PDA

View Full Version : Bermuda Triangle

freak brother
28-04-2004, 14:15
* Οι Bermuda Triangle αύριο στο Club 22

Θερμοί Νορβηγοί

Μπορεί το όνομά τους να παραπέμπει σε μυστηριώδεις καταστάσεις, η μουσική τους όμως μας οδηγεί σε μονοπάτια περισσότερο συναισθηματικά. Οι Bermuda Triangle, δηλαδή το Τρίγωνο των Βερμούδων, έλκουν την καταγωγή τους από τη Νορβηγία, αλλά βγάζουν έναν ήχο τόσο ζεστό, που στοιχηματίζεις ότι προέρχεται από κάποιο μεσογειακό γκρουπ.

Με αφορμή την κυκλοφορία του πρώτου άλμπουμ τους Mooger Fooger (Klik Records) αλλά και της άφιξής τους στην Αθήνα για μία συναυλία αύριο (Club 22 / είσοδος 10 ευρώ) μιλήσαμε μαζί τους ξεκινώντας από αυτήν ακριβώς τη διαπίστωση:

- Πώς είναι δυνατόν μουσική γραμμένη από ανθρώπους του κρύου Βορρά ν' αγγίξει συναισθηματικά κάποιους άλλους, που ζουν στην Ελλάδα λόγου χάριν;

«Η καλή μουσική δεν έχει να κάνει με τη γεωγραφία. Αλλωστε αποτελεί τη μοναδική παγκόσμια γλώσσα πάνω στη Γη. Ο,τι παίζουμε βρίσκεται σε άμεση εξάρτηση με το κοινό μας. Είμαστε τυχεροί που διαθέτουμε στην Ελλάδα ένα label που φέρνει τη μουσική μας κοντά σ' έναν κόσμο με διαφορετικό τρόπο ζωής από τον δικό μας. Κάτι εξαιρετικά γοητευτικό».

Οι Bermuda Triangle αποτελούνται από τον παραγωγό Jan-Tore Diesen, την dJ Ariane και τον Nils Noa. Ο ήχος τους κινείται στο χώρο του μελωδικού χάουζ, ενώ στα φωνητικά συμμετέχει και η τραγουδίστρια της όπερας Gjoril Songvoll. Ολοι τους έχουν μακρύ πρότερο βίο στο χώρο της μουσικής, κυρίως ως dj's και όχι τόσο ως δημιουργοί.

- Ποια είναι η ανάγκη που κάνει τους dj's και τους παραγωγούς ήχου να στρέφονται στη σύνθεση πρωτότυπης μουσικής;

Nils Noa: «Φέρε στο νου σου την εικόνα ενός τύπου που κάθεται συνεχώς πίσω από τα πικ απ και παίζει μουσική. Δεν είναι και τόσο εμπνευσμένη, ε; Αντιθέτως η συμμετοχή σ' ένα γκρουπ αποτελεί από μόνη της μια αληθινή πρόκληση».

DJ Ariane: «Η ερώτηση αυτή αφορά πρωτίστως εμένα, απ' ό,τι καταλαβαίνω. Οι προκλήσεις είναι καλές, όπως και η μουσική πρόοδος επίσης. Και αυτό ισχύει για οποιονδήποτε καλλιτέχνη επιθυμεί να προχωρήσει ένα βήμα μπροστά».

Jan-Tore: «Σε αντίθεση με τους άλλους δύο εγώ δεν είμαι dj. Είμαι παραγωγός και συνθέτης με κλασική παιδεία. Η συμμετοχή μου σε αυτό το σχήμα είναι ένας καινούργιος προσανατολισμός στη μουσική μου σταδιοδρομία. Περνάω εξαιρετικά με το γκρουπ, χαίρομαι που ανεβαίνω στη σκηνή και που δεν στέκομαι μονίμως πίσω από τις κονσόλες ήχου».

- Πώς θα περιγράφατε τον ήχο σας σ' έναν ακροατή που δεν σας γνωρίζει και που θα ήθελε να έρθει να σας ακούσει ζωντανά;

Nils Noa: «Ηλεκτρονική μουσική που εμπεριέχει ένα σωρό διαφορετικά είδη».

Jan-Tore: «Θα πω αυτό που λέμε και στις κατ' ιδίαν συναντήσεις μας. Πρόκειται για το συγκερασμό της κουλτούρας των club (που έχουν ο Nils και η Ariane) και της δικής μου, που στρέφεται στις τρόπον τινά ευγενικές μελωδίες».

- Πείτε μας τη γνώμη σας για τα ονόματα που ακολουθούν, με μία μόνο λέξη:

Νιλ Γιανγκ: Αινιγματικός.

Kraftwerk: Πρωτοπόροι.

Βαγγέλης Παπαθανασίου: Γκουρού των ηλεκτρονικών ήχων.

Μπους: Βλάκας.

Μπιν Λάντεν: Κι άλλος βλάκας.

- Πως θα ήταν ένας κόσμος δίχως μουσική; Τι θα κάνατε;

Jan-Tore: «Χα! Θα πουλούσα όλα τα μουσικά υπάρχοντά μου».

Nils Noa: «Νο problem. Θα έπαιζα ποδόσφαιρο αντί για μουσική».

Ariane: «Ενας κόσμος χωρίς μουσική; Πραγματικά ένας κόσμος δίχως προοπτική».