View Full Version : Τραβάμε πρίζα;
Art In Haste
21-03-2022, 11:04
Πρέπει να πάρουμε μια απόφαση, το ταμείο φτάνει για να πληρωθεί και αυτος μήνας αλλά δε μπορεί να συνεχιστεί άλλο η κατάσταση. Ή το κλείνουμε ή πρέπει να βρεθει μια λύση.
Raven Lord
21-03-2022, 11:26
αν είναι τα λέμε 5-10 άτομα, εγώ λέω να ψάξουμε εναλλακτική. ας κάνουμε μια ομάδα στην τελική κάπου σε οποιοδήποτε ΜΚΔ π.χ.
έτσι κι αλλιώς νέες εγγραφές δεν έχουμε και οι παλιοί δε δείχνουν όρεξη να επιστρέψουν.
tsimpouklano
21-03-2022, 16:06
Σαφέστατα και δεν με ψήνει να κλείσει το ER. Πέρα από τη συνθήκη του σημείου αναφοράς με όρους ψηφιακής κοινότητας (του οποίου η σημαντικότητα νομίζω πως είναι αρκετά μεγάλη, για να μιλήσω προσωπικά), αποτελεί και ένα απ' τα πεδία ενεργής ενασχόλησης με την μουσική aka με λιγότερο ER θα ακούω και λιγότερη μουσική (πάει ως εξής: ξέρεις τί μαλακίες ακούει ο Art > βλέπεις post Art > το αποφεύγεις ασυζητητί aka σύνδεση γούστων).
Με 5-10 άτομα, αριθμός που σταδιακά θα φθίνει κι αυτός, όντως δεν κρατιέται forum. Να γυρίσουν παλιοί χρήστες, πέρα από σπασμωδικές επιστροφές για αιτίες κι αφορμές όπως stathis63, μάλλον ουτοπικό και μη ρεαλιστικό. Το νέο "αίμα", που δεν αφορά μόνο νέους users, αλλά και την διάθεση καθεαυτή για posts/ενεργή κοινότητα, απαιτείται για να πάρει οξυγόνο το forum. Δεν ξέρω αν τα registers έχουν κλείσει απλά επειδή και μόνο Σταυρούλα ή αφορά (και) την κυβερνοεπιίθεση των μπουτς (https://www.youtube.com/watch?v=4Cv2E50mPNI), αλλά ίσως πριν πούμε το that's all folks, ας τις ανοίγαμε κι ό,τι γίνει. Χείρα βοηθείας σε αυτό διατίθεμαι να βάλω, στη λογική του να μην επιβαρύνονται λίγοι από "συλλογικές" αποφάσεις.
Κοντολογίς και εν μέσω επίπλαστων διλημμάτων όπως τίθενται από την ολιγαρχία, όχι.
FANTASMA
21-03-2022, 21:21
Καλησπερα.
Αν ο υπευθυνος για την ιδιοκτησια, διαχειριση και συντηρηση του Electric Requiem ειναι προθυμος να μεταφερει την ιδιοκτησια και τις ευθυνες σε καποιον αλλον, προτιθεμαι να το αγορασω και να το συντηρω με δικα μου εξοδα.
Βρισκομαι σε μια αρκετα σταθερη και καλη οικονομικη κατασταση στην ζωη μου αυτην την στιγμη, και εχω και τον απαραιτητο χρονο για να μπορεσω να διαχειριστω το αγαπημενο μας φορουμ και να το ανανεωσω οπως του αξιζει.
Σκεφτομαι πως ειναι καιρος και για μια νεα εποχη στο ER, η οποια μπορει να φερει και καινουριο κοσμο, αλλα και να κανει πιο ενδιαφερουσες τις συζητησεις και μουσικες εξερευνησεις.
Το self healing τελικα απετυχε παταγωδως, κι ετσι πρεπει να σκεφτουμε εναλλακτικους τροπους για να διατηρηθει και να εξελιχθει αυτος ο μουσικος (και οχι μονο) διαδικτυακος τοπος.
Εχω ηδη και ομαδα ετοιμη να συνεισφερει σε ολο αυτο το εγχειρημα, και να μπορεσουμε να διαχειριστουμε το φορουμ ακομα κι αν γινει οσο τεραστιο και μεγαλο ηταν καποτε.
Στειλτε μου DM αν ενδιαφερεστε για κατι τετοιο, ευχαριστω.
Raven Lord
21-03-2022, 21:42
την ιδιοκτησία πρέπει να την έχει ακόμη ο dragonlord. ίσως θα πρέπει να μιλήσεις μαζί του για κάτι τέτοιο.
FANTASMA
21-03-2022, 21:45
Δηλαδη μου λες να γινω Καρεν και να μιλησω με τον μανατζερ. Καλως, θα το κανω.
Raven Lord
21-03-2022, 21:49
νομίζω είναι ο μόνος αρμόδιος από τη στιγμή που ο χώρος είναι στο όνομά του.
από εκεί και πέρα δε νομίζω ότι είναι οικονομικό το πρόβλημα. μακάρι πάντως να βρεθεί μια φόρμουλα για να συνεχιστεί η φάση.
ypersyntelikos
22-03-2022, 12:27
Δεν είμαι σίγουρος αν ο φίξερ τρολάρει ή όχι. Ρε μλκ, εσύ δεν έλεγες "κλείστε το το μπουρδελάκι" και τέτοια;
Όσον αφορά αυτό που λέμε "ιδιοκτησία" του site, είναι τρία πράγματα:
Πρώτον το domain (που το κατέχει ο dragonlord) και χρειάζεται ανανέωση μια φορά στα δυο χρόνια κάνα τριαντάρι ευρώ περίπου.
Και δεύτερον, ο server, το μηχάνημα δηλαδή που τρέχει πάνω το λογισμικό του φόρουμ. Αυτό το πληρώνω (θα έλεγα και ότι το συντηρώ, αλλά θα ήταν ψέμα) εγώ, συλλέγοντας τα λεφτά με τον τρόπο που ξέρετε. Αυτό είναι 20 δολάρια το μήνα.
Τρίτον, είναι το moderation, που οκ, δεν είναι ακριβώς ιδιοκτησία.
Είμαι φουλ προβληματισμένος ως προς το κλείσιμο. Ακόμα δηλαδή και φουλ νεκρό να ήταν (που είναι, φαίνεται κι από το ότι στο πολλ έχουμε απαντήσει μόνο 13 άτομα, λολ), δεν πρέπει έστω και για ιστορικούς / αρχειακούς λόγους να υπάρχει κάπου;
αν δηλαδή με κάποιον "μαγικό" τρόπο σταματήσουν τα έξοδα, τι μας ενοχλεί να βρίσκεται συνεχώς πάνω; κι ας μην ποστάρει κανείς.
Ως προς τις εγγραφές, συμφωνώ με τσιμπουκλανο.
Να βρούμε κάνα τσάμπα σερβεράκι να το πάμε εκεί δεν παίζει ρε γαμώτο;
Raven Lord
22-03-2022, 12:40
να αναβιώσουν τα φλόρουμς
Είμαι φουλ προβληματισμένος ως προς το κλείσιμο. Ακόμα δηλαδή και φουλ νεκρό να ήταν (που είναι, φαίνεται κι από το ότι στο πολλ έχουμε απαντήσει μόνο 13 άτομα, λολ), δεν πρέπει έστω και για ιστορικούς / αρχειακούς λόγους να υπάρχει κάπου;
αν δηλαδή με κάποιον "μαγικό" τρόπο σταματήσουν τα έξοδα, τι μας ενοχλεί να βρίσκεται συνεχώς πάνω; κι ας μην ποστάρει κανείς.
Ως προς τις εγγραφές, συμφωνώ με τσιμπουκλανο.
Να βρούμε κάνα τσάμπα σερβεράκι να το πάμε εκεί δεν παίζει ρε γαμώτο;
εσείς οι κομπιουτεράδες να μας πείτε τι παίζει.
όσο για τις εγγραφές, καλό θα ήταν να είναι ανοιχτές, ευχαριστώ πολύ, αλλά δε φαντάζεστε τι παίζει με τα μποτς. δηλαδή, είχα βαρεθεί να μπανάρω ips. και δε γνωρίζω αν χακαριστεί η φάση πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ο χώρος και για τι σκοπούς. παίζουν και ποινικές ευθύνες στη μέση. μπορεί να λέω και βλακείες αλλά είμαι άσχετος με όλα αυτά.
tsimpouklano
22-03-2022, 12:59
Σχετικά με τα bots, δεν υπάρχει κάποια δικλείδα ασφαλείας που να περιορίζει αυτού του είδους τις εγγραφές; Σε άλλα forums, τί ισχύει; Κι αν δεν ισχύει κάτι διαφορετικό, όλοι ασχολούνται με συνεχή μπαναρίσματα IPs;
Sotos_The_Tequiler
22-03-2022, 13:09
να γίνει ολικό φορμάτ και να πάμε σε δωρεάν πλατφόρμα
Raven Lord
22-03-2022, 13:11
Σχετικά με τα bots, δεν υπάρχει κάποια δικλείδα ασφαλείας που να περιορίζει αυτού του είδους τις εγγραφές; Σε άλλα forums, τί ισχύει; Κι αν δεν ισχύει κάτι διαφορετικό, όλοι ασχολούνται με συνεχή μπαναρίσματα IPs;
δεν ξέρω ρε τσιμπ. πρέπει να βρεθεί κάποιος σχετικός με αυτά.
OniBocho
22-03-2022, 13:44
να γίνει ολικό φορμάτ και να πάμε σε δωρεάν πλατφόρμα
έχεις κάτι συγκεκριμένο να προτείνεις; ή μιλάς για facebook κτλ;
Drumsick
22-03-2022, 15:57
Το να χαθεί τελείως το φόρουμ, ως βάση δεδομένων, είναι πολύ κρίμα. Δεν έχω ιδέα πως είναι δυνατόν να διατηρηθεί έστω κλειστό κάπου. Από εκεί και πέρα, μια σχετική λύση θα ήταν να φτιάξουμε ένα subreddit με περιορισμένα ποστς που θα αντιστοιχούν στα εδώ, βασικά θρεντς. Ή και χύμα στο κύμα, παλιά, νέα θρεντς, ξέρω γω? Δεν θα είχε την τακτοποιημένη δομή του φόρουμ, αλλά είναι τέλος πάντων ένας τρόπος να διατηρηθεί κάπως ζωντανή η κοινότητα.
atom_smasher
22-03-2022, 17:40
Ποιοι είναι αυτοί οι 5 που ζορίζονται τόσο και θέλει να κλείσει; Πληρώνουν; Ο φίξερ λογικά θα το πάρει για να το κλείσει. Δεν έχω πολλά να προτείνω. 20 ευρώ το χρόνο θα τσοντάρω.
Raven Lord
23-03-2022, 11:22
το ερώτημα προφανώς δεν είναι αν θέλουμε να κλείσει, αλλά αν δεδομένων των συνθηκών πρέπει να κλείσει. οπότε τα "όχι" που πέφτουν δε λένε και πολλά αν δεν υπάρχει μια βιώσιμη αντιπρόταση. προφανώς οι περισσότεροι θέλουν να μείνει ανοιχτό αλλά κανείς δε θέλει να βάλει πλάτη και δεν εννοώ μόνο οικονομικά.
tsimpouklano
23-03-2022, 12:55
Είπαμε +1 εδώ με την υποσημείωση επίσης περί ανοίγματος εγγραφών (δεν ξέρω αν τλκ δουλέψει αν δεχόμαστε εκατοντάδες bot rages την μέρα).
distortionofperception
23-03-2022, 18:39
Αφήστε την πρίζα στην θέση της κι ας μην πληρωθεί το ρεύμα.
Αν το υλικό είναι ακόμα προσβάσιμο τότε είναι υπεραρκετό.
Νεκρανάσταση του ρέκβιεμ δεν υφίσταται.
Νέοι άνθρωποι σε καινούρια πλατφόρμα/σάιτ δενξερωγωτι.
Τι νόημα έχει ένα ρέκβιεμ δίχως Γουμπουρουμπου, δίχως Σουολεν, δίχως εμθαρμον, δίχως δίχως δίχως...
Κάθε χρόνο μας πιάνει το υπαρξιακό ναουμε.
Νταξ φτάνει κάπου.
FANTASMA
23-03-2022, 21:35
Ο φίξερ λογικά θα το πάρει για να το κλείσει.
Καλα χαλαρωσε μεγαλε, εχετε ξεφυγει εδω μεσα.
Σε λιγο θα μας πεις οτι θα το αγορασω, θα μπαναρω 5-10 σεσημασμενους, θα το αφησω να λειτουργησει ενα μηνα με ολα τα τοπικς κλειδωμενα και με νεο μπανερ, και μετα θα το κλεισω αφου σβησω πρωτα ολα τα τοπικς, ελεος.
atom_smasher
24-03-2022, 15:23
Ο φίξερ λογικά θα το πάρει για να το κλείσει.
Καλα χαλαρωσε μεγαλε, εχετε ξεφυγει εδω μεσα.
Σε λιγο θα μας πεις οτι θα το αγορασω, θα μπαναρω 5-10 σεσημασμενους, θα το αφησω να λειτουργησει ενα μηνα με ολα τα τοπικς κλειδωμενα και με νεο μπανερ, και μετα θα το κλεισω αφου σβησω πρωτα ολα τα τοπικς, ελεος.
Αυτός μαρτύρησε ήδη και τι θα κάνει.
OniBocho
25-03-2022, 22:34
:touched:
casshern
28-03-2022, 19:44
Αν τραβούσαμε τη πρίζα για καμιά ωρίτσα κάθε μέρα?
atom_smasher
28-03-2022, 20:36
Αν χρεώνουμε ανά ποσταρισμα πχ,1 σεντς ευρώ; να έχει credit ο χρήστης.
necrosaturate
28-03-2022, 22:11
Για το νοσταλγικό και ρομαντικό της υπόθεσης μιας και είναι το μόνο forum που έχει απομείνει να συμμετέχω έστω και αραιά, είμαι ενάντια στη μπρίζα. Τα φόρουμ έχουν εγκαταλειφθεί από τους περισσότερους χρήστες πια, μετάβαση σε fb, ΚΨΜ κλπ είναι οι νέες μόδες.
Οι μόνοι τρόποι που βλέπω για νέους χρήστες είναι promotion ή λειτουργία του zine. Το login με ένα captcha λύνεται.
atom_smasher
29-03-2022, 01:30
Αν χρεώνουμε ανά ποσταρισμα πχ,1 σεντς ευρώ; να έχει credit ο χρήστης.
Βασικά 2 σεντς. Μιας και ο καθένας λέει το μακρύ του.
OniBocho
30-03-2022, 09:07
Για το νοσταλγικό και ρομαντικό της υπόθεσης μιας και είναι το μόνο forum που έχει απομείνει να συμμετέχω έστω και αραιά, είμαι ενάντια στη μπρίζα. Τα φόρουμ έχουν εγκαταλειφθεί από τους περισσότερους χρήστες πια, μετάβαση σε fb, ΚΨΜ κλπ είναι οι νέες μόδες.
Οι μόνοι τρόποι που βλέπω για νέους χρήστες είναι promotion ή λειτουργία του zine. Το login με ένα captcha λύνεται.
Καταλαβαίνω τι λες, αλλά ας πούμε ότι σκάμε φράγκα για promotion ή οτιδήποτε θα φέρει νέους χρήστες. Πώς αυτό βοηθάει στα έξοδα συντήρησης του φόρουμ; Θα υπάρχει κάποιου είδους συνδρομή; Δηλαδή, αντιλαμβάνομαι τις προθέσεις αλλά το βασικό πρόβλημα δεν λύνεται. Κι όλα αυτά, ξεχνώντας post/thread που είναι σκέτος βόθρος, οπότε δεν ξέρω αν ένας νέος χρήστης (ειδικά νεαρότερος ημών) θα προσπερνούσε εύκολα, λέγοντας "ναι, αλλά τα μουσικά threads στο ER γαμάνε".
necrosaturate
30-03-2022, 16:26
Αν κατάλαβα καλά το βασικό πρόβλημα δεν είναι το οικονομικό...Τα βόθρος post/thread μπορούν να φάνε ξεσκαρτάρισμα να μη πάει χαμένο το καλό υλικό..
tsimpouklano
30-03-2022, 16:38
Τί σκάμε φράγκα σε promotion, σιγά μην κάνουμε και χορηγούμενη στο fb. Μεταξύ μας, σε κόσμο που γνωρίζουμε ότι μπορεί και να ψήνεται να γράφει, τώρα αν θα μπει και κανένας ξέμπαρκος εντελώς χωρίς ιδέα, ανέκαθεν γινόντουσαν αυτά, το διαχειρίζεσαι.
Ο βόθρος, ο πιο πρόσφατος, γιατί μιλάμε και για threads πιο παλιά σχεδόν σε ηλικία ενηλικίωσης, μπορεί να πάει σε restricted area και οι νέοι users να μην έχουν πρόσβαση (δεν ξέρω αν γίνεται αυτό) ή να πάρουν πόδι όπως είναι, αν κάτι τέτοιο δε είναι εφικτό.
Ο necrosaturate καλά τα λέει, +1 στο κάθε ποστ.
Art In Haste
30-03-2022, 17:24
Μια χαρά πρόβλημα είναι και το οικονομικό και φυσικά και για αυτό πρέπει να βρεθεί λύση. Δε μπορεί να τα δίνει ένας.
Raven Lord
30-03-2022, 19:14
2 είναι τα βασικά προβλήματα. ένα το οικονομικό (όχι από την άποψη ότι είναι πολλά, αλλά όπως λέει κι αρτ δεν μπορεί να φορτώνεται ένας και από ό,τι κατάλαβα υπάρχουν πολλοί που δεν ψήνονται να τα σκάνε για να μπαίνει μέσα ο κάθε ψυχασθενής να βγάζει τα κόμπλεξ του) και ένα της διαχείρισης από κάποιον "σχετικό". δε φθάνει να έχουμε κάποιους αντμινς οι οποίοι όμως δε γνωρίζουν τίποτα στο τεχνικό κομμάτι.
για αυτά τα δύο ως τώρα δεν έχω δει απάντηση ούτε ρεαλιστική πρόταση. οπότε μάλλον για πρίζα το κόβω.
atom_smasher
30-03-2022, 21:12
Καλά. :/
FANTASMA
30-03-2022, 23:23
όχι από την άποψη ότι είναι πολλά, αλλά όπως λέει κι αρτ δεν μπορεί να φορτώνεται ένας και από ό,τι κατάλαβα υπάρχουν πολλοί που δεν ψήνονται να τα σκάνε για να μπαίνει μέσα ο κάθε ψυχασθενής να βγάζει τα κόμπλεξ του
Διχως καμια διαθεση ειρωνειας, σορρυ αλλα αυτο το τελευταιο ειναι η φαση του ER εδω και μια δεκαετια, γιατι νομιζετε οτι εχουν φυγει σταδιακα 40-50 ατομα που καποτε ηταν ο κορμος του ER?
Επειδη μεγαλωσαν, βαρεθηκαν, περασαν την συζητηση στο Facebook ή οτι αλλο μπορει να εχει ειπωθει?
Οχι, ο λογος ειναι γιατι ο τοπος αυτος αποτελει πτερυγα σχιζοφρενων σε κλινικη εδω και πολλα χρονια, δεν εγινε ξαφνικα τωρα.
Dragonlord
16-04-2022, 01:49
Γεια σας φρεντζ!
Να ξεκαθαρίσω από την αρχή ότι δεν έχω άποψη για το αν πρέπει να τραβήξει πρίζα το er ή όχι. Δεν το χρησιμοποιώ εδώ και χρόνια, δεν νομίζω να επανέλθω, οπότε η απόφαση ανήκει σε όσους το χρησιμοποιούν ακόμα και το συντηρούν. Απλά διαβάζοντας το θρεντ είπα να γράψω δυο λόγια για τη δική μου οπτική. Που λέτε εγώ πλέον είμαι 42, και το er το ξεκινήσαμε όταν ήμουν 23. Στα 90ς ήμασταν μειοψηφία όσοι χρησιμοποιούσαμε το ίντερνετ, το οποίο μου φαινόταν ένα συναρπαστικό μέσο (ακόμα είναι) το οποίο ήταν ακόμα περισσότερο υπό διαμόρφωση τότε. Και νομίζω ότι ήμασταν αρκετοί που νιώθαμε ότι πρέπει να προστατεύσουμε αυτή την πρωτόγνωρη ελευθερία που βρίσκαμε στο ίντερνετ στα 90ς. Σε πολύ γενικές γραμμές, το σκεπτικό με το οποίο φτιάχτηκε το er ήταν η ελευθερία του λόγου, η προσπάθεια εξάλειψης των διακρίσεων μεταξύ των χρηστών (με έναν τρόπο, μια αταξική διαδικτυακή κοινωνία, αν και η επαφή μου με τις κομμουνιστικές ιδέες τότε ήταν πρακτικά ανύπαρκτη) και ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας. Το τελευταίο νομίζω ότι το είχαμε πετύχει, χρήματα δεν έβγαλε κανείς από αυτή την ιστορία, αν και υπήρξε αρκετά δημοφιλές σάιτ για τα ελληνικά δεδομένα των 20 ετών πριν, αντίθετα είχα βάλει αρκετά χρήματα. Στην εξάλειψη των διακρίσεων νομίζω ότι έγινε σημαντική και ειλικρινής προσπάθεια, γι'αυτό πχ γίνονταν και συχνά polls για διάφορα ζητήματα του φόρουμ, αλλά τελικά δεν απέφυγα σε στιγμές την κατάχρηση εξουσίας (θεωρώντας ό,τι έγινε αναγκαίο, σε φάσεις που η κίνηση είχε εκτιναχθεί και νομίζω ότι ήταν όντως δύσκολη η διαχείριση της κατάστασης). Όσο για το πρώτο, την ελευθερία του λόγου, πλέον πιστεύω ότι την έβλεπα κάπως στρεβλά στα 20 μου, ίσως και με νεοφιλελεύθερη λογική. Στο er έγινε φουλ κατάχρηση της ελευθερίας του λόγου, γράφτηκαν καφρίλες, και συμπεριλαμβάνω και τον εαυτό μου σαφώς ως μέρος του προβλήματος. Ξέρω ότι έχω υπάρξει μαλάκας και ζητώ συγνώμη αν έχω πληγώσει κάποιον ή κάποια με συμπεριφορές μου στο παρελθόν. Το χειρότερο είναι ότι όντως δεν έβλεπα συμπεριφορές μου ως προβληματικές. Θέλω να πιστεύω ότι έχω αλλάξει, προσπαθώ να χτίζω πιο υγιείς σχέσεις και με τον εαυτό μου και με τους άλλους, και μου είναι κάπως ξένη ή και απωθητική η παρουσία μου εδώ, ή τουλάχιστον πλευρές της. Το er για μένα τελείωσε μέσα από τη διαδικασία της προσωπικής και πολιτικής μου εξέλιξης, ή έστω αλλαγής, και αν και θα έχει πάντα μια θέση στην καρδιά μου εκείνη η περίοδος, που το er ήταν βασικό μέρος της, νιώθω καλά που δεν βρίσκομαι πια εκεί.
Δεν ξέρω αν έχει κάποιο νόημα που τα έγραψα όλα αυτά, ήταν λίγο έκθεση "τι είναι το er για μένα". Δεν αναφέρθηκα σε ανθρώπους από το er, γιατί πλέον έχω κρατήσει ελάχιστες επαφές, ενώ υπήρξαν άτομα που είχαμε έρθει πολύ κοντά και είχαμε ζήσει πράγματα μαζί, οπότε μάλλον το απέφυγα γιατί με πονάει κάπως.
