View Full Version : Επιστήμη και κατεστημένο
rat_poison
16-03-2020, 23:52
αν μιλούσαμε για ευγονική θα ακολουθούσαμε το παράδειγμα των UK και USA, άμα είσαι γερός περνάς, αν όχι ΚΑΙΑΔΑΣ
κατά τ' άλλα, η παραπληροφόρηση και το αφήγημα του κυρίαρχου λόγου είναι τόσο βαθιά εγκαθιδρυμένα στην κοινωνία, που όταν τα αντιληφθεί κανείς είναι ιδιαίτερα δύσκολο να διακρίνει τις αντικειμενικές πτυχές ενός προβλήματος που πρέπει να αντιμετωπιστεί κινηματικά (δηλαδή οι κοινωνικές συνέπειες μίας θανατηφόρας πανδημίας και η ανεπάρκεια των δομών υγείας), από την ολική άρνηση του οτιδήποτε λέγεται και επιτάσσεται από τον κυρίαρχο λόγο.
χρέος μας κατ' εμέ δεν είναι να αντιδρούμε στα πάντα και να μην πιστεύουμε ΑΠΟΛΥΤΩΣ τίποτα, χάνοντας την εμπιστοσύνη μας στα αντικειμενικά δεδομένα και την επιστήμη. Δυστυχώς, ο συστημικός και βρώμικος ρόλος της κατεστημένης επιστήμης κάνει ιδιαίτερα δύσκολη την εμπιστοσύνη των συμπερασμάτων της από τον κόσμο που αντιστέκεται, ειδικά όταν η παιδεία μας πάνω σε τέτοια ζητήματα είναι είτε ανεπαρκής, είτε διαστρεβολωμένη.
χρεός μας όμως είναι η αντίδρασή μας αυτή να κινείται μεν σε απελευθερωτικά, αντιεξουσιστικά και κοινωνικά μονοπάτια, αλλά να είναι ταυτόχρονα και σύμφωνη με τα γεγονότα και την όποια συστηματική περιγραφή έχουμε για να δίνουμε ονόματα στα πράγματα, να περιγράφουμε την ιστορία τους και να προβλέπουμε την εξέλιξή τους.
FANTASMA
17-03-2020, 11:57
αν μιλούσαμε για ευγονική θα ακολουθούσαμε το παράδειγμα των UK και USA, άμα είσαι γερός περνάς, αν όχι ΚΑΙΑΔΑΣ
κατά τ' άλλα, η παραπληροφόρηση και το αφήγημα του κυρίαρχου λόγου είναι τόσο βαθιά εγκαθιδρυμένα στην κοινωνία, που όταν τα αντιληφθεί κανείς είναι ιδιαίτερα δύσκολο να διακρίνει τις αντικειμενικές πτυχές ενός προβλήματος που πρέπει να αντιμετωπιστεί κινηματικά (δηλαδή οι κοινωνικές συνέπειες μίας θανατηφόρας πανδημίας και η ανεπάρκεια των δομών υγείας), από την ολική άρνηση του οτιδήποτε λέγεται και επιτάσσεται από τον κυρίαρχο λόγο.
χρέος μας κατ' εμέ δεν είναι να αντιδρούμε στα πάντα και να μην πιστεύουμε ΑΠΟΛΥΤΩΣ τίποτα, χάνοντας την εμπιστοσύνη μας στα αντικειμενικά δεδομένα και την επιστήμη. Δυστυχώς, ο συστημικός και βρώμικος ρόλος της κατεστημένης επιστήμης κάνει ιδιαίτερα δύσκολη την εμπιστοσύνη των συμπερασμάτων της από τον κόσμο που αντιστέκεται, ειδικά όταν η παιδεία μας πάνω σε τέτοια ζητήματα είναι είτε ανεπαρκής, είτε διαστρεβολωμένη.
χρεός μας όμως είναι η αντίδρασή μας αυτή να κινείται μεν σε απελευθερωτικά, αντιεξουσιστικά και κοινωνικά μονοπάτια, αλλά να είναι ταυτόχρονα και σύμφωνη με τα γεγονότα και την όποια συστηματική περιγραφή έχουμε για να δίνουμε ονόματα στα πράγματα, να περιγράφουμε την ιστορία τους και να προβλέπουμε την εξέλιξή τους.
Που κολλαει η USA εν προκειμενω?
Εδω εχουν κλεισει πανεπιστημια ηδη εδω και 10 μερες τα περισσοτερα, ολοι δουλευουν απο το σπιτι ηδη απο την προηγουμενη εβδομαδα, και πλεον εκλεισαν και ολα τα μπαρ, εστιατορια και καφετεριες. Και ο ιος εδω περα ηρθε αργοτερα απο οτι στην Ελλαδα. Προλαβαν αρκετα νωρις το "flattening the curve" και η κατασταση λογικα θα εξομαλυνθει. Υπηρχε ενα θεμα με τα testing kits, αλλα αυτο ειναι καθαρα και 100% σφαλμα της παρουσας κυβερνησης και της αμοιβαδας που εχουμε για προεδρο. Θυμιζω, εναν τυπο που μερικοι εδω περα δεν εβρισκαν ιδιαιτερα προβληματικο (!).
Απο κει και περα αυτα που λες για "συστημικο και βρωμικο ρολο της κατεστημενης επιστημης" ουτε σε επιστημονικης φαντασιας - conspiracy theory ταινια δεν τα βρισκει κανεις. Θα ηταν καλο να εδινες μερικα παραδειγματα που να υποστηριζουν αυτην την αποψη, αν εχεις μερικα.
Η διαρκης (και ακατανοητη) αντιδραση στην επιστημονικη κοινοτητα, στα πορισματα της, και σε αυτα που λενε οι επιστημονες στον κοσμο προκειμενου να γινει η κοινωνια μας πιο ασφαλης και καλυτερη, ειναι εως και σοβαρη ψυχολογικη ασθενεια, και θα επρεπε να λαμβανεται πολυ σοβαρα απο αυτους που νοσουν.
