PDA

View Full Version : Raspberry Pi (ράσμπερι πάι)

KoiliaSamprela
12-02-2015, 13:47
Ας κάνω ένα θρεντ για μια επανάσταση.
Εδώ μιλάμε για το Raspberry Pi.
Πρόκειται για μια πλακέτα σε μεγεθος μια σταλίτσα που έχει σχεδόν όλα όσα μπορεί να χρειαζόσουν σε έναν απλό ηλεκτρονικό υπολογιστή.
Για να το κάμεις να δουλέψει θες
την πλακέτα, μια SD καρτα, ένα καλώδιο να το συνδέσεις σε μια Οθόνη (hdmi/dvi) πληκτρολόγιο / πόνδικα και ένα τροφοδοτικό.

Αν κατέχεις από linux είσαι πασάς, αν δεν κατέχεις από λινουξ αλλά από copy paste είσαι μια χαρά, αν είσαι ντουβάρι με όλα αυτά, φτάνει να έχεις λίγα λεφτά παραπάνω.

Τι μπορείς να κάνεις με αυτό ... ουσιαστικά τα πάντα, από ένα media server μέχρι να χειρίζεσαι απομακρυσμένα μια κάμερα ή ακόμα και να μαγειρέψεις.

Επειδής είναι πολύ φτηνό και μπάνικο, και ο πρωταρχικός του σκοπός ήταν να μάθουν τα παιδάκια από κουμπιούτερ, αλλά τελικά κατέληξε να κάνει πολλά παραπάνω απόκτησε απίστευτη κοινότητα και η βοήθεια ή ακόμα και οι έτοιμες λύσεις είναι άπειρες.

Μαμά σάιτ http://www.raspberrypi.org/

Θα βάλω εδώ 1 μαγαζί που ξέρω ότι ψωνίζει ένας φίλος

http://uk.farnell.com/ χωρίς ταχυδρομικά

ένα χρήσιμο λινκ για να δείτε την φάση του raspberry pi ως media server εδώ http://www.raspbmc.com/

Στο ebay έχουν έτοιμα κουτάκια μέχρι και με τηλεκοντρόλ

Εδώ κάπου να πω ότι το τελευταίο μοντέλο παίζει τα 1080p ααβαδιστα

KoiliaSamprela
12-02-2015, 13:47
και αφού έγραψα όλα αυτά να σας πω ότι ακόμα δεν έχω ασχοληθεί :)

KoiliaSamprela
12-02-2015, 14:01
εδώ ένα έτοιμο σετάκι από το e-bay (http://www.ebay.com/itm/Raspberry-Pi-B-XBMC-Media-Center-with-Wi-fi-RF-Keyboard-Case-Accessories-/191488894479?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2c95a0a60f)

Σκοπός είναι να δείτε τι μπορεί να γίνει και όχι να το πάρεις απ εκεί

thanasis00
12-02-2015, 14:38
Πολύ καλή φάση το raspberry pi. Είχα το model B για μερικούς μήνες. Αρκετά ευέλικτο και εύχρηστο, απλά το τότε version δε τη πάλευε άνετα με το xbmc και γενικά έτρωγε μικρά σκαλώματα. Αλλά πλέον με το raspberry pi 2 θα είναι γαμώ! Θα σηκώνει άνετα λινουξ για φάση σερφάρισμα και τέτοια, και εννοείται θα παίζει πιο χαλαρά xbmc. Το σκέφτομαι να πάρω πάλι σύντομα.

OniBocho
12-02-2015, 14:39
Είναι πάρα πολύ ωραίο καλούδι, έχω ένα model B από πέρσι το καλοκαίρι που μου το έφερε φίλος από Λονδίνο με κουτάκι ωραίο διάφανο, ψαρωτικό και γκατζετάκικο. Αρχικός σκοπός ήταν η πλήρης αντικατάσταση του σαλονοπισιού, αλλά η τωρινή του είναι αυστηρά ως media server/player με RasBMC.

Τούτο συνέβη γιατί καμία από τις distros με ARM λειτουργικό δεν είναι ακριβώς φιλική ή τέλος πάντων every day usable από όλους (λέγε με Σοφία γκουχ γκουχ), με κυριότερη την έλλειψη εναλλαγής locale (όχι να έχεις τα menu σε άλλη γλώσσα πλην της αγγλικής, αυτό είναι εφικτό), αλλά η αλλαγή γλώσσας στο typing (ALT+SHIFT κτλ κτλ) και το προβληματικό flash plugin που ξέρουμε τι σημαίνει για το σημερινό web browsing/surfing. Πέραν τούτου, υπάρχουν πολλές επιλογές χρήσης, αρκετός κόσμος το χρησιμοποιεί και headless μόνο για ως media station που ανεβοκατεβάζει τα torrents και η αναπαραγωγή γίνεται από άλλο media player.