Επειδή πάντως αναφέρθηκε το κατά πόσο έχω την "ιδιοκτησία", εφόσον έχω αποχωρήσει εδώ και χρόνια, δεν υφίσταται τέτοιο θέμα. Αλλά γενικά πάντα ήθελα να μην αλλάξει πολύ το er από το αρχικό σκεπτικό, με την καλή έννοια τουλάχιστον, και γι'αυτό η διαχείριση παραδόθηκε σε άτομα που ήξερα πως είναι στην ίδια λογική. Αν κάποια στιγμή είναι να γίνει κάποια σημαντική αλλαγή, θα μπορούσα να πω μια γνώμη, αλλά ξανά, η όποια απόφαση ανήκει σε όσους-ες γουστάρετε ακόμα να μπαίνετε και να το κρατάτε ζωντανό, ο καθένας μας μάλλον έχει τη δική του σχέση με το φόρουμ και ίσως για κάποιους αυτή να μην έχει τελειώσει ακόμα. Αλλά αν έχει τελειώσει δεν χρειάζεται να την τραβάτε κι από τα μαλλιά, ας πάει στο καλό κι ας κάνουμε χώρο για άλλα όμορφα πραγματάκια όσο είμαστε ακόμα ζωντανά.
Αυτά, καλά να περνάτε, τσιαρς :dcontent:
carheart
16-04-2022, 11:08
(πρέπει να δούμε τι θα γίνει και με το ERmag)
Dragonlord
16-04-2022, 11:56
(πρέπει να δούμε τι θα γίνει και με το ERmag)
Ναι, αυτό θα πρέπει να το δείτε με τους νυν admins. Ξέρω ότι αρκετοί έγραψαν τα πρώτα τους κείμενα στο er mag και έχουν συναισθηματική αξία, κι εγώ είχα ρίξει πολλές εργατοώρες για την επιμέλεια και το ανέβασμα των κειμένων, ωραίο θα ήταν να υπήρχε κάπου αυτό το αρχείο. Λογικά υπάρχουν στον server, αλλά προσωπικά ούτως ή άλλως δεν έχω τις τεχνικές γνώσεις για να κάνω κάτι τέτοιο, το τεχνικό κομμάτι τα πρώτα χρόνια το είχε εξ ολοκλήρου ο Dead κι εγώ είχα το διαχειριστικό κομμάτι, μαζί με τους υπόλοιπους κατά καιρούς admins. Αν δεν υπάρχουν οι τεχνικές γνώσεις ή/και ο χρόνος στο τωρινό διαχειριστικό team, ίσως υπάρχει κάποιο άτομο εμπιστοσύνης που έχει τις γνώσεις και την όρεξη να ασχοληθεί με αυτό.
Dragonlord
16-04-2022, 13:00
Λοιπόν επίσης θέλω να συνεχίσω λίγο την εξομολόγηση/ψυχανάλυση που ξεκίνησα χτες, γιατί μιας και αναφέρθηκε και το er mag, συνειδητοποίησα ότι αυτό που έβλεπα ως υπέρασπιση της ελευθερίας του λόγου, είχε να κάνει με την αλήθεια: με το δικαίωμα να είσαι ο εαυτός σου, να μοιράζεσαι την αλήθεια σου. Και στο er mag (απόφαση για την οποία δεν ήμουν ποτέ εντελώς σίγουρος, γιατί δημιουργούσε αντικειμενικά έναν έξτρα διαχωρισμό) αυτό ήταν το βασικό σκεπτικό: να υπάρχει η ελευθερία στους συντάκτες να πουν αυτό που σκέφτονται, όπως θα μιλούσαν στην παρέα τους, χωρίς δημοσιοσχεσίτικα φιλτραρίσματα, χωρίς στην ουσία να συμβάλλουμε συνειδητά τουλάχιστον στην προώθηση της μουσικής ως προϊόν και χωρίς τέτοιο στόχο, όπως γίνεται συχνά στα παραδοσιακά έντυπα. Υπό αυτό το πρίσμα, το να γραφτεί κάτι κακεντρεχές (τώρα αναφέρομαι ξανά περισσότερο στο φόρουμ), περισσότερο από κακεντρέχεια, το έβλεπα ως υπεράσπιση της ελευθερίας του λόγου - αλλά δεν έπαυε να είναι και κακεντρέχεια, και αυτό έχει τη σημασία του. Νομίζω ότι αυτό που έμαθα μέσα από τα χρόνια είναι ότι, ναι, πρέπει να έχουμε την ελευθερία να είμαστε ο εαυτός μας και να μοιραζόμαστε την αλήθεια μας. Αλλά αυτό πάει πακέτο με μία ευθύνη: Ότι έχουμε και την υποχρέωση, αν αυτή η αλήθεια μας είναι σκατένια και πληγωτική (ό,τι κι αν την έκανε έτσι, οικογένεια, περιβάλλον κλπ), έχουμε λοιπόν και την υποχρέωση αλλά και τη δυνατότητα αυτή την αλήθεια να την αλλάξουμε, αντί να διαιωνίζουμε τα τραύματα μεταφέροντας τη σαπίλα που μας φόρτωσαν σε άλλους με τη σειρά μας. Να δουλέψουμε με τους εαυτούς μας ώστε η αλήθεια που έχουμε να μοιραστούμε, να περιλαμβάνει φροντίδα, ενσυναίσθηση, σεβασμό, πράγματα που κάνουν τη ζωή και των άλλων καλύτερη - ή τουλάχιστον που δεν την κάνουν χειρότερη. Αυτό νομίζω ότι διέφευγε από αρκετούς από εμάς και ίσως εκεί χάθηκε και η ομορφιά της ελευθερίας που παρείχε το er.
Το ξέρω ότι μονολογώ, μπορείτε να κριντζάρετε ελεύθερα, αλλά ίσως αυτές οι σκέψεις να έχουν κάτι να πουν σε κάποι@, οπότε τις μοιράζομαι. Δεν είναι λίγος ο χρόνος που αφιερώσαμε εδώ μέσα, το er το διαμορφώσαμε και μας διαμόρφωσε, και ίσως έχει την αξία του το να το επανεξετάζουμε σε σχέση με το πού βρισκόμαστε σήμερα διανοητικά και συναισθηματικά.
Dragonlord
16-04-2022, 13:16
(είκοσι χρόνια μετά εδώ, αντί να φλεξάρω γνώσεις για το epic metal και ελιτισμό, φλεξάρω αυτοβελτίωση και κατάθλιψη, καλά πήγε αυτό)
atom_smasher
17-04-2022, 04:47
Κανα καλό δισκάκι άκουσες τελευταια;
Phantom Duck
17-04-2022, 10:28
ΟΙ UTMOST CONTEMPT ΓΑΜΙΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΙΑΤΟ ΓΙΓΑΝΤΕΣ
Raven Lord
17-04-2022, 11:11
post-death before it was cool
Dragonlord
17-04-2022, 22:23
Κανα καλό δισκάκι άκουσες τελευταια;
Πήγα να πω το Utmost Contempt, αλλά με πρόλαβαν! Ξέρω ότι έχει γίνει λίγο chinese democracy αλλά όντως θα βγει μέσα στη χρονιά, δουλεύουμε με καταπληκτικό ηχολήπτη (Αχιλλέα Καλαντζή - Suncord Audiolabs) και μπορώ να πω ότι τουλάχιστον θα βγει όπως πρέπει, σίγουρα καλύτερο από ό,τι θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει όταν το ηχογραφήσαμε (πριν δώδεκα χρόνια). Έχουμε τελειώσει τη βασική μίξη, 2-3 κομμάτια είναι ήδη εντελώς έτοιμα, μένει να βρει χρόνο ο Φώτης να γράψει κάποια σόλο και το ολοκληρώνουμε. Είμαι πολύ χαρούμενος που συμμετείχα στη δημιουργία αυτού του άλμπουμ, ανυπομονώ να το μοιραστούμε.
Κατά τα άλλα μου άρεσε το Beast in Black, αλλά γενικά εδώ και χρόνια πολύ δύσκολα ακούω καινούργια μουσική. Τελευταία ακούω κυρίως 90s pop και techno. Και μόλις άκουσα για πρώτη φορά ολόκληρο το musique των theatre of tragedy, κακώς το σνόμπαρα τόσα χρόνια.
stam and the witches
17-04-2022, 22:34
Πολύ καλό το ποστ του Dragon, παραήταν όμως αφηρημένο και θα πω κι εγώ 2 κουβέντες.
Η ελευθερία του λόγου είναι μία μπούρδα. Ελευθερία για τον καθένα, χωρίς έλεγχο, σημαίνει δίκαιο του ισχυρού. Το ER υπήρξε ένα άνδρο bullying και μετέπειτα χάους. 20 χρόνια ήταν προτιμούταν η αρένα και το αίμα παρά η στοιχειώδης ρύθμιση. Το ξέρω ότι το 2003 ήταν 100 χρόνια πριν με τα σημερινά δεδομένα, αλλά πιο τοξικός χώρος από έναν όπου μπορείς να μπορείς να απευθυνθείς δημόσια σε έναν απροστάτευτο χρήστη αποκαλώντας τον "καθυστερημένο", δεν υπήρξε ποτέ. Αυτά για την ελευθερία του λόγου και λοιπά.
Dragonlord
17-04-2022, 22:44
Πολύ καλό το ποστ του Dragon, παραήταν όμως αφηρημένο και θα πω κι εγώ 2 κουβέντες.
Η ελευθερία του λόγου είναι μία μπούρδα. Ελευθερία για τον καθένα, χωρίς έλεγχο, σημαίνει δίκαιο του ισχυρού. Το ER υπήρξε ένα άνδρο bullying και μετέπειτα χάους. 20 χρόνια ήταν προτιμούταν η αρένα και το αίμα παρά η στοιχειώδης ρύθμιση. Το ξέρω ότι το 2003 ήταν 100 χρόνια πριν με τα σημερινά δεδομένα, αλλά πιο τοξικός χώρος από έναν όπου μπορείς να μπορείς να απευθυνθείς δημόσια σε έναν απροστάτευτο χρήστη αποκαλώντας τον "καθυστερημένο", δεν υπήρξε ποτέ. Αυτά για την ελευθερία του λόγου και λοιπά.
Ναι, δεν θα διαφωνήσω. Απλά έγραψα ειλικρινά πώς το έβλεπα τότε, με τα τότε μυαλά μου. Δεν υπήρξε ποτέ η σκέψη "τι ωραία που θα ήταν ένα φόρουμ όπου θα τραμπουκίζουμε ελεύθερα κόσμο", αλλά περισσότερο "όπου θα μπορείς να πεις ελεύθερα τι σκέφτεσαι". Πλέον το βλέπω ότι είναι προβληματικό όταν κάτι τέτοιο μπαίνει μόνο υπό αυτό το πρίσμα, αλλά τότε δεν το έβλεπα. Δεν δικαιολογώ τον εαυτό μου με αυτό.
distortionofperception
18-04-2022, 00:50
Και ξαφνικά το ροκινγκ φαντάζει γαμω τα φόρουμ λέει.
Αν δεν είχατε αφαιρέσει pinks και μούντζες δεν θα συζητάγαμε για πρίζες.
Σοβαρά τώρα.
Έχοντας αφιερώσει ένα σημαντικό κομμάτι του χρόνου και της ψυχής μου εδώ μέσα, ας πω κι εγώ μια γνώμη. Όπως το βίωσα, το ER ήταν ένα καταφύγιο, μια κοινότητα όπου με αφετηρία τη μουσική, συζητήσαμε, προβληματιστήκαμε, κάναμε γνωριμίες, εξερευνήσαμε, όχι απλά τις τέχνες ή την κοινωνία/πολιτική, αλλά τη ζωή εν γένει και αυτοδιαμορφωθήκαμε. Ενδεχομένως να έπαιξε ρόλο η εποχή (ήταν τότε τα forums για το IRC, ό,τι είναι σήμερα τα social media για τα forums; ), ενδεχομένως να έπαιξε ρόλο η αθωότητα της ηλικίας και η διάθεση για εξερεύνηση, μπορεί και τίποτα από αυτά. Στα αρνητικά, αντιλαμβάνομαι, πλέον, ότι έχω υπάρξει αρκετά μαλάκας ή προσβλητικός στο παρελθόν, όχι μόνο εδώ, η αυτοκριτική μου είναι συνεχής και θέλω να πιστεύω ότι δεν είμαι ο ίδιος άνθρωπος που ήμουν πριν από 19 χρόνια. Όπως και για εμένα, έφτασε ένα σημείο όπου επήλθε κορεσμός αυτής της ελευθερίας/ασυδοσίας. Χωρίς να σημαίνει ότι συμφωνώ με ένα αποστειρωμένο περιβάλλον (όπως το rocking που αναφέρθηκε). Είμαι, όμως, πολύ πιο επιλεκτικός στο περιβάλλον/κοινότητα που επιθυμώ να συμβιώνω.
Ωστόσο, καταλαβαίνω ότι έχει έρθει το σημείο που πρέπει να παρθούν κάποιες αποφάσεις για το μέλλον του forum. Συμφωνώ πως ο λόγος πέφτει στα άτομα που είναι πλέον ενεργά, όσον αφορά στην κατεύθυνση που πρέπει να πάρει. Βέβαια, τα ενεργά αυτά άτομα σκέφτονται τον τερματισμό της λειτουργίας του. Το ER, είναι ένας ζωντανός οργανισμός και διαμορφώνεται από τα εκάστοτε μέλη και τους διαχειριστές του. Ενώ ο τρόπος λειτουργίας φαινομενικά (και ουσιαστικά) δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα, το ER έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Ή ίσως να αλλάξαμε εμείς. Ίσως αυτό που έλλειπε να ήταν ένα όραμα, συγκεκριμένοι στόχοι και η διάθεση προς επίτευξη αυτών. Ίσως και όχι. Κανένα συμπέρασμα δεν είναι εύκολο ή ασφαλές.
Όπως και να έχει, πρακτικά, όπως το σκέφτομαι, οι επιλογές για το μέλλον του ER είναι οι ακόλουθες:
Να παραμείνει ως έχει φαντάζει ως μη επιλογή, καθώς και η υπομονή των ενεργών χρηστών έχει, ως φαίνεται, εξαντληθεί.
Να τερματιστεί, δηλαδή να μην υπάρχει είσοδος σε νέα και παλαιά μέλη. Προσωπικά, το αρχείο θα ήθελα να υπάρχει διαθέσιμο σε αυτή την περίπτωση και θεωρώ πως πρέπει να έχουν λόγο και τα παλιά μέλη σε αυτό, πέρα από τα ενεργά. Σε αυτή την περίπτωση, δεδομένου ότι έχω δικό μου server τον οποίο πληρώνω ούτως ή άλλως κάθε μήνα, διατίθεμαι να το συζητήσω ώστε να μεταφερθεί εκεί το αρχείο.
Να υπάρξει ένα νέο όραμα, φρέσκες ιδέες, που θα έχουν ως στόχο τη δημιουργία μιας κοινότητας με βάση τη μουσική (παράδειγμα) και θα απευθύνεται περισσότερο σε νεότερες γενιές, ίσως να συμμετέχουν και πιο νέα άτομα με όρεξη στη διαχείριση, με πιθανή χρήση διαφορετικών τεχνολογιών και φυσικά να ανοίξουν οι εγγραφές σε νέα μέλη.
Να επαναδημιουργηθεί το όραμα ώστε να εναγκαλιάσει ξανά τα χαμένα του μέλη, να επαναπροσδιοριστούν οι όροι χρήσης του, λαμβάνοντας υπόψη μια νέα πιο ώριμη πραγματικότητα, να επαναδιαπραγματευτεί η "ελευθερία" που περιέγραψε ο Dragonlord παραπάνω. Μία τέτοια κοινότητα δεν θα μπορούσε να έχει πλέον ως βάση απλά το Metal ή τη μουσική. Δεν είμαστε 20 χρονών για να μας αρκεί. Γι' αυτό όμως, χρειάζεται να κατανοηθούν οι λόγοι που έχουν αποχωρήσει τόσοι χρήστες τα τελευταία χρόνια, οι οποίοι βέβαια έχουν αποχωρήσει ενδεχομένως για διαφορετικούς λόγους και πιθανότατα να μην επιστρέψουν και ποτέ. Είναι δύσκολο ή ανούσιο να κάνει κανείς υποθέσεις εάν δεν μιλήσουν οι ίδιοι/ες. Εγώ μπορώ να σημειώσω τους δικούς μου βασικούς λόγους: Προτιμώ πλέον να έχω λιγότερη ένταση στη ζωή μου, να συναναστρέφομαι με άτομα τα οποία έχω περισσότερα κοινά κοινωνικά και πολιτικά. Ενώ θέλω να μοιράζομαι και να μαθαίνω νέα μουσική, δεν βρίσκω ενδιαφέρον να το κάνω σε μια κοινότητα που νιώθω πλέον μη οικείος ή ξένος. Φυσικά, δεν έχω τον χρόνο που είχα παλαιότερα ώστε να ασχολούμαι ενεργά, αλλά νομίζω πως δεν είναι αυτός ο κύριος λόγος.
Για να είμαι ειλικρινής, δεν είμαι σίγουρος γιατί κάνω αυτό το ποστ, οι σκέψεις μου δεν έχουν ακριβώς συνοχή. Απέχω τουλάχιστον τα 4 τελευταία χρόνια, δεν είμαι σίγουρος εάν θα επέστρεφα ποτέ ενεργά, αλλά με πληγώνει ο ενδεχόμενος τερματισμός του. Επειδή κάπου αναφέρθηκε, ως Software Engineer/Web Developer έχω τις γνώσεις για να βοηθήσω (είχα προσφερθεί ξανά στο παρελθόν), ωστόσο πλέον θα ήθελα να έχω και το κίνητρο, τη διάθεση και έπειτα να μοιραζόμουν αυτή την ευθύνη/εργασία. Όπως όλοι/ες μας φαντάζομαι, ο χρόνος μας είναι πλέον περιορισμένος και πολύτιμος. Αυτά για την ώρα και θα είχε ενδιαφέρον να συνεχιστεί αυτή η συζήτηση. Χαιρετώ.
KoiliaSamprela
18-04-2022, 09:10
Όχι απλά δεν μετέχω πλέον στο φόρουμ, αλλά ούτε καν περνάω απ έξω.
Δεν με χαλάει κάτι απλά ο χρόνος είναι ελάχιστος.
ο stam and the witches είπε μια μεγάλη αλήθεια, ΑΛΛΆ (ξέρω everyting before but is bullshit) , όλη μεγαλώνοντας προσπαθούμε να βελτιωθούμε σαν άνθρωποι, να κατανοήσουμε κάποια πράγματα βαθύτερα και να ανακαλύψουμε ότι το "καθυστερημένε" δεν είναι απλά μια προσβολή.
Αν κάτσω και διαβάσω όλα μου τα ποστς σίγουρα θα βρω ρατσιστικά, ομοφοβικά, σεξιστικά τέτοια, δεν αναζητώ κάποια εξιλέωση, απλά θεωρώ ότι με τα χρόνια έχω βελτιωθεί αρκετά σαν άνθρωπος, και εδώ έρχεται η μεγάλη μου ένσταση, με την καταστολή (αυστηρό moderation) δεν νομίζω θα είχε αλλάξει κάτι, πιο πιθανό να έβγαινε μια αντιπαλότητα που θα τα έκανε χειρότερα.
Η απομόνωση από την κοινότητα από την άλλη μεριά θεωρώ ότι είναι είναι πιο κοντά στα δικά μου πιστεύω.
Σε άλλα νέα , αυτό εδώ το φόρουμ είχε κάνει από το πουθένα (?) αυτό το πράγμα (https://www.electricrequiem.com/forum/showthread.php?30065) , αυτό που μου απέδειξε ότι δεν είναι απλά ένα μουσικό φόρουμ.
Εδώ μέσα απέκτησα κολλητό , σε μια ηλικία που υποτίθεται δεν κάνεις άλλους φίλους, γνώρισα ένα σωρό από καταπληκτικούς μέχρι υπερ υπέροχους ανθρώπους, ανθρώπους που θα τρέξω να τους αγκαλιάσω αν τους δω από μακριά.
Γερνάω, κοντεύω τα 50, έχω 2 παιδιά πλέον, έρχεται το τρίτο , οικονομικά δεν πετάω, αλλά μπορώ να αναλάβω για πάντα έναν μήνα ως έξοδο. Μια ψυχή εκεί ψηλά στον ουρανό ξέρω επίσης ότι δεν θα ήθελε να κλείσει.
Επίσης ξέρω ότι τα φόρουμς (φόρα) έχουν πεθάνει, εδώ κοντεύουν να πεθάνουν τα social media, ζωή δεν θα ξαναπάρει αλλά αν έχει σημασία η γνώμη και μόνο ότι ξέρω ότι αν πατήσω www.electricrequiem.com στον browser θα υπάρχει κάτι είμαι καλύτερα :)
Dragonlord
18-04-2022, 18:08
Ωραία, χαίρομαι που άνοιξε η κουβέντα, με βοηθάει κι εμένα να προχωρήσω τη σκέψη μου. Λοιπόν, αν τίθεται το ερώτημα, αν θα ξανάφτιαχνα το er αν θα το έκανα αλλιώς, όπως το rocking πχ, η απάντηση είναι πως όχι. Γενικά δεν βρίσκω νόημα στο υποθετικό αν έπρεπε κάτι να γίνει αλλιώς, ό,τι έγινε έγινε όπως έγινε για συγκεκριμένους λόγους, αν τότε σκεφτόμουν κάπως αλλιώς μπορεί και να μην το είχα κάνει καν. Και αν ρωτήσει κανείς αν σήμερα θα το έκανα αλλιώς, η απάντηση είναι ότι απλά δεν θα το έκανα. Αλλά δεν μετανιώνω για κάτι, το θέμα δεν είναι να αλλάξεις το παρελθόν, που δεν μπορείς και να ήθελες, αλλά τι μαθαίνεις από αυτό και πώς επιλέγεις να αλλάξεις σε σχέση με αυτό. Και όντως πέρα από τα όποια αρνητικά και μέσα μου το ισοζύγιο είναι μάλλον θετικό, μέσα από εδώ γνωρίστηκαν άνθρωποι, ανακαλύψαμε μουσικές που μπορεί να μας συντροφεύουν μέχρι και σήμερα, βγήκαν και μερικά καλά όπως είπε κι ο σαμπρέλας παραπάνω, κάναμε και τα φεστιβάλ μας, είδαμε και κάποια πράγματα αλλιώς. Αν πάντως έκανα σήμερα κάτι αντίστοιχο, δεν θα ήθελα να είναι αποστειρωμένο, δεν θα ήθελα να υπάρχει ντε και καλά μια feelgood ατμόσφαιρα, θα ήθελα να υπάρχει το δικαίωμα να είναι κανείς αγενής. Αλλά νομίζω ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει ανοχή σε σεξιστικό-ρατσιστικό-χονδροφοβικό κλπ λόγο. Αλλά είναι και άχαρος ο ρόλος του moderator. Και πάντα ενέχει τον κίνδυνο της κατάχρησης εξουσίας. Νομίζω πως ένας βασικός λόγος που δεν ήθελα moderating στο er, ήταν ότι δεν ήθελα τον ρόλο του κριτή, ένιωθα άβολα. Ήμουν σε φάση, ας πάρει ο καθένας την ευθύνη για ό,τι γράφει. Και ισχύει και ότι μια τέτοια θέση θρέφει και τις τάσεις κατάχρησης εξουσίας, ούτε εγώ το απέφυγα, το ban στον ubu roi πχ ήταν μαλακία.
Κάτι άλλο που με έβαλε να σκεφτώ ήταν το αν είναι τα social media για τα forums ό,τι ήταν τα forums για το irc. Όντας τζάνκι του irc στα 90s-αρχές 00s, όντως έβλεπα την ανωτερότητα της μορφής του φόρουμ (δεν συγκρίνονται άμεσα, αλλά τουλάχιστον εγώ προτιμούσα να χρησιμοποιώ forum όπου μπορούν πχ να συμμετέχουν όλοι οι χρήστες σε μια κουβέντα και όχι μόνο όσοι είναι online τη συγκεκριμένη στιγμή) - και μάλλον και αρκετοί άλλοι. Ε, αντίστοιχα νομίζω ότι η μορφή του facebook είναι ανώτερη από αυτή του forum. Πάλι μη άμεσα συγκρίσιμα πράγματα, αλλά εκ του αποτελέσματος εν πολλοίς πάλι στην πράξη το ένα εγκαταλείφθηκε για το άλλο. Και μάλιστα το er αν περνούσε από το χέρι μου θα είχε δημιουργηθεί 1-2 χρόνια πριν, από τότε το λέγαμε με τον Dead, αλλά καθυστέρησε πολύ να κάτσει και να το στήσει.