Χρεος μας ειναι βασικα να το βουλωνουμε που και που και να ακουμε τις οδηγιες αυτων που γνωριζουν, και οχι να νιωθουμε οτι ειμαστε θυματα μιας παγκοσμιας συνωμοσιας.
ΥΓ. Αυτο που συμβαινει αυτην την στιγμη με τον covid-19 ειναι ΟΤΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ για τραπεζες, καπιταλιστικο συστημα και την κουλτουρα του χρηματιστηριου. Τα επιτοκια ειναι σε εξωφρενικα χαμηλες τιμες, και οποιος μπορει να διαθεσει χρηματα για να παρει οποιοδηποτε δανειο ειτε για αγορα σπιτιου ή για οτιδηποτε αλλο, καλο θα ηταν να το κανει εδω και τωρα.
rat_poison
17-03-2020, 13:56
δεν αναφέρομαι αναγκαστικά στην επιστήμη ως διαδικασία, αλλά στην επιστήμη ως θεσμό (πανεπιστήμια, ιδιωτικά ινστιτούτα έρευνας, τμήματα έρευνας και ανάπτυξης εταιρειών), στους τρόπους διαμοιρασμού των συμπερασμάτων της, στις πολιτικές που αποφασίζουν τα κριτήρια χρηματοδότησης της έρευνας και στις ανάγκες που εξυπηρετεί η ίδια η έρευνα.
π.χ. η κλειστότητα των συμπερασμάτων της φαρμακευτικής και οι πατέντες της είναι (όχι αναγκαστικά αποκλειστικά) υπεύθυνες για την ανισότητα του διαμοιρασμού των φαρμάκων, τα μονοπώλια που μπορούν να οδηγήσουν σε εξωφρενικές τιμές πάμφθηνα στην παραγωγή φάρμακα, το κίνητρο των γιατρών και των νοσοκομείων να συνταγογραφούν και να χορηγούν βάσει ενός προγράμματος χρηματικών ανταμοιβών κι όχι βάσει των αντικειμενικών αναγκών του ασθενούς. όλα αυτά οδηγούν στην απώλεια της εμπιστοσύνης του κόσμου στη φαρμακευτική και την ιατρική και δίνουν πάτημα σε θεωρίες συνομωσίας τύπου "ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ/AIDS/ΚΟΡΟΝΟΪΟ ΑΛΛΑ ΔΕ ΜΑΣ ΤΟ ΛΕΝΕ"
στις εφαρμοσμένες τεχνολογικές επιστήμες τώρα, οι πατέντες, το ολικό καθεστώς παρακολούθησης που έχει στηθεί από ανθρώπους του συναφιού μου, και το όλο στήσιμο της βιομηχανικής παραγωγής του οτιδήποτε που καταστρέφει τον πλανήτη, παράγει αγαθά με βάση τη μεγιστοποίηση του κέρδους των μετόχων, και ατέλειωτα άλλα παραδείγματα, μας δείχνουν πως η επιστήμη (πέρα από το στενό ορισμό της ως διαδικασία) είναι κάτι που έχει ηθικές προεκτάσεις και κοινωνικές συνέπειες
η επιστήμη δεν είναι κάτι απομονωμένο από τον ανθρώπινο, κοινωνικό και οικολογικό παράγοντα, ένας γυάλινος πύργος όπου ειδικοί κάνουν την έρευνά τους, αλλά συμβαίνει σε έναν κόσμο, σε μια κοινωνία και οι προτεραιότητες και οι επιλογές αυτού του συστήματος έχουν συνέπειες πολύ συχνά δραματικές στη ζωή των ανθρώπων. σε αυτό το πεδίο λοιπόν είναι που ασκώ την κριτική μου, κι όχι στο σχήμα παρατήρηση-υπόθεση-θεωρία-επιβεβαίωση
tsimpouklano
17-03-2020, 17:22
Απο κει και περα αυτα που λες για "συστημικο και βρωμικο ρολο της κατεστημενης επιστημης" ουτε σε επιστημονικης φαντασιας - conspiracy theory ταινια δεν τα βρισκει κανεις. Θα ηταν καλο να εδινες μερικα παραδειγματα που να υποστηριζουν αυτην την αποψη, αν εχεις μερικα.
Η διαρκης (και ακατανοητη) αντιδραση στην επιστημονικη κοινοτητα, στα πορισματα της, και σε αυτα που λενε οι επιστημονες στον κοσμο προκειμενου να γινει η κοινωνια μας πιο ασφαλης και καλυτερη, ειναι εως και σοβαρη ψυχολογικη ασθενεια, και θα επρεπε να λαμβανεται πολυ σοβαρα απο αυτους που νοσουν.
Χρεος μας ειναι βασικα να το βουλωνουμε που και που και να ακουμε τις οδηγιες αυτων που γνωριζουν, και οχι να νιωθουμε οτι ειμαστε θυματα μιας παγκοσμιας συνωμοσιας.
Πιθανώς να έλειπες από κάποια μάθηματα ιστορίας, οπότε να θυμίσω εδώ ότι την περίοδο της ναζιστικής Γερμανίας, δεν είχαμε μόνο πίου-πίου και Aces High, αλλά μία ολόκληρη μηχανή η οποία «εργαζόταν» για την οικονομική και επιστημονική πρόοδο του Ράιχ, η οποία στην πλειοψηφία της αποτελούταν από εταιρίες-κολλοσούς (και ό,τι παρατρεχάμενο σε έρευνα πιθανώς είχαν) που ακόμα και σήμερα είναι στα πράγματα.