Είχα κατενθουσιαστεί όταν το πρωταγόρασα και την έψαχνα αρκετά, οπότε και αγόρασα μια δεύτερη SD στην οποία πέρασα το Pibang ως λειτουργικό και κράτησα την αρχική με το RasBMC. Το υπεργαμάτο στην περίπτωσή μας είναι ότι με τον δέκτη του ασύρματου ποντικιού/πληκτρολογίου λειτουργεί το τηλεχειριστήριο της VT50, οπότε χειρίζομαι τηλεόραση και media player με το ίδιο remote.

Κάτι που θα ήθελα να προσθέσω σε αυτά που είπε ο Σαμπρελίνος είναι ότι συνίσταται και η αγορά ενός active usb hub γιατί οι 2 θύρες που έχει πάνω της η πλακετίτσα γεμίζουν με το unboxing και δε φτάνουν ούτε για εξωτερικό σκληρό ή usb stick.

Να πω ότι το Model B φτάνει και περισσεύει για να παίξει 1080p μέχρι και ασυμπίεστα αρχεία (Hobbit 1 & 2 extended ήταν κάτι γομάρια 40gb BluRay rips) video σε RasBMC, με μοναδική έλλειψη τα μεγάλα φορμά ήχου (DTS HD Mastar Audio 7.1) μέσω του HDMI, κάτι που φυσικά σε "χαλάει" αν οδηγείς το output σε a/v ενισχυτή και πολλά ηχεία.

Κέβιν Σόρμπο
12-02-2015, 15:02
Eρωτηση, γιατι εχω το Π2 στο συρταρι μου που καθεται εδω και μια βδοαμδα και περιμενω να βρω λιγο χρονο να ασχοληθω με την παρτη του και να φτιαξω το media center μου. Πως τα παει με NAS σκληρους δισκους και πως χειριζεται υποτιτλους; Μπορω πχ καπως να τους βρω μεσω του BMC; (που btw αλλαζει τωρα και γινεται ΟSMC αν δεν απατωμαι)

BURNIN AMBITION
12-02-2015, 15:04
αφηστε το μπετο απο πανω και ακουστε. πρωτα απολα απο το καλοκαιρι υπαρχουν 4 usb στο rpi. πλεον πριν λιγες μερες κυκλοφορει σαν τετραπυρηνο και με διπλασια ραμ. θα τρεχει και γουιντοουζ δεκα αμα λαχει. γενικα πλεον γαμαει. περιμενουμε λιγο τα λειτουργικα να ερθουν στα ισια τους (η αλλγη του xbmc σε kodi ολο και κατι ψιλομαλακιουλες δημιουργησε αλλα αυτα στο επομενο διβδομαδο κοβω να τελειωνουν) και θα γαμαει κολους. γρηγορο αντεο χμηλη καταναλωση ιδανικο για ν στριμαρεις αγωνες τσοντες κτλ.
εγω πρεπει να παρω μια δευτερη καρτα (αν κανει κανεις καμια παραγγελια απο modmypi ας ριξει πμ) για να εχω 2 λειτουργικα περασμενα. ενα για να λειτουργει σαν dac και ενα για να ειναι μιντια πλειερ.
εχω παρει μια καρτα ηχου που το κανει να δουλευει αψογα σαν ντακ. θα καρφωσω πανω ενα σκληρο τεραστιο οποτε και θα γαμαει η ολη φαση στο σαλονι ταινιες και φλακ απ οτο σκληρο, στριμαρισμα και στον υπολογιστη κατευθειαν που θαναι συνδεδεμενος με το αλλο στερεο και ολα καλα.
το μονο αρνητικο δεν υπαρχει κουμπι που να ανοιγει το ρασπμπερι... αλλα μπορεις να το εχεις ον συνεχεια. το μονο που με αγχωνει ειναι αν εχω καρφωμενο κανα σκληρο πανω...

ο σαμπρελας ειναι μερακλης

KoiliaSamprela
12-02-2015, 15:53
το μονο αρνητικο δεν υπαρχει κουμπι που να ανοιγει το ρασπμπερι... αλλα μπορεις να το εχεις ον συνεχεια. το μονο που με αγχωνει ειναι αν εχω καρφωμενο κανα σκληρο πανω...