Τι μπορεί να σημαίνουν για το μέλλον του er τα παραπάνω; Η μορφή φόρουμ είναι λίγο-πολύ νεκρή, ξεπεράστηκε από κάτι καλύτερο (κι ας υπάρχουν ακόμα και πολύ ζωντανά φόρουμ). Το να κρατάς ζωντανή μια ξεπερασμένη μορφή την οποία έχεις δει και στην πράξη ότι οι χρήστες σου εγκαταλείπουν, δεν βγάζει και πολύ νόημα, νομίζω περισσότερο για συναισθηματικούς λόγους γίνεται. Που είναι κι αυτό σεβαστό, δεν το κατακρίνω. Πάντως εφόσον η κοινότητα δεν διευρύνεται με νέα άτομα, και ουσιαστικά το φόρουμ λειτουργεί σαν ένας χώρος επικοινωνίας μεταξύ κάποιων παλαιών χρηστών που γνωρίζονται ιντερνετικώς ή και δια ζώσης, μου φαίνεται ότι αυτή η ανάγκη μπορεί να εξυπηρετηθεί άνετα και από το γκρουπ στο facebook. Ο όγκος νέων ποστ δεν είναι μεγάλος, άνετα θα μπορούσε μία ομάδα να σηκώσει αυτή την κίνηση και να παραμείνει λειτουργική.
Σε αυτό, βέβαια, υπάρχει ο εξής αντίλογος, ότι το facebook είναι ένα μέσο όπου η λογοκρισία είναι όλο και πιο συχνή, ό,τι αλληλεπίδραση έχεις χρησιμοποείται για στοχευμένες διαφημίσεις, οι διαχειριστές μπορεί να διαγράψουν μια ομάδα για τον οποιοδήποτε λόγο και να μη δώσουν λογαριασμό. Έχει την αξία του που στο er η πληροφορία ανήκει σε εμάς.
Η μόνη σκέψη λοιπόν που έχω μέχρι στιγμής για ένα "νέο όραμα" για το er, θα ήταν, θεωρώντας τη μορφή social media/facebook καλύτερη από αυτή του φόρουμ (κι ας έχει παλιώσει πλέον κι αυτή, δεν παύει να ισχύει ότι ακόμα δεν έχει εμφανιστεί κάτι ανώτερο - ίσως το επόμενο στάδιο να είναι στο metaverse), ΑΝ έχουμε την όρεξη να κρατήσουμε ζωντανό το er σαν online κοινότητα, θα έλεγα να κλειδωθεί το φόρουμ, να μείνει προσβάσιμο σαν αρχείο μαζί με το er mag, και να γίνει προσπάθεια χτισίματος μιας μουσικόφιλης κοινότητας σε περιβάλλον τύπου facebook. Με ελευθερία του λόγου αλλά όχι ανοχή σε ρατσιστικό-σεξιστικό κλπ λόγο. Χωρίς διαφημίσεις και παρακολούθηση. Με ομάδες σαν τα facebook groups για επερχόμενα λάιβ, κριτικές δίσκων, πολιτική κλπ, κατ'αντιστοιχία των subforums, και δυνατότητα να φτιαχτούν και νέες. Δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι υπάρχει ανάγκη για κάτι τέτοιο, ότι υπάρχει νέος κόσμος που θα έμπαινε σε κάτι τέτοιο. Αλλά είμαι ψιλοσίγουρος ότι το er όπως είναι τώρα δεν έχει να προσφέρει και πολλά σε έναν νέο χρήστη (εκτός αν τα φόρουμ κάποια στιγμή θεωρηθούν βίντατζ και αποκτήσουν νέους οπαδούς, όπως οι κασέτες). Και αν ζωντάνευε και είχαμε όρεξη θα μπορούσαμε να κάνουμε και καμία εκδήλωση για καλό σκοπό, κανένα φεστιβάλ για την οικονομική ενίσχυση κάποιας συλλογικής κουζίνας πχ. Αλλά αυτό χρειάζεται άτομα που να έχουν τις γνώσεις και την όρεξη να το στήσουν (νομίζω υπάρχουν open source πλατφόρμες παρόμοιες με το φβ), και κόσμο να του δώσει ζωή. Αν πχ οι 22 που ψήφισαν ότι δεν θέλουν να κλείσει το er θα είχαν περισσότερη όρεξη να συμμετέχουν σε κάτι τέτοιο, ίσως να είχε νόημα μια προσπάθεια. Εννοώ σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση που οκ, είναι λίγο νεκρό το φόρουμ και χωρίς προοπτικές ανάνηψης. Δεν ξέρω, μπορεί να λέω και βλακείες, και είναι σαφέστατα πολύ πιθανό κάτι τέτοιο να πάει άπατο, αλλά δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο.
MoRmEnGiL
18-04-2022, 18:29
Οταν βρω χρονο θα πω εγω καποια πραματα, αλλα προς το παρον να σημειωσω οτι λειτουργικά το facebook ειναι πιο κοντα στο χάος του irc παρα στη χρηστικη δομη του φόρουμ, κ επίσης η λογοκρισια οργιάζει.
Να σκευτείτε οτι εχει υιοθετηθεί ο ελληνικα hoaxes ως επισημος fact checker για την ελλάδα, και αν δεν ξέρετε τον εν λόγο κύριο είναι ένα σιχαμένο υποκείμενο που εξυπηρετεί την ατζέντα της ΝΔ, των συντηριτικών δεξιών δυνάμεων και εχει εξουσία επάνω στο τι λέτε και πως. Εχω δεί παρα πολλές αναρτήσεις μου είτε να flaggαρονται απο δαύτον είτε να λογοκρίνονται από το ίδιο το fb.
Επίσης ο αλγόριθμος του φβ είναι ακρως προβληματικός, και προωθεί κάποιες αναρτήσεις ενώ άλλες δεν τις δειχνει σε κανένα. Και όταν σου κανει φλαγκ φακτ τσεκερ αναρτήσεις το ίδιο το φμπ σου λεει οτι τις μελλοντικες σου αναρτήσεις θα τις δείχνει σε λιγότερους.
Είναι μια πλατφόρμα εχθρική με δυο λόγια και είμαι σίγουρος οτι θα ήταν καλό να μην χρησιμοποιείται γενικά, αλλά έλα που είαναι το μόνο μέρος που μπορώ να κρατήσω μια τυπική επαφή με κάποια άτομα...
https://www.imerodromos.gr/xepluma-ton-nazi-tou-azof-apo-ton-kurio-ton-ellinika-hoaxes/
https://www.iatronet.gr/article/105554/hellenic-hoaxes-apo-to-fact-checking-sth-logokrisia-
https://factcheckerlegalsupport.org/2021/02/05/athens-court-rejects-allegations-against-fact-checking-outlet-ellinika-hoaxes/
https://agonaskritis.gr/ellinika-hoaxes-fake-news-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%80%CE%B1%CF%84%CE%AD%CF%81%CE%B1-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%87%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B5%CF%84%CE%AC-%CF%84%CE%B7%CE%BD/
Raven Lord
18-04-2022, 19:45
συμφωνώ με το μορμ ότι το facebook είναι κατά μεγάλο βαθμό προβληματικό στο να δημιουργηθεί μια κοινότητα που να εξυπηρετεί κάτι παραπάνω από το καθημερινό chat 5-10 ατόμων, για το οποίο χρησιμοποιούμε πια το er.
σε μεγάλο ποσοστό συμφωνώ με τα γραφόμενα του dragonlord. όταν ανέλαβα το administration το έκανα κυρίως για να μην κάνω administration. η κίνηση του φόρουμ ήταν ήδη πεσμένη και θεωρούσα ότι από μία μικρή κοινότητα ανθρώπων, μπορεί να ξεκινήσει μια αυτορύθμιση και μία αλληλοκατανόηση των αναγκών του καθενός, ώστε να μη χρειάζεται αστυνόμευση. άλλωστε από την αρχή είχα ξεκαθαρίσει ότι κάτι τέτοιο είναι πέρα για πέρα έξω από τις αρχές μου και ότι αν ποτέ έφτανε η κατάσταση σε τέτοιο σημείο (που εν τέλει έφτασε), δε θα ήμουν εγώ αυτό που θα έπαιρνε το ρόλο του μπάτσου. το μόνο που έκοβα χωρίς ερώτηση και χωρίς ενημέρωση είναι ο φασιστικός - ναζιστικός λόγος (βασικά δεν πρόλαβε ποτέ να γίνει "λόγος" αφού ύποπτα nicknames και ύποπτα e-mail διαγράφονταν εξαρχής) - ναι υπήρξαν και πολλές τέτοιες περιπτώσεις (κάποιο μάλιστα έκαναν lurking κατασκοπεύοντας ποιος ξέρει τι).
δυστυχώς, εκ του αποτελέσματος, ακόμη και μεταξύ 10 νοματαίων το εγχείρημα απέτυχε. γιατί μπορεί 10-20 άτομα να συνεννοούνται μια χαρά, αλλά αρκούν 2-3 παραφωνίες για να τινάξουν όλα στον αέρα. δε θέλω να μπω σε αναλύσεις που σε πολλές περιπτώσεις απαιτούν τις γνώσεις ειδικού, αλλά να σημειώσω ότι το "παλιό" er πιθανότατα έκανε και ζημιά σε συνανθρώπους μας που είχαν ανάγκη επαγγελματικής βοήθειας.
όσο για το ερώτημα του poll δεν το θεωρώ ιδιαίτερα εύστοχο από την άποψη ότι σίγουρα οι περισσότεροι δε θέλουμε να κλείσει το er. το πραγματικό ερώτημα είναι πώς θα μπορούσε να γίνει βιώσιμο. και πέρα από μια ομάδα ατόμων με όρεξη να ασχοληθεί με τη διαχείριση, χρειάζεται σίγουρα και κάποιους που να κατέχουν το τεχνικό κομμάτι, κάτι που σίγουρα έλειψε τα τελευταία χρόνια.
tsimpouklano
18-04-2022, 20:03
Μιας και η κουβέντα έχει πάει και εκεί - και πολύ καλώς έχει πάει, μιας και θα είναι σα να στρουθοκαμηλίζουμε αν επιχειρούμε να προσεγγίσουμε το ζήτημα «γιατί αργοσβήνει το ER» - δε μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε πως τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει άλματα όσον αφορά τα πλαίσια συνύπαρξης των ανθρώπων και, κοιτώντας πίσω, δεν είναι απίθανο να δούμε και σε δικές μας συμπεριφορές, λιγότερο ή περισσότερο, τα στοιχεία εκείνα που συντηρούσαν μία τοξική online ή μη πραγματικότητα, είτε αυτό λέγεται internet & 00s είτε εφηβεία & σχολείο είτε εφηβεία & κατασκήνωση κοκ. Το σημαντικό είναι ότι γίνονται βήματα μπροστά στην μεγάλη υπόθεση του σεβασμού στον άνθρωπο, κάποιες φορές πιο εύκολα και γρήγορα κάποιες άλλες πιο αργά και δύσκολα. Και νομίζω πως αυτό το πρίσμα εν τέλει οφελεί όταν κοιτάμε πίσω για να κάνουμε την (αυτο)κριτική μας, το ίδιο (μπορούμε να) κάνουμε και με το ER - όσο αυτό φυσικά παραμένει κάτι που μας ευχαριστεί και δεν μας προκαλεί αποστροφή για τον Χ, Y λόγο.
Στο δια ταύτα, όπως έχει ειπωθεί, το ER, όπως και το κάθε forum/online κοινότητα που θέλει να ξεφύγει απ' τον εφήμερο χαρακτήρα της ιλιγγιώδους ροής πληροφοριών (όπως δηλαδή συμβαίνει στα social media), θα πρέπει να επανεφεύρει τον εαυτό του. Επιγραμματικά, λίγο-πολύ όσα αναφέρει ο Ghoul για το μέλλον του ER είναι μία βάση για να ξεκινήσει η όποια κουβέντα με αυτό που χρειάζεται να είναι χρόνος προς διάθεση από άτομα της κοινότητας, ώστε α) να μην επιφορτίζονται λίγοι με πολλά, β) να είναι κτήμα όσων περισσότερων γίνεται η εύρυθμη λειτουργία του forum, γ) να λειτουργεί επί της ουσίας ως κοινότητα και η ανάγκη για άνωθεν moderation να είναι όσο το δυνατόν ελάχιστη. Φυσικά, λείπει το καθεαυτό σημαίνον, είτε λέγεται forum ως έχει είτε κάτι που συνδυάζει το forum με μία νέα μορφή ενός ER_mag είτε οτιδήποτε άλλο.
Όσο έγραφα έγραψε και ο Dragonlord (τί πιο σύνηθες να συμβεί άλλωστε τις τελευταίες δύο μέρες :pink: ).
Για όσα αναφέρει για τον ρόλο των social media: Διαφωνώ ως προς το ότι μέσα όπως το Facebook λειτουργούν "καλύτερα" σε σχέση με τα forums. Βέβαια, θα πρέπει να οριστεί το «καλύτερα». Προσωπικά, νιώθω να απουσιάζει παντελώς η όποια πραγματική κατάθεση σκεπτικών με τα περισσότερα εκ των reactions κόσμου να συμπυκνώνονται στα like/καρδιά/χαχά κοκ, ενώ με την ταχύτητα που τρέχουν τα πάντα, καθώς με αυτόν τον τρόπο είναι δομημένο, ο συλλογικός - έστω και διαδικτυακός χρόνος - αλέθεται και διασκορπάται έως ότου να πεις κύμινο. Σε γενικές γραμμές, η τελευταία παράγραφος τα λέει ωραία, αν και θα άλλαζα το πλαίσιο από fb σε forum (θέλει περισσότερη προσπάθεια; σίγουρα).
FANTASMA
18-04-2022, 22:05
Καλα τα λενε γενικα διαφοροι χρηστες απο πανω (μιλαω γενικα για χρηστες απο το φορουμ), μονο που κανουν ολοι το ιδιο λαθος.
Αν νομιζουν οτι τα φορα ειναι πλεον πρωτογονο ειδος επικοινωνιας, ή οτι εχουν πεθανει, ή οτι ο θανατος του ER εδω και χρονια συνεβη επειδη ο κοσμος προτιμησε το Facebook και αλλα social media, κανουν τεραστιο λαθος.
Υπαρχουν χιλιαδες φορα εκει εξω, στα οποια ο κοσμος συμμετεχει ενεργα σε τεραστιες ποσοτητες, και τα οποια ασχολουνται βεβαια με συγκεκριμενο αντικειμενο, οπως για παραδειγμα συγκεκριμενα κινηματογραφικα franchises, ή συγκεκριμενες μουσικες μπαντες που εχουν ενεργο population. Εκτος αυτου, υπαρχουν πλεον πλατφορμες οπως το Discord (που δεν απεχει πολυ απο την λογικη του φορουμ, σχεδον καθολου βασικα), το οποιο εχει servers με χιλιαδες χρηστες και εξυπηρετει ακριβως οσες αναγκες εξυπηρετει κι ενα φορουμ.
Εν ετει 2022 ειναι βασικα λιγο απαραδεκτο να ριχνουμε τις ευθυνες για τον θανατο του ER σε εξωγενεις παραγοντες, οταν την ιδια στιγμη υπαρχουν forums εκει εξω που ειναι οχι απλα ενεργα, αλλα κλεινουν και 20-25 χρονια υπαρξης. Δεν ειναι πολυ αργα, ουτε ειναι κακο, να αποδεχθει και να παραδεχθει τις ευθυνες του το οποιο management υπαρχει και υπηρχε την τελευταια δεκαετια. Ισα ισα που θα φανει μια πιο γενναια κινηση απο το να καθομαστε να κατηγορουμε το facebook, τον αναδρομο Ερμη, την νεα γενια, την γρηγορη αναπτυξη της τεχνολογιας και οτιδηποτε αλλο. Οι μεγαλυτερες αληθειες του Dragonlord στα προηγουμενα του 3-4 ποστς εχουν να κανουν με το moderation και την ελευθερια λογου. Ειναι πολυ ιδανικη και ρομαντικη μια ιδεα ενος φορουμ που αυτοδιαχειριζεται και που βασιζεται στην καλη θεληση των συμμετεχοντων, αλλα η πραγματικοτητα λεει πως οποτε εγινε αυτο, το φορουμ απλα επεσε ενα επιπεδο πιο κατω στον βουρκο. Αν υπηρχε πραγματικο ενδιαφερον για υγιεις διαλογους και συζητησεις και ανταλλαγες αποψεων εδω μεσα, τοτε το moderation θα ηταν κατι αυτονοητο, και θα εδινε προσωρινα bans σε χρηστες που θα εκαναν καταχρηση της ελευθεριας του λογου. Αλλα στο βωμο της ρομαντικης αυτης ιδεας, χαθηκε οποιαδηποτε σωστη λειτουργια, εδω και μια δεκαετια τουλαχιστον βασικα.
Αν προσπαθησετε να κανετε επανεκκινηση του ER με την ιδια λογικη και χωρις να καταλαβετε οτι εχει πεθανει για πολυ συγκεκριμενους λογους , για τους οποιους φταινε ξεκαθαρα και 100% οσοι ανηκαν/ανηκουν στο management, απλα θα εχετε τα ιδια αποτελεσματα ξανα, και μπορειτε να το κανετε βασικα 5-6 φορες, καθε 5 χρονια, μεχρι να καταλαβετε οτι ζειτε στην χειροτερη εκδοση του Matrix.
stam and the witches
19-04-2022, 00:57
Συμφωνώ απόλυτα με το παραπάνω και συμπληρώνω πως είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό, τόσα χρόνια μετά, όλες οι αναλύσεις να εξακολουθούν να καταλήγουν σε αφηρημένες ενδοσκοπήσεις και διαπιστώσεις (και μάλιστα λάθος) περί γενικών πραγματικοτήτων.
Φαντάζομαι σε αντιστοιχία, μιας και το χουμε ζήσει πολλάκις, ένα κόμμα να κατακρημνίζεται λόγω κακών επιλογών, και η ηγεσία του να αμπελοφιλοσοφεί λέγοντας "τι να κάνεις, τα κόμματα είναι πλέον ντεμοντέ και ο κόσμος τους γύρισε την πλάτη".
Κατά τ'άλλα καταλαβαίνω το συναισθηματικό value ενός τέτοιου χώρου, αλλά η ζωή προχωράει και η νοσταλγία δεν είναι ό,τι καλύτερο. Οπότε αντί να επαναλαμβάνουμε κάθε τόσο και λιγάκι τι μας λείπει, σαν γκρουπ θέραπι χωρίς καν συντονιστή, κλείστε το.
MoRmEnGiL
19-04-2022, 01:16
Η κρίσιμη ερώτηση είναι, αν αλλάξει ρότα το Μοντερέισιον, και γίνει πιο αυστηρό με σαφείς και enforced κανόνες, θα λυθεί το βασικό πρόβλημα, aka χαμηλή κίνηση? Ημουν από αρχής κάθετα ενάντια σε μπανς κλπ, πίστευα οτι προβληματικά στοιχεία είναι καλύτερο να απομονώνονται και να φεύγουν από μόνα τους. Στην πράξη αυτό σε ένα φόρουμ δε πολυδουλεύει, λόγο του απρόσωπου χαρακτηρα. Οπότε ναι, χρειάζετε moderation πλέον συμφωνώ. Μπορούμε σαφέστατα να συντάξουμε μια λίστα με γενικούς κανόνες με τους οποίους να πορευθεί στο μέλλον το ΕΡ, Θα φέρει αυτό πίσω μέρος όσων έχουν φύγει?
atom_smasher
19-04-2022, 02:40
Η κρίσιμη ερώτηση είναι, αν αλλάξει ρότα το Μοντερέισιον, και γίνει πιο αυστηρό με σαφείς και enforced κανόνες, θα λυθεί το βασικό πρόβλημα, aka χαμηλή κίνηση? Ημουν από αρχής κάθετα ενάντια σε μπανς κλπ, πίστευα οτι προβληματικά στοιχεία είναι καλύτερο να απομονώνονται και να φεύγουν από μόνα τους. Στην πράξη αυτό σε ένα φόρουμ δε πολυδουλεύει, λόγο του απρόσωπου χαρακτηρα. Οπότε ναι, χρειάζετε moderation πλέον συμφωνώ. Μπορούμε σαφέστατα να συντάξουμε μια λίστα με γενικούς κανόνες με τους οποίους να πορευθεί στο μέλλον το ΕΡ, Θα φέρει αυτό πίσω μέρος όσων έχουν φύγει?
Δεν ξέρω. Μήπως να τους ρωτάγαμε;
OniBocho
19-04-2022, 11:12
"Της κοντής ψωλής, της φταίνε οι τρίχες" λένε σε κάποια χωριά. Εγώ βέβαια είμαι από πόλη, οπότε θα το πάω λίγο διαφορετικά το πράγμα: Ίσως και να μην έχω "δικαίωμα" να εκφέρω άποψη, δεδομένων κάποιων συνθηκών. Δεν έχω κλείσει δεκαετία ως μέλος, έχω βρίσει πιθανότατα το 80% των μελών, με έχει βρίσει ίσως το 97% των μελών, όμορφα πράγματα γενικώς που όταν τα σκάλιζα 9 χρόνια πριν, λάμβανα την απάντηση "έτσι ήταν πάντα το ER, μην το ψάχνεις" και άλλα παρόμοια.
Κι άντε, εγώ είμαι μαζόχκας, βιτσιόζος, άνιωθος και το άντεξα, με άπειρο τρολάρισμα, drama queening, attention whoring και γενικά καλικαντζαριές που αν μπω στη διαδικασία να επανεξετάσω, θα θέλω να σφαλιαρίζω ως Οβελίξ τους ρωμαίους. Εμένα και κάποιους ακόμα μαζί. :) Αυτό που θέλω να πω, είναι ότι αυτό που συναντούσε κάποιος μπαίνοντας στο ER, όσο αυτό ακόμα ήταν δυνατό, δεν ήταν το κλίμα των forum που διατείνεται ο FANTASMA ότι υπάρχουν εκεί έξω. Αλλά αυτό δεν είναι ζήτημα Moderation και μόνο. Δηλαδή, στα μάτια μου είναι εντελώς υποκριτικό, από τη μια να καφριλιάζεις με νέους (και παλιούς) χρήστες κι από την άλλη να διαμαρτύρεσαι πως δεν υπάρχει moderation να σε μαζέψει. Δεν είναι η περιραίουσα αίσθηση ασυδοσίας που σε κάνει να συμπεριφέρεσαι κάπως. Εσύ ο ίδιος τροφοδοτείς αυτή την αίσθηση και είναι ένα μεγάλο μάθημα, ένα τεράστιο προσωπικό άλμα για τον καθένα μας, η συνειδητοποίηση πως ελευθερία χωρίς ανάληψη ευθυνών, δεν υφίσταται.
Δεν μπορεί να λειτουργήσει ένα μοντέλο χαλαρής διαχείρισης χωρίς μπατσιλίκια, αν δεν είναι όλοι διατεθειμένοι να αναλάβουν την ευθύνη της προάσπισης του χώρου στον οποίο αυτό το μοντέλο έρχεται να θέσει πλαίσιο λειτουργίας. Αν το παρόν thread μπορεί να αποτελέσει αφορμή για ενδοσκόπηση και αυτοκριτική, όπως αρκετοί έγραψαν ως τώρα, τότε μπορεί και να υπάρχει μέλλον για το ER.
