους έχει ανάγκη, αν δεν σκοπεύουν να σεβαστούν τον χαρακτήρα που η κοινότητα θα έχει επιλέξει για τον εαυτό της.

Ίσως αυτό να φανεί σε κάποιους λίγο πολύ «το αντίθετο του er», ξένο ως προς αυτό που γνωρίζουν τόσα χρόνια. Αλλά πρώτον, η αλλαγή γενικά δεν είναι απαραίτητα κακή, μπορεί να είναι και απλά ωρίμανση, και ούτως ή άλλως αυτό που σκεφτόμαστε να κάνουμε είναι μια ουσιαστική νέα αρχή, όχι η συνέχεια του er που γνωρίζαμε. Και δεύτερον, ας σκεφτούμε τι ήταν και είναι στην πραγματικότητα το er, τι είναι αυτό που οδήγησε κάποιες δεκάδες χρήστες ακόμα και σήμερα να το κρατούν ζωντανό, να το διαχειρίζονται και να το συντηρούν από την τσέπη τους; Ήταν οι προσβολές, τα βρισίδια; Ήταν το κουτσομπολιό; Δυστυχώς το er ήταν και αυτά. Αλλά δεν ήταν μόνο αυτά. Το er υπήρξε τόπος επαφής, επικοινωνίας, μοιράσματος, φιλίας. Υπήρξε συντροφιά σε μοναχικές στιγμές. Και υπήρξε και ένα πείραμα για τον ορισμό της ελευθερίας του λόγου στο διαδίκτυο, που τότε ήταν ακόμα ένα μέσο που το χρησιμοποιούσε η μειοψηφία, υπό διαμόρφωση. Πιστεύουμε ότι έχει έρθει η ώρα να χτίσουμε πάνω στα θετικά του er, να βγάλουμε συμπεράσματα, να επουλώσουμε τραύματα και να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο, με βάση όσα από κοινού μάθαμε αλλά και ακούγοντας τις σημερινές μας ανάγκες επικοινωνίας.

Τους όρους λοιπόν αυτής της επικοινωνίας στο πλαίσιο του νέου er θέλουμε να τους συνδιαμορφώσουμε με όλους, όσο είναι εφικτό. Εμείς παραθέτουμε κάποιες πρώτες σκέψεις. Πιστεύουμε καταρχάς ότι αυτή είναι μια ευκαιρία να τα ξανασκεφτούμε όλα από την αρχή – μετά από 19 χρόνια, το δικαιούμαστε. Ας μην μπούμε στην κουβέντα σκεπτόμενοι τι θεωρούμε ότι είναι και «πρέπει να είναι» το er, αλλά το πώς θα θέλαμε εμείς να είναι, πώς θα θέλαμε δηλαδή γενικά η ψηφιακή μας επικοινωνία να είναι. Η «παράδοση» του er δεν χρειάζεται να μας απασχολεί, ήταν αυτό που ήταν, τώρα μπορούμε να κλείσουμε αυτόν τον κύκλο και να κάνουμε ένα πιο συνειδητό βήμα, να φτιάξουμε το τι θα είναι το er από εδώ και πέρα – που μπορεί να αποδειχθεί και η πιο σημαντική του περίοδος. Άρα ας σκεφτούμε πώς θέλουμε εμείς να είναι οι ψηφιακές μας αλληλεπιδράσεις, με τι είδους άτομα και απόψεις θέλουμε να ερχόμαστε σε επαφή, τι ερεθίσματα θέλουμε να δεχόμαστε από τον ψηφιακό κοινωνικό μας περίγυρο. Έχουμε κάθε δικαίωμα να θέσουμε τους όρους που θα διαμορφώσουν εν τέλει αυτή την κοινότητα – και συνεπαγωγικά και εμάς τους ίδιους.

Θεωρούμε αυτονόητο ότι στο er δεν έχουν θέση ρατσιστικές, σεξιστικές, εθνικιστικές αντιλήψεις. Αλλά σαν κοινότητα μπορούμε να επιλέξουμε να αφήσουμε εκτός και τοξικές-κακοποιητικές συμπεριφορές-bullying. Δεν χρειαζόμαστε στη ζωή μας ακόμα μια διαδικτυακή αρένα, τέτοιες σήμερα έχουμε σε αφθονία. Χρειαζόμαστε αλληλεπιδράσεις με στοιχειώδη σεβασμό και ενσυναίσθηση. Θα μπορούσαμε επίσης να πούμε ότι δεν δεχόμαστε ποστ θρησκευτικής προπαγάνδας (άλλο το τι πιστεύει ο καθένας-μία, κι άλλο το να χρησιμοποιεί το σάιτ για θρησκευτική προπαγάνδα). Ένα άλλο ζήτημα που ίσως πρέπει να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον είναι τα fake news και η συνωμοσιολογία. Επίσης ίσως να χρειαστεί να μπει κάποιος περιορισμός στη χρήση του site για εμπορικούς σκοπούς, η πρωταρχική χρήση του er πρέπει να είναι η αδιαμεσολάβητη, μη κερδοσκοπική επικοινωνία. Κάποιοι από τους κανόνες λειτουργίας για το νέο er θα μπορούσαν να είναι κάπως έτσι:

• Δεν θέλουμε να χρησιμοποιούμε στην κοινότητά μας κακοποιητικό λόγο, hate speech, ρατσισμό, εθνικισμό, σεξισμό, ομοφοβία, τρανσφοβία, body shaming κλπ. Το electric requiem είναι ένας δημόσιος χώρος και έτσι θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται. Θα θέλαμε να απεθυνόμαστε στους υπόλοιπους χρήστες/στριες της πλατφόρμας όπως θα απευθυνόμασταν δια ζώσης σε άλλα άτομα σε έναν αυτοδιαχειριζόμενο χώρο. Είναι επιθυμητή η ελευθερία έκφρασης, η διαφωνία, η ένταση, αλλά με σεβασμό. Παραβιαστική τοξικότητα δεν θα γίνει ανεκτή, θέλουμε αυτός να είναι ένας ασφαλής χώρος για όλ@.

• Στο er δεν θα γίνεται ανεκτή η ανάρτηση πορνογραφικού υλικού. Αυτός δεν θέλουμε να είναι ένας τόπος με πορνογραφικό περιεχόμενο, δεν είναι αυτός ο σκοπός του.

• Επίσης δεν θα γίνεται ανεκτή η θρησκευτική προπαγάνδα.

• Το er δεν είναι ένας χώρος για προώθηση εμπορικών προιοντων. Είναι χώρος για ανθρώπινη επικοινωνία και όχι για εμπορική προβολή. Με αυτό δεν αναφερόμαστε σε ενημέρωση για συναυλίες, μουσικές κυκλοφορίες, προσωπική δραστηριότητα αυτοαπασχολούμενων κλπ, θα υπάρχει ελαστικότητα σε όλα αυτά, απλώς είναι σημαντικό να μπει και αυτή η παράμετρος ώστε να είμαστε καλυμμένοι σε περίπτωση κατάχρησης του μέσου από εταιρείες.

Η αλήθεια είναι ότι και για εμάς είναι κάπως άγνωστα νερά αυτά, αναγκαστικά θα πρέπει να τα βλέπουμε και στην πράξη, ανάλογα με τις περιπτώσεις που εμφανίζονται, αλλού θα χρειάζεται να είμαστε πιο ελαστικοί, αλλού λιγότερο κλπ. Αλλά θα θέλαμε τις σκέψεις όλων πάνω σε αυτό: Αν μπορούσατε να επιλέξετε ποιες απόψεις και ποιες συμπεριφορές είναι αποδεκτές και ποιες όχι στον ψηφιακό σας περίγυρο, ποιες είναι αυτές; Ποιες είναι οι σκέψεις σας για τις παραπάνω προτάσεις; Θέλουμε, λαμβάνοντας υπόψη τη γνώμη όλων, να χτίσουμε ένα er που θα είναι ένας φιλόξενος, ασφαλής χώρος για όλους/όλες/όλ@. Οπότε κάθε γνώμη μετράει, πείτε για τη δική σας εμπειρία από τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις γενικά στο ίντερνετ και πιο ειδικά στο er, και πώς θα θέλατε να είναι, αν ήταν στο χέρι σας.

Γενικά η σκέψη είναι το er να συνεχίσει ως αυτοοργανωμένη δομή, όπου τέτοιες αποφάσεις θα παίρνονται συλλογικά από τη διαχειριστική ομάδα, η οποία μπορεί να αλλάζει μέλη ανάλογα με τις διαθεσιμότητες και τις ανάγκες, σε αλληλεπίδραση με την κοινότητα. Η κάλυψη των εξόδων θέλουμε να γίνεται με συλλογικό τρόπο, μέσα από δωρεές, και αν έχουμε περίσσευμα (αφού καλυφθούν τα έξοδα των επόμενων μηνών) αυτό να δίνεται σε αυτοοργανωμένες δομές αλληλεγγύης. Θα θέλαμε επίσης να βρούμε τρόπους να στηρίζουμε την diy-μη εμπορευματοποιημένη μουσική (και γενικότερα καλλιτεχνική) σκηνή, αλλά αυτά θα τα δούμε εν καιρώ. Το σίγουρο είναι ότι το er θα παραμείνει αυτοοργανωμένο και μη κερδοσκοπικό, και σε αυτή την κατεύθυνση θέλουμε να κινηθούμε. Προς το παρόν θέλουμε να κάνουμε μια ουσιαστική συζήτηση με όλες και όλους εσάς, ενεργά και πρώην μέλη, γι’αυτό και θα στείλουμε ειδοποίηση σε όλα τα mail, ώστε να μπορούν να τοποθετηθούν και άτομα που έχουν σταματήσει να μπαίνουν στο er - θέλουμε με έναν τρόπο να κάνουμε μια μεγάλη συνέλευση και να μπορέσει να βγει κάτι θετικό από αυτή τη διαδικασία. Εμείς καταθέτουμε αυτή την πρόταση προς την κοινότητα, ζητούμε να εγκριθεί έστω σαν γενική κατεύθυνση (με τις όποιες επιφυλάξεις ή προβληματισμούς μπορεί να έχει ο καθένας – που θέλουμε να τα ακούσουμε και να τα συζητήσουμε) και είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλλουμε στο να υλοποιηθεί. Ας ανοίξει η κουβέντα, άλλωστε κι εμείς δεν τα έχουμε όλα συμφωνημένα και λυμένα, χρειαζόμαστε την ανατροφοδότηση για να προχωρήσει και η δική μας σκέψη στο τι θέλουμε να κάνουμε. Αλλά πιστεύουμε ότι με ένα τέτοιο σχέδιο μπορούμε να κρατήσουμε ζωντανή την κοινότητα, να συμμετέχει περισσότερος κόσμος, και να γίνει και για εμάς τους ίδιους ένα πιο χρήσιμο και ικανοποιητικό περιβάλλον.

