PDA

View Full Version : [TV] Foundation (2021)

Raven Lord
15-11-2021, 13:23
https://www.imdb.com/title/tt0804484

Αυτό το βλέπουμε?
Εντυπωσιακό μπάτζετ, πολύ δουλεμένο, ατμόσφαιρα και υλικό για 8 σεζόν. Προσωπικά (δεν έχω διαβάσει τίποτα από asimov) μου αρέσει και με έψησε να ξεκινήσω τα βιβλία.
Βλέπω αμφιλεγόμενη αντιμετώπιση από το κοινό, από διάφορα μέτωπα. Κλασσικά οι "βιβλιάκηδες" για τις αλλαγές, άλλοι ότι είναι αργό και δεν έχει δράση (μάλλον οπαδοί marvel), άλλοι ότι κάποιοι χαρακτήρες από άντρες στα βιβλία έχουν γίνει γυναίκες ή έχουν αλλάξει χρώμα στη σειρά (γελάει ο κόσμος) και άλλοι τα έχουν βάλει με ερμηνείες και πρωταγωνιστές.

atom_smasher
15-11-2021, 15:04
Εγώ θα δω, αλλά ίσως όχι άμεσα...Εχω διαβάσει τα 3-4 πρώτα φαουνταζιον και μΕ αρεσαν πάρα πολύ. 8 σεζόν ε; Το ξανασυζητάμε τότε όταν μπαίνει στην εφηβεία η κόρη. 2032.

ion_storm
22-11-2021, 19:32
Το είδα. Πάρα πολύ καλό θα έλεγα.
Έχοντας διαβάσει αρκετά απο Asimov, με το Foundation να είναι από τα αγαπημένα μου έβερ, έχω να πω ότι όλες οι αλλαγές (με εξαίρεση μια*) είναι καλοδεχούμενες.
Η γενετική δυναστεία είναι εξαιρετικό concept, σε σχέση με την απλή αναφορά ανίκανων αυτοκρατόρων στα βιβλία και την αναπόφευκτη παρακμή.
Η Salvor Hardin είναι λατρεία.
Οι σκηνές στον Trantor νομίζω ήταν καλύτερες σε σχέση με τις υπόλοιπες και πιο δεμένες σαν αφήγηση.
Κατά τα άλλα εξαιρετική ατμόσφαιρα, εφφε, φωτογραφία, μουσική, σκηνικά, τίτλοι αρχής και γενικά καλές ερμηνείες.
Να δείτε και μετά να διαβάσετε και τα βιβλία.

* όχι ακριβώς σπόιλερ, πολύ γενικό σχόλιο για την πρώτη κρίση στο βιβλίο.
Η μοναδική αλλαγή που με ξενέρωσε ήταν το πως χειρίστηκαν την πρωτη κρίση σε σχέση με το βιβλίο.
Εκεί θεωρώ το βιβλίο πολύ ανώτερο και το πως παίζει με το θέμα της θρησκείας, ελπίζω να το χρησιμοποιήσουν στη συνέχεια.

Γελάει ο κόσμος με όσους σχολιάζουν το φύλο ή το χρώμα των χαρακτήρων γενικά.

Επίσης ελπίζω η αναφορά της σειράς
στα Robot και τον πόλεμο να έχει συνέχεια.

Raven Lord
22-11-2021, 22:13
Να δείτε και μετά να διαβάσετε και τα βιβλία.

:-D άρχισα ήδη

ion_storm
22-11-2021, 22:28
Ωραίος.
:smile:
Μόλις το τελειώσεις αναμένω εντυπώσεις.

Γενικό σχόλιο. Αν έχεις διαβάσει τα βιβλία γενικά κάνει διάφορες μικρές αναφορές, που δείχνει ότι υπάρχει ένα γενικό τουλάχιστον πλάνο για αργότερα.
Επίσης αρκετά καλή διαχειρίση του timeline μέχρι τώρα, το αναφέρω γιατί η ιστορία απλώνεται πολύ χρονικά (αιώνες).