Προσωπικά, δεν θα ήθελα να κλείσει το φόρουμ, ούτε να μεταφερθεί σε facebook group. Δεν είναι ότι δεν γνωριζόμαστε οι περισσότεροι και εκεί ήδη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα όσα γράφουμε πρέπει οπωσδήποτε να περνάνε απ' τους πλήρως ελεγχόμενους servers μιας εταιρείας που έχει τη λογοκρισία και τη ρουφιανιά σαν πρόταγμα, αλλά χρησιμοποιεί ό,τι μπορεί να φανταστεί ο καθένας για διαφημιστικούς - εμπορικούς σκοπούς. Ούτε το φορμάτ των ομάδων του facebook συγκρίνεται με την λογική και λειτουργία ενός φόρουμ.
Το discord είναι μια καλύτερη επιλογή, τουλάχιστον προς το παρόν. Αλλά και πάλι, το πρόβλημα που τίθεται δεν είναι αν η παρούσα πλατφόρμα εξυπηρετεί, αν η κίνηση είναι αρκετή ή η θεματολογία πρέπουσα/ενδιαφέρουσα. Το βασικότερο ζήτημα είναι ότι ο server πρέπει να πληρώνεται κι από την στιγμή που το ER δεν έχει κάποιο "εμπορικό" κομμάτι που να καλύπτει το κόστος λειτουργίας του, εκεί ξεκινάει η μεγαλύτερη προβληματική. Για να το θέσω διαφορετικά:
αν το επίπεδο του φόρουμ ήταν "καλύτερο" (σε πολλά ομοιοματικά, καθώς κι αυτό δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο ως έννοια) αν οι ενεργοί χρήστες ήταν περισσότεροι, αν η θεματολογία ήταν πληρέστερη και μεγαλύτερη, πώς θα λύναμε το οικονομικό ζήτημα; Θα λέγαμε απλά ότι ΑΞΙΖΕΙ ΤΑ ΕΞΟΔΑ και θα βάζαμε πλάτη με μεγαλύτερη ευκολία; Είναι δηλαδή ψυχολογικό/αξιακό το ζήτημα του κόστους; Γιατί εγώ νομίζω ότι είναι πρακτικό και οικονομικό, με την λύση να μην είναι απαραίτητα ο κάθε Κοιλίτσας να χώνει ένα 20€ (τώρα που μπορεί και μακάρι να μπορεί για πάντα, ακόμα κι όταν φτάσει στα 13 παιδιά :pink: ) ώστε να συνεχίσει να υπάρχει το φόρουμ (μας).
Για να μην παρεξηγηθώ, δεν μειώνω καθόλου τα όσα γράφηκαν περί ελευθερίας λόγου, χαρακτήρα του εγχειρήματος όταν ξεκίνησε, ιστορικότητας, συναισθηματικής αξίας και άλλων πολύ όμορφων αναφορών που έγιναν. Αλήθεια. Μέσα από το ER ακόμα κι εγώ που είμαι λιγότερα χρόνια μέλος απ' τους δεινόσαυρους που έγραψαν έμαθα για μουσικές, ταινίες και σειρές, γνώρισα ανθρώπους που αγάπησα κι άλλους που με πλήγωσαν και πλήγωσα, είδα μια πλευρά της ανθρώπινης φύσης και του internet που αγνοούσα, είδα first hand το πόσο ζωντανή κι επικίνδυνη κατάσταση είναι η γενικευμένη τοξική συμπεριφορά και τι επιρροές (μπορεί να) έχει στην καθημερινότητά σου, αλλά χαμογέλασα και ένιωσα περηφάνεια με κινήσεις σαν την ποικιλότροπη βοήθεια στο πεδίον του άρεως, πληροφορίες και τεχνική/τεχνολογική βοήθεια σε ανθρώπους που όσο ασήμαντη κι αν εξ αρχής φαίνεται, μπορεί να έκανε έστω και λίγο καλύτερη τη ζωή τους, ψυχολογική στήριξη σε άτομα που είχαν τις απόλυτες μαύρες μέρες τους κτλ κτλ.
Είμαι ο τύπος του μαλάκα, που πιστεύω πως κατά βάθος, ακόμα και το (για μένα) μεγαλύτερο αρχίδι με το οποίο έχω βριστεί εδώ μέσα, έχει την καλή πλευρά του, αρκεί να κάνω εγώ την υπέρβαση και να του δείξω την αντίστοιχη δική μου κοκ. Δεν είναι εύκολο, αλλά κανείς δεν είπε ότι το να ζεις, είναι.
Dragonlord
19-04-2022, 17:04
Το ότι υπάρχει μετακίνηση μεγάλου μέρους των χρηστών από τα forums προς τα social media είναι αυταπόδεικτο. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πόσοι παλιοί χρήστες που σταμάτησαν να μπαίνουν στο er μετακινήθηκαν σε κάποιο άλλο φόρουμ, και πόσοι έχουν σήμερα ενεργό λογαριασμό στο φβ. Και ναι, υπάρχουν ζωντανά εξειδικευμένα φόρουμ, αλλά το er ξεκίνησε ως metal forum αλλά από τα πρώτα χρόνια οι περισσότεροι χρήστες διεύρυναν πολύ τα μουσικά τους ακούσματα. Οπότε από τα πρώτα χρόνια αυτό που συνείχε τα μέλη δεν ήταν το ενδιαφέρον για το μέταλ, δεν έμπαινε πιστεύω πολύς κόσμος στο er για να ενημερωθεί για μέταλ κυκλοφορίες, αλλά ο χαρακτήρας που είχε το φόρουμ, που βασικό κομμάτι του ήταν αυτή η ελευθερία έκφρασης. Δεν διαφωνώ ότι μπορεί ο ίδιος λόγος να ήταν που αργότερα τους έκανε να φύγουν ή τους κούρασε. Πάντως το er δεν συγκέντρωσε τον όποιο κόσμο είχε μετά από το πρώτο διάστημα κυρίως επειδή ήταν ένα μέταλ φόρουμ, αλλά επειδή ήταν ένα μέταλ φόρουμ με τον συγκεκριμένο χαρακτήρα, υπήρχαν και πιο moderated metal forums για όσους προτιμούσαν κάτι τέτοιο. Πάντως η μορφή του φβ για μένα είναι ανώτερη από αυτή του φόρουμ σαν πλατφόρμα, γιατί δίνει όλες τις δυνατότητες που δίνει ένα φόρουμ (σε μια ομάδα πχ, όπου μπορούν να ποστάρουν όλα τα μέλη), αλλά δίνει και μια πιο εξατομικευμένη εμπειρία. Δεν είναι σίγουρα η μορφή του φόρουμ ο μόνος λόγος που έφυγε κόσμος, αλλά νομίζω ότι για κάποιους τουλάχιστον έπαιξε ρόλο και το ότι υπήρχε πλέον κάτι καλύτερο. Ήμουν μεγάλος οπαδός της μορφής του φόρουμ πριν είκοσι χρόνια, αλλά για μένα είναι εμφανές ότι πλέον υπάρχουν καλύτερες πλατφόρμες.
Εγώ αυτό που λέω είναι το εξής, αν γενικά η φιλοδοξία είναι να συνεχίσουν να έχουν επαφή 40-50 άτομα ή όσα μπαίνουν μία στο τόσο, αυτή τη λειτουργία μπορεί πρακτικά να την επιτελέσει μια χαρά και η ομάδα στο φβ, είτε μας αρέσει είτε όχι. Δεν χρειάζεται δηλαδή να συνεχίσουν να τρέχουν έξοδα για κάτι τέτοιο. Η άλλη επιλογή είναι να μεταφερθεί στον σέρβερ του ghoul (πάντως πιάνει αρκετό χώρο γιατί ο αριθμός των ποστ είναι ψιλοτεράστιος) ώστε το μόνο έξοδο που θα μείνει θα είναι το domain.
Αν, τώρα, υπάρχει όρεξη και φιλοδοξία να ξαναγίνει το er μια ζωντανή κοινότητα, που δεν ξέρω αν είναι εφικτό, αλλά αν τεθεί ένας τέτοιος στόχος τότε πιστεύω ότι το καλύτερο θα ήταν να γίνει μια νέα αρχή, σε μία πιο σύγχρονη πλατφόρμα. Ίσως πχ στο diaspora ή το discord που αναφέρθηκε (η αλήθεια είναι ότι δεν τα έχω χρησιμοποιήσει οπότε δεν έχω κάποια συγκεκριμένη πρόταση, ίσως να υπάρχει και κάποια καλύτερη λύση). Αλλά αυτό ίσως χρειάζεται και περισσότερα resources στον server, ίσως να μη μας καλύπτει του ghoul πχ. Το σκεπτικό μου πάντως είναι ότι για τους χ, ψ λόγους, αρκετός κόσμος μέσα στα χρόνια εγκατέλειψε το er, και δεν έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι θα αλλάξουν γνώμη χωρίς κάποια ουσιαστική αλλαγή. Ακόμα κι αν πούμε ότι θα έχουμε πλέον αυστηρό moderating, πιστεύει κανείς ότι αν στείλουμε ένα mass email και τους πούμε, ε, παιδιά, εκείνο το λίγο-μέταλ-λίγο-απόλα φόρουμ χωρίς moderating που μπαίνατε πριν δέκα χρόνια, πλέον είναι ένα λίγο-μέταλ-λίγο-απόλα φόρουμ με moderating, ψηθείτε να ξαναρχίσετε να μπαίνετε!, θα ενδιαφερθεί κανείς; Αν, από την άλλη, το er προσφέρει μια εναλλακτική στο φβ, χωρίς παρακολούθηση και με συζητήσεις για 5-10 πράγματα που μπορεί να ενδιαφέρουν έναν κόσμο, ίσως, ΙΣΩΣ έχει καλύτερη τύχη.
Όσον αφορά την επαναδιαπραγμάτευση της έννοιας της ελευθερίας του λόγου σε ένα ενδεχόμενο νέο ξεκίνημα, νομίζω όπως είπα και παραπάνω ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει ανοχή σε σεξιστικό-εθνικιστικό-ρατσιστικό λόγο, και θα μπορούσε να υπάρχει moderating σε περιπτώσεις πχ που κάποιος χρήστης-στρια δέχεται συνεχείς παρενοχλήσεις. Αλλά το να πάμε σε ένα μοντέλο αυστηρού moderating νομίζω ότι, ακόμα και να θέλαμε κάτι τέτοιο, ε, θα ήταν λίγο το αντίθετο του er, δεν θα υπήρχε λόγος να λέγεται er πια.
FANTASMA
19-04-2022, 19:42
Δεν είναι σίγουρα η μορφή του φόρουμ ο μόνος λόγος που έφυγε κόσμος, αλλά νομίζω ότι για κάποιους τουλάχιστον έπαιξε ρόλο και το ότι υπήρχε πλέον κάτι καλύτερο. Ήμουν μεγάλος οπαδός της μορφής του φόρουμ πριν είκοσι χρόνια, αλλά για μένα είναι εμφανές ότι πλέον υπάρχουν καλύτερες πλατφόρμες.
Ειχα γραψει μια απαντηση 3 παραγραφων στον Ονιμποτσο και συγκεκριμενα στην χαζομαρα που εγραψε περι υποκρισιας των χρηστων ο τυπος που εχει φτιαξει 30 fake accounts απο δω κι απο κει και υποκρινοταν οτι ηταν ελληνο-γιαπωνεζα εφηβη που πεθανε σε ατυχημα και τον λογαριασμο της ανελαβε ο αδερφος της, ο Ταμαρου Δεβετζης, αλλα την εσβησα γιατι απλα δεν εχει νοημα.
Οποτε θα απαντησω μονο στο αποπανω. Αυτο ειναι μια δικη σου προσωπικη εμπειρια και αποψη, και το λεω με ολη την ευγενεια και αμεσοτητα που εχω προς εσενα. Δεν εγραψα προηγουμενως για την υπαρξη αλλων φορουμς που υπαρχουν και ειναι ακομα πολυ ζωντανα γιατι απλα το εβγαλα απο το μυαλο μου. Συγκεκριμενα, γραφω σε κατι αμερικανικα φορουμς που εχουν 400 ενεργα μελη περιπου, και καθε μερα εχει χιλιαδες νεα ποστς. Δεν ειναι τοσο περιεργο. Δεν περιμενω φυσικα το ER να ειχε ή να εχει ποτε χιλιαδες νεα ποστς καθε μερα, αλλα σε διαβεβαιω οτι η πλειονοτητα των ενεργων χρηστων σταματησε να γραφει, γιατι απλα ξενερωσαν με το κλιμα, οπως αυτο διαμορφωθηκε απο τον ερχομο καποιων νεων χρηστων (ονοματα δε λεμε) και την λογικη "no moderating at all or gtfo" που υπερισχυσε πριν καμια δεκαρια χρονια (και οχι απο την αρχη). Γιατι μπορει να μην θυμασαι καλα, αλλα την πρωτη δεκαετια το ER μια χαρα moderating ειχε, και μια χαρα επεφταν και μερικα μπαν οταν επρεπε, και λειτουργουσε πολυ καλυτερα. Στα λεω ολα αυτα, γιατι τα γνωριζω μεσα απο συζητησεις με πολλους απο τους συγκεκριμενους χρηστες που εφυγαν ο ενας μετα τον αλλον. Πιθανοτατα αν δεν ζουσα στο εξωτερικο, να ειχα σταματησει κι εγω να γραφω απο το 2015 κι οχι απο το 2019 ξερω γω. Οπως και να χει, οπως ειπα και προηγουμενως, καντε οτι θελετε (προφανως δηλαδη), αλλα οτι ειναι να κανετε καλο θα ηταν να το κανετε γνωριζοντας πως αν κρατησετε τις ιδεες παλαιολιθικες και πρωτογονες αξιωματικες αρχες, το αποτελεσμα παλι το ιδιο θα ειναι. Αλλωστε το εχουμε δει και στην πραξη, αφου ουσιαστικα εχει γινει "soft reboot" στον χαρακτηρα του ER κανα 2-3 φορες, με τα ιδια αποτελεσματα καθε φορα.
It's dead Jim. Απλα κλειστε το, και για μενα προσωπικα ακομα καλυτερα, σβηστε και ολα τα ποστς. Ο κοσμος προχωραει μπροστα, δε θα λειψει σε κανεναν και τιποτα απο δω μεσα 3 χρονια απο τωρα αν σβηστουν τα παντα.
atom_smasher
19-04-2022, 20:02
Δεν είναι σίγουρα η μορφή του φόρουμ ο μόνος λόγος που έφυγε κόσμος, αλλά νομίζω ότι για κάποιους τουλάχιστον έπαιξε ρόλο και το ότι υπήρχε πλέον κάτι καλύτερο. Ήμουν μεγάλος οπαδός της μορφής του φόρουμ πριν είκοσι χρόνια, αλλά για μένα είναι εμφανές ότι πλέον υπάρχουν καλύτερες πλατφόρμες.
Ειχα γραψει μια απαντηση 3 παραγραφων στον Ονιμποτσο και συγκεκριμενα στην χαζομαρα που εγραψε περι υποκρισιας των χρηστων ο τυπος που εχει φτιαξει 30 fake accounts απο δω κι απο κει και υποκρινοταν οτι ηταν ελληνο-γιαπωνεζα εφηβη που πεθανε σε ατυχημα και τον λογαριασμο της ανελαβε ο αδερφος της, ο Ταμαρου Δεβετζης, αλλα την εσβησα γιατι απλα δεν εχει νοημα.
Οποτε θα απαντησω μονο στο αποπανω. Αυτο ειναι μια δικη σου προσωπικη εμπειρια και αποψη, και το λεω με ολη την ευγενεια και αμεσοτητα που εχω προς εσενα. Δεν εγραψα προηγουμενως για την υπαρξη αλλων φορουμς που υπαρχουν και ειναι ακομα πολυ ζωντανα γιατι απλα το εβγαλα απο το μυαλο μου. Συγκεκριμενα, γραφω σε κατι αμερικανικα φορουμς που εχουν 400 ενεργα μελη περιπου, και καθε μερα εχει χιλιαδες νεα ποστς. Δεν ειναι τοσο περιεργο. Δεν περιμενω φυσικα το ER να ειχε ή να εχει ποτε χιλιαδες νεα ποστς καθε μερα, αλλα σε διαβεβαιω οτι η πλειονοτητα των ενεργων χρηστων σταματησε να γραφει, γιατι απλα ξενερωσαν με το κλιμα, οπως αυτο διαμορφωθηκε απο τον ερχομο καποιων νεων χρηστων (ονοματα δε λεμε) και την λογικη "no moderating at all or gtfo" που υπερισχυσε πριν καμια δεκαρια χρονια (και οχι απο την αρχη). Γιατι μπορει να μην θυμασαι καλα, αλλα την πρωτη δεκαετια το ER μια χαρα moderating ειχε, και μια χαρα επεφταν και μερικα μπαν οταν επρεπε, και λειτουργουσε πολυ καλυτερα. Στα λεω ολα αυτα, γιατι τα γνωριζω μεσα απο συζητησεις με πολλους απο τους συγκεκριμενους χρηστες που εφυγαν ο ενας μετα τον αλλον. Πιθανοτατα αν δεν ζουσα στο εξωτερικο, να ειχα σταματησει κι εγω να γραφω απο το 2015 κι οχι απο το 2019 ξερω γω. Οπως και να χει, οπως ειπα και προηγουμενως, καντε οτι θελετε (προφανως δηλαδη), αλλα οτι ειναι να κανετε καλο θα ηταν να το κανετε γνωριζοντας πως αν κρατησετε τις ιδεες παλαιολιθικες και πρωτογονες αξιωματικες αρχες, το αποτελεσμα παλι το ιδιο θα ειναι. Αλλωστε το εχουμε δει και στην πραξη, αφου ουσιαστικα εχει γινει "soft reboot" στον χαρακτηρα του ER κανα 2-3 φορες, με τα ιδια αποτελεσματα καθε φορα.
It's dead Jim. Απλα κλειστε το, και για μενα προσωπικα ακομα καλυτερα, σβηστε και ολα τα ποστς. Ο κοσμος προχωραει μπροστα, δε θα λειψει σε κανεναν και τιποτα απο δω μεσα 3 χρονια απο τωρα αν σβηστουν τα παντα.
Όχι, όχι, όχι. Και ένα ίσως.
Σχετικά με τον server, αυτό που πρότεινα είναι να μεταφερθεί στον δικό μου, μόνο στην περίπτωση που αποφασιστεί να μπει λουκέτο και να κλειδωθεί διαπαντός, ώστε να υπάρχει και ασφάλεια στον server μου γιατί έχω κι άλλα πράγματα πάνω. Το μηχάνημα έχει 20 GB SSD, 1GB RAM, 1 CPU. Δεν γνωρίζω το μέγεθος της βάσης του ER, αλλά εάν είναι κανένα τέρας και χρειάζεται παραπάνω resources το επανεξετάζουμε. Σε τέτοια περίπτωση (πάλι μιλώ για το λουκέτο), ακόμη και να μείνει στον υπάρχοντα server, εάν βρεθούν άλλα 4-5 άτομα μοιράζομαι μαζί τους το ετήσιο ποσό προκειμένου να κρατήσουμε το αρχείο δημόσιο (και κυρίως τα θρεντς με ποστς του Fixxxer! χεχε, πλακίτσα). Στις συνθήκες λειτουργίας που βρίσκεται αυτή τη στιγμή το φόρουμ, δεν με ενδιαφέρει να συμμετάσχω (προφανώς), πόσω μάλλον να σπαταλήσω χρόνο και χρήμα (σκληρό αλλά αληθινό, sorry not sorry).
Το πρώτο ποστ το έκανα περισσότερο για να ξεκινήσει μια κουβέντα λίγο πιο ουσιαστική και πρακτική που θα είχε ως στόχο να ακουστούν ιδέες σχετικά με το πως θα μπορούσε το ER να είναι βιώσιμο εν έτη 2022. Οπότε έχει ενδιαφέρον η συζήτηση που γίνεται. Το να κλείσει το ER και να μεταφερθεί στο FB είναι μία λύση, εύκολη λύση. Δεν ξέρω τι θα προσφέρει περισσότερο βέβαια από ένα ΚΨΜ Επιτροπής Σωτηρίας. Ενδεχομένως να συμμετέχουν άτομα που πλέον απέχουν (αν και πολύ αμφιβάλλω), θα είναι μια πολύ διαφορετική συνθήκη όμως, για διάφορους λόγους. Δεν θα υπάρχει ιστορικότητα ή δυνατότητα ανάλυσης και σε βάθος συζήτησης κ.λπ. Το πιο βασικό, θα χαθεί αυτή η ανεξαρτησία του ER, θα λειτουργεί πλέον με τους κανόνες και τον έλεγχο του FB, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Θα συνεχίσω τη σκέψη του Dragonlord, την οποία παρακολουθώ με ενδιαφέρον, σχετικά με ενδεχόμενη επανεκίνηση του ER και με ποιον τρόπο θα είχε νόημα κάτι τέτοιο. Αρχικά, από μόνη της μια μετάβαση σε νέα πλατφόρμα εκτιμώ ότι δεν θα άλλαζε και πολλά, χωρίς ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας. Γνώμη μου είναι ότι το ER θα πρέπει να παραμείνει ένα ανεξάρτητο, ελεύθερο μέσο επικοινωνίας, μακριά από μεσάζοντες, χορηγούς και να επιβιώνει με τη βοήθεια των μελών του (αυτό που ήδη γίνεται δηλαδή, απλώς λίγο πιο οργανωμένα). Η βασική θεματολογία δεν νομίζω ότι θα μπορούσε πια να είναι το Metal (εξάλλου ποτέ δεν ήταν ακριβώς), αλλά για παράδειγμα η διερεύνηση της μουσικής ή των τεχνών γενικότερα. Πιστεύω γενικά πως πρέπει να συνεχίσει να είναι ένα μέσο ελεύθερης έκφρασης και όχι αποστειρωμένου καθωσπρεπισμού. Ωστόσο, χρειάζεται να τεθούν κάποια όρια, όπως ειπώθηκε, και τα όρια αυτά είναι η μη ανοχή σε σεξισμό, ομοφοβία, ρατσισμό, εθνικισμό, όπως επίσης και moderating σε περιστατικά επίμονου στοχοποιημένου bullying ή ακραίου spamming. Σε μια τέτοια περίπτωση, συμπληρωματικά, η μετάβαση σε μια νέα πλατφόρμα θα ενεργούσε μάλλον ανανεωτικά. Το discord από όσο έχω καταλάβει δεν έχει ακριβώς σχέση με Forum, αλλά είναι περισσότερο μια μοντέρνα έκδοση του IRC, σαν το Slack. To discourse (https://www.discourse.org/) φαίνεται μια ενδιαφέρουσα επιλογή, υπάρχουν οδηγίες και για migration από vBulletin 4, αλλά ενδεχομένως να υπάρχουν και καλύτερες επιλογές. Τώρα, αν με ρωτάτε αν όλα αυτά θα φέρουν πίσω τους χαμένους χρήστες ή θα φέρουν καινούριους αξιόλογους, δεν γνωρίζω. Τους πρώτους, όπως είπε ο atom, ας τους ρωτάγαμε (να σταλεί poll με mailchimp :touched:).
Raven Lord
20-04-2022, 00:43
Ωραία όλα αυτά για το moderating που λέτε, αλλά είναι λίγο όποιος είναι έξω από το χορό πολλά τραγούδια ξέρει.
κι εκτός από τις ισορροπίες που πρέπει να κρατηθούν που είναι λίγο πολύ υποκειμενικο θέμα, τι γίνεται με τις περιπτώσεις που χρήζουν πραγματικής βοήθειας; απλά ban και δεν είναι δικό μας πρόβλημα;
Επειδή δεν παρακολουθώ πολύ ενεργά το τελευταίο διάστημα, δεν γνωρίζω την περίπτωση στην οποία αναφέρεσαι. Ενδεχομένως και ο αποκλεισμός του ατόμου να έκανε καλό και στο ίδιο το άτομο, για παράδειγμα, να ξεφύγει από τις εμμονές του. Εκτός αν έχει συμβεί κάτι τόσο χοντρό που δεν το γνωρίζω. Αλλά δεν ξέρω αν έχει και τόσο νόημα να μιλήσουμε συγκεκριμένα. Πιστεύω πως η κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά, με τις ιδιαιτερότητές της. Κατά τα άλλα, γενικά, εάν ένα άτομο έχει σοβαρό πρόβλημα, δεν είμαι σίγουρος πως μπορούν οι διαχειριστές ή τα μέλη ενός φόρουμ να το βοηθήσουν ουσιαστικά. Εκτός εάν βρίσκεται κάποιος εξειδικευμένος γιατρός ανάμεσά τους, αλλά και πάλι πρέπει και το ίδιο το άτομο να επιθυμεί να δεχτεί βοήθεια.