Ήταν οι εταιρίες αυτές υπέρ της αρίας φυλής ή εναντίον τον Εβραίων; Ή μήπως ακόμα και σήμερα απεργάζονται την επιστροφή των ναζί;
Το πράγμα είναι λίγο πιο απλό όσον αφορά τους σκοπούς: εκεί φυσούσε το χρήμα και η επιχειρηματική ευκαιρία, εκεί πήγαν και ως εκ τούτου στο πνεύμα και στην κατεύθυνση εκείνου το καθεστώτος οδηγήθηκε μέρος της βιομηχανίας και της επιστημονικής έρευνας. Μπορεί αυτό, όμως, να ισχύει για όλη την επιστημονίκη κοινότητα ή να προβάλλει τον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύουμε ολιστικά οποιοδήποτε πεδίο; Σαφώς και όχι, μόνο που το θέμα δεν είναι να δούμε πού δεν ισχύει - αυτό θα μπορούσαμε να το πάρουμε και ως αξίωμα - αλλά ότι κατά τη διάρκεια ξετυλλίγματος του κοινωνικο-ιστορικoύ συνεχούς, επιστήμονες/βιομηχανίες κ.λπ., αν όχι τάχθηκαν, τουλάχιστον εξυπηρέτησαν τους σκοπούς της κυριαρχίας, όχι στη βάση του ότι η τεχνολογία και η επιστήμη μπορεί να είναι κακές, αλλά στη βάση ότι μέρος τους είναι στραμμένο στο να επιβάλλει. Και αυτά, όπως αντιλαμβάνεσαι, δεν είναι conspiracy theories, αλλά η πραγματικότητα.
Αν βέβαια τώρα πάνω σε αυτά εσύ αντιπαραβάλλεις τον redneck flat-earther ή τον κυρ-Χρήστο απ' την Μαγούλα που πάει ακόμα καφενείο γιατί δεν φοβάται τον κορονοϊό, για να ενισχύσεις το «χρέος μας είναι βασικά να το βουλώνουμε» και ίσως να επιβεβαιωθεί μία μανιχαϊστική απόπειρα ερμηνείας του κόσμου, μαζί σου.
FANTASMA
18-03-2020, 02:27
Πιθανώς να έλειπες από κάποια μάθηματα ιστορίας, οπότε να θυμίσω εδώ ότι την περίοδο της ναζιστικής Γερμανίας, δεν είχαμε μόνο πίου-πίου και Aces High, αλλά μία ολόκληρη μηχανή η οποία «εργαζόταν» για την οικονομική και επιστημονική πρόοδο του Ράιχ, η οποία στην πλειοψηφία της αποτελούταν από εταιρίες-κολλοσούς (και ό,τι παρατρεχάμενο σε έρευνα πιθανώς είχαν) που ακόμα και σήμερα είναι στα πράγματα.
Ήταν οι εταιρίες αυτές υπέρ της αρίας φυλής ή εναντίον τον Εβραίων; Ή μήπως ακόμα και σήμερα απεργάζονται την επιστροφή των ναζί;
Το πράγμα είναι λίγο πιο απλό όσον αφορά τους σκοπούς: εκεί φυσούσε το χρήμα και η επιχειρηματική ευκαιρία, εκεί πήγαν και ως εκ τούτου στο πνεύμα και στην κατεύθυνση εκείνου το καθεστώτος οδηγήθηκε μέρος της βιομηχανίας και της επιστημονικής έρευνας. Μπορεί αυτό, όμως, να ισχύει για όλη την επιστημονίκη κοινότητα ή να προβάλλει τον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύουμε ολιστικά οποιοδήποτε πεδίο; Σαφώς και όχι, μόνο που το θέμα δεν είναι να δούμε πού δεν ισχύει - αυτό θα μπορούσαμε να το πάρουμε και ως αξίωμα - αλλά ότι κατά τη διάρκεια ξετυλλίγματος του κοινωνικο-ιστορικoύ συνεχούς, επιστήμονες/βιομηχανίες κ.λπ., αν όχι τάχθηκαν, τουλάχιστον εξυπηρέτησαν τους σκοπούς της κυριαρχίας, όχι στη βάση του ότι η τεχνολογία και η επιστήμη μπορεί να είναι κακές, αλλά στη βάση ότι μέρος τους είναι στραμμένο στο να επιβάλλει. Και αυτά, όπως αντιλαμβάνεσαι, δεν είναι conspiracy theories, αλλά η πραγματικότητα.
Αν βέβαια τώρα πάνω σε αυτά εσύ αντιπαραβάλλεις τον redneck flat-earther ή τον κυρ-Χρήστο απ' την Μαγούλα που πάει ακόμα καφενείο γιατί δεν φοβάται τον κορονοϊό, για να ενισχύσεις το «χρέος μας είναι βασικά να το βουλώνουμε» και ίσως να επιβεβαιωθεί μία μανιχαϊστική απόπειρα ερμηνείας του κόσμου, μαζί σου.
Κουνα το κεφαλι σου λιγο, το cabin fever σε εχει επηρεασει αρκετα. Πηγαινε μια βολτα στο δασος αν χρειαζεται.
Αυτοι οι καριοληδες ο Νευτωνας, ο Γαλιλαιος, ο Μαξουελ, η Μαρια Κιουρι, ο Εηνσταην, ο Νηλ Ντεγκρας Ταησον, ο Στηβεν Χοκινγκ και ο Ερατοσθενης ρε γμτ θα ηθελα να τους εχω γνωρισει για να τους πω ποσο αρχιδια ειναι που ηταν μελη μιας συνωμοσιας ωστε να ερθει το Ραηχ και να μας σκλαβωσει ολους.
tsimpouklano
18-03-2020, 04:19
Χαίρομαι που απ' τη μία απαντάς με επιχειρήματα και από την άλλη επιβεβαιώνεις ακριβώς αυτό που έγραψα στο προηγούμενο post, ότι δηλαδή ο σκεπτικισμός γύρω από την επιστημονική έρευνα δεν αφορά ούτε όλη την επιστημονική κοινότητα ούτε και το σύνολο της επιστημονικής έρευνας εντός του κοινωνικό-ιστορικού συνεχούς, αλλά συγκεκριμένα παραδείγματα του όχι και τόσο μακρινού παρελθόντος, που είναι εδώ να μας θυμίζουν ότι ναι, τόσο ο άκρατος σκεπτικισμός που καταλήγει σε άρνηση για την άρνηση όσο και η παθητική προσέγγιση σε πράγματα και καταστάσεις καταλήγουν στην αποστροφή όσων αρθρώνουν τον δημόσιο βίο, καθώς και όσων, τελικά, καθορίζουν τις ζωές μας. Και μάντεψε τι έρχεται - πάντοτε - τότε ;)
The Good Son
18-03-2020, 06:46
Φικσκσκσερ ξαναδιάβασε τι σου γράφει ο ρατ_ποιζον.