Την πρόταση συνυπογράφουμε οι admins:
Γιώργος (Art In Haste), Πάνος (Dragonlord), Γιάννης (Ghoul), Δημήτρης (KoiliaSamprela), Αθηνά (lady_of_winter), Παναγιώτης (rat_poison), Γιώργος (Raven Lord), Αλέξανδρος (tsimpouklano), Δημήτρης (When Black Roses Bloom), Πάνος (ypersyntelikos), Ράνια (~ladykiller~)

ΥΓ: Λόγω εργασιών στον server, ενδεχομένως κάποια από τις επόμενες μέρες να βγει για λίγο το φόρουμ offline. Απλά προσπαθήστε αργότερα ή την επόμενη μέρα.

Drumsick
30-05-2022, 22:20
Σε γενικές γραμμές μου αρέσουν αυτά που διαβάζω, αν και έχω τις επιφυλάξεις μου ως προς το κατά πόσο θα έχουν πρακτικά αντίκτυπο στην αναζωογόνηση της κοινοτητας. Μακάρι να εχουν. Εγώ εκεί θα ειμαι.
Μόνη μου ένσταση είναι τα περί εμπορικής δραστηριότητας. Καταλαβαίνω το σκεπτικό και είναι σεβαστό, αλλά καλώς ή κακώς εγώ προσωπικά ζω για να φτιάχνω πράγματα, τα οποία μου αρέσει να μοιραζομαι, και τα οποία συχνά διατίθενται προς πώληση. Δεν θα μου άρεσε να μη μπορώ να το κάνω αυτό στο νέο ER, επειδή θα θεωρούταν διαφήμιση ή δεν ξέρω τι. Δε νομίζω άλλωστε πως υπήρξε ποτέ κατάχρηση εμπορικής δραστηριότητας από οποιονδηποτε στο παλιό ER, για να υπάρξει ο κίνδυνος να γίνει κάτι αντίστοιχο στο νέο.

Dragonlord
30-05-2022, 22:23
Σε γενικές γραμμές μου αρέσουν αυτά που διαβάζω, αν και έχω τις επιφυλάξεις μου ως προς το κατά πόσο θα έχουν πρακτικά αντίκτυπο στην αναζωογόνηση της κοινοτητας. Μακάρι να εχουν. Εγώ εκεί θα ειμαι.
Μόνη μου ένσταση είναι τα περί εμπορικής δραστηριότητας. Καταλαβαίνω το σκεπτικό και είναι σεβαστό, αλλά καλώς ή κακώς εγώ προσωπικά ζω για να φτιάχνω πράγματα, τα οποία μου αρέσει να μοιραζομαι, και τα οποία συχνά διατίθενται προς πώληση. Δεν θα μου άρεσε να μη μπορώ να το κάνω αυτό στο νέο ER, επειδή θα θεωρούταν διαφήμιση ή δεν ξέρω τι. Δε νομίζω άλλωστε πως υπήρξε ποτέ κατάχρηση εμπορικής δραστηριότητας από οποιονδηποτε στο παλιό ER, για να υπάρξει ο κίνδυνος να γίνει κάτι αντίστοιχο στο νέο.

Από λάθος, στην αρχή είχα ανεβάσει προηγούμενη εκδοχή του κειμένου, ίσως να διάβασες αυτήν. Έχει γίνει edit, νομίζω ότι η διατύπωση στην οποία καταλήξαμε σε καλύπτει:

• Το er δεν είναι ένας χώρος για προώθηση εμπορικών προιοντων. Είναι χώρος για ανθρώπινη επικοινωνία και όχι για εμπορική προβολή. Με αυτό δεν αναφερόμαστε σε ενημέρωση για συναυλίες, μουσικές κυκλοφορίες, προσωπική δραστηριότητα αυτοαπασχολούμενων κλπ, θα υπάρχει ελαστικότητα σε όλα αυτά, απλώς είναι σημαντικό να μπει και αυτή η παράμετρος ώστε να είμαστε καλυμμένοι σε περίπτωση κατάχρησης του μέσου από εταιρείες.

Drumsick
30-05-2022, 22:38
Κομπλέ, με καλύπτει, ναι.

MoRmEnGiL
30-05-2022, 22:42
Νομίζω πρέπει να τονιστεί οτι το νέο ER θα κινείται σε family friendly γραμμή, αυτό δε συζητάγαμε τις προάλλες? Τη δημιουργία ενός χώρου που θα νιώθει άνετα κάποιος χρήστης να φέρει το παιδί / παιδιά του.

Drumsick
30-05-2022, 22:47
Άνω των 15 να είναι τα παιδιά όμως ε, μη μας στερήσετε το δικαίωμα στο περιστασιακό μπινελικι (στα πλαίσια κοινωνικού σχολιασμού πχ, όχι ξεκατινιασματος):P

Kelldorain
30-05-2022, 22:56
δεν ξέρω κατά πόσο έχω λόγο μιας και α. έχω να ποστάρω 3+ χρόνια (η μεταφορά στα σόσιαλ είναι γεγονός) & β δεν ξέρω τι είναι το φεντιβερς (υποθέτω κάτι που αγοράζεις μεφεδρόνη αν είσαι Βερολίνο) αλλά θεωρώ ότι τέλος πάντων η βασική ιδέα θα έπρεπε να είναι η μεταφορά σε κάποιο μέσο που να ευνοεί το ας πούμε φορουμικό interface με τις όποιες προσθήκες και που θα έχει γενικά κόσμο ώστε να μπορείς να αντλήσεις άτομα που ταιριάζουν. κατανοώ τις μπουμεροφοβίες αλλά δεν θα γίνει και τπτ αν μπει ένας 20χρονος που ποστάρει Τρανό και να πω την αλήθεια σε άλλο φόρουμ έχω δει να γίνεται πράγματι αναβίωση με τέτοια μεταφορά. Δηλαδή: discord.

Raven Lord
30-05-2022, 22:56
Νομίζω ότι πρέπει να το κρατήσουμε όσο πιο ενήλικο γίνεται

Art In Haste
30-05-2022, 23:08
Άνω των 15 να είναι τα παιδιά όμως ε, μη μας στερήσετε το δικαίωμα στο περιστασιακό μπινελικι (στα πλαίσια κοινωνικού σχολιασμού πχ, όχι ξεκατινιασματος):P

:pink::pink::pink::pink::pink::pink::pink::pink::pink::pink:

Dragonlord
30-05-2022, 23:11
Νομίζω ότι το πλαίσιο που περιγράφουμε, τουλάχιστον θεωρητικά, θα είναι ένα υγιές περιβάλλον και για εφήβους άνω των 15 που είπε και η drumsick, τουλάχιστον σε σχέση με τα mainstream social media. Δηλαδή έχει να κάνει και με τον ορισμό του family friendly. Δεν νομίζω ότι ο στόχος μας πάντως είναι να καλύψουμε τις ανάγκες επικοινωνίας 11χρονων πχ, ή τουλάχιστον ότι αυτό είναι που πρέπει να καθορίσει το πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου στο er.

distortionofperception
30-05-2022, 23:34
Ωραία ειναι αρκετά από τα σημεία που μπήκαν από τους συνυπογραφοντες συντρόφους.

Την πλατφόρμα δεν την ξέρω και ίσως ο Κελντορειν να έχει πόιντ αναφέροντας το ντισκορντ.

Ναι δεν έχουν θέση οι εθνικιστές, ούτε οι DM τύποι, ούτε ο Ξηγας ούτε, ούτε, ουτε. Απλά φοβάμαι μην καταλήξουμε ακόμη πιο απομονωμένοι και μονάχοι λόγω πλατφόρμας. Με προβληματίζει λίγο, περισσότερο επειδή δεν την γνωρίζω.

Ναι μεν δεν έχω όρεξη για ανούσιες φαγωμαρες μέσω πληκτρολογίου (όπως διψούσα πριν 15 χρόνια) αλλά λίγο με ανησυχεί το γεγονός να μαζευτούμε οι τριάντα "ίδιοι" νοματαίοι και να λέμε "α τι γαματοι που είμαστε", τι ωραία είναι η φούσκα μας!

Βέβαια θα μου πείτε δικιά μας η πλατφόρμα εμείς θέτουμε το στίγμα κι όποιος δεν θέλει έξω. Ίσως αυτή η (εικονική τελικά όπως αποδείχτηκε μετά από χρόνια ) συμπερίληψη όλων των φωνών που υπάρχουν στην κοινωνία, να είναι αισθητή παράλειψη αλλά παράλληλα αναγκαία.

Κατά τα άλλα, μέσα και μπράβο που ξοδέψατε χρόνο να το βάλετε σε ένα αρχικό πλαίσιο.