OniBocho
20-04-2022, 09:03
Βρε FANTASMA, γράφεις για φόρουμ με εκατοντάδες ενεργά μέλη και χιλιάδες νέα ποστ καθημερινώς, σε ένα thread που τα λίγα ενεργά μέλη ενός φόρουμ συζητούν τι μπορεί να αλλάξει και να παραμείνει αυτό ζωντανό, αλλά σου είναι αδιανόητο να μην στάξεις χολή. Και μάλιστα χωρίς λόγο. Αυτό από μόνο του είναι αρκετή απόδειξη του τι έλεγα παραπάνω: η συμπεριφορά των μελών δεν είναι ζήτημα moderation, αλλά προσωπικής ευθύνης. Και ουδέποτε έβγαλα την ουρά μου απ' έξω. Αυτό προσπάθησε να καταλάβεις. Ξέρω πού φταίω και το αναγνωρίζω, τα πουστριλίκια αυτά αναμόχλευσης φαντασμάτων, δεν εξυπηρετούν σε τίποτα. Κι αν νομίζεις ότι με χολή και ψέματα θα καταφέρεις κάτι άλλο εκτός απ' το να μπουρδελιάσεις και αυτό το thread, καλύτερα να κάνεις αυτό που υπαινίσεσαι: να μείνεις μακρυά απ' το φόρουμ απ' το οποίο έδιωξε εσένα και τους περισσότερους ενεργούς χρήστες ο OniBocho Δεβετζής. Θα πρότεινα να μην απαντήσεις, τουλάχιστον όχι εδώ. Τράβα στην "γωνιά του Tamaru" και γράψε ό,τι θέλεις.
Στο διά ταύτα, ο Ghoul έχει απόλυτο δίκιο. Δεν θα έχει το κεφάλι του ήσυχο, αν το ER μεταφερθεί εκεί ως ενεργό forum. Καταλαβαίνω τον προβληματισμό του Dragonlord, αλλά δεν βλέπω να σκεφτόμαστε πρακτικά: νέα πλατφόρμα, νέος κόσμος, νέα διαχείριση πως ακριβώς λύνουν το οικονομικό ζήτημα; Γιατί, κακά τα ψέματα, ακόμα και με χιλιάδες χρήστες και δεκάδες χιλιάδες νέα ποστ την ημέρα, λεφτά δεν βγαίνουν. Κι άρα η πληρωμή του σέρβερ υπόκειται πάλι σε εθελοντισμό και σ' ότι μας περισσεύει. Σημειωτέον, έστω ότι παίρνουμε συλλογικά την απόφαση να αλλάξει χαρακτήρα το ER και να γίνει ένα forum νέας εποχής, με άλλη θεματολογία, moderation, χορηγίες κτλ. Με το χέρι στην καρδιά, πιστεύετε ότι θα χωρούν τα περισσότερα απ' τα threads που υπάρχουν μέχρι σήμερα στη βάση του ER σε κάτι τέτοιο; Η δική μου απάντηση είναι όχι, οπότε ανοίγουν δύο κατευθύνσεις, όπως το βλέπω:
Ξεσκαρτάρισμα των threads/posts (αδιανόητα τεράστιος κόπος) και μεταφορά των εναπομείνοντων στο νέο forum
Ολικό reboot (διαγραφή των πάντων, tabula rasa και πάμε πάλι).
Και στις δύο περιπτώσεις, τα όσα λέμε περί συναισθημάτων, ιστορικότητας, προσωπικής αξίας και σημασίας, θίγονται. Οπότε, πάλι στο 0 καταλήγουμε ή σε ένα ER που δεν θα είναι ER σε οτιδήποτε άλλο, πέρα απ' το όνομα.
Raven Lord
20-04-2022, 10:31
Επειδή δεν παρακολουθώ πολύ ενεργά το τελευταίο διάστημα, δεν γνωρίζω την περίπτωση στην οποία αναφέρεσαι. Ενδεχομένως και ο αποκλεισμός του ατόμου να έκανε καλό και στο ίδιο το άτομο, για παράδειγμα, να ξεφύγει από τις εμμονές του. Εκτός αν έχει συμβεί κάτι τόσο χοντρό που δεν το γνωρίζω. Αλλά δεν ξέρω αν έχει και τόσο νόημα να μιλήσουμε συγκεκριμένα. Πιστεύω πως η κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά, με τις ιδιαιτερότητές της. Κατά τα άλλα, γενικά, εάν ένα άτομο έχει σοβαρό πρόβλημα, δεν είμαι σίγουρος πως μπορούν οι διαχειριστές ή τα μέλη ενός φόρουμ να το βοηθήσουν ουσιαστικά. Εκτός εάν βρίσκεται κάποιος εξειδικευμένος γιατρός ανάμεσά τους, αλλά και πάλι πρέπει και το ίδιο το άτομο να επιθυμεί να δεχτεί βοήθεια.
προφανώς, η παρατήρησή μου ήταν ρητορική. ούτε εγώ έχω κάποια απάντηση. ξέρω όμως ότι πάντα θα υπάρχουν οι προστριβές με χρήστες που θεωρούν ότι αδικούνται και κάπου εκεί αρχίζει η συμπεριφορά μικρού παιδιού... "γιατί τρώω εγώ παρατήρηση ή ποινή κι όχι ο άλλος" κτλ... το θέμα ότι οι περισσότεροι που απομείναμε εδώ μέσα έχουμε περάσει προ πολλού τα 30ς και θεωρούσα ότι μπορεί να υπάρξει μια ωριμότητα χωρίς μπατσιλίκια, αλλά μπα.
τα 10-15 άτομα που απομείναμε προφανώς μπορούμε να επικοινωνούμε κι αλλού, αλλά όντως το φόρουμ έχει κάποιο υλικό που αξίζει κι έχουν γραφτεί και καλά πραγματάκια τα οποία ακόμη είναι χρήσιμα κατά καιρούς. αλλά το ξεσκαρτάρισμα που αναφέρει ορθά ο ονιμποτσο ότι πρέπει να γίνει, είναι τεράστια δουλειά και δεν παίζει.
Το φόρουμ πέθανε για 2 λόγους: από τον κορεσμό των χρηστών και από μαλακισμένες συμπεριφορές ή από τον συνδυασμό των 2.
Είχαμε μεσονύκτια τηλεφωνα από χρήστες σε σπίτι άλλου χρήστη με οικογένεια, είχαμε μόνιμη χολή, είχαμε σπαμμινγκ από συγκεκριμένους χρήστες, είχαμε σύγκρουση χρηστών που γαμούσαν όλα τα θρεντ κλπ κλπ.
Το moderation είναι απαραίτητο για τέτοιες συμπεριφορές. Και είναι συγκεκριμένες συμπεριφορές που μιλάμε, ήδη το θρεντ που είχε με τους κανόνες ο Dragonlord ήταν μια χαρά κανόνες, χωρίς να προσβάλλουν κανέναν και χωρίς να καταπατούν καμία ελευθερία. Για τις ειδικές περιπτώσεις που έχουν αναφερθεί, να τονίσουμε ότι πολύ πιθανώς, ένα φόρουμ να μην μπορεί να αντιμετωπίσει σωστά μια τέτοια περίπτωση και υπάρχει η πιθανότητα κιόλας να γίνουν και χειρότερα τα πραγματα. Σε καμία περίπτωση ένα φόρουμ δεν μπορεί να αντικαταστήσει τους ειδικούς και δυστυχώς δεν μπορεί να κάνει εκ των πραγματων πολλά. Ανάλογα την περίπτωση φυσικά.
Το ER θα μπορούσε να ξεκινήσει από την αρχή, έχοντας καπου ως archive αυτό που βλέπουμε τώρα, για να μην χαθεί το υλικό.
Και θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί ξανά το magazine (η "πτώση" του φορουμ ξεκίνησε 2-3 χρόνια μετά το κλεισιμο του magazine αν θυμάμαι καλά), όπου θα μπορούσαν να γράφουν και οι χρήστες του φόρουμ σε αυτό. Τωρα με τι διαδικασία θα μπορούσε να λειτουργήσει αυτό, ώστε να μην βγαίνουν έξω κομπλεξικα κείμενα (είτε στοχευμένα λόγω σκατομυαλιάς, είτε ρατσιστικά/ναζιστικά), ε προφανώς πρέπει να υπάρχει ομάδα ατόμων που διαχειρίζεται το τι μπορεί να γραφτεί και όχι την ποιότητα του γραψίματος. Just an idea.
Γενικά προφανώς είναι ψόφιο πλέον, με το μοντέλο που λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια, δυστυχώς, δεν έχει δουλέψει "σωστά" (κρίνοντας εκ του αποτελέσματος), οπότε σίγουρα θέλει αλλαγή σε αυτό το κομμάτι. Αν δεν υπάρξει αλλαγή, υπάρχει και η λήθη.
Leper Jesus
20-04-2022, 13:57
Αυτό το magazine που λέτε όλοι, ρε παιδιά, υπάρχει κάπου, είναι προσβάσιμο;
Θυμάμαι προ αμνημονεύτων ετών μία συνέντευξη του Scott Kelly κάπου εδώ (τότε που δεν έπαιζαν και πολλές σε ελληνόφωνα), ίσως ήταν εκεί, αλλά δε θυμάμαι.
FANTASMA
21-04-2022, 01:57
Βρε FANTASMA, γράφεις για φόρουμ με εκατοντάδες ενεργά μέλη και χιλιάδες νέα ποστ καθημερινώς, σε ένα thread που τα λίγα ενεργά μέλη ενός φόρουμ συζητούν τι μπορεί να αλλάξει και να παραμείνει αυτό ζωντανό, αλλά σου είναι αδιανόητο να μην στάξεις χολή. Και μάλιστα χωρίς λόγο. Αυτό από μόνο του είναι αρκετή απόδειξη του τι έλεγα παραπάνω: η συμπεριφορά των μελών δεν είναι ζήτημα moderation, αλλά προσωπικής ευθύνης. Και ουδέποτε έβγαλα την ουρά μου απ' έξω. Αυτό προσπάθησε να καταλάβεις. Ξέρω πού φταίω και το αναγνωρίζω, τα πουστριλίκια αυτά αναμόχλευσης φαντασμάτων, δεν εξυπηρετούν σε τίποτα. Κι αν νομίζεις ότι με χολή και ψέματα θα καταφέρεις κάτι άλλο εκτός απ' το να μπουρδελιάσεις και αυτό το thread, καλύτερα να κάνεις αυτό που υπαινίσεσαι: να μείνεις μακρυά απ' το φόρουμ απ' το οποίο έδιωξε εσένα και τους περισσότερους ενεργούς χρήστες ο OniBocho Δεβετζής. Θα πρότεινα να μην απαντήσεις, τουλάχιστον όχι εδώ. Τράβα στην "γωνιά του Tamaru" και γράψε ό,τι θέλεις.
Ρε συ δεν εριξα χολη πουθενα, αρνουμαι καθε κατηγορια. Βασικα η απαντηση μου αν με ρωτησεις αν εριξα χολη ειναι "οχι".
Και δεν ειπα ψεματα σε κατι, παλι αν με ρωτησεις αν ειπα ψεματα, θα πω "οχι, με ολη την ειλικρινεια που εχω.
Τεσπα, προχωραμε(τε). Απλα δεν βρισκω σωστο να κατηγορεις τους χρηστες γενικως και αδιακριτως.
Καλο θα ηταν να αναφερεις βασικα ποιους εννοεις, να τους ρωτησουμε αν εκαναν αυτα που λες.
Κι αν πουν οχι, θα πρεπει να τους πιστεψουμε.
Dragonlord
21-04-2022, 13:34
Κοιτάξτε, moderation με τη μορφή της λογοκρισίας, ακόμα και απέναντι σε προσβλητικές ή και κακοποιητικές συμπεριφορές, δεν υπήρξε ποτέ στο er. Το moderation τα πρώτα χρόνια ήταν όντως πιο ενεργό, αλλά είχε να κάνει με καθαρά πρακτικά ζητήματα, πχ να γίνει split κάποιου thread ή μεταφορά στο σωστό subforum. Από εκεί και πέρα και επειδή ο όγκος ήταν υπερβολικός για να το κάνω αυτό παντού, αυτού του τύπου το moderating ήταν στο χέρι του-ης εκάστοτε moderator του κάθε subforum. Σε κάποια subforums ήταν πιο ενεργοί οι moderators, σε άλλα όχι τόσο. Σε κάθε περίπτωση, δεν νομίζω ότι ισχύει η αφήγηση "στην αρχή είχαμε moderating και μετά σταμάτησε, γι'αυτό ξενέρωσε ο κόσμος".
Για το er mag, επειδή ρωτήθηκε, είχε λειτουργήσει κάποια χρόνια τη δεκαετία των '00s, μετά υπήρχε απλά ως αρχείο αλλά σε κάποια μεταφορά του φόρουμ σε νέο σέρβερ ο Dead αν θυμάμαι καλά δεν είχε επαναφέρει το mag, έπρεπε να εγκαταστήσει από την αρχή την πλατφόρμα ή κάτι τέτοιο και δεν το είχε κάνει. Όπως είπα και παραπάνω, εγώ δεν είχα σχέση με το τεχνικό κομμάτι οπότε πολλά πράγματα δεν ήταν στο χέρι μου. Και το integration του er mag με το φόρουμ θα ήταν εξαρχής μεγαλύτερο αν γινόταν όπως το είχα σκεφτεί (για αυτό που έγραψε κάποιος πχ να μπορούσαν να ανεβάζουν κείμενα όλοι), αλλά έπρεπε να δουλέψουμε με ό,τι είχαμε.
Καταλαβαίνω ότι το ζήτημα είναι τα έξοδα. Αλλά νομίζω ότι αυτό έχει να κάνει και με την ουσιαστική χρησιμότητα του site σήμερα. Νομίζω ότι δεν λέω κάτι καινούργιο αν πω ότι το er σήμερα υπολειτουργεί/φυτοζωεί. Νομίζω ότι θα ήταν καλό να αποφασιστεί καταρχάς αν υπάρχουν άλλες φιλοδοξίες ή αν δεν περιμένουμε κάτι περισσσότερο από τη σημερινή κατάσταση. Δηλαδή, ξαναλέω, αν πλέον εξυπηρετεί μόνο τις ανάγκες επαφής λίγων δεκάδων χρηστών, εμένα αυτό που μου βγάζει περισσότερο νόημα είναι να κλειδωθεί το φόρουμ, να μεταφερθεί μαζί με το αρχείο του mag στον σέρβερ του ghoul και να μας μείνει μόνο το έξοδο του domain, που δεν είναι τραγικό, ώστε να συνεχίσει να υπάρχει το site για λόγους αρχείου και συναισθηματικούς αν θέλετε. Και η επαφή να γίνεται μέσα από την ομάδα στο fb. Στην τελική αν κάποια στιγμή δούμε ότι αρχίζει να έχει κίνηση η ομάδα στο φβ και υπάρχει ανάγκη για κάτι παραπάνω, το domain και το αρχείο θα υπάρχουν, ανά πάσα στιγμή το ξεκλειδώνουμε σε νέο σέρβερ ώστε να υπάρχει ανεξαρτησία από το φβ.
Αν, από την άλλη, υπάρχει διάθεση το er να μείνει ζωντανό κατ'ουσία, είπα παραπάνω τι θα έκανα εγώ, νέο ξεκίνημα σε πιο σύγχρονη πλατφόρμα τύπου diaspora, με moderating σε περιπτώσεις ρατσιστικού λόγου ή συνεχούς παρενόχλησης (και το αρχείο πάλι θα μπορούσε να πάει στον σέρβερ του γκουλ). Αυτό βέβαια ίσως να φέρει και περισσότερα έξοδα από τα σημερινά. Εμείς για ένα διάστημα (που δούλευα σε νετ καφέ και δεν υπήρχε μία, ενώ η κίνηση είχε εκτοξευθεί) είχαμε google ads, από τα οποία δεν έβγαινε κανένα τρομερό ποσό (κέρδος εννοείται ούτε για πλάκα) αλλά τουλάχιστον κάλυπταν ένα μέρος από τα έξοδα. Αυτό θα ήταν μία λύση, μια άλλη θα ήταν να βρούμε μόνοι μας εταιρείες/καταστήματα που θα ήθελαν να διαφημιστούν εδώ, και η τρίτη λύση να γίνει προσπάθεια να συνεχίσει να συντηρείται από δωρεές των χρηστών. Θα μπορούσε να μπει και ένα κουμπί για αυτό, και υπάρχουν και πλατφόρμες όπου μπορείς να γραφτείς για μια σταθερή μηνιαία χρέωση, πχ 2 ευρώ. Γενικά αυτό θα ήταν ένα πρότζεκτ που θα χρειαστεί όρεξη και δουλειά, και δεν υπάρχει κάποια εγγύηση ότι θα πετύχαινε, ότι θα τραβούσε νέο κόσμο ή παλιούς χρήστες-στριες. Αλλά για μένα έτσι θα είχε ένα παραπάνω νόημα, στη σημερινή κατάσταση το σάιτ δεν προσφέρει τόσα ώστε να δικαιολογεί τη συντήρησή του και τα έξοδα που απαιτούνται, εφόσον υπάρχει και η πρόταση του ghoul με την οποία και θα έμενε το αρχείο online, και θα ελαχιστοποιούνταν τα έξοδα, και δεν θα χάνονταν όσοι δεν θέλουν να χαθούν εφόσον υπάρχει το φβ. Οπότε αν δεν υπάρχουν παραπάνω φιλοδοξίες, εμένα αυτό μου βγάζει νόημα και εγώ αυτό θα έκανα. Αλλά αν θέλουμε να μείνει ζωντανό, ας γίνει προσπάθεια να γίνει κάτι πιο ενδιαφέρον και πιο χρήσιμο στις σημερινές συνθήκες.
Drumsick
23-04-2022, 18:53
Το φόρουμ πέθανε για 2 λόγους: από τον κορεσμό των χρηστών και από μαλακισμένες συμπεριφορές ή από τον συνδυασμό των 2.
Είχαμε μεσονύκτια τηλεφωνα από χρήστες σε σπίτι άλλου χρήστη με οικογένεια, είχαμε μόνιμη χολή, είχαμε σπαμμινγκ από συγκεκριμένους χρήστες, είχαμε σύγκρουση χρηστών που γαμούσαν όλα τα θρεντ κλπ κλπ.
Aφενός αυτό, αφετέρου ρε παιδιά ήμασταν 20-25 χρονών, χαλαροί φοιτητές κατά βάση, και πλέον είμαστε κοντά 40-45. Ο καθένας πια βρίσκεται σε μια τελείως διαφορετική φάση της ζωής του, κάποιοι παντρεύτηκαν, έκαναν παιδιά, άλλοι έχουν εστιάσει στη δουλειά τους κι ένα σωρό άλλες υποχρεώσεις. Για τους λόγους αυτούς, δε νομίζω πως θα μπορούσαν ποτέ να επιστρέψουν οι παλιοί χρήστες, ακόμα κι αν άλλαζε η πλατφόρμα και γινόταν άψογο το μοντερέισον. Είτε τραβήξουμε πρίζα είτε όχι, το ER όπως το αγαπήσαμε, έχει πεθάνει και δεν πρόκειται να αναστηθεί. Ίσως να υπήρχε κάποια ελπίδα αναζωογόνησης με την εισαγωγή νέων χρηστών, αλλά αμφιβάλλω να υπάρχει κόσμος εκεί έξω (ειδικά νεότερων ηλικιών) που να αναζητά κάτι σαν το ER το έτος 2022.
Όσον αφορά τη μεταφορά στο FB (με το οποίο πλέον οι περισσότεροι έχουμε σχέση μίσους μεν εξάρτησης δε), αν και δε μ'αρέσει καθόλου σαν ιδέα, ρεαλιστικά μάλλον θα ήταν πιθανότερο να συμμετάσχω σε κάποιο ποστ που πετάχτηκε στο news feed μου (ομοίως και στο reddit που προανέφερα) από ότι σε κάποιο θρεντ εδώ.
tsimpouklano
23-04-2022, 22:19
Πάντως σε σχέση με πριν 5 χρόνια θεωρώ πως τα παιδιά στο ER δεν έχουν αυξηθεί ούτε κατά 5%.
Φτάσαμε σε τέλμα;
The Good Son
24-04-2022, 16:40
1) Πολλά πράγματα στη ζωή δείχνουν να κάνουν έναν κύκλο. Μάλλον κάτι τέτοιο συμβαίνει και με το ER
2) Η φάση χάλασε για δύο λόγους. Πρώτον γιατί τα forum ως πλατφόρμα έπαψαν να είναι όσο χρηστικά και "in" ηταν κάποτε. Ο κόσμος άρχισε να στρέφεται σε πλατφόρμες τύπου facebook groups.
Δεύερον αυτό:
μαλακισμένες συμπεριφορές
Προβληματικές συμπεριφορές πάντα υπήρχαν. Απλά το πλήθος κόσμου έφερνε μια εξυγίανση της κατάστασης και οι συμπεριφορές αυτές ήταν περιθωριακές. Υπήρξε μια μεγάλη περίοδος που οι συμπεριφορές αυτές ήταν κανόνας.
3) Τα πράγματα δεν θα καλυτερεύσουν. Δώστε το στον φικσκσκσερ ή με κάποιο τρόπο κρατήστε κάπου το forum ως archive ώστε να το ξεκαπνίζουμε στα γεράματα. Είναι κρίμα να χαθούν τόσα χρόνια κοινωνικής διαδικτυακής αλληλεπίδρασης.
Προβληματικές συμπεριφορές πάντα υπήρχαν. Απλά το πλήθος κόσμου έφερνε μια εξυγίανση της κατάστασης και οι συμπεριφορές αυτές ήταν περιθωριακές. Υπήρξε μια μεγάλη περίοδος που οι συμπεριφορές αυτές ήταν κανόνας.
Είναι πιστεύω ο πιο σημαντικός λόγος της "παρακμής" του φόρουμ αυτό.
Εγώ προσωπικά μπήκα το 2006 για εντελώς άσχετους λόγους (φίλος από την σχολή μου είπε για το "οφφισιαλ νταουνλοουντ θρεντ") και δεν ήμουν από την αρχή της φάσης με το irc κλπ.
Μετά απλά ψιλοκόλλησα στο να διαβάζω το mag και στην συνέχεια το φόρουμ, όπου μεν υπήρχαν κλίκες που μπορεί να γίνονταν ενοχλητικές, αλλά το πράγμα χάλασε με την είσοδο 4-5 χρηστών που το έκαναν γωνίτσα τους.
Αυτό που λέει η Χ, ότι μεγαλώνουμε και ασχολούμαστε με άλλα πράγματα, ναι μεν ισχύει σε έναν βαθμό, αλλά τουλάχιστον την δικιά μου θεώρηση, δεν μπορώ να βρω άλλο λόγο εκτός από το ότι δεν μπορούσε να γίνει "σωστή" συζήτηση σχεδόν σε όλο το φόρουμ (εκτός του...σεξιον, με εξαίρεση τον γνωστό).
Δηλαδή οκ, και γω έχω παιδιά και έχουν περασει 16 χρόνια από την πρώτη εγγραφή και έχουν αλλάξει οι προτεραιότητες μου, αλλά όταν είσαι σε μια κοινότητα, που σε οποιαδήποτε συζήτηση μετά από λίγο γίνονταν οι dominators συγκεκριμένοι χρήστες και δεν μπορούσαν οι υπόλοιποι να μιλήσουν, ε πόσο να κάτσεις πια? Ίσως είναι ρομαντική οπτική, αλλά δεν βρίσκω κάποιον άλλον λόγο να σταματήσει να μιλάει για μουσική ο Φθόγγος πχ, που παραμένει τόσο ενεργός μουσικά ή ο Καρχαρτ ή ο 12αστέρια ή η Ενιθάρμον και η Κουολέμα:pink:.