Στην αφήγηση της Gaal Dornick στο πρώτο επεισόδιο αναφέρει
the Mule
:headbang:

animae
23-11-2021, 11:22
Mε τα διάφορα, είχα ξεχάσει ότι θα έβγαινε ετούτο.
Όπως είπε και ο Ιον, από τα αγαπημένα βιβλία έβερ.
Ελπίζω σε κάτι όχι ισοπεδωτικο και θα είμαι ευχαριστημένος.

Raven Lord
08-12-2021, 20:39
λοιπόν, έχοντας διαβάσει και το 1ο βιβλίο έχω να πω ότι η σειρά είναι πολύ καλή. παραγωγή, cast, διαχείριση των θεμάτων που είναι δύσκολο να ενσωματωθούν σε σειρά και πολλά άλλα.
καταρχήν, μην ξεχνάμε ότι το πρώτο διήγημα του βιβλίου γράφτηκε το 1942 (αν δεν κάνω λάθος), οπότε έχει τεράστια διαφορά η αντίληψη της εποχής για την τεχνολογία του μέλλοντος με τη σημερινή. αν κάποιος ήθελε να δει υπολογιστές σε μέγεθος δωματίου με φωτάκια να αναβοσβήνουν ή γκαζοντενεκέδες που υποτίθεται θα λειτουργούσαν με πυρηνική ενέργεια, έπαιξε κι έχασε. και προφανώς τα ίδια θα λένε και για τη σειρά στο remake που θα γίνει το 2093 και θα βλέπουν τις σημερινές τεχνολογικές "προβλέψεις".

επίσης, η ιστορία εκτυλίσσεται μέσα σε αιώνες, οπότε στο βιβλίο δεν υπάρχει σταθερός χαρακτήρας πρωταγωνιστής. στη σειρά μέχρι τώρα το έχουν φέρει μια χαρά με το hibernation και με τους κλωνοποιημένους αυτοκράτορες και με τα "αντίγραφα" του σέλντον.

τέλος για τους καθυστερημένους που παρεξηγήθηκαν με την "αλλαγή φύλου" σε κάποιους χαρακτήρες, να πω ότι μέχρι τώρα στο βιβλίο δεν υπάρχει ούτε μία γυναίκα πρωταγωνίστρια και οι μόνοι γυναικείοι χαρακτήρες έχουν το ρόλο της συζύγου και τίποτα παραπάνω, αφού πάλι, την εποχή που γράφτηκαν τα κομμάτια του, ο ρόλος της αμερικανίδας ήταν ακριβώς σύζυγος και νοικοκυρά. στη σημερινή εποχή δεν είναι ρεαλιστικό πια να αναφερόμαστε στο μακρινό μέλλον χωρίς να έχει τουλάχιστο ένα αναβαθμισμένο ρόλο η γυναίκα. καλά, για χρώμα δέρματος κτλ, γελάω γιατί ο ασίμοφ σπανίως αναλώνεται σε περιγραφές εξωτερικής εμφάνισης και σε άλλες τέτοιες αναλύσεις.

συμφωνώ με τον ιον ότι το spoiler μπορούσαν να τo παρουσιάσουν καλύτερα, αλλά επιφυλάσσομαι για τη συνέχεια η οποία φαίνεται ελπιδοφόρος και υπάρχει μεγάλη ανάγκη για μια καλή τέτοια σειρά.

OniBocho
09-12-2021, 09:49
Το ότι εσύ θεωρείς πως θα υπάρχει ανθρωπότητα που θα φτιάχνει και remake σε σειρές το 2093, δείχνει πόσο αλλοτριωμένος είσαι, αναρχοζαίε της κακιάς ώρας :tsipras:

Κατά τα άλλα, ο ρόλος της γυναίκας όπως παρουσιάζεται στα βιβλία, είναι ο ιδανικός κι επιθυμητός. Με όλα αυτά τα woke millennials έχουμε γεμήσει πούστηδοι και απομακρυνθήκαμε απ' τον θεό και σωτήρα μας, τα αποτελέσματα δε τα βλέπουμε καθημερινά: πανδημίες, οργή θεού, δρακονιανοί και πολλά που τα ξέρετε εσείς οι διαβασμένοι.