Τσιμπουκλάνε μάθε να χρησιμοποιείς τελείες.
Σε άλλα νέα, όπως ειπώθηκε: ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΔΙΚΑΙΩΣΗ.
OniBocho
18-03-2020, 08:17
Αχ τα νιάτα... Τότε που έβραζε το αίμα μας! (πόσο εριστική ρε φίλε, λολ) Αχ τα φλειμς. Αχ τα γλυκουλικα ταγκς. Ένα δάκρυ κύλησε.
Τελικά δε σας είπα ποτέ. Δε θυμάμαι πια πως ακριβώς έγιναν τα πράγματα, αλλά το πρώτο βράδυ έμεινε σπίτι μου κι ο φίλος μου, επειδή δε τον ξέραμε κιόλας τον τύπο, μη μ'αφησει μόνη μαζί του (όχι δεν κάναμε παρτουζα. Γενικά δε γάμησε κάνεις κανέναν). Το δεύτερο βράδυ όμως, αφού συζητήσαμε επί ώρες, και μου έλεγε ιστορίες και τονα ταλλο, κάτι άρχισε να μου βρωμάει με την παρτη του, κάτι ήταν οφφ, ανειλικρινες, και με έπιασε μια ανασφάλεια. Πέσαμε για ύπνο, εγώ δωμάτιο αυτός σαλόνι, αλλά κάτι με έτρωγε, δε μπορούσα να κοιμηθώ. Κάπου κατά τις 2-3, άρχισα να ακούω κάτι μπουκωμενους ηχους από το σαλόνι, σα να κινείται κάποιος, και δεν ξέρω αν ήταν ιδέα μου, αλλά μου φάνηκε πως πλησίασε στην πόρτα μου, και μετά από λίγο απομακρύνθηκε, και άκουσα το σκουξιμο καποιου γατιου, σα να το χτυπησε. By that point είχα χεστει πάνω μου και μάζευα θάρρος για να βγω έξω να δω τι γίνεται. Και τελικά βγήκα μετά από κάποια ώρα, που φαινόταν να έχει γυρίσει στον καναπέ, και του είπα στεγνά πως έχω φάει φρίκη και θέλω να τα μαζέψει και να φυγει. Μου έκανε πολλή ώρα παζάρια, αλλά εν τέλει την έκανε.
Ηθικό δίδαγμα: μη βάζετε άγνωστους βρωμοχιππιδες Ισπανούς στα σπίτια σας! :grin:
ΤΑ ΙΔΙΑ ΕΠΑΘΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΗΛΙΟΡΑΣΗ ΠΟΥ ΣΟΥ ΕΙΠΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΓΟΡΑΣΕΙΣ!
FANTASMA
18-03-2020, 11:02
Τα διαβασα αυτα που γραφει ο ρατ ποιζον και αν και εχει δικιο σε μερικα, δεν συμφωνω με τα περισσοτερα που λεει.
Εσυ αν θελεις, απαντα σε αυτα που ειπα, και οχι σε αυτα που δεν ειπα. Τι πληρωνω και κανω διαλογο με κοσμο που λεει "ναι αλλα δες και τι εγινε το 1940 λογω της επιστημης" ρε πουστη μου γαμω την καραντινα και τον ελευθερο χρονο που εχει δωσει σε ανθρωπους.
rat_poison
18-03-2020, 13:46
θες να μας πεις πού και πώς διαφωνείς με αυτά που λέω; νομίζω έχω ξεφύγει από τη λογική hurrr durrrr mengele hurrrr durrrr oppenheimer, hurrr durr ατομική βόμβα, αν και για τα δυο τελευταία δεν ξέρω γιατί θα έπρεπε να το κάνω, ειδικά μετά τη μεταστροφή του δεύτερου και τη δριμύτατη κριτική του Einstein στο τρίτο.
The Good Son
18-03-2020, 16:43
Τα διαβασα αυτα που γραφει ο ρατ ποιζον και αν και εχει δικιο σε μερικα, δεν συμφωνω με τα περισσοτερα που λεει.
Εσυ αν θελεις, απαντα σε αυτα που ειπα, και οχι σε αυτα που δεν ειπα. Τι πληρωνω και κανω διαλογο με κοσμο που λεει "ναι αλλα δες και τι εγινε το 1940 λογω της επιστημης" ρε πουστη μου γαμω την καραντινα και τον ελευθερο χρονο που εχει δωσει σε ανθρωπους.
Δεν είπε κανείς αυτό που γράφεις. Ο ρατ_ποιζο σου έκανε ένα σαφή διαχωρισμό της επιστήμης σαν μέθοδο από τον τρόπο που την εκμεταλλεύονται οικονομικά.
Στην δεύτερη πτυχή τίθεται οι ενστάσεις. Εσύ συνεχίζεις και τα τσουβαλιάζεις both κάτω από το μανδύα της "επιστήμης".
Το σκεπτικό "Ο Νεύτωνας οδήγησε στο Ολοκάυτωμα" που γενικά επικαλείσαι, δεν τέθηκε ποτέ.
Δεν διαφωνεί κάποιος μαζί σου στο ότι εν καιρώ πανδημίας καλό είναι να κάθόμαστε μέσα και να παίρνουμε μέτρα προστασίας.
FANTASMA
18-03-2020, 17:24
Δεν είπε κανείς αυτό που γράφεις. Ο ρατ_ποιζο σου έκανε ένα σαφή διαχωρισμό της επιστήμης σαν μέθοδο από τον τρόπο που την εκμεταλλεύονται οικονομικά.
Στην δεύτερη πτυχή τίθεται οι ενστάσεις. Εσύ συνεχίζεις και τα τσουβαλιάζεις both κάτω από το μανδύα της "επιστήμης".
Το σκεπτικό "Ο Νεύτωνας οδήγησε στο Ολοκάυτωμα" που γενικά επικαλείσαι, δεν τέθηκε ποτέ.