Επίσης με το παρόν μουσειακό αρχείο τι θα συμβεί; Ισχύει η πρόταση για να σωθεί ως κλειδωμένο αλλά προσβάσιμο;

Dragonlord
31-05-2022, 00:18
Ναι, το φόρουμ θα μείνει ονλάιν, αλλά κλειδωμένο, ως αρχείο. Σκεφτόμαστε μια νέα αρχή, εξετάσαμε και το ενδεχόμενο του discord, αλλά θέλουμε κάτι πιο φιλόδοξο, κάτι που να μπορεί να λειτουργήσει και ως ελεύθερο, χωρίς διαφημίσεις και χωρίς παρακολούθηση, κοινωνικό δίκτυο. Ίσως υπάρχει μια τέτοια ανάγκη για έναν κόσμο που μπορεί να αποτελέσει έναν νέο πυρήνα χρηστών για το er. Αλλά στην τελική, αφού υπάρχει ακόμα κόσμος που μπαίνει στο er, κυρίως τις δικές μας ανάγκες επικοινωνίας θέλουμε να καλύψουμε, και αν αυτό που θα φτιάξουμε τύχει να καλύπτει τις ανάγκες και άλλων, τόσο το καλύτερο. Για την πλατφόρμα κοιτάζουμε κάτι κοντινό στο mastodon, για όσους θέλουν να το ψάξουν περισσότερο. Αλλά ακόμα είναι νωρίς, έχουμε δοκιμές μπροστά μας μέχρι να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση.

Ghoul
31-05-2022, 00:19
Καταλαβαίνεις ότι είναι ηθοποιάρα και ευτυχώς δεν τον ακουμπά η κάκιστη παρουσία της τραβελομούρας Moses (:touched:) Ingram

για πείτε, στο νέο ΕΡ θα τον κάνουμε τουλάχιστον μοντ τον ηλίθιο;

Ωραίο παράδειγμα από τον Phantom Duck, θα απαντήσω εδώ καλύτερα. Σύμφωνα με όσα έχουμε συμφωνήσει μέχρι στιγμής και καταγράφει ο Dragonlord εδώ σχετικά με το moderation (πριν συνδιαμορφωθούν με ό,τι προκύψει από το παρόν θρεντ), η παραπάνω ανάρτηση του OniBocho θα είχε διαγραφεί από τη νέα διαχείριση. Κατόπιν, θα είχε γίνει σύσταση στον χρήστη για παραβίαση των κανόνων της κοινότητας. Ύστερα από Χ παραβιάσεις (όσες οριστούν), θα επέρχεται το:

https://static.wikia.nocookie.net/roblox-tower-battles-fan-ideas/images/c/c4/Ban_hammer.jpg

Επίσης με το παρόν μουσειακό αρχείο τι θα συμβεί; Ισχύει η πρόταση για να σωθεί ως κλειδωμένο αλλά προσβάσιμο;

Θα παραμείνει ως έχει κλειδωμένο. Και σε επόμενη φάση θα γίνει προσπάθεια ανάστασης του ER mag, εάν βρούμε που σκατά είναι (στον υπάρχον σέρβερ φαίνεται να μην μεταφέρθηκε).

δεν ξέρω κατά πόσο έχω λόγο μιας και α. έχω να ποστάρω 3+ χρόνια (η μεταφορά στα σόσιαλ είναι γεγονός) & β δεν ξέρω τι είναι το φεντιβερς (υποθέτω κάτι που αγοράζεις μεφεδρόνη αν είσαι Βερολίνο) αλλά θεωρώ ότι τέλος πάντων η βασική ιδέα θα έπρεπε να είναι η μεταφορά σε κάποιο μέσο που να ευνοεί το ας πούμε φορουμικό interface με τις όποιες προσθήκες και που θα έχει γενικά κόσμο ώστε να μπορείς να αντλήσεις άτομα που ταιριάζουν. κατανοώ τις μπουμεροφοβίες αλλά δεν θα γίνει και τπτ αν μπει ένας 20χρονος που ποστάρει Τρανό και να πω την αλήθεια σε άλλο φόρουμ έχω δει να γίνεται πράγματι αναβίωση με τέτοια μεταφορά. Δηλαδή: discord.

Το Discord μοιάζει περισσότερο με chat/IRC παρά με forum. Ίσως εννοείς το Discourse που είναι στη λογική των forum. Ωστόσο, καταλήγουμε στο Fediverse (https://privacy.ellak.gr/2021/02/17/fediverse-enallaktika-tou-facebook-instagram-ke-twitter-me-sevasmo-sta-prosopika-dedomena/), το οποίο είναι ανταγωνιστικό και εναλλακτικό στα κραταιά κοινωνικά δίκτυα, μπορείς να επικοινωνήσεις και με άλλες κοινότητες κ.ο.κ. Συγκεκριμένα, από όσα δοκιμάσαμε (και δοκιμάσαμε πολλά!) μάλλον στοχεύουμε σε μια παραλλαγή του Pleroma (μοιάζει με το Mastodon). Αρχικά κι εγώ ήμουν υπέρμαχος του Discourse για την συνέχεια της λογικής του φόρουμ, αλλά ίσως είναι καλή μια αλλαγή, να δώσει φρέσκο αέρα και εν τέλει να έχει περισσότερο νόημα εν έτη 2022 ένα social media που ανήκει σε εμάς. Νιώθουμε πως μπορεί υπάρχει κόσμος εκεί έξω που έχει ανάγκη μία τέτοια εναλλακτική επιλογή, αλλά θέλουμε να ακούσουμε και την άποψη των χρηστών που συντηρούν και συμμετέχουν τα τελευταία χρόνια στο ER.

cybernaut667
31-05-2022, 00:45
• Στο er δεν θα γίνεται ανεκτή η ανάρτηση πορνογραφικού υλικού.

ο χρήστης supermachoman is feeling depressed

OniBocho
31-05-2022, 10:26
Σε πρώτη φάση μπράβο σε όλους όσοι ξόδεψαν χρόνο και φαιά ουσία για το τι μέλλει γενέσθαι με το ER, αλλά και για την ανάρτηση/ανακοίνωση αυτή καθ' αυτή.

Στα περισσότερα απ' τα σημεία συμφωνώ, αν και αυτό το εντελώς στοχευμένα και από mainstream φωνές διαμορφωμένο "όλ@" μου βγάζει το μάτι. Με τον ίδιο τρόπο που μου βγάζουν το μάτι τα He/Him/His και He/They στο Discord. Διότι (για μένα πάντα, βρίστε ή Phantom Duckίστε ελεύθερα) δημιουργούν περισσότερη περιχαράκωση εν τέλει. Τέλος πάντων, αυτό είναι το πραγματικά λιγότερο.

Νομίζω ότι πρέπει κάποια στιγμή να πούμε ότι το internet δεν μπορεί να θεωρείται ένα ελεύερο μέσο σήμερα. Ακόμα κι αν το νέο ER στηθεί σε κινηματικό server τύπου ESPIV η πρόσβαση όλων θα γίνεται παραδοσιακά απ' τους ISP μας κι όχι από TOR ή VPN, ο έλεγχος των δεδομένων θα υπάρχει σε πρώτο επίπεδο και εν τέλει, τα "δεδομένα" που θα υφαρπάξουν και θα κρατήσουν οι Ζούκεμπεργκ, Μασκ, Δρακονιανοί, Pentaverate και λοιπά κυβερνοβαμπίρ, είναι τα δεδομένα που τους δίνουμε. Θέλω να πω ότι εκτός αν πρόκειται να βγαίνουν μανιφέστα και προκυρήξεις απ' το νέο ER, πραγματικά η όλη κατάσταση χάνει το νόημά της. Κι αυτό διότι η ιστορία του internet έχει αποδείξει πως πολλές καταστάσεις που ξεκίνησαν με βάση την ελευθερία επικοινωνίας και την διαφοροποίηση, κατέληξαν να είναι ακριβώς το αντίθετο.

Προσωπικά τουλάχιστον, έχω σχεδόν πάψει ολοκληρωτικά να χρησιμοποιώ το facebook, δεν είχα ποτέ twitter/instagram/tinder/linkedin και δεν ξέρω 'γω τι άλλο υπάρχει, η επικοινωνία μου είναι μέσω messenger/discord/viber γνωρίζοντας φυσικά τι σημαίνει αυτό (αναφέρομαι σε διαφημίσεις κτλ) και δεν με ενδιαφέρουν καθόλου οι αρένες όπως πολύ σωστά τις χαρακτηρίζει ο Dragonlord. To ER με τον τρόπο που το γνώρισα και λειτούργησε αυτά τα χρόνια, έβγαλε σε στιγμές τον χειρότερο (διαδικτυακό) εαυτό μου. Οπότε, κάθε αλλαγή είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτη, απλώς έχω επιφυλάξεις.

Οτιδήποτε πραγματικά ελεύθερο θα εμπεριέχει τόσο περισσότερη "μανούρα" στη σύνδεση και χρήση, όσο και σχετικά περισσότερες γνώσεις. "Οπότε, τι;" θα ρωτήσει κάποιος. Οπότε για μένα τουλάχιστον είναι ένα "πάμε και βλέπουμε" αλλά με πολύ μικρό καλάθι.

animae
31-05-2022, 10:28
Αν καταλαβα καλά από το ελάχιστο που είδα το fediverse, κατάλαβα ότι είναι ένα σύνολο από πολλές πλατφόρμες.
Αυτό που δεν καταλαβαίνω, είναι πως θα υπάρχει εκεί το ER, με ποιά (ποιές) μορφές θα είναι, πως θα μπορεί να δεί κάποιος κάτι που έχει ποσταριστεί στο ER, πως θα μπορέσει να μπεί κάποιος και να γραφτεί. Πολλά από αυτά που είπατε είναι ωραία και καλά, αλλά επειδή δεν έχω καμία εξοικείωση με το μέσο, δεν μπορώ να καταλάβω ποιά θα είναι η τελική μορφή. Γιατί εκεί μέσα υπάρχουν ένα σωρό πλατφόρμες. Πως θα ξέρει που θα "γραφτεί" κάποιος? Είναι στην λογική του #tag και όπου ποσταριστεί, σε όποια πλατφορμα, γίνεται ορατό και στις άλλες? Σόρυ έχω χαωθεί.
Για μένα προέχει πρώτα να καταλάβω πως θα είναι και μετά να σχολιάσω επί της "λειτουργίας".

mourning apocalypse
31-05-2022, 11:09
Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να τσουλήσει η νέα μορφή του er σε μπουμεροφασαίικες πλατφόρμες όπως αυτή του fediverse. Πέρα από τα νηπιακά γραφικά επιπέδου 2005, είναι μία πλατφόρμα που ελάχιστοι από εδώ την γνωρίζουν και σχεδόν κανένας, φαντάζομαι, δεν την έχει χρησιμοποιήσει. Το discord θεωρώ ότι είναι μονόδρομος δεδομένου ότι τα τελευταία 2 χρόνια που χρησιμοποιείται συστηματικά, έχουν υπάρξει αναγεννήσεις σε φόρα που μεταφέρθηκαν εκεί. Έτσι και αλλιώς οι πιθανότητες για αναγέννηση του er είναι λίγες, αλλά εφόσον υπάρχει αυτή η όρεξη και το μεράκι από την πλευρά των admins να το τρέξουνε (και μπράβο για αυτό, όπως και για το ότι θα κρατηθεί το υλικό του φόρουμ που είναι το πιο σημαντικό), καλό είναι να μην καταδικαστεί εξ'αρχής η προσπάθεια σε μία πλατφόρμα που μετά από 2 εβδομάδες θα έχει ερημώσει.