τι είπαμε ? ανοιχτό για όλον τον κόσμο? τι σημαίνει ? όλο και κάποιος ασχολήθηκε (http://www.raspberry-pi-geek.com/Archive/2013/01/Adding-an-On-Off-switch-to-your-Raspberry-Pi)

BURNIN AMBITION
12-02-2015, 22:16
το κλεισιμο του δεν ειναι το προβλημα. (αποδειξη το συγκεκριμενο εξαιρετικο αρθρο, ευχαριστουμε). το προβλημα ειναι η εκινηση του ρασπμπερι. το οποιο δεν γινεται. ειναι σαν να θελεις να ανοιξεις το πισι με τηλεχειριστηριο. αυτο ειναι και το μονο αρνητικο κατ εμε

atom_smasher
20-04-2015, 21:02
έτρεχε ενα crowdfunding indiegogo για laptop με ρασμπερι παι. με ψήνει να ασχοληθώ η φάση, κυρίως για να αποκτήσω μία σχέση με ενα νεο προιον, αλλά χρειάζομαι εναν μπουσουλα

Ιάβας
20-04-2015, 22:13
Λοιπόν μετά απο μακράν περίοδον ιδιοσυγκρασίας, αλλά και δυσάρεστων γεγονότων, με κάνατε να ξαναλογκάρω ρε ποθτανες...

Η σκέσις με το βατόμουρο, ξεκίνησε καιρό πρίν, που το πήρα για media center, αλλά κακά τα ψεμματα, ο ARM του κλάνει αρχίδια και αρχίνισα να πειραματίζομαι γενικά με το εργαλείο και πλέον είμαι περήφανος κάτοχος ενός Α+ , ενός Β+ και περιμένω το G2 τώρα.

Το Α+, το χρησιμοποιώ σαν torbox, αλλά πειραματίστηκα και με openwrt και το παράτησα, τώρα σκέκπτομαι να του χώσω ένα tinycore και με iptables για χρήση firewall αλλά θελει και usb το εθερνε για 2ο interface για in - out.

To Β+ ξεκίνησε με pidora. Ώντας centos fan απο ανεκαθεν, ειπα και γω να βάλω κάτι familiar. Το pidora απλα γαμιέται μην το βαλετε για 3,5 εκατομύρια λόγους. Οπότε έβαλα το raspbian. Εκτοτε το χρησιμοποιώ για NAS, FTP και το έβαλα και asterisk(rasPBX) σε κάποια φάση, μέχρι που άρχισα να ασχολούμαι με το GPIO.

Με στοιχιώδη python και μία εικόνα με το pinout κάνει παπάδες, παπαδιές, παπαδάκια και ότι σκατά άλλο βάλει ο ανθρώπινος νους, απλά είμαι του όλντ για αυτοματισμούς. Τώρα όταν μ' ερθει και το άλλο, θέλω να δοκιμάσω κάτι σε parallel να δω ρε παιδίμ' πώς γίνεται κι αυτό.

Αμα θέλετε καμία βοηθεια πάντως εγώ προσφέρομαι αμα ξέρω.

OniBocho
20-04-2015, 22:26
pibang πως και δε δοκίμασες;

Ιάβας
20-04-2015, 23:04
Ρε φιλε, ανεκαθεν δεν το μπορουσα το γαμημενο το crunchbang, το σιχαθηκα βασικα απο συναδελφο που μας επρηζε τα ρχιδια με το "ποσο γρηγορο ειναι" και "να δεις ποσο λιγο φορτο εχει η CPU", όπως δηλαδή θα στα πρήξει ένας χορτοφάγος μέχρι να χλαπακιασεις μπροστα του μια κατσαρολα τηγανια. Χέστηκα για το ποσο φορτο εχει η cpu για αυτο την πληρωσα για να ζορίζεται και το εφφε μου το θελώ, πισι χρησιμοποιώ το 2013(τοτε), δεν στελνω τον γκαγκαριν στο φεγγαρι. btw το crunchbang ειναι πλέον discontinued, το με το pibang τι παιζει?