Την σειρά δεν την είδα ακόμη, γιατί ο Δεκέμβριος είναι αφιερωμένος σε δεύτερη σεζόν Witcher και Matrix Resurrections. Σίγουρα θα δω το Wheel of Time πριν το Foundation, καθώς με όποιον ΣΟΒΑΡΟ άνθρωπο μίλησα, που γουστάρει και καταλαβαίνει από επιστημονική φαντασία, μου μετέφερε μια πολύ μέτρια κατάσταση. :)

Raven Lord
09-12-2021, 11:37
το wheel of time για την ώρα είναι μια μαλακία

ion_storm
09-12-2021, 12:04
Την σειρά δεν την είδα ακόμη, γιατί ο Δεκέμβριος είναι αφιερωμένος σε δεύτερη σεζόν Witcher και Matrix Resurrections. Σίγουρα θα δω το Wheel of Time πριν το Foundation, καθώς με όποιον ΣΟΒΑΡΟ άνθρωπο μίλησα, που γουστάρει και καταλαβαίνει από επιστημονική φαντασία, μου μετέφερε μια πολύ μέτρια κατάσταση. :)

Χαχαχαχα.
Μαλακα γέλασα. Να σαι καλά.
Από το αυθόρμητο κ αβίαστο γέλιο εξαιρείται το Matrix, θα το οποίο βλέπουμε.
Να υποθέσω περιμένεις σκηνικά με πυρ κατά βούληση από ριπές αντί ύλης.

Σε σχέση με την εξωτερική εμφάνιση των χαρακτήρων, φυλή, χρωμα κτλ , έχω διαβάσει συνέντευξη του Asimov που αναλύουν το θέμα και το ζουμί είναι ότι οι χαρακτήρες είναι μια μιξη από φυλές, χρώματα, πλανήτες και ηλιακά συστήματα.
Αν θυμηθώ κ το βρω μετά θα ποστάρω λινκ.

Επίσης όπως λέει κ ο Ραβεν πραγματικά στα βιβλία τους γυναικείους χαρακτήρες τους ψάχνεις με τα κυάλια και είναι κυρίως δευτερεύοντες.

animae
09-12-2021, 15:01
Οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι υπάρχει έλλειψη σε θηλυκούς χαρακτήρες στα βιβλία, αλλά πραγματικά ποιος σκέφτηκε έτσι όταν διάβαζε τα βιβλία?
Μην ξεχνάμε και την εποχή που γράφτηκαν τα βιβλία, εκτός εαν θέλουμε τους συγγραφείς μας να είναι όπως θα ήταν ο ιδανικός άνθρωπος, αλλά και μπροστά από την εποχή τους, σε παραπάνω του ενός "τομέα".

Ιν αδερ νιουζ, για να μην το χαλάσω στον Ρέιβεν, απλά να πούμε, πως η έλλειψη θηλυκών χαρακτήρων δεν είναι ολική.

OniBocho
09-12-2021, 21:48
Χαχαχαχα.

:D :) και γαμώ, χαίρομαι αλήθεια.

Α, δεν περιμένω τίποτα απολύτως, απλώς είμαι καψούρης με ό,τι έχει να κάνει με το συγκεκριμένο saga. Τις 3 ταινίες, τα 3 video games, τα 24 comics, το Animatrix, τα έχω λατρέψει όλα εξίσου. Σαφώς τίποτα δεν μπορεί να σε πιάσει απ' το λαιμό, όπως έκανε η πρώτη ταινία, αλλά δεν έχω καν αυτή την (γελοία και αβάσιμη κατ' εμέ) απαίτηση.

Τώρα τι να πεις, τα βιβλία Foundation έχουν τόσο ψωμί μέσα, που πρέπει να ΘΕΛΕΙΣ να καθήσεις να ασχοληθείς με φύλα, γένη, σεξουαλικές προτιμήσεις κτλ των χαρακτήρων. Να είσαι woke κρετίνος, με άλλα λόγια.

atom_smasher
10-12-2021, 04:14
Χαχαχαχα.

:D :) και γαμώ, χαίρομαι αλήθεια.