Δεν διαφωνεί κάποιος μαζί σου στο ότι εν καιρώ πανδημίας καλό είναι να κάθόμαστε μέσα και να παίρνουμε μέτρα προστασίας.
Κανεις πολυ μεγαλο λαθος οταν λες πως δεν το ειπε κανενας αυτο που γραφω. Ο τσιμπουκλανο ειπε ακριβως αυτο το πραγμα με αλλα λογια.
Αρχικα μιλουσαμε για τον ιο, μετα για επιστημη γενικοτερα, και ξαφνικα επικαλουμαι να απολογηθω για τις ατομικες βομβες πριν 75 χρονια. Δηλαδη απλα what the fuck η φαση γενικοτερα.
Σου λεω για δευτερη φορα, πως δεν εχω συνεχισει τον διαλογο μου με τον ρατ ποηζον ακομα. Θα το κανω οταν εχω την διαθεση και τον χρονο.
Με λιγα λογια, οχι δεν τσουβαλιαζω και τα δυο κατω απο τον μανδυα της επιστημης. Ο επιστημονας δεν ειναι αυτος που πουλαει το ερκοντισιον με γνωμονα το μαξιμουμ κερδος, ουτε αυτος που διαμορφωνει την τιμη του βιαγκρα και του χαπιου για την θεραπεια της αλφα αρρωστιας. Επιστημονας ειναι αυτος που βρισκει την θεραπεια για την αρρωστια, αυτος που ανακαλυπτει τον μηχανισμο λειτουργιας ενος ερκοντισιον, κ.ο.κ. Αυτος που το πουλαει ειναι ο εμπορος στην εξισωση. Δε θα υποστηριξω ποτε στην ζωη μου το να κραταμε μια πισινη για το Α ή το Β επιστημονικο επιτευγμα γιατι μπορει να προερχεται απο την αναγκη για εμπορικη εκμεταλλευση, και το θεωρω αποψη ψεκασμενου προσωπικα, στην ακραια της μορφη (δηλαδη οταν ειναι το πρωτο πραγμα που θα σκεφτει ενας πολιτης).
Περιμενω απαντηση "ναι αλλα δεν ειπες για Αηνσταην και πυρηνικη τεχνολογια ακομα".
atom_smasher
18-03-2020, 17:38
Κανεις πολυ μεγαλο λαθος οταν λες πως δεν το ειπε κανενας αυτο που γραφω. Ο τσιμπουκλανο ειπε ακριβως αυτο το πραγμα με αλλα λογια.
Αρχικα μιλουσαμε για τον ιο, μετα για επιστημη γενικοτερα, και ξαφνικα επικαλουμαι να απολογηθω για τις ατομικες βομβες πριν 75 χρονια. Δηλαδη απλα what the fuck η φαση γενικοτερα.
Σου λεω για δευτερη φορα, πως δεν εχω συνεχισει τον διαλογο μου με τον ρατ ποηζον ακομα. Θα το κανω οταν εχω την διαθεση και τον χρονο.
Με λιγα λογια, οχι δεν τσουβαλιαζω και τα δυο κατω απο τον μανδυα της επιστημης. Ο επιστημονας δεν ειναι αυτος που πουλαει το ερκοντισιον με γνωμονα το μαξιμουμ κερδος, ουτε αυτος που διαμορφωνει την τιμη του βιαγκρα και του χαπιου για την θεραπεια της αλφα αρρωστιας. Επιστημονας ειναι αυτος που βρισκει την θεραπεια για την αρρωστια, αυτος που ανακαλυπτει τον μηχανισμο λειτουργιας ενος ερκοντισιον, κ.ο.κ. Αυτος που το πουλαει ειναι ο εμπορος στην εξισωση. Δε θα υποστηριξω ποτε στην ζωη μου το να κραταμε μια πισινη για το Α ή το Β επιστημονικο επιτευγμα γιατι μπορει να προερχεται απο την αναγκη για εμπορικη εκμεταλλευση, και το θεωρω αποψη ψεκασμενου προσωπικα, στην ακραια της μορφη (δηλαδη οταν ειναι το πρωτο πραγμα που θα σκεφτει ενας πολιτης).
Περιμενω απαντηση "ναι αλλα δεν ειπες για Αηνσταην και πυρηνικη τεχνολογια ακομα".
Κάθε ηνωμενος πολιτης πρέπει να απολογείται για τις ατομικές βόμβες. Εμείς γιατί απολογούμαστε για το 2004 σε κάθε Πορτογάλλο;
tsimpouklano
19-03-2020, 01:21
Lol, παράνοια και απαντήσεις του κώλου, ούτε καν γενικόλογες. Αφού, λοιπόν, «αυτό ακριβώς είπε ο τσιμπούκλανος με άλλα λόγια», πες πού ακριβώς το λέω, να σου ζητήσουμε τρία άτομα συγγνώμη που δεν πετάει ο γάιδαρος.
Αυτό που λες είναι ακριβώς το επιχείρημα ότι η επιστήμη δεν είναι ούτε κακή ούτε καλή. Ως θεσμός και ως διαδικασία δηλαδή. Δεν είναι προφανώς κακή η ανακάλυψη της ατομικής βόμβας, αλλά το πώς έχει χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της ιστορίας είναι αυτό που το νοηματοδοτεί ως θετικό ή αρνητικό (εδώ παίζει ρόλο σε ποια μεριά της ιστορίας θέλει να είναι ο καθένας, αλλά αυτό είναι μια εντελώς διαφορετική κουβέντα).