OniBocho
21-04-2015, 07:46
Βγάλε συμπέρασμα:

We are not saying PiBang is dead. What we are saying is that what we have is good enough and it isn't really worth it to develop it further. The Raspberry Pi is a great piece of hardware, but we (Nathan) no longer feels that energy put into PiBang is beneficial to the Ras-Pi community. PiBang is and always was kind of a "hacker distro" and in that reguard it is still relevent if you want to get an image and play around. It isn't dead and it is still good and usable. Just don't expect a new image for a while. (Although we might surprise you)

Eγώ το πέρασα σε μια class 10 κάρτα για να δω αν μπορεί να μου δώσει επιλογές που το Raspbian δεν προσέφερε, κυρίως ως προς την Home Entertainment pc κατάσταση. Για να καταλάβεις, έχω το Rpi συνδεδεμένο στην τηλεόραση στο σαλόνι κι αρχικά το πήρα για να παίζει κανένα YouTube, να μπαίνουμε facebooks/emails/blah blah από εκεί και γενικά, να μη χρειάζεται να χρησιμοποιούμε το desktop που και σε άβολο δωμάτιο βρίσκεται και η κατανάλωση τους σε ρεύμα δε συγκρίνονται. Τελικά, κατέληξα να το χρησιμοποιώ κι εγώ για media player με RASBMC, που κάνει εξαιρετική δουλειά προφανώς, αλλά εσχάτως σκέφτομαι να το κάνω torbox και να παίζω τις ταινίες από το Nexus 9 στην VT50 με κάτι τύπου All Cast/Plex.

Το Pidora είναι όμορφο, ευχάριστο, αλλά όπως λες κι εσύ, γαμιέται αρκετά. Το RiscOS ήταν μια ευχάριστη έκπληξη, αλλά δυστυχώς πολλοι περιορισμοί στη χρήση. Γενικά, το να μην μπορείς να αλλάξεις keyboard layout, να μην έχεις ένα γαμημένο σωστό flash plugin, να ανοίγεις ένα δεύτερο tab και να σέρνεται σα σαύρα, είναι λίγο παιδικές ασθένειες που δεν ιάθηκαν ποτέ.

KoiliaSamprela
21-04-2015, 08:27
Το Α+, [...], αλλά πειραματίστηκα και με openwrt και το παράτησα,

Για πες λίγο για openwrt , θέλω να παίξω λίγο μπάλα και δεν βρίσκω σε κόσμια χρήματα ένα ρουτέρι να του περάσω.

Θέλω να στείλω iptv over wifi

Ιάβας
21-04-2015, 20:04
Δε ξέρω πασαμ', εγώ έκανα ότι έλεγε το tutorial αυτουνού (http://computers.tutsplus.com/articles/installing-openwrt-on-a-raspberry-pi-as-a-new-home-firewall--mac-55984) για να το κάνω firewall, αλλά σβαρνιόταν το σύμπαν και το παράτησα, ενταξει μπορεί να έκανα μαλακία και γώ αλλά δε ξέρω..

atom_smasher
22-04-2015, 00:59
ουφ.ειστε χακεραδες και δεν καταλαβαινω τι λετε

ypersyntelikos
10-05-2015, 13:53
Εδώ και κάνα μήνα έχω στήσει κι εγώ το δικό μου raspberry. Έχω βάλει πάνω το osmc media center, βλέπει τις ταινίες - σειρές που είναι κατεβασμένες στο πισί του σπιτιού, κατεβάζει τους υπότιτλους αυτόματα, γενικά παίζουν όλα μπόμπα.

Τις τελευταίες μέρες έχω αρχίσει και ψάχνομαι και προσπαθώ να βρω κανένα plugin για live stream sports, αλλά απ' ότι βλέπω έχουν όλα θέματα με πνευματικά δικαιώματα και τέτοια. Κατάφερα να εγκαταστήσω το sportsdevil (http://totalxbmc.tv/new-forum/index.php?topic=2067.0), αλλά μάλλον φαίνεται ότι και αυτό δε λειτουργεί πλέον. Είναι κανείς που έχει κάνει κάτι παρόμοιο; Έχει κανείς να μου δώσει τα φώτα του;

BURNIN AMBITION
10-05-2015, 23:33
ψαξε να κατεβασεις την τελευταια του εκδοση που ειχε βγει τον απριλη. με λιγο γκουγκλαρισμα το βρισκεις. επειδη τοι πολεμανε ολο αναβαθμιζεται. αν εχεις παλια εκδοση δεν παιζει. εγω τον τελευταιο αγωνα παναθηναικου απο εκει τον ειδα

ypersyntelikos
12-05-2015, 18:08
thanks man

θα τσεκάρω σύντομα

BURNIN AMBITION
15-11-2015, 17:41
επειδη γενικα το ρασπμπερι γαμαει και μετα απο κατι θεματακια με αλλο μιντια πλειερ που ειχα, αποφασισα να το εχω σαν κυριο μιντια πλειερ, ξερει κανεις κανα τροπο ωστε να ανοιγει το ρασμπερι απο τηλεχειριστηριο οπως ολα τα μιντια πλειερ? γιατι δεν εχω βρει κατι. να κλεισει γινεται, να ανοιξει ομως? βαλε βγαλε καλωδιο ρευματος ειναι σπαστικο

OniBocho
19-03-2018, 15:30
Αντί προλόγου, θα περιγράψω το setup που είχα μέχρι πρώτινος, για να υπάρχει μια γενικότερη ιδέα του τι έχω κάνει εδώ και κανένα χρόνο.