Dragonlord
31-05-2022, 11:38
Χωρίς να θέλω να μιλάω εξ ονόματος όλων των admins (ο ghoul χτες πχ έδωσε μια πολύ αναλυτική και βοηθητική απάντηση, το αρχικό ποστ το είχαμε δει όλοι μαζί, τώρα νομίζω μιλάμε περισσότερο ατομικά, αν και έχουμε ήδη ζυμωθεί μεταξύ μας τις τελευταίες εβδομάδες), η γνώμη μου σε κάποιους προβληματισμούς που τέθηκαν είναι ότι καταρχάς κοιτάμε για την πιο σύγχρονη, λειτουργική και εμφανίσιμη λύση, πιο σύγχρονη από το vbulletin που χρησιμοποιούμε σήμερα και σίγουρα δεν θα μας ικανοποιούσε κι εμάς κάτι με "γραφικά του 2005". Όσο για το discord, όσο καλή πολιτική κι αν έχει, παραμένει ιδιωτική εταιρεία, το er εδώ και 19 χρόνια λειτουργεί στον δικό του σέρβερ, και θέλουμε να υπερασπιστούμε αυτή την ανεξαρτησία μας εφόσον μπορούμε. Η εγγραφή θα γίνεται στο er, λίγο πολύ όπως γινόταν και στο φόρουμ. Απλά θα έχουμε δυνατότητα επικοινωνίας και με χρήστες από άλλα δίκτυα του fediverse. Γενικά το σκεπτικό δεν είναι απλά ένα πιο σύγχρονο φόρουμ, μιλάμε για επανεκκίνηση σε μία πλατφόρμα που η λειτουργία δεν θα είναι ακριβώς ίδια, αλλά οι συζητήσεις που γίνονται εδώ, θα μπορούν να γίνονται κι εκεί, και αυτό είναι που μετράει - αλλά θα έχει και μεγαλύτερη χρηστικότητα και εξατομίκευση. Για να είμαι ειλικρινής, ακριβώς ακριβώς το πώς θα είναι η λειτουργία του νέου er δεν το ξέρουμε ούτε εμείς, δεν έχουμε τελειώσει τις δοκιμές, δεν έχουμε στήσει ακόμα το software στον server μας για να "παίξουμε" με το admin panel και να δούμε πώς ακριβώς μπορούμε να το διαμορφώσουμε και πώς όχι, οπότε κάντε υπομονή γιατί ούτε εμείς έχουμε πλήρη εικόνα! Απλά δεν θέλαμε να το έχουμε όλο έτοιμο και να σας το παρουσιάσουμε ως τετελεσμένο, θέλαμε παράλληλα να τρέχει και αυτή η κουβέντα που μπορεί να μας δώσει γενικά κι άλλες ιδέες ή οπτικές που δεν είχαμε σκεφτεί, και στο τεχνικό κομμάτι απλά δείξτε αν θέλετε σε αυτή τη φάση λίγη εμπιστοσύνη ότι θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, άλλωστε κι εμείς θα το χρησιμοποιούμε το site, θα προσπαθήσουμε να είναι όσο πιο απλό και χρηστικό γίνεται. Εφόσον ανέβει σε μια πρώτη μορφή τουλάχιστον, μετά θα πάρουμε και από τους υπόλοιπους feedback και ό,τι μπορούμε θα το προσαρμόσουμε, αν υπάρχουν καλύτερες ιδέες. Σε πρώτη φάση θέλουμε περισσότερο να δούμε αν γενικά σας ακούγεται ενδιαφέρον κάτι τέτοιο, και η κουβέντα να κινηθεί περισσότερο στο πλαίσιο συμπεριφοράς εντός του νέου er. Για τα τεχνικά κομμάτια και λεπτομέρειες κάντε υπομονή γιατί κι εμείς ακόμα τα ψάχνουμε.

animae
31-05-2022, 12:16
Aυτό που με προβληματίζει με το fediverse, είναι το γεγονός, ότι έχω συνηθίσει όταν μπαίνω στοχευμένα σε ένα σαιτ, να βλέπω αυτό που θέλω και να μην χρειαζεται να πατήσω 38 κλικ για να παω εκεί που θέλω ή να πρέπει να ψαχνω σε 10 μεριές για να δω αν υπάρχει κάτι που με ενδιαφέρει.

Dragonlord
31-05-2022, 12:22
Aυτό που με προβληματίζει με το fediverse, είναι το γεγονός, ότι έχω συνηθίσει όταν μπαίνω στοχευμένα σε ένα σαιτ, να βλέπω αυτό που θέλω και να μην χρειαζεται να πατήσω 38 κλικ για να παω εκεί που θέλω ή να πρέπει να ψαχνω σε 10 μεριές για να δω αν υπάρχει κάτι που με ενδιαφέρει.

Ναι, το καταλαβαίνω, θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, κι εμείς θέλουμε να είναι όσο γίνεται πιο χρηστικό. Όλοι οι προβληματισμοί βοηθάνε, πάντως το συγκεκριμένο το έχουμε ήδη στο νου μας, μην ανησυχείς. Και αν δούμε μετά στην πράξη ότι κάτι μπορεί να βελτιωθεί (και είναι τεχνικά εφικτό), εννοείται ότι θα είμαστε ανοιχτοί σε πιο συγκεκριμένες προτάσεις. Ο στόχος είναι να είναι πάνω κάτω τόσο εύχρηστο όσο και τα γνωστά social media.

Dythor
31-05-2022, 12:41

^ δεν νομίζω ότι υπάρχει περίπτωση να λειτουργήσει η μεταφορά σε κάποιο obscure platform.

tsimpouklano
31-05-2022, 13:51

Προσωπικά είναι αυτό που με προβληματίζει περισσότερο, ότι δηλαδή μπορεί να χάνεται μεγάλο μέρος των νέων posts αν π.χ. δεν μπεις την ώρα ή λίγο μετά που γίνονται ή να μην μπορείς να τα βρεις μετά από καιρό.
Βέβαια, όπως είπε και ο Dragonlord, το μέσο δεν έχει δοκιμαστεί πέρα από tests σε ήδη υπάρχοντα (με τις δικές του παραμετροποιήσεις το καθένα), θέλω να πιστεύω πως με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο θα μπορεί να βγει μία καλή άκρη για το πώς θα μπορέσουμε να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα. Το βασικό, πιστεύω, για την ώρα είναι η διάθεση να πάμε προς τα κάπου αλλού - όχι μόνο σε άλλο διαδικτυακό τόπο, αλλά βασικότερα να εξελιχθούμε με διάθεση διατήρησης και βελτίωσης.

Σχετικά με το Discord (το οποίο δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ, αν το είχα κάνει ίσως να μην έλεγα τα παρακάτω):
Το να παραμείνει το ER ανεξάρτητο είναι κατ' εμέ ένα στοιχείο που πρέπει να διαφυλαχτεί. Ίσως υπάρχουν πιο λειτουργικοί και εύκολοι τρόποι για να αλληλεπιδράς με άλλους, πληρώνοντας το "τίμημα" της διαφήμισης ή/και του μέχρι ενός βαθμού ελέγχου, αλλά το γεγονός ότι θα επιλέξουμε να μην μπούμε σε αυτή τη διαδικασία θα μπορούσε κάπως ίσως να είναι και η πρόταση μας εν έτει 2022 για τις online κοινότητες. Που σίγουρα ούτε στάσιμες τις θέλουμε ούτε κλειστές (όπως π.χ. συμβαίνει εδώ τα τελευταία χρόνια), αλλά μεγάλες και συμπεριληπτικές (τώρα το πώς θα το μάθει ο κόσμος το ER, αυτό είναι στο χέρι μας τόσο συλλογικά - υπάρχουν κάποιες σκέψεις ήδη, όπως γράφτηκε και στο αρχικό post και σίγουρα μπορούν να γίνουν πολλές περισσότερες απ' τη στιγμή που διεξάγεται αυτή η κουβέντα αλλά και όσες ακολουθήσουν είτε εδώ είτε στη νέα προσπάθεια - όσο και ατομικά «ξέρω ένα forum*, πολύ γαμάτη φάση»).