Σε κάθε περίπτωση, ο επιστήμονας που έκανε το ερκοντίσιον, ο επιστήμονας που ανακάλυψε το βιάγκρα δεν είναι μια διαδικασία έξω από το κοινωνικό-πολιτικό-οικονομικό περιβάλλον. Και ίσως το πιο βασικό: από κάπου τρώει αυτός ο άνθρωπος, κάποιο στόμα τον ταΐζει και σε αρκετές περιπτώσεις αυτό το στόμα ούτε αλτρουϊστής είναι - "για το καλό της ανθρωπότητας" - ούτε δεν σκοπεύει σε ίδιον όφελος (εξυπηρέτηση σκοπών, κέρδος κ.λπ.). Σημαίνει αυτό, λοιπόν, ότι όλοι οι επιστήμονες είναι ξεπουλημένα τομάρια που θέλουν μόνο λεφτά και στα αρχίδια τους όλα; ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΚΑΙ ΟΧΙ. Σημαίνει, μήπως, ότι όλες οι εταιρίες, που χρηματοδοτούν ακαδημαϊκές έρευνες ή/και τις διεξάγουν οι ίδιες, θέλουν να πατήσουν επί πτωμάτων, ώστε να πετύχουν όσο το υψηλότερα κέρδη; ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΚΑΙ ΟΧΙ. Αυτό που λέμε εδώ είναι ότι μία βασική συνιστώσα του τρόπου με τον οποίο επιβάλλεται η κυριαρχία, ασκώντας και διατηρώντας την εξουσία της, πάνω στις ζωές των ανθρώπων είναι ΚΑΙ η θεσμική πρόσβαση, χρηματοδότηση και - σε αρκετές περιπτώσεις - "έκφραση" της επιστήμης και των διαφόρεων τομέων της, που με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο - τη δεδομένη χρονική στιγμή - τη βοηθάνε να πετύχει αυτό που θέλει. Και αυτό που είπα και στο αρχικό post, τα παραδείγματα είναι αρκετά, ώστε τουλάχιστον να μην είμαστε σκεπτιστικοί, όχι απέναντι στην επιστήμη και στα αποτελέσματά της, αλλά απέναντι α) σε αυτόν που την διεξάγει, και β) στους σκοπούς που θέλει να πετύχει.
OniBocho
19-03-2020, 08:07
Μια μικρή παρατήρηση:
Η ανακάλυψη της διάσπασης του ατόμου δεν ήταν προφανώς κάτι κακό. Η ατομική ΒΟΜΒΑ ήταν.
Συνεχίστε το bukakke στον Fixxxer ελεύθερα. Η τοποθέτηση πως είναι άποψη ψεκασμένου το γεγονός ότι οι απανταχού άρχουσες τάξεις χρησιμοποίησαν ή/και απαίτησαν συγκεκριμένα επιτεύματα απ' τις εκάστοτε επιστημονικές κοινότητες, είναι απ' τα πιο χιλάριους πράγματα που διάβασα τελευταία.
Και για να μη μείνω μόνο στην προβοκάτσια, θα πω με όσο πιο φιλική διάθεση μπορώ αυτό: Φίξξξξερ, με τον ανθρώπινο παράγοντα στην εξίσωση, η αγιοποίηση της επιστήμης ή οποιουδήποτε ανθρώπινου επιτεύγματος είναι τεράστιο σφάλμα.
FANTASMA
19-03-2020, 09:04
Συνεχιζετε να λετε πραγματα που δεν εχω πει, και τα εχετε λιγο μπερδεμενα στο μυαλο σας αλλα δεν πειραζει.
Καθιστε να κανετε μπουκακκε αν νομιζετε οτι αυτο κανετε. Δεν με ενδιαφερει περισσοτερος διαλογος για το συγκεκριμενο θεμα στο συγκεκριμενο νημα. Ποσο μαλλον οταν εχει παιξει ηδη 3 φορες deflection της αρχικης "ενστασης". Αλλα λεω εγω, αλλα λετε εσεις. Καθιστε να κανετε αγωνα κατα της δυναστειας των επιστημων ξερω γω, της Big Pharma, και οτι αλλο σκσρφιστειτε.
Ονιμποτσο δεν καταλαβες καν τι εγραψα για ψεκασμενους και θιχτηκες, αλλα δεν πειραζει. Παλι για πυρηνικες βομβες και 1944 μιλατε, ενταξει, δε μπορω να κανω κατι για αυτο. Προτιμω να δινω μια απαντηση του κωλου στις κατα τα αλλα απιστευτα τεκμηριωμενες αποψεις τυπου "ναι αλλα για Χιροσιμα και Ναγκασακι το βουλωνεις ρε αρχιδι, δε λες τιποτα για το μουνοσκυλο τον Αλμπερτ":touched: :touched: :touched:
Θα βαλω ενα quote που μπορει και να μην ειναι 100% σωστο, αλλα αυτο το κανει ακομα πιο ταιριαστο μαλλον.
https://i.pinimg.com/originals/b9/41/6d/b9416d9dc23bb50dbabfd9ba8b0ea3b5.jpg
OniBocho
19-03-2020, 09:36
Μια χαρά κατάλαβα και σε πληροφορώ πως δεν θίχθηκα. Αλλά το να αναγάγεις τη συγκεκριμένη θέση σε κάτι αντίστοιχο του "ο κορωνοϊός είναι βιολογικό όπλο που οι αμερικάνοι έριξαν στον πλανήτη για να καταστρέψουν την κινεζική οικονομία" είναι ακριβώς όπως το χαρακτήρισα: hilarious.
Κανείς δε σου λέει πως "δε μιλάς για τις ατομικές βόμβες", αλλά προσπάθησε να καταλάβεις λίγο την κατακλείδα του προηγούμενου ποστ μου. Είναι Α Δ Υ Ν Α Τ Ο Ν η επιστήμη να μην πορεύεται χέρι - χέρι με τα καθεστώτα. Πολύ απλά γιατί τα καθεστώτα, έχουν τρόπο να την ελέγχουν. Αν κοπεί το χρήμα, τέρμα η επιστήμη. Κι αν δεχθούμε πως η οποιαδήποτε εξουσία χρειάζεται την επιστήμη για να επιβιώσει, που εν μέρει ισχύει, η σχέση δεν είναι ισομερώς αμφίδρομη. Η επιστήμη -αυτή που θα ανοίξει πεδία και θα κάνει κάτι πραγματικά πρωτοπόρο κι όχι αναπαραγωγή των ήδη κεκτημένων- χρειάζεται πολύ περισσότερο την εξουσία και τα loby, για να συνεχίσει την έρευνα και την παραγωγή.
Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ΟΛΟΙ είμαστε τσιράκια του καπιταλισμού. Γιατί όσο γαμάτος αστροφυσικός κι αν είσαι (που πιστεύω πως θα είσαι), όσο καλός δάσκαλος μπορεί να είσαι, χρειάζεται να έχεις το στομάχι σου γεμάτο για να συνεχίσεις να το κάνεις. Πολλαπλασίασέ το αυτό για κάθε άνθρωπο στη διδακτική ή ερευνητική σου θέση και εύκολα καταλαβαίνεις ποιος κινεί τα νήματα.
rat_poison
19-03-2020, 11:19
θα ήταν άραγε ίδια η επιστήμη αν δεν υπήρχε η βιομηχανία των paper;
έχει ξοδέψει ποτέ κανείς ακαδημαϊκός πολύτιμο χρόνο και πολύτιμο εξοπλισμό μόνο και μόνο για να δημοσιεύσει κάτι; πόσο ποσοστό των δημοσιεύσεων που γίνονται, γίνονται μόνο και μόνο για να πούμε ότι κάναμε κάτι, έτσι ώστε να πάρουμε το grant, ή να αυξήσουμε το προσωπικό μας κύρος και το κύρος του εργαστηρίου μας;
κι ένα 3ο ερώτημα, να γίνει split?
The Good Son
20-03-2020, 14:55
Πολύ επιτιχία είχε αυτό το σπλίτ!
Να πούμε πάντως πως υπάρχουν επιστήμες κ επιστήμες...
Ας υποθέσουμε -- με κάποια δυσκολία -- πως ο όρος 'επιστήμη' είναι δόκιμος. Δε νομίζω πως πρέπει πάντα να βάζουμε στο ίδιο καλούπι τον στατιστικολόγο (ή τον 'επιδημιολόγο' που ήθελε/θέλει να γίνει μαθηματικός) που θα σου φτιάξει ένα μαθηματικό μοντέλο, όπου ούτε ο Θεός ξέρει τι παραδοχές έχει, και τον μοριακό βιολόγο. Σε κάποιες περιπτώσεις θα πρέπει να δίνουμε περισσότερη έμφαση στον μοριακό βιολόγο, σε κάποιες στον στατιστικολόγο. Και οι δυο είναι (γενικά) χρήσιμοι. Αλλά ο λόγος του ενός μπορεί να έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από το λόγο του άλλου ανα περίσταση. Γι'αυτό συνήθως έχουμε επιτροπές που απαρτίζονται από επιστήμονες πολλών ειδικοτήτων.
Μένοντας στο τι έκανε η Βρετανία για μία εβδομάδα+ πάντως, ο λόγος ενός στατιστικολόγου/μαθηματικο-επιδημιολόγου μπορεί να θεωρηθεί κάποιες φορές επικίνδυνος.
sfinotouvlaki
21-03-2020, 19:49
Μένοντας στο τι έκανε η Βρετανία για μία εβδομάδα+ πάντως, ο λόγος ενός στατιστικολόγου/μαθηματικο-επιδημιολόγου μπορεί να θεωρηθεί κάποιες φορές επικίνδυνος.
Βοηθάει και το να έχεις για προθυπουργό έναν φασιστοκλόουν. Γενικότερα οι περιπτώσεις κρατών με τρολλοφασίστες στη διοίκηση (βλ. Αμερική, Αγγλία, Βραζιλία) είναι αρκετά ενδιαφέρουσες όσον αφορά στη στάση τους προς την πανδημία. Οι ομοιότητες που παρουσιάζουν μπορούν να λειτουργήσουν και ως δείκτης του πόσο φασιστοφέρνουν διάφορες άλλες κυβερνήσεις βάσει αντιδράσεων στελεχών τους (π.χ. Ν.Δ./Άδωνις κ.λπ.).
Κατά τ' άλλα, για το "συστημικο και βρωμικο ρολο της κατεστημενης επιστημης" δε χρειάζεται κάποιος να ψάξει σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας ή σε θεωρίες συνομοσίας. Εφόσον κάποιος δεν μεταφράζει τη φράση "συστημικο και βρωμικο ρολο της κατεστημενης επιστημης" ως "γενικά η επιστήμη (ό,τι κι αν είναι αυτό) είναι συστημική και βρώμικη", μπορεί να βρει σε παντελώς συστημικά συγγράματα για το συστημικό και βρώμικο ρόλο που μπορεί να διαδραματήσει, έχει διαδραματήσει και συνεχίζει να διαδραματίζει η επιστήμη. Και όλα αυτά χωρίς να χρειάζεται να γίνει (ουσιαστική) αναφορά στον Μένγκελε, τον Αϊνστάιν, τον Αριστοτέλη ή τον μάγιστρο της φυλής. Ούτε καν στον Φουκώ χρειάζεται να καταφύγει, πόσο μάλλον σε σέχτες που τον διάβασαν δεν κατάλαβαν Χριστό και είπαν να γράψουν καμιά πίπα που θα αναπαραχθεί στο ιντιμίντια και για κάποιον απροσδιόριστο λόγο και στο ιάρ.
Παραδείγματα επιστημονικών συγγραμάτων, από τις εκδόσεις σεβάσμιων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, με περιπτωσιολογικές μελέτες (συμπεριλαμβανομένης της υγείας/επιδημιολογίας) για τις αλλαξοκωλιές επιστημονικής έρευνας και διάφορων συμφερόντων:
Doubt is Their Product, How Industry's Assault on Science Threatens Your Health (https://global.oup.com/academic/product/doubt-is-their-product-9780195300673?cc=us&lang=en&)
Bending Science, How Special Interests Corrupt Public Health Research (https://www.hup.harvard.edu/catalog.php?isbn=9780674047143)
Deceit and Denial, The Deadly Politics of Industrial Pollution (https://www.ucpress.edu/book/9780520275829/deceit-and-denial)
Legally Poisoned, How the Law Puts Us at Risk from Toxicants (https://www.hup.harvard.edu/catalog.php?isbn=9780674072213)
Lead Wars, The Politics of Science and the Fate of America's Children (https://www.ucpress.edu/book/9780520283930/lead-wars)
Βασικά, είναι τόσο διαδεδομένοι τέτοιου είδους τόμοι στη mainstream (μη ψεκασμένη) επιστημονική βιβλιογραφία που μπορούν να δώσουν υλικό για χιλιάδες ταινίες που αφηγούνται πραγματικά γεγονότα. Μέχρι και υψυλόβαθμο στέλεχος του OASHA και σύμβουλος των Ομπάμα και Κλίντον έβγαλε πρόσφατα πάλι σχετικό βιβλίο, "an insider's look (https://global.oup.com/academic/product/the-triumph-of-doubt-9780190922665?cc=us&lang=en&)".