Α, δεν περιμένω τίποτα απολύτως, απλώς είμαι καψούρης με ό,τι έχει να κάνει με το συγκεκριμένο saga. Τις 3 ταινίες, τα 3 video games, τα 24 comics, το Animatrix, τα έχω λατρέψει όλα εξίσου. Σαφώς τίποτα δεν μπορεί να σε πιάσει απ' το λαιμό, όπως έκανε η πρώτη ταινία, αλλά δεν έχω καν αυτή την (γελοία και αβάσιμη κατ' εμέ) απαίτηση.

Τώρα τι να πεις, τα βιβλία Foundation έχουν τόσο ψωμί μέσα, που πρέπει να ΘΕΛΕΙΣ να καθήσεις να ασχοληθείς με φύλα, γένη, σεξουαλικές προτιμήσεις κτλ των χαρακτήρων. Να είσαι woke κρετίνος, με άλλα λόγια.

Δεν κρινω. Ολοι καψουρευτηκαμε ειδικα αν βλεπεις μονικα. Αλλα οι 2 κ 3 ταινιες ειναι για το μποτσο.

Raven Lord
10-12-2021, 09:22

με αυτά ασχολούνται κάτι γκρινιάρηδες που τους πείραξε ότι στη σειρά είδαν και 2 γκομενάκια παραπάνω στη θέση 2 κριαριών. είδες κανέναν να σχολιάζει τα βιβλία?

OniBocho
10-12-2021, 09:54
Αν εννοείς εδώ μέσα, όχι δεν είδα. Λέω ότι γενικότερα, αν διαβάζοντας τα βιβλία ΣΗΜΕΡΑ αυτό που σου μένει είναι η έλλειψη γυναικείας παρουσίας, ε είσαι για το μπότσο που έγραψε κι ο Μινώταυρος άνωθεν.

Atom, μπορεί επί 4 ώρες να δείχνει μόνο πασοκικό κώδικα στην οθόνη και μετά να γράψει "by the Wachowskis" ; Ευχαριστημένος θα είμαι. Τώρα αυτά τα φαιδρά ότι το Reloaded και Revolutions ήταν για το μπότσο, δεν είναι το ER χώρος για να τα συζητήσουμε.

Raven Lord
10-12-2021, 10:48
προσπάθησε να καταλάβεις τι γράφουμε. εδώ μιλάμε για τη σειρά και λέω ξεκάθαρα ότι είναι διασκευή ενός βιβλίου που τυχαίνει να μην έχει γυναίκες και έβαλαν μέσα 2-3 χαρακτήρες γιατί αφενός είναι λογικό να υπάρχουν και αφετέρου, σειρά είναι, θέλει να χώσει και κανα (ετεροφυλοφιλικό) ειδύλλιο μέσα... όλοι γκέι να γίνουν δηλαδή? (αν και το βιβλίο έχει υπονοούμενα για ομοφυλοφιλικές σχέσεις ;) )

ΚΑΛΩΣ γράφτηκε όπως γράφτηκε το βιβλίο, ΑΛΛΑ ΚΑΛΕΣ είναι και οι "αλλαγές" στη σειρά (όπως αντίστοιχα με το starbridge, το hibernation, τη μοριακή αντιγραφή και χίλια δύο που έχουν χώσει και ο ασίμοφ δε θα μπορούσε καν να φανταστεί). σε σχόλια έφτασαν να κράζουν ότι η σειρά είναι "μισανδρική"... τα woke και τις λοιπές παπαριές τα φαντάζεσαι μόνος σου. για να σοβαρευτούμε λίγο.

OniBocho
10-12-2021, 14:27
Μάλλον δεν γίνεται αντιληπτό ότι συμφωνούμε. Δεν έχω καμία αντίρρηση με τέτοιου είδους αλλαγές, απλώς λέω ότι για να κρίνει κάποιος το έργο του Ασίμωβ ως παλιομοδίτικο ή ανδροκρατούμενο ή οτιδήποτε σχετικό, πρέπει να ΘΕΛΕΙ πολύ για να το δει ως τέτοιο.

Τώρα, αν θεωρείς ότι χωρίς να έχω δει την σειρά εκφέρω άποψη και μάλιστα αυτήν της μερίδας ανθρώπων που την χαρακτηρίζει "μισανδρική" μάλλον όντως πρέπει να σοβαρευτούμε λίγο.