Dragonlord
31-05-2022, 14:34
Επειδή συνειδητοποιώ ότι η αρχική διατύπωση "η λύση που προτείνουμε είναι το fediverse" ίσως να δημιούργησε παρανοήσεις σε όσους-ες-@ (παρεμπιπτόντως, επειδή σχολιάστηκε κι αυτό, αυτό δεν γίνεται για να δημιουργεί επιπλέον διαχωρισμούς, αντίθετα, θέλουμε το νέο er να είναι συμπεριληπτικό ώστε ακριβώς να μην καταλήξει μια μικρή ομάδα που θα αυτοθαυμάζεται) δεν έχουν εξοικείωση με το fediverse, δεν εννοούμε ότι το er θα διαχυθεί σε κάτι μεγαλύτερο, θα διατηρεί την αυτονομία του, απλά θα είναι συνδεδεμένο (αν το επιλέξουμε, αν δούμε ότι χρειάζεται μπορούμε και να αποκοπούμε εντελώς από το υπόλοιπο fediverse) και με άλλα κοινωνικά δίκτυα και θα δίνεται η δυνατότητα αλληλεπίδρασης. Αλλά κατά βάση δεν θα αλλάξει τόσο πολύ ως προς την αυτονομία του, θα εξακολουθούμε να είμαστε μια διακριτή online κοινότητα. Πρακτικά σκεφτείτε το λίγο σαν να έχουμε το δικό μας twitter/facebook, που θα είναι αν θέλουμε κομμάτι και ενός ευρύτερου δικτύου τέτοιων αποκεντρωμένων κοινοτήτων, αλλά που κατά βάση μεταξύ μας θα αλληλεπιδρούμε οι χρήστες του er. Οι συζητήσεις που γίνονται στο φόρουμ θα μπορούν να γίνονται και στο νέο περιβάλλον, απλά ο καθένας θα έχει τη δυνατότητα και να αλληλεπιδρά μόνο με όσους επιλέγει, όπως σε ένα κοινωνικό δίκτυο, αλλά θα συνεχίσουν να υπάρχουν και δημόσιες συζητήσεις (που περισσότερο για αυτές συζητάμε το πλαίσιο στο οποίο θα γίνονται). Και επειδή θα είναι κάτι διαφορετικό, η φιλοδοξία δεν είναι απλά μια "αναβίωση" της παλιάς κοινότητας, αλλά να ενδιαφερθεί και νέος κόσμος. Αυτός είναι ένας λόγος που δεν προσπαθούμε να κάνουμε τόσο μία συνέχεια του er σε παρόμοιο φορμάτ, αλλά να κάνουμε μια τομή και νέα αρχή σε όλα τα επίπεδα.

animae
31-05-2022, 15:06
Το fediverse ομως είναι μια συλλογή απο πλατφόρμες. Εκεί προς ποιές έχετε τάση να κοιτάτε? Για να εχουμε ένα παράδειγμα του τι θα μπορούσε να είναι υποθετικά. Το ότι θα μπορεί να γίνει και διασύνδεση με άλλες πλατφόρμες του fediverse, οκ καλό, το θέμα είναι που θα είναι η βάση. Το που θα βρεθεί μετά και ποιό κομμάτι θα είναι ενεργό κλπ, θα το δείξει η χρήση, αλλά υπάρχει παράδειγμα που έχετε στο μυαλό σας?

Dragonlord
31-05-2022, 15:22
Το fediverse ομως είναι μια συλλογή απο πλατφόρμες. Εκεί προς ποιές έχετε τάση να κοιτάτε? Για να εχουμε ένα παράδειγμα του τι θα μπορούσε να είναι υποθετικά. Το ότι θα μπορεί να γίνει και διασύνδεση με άλλες πλατφόρμες του fediverse, οκ καλό, το θέμα είναι που θα είναι η βάση. Το που θα βρεθεί μετά και ποιό κομμάτι θα είναι ενεργό κλπ, θα το δείξει η χρήση, αλλά υπάρχει παράδειγμα που έχετε στο μυαλό σας?

Το έγραψε ήδη ο Ghoul, κοιτάμε κάποια παραλλαγή του pleroma. Αλλά επειδή πραγματικά έχουμε ακόμα testing, μπορεί και να καταλήξουμε κάπου αλλού, γι'αυτό δεν λέμε και κάτι πιο συγκεκριμένο. Δώστε μας περισσότερο χρόνο γι'αυτό και μόλις έχουμε κάτι που μπορούμε να μοιραστούμε, θα το κάνουμε.

atom_smasher
01-06-2022, 21:45
Η Δανία δίνει 12 πόντους εν λευκώ στην συντονιστική ομάδα για να προχωρήσει προς τη νέα πορεία προς τον ουρανό.

metamelia1
03-06-2022, 00:18
kleiste to magazi epitelous

rat_poison
03-06-2022, 21:45
καταλαβαίνω να είναι κανείς δυσαρεστημένος, καταλαβαίνω ότι έχει υπάρξει κακοποιητικός λόγος εδώ μέσα, όποιος θέλει μπορεί να έρθει και να πει με απομάκρυνε αυτό και το άλλο (είτε γενικά είτε συγκεκριμένα)

το κλείστε το να τελειώνουμε τι νόημα έχει μην ασχολείστε αν δε θέλετε γούστο καπέλο και καμποϊλίκι σας

atom_smasher
03-06-2022, 22:00
καταλαβαίνω να είναι κανείς δυσαρεστημένος, καταλαβαίνω ότι έχει υπάρξει κακοποιητικός λόγος εδώ μέσα, όποιος θέλει μπορεί να έρθει και να πει με απομάκρυνε αυτό και το άλλο (είτε γενικά είτε συγκεκριμένα)

το κλείστε το να τελειώνουμε τι νόημα έχει μην ασχολείστε αν δε θέλετε γούστο καπέλο και καμποϊλίκι σας

η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο...

rat_poison
03-06-2022, 22:32
δεν καταλαβαίνω τι είδους εκδίκηση είναι αυτή
από κάπου θα πρέπει να νιώθεις δικαίωση δλδ

atom_smasher
04-06-2022, 17:56
Η εκδίκηση του εφιάλτη. Πιο ελληνικη δεν γινεται

OniBocho
06-06-2022, 12:43
Σε προβληματίζει κάτι και δεν μπορείς να κοιμηθείς τα βράδια, φίλε μου;

ang69
06-06-2022, 23:14
Μου λείψατε.

When Black Roses Bloom
06-06-2022, 23:22
Μου λείψατε.

:pink:

ang69
06-06-2022, 23:24
Μου λείψατε.

Raven Lord
06-06-2022, 23:53
:excl:

atom_smasher
07-06-2022, 20:46
Συγνώμη κύριε, ποιος ειστε;

MoRmEnGiL
09-06-2022, 00:29
Μου λείψατε.

:shock::shock:

ENA ANG!

croissant429
09-06-2022, 23:45
Δεν καταλαβαίνω τπτ. Νιώθω μπάρμπας, ηλίθιος, και τα δύο μαζί...

tsimpouklano
10-06-2022, 19:32
mestamellia

The Good Son
14-06-2022, 13:15
Αν δεν κάνω λάθος, ιστορικά το ER προέκυψε ως "καταφύγιο" χρηστών που σε άλλα μουσικά φόρουμ έπαιρναν πούλο λόγω του τρόπου έκφρασής τους (μαύρο χιούμορ/μπινελίκια), καθώς και του μουσικού τους γούστου. Ακόμα κι αν δεν ισχύει αυτό όμως, θαρρώ ότι ισχύει το παρακάτω.

Το ER στην ταυτότητά του υπήρξε ένας χώρος όπου το μπινελίκι πάει σύννεφο, ενώ επιβιώνουν όσοι δεν παρεξηγούνται και έχουν την ικανότητα να μην παίρνουν στα σοβαρά όσα πολλές φορές λέγονται. Ένας χώρος όπου το να εκφράζεσαι ακραία σε κάποιον δεν έχει κυριολεκτική χροιά, αλλά είναι μέρος του "σπασίματος του πάγου" και της γνωριμίας. Με αυτό ως δεδομένο, δεν θεωρώ ότι θα λειτουργήσει η στροφή στην επικοινωνιακή πολιτική που συζητιέται. Θεωρώ πως αν αφαιρεθεί ένα τόσο ριζικό χαρακτηριστικό του forum, τότε αυτό θα πάψει να έχει νόημα. Εν έτει 2022 υπάρχουν ένα σωρό χώροι επικοινωνίας και δεν βρίσκω λόγο για κάποιον να επιλέξει το νέο ER, ώστε να έλθουν νέοι χρήστες και να δοθεί ανάσα και νέα πνοή. Φυσικά μπορεί να κάνω λάθος. Το ER πάντα υπήρξε πόλος έλξης αρκετά μερακλήδων μουσικόφιλων. Το γεγονός αυτό έκανε το forum δυνατή πηγή γνώσης μουσικών ακουσμάτων. Μπορεί λοιπόν, το συγκεκριμένο έτερο δυνατό του χαρακτηριστικό να λειτουργήσει ως κράχτης. Από την άλλη, μπορεί να συμβεί κάτι τελείως απρόβλεπτο και να δημιουργηθεί κάτι νέο.

Προσωπικά, είμαι αντίθετος στους νέους κανόνες που αναφέρονται. Θεωρώ ότι ένα moderating το οποίο στηρίζεται στην μη προσβολή του άλλου είναι μη λειτουργικό. Εάν όμως κάτι τέτοιο αποφασισθεί, θα συμμορφωθω. Τρέφω ιδιαίτερα νοσταλγική σχέση με το forum και δεν νομίζω να το εγκαταλείψω. Εκτός εάν όλα αυτά τα gateway linking και ΚΧ σε τριγωνικό ραντάρ που λέτε με τις νέες πλατφόρμες μου φανούν δύσκολα στον χειρισμό, καθώς ασχολούμαι με τις ταβανόπροκες. Επιπροσθέτως, όσο αντίθετος και να είμαι με τον νέο τρόπο λειτουργίας που προτείνεται, θεωρώ πολύ σημαντικότερη την συλλογική δουλειά και το μεράκι που έχει πέσει τις τελευταίες μέρες. Πιστεύω πως η προσπάθεια αυτή που κύριο καύσιμό της είναι η αγάπη για το forum είναι ικανή να με κάνει να προσέχω τον τρόπο εκφρασής μου.

Dragonlord
14-06-2022, 14:12
Αν δεν κάνω λάθος, ιστορικά το ER προέκυψε ως "καταφύγιο" χρηστών που σε άλλα μουσικά φόρουμ έπαιρναν πούλο λόγω του τρόπου έκφρασής τους (μαύρο χιούμορ/μπινελίκια), καθώς και του μουσικού τους γούστου. Ακόμα κι αν δεν ισχύει αυτό όμως, θαρρώ ότι ισχύει το παρακάτω.