Και για να σχολιάσουμε αυτό το παράδοξο της κριτικής που ασκεί η κατεστημένη επιστήμη στην κατεστημένη επιστήμη, ας επιστρέψουμε στα αγαπημένα των ψεκασμένων αναρχοάπλυτων:
"What is so droll, however, is that all the books which do analyze this phenomenon, usually to deplore it, cannot but join the spectacle if they’re to get attention [...] The empty debate on the spectacle -- that is, on the activities of the world’s owners -- is thus organized by the spectacle itself: everything is said about the extensive means at its disposal, to ensure that nothing is said about their extensive deployment [...] The integrated spectacle shows itself to be simultaneously concentrated and diffuse, and ever since the fruitful union of the two has learnt to employ both these qualities on a grander scale. Their former mode of application has changed considerably. As regards concentration, the controlling center has now become occult never to be occupied by a known leader, or clear ideology. And on the diffuse side, the spectacle has never before put its mark to such a degree on almost the full range of socially produced behavior and objects. For the final sense of the integrated spectacle is this -- that it has integrated itself into reality to the same extent as it was describing it, and that it was reconstructing it as it was describing it. As a result, this reality no longer confronts the integrated spectacle as something alien. When the spectacle was concentrated, the greater part of surrounding society escaped it; when diffuse, a small part; today, no part. The spectacle has spread itself to the point where it now permeates all reality"
Για τους Μαρούλιους του φόρουμ (https://www.ucpress.edu/book/9780520246645/what-price-better-health).
Κλόουν είναι σίγουρα ο Boris. Στη συγκεκριμένη περίπτωση πάντως, προσπάθησε/προσπαθεί να ακολουθήσει ένα 'scientistic' μοντέλο από ομάδα ειδικών επιδημιολόγων-στατιστικολόγων γνωστών Λονδρέζικων πανεπιστημίων. Του πήρε περίπου μια βδομάδα για να μαζέψει/ουν τα αρχικά χάλια. Οι επιπτώσεις αυτής της εβδομάδας θα φανούν αρκετά σύντομα λογικα. Το αστείο (ή δραματικό) είναι πως αυτοί οι 'πανεπιστημιακοί' συνεχίζουν να μας 'παραμυθιάζουν' κ εμάς κ την κυβέρνηση με τα όμορφα μοντέλα τους.
Για να κλάψουμε και λίγο παρέα με σχετικά προσωπική ιστορία, πριν μία εβδομάδα περίπου λάβαμε μήνυμα από το Βρετανικό πανεπιστήμιο στο οποίο δουλεύω πως βρέθηκαν τρεις περιπτώσεις covid-19. Ενημερωθήκαμε στο ίδιο μήνυμα πως δεν υπάρχει λόγος να καθαριστούν οι χώροι και πως οι συνεργάτες αυτών των περιπτώσεων -- που δε μάθαμε ποτέ ποιοι είναι -- δε χρειάζεται να σταματήσουν να πηγαίνουν στη δουλειά τους εκτός κι αν παρουσιάσουν κάποιο από τα συμπτώματα. Η διδασκαλία πρόσωπο με πρόσωπο διακόπηκε λίγο αργότερα αλλά τα πάντα (τμήματα, βιβλιοθήκες, πανεπιστημιακό γυμναστήριο, καφέ, κτλ.) παρέμειναν για αρκετές μέρες ακόμη ανοικτά. Ολα αυτά όταν ο Boris μας έλεγε να πλένουμε απλά τα χέρια μας και όλα θα πάνε καλά. Εύχομαι να κάνω λάθος, αλλά θα κλάψουμε αρκετό κόσμο εδώ πάνω.
GraveMiasma
24-03-2020, 13:23
glasgow uni?
When Black Roses Bloom
24-03-2020, 17:54
Δεν νομίζω, η Γλασκώβη έχει τρομακτικά μεγάλα ποσοστά κρουσμάτων (σε σχέση με το Εδιμβούργο τουλάχιστον). Αλλά ας πεί ο Λεκές την ιστορία.
glasgow uni?
Yep!
WBRB, Greater Glasgow είναι με διαφορά πρώτη για την ώρα:
https://www.gov.scot/coronavirus-covid-19/
GraveMiasma
25-03-2020, 17:58
college of science?
Στο Humanities είμαι... Υποθέτω όλοι το ίδιο email πήραμε όμως (internal communications).
asimoulis
10-04-2020, 14:21
British scientific journal Nature has apologised for associating Covid-19 with China in its reporting, saying that early coverage of the global health crisis by itself and other media had led to racist attacks on people of Asian descent around the world.
Κινεζοϊός.-
When Black Roses Bloom
11-04-2020, 14:40
glasgow uni?
Yep!
WBRB, Greater Glasgow είναι με διαφορά πρώτη για την ώρα:
https://www.gov.scot/coronavirus-covid-19/
Εκεί σπούδασε και η γυναίκα!
Όταν λήξει όλο αυτό, θα σε πάρω, βρε, μαζι με τη γυναίκα, και θα πάμε να πιούμε κάνα βαρελάκι στο Oran Mor (είναι απο τα λίγα που ξέρω :P ) και να χαλαρώσουμε στην "αυλίτσα" που έχει απ'έξω. Ά ρε Γλασκωβάρα...