Φυσικά μόνο οι ίδιοι θα μπορούσαν να μας πουν τους πραγματικούς λόγους και θα είχε ένα ενδιαφέρον, έτσι για λόγους πληρότητας.
ypersyntelikos
28-04-2022, 21:29
καλά όλα αυτά που λέτε.
πώς θα αποφασίσουμε δεν ξέρω.
MoRmEnGiL
29-04-2022, 01:50
Ρε γαμώ, I'm getting super emotional στη σκέψη να κλείσει το ER...
atom_smasher
29-04-2022, 16:34
Grow a pair mate. ( Συγνώμη. Δεν άντεξα. )
Art In Haste
29-04-2022, 16:52
καλά όλα αυτά που λέτε.
πώς θα αποφασίσουμε δεν ξέρω.
Γενικότερα ξέφυγε η συζήτηση και ναι λύση δεν υπάρχει. Το θρεντ το άνοιξα κυρίως με το οικονομικό στο μυαλό μου μια που τα μηνύματα ξηλωθείτε, τα έβαλα εγώ κτλ ήταν πολύ συχνά και δεν υπήρχε αντίδραση σε αντίθεση με άλλες φορές στο παρελθόν. Θα σου έλεγα την επόμενη φορά που θα μηδενίσει το ταμείο να μην ασχοληθείς άλλο αλλά βλέπω πως υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον, κυρίως για το ιστορικό του θέματος, όποτε οι κατέχοντες ας κάνουν τις απαραίτητες συνεννοήσεις.
Raven Lord
29-04-2022, 17:47
Γενικά λίγο νοσταλγία, λίγο αυτοκριτική, καμία ουσία για την επίλυση του θέματος
atom_smasher
29-04-2022, 19:32
Γενικά λίγο νοσταλγία, λίγο αυτοκριτική, καμία ουσία για την επίλυση του θέματος
εντάξει αλλά εγώ πρότεινα να γυρίσει σε συνδρομή. Οποιος πληρώνει γράφει.
Dragonlord
01-05-2022, 13:40
Ωραία, λοιπόν εγώ έριξα μία πρόταση για επανεκκίνηση σε πλατφόρμα τύπου social media, γιατί η αλήθεια είναι ότι εξακολουθεί να με ενδιαφέρει το ζήτημα της επικοινωνίας στο ίντερνετ, το για τι σκοπούς χρησιμοποιούνται τα δεδομένα μας κλπ, αλλά αυτό θα προϋπέθετε να υπάρχει όρεξη από κάποιους να το δούμε πιο σοβαρά και συλλογικά. Σε μία τέτοια κατεύθυνση ίσως να με ενδιέφερε κι εμένα να ξανασχοληθώ. Αλλά εφόσον δεν υπήρξαν απαντήσεις που να δείχνουν ενδιαφέρον για κάτι τέτοιο, εγώ ξαναλέω την πρότασή μου, αν έχει όρεξη ο ghoul (επειδή είπε ότι θα ήθελε κάποιο κίνητρο, αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι παραπάνω από τη συναισθηματική αξία του να παραμείνει online το site, ας κλειδωθεί το φόρουμ, ας το μεταφέρει στον σέρβερ του και αν/όποτε έχει χρόνο και όρεξη ας δει μήπως μπορεί να επαναφέρει και το mag, ελπίζω να υπάρχουν ακόμα τα αρχεία στον σέρβερ και να μη χάθηκαν σε κάποια αλλαγή σέρβερ. Το κόστος του domain δεν είναι τόσο μεγάλο. Και κρατάμε το φβ γκρουπ για όσους θα ήθελαν να συνεχίσουν να ποστάρουν. Αν κάποια στιγμή υπάρξει όρεξη για κάτι παραπάνω, εφόσον θα υπάρχει το domain, το ξαναβλέπουμε. Αυτή τη στιγμή πάντως νομίζω πως δεν προσφέρει και πολλά το σάιτ όπως είναι, εξ ου και η όλη κουβέντα, εύκολα καλύπτονται οι ίδιες ανάγκες από ένα φβ γκρουπ, δεν υπάρχει λόγος να συνεχίζονται τα έξοδα του σέρβερ.
Art In Haste
01-05-2022, 13:53
To θέμα είναι σε αυτή τη περίπτωση πως δεν έχουμε όλοι φουμπού.
rat_poison
01-05-2022, 14:26
υπάρχουν ανοιχτές πλατφόρμες ανάλογες του fb, insta ή του twitter που διασυνδέονται μεταξύ τους
fb -> pleroma
twitter -> mastodon
instagram -> pixelfed
μιλάμε για την ίδια ακριβώς λειτουργικότητα που μπορείς να κάνεις και self host και να διασυνδεθείς με τις υπόλοιπες κοινότητες - ή και όχι
όποιος έχει αντιρρήσεις τύπου δεν κάνω social media γιατί έχουν επιθετικούς εθιστικούς αλγόριθμους / διαφημίσεις / λογοκρισία / παρακολούθηση δεν κινδυνεύει για τίποτα από αυτά
οπότε αν σκέφτεστε ότι δε θέτε fb αλλά τη λειτουργία του fb γίνεται κι αυτό
MoRmEnGiL
01-05-2022, 14:28
Μπορούμε να κάνουμε κ ενα discord server εδώ που τα λέμε
Dragonlord
01-05-2022, 16:49
Ναι, εγώ αυτό λέω, ότι αν έχει ένα νόημα να μείνει ενεργό το er, θα έλεγα να συνεχίσει να υπάρχει αυτόνομα με ένα νέο ξεκίνημα σε μία πλατφόρμα τύπου facebook (όχι στο ίδιο το facebook) ή discord (δεν τα έχω ψάξει, αλλά αν υπάρχει όρεξη για κάτι τέτοιο θα μπορούσαμε να δούμε ποια εναλλακτική είναι η καλύτερη πιο συγκεκριμένα - όσοι έχουν γνώμη επ'αυτού ας τοποθετηθούν). Και να υπάρχει μία συλλογική διαχείριση με τους υπάρχοντες admins (και όποιον-α άλλο-η θέλει, αρκεί να υπάρχει μια στοιχειώδης γνωριμία και εμπιστοσύνη, αναγκαστικά). Αυτό είναι ίσως κάτι που απαντά σε αναζητήσεις ενός κόσμου σήμερα, που είτε απέχει από τις κύριες πλατφόρμες είτε συμμετέχει αλλά θα ενδιαφερόταν για κάτι με άλλους όρους. Γιατί ως φόρουμ νομίζω ότι το er έκανε τον κύκλο του, δεν έχει να προσφέρει πολλά. Κάτι τέτοιο θα επέτρεπε μια φρέσκια αρχή και ίσως να μπορούσε να ξαναχτιστεί μια ονλάιν κοινότητα, με σημείο αναφοράς την αγάπη για τη μουσική αλλά όχι μόνο και όχι απαραίτητα. Και πάλι το φόρουμ και το mag θα μπορούσαν να παραμείνουν ονλάιν αλλά κλειδωμένα, στον σέρβερ του γκουλ, και προσβάσιμα από url τύπου forum.electricrequiem.com και magazine.electricrequiem.com (που τα είχαμε χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν), και το κυρίως domain θα αφιερωθεί στη νέα πλατφόρμα, που θα είναι σε σέρβερ επί πληρωμή, όπως είναι το φόρουμ σήμερα. Αυτό δεν λύνει το ζήτημα των εξόδων, αλλά ίσως έτσι έχουμε ξανά όρεξη να συνεισφέρουμε, με την αίσθηση ότι χτίζουμε κάτι που ίσως να μας είναι περισσότερο χρήσιμο και ευχάριστο.
rat_poison
01-05-2022, 17:28
moderation και τέτοια στο fb έχουν ελάχιστο νόημα και είσαι πάντα υποκείμενος στους δικούς του κανόνες
εξ' ου και ο λόγος που προτείνω κάποιο ανοιχτό εναλλακτικό
Dragonlord
01-05-2022, 18:31
Ωραία, λοιπόν έψαξα λίγο τις εναλλακτικές. Εμένα με ψήνει η φάση του pleroma πχ και η όλη λογική "όχι σε σεξισμό, ρατσισμό, ομοφοβία, τρανσφοβία". Το να κάνουμε επανεκκίνηση του er σε αυτή την πλατφόρμα και αυτή τη λογική εμένα μου φαίνεται κάτι που θα είχε νόημα. Τα social media είναι κομμάτι της ζωής μας, παίζονται χοντρά συμφέροντα στον έλεγχό τους (44 δις δεν έδωσε ο Μασκ για το τουίτερ; ) και θα είχε ενδιαφέρον μία προσπάθεια απεμπλοκής από τα μεγαθήρια. Στο er mag λέγαμε "take back the media", δεν απέχει και πολύ από αυτό το "take back the social media" :) (συγνώμη για το κριντζ).
Εναλλακτικά, θα μπορούσαμε να κάνουμε discord server, προτιμότερο από το φβ είναι, συμφωνώ. Αλλά αυτό ουσιαστικά θα ανήκει σε μια ιδιωτική εταιρεία, όχι σε εμάς, και θα μπορεί να κάνει ό,τι θέλει με το περιεχόμενο. Είναι πάντως μία εύκολη και δωρεάν λύση. Εμένα η πρώτη λύση πάντως μού φαίνεται πιο ενδιαφέρουσα, κι ας συνεχίσουν να υπάρχουν έξοδα, αν ψήνεστε κι άλλοι για κάτι τέτοιο.
rat_poison
01-05-2022, 18:58
θα περιμένω να τοποθετηθούν κι άλλοι ή καναδυο μέρες (whichever comes first) για να περιγράψω ακριβώς τις επιλογές που έχουμε με τη χρήση του pleroma. προτείνω να μαζευτούν οι εναλλακτικές και να γίνει κάποιου είδους ψηφοφορία.
Dragonlord
01-05-2022, 19:11
Επίσης, και για να απαντήσω και στο βασικό ερώτημα του θρεντ, επειδή μια πλατφόρμα τύπου social media θα πρέπει να επιτρέπει και το ανέβασμα φωτογραφιών πχ, το οποίο μπορεί να αυξήσει τα έξοδα για σέρβερ, θα μπορούσε να υπάρχει ένα πιο περιορισμένο upload limit για όλους τους χρήστες, και αυτό να αυξάνεται με μία μικρή συνδρομή, πχ 2 ευρώ τον μήνα. Αυτό θα επέτρεπε να μοιραζόμαστε πιο εύκολα τα έξοδα και ενδεχομένως να αρκεί για να καλύπτονται. Στην απίθανη περίπτωση που οι συνδρομές είναι περισσότερες από τα πραγματικά έξοδα και έχουμε πλεόνασμα, θα μπορούσαμε να τα δίνουμε για κινηματικούς σκοπούς και δράσεις αλληλεγγύης.
Art In Haste
01-05-2022, 19:31
Αν δίναμε όλοι, όσοι ασχολούμαστε ακόμα, 2 ευρώ το μήνα δε θα συζητούσαμε τώρα.
Dragonlord
01-05-2022, 19:41
Αν δίναμε όλοι, όσοι ασχολούμαστε ακόμα, 2 ευρώ το μήνα δε θα συζητούσαμε τώρα.
Απλά, αυτό που προτείνω είναι στην ουσία άλλο service/χρηστικότητα από αυτό που προσφέρει το er σήμερα, και υποψιάζομαι ότι μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες περισσότερου κόσμου, και να δίνει και στους μέχρι σήμερα χρήστες μεγαλύτερο κίνητρο για συμμετοχή-συνεισφορά. Και θα υπάρχει ανταποδοτικότητα εφόσον θα έχεις μεγαλύτερο upload space έτσι, δεν θα είναι απλά δωρεά, θα παίρνεις και κάτι πίσω. Και η γνώση ότι το όποιο πλεόνασμα θα πηγαίνει για καλό σκοπό (αφού καλύψουμε πχ τα έξοδα για το επόμενο τρίμηνο) μπορεί να είναι ένα επιπλέον κίνητρο για να δώσει κανείς.
The Good Son
01-05-2022, 20:12
Αν τελικά γίνει αυτό που λέει ο χρήστης rat_poison, θα λέγαμε ότι ήρθε το... pleroma του χρόνου για το ER;
rat_poison
01-05-2022, 22:02
δεν ξέρω κατά πόσο είναι εφικτά user tiers. ή και επιθυμητά εν τέλει.
για εμένα σίγουρα δεν είναι επιθυμητά.
Dragonlord
01-05-2022, 22:16
δεν ξέρω κατά πόσο είναι εφικτά user tiers. ή και επιθυμητά εν τέλει.
για εμένα σίγουρα δεν είναι επιθυμητά.
Θα μπορούσε πάντως να μην είναι καν ορατό στους άλλους, και να μην επηρεάζει τις βασικές λειτουργίες του σάιτ. Αλλά πχ αν θέλεις παραπάνω upload space από ό,τι μας παίρνει να δώσουμε "δωρεάν", αυτό κάπως πρέπει να πληρωθεί. Δεν είναι ότι θα δημιουργεί πρακτικά διαχωρισμούς στους χρήστες. Επίσης, οκ, ιδανικά θα θέλαμε όλο αυτό να γίνεται δωρεάν και εκτός καπιταλισμού, και αν είχαμε κάποιον τρόπο να μη μας κοστίζει και εμάς τίποτα δεν θα κάναμε αυτή τη συζήτηση, αλλά εφόσον υπάρχουν έξοδα, δεν μου φαίνεται παράλογο να πληρώνουν και κάτι όσοι χρησιμοποιούν περισσότερα resources στον σέρβερ, και αντίστροφα να έχουν κάτι έξτρα όσοι βοηθάνε να πληρωθεί ο σέρβερ. Θα συμφωνούσα μαζί σου αν πχ "εξαγόραζαν" το να εμφανίζονται τα ποστ τους πιο συχνά από τα ποστ των υπολοίπων, αλλά ο χώρος για ανέβασμα πχ δεν νομίζω ότι δημιουργεί σοβαρές ανισότητες στον τρόπο χρήσης του μέσου.
rat_poison
01-05-2022, 22:19
απλά δεν ξέρω αν υπάρχει δυνατότητα τεχνικά γι' αυτό
ή αν υπάρχει μπορεί να είναι τρελό busywork που θα πρέπει είναι αμοιβόμενη εργασία η διαχείρισή του
Dragonlord
01-05-2022, 22:30
Ναι, απαντούσα στο κατά πόσο είναι επιθυμητό. Για το τεχνικό κομμάτι θα πρέπει να το δούμε. Ίσως να μπορεί να γίνει έστω χειροκίνητα ανά χρήστη σε κάποιες πλατφόρμες. Αλλά γενικά ισχύει ότι συχνά το λογισμικό ανοιχτού κώδικα δεν έχει τις ίδιες ευκολίες με τα εμπορικά προϊόντα. Και στο er δηλαδή συνειδητά και από επιλογή ήμασταν στο open source phpbb, μέχρι που πραγματικά υπήρχε μεγάλη δυσκολία στη διαχείριση όταν είχαμε επιθέσεις σπαμ και αναγκαστήκαμε να πληρώσουμε για vbulletin, που είχε περισσότερες δυνατότητες.
rat_poison
02-05-2022, 00:22
ένα er που δεν μπορεί να λειτουργήσει με ελεύθερη συνεισφορά δεν είναι er και δεν ξέρω πόσο θα με ψήνει
Dragonlord
02-05-2022, 10:47
ένα er που δεν μπορεί να λειτουργήσει με ελεύθερη συνεισφορά δεν είναι er και δεν ξέρω πόσο θα με ψήνει
Κι αυτό που λέω ελεύθερη συνεισφορά είναι, δεν εννοώ πχ να πετάει 20 pop ups στους υπόλοιπους για να τους "αναγκάσει" να συνεισφέρουν, η βασική λειτουργικότητα του site θα παρέμενε ίδια για όλους τους χρήστες. Αλλά εφόσον δεν ξέρουμε καν αν είναι τεχνικά δυνατό, δεν έχει νόημα σε αυτή τη φάση μια τέτοια κουβέντα, νομίζω είναι λεπτομέρεια. Απλά έριξα μια ιδέα για το πώς θα μπορούσε να συνδυαστεί μια τέτοια αλλαγή με το υπαρκτό ζήτημα των εξόδων συντήρησης του site, ας μην κολλάμε εκεί.
Dragonlord
02-05-2022, 13:07
Ψάχνοντας λίγο περισσότερο τις εναλλακτικές μας, από ό,τι έχω καταλάβει το diaspora είναι το κοντινότερο στο facebook, το mastodon το κοντινότερο στο twitter, και το pleroma υποτίθεται πως είναι ένα πιο ελαφρύ και πιο παραμετροποιήσιμο mastodon. Προσωπικά χρησιμοποιώ φβ και όχι τουίτερ, δεν μ'αρέσει ο περιορισμός των χαρακτήρων, αλλά το mastodon έχει όριο 500 χαρακτήρες και στο pleroma υποτίθεται αλλάζει πολύ εύκολα. Οπότε επειδή το er είναι πιο προσανατολισμένο στον δημόσιο διάλογο, όπως και το twitter σε σύγκριση με το facebook, από όσα έχω δει ως τώρα κλίνω προς το pleroma.
Και μερικές ακόμα σκέψεις για το ζήτημα της συνδρομής για upload space, εμένα πραγματικά δεν μου φαίνεται τραγικό. Δηλαδή ο μεγαλύτερος κίνδυνος σε μία τέτοια λειτουργία του er θα είναι το να ανέβουν πολλά media και να χρειάζεται να πάμε σε ακριβότερο σέρβερ με μεγαλύτερο χώρο. Οπότε το να έχουν περισσότερο upload space όσοι συνεισφέρουν για τα έξοδα του σέρβερ, θα ήταν ουσιαστικά ο πιο άμεσος τρόπος να πληρώνουμε απευθείας και από κοινού για να συντηρηθεί ένα σάιτ που χρησιμοποιούμε. Δηλαδή θα μπορούσε να τεθεί ως εξής, αν θέλεις άπειρο upload space τότε τα εμπορικά social media θα σου τον δώσουν δωρεάν, αλλά θα γίνεις εσύ το προϊόν, θα παρακολουθούν τη δραστηριότητά σου για να τη μοιράζονται με εταιρείες και να σου δείχνουν στοχευμένες διαφημίσεις κοκ. Ή μπορεί να προτιμάς να συντηρείς από κοινού με άλλους ένα εναλλακτικό social medium όπου η δραστηριότητά σου είναι δική σου υπόθεση και κρατάς εκτός τον παράγοντα κέρδος. Και όσοι δεν συνεισφέρουν θα μπορούν επίσης να συμμετέχουν ισότιμα στον δημόσιο διάλογο, αλλά οκ, δεν γίνεται να πληρώνουμε κάποιοι από την καλή μας την καρδιά για να έχουν άπειρο upload space όλοι, δεν είμαστε φιλανθρωπικό ίδρυμα. Τον σέρβερ τον πληρώνεις ούτως ή άλλως, είτε με το να δίνεις τα δεδομένα σου στον Ζούκερμπεργκ ή τον Μασκ για να βγάλουν λεφτά από αυτά, είτε με το να τον πληρώσεις απευθείας με 1-2 ευρώ τον μήνα. Νομίζω ότι κάποιους θα τους ενδιέφερε και η δεύτερη επιλογή.
Dragonlord
02-05-2022, 13:54
Όσο το σκέφτομαι, τόσο με ενθουσιάζει η ιδέα 8) Ορίστε, κάποιος είχε πει για νέο όραμα για το er, εγώ αυτό έχω να φέρω στο τραπέζι, ψηθείτε. Και στην αρχή θα μπορούσαμε να χρησιμοποιούμε όλοι το tag #electricrequiem και κάποια γενικά tags για να αντικαταστήσουν τα υπάρχοντα subforums, πχ #music, #cinema και #politics, ώστε να φαίνονται όλα τα ποστ σε όλους, και σιγά σιγά μπορεί να πάρει ζωή και να εξαπλωθεί η συζήτηση σε περισσότερα tags.
Dragonlord
02-05-2022, 15:24
Συνεχίζω να σολάρω, δεν πειράζει, είχα καιρό να ποστάρω και το δικαιούμαι, ευχαριστώ, αλλά για να συνεχίσω να αναπτύσσω τη σκέψη μου, σκεφτόμουν αρκετά αυτό που είπε ο Σαμπρέλας για το πεδίο του άρεως. Και σκεφτόμουν ότι, εφόσον κανείς μας δεν έχει στόχο να βγάλει χρήματα από αυτή την ιστορία που λέγεται er, αν υπήρχε μία ελεύθερη συνεισφορά που θα ήξεραν όλοι ότι, αφού καλυφθούν τα έξοδα για το επόμενο τρίμηνο, ό,τι περισσεύει θα δίνεται σε δομές αλληλεγγύης, θα μπορούσε να έχει νόημα η συνέχιση του er και υπό αυτή την οπτική, συνεχίζοντας δηλαδή να λειτουργεί ως ένας τρόπος να προσφέρουμε. Εμένα αυτό θα μου άρεσε για το er. Επίσης, αν θέλουμε να κρατήσουμε και μια συνέχεια στο ότι ξεκινήσαμε ως αμιγώς μουσικό φόρουμ, θα μπορούσαμε να λειτουργούμε σαν "χορηγοί επικοινωνίας" σε αυτοοργανωμένα-μη κερδοσκοπικά λάιβ. Να συμβάλλουμε όπως μπορούμε σε ό,τι ωραίο γίνεται.
stam and the witches
02-05-2022, 23:49
Εδώ και πολλές σελίδες υπάρχει μία άρνηση της πραγματικότητας. Κανείς δε θα δώσει ούτε 1 ευρώ, προς τέρψη της νοσταλγίας των 20s του, για να καταλήξει να βλέπει 3-4 χρήστες να σκοτώνονται μεταξύ τους.
Μιλάτε για μοντέλο μηδενικής ανοχής σε ομοφοβίες και τρανσφοβίες, που αλίμονο αν είχε το ER έναν ομοφυλόφιλο ή έναν τρανς που μάλιστα να τα υπέστη, ενώ ξέρουν και οι πέτρες ότι το χάος δημιουργήθηκε επειδή η διαχείριση θεωρούσε αναφαίρετο δικαίωμα το bullying και το ξεφτιλίκι, που έκανε μεθοδικά και συστηματικά το μαγαζί 4chan. Εγώ να χέσω τις δομές αλληλεγγύης όταν εδώ μέσα κακοποιούτανε κόσμος.
Από κει και πέρα, έστω ότι η φώτιση έρθει και γίνει και σωστό moderation. Ποιοι θα έρθουν; Αφού το ER έχει 4-5 άτομα πλέον. Φτάνει με τη νοσταλγία, είναι αν μη τι άλλο αιτία κατάθλιψης, το λέω σοβαρά.
OniBocho
03-05-2022, 09:35
Εδώ και πολλές σελίδες υπάρχει μία άρνηση της πραγματικότητας. Κανείς δε θα δώσει ούτε 1 ευρώ, προς τέρψη της νοσταλγίας των 20s του, για να καταλήξει να βλέπει 3-4 χρήστες να σκοτώνονται μεταξύ τους.
Μιλάτε για μοντέλο μηδενικής ανοχής σε ομοφοβίες και τρανσφοβίες, που αλίμονο αν είχε το ER έναν ομοφυλόφιλο ή έναν τρανς που μάλιστα να τα υπέστη, ενώ ξέρουν και οι πέτρες ότι το χάος δημιουργήθηκε επειδή η διαχείριση θεωρούσε αναφαίρετο δικαίωμα το bullying και το ξεφτιλίκι, που έκανε μεθοδικά και συστηματικά το μαγαζί 4chan. Εγώ να χέσω τις δομές αλληλεγγύης όταν εδώ μέσα κακοποιούτανε κόσμος.