Δεν ξέρω πόση σημασία έχει, πάντως για την ακρίβεια όντως το er δημιουργήθηκε μετά από κάποιο metal forum (δεν θυμάμαι καν το όνομα πια, metalbb ίσως) στο οποίο υπήρχε αυστηρότερο moderating, αλλά η ιδέα για τη δημιουργία του υπήρχε νωρίτερα, το συζητούσαμε καιρό με τον Dead δηλαδή, και τότε έκατσε και το έστησε. Ταίριαξε και σαν timing δηλαδή αλλά δεν νομίζω ότι ο τρόπος λειτουργίας του er καθορίστηκε από αυτό, έτσι έβλεπα το moderating τότε ούτως ή άλλως (νωρίτερα είχα φτιάξει κι ένα κανάλι στο irc (grnet), το #metallized, στο οποίο επίσης υπήρχε πολύ χαλαρό moderating). Πλέον δεν το βλέπω με τον ίδιο τρόπο, δεν θέλω να επαναλάβω όσα υπάρχουν στο πρώτο ποστ, αλλά πχ το παραπάνω ποστ του metamelia1 πραγματικά δεν βρίσκω λόγο να υπάρχει ή πώς εμπλουτίζει το ψηφιακό μας περιβάλλον. Ναι, οκ, στο ίντερνετ μπορούμε να βρίζουμε και να παρενοχλούμε ανώνυμα και από απόσταση κόσμο, φοβερό - αλλά μήπως κάποια στιγμή να πάμε παρακάτω και απλά να φερόμαστε σαν άνθρωποι μεταξύ μας; Το er, αν το αποφασίσουμε συλλογικά (και κάτι τέτοιο νομίζω πως δείχνει και η κουβέντα και το πολλ) μπορεί να γίνει ένας χώρος ουσιαστικής επικοινωνίας και όχι μία ακόμα ψηφιακή αρένα. Προσωπικά το να παρέχουμε μια πλατφόρμα επικοινωνίας για να μπαίνει κάποιος και να γράφει σε άλλο χρήστη "de gamiesai" δεν μου λέει κάτι πια, το αντίθετο, χρειαζόμαστε χώρους όπου δεν θα είναι ανεκτό να είμαστε μαλάκες - μπας και καταφέρουμε να μην είμαστε μαλάκες και γενικότερα.

MoRmEnGiL
14-06-2022, 16:48
Περι του φάμιλι φρέντλι και του ΕΡ.

Αυτό το σκεφτόμουν καιρό τώρα. Το μπινελίκι λυπάμαι που το λέω αλλά είναι των παιδιών, όχι των γερόντων σαν εμάς. Δε νομίζω οτι το να λέμε ας το διάτανο προστατεύει τα παιδιά, λόγο πλατείας ομπρός από το σπίτι μου είμαι σε καθημερινή επαφή με τη γλώσσα που χρησιμοποιούν τα πιτσιρίκια, και πραγματικά η χυδαιολογία είναι τόσο έντονη που με ενοχλεί. Οπότε δεν είναι τόσο το πρόβλημα η γλώσσα όσο οι συμπεριφορές, στο φαμιλι φρέντλι κομμάτι. Τελοσπάντων αν δε μπορούμε να είμαστε πρότυπα ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΟΧΙ 24/7 προς μίμηση, τότε τι σκατά κάνουμε με τη ζωή μας γενικά.

tsimpouklano
14-06-2022, 17:43
Γενικά ρε παιδί μου, να τσιγκλιζόμαστε χωρίς να αναφέρουμε μάνες/πατέρες/παιδιά είναι, νομίζω, εφικτό.

animae
15-06-2022, 01:51
Μου φαίνεται έχει παρεξηγηθεί το family friendly που έχει ειπωθεί πιο νωρίς.
Ή τουλαχιστον να πως το αντιλαμβάνομαι εγώ:
Στην κοινότητα που θα δημιουργηθεί να μην υπάρχουν συμπεριφορές που θα φοβάται ο άλλος να μιλήσει. Και δεν μιλάμε μόνο για λεκτικό bullying, αλλά για το γεγονός να αισθάνεσαι ασφάλεια ότι άτομα της πλατφόρμας δεν θα εμφανιστούν ξαφνικά στην πραγματική ζωή σου, χωρίς να το θέλεις. Και παναγίες θα πέσουν (φαντάζομαι) και οτιδήποτε, αλλά σε ένα ανεκτό πλαίσιο. Η αλήθεια είναι, ότι για μια περίοδο "φοβόσουν" τι θα ακούσεις εδώ μέσα και τι θα την βάραγε σε κάποια άτομα να κάνουν. Τώρα γιατί δεν το λέμε ευθέως, αλλά το λέμε family friendly, δεν ξέρω. Είναι συγκεκριμένο το ιστορικό που υπάρχει σε αυτό το φόρουμ, είναι συγκεκριμένες οι παθογένειες.
Δεν είναι μόνο να συμφωνήσουμε οι 20 νοματαίοι που έχουμε μείνει εδώ μέσα ότι δεν έχει νόημα τέτοια συμπεριφορά, είναι και το ποιοί θα μπούν (αν θα μπουν) και πως θα αντιμετωπιστούν αντίστοιχες συμπεριφορές - οι οποίες δεν θα πρέπει να είναι ανεκτές.

Τέσπα. Δεν ξέρω πως θα βοηθήσει η ανανέωση της πλατφόρμας σε αυτό το γεγονός. Το θέμα είναι τι θέλουμε. Θέλουμε να ξαναμπεί ο καρχαρτ και ο χεμλ? Η θέλουμε να μπουν καινούργιοι άνθρωποι? Οι παλιοί πως θα βρουν την νέα πλατφόρμα, οι νέοι πως θα βρουν κάτι ενδιαφέρον? Και εν τέλει πως εμείς οι 20 νοματαίοι, όταν θα μπουν άλλοι 20, θα διασφαλίσουμε ότι δεν θα ξαναγίνεται ξεβράκωμα?

OniBocho
15-06-2022, 10:41
Το όλο θέμα έχει περισσότερο να κάνει με την προσωπική διάθεση του καθενός να αλλάξει "ιντερνετική" συμπεριφορά (το διαχωρίζω γιατί πραγματικά, ακόμα και τρομερούς παπάρες εδώ μέσα, από κοντά τους έχω κατασυμπαθήσει και θέλω να πιστεύω πως ισχύει αντιστοίχως κι αντίστροφα αυτό) παρά με τους κανόνες και το αυστηρότερο moderating. Γιατί αν ο πυρήνας αυτού του πράγματος γιολάρει και οι 20 νοματαίοι που σωστά αναφέρεις συμπεριφέρονται σαν κόπανοι, ένα καινούργιο μέλος είτε θα υιοθετήσει αυτή τη συμπεριφορά (περίπου όπως το είπε κι ο Good Son) ή δεν θα ασχοληθεί καν, μιας και οι εποχές όντως έχουν αλλάξει.

Για μένα, καλό είναι να μπαίνουν πλαίσια, αλλά ένα πράγμα που φοβάμαι και το συναντώ όλο και περισσότερο σε ιντερνετικές ομάδες, είναι να μην καταντήσει αυτή η κατάσταση ένα ακόμη echo chamber. Χαρακτηριστικό παράδειγμα που μου έρχεται στο νου απ' τα τελευταία, ήταν το πέσιμο που έφαγε ο atropos/λασπόνερα. Ο οποίος ναι, εξέφρασε πολύ νοικοκυραίικες απόψεις, αλλά κατά τα άλλα, δεν ήταν προβληματικό μέλος του φόρουμ. Στην τελική, ο σκοπός είναι η ανταλλαγή απόψεων, όχι ο εν χορώ αποτροπιασμός όποιου δεν αισθάνεται ή δεν εκφράζει το ίδιο με την "πλειοψηφία". Γιατί το δεύτερο είναι άκρως προβληματικό και τζάμπα μαγκιά, καθώς οι κοινωνικές αλλαγές δεν θα έρθουν βρίζοντας τον οποιονδήποτε Λασπόνερα στο οποιοδήποτε ER.

Raven Lord
15-06-2022, 11:00
Χαρακτηριστικό παράδειγμα που μου έρχεται στο νου απ' τα τελευταία, ήταν το πέσιμο που έφαγε ο atropos/λασπόνερα. Ο οποίος ναι, εξέφρασε πολύ νοικοκυραίικες απόψεις, αλλά κατά τα άλλα, δεν ήταν προβληματικό μέλος του φόρουμ. Στην τελική, ο σκοπός είναι η ανταλλαγή απόψεων, όχι ο εν χορώ αποτροπιασμός όποιου δεν αισθάνεται ή δεν εκφράζει το ίδιο με την "πλειοψηφία". Γιατί το δεύτερο είναι άκρως προβληματικό και τζάμπα μαγκιά, καθώς οι κοινωνικές αλλαγές δεν θα έρθουν βρίζοντας τον οποιονδήποτε Λασπόνερα στο οποιοδήποτε ER.

σε αυτό συμφωνώ. δεν μπορούμε από τη μία να καταδικάζουμε τον οποιοδήποτε κακοποιητικό λόγο και από την άλλη - οι ίδιοι που τον καταδικάζουμε - να τον χρησιμοποιούμε σε άτομα τα οποία εκφράζουν διαφορετικές απόψεις από εμάς, ακόμη και αν οι απόψεις αυτές είναι σε μεγάλο βαθμό προβληματικές. εδώ πρέπει να κάνει το οποιοδήποτε κίνημα την αυτοκριτική του και να αποφασίσει τι στάση θέλει να κρατήσει. θέλουμε να μπορούμε να επικοινωνούμε και - γιατί όχι - σιγά σιγά να κάνουμε άτομα όπως το συγκεκριμένο παράδειγμα να καταλάβει σε ποια θέματα υπάρχει προβληματική ή θα συνεχίσουμε να τον ανεβοκατεβάζουμε φασίστα και θα τον διώξουμε τελείως. ποιο το κέρδος σε οποιοδήποτε τομέα? δε μιλάμε για τίποτα ομάδες κρούσης χρυσαύγουλων, αλλά για το μέσο πολίτη με τα κατάλοιπα που έχει αφήσει η κοινωνία στον καθένα μας.