Raven Lord
10-12-2021, 14:29
απλώς λέω ότι για να κρίνει κάποιος το έργο του Ασίμωβ ως παλιομοδίτικο ή ανδροκρατούμενο ή οτιδήποτε σχετικό, πρέπει να ΘΕΛΕΙ πολύ για να το δει ως τέτοιο.

μα τόση ώρα σου λέω ότι το αντίθετο γίνεται. η σειρά κρίνεται ως μισανδρική, woke κτλ, όχι το έργο του ασίμοφ

OniBocho
10-12-2021, 16:20
τέλος για τους καθυστερημένους που παρεξηγήθηκαν με την "αλλαγή φύλου" σε κάποιους χαρακτήρες, να πω ότι μέχρι τώρα στο βιβλίο δεν υπάρχει ούτε μία γυναίκα πρωταγωνίστρια και οι μόνοι γυναικείοι χαρακτήρες έχουν το ρόλο της συζύγου και τίποτα παραπάνω, αφού πάλι, την εποχή που γράφτηκαν τα κομμάτια του, ο ρόλος της αμερικανίδας ήταν ακριβώς σύζυγος και νοικοκυρά. στη σημερινή εποχή δεν είναι ρεαλιστικό πια να αναφερόμαστε στο μακρινό μέλλον χωρίς να έχει τουλάχιστο ένα αναβαθμισμένο ρόλο η γυναίκα. καλά, για χρώμα δέρματος κτλ, γελάω γιατί ο ασίμοφ σπανίως αναλώνεται σε περιγραφές εξωτερικής εμφάνισης και σε άλλες τέτοιες αναλύσεις.

Επίσης όπως λέει κ ο Ραβεν πραγματικά στα βιβλία τους γυναικείους χαρακτήρες τους ψάχνεις με τα κυάλια και είναι κυρίως δευτερεύοντες.

Απαντώ σε αυτά εδώ τα πράγματα, λέγοντας ότι διαβάζοντας επικά βιβλία σαν τα Foundation το να αναλώνεσαι σε φύλα, χρώματα κτλ κτλ είναι μια εντελώς καθυστερημένη λογική. Αυτοί οι οποίοι κρίνουν τη σειρά ως μισανδρική κτλ δεν πήραν χαμπάρι απ' το έργο του Ασιμωφ συνολικά. Όμως αντίστοιχοι καθυστέρες υπάρχουν και από την άλλη πλευρά, όπως αυτοί που με το ζόρι πρέπει να περάσουν gay ή non binary Jedi, αυτοί που θέλουν η σειρά LotR να παρουσιάσει άφυλα ή ομοφυλόφιλα ξωτικά κτλ κτλ.

Γενικώς, καμία ελπίδα.

00i00
11-12-2021, 22:02
οντως ουδεμια ελπις

υπαρχει ενα πραμα που το λενε adaptation
τουτεστιν εχεις γραψει μια ιστορια οπου χεζεις, κανω ταινια και σε κανω να κατουρας
προφιτ+Οσκαρ
επισης υπαρχει ενα αλλο πραμα που το λενε σεναριο
μαντεψε, το σεναριο δεν εχει καμια σκεσις με το βλιβλιο

υπαρχειενα ΠΟΛΥ μεγαλο θεμα με τα βλιβλια και τις μεταφορες τους
και ομιλαμε για σοβαρα* βλιβλια και οχι τετοια

το θεμα ειναι οχι το αν εχει νινι ή οχι, για τον δημιουργο
αυτα ειναι παπαριτσες για τους ονιμποχες που διαβαζουν σκολια σαν χουλιγκανς, τι ΕΜΠΕΡΟΡ, τι ΗΒΟ, τι NETFLIX

o Tarkowski ειχε πιει οτι το να κανεις σινεμα ειναι σαν να γραφεις επιστολη αυτοκτονιας

οταν θα καταλαβει το σκατακι σας οτι η ταινια (οπως και ο δισκος, κλπ κλπ) ειναι τεχνη ελατε να ξανακανουμε το ΕΡ αυτο που ηταν

(επιστροφη στην μεθη)