Από κει και πέρα, έστω ότι η φώτιση έρθει και γίνει και σωστό moderation. Ποιοι θα έρθουν; Αφού το ER έχει 4-5 άτομα πλέον. Φτάνει με τη νοσταλγία, είναι αν μη τι άλλο αιτία κατάθλιψης, το λέω σοβαρά.
Συμφωνώ με τη μεσαία παράγραφό σου, με αστερίσκο όμως, στο ότι το να μην είσαι κρετίνος δεν χρειάζεται να στο πει ένας moderator. Στην πρώτη παράγραφό σου όμως, έχεις άδικο. Διότι αφενός η όποια κινητικότητα υπάρχει αφορά το σήμερα κι ακόμα αν το ER υπολειτουργεί σε σχέση με το παρελθόν του, μουσικά και γενικότερα καλλιτεχνικά νέα συνεχίζουν να επικοινωνούνται στις σελίδες του. Αφετέρου γιατί αυτό που περιγράφεις έχει πάψει να συμβαίνει, ανεξάρτητα απ' τους λόγους για τους οποίους αυτό επετεύχθη.
Εγώ συμφωνώ με τις ιδέες του Dragonlord και παρόλο που δεν ξέρω την τύφλα μου για το πως λειτουργούν τα τβίττερ και τα υποκατάστατά του, η λογική αυτής της δραστηριοποίησης μου αρέσει. Οικονομικά βρίσκομαι στη χειρότερη κατάσταση των τελευταίων 20 ετών, αλλά θα στηρίξω σε τέτοιο εγχείρημα. Και ειδικότερα τα τελευταία σκέλη της, στήριξη κινηματικών διαδικασιών ή αυτο-οργανωμένων λάιβ με κάποιου είδους "περίσσευμα" με βρίσκουν ιδιαιτέρως θετικό.
tsimpouklano
03-05-2022, 12:43
Αν και αρχικά ήμουν αρνητικός στη σκέψη να "μεταναστεύσουμε", ο Dragonlord το πούλησε καλά.
Πέρα από την πλάκα, νομίζω πως το πλάνο σκέψης του Dragonlord εμπεριέχει σε αρκετά μεγάλο βαθμό την ώθηση που θέλει αυτή τη στιγμή το ER ώστε α) να εμπνεύσει παλαιότερους/ες χρήστες/τριες είτε να επαναδραστηριοποιηθούν, επανορίζοντας τη σχέση τους με το μέσο είτε να συμμετέχουν με μεγαλύτερη όρεξη, β) να προσελκύσει νέα άτομα με "κοινά ενδιαφέροντα". Σχετικά με τους όρους συμμετοχής, νομίζω τα πολύ γενικά του αντισεξισμού, αντιφασισμού κ.λπ. (γενικώς σεβασμού στη διαφορετικότητα) και από εκεί και πέρα ένα moderation από κόσμο που θέλει να εμπλακεί (με πυρήνα τον σεβασμό στην διαφορετική άποψη, ώστε να μην έχουμε τις ακρότητες του παρελθόντος).
Σχετικά με το πού θα μπορούσε να γίνουν όλα αυτά, εξακολουθώ να διαφωνώ πέρα για πέρα με το πλαίσιο της social media μορφής αυτού του "νέου", καθώς αφενός, όπως ειπώθηκε, οι όροι χρήσης θα είναι αυτοί του Zuckerberg και του Musk αφετέρου ούτε έχουν όλοι fb/twitter ούτε ψήνονται όλοι να συμμετέχουν σε social-mediακές συζητήσεις, όπου λειτουργούν με τη λογική του άμεσου reply. Οι ρυθμοί ενός forum, άλλοτε πιο με ένταση και σβέλτοι άλλοτε πιο ράθυμοι και αργοί, είναι - θεωρώ - αυτό που θα θέλαμε να δούμε σε αυτό που θα βλέπαμε να δημιουργείται.
Κατατάλλα, πηγαίνοντας σε κάτι που α) είναι δικό μας aka επιβάλλουμε εμείς τους όρους μας, β) είναι λειτουργικό aka όχι Facebook-like (προσωπικά θα προτιμούσα κάτι με προφίλ όπως είναι κι εδώ), γ) επιδέχεται παραμετροποιήση aka δεν έχει όριο στις λέξεις όπως Twitter-like πλατφόρμες, δ) είναι και παραμένει ανεξάρτητο και εφ' όσον ψήνεται κόσμος να το δούμε αυτό το κάτι νέο με διάθεση τόσο για μουσική όσο και για συζητήσεις, τότε, ναι, θα έβλεπα την μετανάστευση. Όσον αφορά την ανεξαρτησία, εδώ έχουμε 20κάτι ευρώ ανά μήνα, φαντάζομαι βάσει όσων διαβάζω εδώ αυτό μπορεί να μειωθεί κάπως, tiers και τέτοια μου φαίνονται υπερβολικά για την ώρα, ένα άλφα ποσό μπορεί να μαζεύτεται αν υπάρχει μία τακτικότητα και συνέπεια από τους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες, ώστε να μην επιβαρύνονται συγκεκριμένα άτομα (μπορώ να συμμετέχω στην στήριξη αυτή και πιστεύω πως θα στηριζόταν μία τέτοια προσπάθεια).
Το πρόβλημα για αρκετούς από εδώ μέσα έχοντας οδηγήσει αρκετούς στο να απομακρυνθούν, από,τι καταλαβαίνω, δεν είναι η έννοια των forums ή ότι τα social media και οι ρυθμοί τους έχουν αλώσει ένα μεγάλο μέρος της καθημερινότητας (φυσικής και διαδικτυακής), αλλά το ίδιο το ER (όχι σαν όνομα, που προσωπικά θα το έβλεπα να συνεχίζει, αλλά ως διαδικτυακός τόπος) και βάσει αυτών θα μπορούσαμε να πούμε ότι σαν πεδίο διαλόγου, με ό,τι αυτό επισύρει, έχει κάνει - προ πολλού, σίγουρα - τον κύκλο του. Για αυτό και προσωπικά κλίνω προς την ιδέα του να πάμε κάπου αλλού απ' το να το αφήσουμε απλά και να πάμε στην ευχή της Παναγίας, γιατί η καθημερινότητα που βρίσκεται ακόμα και τώρα στην καθημερινή σχεδόν σύνδεση στο ER, στα 2-3 posts που θα διαβάσεις και στα 10-15 «ban tsimpouklano» που θα δεις στο chat, αποτελούν μία όμορφη συνήθεια που δε θα ήθελα να διακοπεί ή/και να χαθεί (μαζί με τους 5-6-όσοι είναι τέλος πάντων με τους οποίους αλληλεπιδράς εδώ μέσα).
Όσον αφορά το "παλιό ER", ας πάει σε ένα επισκέψιμο αλλά όχι searchable domain (τα τεχνικά εσείς τα ξέρετε), για μουσειακούς λόγους να ανοίξει και το magazine και από εκεί και πέρα #koitame_mprosta.
( Για να τσουλήσει η κουβέντα και να μην μείνουμε αποκλειστικά σε ευχολόγια:
Ας πούνε και άλλοι άνθρωπο που έχουν εκφραστεί προηγουμένως πώς θα βλέπανε μία τέτοια κατάσταση, αν και κατά πόσο θα τους/τις έψηνε να συμμετέχουν σε κάτι τέτοιο.
Ας παρουσιαστούν 2-3 προτάσεις με διαφορετικές (?) εκδοχές στην κάθε πλατφόρμα και να κάνουμε ένα poll στο οποίο θα δούμε τα θετικά και τα αρνητικά, τί μπορεί να δουλέψει και πώς.
Να ειπωθούν τα τεχνικά μέρη, τί χρειάζεται να γίνει / πώς μπορεί να γίνει.
Να δηλωθούν διαθεσιμότητες για moderation.
Από εκεί και πέρα, ο Dragonlord είπε και αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα τα οποία με ψήνουν πάρα πολύ και νομίζω μπορούν να εμπνεύσουν και νέο κόσμο να συμμετέχει, αλλά είναι ζητήματα που θα πρέπει να δούμε αφότου πούμε ότι τρέχουμε αυτό το κάτι νέο. )
Art In Haste
03-05-2022, 13:06
ban
Jacknife
03-05-2022, 18:34
^
rat_poison
03-05-2022, 20:09
αν καταλήξουμε σε self-hosted πλάνο κάποιας ανοιχτής λύσης εγώ θα μπορέσω να διαθέσω χρόνο για την ανάπτυξη και τις δοκιμές της με μικρή ομάδα χρηστών από τις 7 ιουλίου κ μετά
αυτό που αναφέρθηκε με το character limit ξεπερνιέται είτε με κατάλληλο cofiguration είτε με την επιλογή κάποιας άλλης εφαρμογής όπως friendica, ή diaspora που προσομοιάζουν περισσότερο στο facebook παρά στο twitter
Dragonlord
03-05-2022, 22:13
Λοιπόν! Έχει γίνει μία πρώτη κουβέντα με τους νυν admins (χωρίς τους οποίους, και γενικά χωρίς όσους κρατήσατε το σάιτ ζωντανό, δεν θα μπορούσαμε να συζητάμε τώρα) και λέμε να κάνουμε μια προσπάθεια! Θα προστεθούν στο διαχειριστικό τιμ Ghoul και rat_poison που θα αναλάβουν το τεχνικό κομμάτι (αν υπάρχουν και άλλοι-ες με τις απαραίτητες γνώσεις και όρεξη, πείτε μας) και σιγά σιγά θα προσπαθήσουμε να ανοίξουμε ένα καινούργιο κεφάλαιο για το er. Όλα όσα έχουν γραφτεί εδώ θα ληφθούν υπόψη και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι πιο ενδιαφέρον, πιο φιλόξενο και πιο χρήσιμο για όλους μας. Δεν έχω να πω περισσότερα αυτή τη στιγμή γιατί κι εμείς ακόμα το ψάχνουμε, τι επιλογές-δυνατότητες κλπ έχουμε, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μη χαθεί ούτε το αρχείο, ούτε η χρηστικότητα του site, αλλά να εκμεταλλευτούμε και τις σημερινές δυνατότητες επικοινωνίας. Λίγη υπομονή και νομίζω πως μπορεί να γίνουν ωραία πραγματάκια!
:tragopapas:
https://www.youtube.com/watch?v=fkXdtTZpm6s
tsimpouklano
03-05-2022, 22:25
:)
atom_smasher
03-05-2022, 22:31
ban
Να και ο πρώτος υποψήφιος για μοντερειτορ.
Art In Haste
03-05-2022, 22:38
Δεν έχω ιδέα από τεχνικά θέματα αλλά θα πρέπει να υπάρχει κάποιος τρόπος να ελέγχουμε ποιος θα μπαίνει, δε θέλω καν να σκεφτώ την περίπτωση επαναφοράς κάποιων χρηστών...
FANTASMA
03-05-2022, 22:45
Προς ευχαριστη μου εκπληξη, ο stam τα λεει αψογα, σε καθε του λεξη.
Συμφωνώ με τη μεσαία παράγραφό σου, με αστερίσκο όμως, στο ότι το να μην είσαι κρετίνος δεν χρειάζεται να στο πει ένας moderator.
Επισης για να μην ξεχνιομαστε, ισχυει και το αντιθετο. Δηλαδη μπορεις να παραμενεις κρετινος ακομα και οταν στο λεει ενας moderator 2-3 φορες (και ολοι οι χρηστες του φορουμ 200 φορες ακομα)
Οικονομικά βρίσκομαι στη χειρότερη κατάσταση των τελευταίων 20 ετών, αλλά θα στηρίξω σε τέτοιο εγχείρημα.
Ισως να ησουν καλυτερα οικονομικα αν δεν ειχες προσφερει ποιος ξερει ποσα 20αρικα για να μεινει ζωντανο ενα φορουμ απο το οποιο αντλουσες σεροτονινη καθε φορα που σε βριζανε εν χορω.
Δεν έχω να πω περισσότερα αυτή τη στιγμή γιατί κι εμείς ακόμα το ψάχνουμε, τι επιλογές-δυνατότητες κλπ έχουμε, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μη χαθεί ούτε το αρχείο, ούτε η χρηστικότητα του site, αλλά να εκμεταλλευτούμε και τις σημερινές δυνατότητες επικοινωνίας.
Τουλαχιστον αυτος ο διαλογος οδηγησε στο να παραδεχθουν οι υπευθυνοι πως ενας απο τους δυο τροπους ωστε να μπει και το ER στο 2022 και να "διασωθει", ειναι μια ανανεωση με αλλαγη πλατφορμας. Ο καλυτερος τροπος θα ηταν φυσικα η επανεκκινηση αυτου ακριβως εδω του φορουμ και το αυστηρο moderating, αλλα αφενος εχετε αλλεργια με την σωστη διαχειριση ενος διαδικτυακου τοπου, αφετερου μαλλον ειναι πολυ αργα για να επανερθει απο το κωμα το ER, αυτο το τοπικ επρεπε να εχει γινει πριν 8 χρονια περιπου. Ισως παντως, και το λεω με καθε καλη διαθεση, θα επρεπε να ψαχνεστε πως θα γινει να εξαφανιστει απο καθε διαδικτυακο χωρο το "αρχειο", αν θελετε ουσιαστικο και πραγματικο reset και επανεκκινηση. Μπορω να σκεφτω δεκαδες (αν οχι εκατονταδες) topics στο φορουμ, τα οποια ειναι ντροπη για το ανθρωπινο γενος, διχως καμια υπερβολη.
Δεν έχω ιδέα από τεχνικά θέματα αλλά θα πρέπει να υπάρχει κάποιος τρόπος να ελέγχουμε ποιος θα μπαίνει, δε θέλω καν να σκεφτώ την περίπτωση επαναφοράς κάποιων χρηστών...
Ελευθεριακο πληρως βλεπω θα ειναι το νεο "κατι" που θα αντικαστησει το ER :touched:
Dragonlord
03-05-2022, 23:00
Δεν έχω να πω περισσότερα αυτή τη στιγμή γιατί κι εμείς ακόμα το ψάχνουμε, τι επιλογές-δυνατότητες κλπ έχουμε, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μη χαθεί ούτε το αρχείο, ούτε η χρηστικότητα του site, αλλά να εκμεταλλευτούμε και τις σημερινές δυνατότητες επικοινωνίας.
Τουλαχιστον αυτος ο διαλογος οδηγησε στο να παραδεχθουν οι υπευθυνοι πως ενας απο τους δυο τροπους ωστε να μπει και το ER στο 2022 και να "διασωθει", ειναι μια ανανεωση με αλλαγη πλατφορμας. Ο καλυτερος τροπος θα ηταν φυσικα η επανεκκινηση αυτου ακριβως εδω του φορουμ και το αυστηρο moderating, αλλα αφενος εχετε αλλεργια με την σωστη διαχειριση ενος διαδικτυακου τοπου, αφετερου μαλλον ειναι πολυ αργα για να επανερθει απο το κωμα το ER, αυτο το τοπικ επρεπε να εχει γινει πριν 8 χρονια περιπου.
Κατά τη γνώμη μου χρειάζονται και τα δύο. Το er θα κλείσει τον κύκλο του σαν φόρουμ, θα πάμε σε πιο σύγχρονη πλατφόρμα, και ναι, θα κοιτάξουμε να κοπούν και τα καφριλίκια, δεν έχει νόημα να είναι 4chan. Εξακολουθώ να έχω αλλεργία στο moderating, αλλά είναι προφανές ότι κάποια πράγματα πρέπει να τα δούμε αλλιώς. Αλλά πιστεύω ότι και μία άλλη πλατφόρμα μπορεί να βοηθήσει σε αυτό, γιατί σε ένα φόρουμ χρειάζεται να βλέπεις όλα τα ποστ για να παρακολουθήσεις τη συζήτηση, αυτά που κοιτάμε επιτρέπουν πιο εξατομικευμένη εμπειρία, να επιλέγεις από ποιους βλέπεις περιεχόμενο κλπ. Θα το δούμε στην πράξη με τον καιρό, αλλά είμαι αρκετά αισιόδοξος για την αλλαγή.
OniBocho
05-05-2022, 12:38
Προς ευχαριστη μου εκπληξη, ο stam τα λεει αψογα, σε καθε του λεξη.
Συμφωνώ με τη μεσαία παράγραφό σου, με αστερίσκο όμως, στο ότι το να μην είσαι κρετίνος δεν χρειάζεται να στο πει ένας moderator.
Επισης για να μην ξεχνιομαστε, ισχυει και το αντιθετο. Δηλαδη μπορεις να παραμενεις κρετινος ακομα και οταν στο λεει ενας moderator 2-3 φορες (και ολοι οι χρηστες του φορουμ 200 φορες ακομα)
Οικονομικά βρίσκομαι στη χειρότερη κατάσταση των τελευταίων 20 ετών, αλλά θα στηρίξω σε τέτοιο εγχείρημα.
Ισως να ησουν καλυτερα οικονομικα αν δεν ειχες προσφερει ποιος ξερει ποσα 20αρικα για να μεινει ζωντανο ενα φορουμ απο το οποιο αντλουσες σεροτονινη καθε φορα που σε βριζανε εν χορω.
Τουλαχιστον αυτος ο διαλογος οδηγησε στο να παραδεχθουν οι υπευθυνοι πως ενας απο τους δυο τροπους ωστε να μπει και το ER στο 2022 και να "διασωθει", ειναι μια ανανεωση με αλλαγη πλατφορμας. Ο καλυτερος τροπος θα ηταν φυσικα η επανεκκινηση αυτου ακριβως εδω του φορουμ και το αυστηρο moderating, αλλα αφενος εχετε αλλεργια με την σωστη διαχειριση ενος διαδικτυακου τοπου, αφετερου μαλλον ειναι πολυ αργα για να επανερθει απο το κωμα το ER, αυτο το τοπικ επρεπε να εχει γινει πριν 8 χρονια περιπου. Ισως παντως, και το λεω με καθε καλη διαθεση, θα επρεπε να ψαχνεστε πως θα γινει να εξαφανιστει απο καθε διαδικτυακο χωρο το "αρχειο", αν θελετε ουσιαστικο και πραγματικο reset και επανεκκινηση. Μπορω να σκεφτω δεκαδες (αν οχι εκατονταδες) topics στο φορουμ, τα οποια ειναι ντροπη για το ανθρωπινο γενος, διχως καμια υπερβολη.
Ελευθεριακο πληρως βλεπω θα ειναι το νεο "κατι" που θα αντικαστησει το ER :touched:
Θα πρότεινα να σταματήσεις την τόσο μάταιη προσπάθεια να σύρεις το thread εκεί που (νομίζεις ότι) ξέρεις να αποδίδεις καλύτερα, γιατί είμαστε μεγάλοι άνθρωποι πια κι όλο αυτό δεν ενδιαφέρει ούτε βοηθάει την παρούσα κατάσταση. Τέλος, δεν χρειάζεται να επανέλθουμε.
When Black Roses Bloom
05-05-2022, 12:45
Tha to kratame zwntano sta stena re (eimai ontws apo etairiko PC :P )
Γυράδικο
05-05-2022, 12:55
Όπου και αν βρίσκεστε, στην πόρτα σας με ένα τηλεφώνημα στο +30 2310-952266.
When Black Roses Bloom
05-05-2022, 13:02
Όπου και αν βρίσκεστε, στην πόρτα σας με ένα τηλεφώνημα στο +30 2310-952266.
Psile, paradideis kai Edimbourgo?
Dragonlord
05-05-2022, 15:00
Ποστ χωρίς ιδιαίτερο λόγο, απλά θέλω να μοιραστώ τον ενθουσιασμό μου. Όσο προχωράνε οι κουβέντες με τους co-admins και όσο περισσότερο ξεκαθαρίζει στο κεφάλι μου το τι θα μπορούσαμε να κάνουμε, τόσο περισσότερο χαίρομαι. Έχω ψηθεί τόσο με τη φάση που νιώθω όπως το 2003 (it's a midlife crisis, ξέρω, τα έχουν πει οι fnm). Αλλά πέρα από τον παλιμπαιδισμό πιστεύω όντως ότι μπορούμε να φτιάξουμε κάτι γαμάτο, κάτι που να είναι πολύ καλύτερο από ό,τι έχει υπάρξει το er από την αρχή μέχρι σήμερα. Επεξεργαζόμαστε μία πρόταση και μόλις έχουμε κάτι πιο συγκεκριμένο, θα τη μοιραστούμε με την κοινότητα για να το συζητήσουμε.
tsimpouklano
05-05-2022, 15:24
Για post σαν και το αποπάνω μου λείπουν τα pinks
:pink:
Dragonlord
06-05-2022, 16:25
Θέλω να πω και κάτι ακόμη. Το γεγονός ότι οι admins με δέχτηκαν πίσω χωρίς δεύτερη κουβέντα (που δεν το θεωρούσα δεδομένο και ειλικρινά το εκτιμώ - θα μου φαινόταν εντελώς δίκαιο και αν μου έλεγαν ότι αφού αποχώρησα και το συντηρούν αυτοί πλέον εδώ και χρόνια, δεν μου πέφτει λόγος), δείχνει ότι δεν το βλέπουμε "ιδιοκτησιακά" και χαίρομαι γι'αυτό. Το er κατάφερε στην ουσία να εξελιχθεί σε ένα εγχείρημα αυτοοργάνωσης και αυτοχρηματοδότησης, και αυτό είναι σημαντικό να το κρατήσουμε ως οδηγό για το μέλλον, να χτίσουμε πάνω σ'αυτό. Επίσης, οκ, θα μου επιτρέψετε να πω πως όσο λιθοβόλισμα κι αν φάει το παλιό er, και δίκαια από κάποιες απόψεις, το ότι μέχρι σήμερα έχει κρατήσει τον συγκεκριμένο κόσμο που έχει ακόμα όρεξη να κάνει συλλογικά ωραία πραγματάκια, σημαίνει ότι μάλλον και κάτι κάναμε σωστά. Και το τι θα αποφασίσουμε να κάνουμε από εδώ και πέρα είναι στο χέρι μας.
atom_smasher
07-05-2022, 00:08
Θέλω να πω και κάτι ακόμη. Το γεγονός ότι οι admins με δέχτηκαν πίσω χωρίς δεύτερη κουβέντα (που δεν το θεωρούσα δεδομένο και ειλικρινά το εκτιμώ - θα μου φαινόταν εντελώς δίκαιο και αν μου έλεγαν ότι αφού αποχώρησα και το συντηρούν αυτοί πλέον εδώ και χρόνια, δεν μου πέφτει λόγος), δείχνει ότι δεν το βλέπουμε "ιδιοκτησιακά" και χαίρομαι γι'αυτό. Το er κατάφερε στην ουσία να εξελιχθεί σε ένα εγχείρημα αυτοοργάνωσης και αυτοχρηματοδότησης, και αυτό είναι σημαντικό να το κρατήσουμε ως οδηγό για το μέλλον, να χτίσουμε πάνω σ'αυτό. Επίσης, οκ, θα μου επιτρέψετε να πω πως όσο λιθοβόλισμα κι αν φάει το παλιό er, και δίκαια από κάποιες απόψεις, το ότι μέχρι σήμερα έχει κρατήσει τον συγκεκριμένο κόσμο που έχει ακόμα όρεξη να κάνει συλλογικά ωραία πραγματάκια, σημαίνει ότι μάλλον και κάτι κάναμε σωστά. Και το τι θα αποφασίσουμε να κάνουμε από εδώ και πέρα είναι στο χέρι μας.
Μαζί σου ντραγκον για το επόμενο er τζενερεισον χ
MoRmEnGiL
07-05-2022, 15:30
Κανένα κομιούνιτι δεν είναι τίποτα χωρίς τα μέλη, και στα μέλη ιδιοκτησία δεν νοείται, ergo...