επίσης, ήθελα να θίξω το "family friendly" που έχει κολλήσει ο morm. κακώς χρησιμοποιήθηκε ο συγκεκριμένος όρος και δεν καταλαβαίνω πώς προέκυψε. το φορουμ νομίζω είναι επιθυμία όλων να παραμείνει ένας χώρος για ανταλλαγή απόψεων ενηλίκων με ό,τι αυτό συνεπάγεται. από εκεί και πέρα μένει σε εμάς να φερόμαστε στους άλλους όπως θα θέλαμε να μας φέρονται κι αυτοί.

distortionofperception
15-06-2022, 11:46
Αυτό με το φαμιλι φρεντλι το εθιξα αρχικά έχοντας στο μυαλό ότι θα προτιμούσα ένα ER συγκροτημένο και με πλαίσιο, τόσο ώστε θα το πρότεινα μεχρι και στα παιδιά μου (δεν θα πρότεινα στα παιδιά μου κάτι τοξικό/βλαβερό/προβληματικό/κομπλεξικο)

Ο Μορμ το πήγε λιγάκι παρακάτω το θέμα.

Νομίζω ότι αν δεν ξεκινήσει η φάση να δούμε πως ρολαρει, είναι δύσκολο να συζητήσουμε με περισσότερες λεπτομέρειες.

Η κάλπη δείχνει "Είμαι υπέρ" που λέει κι ο Ρήγας, οποτε ας προχωρήσει το θέμα.

Όσον αφορά τις ιντερνετικές μαγκιές σε άτομα με διαφορετική άποψη - αν ξαναγινει πέσιμο στον αντίστοιχο λασπόνερα, αν ξαναβγούν φορά προσωπικά στοιχεία αλλων χρηστων κλπ η λύση είναι μπαν.

Απλά τα πράγματα.

Φτάσαμε 259 χρόνων να πούμε, και καθόμαστε κι ασχολούμαστε με το να μάθουμε βασικούς κανόνες σεβασμού του συνομιλητή μας.

Τι περιθωριοποίηση και τι "α θα του δείξουμε εμείς" και "α θα αποκλείσουμε κακοποιητικες συμπεριφορές" και τρίχες κατσαρες.

Δηλαδή είμαστε σε θρεντ που λέμε "καμία ανοχή σε σκατοκαταστάσεις" ο άλλος μπαίνει και λέει "γαμιεσαι" και οι υπόλοιποι αμπελοφιλοσοφουμε για το αν θα είναι σε μεταβερς ή σε πριναβερς.

Ρίξε ένα μπαν τώρα στον άλλον, δώστε ένα στίγμα μιας και το πάρουμε στα σοβαρά καθόλου.

Art In Haste
15-06-2022, 12:11
Τα ποστ σβήστηκαν και έπεσε προσωρινό μπαν, αν έχουμε τα ίδια όταν επανέλθει θα είναι μόνιμο.

MoRmEnGiL
15-06-2022, 12:16
Ναι τα ίδια λέμε, ας μην κολλάμε στον όρο φαμιλι φρέντλι, στο ίδιο μήκος κύματος είμαστε.

Raven Lord
15-06-2022, 13:26
Τα ποστ σβήστηκαν και έπεσε προσωρινό μπαν, αν έχουμε τα ίδια όταν επανέλθει θα είναι μόνιμο.

σε ποιον, στον τσιμπ?

:disco:

Art In Haste
15-06-2022, 15:24

σε ποιον, στον τσιμπ?

:disco:

Θα γίνει και αυτό...

The Good Son
16-06-2022, 15:07
Μπορούμε τουλάχιστον να συνεχίσουμε να βρίζουμε τους Κύπριους;

Raven Lord
16-06-2022, 16:31
έτσι διώξατε τον the donnn

tsimpouklano
16-06-2022, 17:05
Γιατί, ο Μακάριος, πώς "πέθανε";

metamelia1
23-06-2022, 03:00
xaxaxxaxaxa eiste xaivania. mpika na steilw ston dragonlord PM na svhsei thn yparksi aytou tou account kai posts - epemene se rename - afhsa random mpineliki se ena xristi pou sta paparia tou an ton evrisa kai sta paparia mou an thixtike kai epese BAN! Dragonlord eisai FLWROS!

loipon to etos einai 2022, kati treloi san ton xrhsth pyrinokataigida evgazan 30 xiliades europoula to mhna ta petaksan ola sto diaolo kai meinan hmianaphroi, kati mpetovlakes san ton xrhsth dythor ginane didaktores kai public intellectuals ths elladitsas, kati anwmaloi san ton xrhsth ikonoklast eftiaksan mixanes diaiwnhshs kai fetixopoihshs ths ellhnikhs sapilas, etsi loipon kai h koinwnia kai to internet pane kata diaolou, etsi kai to ER apofasise na grapsei COC gia na anastithei, yposyneiditi tafoplaka.

eiste hlithioi. eleftheria tou logou einai h ypografh tou internet, to provlima den einai banter typou 'de gamiesai' alla to oti den yphrxe kanena freno sto fthono kai th toksikothta h alliws actual malice. oloi exoune kakopoiithei edw mesa kai ypoferoun apo kati san syndromo stokxolmis, kapoioi ligotero alloi poly perissotero opws exei kanei kai kathe koinothta se ayth th sapia xwra pou mono me sourrealismo palevetai. parolo to menos to sourreal eixe plaka kai htane eye-opening gia kati katakahmena eparxiotika paidakia, an kai htan h epitomh tou parasocial pou apla metavike sto FB opou olo to ethnos anekseraitws epipedou nohshs latrevei kai proskyna kai ekane to internet mainstream. panagia megaloxarh mono esy mporeis na voithiseis. megalo meros tou logou pou uparxei akoma auto to meros einai logo ayths ths nostalgias opou kapote sixnazan akraioi soulseekers kai prototrolls. en arxh den htan o logos, en arxh htan h mana sou.

vrhka ayto to forum prin 13 xronia logo mias typissas h opoia me ekane na niwthw san na epesa anaxronika se kazani me narkwtika meta apo 25 wres berghain kai gia kapoio logo nomize pws eimai hdh eriths, prwhn erith kai nyn prwhn erith se polh-syndromo paradoksws alla me eixe gia ftysimo parolo pou eixe parei olh th polh, emeina se auto to forum apo atherapeuti psyxasxtheneia xarh sth timhmenh ellhnikh eparxia. den einai ta ftera ths petaloudas alla ta ftera tou aidoiou pou kyvernoun th poreia tou kosmou olou. oute o freud katalave pote th gynaika, o allos thn eksafanise. spatalithike olh h internetikh energeia sto ELECTRIC REQUIEM molis liga xronia prin olo to internet ginei pyrinokataigida kai pou sai akoma. kanena nohma!!! metameleia uparxei mono gia ton xrono pou spatalithike se ayto to skoupidotopo alla den yphrxe kai allh epilogh sto kefali enos xamenou kormiou. solo klarino.

elladara gh ths sxizofreneias kai tou kanivalismou. na pate na gamitheite kai seis kai olo to ethnos, den uparxei swthria.

na sas kapsei olous to XAOS!

https://www.youtube.com/watch?v=es2cMuepHZY

Phantom Duck
23-06-2022, 08:13
το διάβασα εγώ, δε βγάζει κανένα νόημα, προσπεράστε άφοβα

tsimpouklano
23-06-2022, 09:22
Me ta melia <3

When Black Roses Bloom
23-06-2022, 11:25
Λοιπόν, φλασιά, το άβαταρ συγκεκριμμένου χρήστη υπάρχει στο Advanced Dungeons & Dragons σαν 'adversary'. Έχει το ίδιο όνομα με το κανονικό ζωάκι, Axolotl, ένα είδος σαλαμάνδρας:

32

Raven Lord
23-06-2022, 12:01
"chaotic good" λέει :touched:

atom_smasher
23-06-2022, 22:56
EVERYBODY IN THIS TOWN FUCKS EXCEPT TO ME φάση

Dragonlord
25-06-2022, 17:18
Νομίζω ότι αυτό είναι ένα καλό παράδειγμα του τι δεν χρειάζεται να είναι το νέο er.

GG*
26-06-2022, 02:52
παίζει να ήταν και το μόνο ενδιαφέρον post στις 5 σελίδες γεροντίλας,
να μας πείτε αν θα είναι και πεθερικοφρέντλι το νέο e.r να το συστήσουμε...
τι είναι αυτά ρε μαμαλούκοι

enitharmon
29-06-2022, 00:41
μαι του σεντς:

δεν εχετε αποφασισει ακομα σε τι κοινο απευθυνεστε. Θελετε πισω τους παλιους; να συνεχισουν πιο ενεργα οι καινουριοι; να μπουν νεοι; αν ναι, τι ηλικιες; γιατι με τα 20χρονα, θα καταντησετε σαν το θειο Αιμιλιο. Οταν ξεκινησε το 2003 υπηρχε μια "κοινοτητα" απο πισω, τωρα δεν υπαρχει κατι και ουτε θα προτεινει το νεο ερ καποιος σε φιλο του. Οποτε υπαρχει σοβαρη πιθανοτητα τις τελευταιες εβδομαδες να χανεται απλα το χρονο σας ψαχνοντας λυσεις και στηνοντας πραματα.
Ντραγκο, επειδη αναστηθηκες και ξαναανακατευεσαι, μολις στηθει θα μπαινεις;

Πολλοι παλιοι δεν εχουν χρονο και ορεξη να χανουν τοσες ωρες σε φορουμ. Γνωριστηκαμε εκτος, οποιοι κολλησαν ιρλ τα λενε εξω, δε χρειαζομαστε ονλαιν πλατφορμες πια.

για το υφος: ειμαι με good son και ποιος να μου το λεγε οτι θα συμφωνουσα ποτε μαζι του. Αλλο τοξικοτητα, αλλο μπινελικι. Αλλο να κάνεις ξεκαρφωτο ποστ "ειστε ολοι αδερφαρες και γαμιεστε" και αλλο "ρε μαλακα γκουντ σαν, παλι μαλακιες γραφεις".

