View Full Version : 4 λέξεις
είδα αυτό σήμερα,
http://www.korikis.com/sose-tin-ellada-me-4-lekseis
για πείτε
εντιτ: δεν ξέρω καν αν είναι κάτι τέτοιο εφικτό, ίσως κατατάσσεται στο ουτοπικό ή καταστροφικό σε περίπτωση που αγνοώ κάποια καταστροφική συνέπεια που θα μπορούσε να επιφέρει μιαν τέτχια αλλαγή
ikonoklast
19-07-2015, 21:55
https://www.youtube.com/watch?v=geKWb94guh0
κάπως έτσι το σκέφτομαι κι εγω
KoiliaSamprela
20-07-2015, 08:18
έκατσα και το διάβασα σχεδόν όλο.
Για την φορολογία 8% δεν σχολιάζω αλλά η κατάργηση του χρήματος είναι σαν να παίζουμε rpg και ο DM να εξηγεί κανόνες.
Σίγουρα οι ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι μια λύση σε αρκετά προβλήματα αλλά νομίζω του μάστορα του διαφεύγουν κάποιες λεπτομέρειες
OniBocho
20-07-2015, 08:27
Ε, ναι. Πώς θα μπορεί ο υδραυλικός να μην κόβει απόδειξη για το χαλασμένο σιφώνι, ώστε ο Χωμενίδης μετά να τον κράζει στα social media, αν οι συναλλαγές είναι ηλεκτρονικές και ξεκάθαρες;
Καλή η προοπτική, αλλά για τίποτα Δανούς/Σουηδούς. Να μας πει κι ο atom_smasher δηλαδής. Αλλά έλα πείσε εσύ το χριστιανοταλιμπάν ότι η κατάργηση του χρήματος και η χρήση καρτών/ηλεκτρονικών πορτοφολιών δεν είναι το σημάδι του αντίχριστου και ο ερχομός του θηρίου κτλ κτλ
KoiliaSamprela
20-07-2015, 08:45
το πήγες σε άλλο επίπεδο που δεν είναι για τώρα. Εγώ σου μιλάω τεχνικά.
Λέει θα ανέβει ο τουρισμός , και πως θα πληρώνει ο τουρίστας? με πιστωτική θα μου πεις, α) δεν θα ρισκάρουν να βάλουν παντού πιστωτική και β ακόμα και αν λυθεί το τεχνικό κομμάτι του παντού κάρτες το 2,5% που κρατάει η πιστωτική δεν θα ενσωματωθεί στην τιμή του προϊόντος ?
Ας βρεθεί μια φόρμουλα για την χρήση της κάρτας αγορών μαζί με κάποιες ευκολίες "δώρα" για τους καταναλωτές, μετά ας γίνει μια σωστή ενημέρωση στον κόσμο και βλέπουμε.
Υπαρχουν και οι debit cards, δεν ειναι μονο οι πιστωτικες ηλεκτρονικο χρημα. Εκει δεν εχεις 2.5%
KoiliaSamprela
20-07-2015, 08:52
Υπαρχουν και οι debit cards, δεν ειναι μονο οι πιστωτικες ηλεκτρονικο χρημα. Εκει δεν εχεις 2.5%
αναφέρθηκα στον τουρίστα για το συγκεκριμένο 2,5% και μπορείς να σκεφτείς 1.000.000 λόγους γιατί να προτιμήσει κάποιος πιστωτική αντί για χρεωστική
OniBocho
20-07-2015, 09:00
Εγώ πάντως είμαι υπέρμαχος του τσιπ (Pringles κατά προτίμηση, να είναι φουλ μεταλλαγμένα) και του χαράγματος. Ηλεκτρονική ταυτότητα, ηλεκτρονικό πορτοφόλι, ηλεκτρονικό δίπλωμα, ηλεκτρονικά γαμήσια, ηλεκτρονικά όλα! Και μετά ανακαλύπτουμε εκείνα τα δύο πράγματα που ζήλευα πάντα στο Star Trek, το food replicator και το holodeck και goodbye and thanks for all the fish!