^
Το ER είναι από τα πιο άσχημα, τοξικά, αυτοδοξαστικά περιβάλλοντα που έχω βρεθεί ποτέ. Ενώ το επίπεδο είναι αρκετά χαμηλό (δηλαδή περίπου αυτό της κοινωνίας), έχει την αυταπάτη ότι αποτελείται από διάνοιες, και ότι αυτό του δίνει (έδινε, ευτυχώς) άλλοθι να βασανίζει κόσμο. Δεν το πιστέυω ότι μπήκα εδώ 18 χρονών, σύμφωνοι, μαλακισμένο παιδί 18 χρονών, και 25-30 χρονών άνθρωποι μου απευθύνθηκαν όπως μου απευθύνθηκαν, βγάζοντας τον χειρότερο εαυτό μου. Με τη σειρά μου βέβαια να ζητήσω και ένα μεγάλο συγγνώμη σε όσους κακομεταχειρίστηκα προσωπικά.
Να πάει και να μην ξανάρθει. Το σιχαίνομαι το ER, αυτό που είναι οι άνθρωποί του όλοι μαζί, όχι όμως και τους ανθρώπους του. Γι' αυτό και ελπίζω ειλικρινά να είστε κατά μονάδες ή παρέες όσο καλύτερα γίνεται. Αντίο.
Dragonlord
07-05-2022, 21:15
Έχεις δίκιο. Εγώ το βλέπω ως εξής, μπορούμε να σιχτιρίσουμε το παρελθόν μας και να το θάψουμε, και αυτό είναι οκ και σίγουρα πολλοί θα επιλέξουν να κάνουν αυτό. Αλλά μπορούμε και να κάτσουμε, όσοι έχουμε την όρεξη, να δουλέψουμε συλλογικά, να δούμε τι κάναμε στραβά, τι θα μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς, και να κάνουμε μια νέα αρχή με άλλους όρους. Να βρούμε πώς η επικοινωνία μας θα είναι όσο λιγότερο τραυματική γίνεται, γιατί αρκετά τραύματα έχουμε και χωρίς το er, δεν χρειαζόμαστε κι άλλα.
Το σκεπτικό (μου) είναι να μπει ένα τέλος στο ER όπως το ξέραμε και να αναγεννηθεί από αυτό κάτι καινούριο, πιο σοφό, έχοντας γνώση από τα σφάλματα του παρελθόντος. Η νέα κοινότητα που θα δημιουργηθεί θα έχει όρια σε bullying και spamming και προφανή όρια όταν η ελευθερία του καθενός καταπατάει ή προσβάλει την ελευθερία άλλων χρηστών/τριών. Όταν μιλάμε για μη ανοχή σε ρατσισμό, σεξισμό, ομοφοβία θα πρέπει να το εννοούμε και με πράξεις. Έχουν περάσει από εδώ γαμωταφισμοί και άλλοι χρήστες με ρατσιστικές απόψεις, έχουμε ένα ολόκληρο σέξιον αφιερωμένο στον σεξισμό, ήταν ένα φόρουμ το οποίο από το 2003 έκραζε ΟΞΩ ΠΟΥΣΤΡΕΛΙΑ, έστω και για "πλάκα", υπό την ανοχή όμως όλων μας. Πώς και γιατί να υπάρχουν ομοφυλόφιλοι, όπως αναφέρει ο stam, σε μια τέτοια κοινότητα; Παρ' όλ' αυτά, υπήρχαν λίγες εξαιρέσεις. Εγώ θα ήθελα ένα δίκτυο που θα αγκαλιάζει τα άτομα που δεν έχουν απάγκιο στην έξω κοινωνία και θα τα κάνει να νιώθουν ασφαλή. Το ER, το παλιό, το ορθόδοξο, θα πρέπει να τελειώσει. Εξετάζουμε κάποιες επιλογές για ένα εναλλακτικό social network, ίσως κάτι που μπορεί να εκφράσει κόσμο, νέο κόσμο, όχι μόνο παλιό ή υπάρχων, που δεν βρίσκει θέση στα social media των ισχυρών. Ένα κοινωνικό δίκτυο, που θα τροφοδοτείται από τα ίδια τα μέλη του και θα ανήκει σε αυτά. Και θα μπορεί να ανοίξει σε άτομα ή ομάδες που λειτουργούν όσο το δυνατόν ανεξάρτητα από το σύστημα που μας καταπιέζει. Το παρόν θρεντ, υπό την ονομασία "Τραβάμε πρίζα;", δημιουργήθηκε διότι, ως φαίνεται, έφτασε η κατάσταση σε ένα τέλμα. Αυτή τη στιγμή, δίνεται μια επιλογή για ένα νέο ξεκίνημα, το οποίο μπορεί να πετύχει, μπορεί και όχι, ωστόσο δεν θα έχει χαθεί τίποτα από το παρελθόν, ας μείνουν εκεί να τα θυμόμαστε, όμορφα και άσχημα, και τα πάντα θα είναι αναστρέψιμα, εάν η κοινότητα το θελήσει.
MoRmEnGiL
09-05-2022, 02:52
Καπου εδώ νομίζω οτι πρέπει να ζητήσω συγνώμη σε προσωπικό επίπεδο για κάφρικες συμπεριφορές δικές μου στο παρελθόν. Και ειδικά από τη Ντραμσικ. Νταξ, δεν είναι δικαιολογία το οτι κάναμε πλάκα / χαβαλέ / οτιδήποτε, ούτε η ηλικία. Οταν μπήκα στο ΕΡ ήμουν ήδη 23, και έπρεπε να έχω καλύτερη συνείδηση των πραγμάτων, αλλά δεν είχα, και μου πήρε δυστυχώς αρκετό καιρό να καταλάβω πόσο καταστροφικός είναι ο χαβαλές εις βάρος άλλων. Ταυτόχρονα είναι και κλασσική μέθοδος άμυνας, καννιβαλίζεις για να μη νιώθεις καννιβαλισμένος. Δεν είναι υγιές περιβάλλον αυτό, και χαίρομαι που δεν είμαι ο μόνος που το καταλαβαίνει αυτό.
Για το μέλλον του ΕΡ δεν έχω ιδέα τι έπεται, σίγουρα όμως πρέπει να λειτουργεί με zero tolerance policy σε κάποια πράγματα. Αν αφήσεις έστω και λίγο τα ζιζάνια στον κήπο σου, είναι μετά σχεδόν αδύνατο να τα ξεφορτωθείς. Και οι συμπεριφορές, ειδικά οι τοξικές είναι κολλητικές. Θέλω να πιστεύω οτι με την ηλικία οι περισσότεροι χρήστες σοβαρεύτικαν λίγο, αλλά απ την άλλη ακόμα και μέσα στο θρέντ αυτό κάποιοι θέλουν να ξεκατινιαστούν ;p
Συμφωνώ με τον Γκουλ αποπάνω, πρέπει να μπεί τελεία και να γίνει νέα αρχή με νέο status quo και modus operandi. Και με καλοσύνη γαμώ τον Μπελενός.
Drumsick
09-05-2022, 11:21
Ήταν ομολογουμένως αισχρό το πέσιμο που μου είχατε κάνει μαζικά οταν πρωτομπηκα εδω. Είχα πληγωθεί πολύ, κι όπως και στον Dythor, το περιβάλλον αυτό, σε συνδιασμό με διάφορες ανασφάλειες, πυροδότησαν τον χειρότερο εαυτό μου. Ντρέπομαι βαθύτατα για την X era, και σίγουρα χρωστάω κι εγώ με τη σειρά μου αρκετές συγγνώμες για διάφορα ξεκατινιασματα και μπινελικια.
Μέσα στα χρόνια πάντως μου έχουν ζητήσει αρκετά άτομα συγγνώμη για το BULLYING, και το εκτιμώ.
Dragonlord
09-05-2022, 11:24
Αν αφήσεις έστω και λίγο τα ζιζάνια στον κήπο σου, είναι μετά σχεδόν αδύνατο να τα ξεφορτωθείς.
https://www.youtube.com/watch?v=o9aKdX6Acyc
Στα σοβαρά, δώστε μας λίγες μέρες, θα οργανώσουμε και αυτή τη συζήτηση πιο συγκροτημένα, και θα παρουσιάσουμε το τι προτείνουμε για να το δούμε και όλοι μαζί. Κι εγώ συμφωνώ με γκουλ και μορμ.
ypersyntelikos
09-05-2022, 11:26
Εξελίσσεται σε έντονα ψυχοθεραπευτικό θρεντ. Like
Drumsick
09-05-2022, 11:29
Ισχύει. Online group therapy θα γίνει στο τέλος το νέο ER.
Dragonlord
09-05-2022, 11:39
Θέλω κι εγώ να πω πάντως ότι δύο βασικοί λόγοι που με έκαναν να μπω στο τριπάκι και να επιστρέψω, ήταν η αναφορά του σαμπρέλα στο #pedion_areos, και η Drumsick που είχε γράψει στην αρχή του θρεντ "να κρατήσουμε την κοινότητα ζωντανή" ή κάτι τέτοιο. Με συγκίνησε, σκέφτηκα ότι για να το γράφει και η Μάγια που είχε φάει σκατά εδώ μέσα και θα μπορούσε άνετα να σιχαίνεται το er, μάλλον κάτι υπάρχει που αξίζει να σωθεί.
ypersyntelikos
09-05-2022, 11:59
Ισχύει. Online group therapy θα γίνει στο τέλος το νέο ER.
μπαίνω με μπούνια, η ψυχοθεραπεία είναι ακριβό σπορ
FANTASMA
09-05-2022, 23:48
Το σκεπτικό (μου) είναι να μπει ένα τέλος στο ER όπως το ξέραμε και να αναγεννηθεί από αυτό κάτι καινούριο, πιο σοφό, έχοντας γνώση από τα σφάλματα του παρελθόντος. Η νέα κοινότητα που θα δημιουργηθεί θα έχει όρια σε bullying και spamming και προφανή όρια όταν η ελευθερία του καθενός καταπατάει ή προσβάλει την ελευθερία άλλων χρηστών/τριών. Όταν μιλάμε για μη ανοχή σε ρατσισμό, σεξισμό, ομοφοβία θα πρέπει να το εννοούμε και με πράξεις. Έχουν περάσει από εδώ γαμωταφισμοί και άλλοι χρήστες με ρατσιστικές απόψεις, έχουμε ένα ολόκληρο σέξιον αφιερωμένο στον σεξισμό, ήταν ένα φόρουμ το οποίο από το 2003 έκραζε ΟΞΩ ΠΟΥΣΤΡΕΛΙΑ, έστω και για "πλάκα", υπό την ανοχή όμως όλων μας. Πώς και γιατί να υπάρχουν ομοφυλόφιλοι, όπως αναφέρει ο stam, σε μια τέτοια κοινότητα; Παρ' όλ' αυτά, υπήρχαν λίγες εξαιρέσεις. Εγώ θα ήθελα ένα δίκτυο που θα αγκαλιάζει τα άτομα που δεν έχουν απάγκιο στην έξω κοινωνία και θα τα κάνει να νιώθουν ασφαλή. Το ER, το παλιό, το ορθόδοξο, θα πρέπει να τελειώσει. Εξετάζουμε κάποιες επιλογές για ένα εναλλακτικό social network, ίσως κάτι που μπορεί να εκφράσει κόσμο, νέο κόσμο, όχι μόνο παλιό ή υπάρχων, που δεν βρίσκει θέση στα social media των ισχυρών. Ένα κοινωνικό δίκτυο, που θα τροφοδοτείται από τα ίδια τα μέλη του και θα ανήκει σε αυτά. Και θα μπορεί να ανοίξει σε άτομα ή ομάδες που λειτουργούν όσο το δυνατόν ανεξάρτητα από το σύστημα που μας καταπιέζει. Το παρόν θρεντ, υπό την ονομασία "Τραβάμε πρίζα;", δημιουργήθηκε διότι, ως φαίνεται, έφτασε η κατάσταση σε ένα τέλμα. Αυτή τη στιγμή, δίνεται μια επιλογή για ένα νέο ξεκίνημα, το οποίο μπορεί να πετύχει, μπορεί και όχι, ωστόσο δεν θα έχει χαθεί τίποτα από το παρελθόν, ας μείνουν εκεί να τα θυμόμαστε, όμορφα και άσχημα, και τα πάντα θα είναι αναστρέψιμα, εάν η κοινότητα το θελήσει.
Πολυ ωραιο ποστ, χαιρομαι που ολα οσα ελεγα εγω και πολλοι αλλοι απο το 2015 για να μην πω 2012, εφαρμοζονται εστω και αργα.
Δεν ξερω ποια ακριβως ειναι (ή ηταν?) η φοβια και η αλλεργια μερικων με τις λεξεις "moderation" , "ban", "administration" κτλ (ολα απαραιτητα εργαλεια στην διαχειριση ενος οποιουδηποτε social medium), αλλα ενας οποιοσδηποτε ανθρωπος με βασικη νοημοσυνη και κοινη λογικη, αναγνωριζει πως "όρια σε bullying και spamming και προφανή όρια όταν η ελευθερία του καθενός καταπατάει ή προσβάλει την ελευθερία άλλων χρηστών/τριών" και "μη ανοχή σε ρατσισμό, σεξισμό, ομοφοβία" ειναι ακριβως αυτο που εννοουσαμε ολοι οσοι καναμε εκκληση για σωστο moderation και για τα απαραιτητα bans εκει που χρειαζοταν, εδω και πολλα χρονια.
Καλη τυχη με το νεο ξεκινημα, το οποιο παρεμπιπτοντως ειναι ακριβως αυτο που ειχα προτεινει καπου στην 2η-3η σελιδα του τοπικ, αν το σκεφτειτε ουσιαστικα. Ελπιζω να πετυχει το εγχειρημα σας, αν και δεν το πιστευω και πολυ. Οχι λογω απαισιοδοξιας ή κυνισμου, αλλα γιατι μαλλον ειναι πολυ αργα.
:yodaki:
atom_smasher
10-05-2022, 09:10
Πολυ ωραιο ποστ, χαιρομαι που ολα οσα ελεγα εγω και πολλοι αλλοι απο το 2015 για να μην πω 2012, εφαρμοζονται εστω και αργα.
Δεν ξερω ποια ακριβως ειναι (ή ηταν?) η φοβια και η αλλεργια μερικων με τις λεξεις "moderation" , "ban", "administration" κτλ (ολα απαραιτητα εργαλεια στην διαχειριση ενος οποιουδηποτε social medium), αλλα ενας οποιοσδηποτε ανθρωπος με βασικη νοημοσυνη και κοινη λογικη, αναγνωριζει πως "όρια σε bullying και spamming και προφανή όρια όταν η ελευθερία του καθενός καταπατάει ή προσβάλει την ελευθερία άλλων χρηστών/τριών" και "μη ανοχή σε ρατσισμό, σεξισμό, ομοφοβία" ειναι ακριβως αυτο που εννοουσαμε ολοι οσοι καναμε εκκληση για σωστο moderation και για τα απαραιτητα bans εκει που χρειαζοταν, εδω και πολλα χρονια.
Καλη τυχη με το νεο ξεκινημα, το οποιο παρεμπιπτοντως ειναι ακριβως αυτο που ειχα προτεινει καπου στην 2η-3η σελιδα του τοπικ, αν το σκεφτειτε ουσιαστικα. Ελπιζω να πετυχει το εγχειρημα σας, αν και δεν το πιστευω και πολυ. Οχι λογω απαισιοδοξιας ή κυνισμου, αλλα γιατι μαλλον ειναι πολυ αργα.
:yodaki:
Ίσως δεν ξέρουν αγγλικα. Δεν κρίνω, απλά λέω.
Dragonlord
10-05-2022, 14:58
Ξέρω, don't feed the trolls, αλλά:
- Εδώ και δέκα χρόνια συνεχίζω να μπαίνω σε αυτό το απαράδεκτο φόρουμ και να σας λέω τι πρέπει να κάνετε για να το διορθώσετε
- Εντάξει, ίσως πρέπει να το δοκιμάσουμε
- ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΕΓΩ, ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΤΕ
tsimpouklano
10-05-2022, 15:33
Πρώτη-πρώτη εγγραφή τον βλέπω.
distortionofperception
10-05-2022, 15:46
Πάντως το να κράζετε τον κράχτη δεν το βλέπω ως καλή βάση, όταν λέμε για καινούρια αρχή χωρίς δούλεμα, κοροϊδία και στοχοποίηση χρηστών. Είπε τι είπε, πάμε παρακάτω.
Ανυπομονώ λινκ για νέα πλατφόρμα.
Το μόνο ΕΡ που θέλω είναι αυτό που δεν θα φοβαμαι να πω στα παιδιά μου "κάντε λογαριασμό να μπαίνουμε παρέα ".
MoRmEnGiL
10-05-2022, 16:16
Παναγιάμ φαντάζεσαι να μπαίνανε στο ΕΡ της καφρίλας? :fear:
Το αστείο είναι οτι επειδή το συνειδητοποιούσα το πράγμα, είχα πει στην πρώην μου οτι καλό είναι να μη μπαίνει εδω μέσα, χαχ.
EDIT: Το γεγονός οτι πολλοί παλιοί γιούζερς έχουν πλέον παιδιά είναι ελπιδοφόρο πάντως για το τι είδους συμπεριφορές παίζει να δούμε σε μια νέα αρχή νομίζω. Ειδικά αν θέλουμε family friendly κλίμα. (Θέλουμε, right?)
Dragonlord
10-05-2022, 16:35
distortion δίκιο. Θα έλεγα γενικά να κάνετε υπομονή μερικές μέρες για συγκεκριμένες προτάσεις κλπ για το νέο er, θα ανοίξει νέο θρεντ για παλιούς και νέους χρήστες για να την κάνουμε συγκεντρωμένα αυτή την κουβέντα και να πούμε όλοι-ες τι θέλουμε.
OniBocho
10-05-2022, 17:12
Πάντως το να κράζετε τον κράχτη δεν το βλέπω ως καλή βάση, όταν λέμε για καινούρια αρχή χωρίς δούλεμα, κοροϊδία και στοχοποίηση χρηστών. Είπε τι είπε, πάμε παρακάτω.
Ανυπομονώ λινκ για νέα πλατφόρμα.
Το μόνο ΕΡ που θέλω είναι αυτό που δεν θα φοβαμαι να πω στα παιδιά μου "κάντε λογαριασμό να μπαίνουμε παρέα ".
Σωστά. Αλλά τα λες μια, τα λες δυο, τα λες πέντε. Κάπου φαίνεται ότι δεν σε ενδιαφέρει η συζήτηση που έχει ανοίξει και ένα παραγωγικό αποτέλεσμα από αυτήν, αλλά απλώς το να πεις την edgy αποψάρα σου. Ε, την είπες, με κάκιστο τρόπο μάλιστα, άσε όσους ψήνονται να θέσουν αυτή τη νέα βάση που λες κι εσύ ρε παιδί μου να την θέσουν.
ikonoklast
10-05-2022, 17:36
Μέσα για νέο ER, για να κάνουμε bullying στα παιδιά σας.
FANTASMA
10-05-2022, 20:56
Ξέρω, don't feed the trolls, αλλά:
- Εδώ και δέκα χρόνια συνεχίζω να μπαίνω σε αυτό το απαράδεκτο φόρουμ και να σας λέω τι πρέπει να κάνετε για να το διορθώσετε
- Εντάξει, ίσως πρέπει να το δοκιμάσουμε
- ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΕΓΩ, ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΤΕ
Δεν τρολαρω πουθενα, απεναντιας ολα μου τα ποστ εχουν σοβαρο υφος.
Γι αυτο μαλιστα και προσεξα πολυ πως θα γραψω το "οσα ελεγα εγω και πολλοι αλλοι" κατα λεξη, γιατι δεν ειμαι ο μονος, και ουτε διεκδικω καποιον τιτλο "I told you so fuckers".
Απλα προσεθεσα για μια ακομα φορα την αναγκη για σωστη διαχειριση, γιατι πολλες φορες η επαναληψη ειναι απαραιτητη. Το αν θα γραφομουν σε καποιο "Electric Requiem 2 : Death Magnetic" εχει προφανη απαντηση η οποια ηταν παντοτε "οχι" και δε θα αλλαξει, γιατι πολυ απλα δεν εχω καμια διαθεση προσωπικα να συνδιαλεγομαι με τα ατομα του παροντος φορουμ, τα οποια εχουν επιτεθει και εχουν κανει bullying και σε μενα και σε πολυ αλλο κοσμο τοσες φορες, που απλα αδιαφορω για την οποιαδηποτε αλληλεπιδραση μαζι τους. Δεν εχει να κανει ουτε με σενα, ουτε με την κινηση που γινεται, ουτε με την πλειονοτητα των χρηστων που εχουν περασει απο το φορουμ (και ειναι μια χαρα εως εξαιρετικοι ανθρωποι θα ελεγα).
Δεν χρειαζεται να τα "ακουω" εγω παντως απο σενα, ποσο μαλλον μιας και λειπεις ενεργα απο το φορουμ πανω απο μια ντουζινα χρονια και τωρα σε επιασε ο καημος επειδη εφτιαξαν το τοπικ της κηδειας :P
Phantom Duck
29-05-2022, 09:58
Καταλαβαίνεις ότι είναι ηθοποιάρα και ευτυχώς δεν τον ακουμπά η κάκιστη παρουσία της τραβελομούρας Moses (:touched:) Ingram
για πείτε, στο νέο ΕΡ θα τον κάνουμε τουλάχιστον μοντ τον ηλίθιο;
OniBocho
30-05-2022, 18:32
Μόνο αδμίν καταδέχομαι να γίνω. Τόσα λεφτά έχουμε δώσει, να πιάσουν και λίγο τόπο.
:moutza:
Dragonlord
30-05-2022, 21:29
Όπως είχαμε πει, συζητήσαμε στη διαχειριστική ομάδα μια πρόταση και την παρουσιάζουμε εδώ: https://www.electricrequiem.com/forum/showthread.php?31378-%CE%9C%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-er-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CE%B5%CE%B4%CF%8E-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CE%AD%CF%81%CE%B1-A-NEW-ERa
metamelia1
09-06-2022, 19:20
ban ER twra!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
enitharmon
28-06-2022, 22:55
Αφήστε την πρίζα στην θέση της κι ας μην πληρωθεί το ρεύμα.
Αν το υλικό είναι ακόμα προσβάσιμο τότε είναι υπεραρκετό.
Νεκρανάσταση του ρέκβιεμ δεν υφίσταται.
Νέοι άνθρωποι σε καινούρια πλατφόρμα/σάιτ δενξερωγωτι.
Τι νόημα έχει ένα ρέκβιεμ δίχως Γουμπουρουμπου, δίχως Σουολεν, δίχως εμθαρμον, δίχως δίχως δίχως...
Κάθε χρόνο μας πιάνει το υπαρξιακό ναουμε.
Νταξ φτάνει κάπου.
συγκινηθηκα λιγο
enitharmon
28-06-2022, 23:20
Το moderation είναι απαραίτητο για τέτοιες συμπεριφορές. Και είναι συγκεκριμένες συμπεριφορές που μιλάμε, ήδη το θρεντ που είχε με τους κανόνες ο Dragonlord ήταν μια χαρά κανόνες, χωρίς να προσβάλλουν κανέναν και χωρίς να καταπατούν καμία ελευθερία. Για τις ειδικές περιπτώσεις που έχουν αναφερθεί, να τονίσουμε ότι πολύ πιθανώς, ένα φόρουμ να μην μπορεί να αντιμετωπίσει σωστά μια τέτοια περίπτωση και υπάρχει η πιθανότητα κιόλας να γίνουν και χειρότερα τα πραγματα. Σε καμία περίπτωση ένα φόρουμ δεν μπορεί να αντικαταστήσει τους ειδικούς και δυστυχώς δεν μπορεί να κάνει εκ των πραγματων πολλά. Ανάλογα την περίπτωση φυσικά.
το ειπε ενας ανθρωπος, οπως ειναι
Ονιμποτσε σκασε επιτελους αν μπορεις
enitharmon
28-06-2022, 23:46
Μέσα για νέο ER, για να κάνουμε bullying στα παιδιά σας.
:pink:
"ελα να σου πω τι μαλακας ηταν ο πατερας σου πριν 10 χρονια"