Dragonlord
01-07-2022, 19:56
Ντραγκο, επειδη αναστηθηκες και ξαναανακατευεσαι, μολις στηθει θα μπαινεις;

Προφανώς, συνυπογράφω την πρόταση, θα με ενδιέφερε να ασχοληθώ με κάτι τέτοιο, με το er όπως είναι τώρα εξακολουθώ να μην πολυψήνομαι να ασχοληθώ.

Όσο για το σε ποιους απευθυνόμαστε, νομίζω ότι απευθυνόμαστε σε όποιο θα ενδιαφερόταν για κάτι τέτοιο, και αυτό εννοείται πως συμπεριλαμβάνει τους παλιούς χρήστες, αλλά δεν είναι "το κόλπο που θα φέρει τους παλιούς χρήστες πίσω", και να θέλαμε κάτι τέτοιο δεν νομίζω ότι γίνεται, γιατί το καθένα έχει διαφορετικούς λόγους που σταμάτησε να μπαίνει, μπορεί να είναι και απλά σε άλλη φάση γενικότερα.

Επίσης, για την τοξικότητα vs μπινελίκι, καταλαβαίνω πώς τίθεται, αλλά θα ήθελα να πω ότι πρώτον μιλάμε περισσότερο για τις δημόσιες συζητήσεις, σε προφίλ που ποστάρουν μόνο σε φίλους δεν θα χρειάζεται λογικά να υπάρχει ιδιαίτερος έλεγχος, και δεύτερον ότι για να πω την αλήθεια, και το να σου πω "μωρή μαλάκω ενίθαρμον πάλι μαλακίες γράφεις", ε, λίγο τοξικούλι εμένα μου φαίνεται κι αυτό, άλλο αν για πολλούς έχει κανονικοποιηθεί αυτός ο λόγος.

Dythor
23-08-2022, 00:46
xaxaxxaxaxa eiste xaivania. mpika na steilw ston dragonlord PM na svhsei thn yparksi aytou tou account kai posts - epemene se rename - afhsa random mpineliki se ena xristi pou sta paparia tou an ton evrisa kai sta paparia mou an thixtike kai epese BAN! Dragonlord eisai FLWROS!

loipon to etos einai 2022, kati treloi san ton xrhsth pyrinokataigida evgazan 30 xiliades europoula to mhna ta petaksan ola sto diaolo kai meinan hmianaphroi, kati mpetovlakes san ton xrhsth dythor ginane didaktores kai public intellectuals ths elladitsas, kati anwmaloi san ton xrhsth ikonoklast eftiaksan mixanes diaiwnhshs kai fetixopoihshs ths ellhnikhs sapilas, etsi loipon kai h koinwnia kai to internet pane kata diaolou, etsi kai to ER apofasise na grapsei COC gia na anastithei, yposyneiditi tafoplaka.

eiste hlithioi. eleftheria tou logou einai h ypografh tou internet, to provlima den einai banter typou 'de gamiesai' alla to oti den yphrxe kanena freno sto fthono kai th toksikothta h alliws actual malice. oloi exoune kakopoiithei edw mesa kai ypoferoun apo kati san syndromo stokxolmis, kapoioi ligotero alloi poly perissotero opws exei kanei kai kathe koinothta se ayth th sapia xwra pou mono me sourrealismo palevetai. parolo to menos to sourreal eixe plaka kai htane eye-opening gia kati katakahmena eparxiotika paidakia, an kai htan h epitomh tou parasocial pou apla metavike sto FB opou olo to ethnos anekseraitws epipedou nohshs latrevei kai proskyna kai ekane to internet mainstream. panagia megaloxarh mono esy mporeis na voithiseis. megalo meros tou logou pou uparxei akoma auto to meros einai logo ayths ths nostalgias opou kapote sixnazan akraioi soulseekers kai prototrolls. en arxh den htan o logos, en arxh htan h mana sou.

vrhka ayto to forum prin 13 xronia logo mias typissas h opoia me ekane na niwthw san na epesa anaxronika se kazani me narkwtika meta apo 25 wres berghain kai gia kapoio logo nomize pws eimai hdh eriths, prwhn erith kai nyn prwhn erith se polh-syndromo paradoksws alla me eixe gia ftysimo parolo pou eixe parei olh th polh, emeina se auto to forum apo atherapeuti psyxasxtheneia xarh sth timhmenh ellhnikh eparxia. den einai ta ftera ths petaloudas alla ta ftera tou aidoiou pou kyvernoun th poreia tou kosmou olou. oute o freud katalave pote th gynaika, o allos thn eksafanise. spatalithike olh h internetikh energeia sto ELECTRIC REQUIEM molis liga xronia prin olo to internet ginei pyrinokataigida kai pou sai akoma. kanena nohma!!! metameleia uparxei mono gia ton xrono pou spatalithike se ayto to skoupidotopo alla den yphrxe kai allh epilogh sto kefali enos xamenou kormiou. solo klarino.

elladara gh ths sxizofreneias kai tou kanivalismou. na pate na gamitheite kai seis kai olo to ethnos, den uparxei swthria.

na sas kapsei olous to XAOS!

https://www.youtube.com/watch?v=es2cMuepHZY

Από περιέργεια, αυτός είναι ο κάνσερ, ο φάιρστορμ, ή κάποιος άλλος παρεμφερής;

The Good Son
23-08-2022, 00:59
Plot twist: Είναι ο Dythor.

Dythor
23-08-2022, 19:25
Μακάρι, αλλά τελικά ήταν ο φάιρστορμ.

tsimpouklano
23-08-2022, 19:42
Ε τότε τί rotas1;

animae
24-08-2022, 10:12
Όταν μπαίνεις ER και νέο ποστ (που τα ψάχνει κανείς με το κιάλι )είναι σαν το από πάνω (δεν λέω κάτι για σένα Τσιπούκλανο ), τότε μου φαίνεται ότι ήρθε ώρα να μπει η ταφόπλακα.
Η νέα μορφή του ER, εξελίσσετε λίγο σε φαρσοκωμμωδία μου φαίνεται.

Dragonlord
25-08-2022, 13:21
Ο βασικός λόγος που δεν έχουμε προχωρήσει ακόμα στις προτεινόμενες αλλαγές είναι έλλειψη χρόνου/διαθεσιμότητας developers. Δεν πληρώνεται κανείς γι'αυτό οπότε it's done when it's done, εκτός αν υπάρχουν άλλοι-ες που μπορούν και ενδιαφέρονται να βοηθήσουν.

Dragonlord
16-09-2022, 09:21
Προχωράμε, it's close to being done =)

https://www.electricrequiem.com/forum/showthread.php?31393-%CE%A0%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%B5%CE%AF%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF-%CF%84%CE%B1%CF%85%CF%84%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BD%CE%AD%CE%BF%CF%85-ER

Sotos_The_Tequiler
16-09-2022, 10:36
είχα σταματήσει να πολυμπαίνω λόγω έλλειψης χρόνου κυρίως.
Οτιδήποτε καινούργιο φτιαχτεί, όπως κι αν φτιαχτεί θα είμαι μέσα, το "καινούργιο" είναι κίνητρο από μόνο του.

πρόταση 1: να μπει όρος να βάλουν όλοι ξανά τα ίδια Nickname μην ξανασυστηνόμαστε από την αρχή :-P
πρόταση 2: σε καμία περίπτωση να μην επανέλθει το ερσεκσιον

Raven Lord
16-09-2022, 10:44
το 2, είναι μέσα στην πρόταση. δε θα είναι αποδεκτό το πορνογραφικό περιεχόμενο.

MoRmEnGiL
16-09-2022, 15:34
Συμφωνοι σε όλα. Να σημειωθεί βέβαια οτι το σεξιον ξεκίνησε όχι ως prono-dump όπως κατέληξε, αλλά ως φόρουμ για συζητήσεις γύρω από το σεχ.

Raven Lord
16-09-2022, 15:42
αυτές θα επιτρέπονται

Ghoul
02-10-2022, 21:25
Πραγματοποιήθηκε η μεταφορά του φόρουμ στον νέο server (Κοιλια Σαμπρέλα :pink:), γι' αυτό υπήρξε περίπου 1 ώρα downtime. Σύντομα περισσότερα όμορφα νέα. =)

tsimpouklano
03-10-2022, 09:43
Μήπως πριν περάσουμε στο νέο forum να κάνουμε κανένα διαδικτυακό παρτάκι;
ΣΠΙΤΙ ΑΦΗΝΟΥΜΕ

distortionofperception
03-10-2022, 11:14
Γαριδάκια, φουντουνια, σολντιερ οφ φορτσουν να χορέψουμε σλοοοου μήπως πιάσουμε κωλο, φέρτε όλοι τα παιχνίδια σας. Βίο χλαπατσες, σομπουτεο, Μπαλζάκ με κέρματα ανάμεσα στο ύφασμα και στο μπαλόνι και κάνα νιτεντο άμα σας περισσεύει.

When Black Roses Bloom
03-10-2022, 15:30
Εγώ θα φέρω Σουζάκια. Φέρε εσύ τις δραχμές.

33

distortionofperception
03-10-2022, 15:32
Ξέρεις ότι προτιμώ τα Σουτζουκάκια.

When Black Roses Bloom
03-10-2022, 15:34
Τα έφαγα αυτα :(

Leper Jesus
06-10-2022, 13:00
Να ρωτήσω, σ' αυτό το forum θα υπάρχει πρόσβαση (έστω για ανάγνωση μόνο) κι αφού πάρει την τελική μορφή το νέο site;

tsimpouklano
06-10-2022, 13:10
.
edit: ό,τι να ναι διάβασα, πάρα παρακάτω

Dragonlord
06-10-2022, 13:12
Να ρωτήσω, σ' αυτό το forum θα υπάρχει πρόσβαση (έστω για ανάγνωση μόνο) κι αφού πάρει την τελική μορφή το νέο site;

Ναι, για το πρώτο διάστημα θα λειτουργήσουν παράλληλα (κυρίως για όσα μέλη χρειάζονται βοήθεια με τη νέα πλατφόρμα), και αργότερα θα μείνει στο ίδιο url, κλειδωμένο, σαν αρχείο, αυτό αποφασίσαμε μέσα από την κουβέντα που έγινε τους προηγούμενους μήνες.