αναφέρθηκα στον τουρίστα για το συγκεκριμένο 2,5% και μπορείς να σκεφτείς 1.000.000 λόγους γιατί να προτιμήσει κάποιος πιστωτική αντί για χρεωστική
Εγω χρεωστικη χρησιμοποιω οταν ερχομαι στην ΠΑΤΡΙΔΑ παντως, και δεν ειχα ποτε κανενα προβλημα, ουτε μπορω να σκεφτω λογους να χρησιμοποιω πιστωτικη :P
KoiliaSamprela
20-07-2015, 11:56
Εγω χρεωστικη χρησιμοποιω οταν ερχομαι στην ΠΑΤΡΙΔΑ παντως, και δεν ειχα ποτε κανενα προβλημα, ουτε μπορω να σκεφτω λογους να χρησιμοποιω πιστωτικη :P
Στην πιστωτική έχεις ένα όριο , στην χρεωστική συνήθως είναι ΠΟΛΎ ΠΟΛΎ ΠΟΛΎ μεγαλύτερο, οπότε προστατεύεσαι καλύτερα σε θέματα ασφάλειας
Art In Haste
20-07-2015, 11:59
Κοιλιά μου στην χρεωστική μπορείς να ξοδέψεις μέχρι όσα έχεις στον λογαριασμό που είναι συνδεδεμένος με αυτή, στην πιστωτική μπορείς και παραπάνω.
Όταν γίνεται πληρωμή με χρεωστική κάρτα τα χρήματα αφαιρούνται κατευθείαν από τον τραπεζικό λογαριασμό του κατόχου της κάρτας με τον οποίον συνδέεται αντί να πληρώνει τα χρήματα σε μια μεταγενέστερη ημερομηνία και αν δεν υπάρχει υπόλοιπο η πληρωμή δεν πραγματοποιείται.
Όταν γίνεται πληρωμή με την πιστωτική κάρτα, τα ποσά της πληρωμής συγκεντρώνονται σε λογαριασμό ενημέρωσης και αποστέλλονται μία φορά το μήνα στην διεύθυνση του δικαιούχου ζητώντας μερική ή ολική εξόφληση του ποσού. Για την προστασία της τράπεζας, αλλά και του πελάτη, ορίζεται ένα πιστωτικό όριο πιστωτικό όριο, ώστε να μην επιτρέπονται πληρωμές πάνω από αυτό το όριο.
Κάθε κάρτα χρεωστική ή πιστωτική έχει διαφορετική φιλοσοφία:
Με τη χρεωστική κάρτα ξοδεύουμε χρήματα που έχουμε. Αν δεν έχουμε, δεν μπορούμε να πληρώσουμε.
Με την πιστωτική ξοδεύουμε χρήματα που δεν έχουμε ακόμα και προβλέπουμε ότι θα αποκτήσουμε στο μέλλον για να την ξεχρεώσουμε, παίρνοντας δάνειο από την τράπεζα μέχρι το όριο του πιστωτικού ορίου
Επισης, και στην χρεωστικη παιζουν ορια. Εγω ας πουμε δε μπορω να βγαλω πανω απο $800 την ημερα σε μετρητα, αλλα ουτε να κανω αγορες, χωρις την εγκριση τραπεζικου, ο οποιος θα επαληθευσει την ταυτοτητα μου μεσω τηλεφωνου. Στην πιστωτικη εχω οριο θεωρητικα $2500, και αυτο κατεπιλογην δικια μου, καθως θα μπορουσα να εχω $5000 αν ηθελα. Φανταζομαι και σε ευρωπαικες τραπεζες θα παιζουν αντιστοιχοι "κανονες"
Με τις χρεωστικές ισχύει το ημερήσιο όριο ανάληψης είτε απο ατμ είτε με αγορά. Στην alpha είναι 600€ αλλά μπορείς να κάνεις αίτηση κ στο πάνε στα 1200€
SpiritCrusher
20-07-2015, 15:45
Καλά αν θες μπορείς να το ορίσεις και στα 100€ ή όσο γουστάρεις ενώ γενικά υπάρχουν και δικλείδες ασφαλείας. Όχι ότι δε μπορούν να γίνουν μαλακίες, αλλά και να γίνουν πιθανότατα δε θα χάσεις τα λεφτά σου. Για κίνητρα που αναφέρθηκαν, υπάρχουν πόσες κάρτες ανα τράπεζα που κάθε μήνα σου κόβουν ένα ποσοστό από κάποιες αγορές (θυμάμαι πχ. η Dynamic Visa είχε κάνει θραύση κάποιο καιρό στις αρχές 00ς γιατί έκοβε αρκετά από supermarket).
Γενικά στην Ελλάδα είμαστε πολύ πίσω σε αυτό το τομέα και δεν υπάρχει καλή πληροφόρηση. Να πχ. εδώ ένα thread στο ER με 15 posts και ήδη έχουμε επιφυλακτικότητες για απλά πράγματα όπως όριο αγοράς.
Στα του άρθρου: Πάει στα άκρα ένα πολύ απλό πράγμα που δεν ειναι και καινούργιο ε. Πλαστικό χρήμα = λιγότερη φοροδιαφυγή. Χαίρω πολύ. Δεν χρειάζεται να κόψεις τα χαρτονομίσματα (κάτι που έτσι και αλλιώς δεν γίνεται μέσα στην ΕΖ). Δεν ξέρω αν υπάρχει ήδη κάτι, αλλά μπορεί να γίνει ένα νομοπλαίσιο όπου κάθε επιχείρηση θα επιβάλλεται να έχει σύστημα για κάρτες, με κάποιες μικροεξαιρέσεις (πχ. λαχειοπώληδες). Από εκεί και μετά είναι θέμα να μπει στην καθημερινότητα του κάθε πολίτη. Νομίζω πρόσφατα ο Βαρουφάκης είχε προτείνει μέτρο στους θεσμούς να υπάρχουν μειωμένοι συντελεστές και για τις 3 κλίμακες του ΦΠΑ για κάθε συναλλαγή που γίνεται με κάρτα μπας και πάρουμε μπρος, αλλά το έφαγαν στις διαπραγματεύσεις.
Α ναι, κι αυτά με τους πόντους IQ: λολ.
2009 πάντως σε τουρισμό στο Λονδίνο ήμουν ο μόνος που γυρνούσα έξω με μετρητά. Κάτι θα ξέρουν αυτοί καλύτερα.
Σαμπρέλα ακόμα να καταλάβω τα πλεονεκτήματα πιστωτικής από χρεωστική. Και στην χρεωστική υπάρχει όριο το οποίο είναι παραπλήσιο (για να μη σου πω μικρότερο) από μία πιστωτική. Επίσης α) δεν έχει τόκο και β) δεν μπορείς να κάνεις υπερκατανάλωση. Πραγματικά προσωπικά δεν βρίσκω κανέναν λόγο για να βγάζει κάποιος στην εποχή μας πιστωτική. Γαμώτο, ακόμα και η επίσκεψη στην τράπεζα για να την πληρώσεις ή και το e-banking για εξόφλησή της μου ακούγεται σαν περιττός κόπος.
Η πρόταση Βαρουφάκη - κίνητρο για χρησιμοποίηση καρτών ήταν ότι πιο έξυπνο έχω ακούσει ως οικονομική ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ (και όχι μέτρο) με άμεσο αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία και ειδικά στην φοροδιαφυγή (τρελό μπουκέτο). Κρίμα που ο στείρος δογματισμός και οι παρωπίδες των Ευρωπαίων καθάρισαν την πρόταση ως αυγό.
Ειδικά για την πρόταση του άρθρου που συζητάτε (απαγόρευση χαρτονομισμάτων) το μόνο "κακό" που βρίσκω ή μάλλον δύσκολα εφαρμόσιμο είναι το τι κάνουν οι τρίτες ηλικίες που θέλουν πχ να πάνε στη λαϊκή να ψωνίσουν. Εμάς μας ακούγεται παιχνιδάκι η κάρτα, ο θείος όμως δε μαθαίνει, με κόπο έμαθε το ΑΤΜ και κυρίως ΔΕΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ κάτι που δεν το πιάνει στα χέρια του.
KoiliaSamprela
20-07-2015, 20:34
όλες μου τις αγορές τις κάνω με πιστωτική γιατί επιστροφή χρημάτων 1,5% - 5%
Για την διαφορά χρεωστικής πιστωτικής σε θέμα ασφάλειας είπαμε είναι θέμα ορίου και στις χρεωστικές έχει ημερήσιο όριο όταν στις πιστωτικές υπάρχει ταβάνι στον λογαριασμό
Το ξανάπαμε αλλά δεν δείχνεις να το καταλαβαίνεις. Ταβάνι υπάρχουν και στις δύο. Και είναι παραπλήσιο.
KoiliaSamprela
21-07-2015, 07:52
Το ξανάπαμε αλλά δεν δείχνεις να το καταλαβαίνεις. Ταβάνι υπάρχουν και στις δύο. Και είναι παραπλήσιο.
έχει ημερήσιο όριο η πιστωτική και μου διαφεύγει ? μάλλον εσύ δεν καταλαβαίνεις
tsimpouklano
21-07-2015, 08:29
ΓΕΙΑ ΣΟΥ Η. ΜΕ ΤΟ ΚΑΜΠΡΙΟ ΚΑΙ ΤΗ ΧΡΕΩΣΤΙΚΗ ΣΟΥ ΚΑΡΤΑ, ΕΤΣΙ ΡΙΧΝΕΙΣ ΤΑ ΓΚΟΜΕΝΙΑ Ε;;;
Για να μη μαλώνετε, θα το ξεκαθαρίσω εγώ για εσάς. Αν δεν είσαι ηλίθιος, πιστωτική και χρεωστική είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα. Η μόνη διαφορά είναι ότι η μία δε χρειάζεται λεφτά στον λογαριασμό σου, ενώ η άλλη χρειάζεται. Και το 2.5% σπανίως έως ποτέ χρεώνεται στον πελάτη. Ίσα ίσα πολύ συχνά υπάρχουν εκπτώσεις για τη χρήση πιστωτικής.
KoiliaSamprela
21-07-2015, 09:43
Για να μη μαλώνετε, θα το ξεκαθαρίσω εγώ για εσάς. Αν δεν είσαι ηλίθιος, πιστωτική και χρεωστική είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα. Η μόνη διαφορά είναι ότι η μία δε χρειάζεται λεφτά στον λογαριασμό σου, ενώ η άλλη χρειάζεται. Και το 2.5% σπανίως έως ποτέ χρεώνεται στον πελάτη. Ίσα ίσα πολύ συχνά υπάρχουν εκπτώσεις για τη χρήση πιστωτικής.
πραγματικά όμως ΤΙ ΛΕΣ ΤΏΡΑ?
τέσπα αποχωρώ
OniBocho
21-07-2015, 11:34
Εντωμεταξύ το θρεντ αφορά σε μια "ιδέα" που στηρίζεται σε σχετικές μεταρρυθμίσεις και IQ high score κι έχουμε τώρα πόσα ποστς να ασχολούμαστε με τις πιστωτικές κάρτες... ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΑΣ ΦΤΑΙΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑΣ.
Για να μην ανοίγω νέο κι επειδή τομουνίτηςμάναςτους με τα capital controls, οι πιστωτικές είναι effectively άχρηστες για αγορές από το εξωτερικό. Προς το παρόν, τουλάχιστον. Παρ'όλα αυτά οι χρεωστικές δουλεύουν (απ'ότι ξέρω ΚΑΙ με paypal). Οπότε ναι.
Γνωρίζει κανείς αν συμφέρει να εκδόσω e-prepaid αντί για debit; Το μόνο που αλλάζει είναι ότι χρεώνεσαι τις φορτίσεις/εκφορτίσεις στην πρώτη περίπτωση ή έχουν κι άλλες διαφορές;
OniBocho
13-09-2015, 08:00
H virtual prepaid MasterCard που έχω δε δούλεψε για το Steam χθες. Από αυτήν έστειλα λεφτά στο PayPal μου για να ανεβάσω το Balance μου. Έτσι όπως λειτουργούν πλέον οι debit, μάλλον δεν έχει κάποιο νόημα να εκδόσεις prepaid.