Raspbery Pi Model B+ με USB docking station ως file server/NAS, torrent box και Raspberry Pi 2 με OpenELEC (ή OSMC ότι προτιμάει ο καθένας) για media player. Συνδεδεμένα στο δίκτυο, ο server τρέχει dietpi λειτουργικό και είναι headless (χωρίς οθόνη δηλαδή) και το δεύτερο καρφωμένο στην τηλεόραση, στο σαλόνι.

Για torrent client είχα περάσει το transmission και το ήλεγχα μέσω του web interface του. Για remote access είχα κάνει ένα free account στο remot3.it και το NAS έτρεχε με NFS/Samba και FTP protocols.

OLA POPA εκτός από μία και μοναδική περίπτωση. Τα BluRay ISO αρχεία (λέγε με ασυμπίεστο δισκάκι ~ 50GB η κάθε ταινία) αδυνατούσαν να παίξουν στο media player. Σε οποιοδήποτε μέσο, είτε δηλαδή στο Raspi2 με το OSMC, είτε στο PC με Kodi, είτε στο laptop me VLC και πάντα ethernet σύνδεση. Σκεπτόμενος τα bottlenecks που μπορεί να είχε το δίκτυό μου, και τους λόγους για τους οποίους δεν μπορούσε να streamάρει καλά τα μεγάλα αρχεία, κατέληξα στο συμπέρασμα πως φταίνε οι εξής παράγοντες:

α) η USB σύνδεση μεταξύ NAS και δίσκων
β) η 10/100 θύρες των raspberry pi's
γ) το 10/100 modem/router μου

Εδώ και μερικούς μήνες κι εφόσον ξεκίνησε συνδρομή στο netflix, χρησιμοποιούσαμε όλο και λιγότερο το OSMC στο raspi 2, επειδή όμως netflix δεν μπορείς να δεις σε περιβάλλον Kodi/Arm Linux, έπαιξε η εφαρμογή Netflix από το PS4. Έτσι το raspi 2 πέρασε σε αγρανάπαυση και είπα να ξαναστήσω τον file server/torbox μου σε αυτό, για να δω τυχόν βελτιώσεις.

Πέρασα το τελευταίο dietpi (στηρίζεται στο καινούργιο raspbian, αλλά είναι ΠΟΛΥ πιο ευέλικτο κι ελαφρύ) και αντί του transmission έβαλα το rtorrent, που έχει ως web interface το rutorrent. Πολύ πιο ελαφρύ, ίσως πιο παιδεψιάρικο ως προς τα settings του, αλλά πολύ καλύτερη διαχείριση των αρχείων γενικότερα. Για remote access υπηρεσία, ανέστησα τον λογαριασμό μου στο no-ip.com, του οποίου το μοναδικό drawback είναι ότι στη free χρήση του θέλει μια ανανέωση του hostname 1 φορά το μήνα, ώστε να είναι active. Σε αντίθεση όμως με το remot3.it που ήταν εντελώς web based, αυτό είναι κανονικό ddns, μπαίνεις με ssh από οπουδήποτε, μπαίνεις στον torrent client ή όποια άλλη υπηρεσία (για την οποία έχεις ανοίξει πόρτα στο router σου) θέλεις και κάνεις τη δουλειά σου σαν να ήσουν στο σπίτι σου. Τέλος, πέρασα και το Sonarr για παρακολούθηση σειρών και αυτόματο κατέβασμά τους.

Μαζί με κάποια εργαλεία για έλεγχο του pi (webmin, raspi-monitor) έχω περάσει αυτές τις 4-5 υπηρεσίες στην πλατφόρμα του organizr, για να κάνω ένα μόνο login από μακρυά και να βλέπω οτιδήποτε θελήσω, χωρίς να πρέπει να ανοίγω ξεχωριστά tabs στον browser. Πραγματική μαγεία.

Η τεράστια έκπληξή μου ήρθε όμως όταν έβαλα να παίξω τα γομάρια αρχεία που ανέφερα παραπάνω, από το pc και το Kodi. Χωρίς δηλαδή να έχει αλλάξει το παραμικρό από τη μεριά του player κι αυτά έπαιζαν Α-ΨΕ-ΓΑ-ΔΙΑ-ΣΤΑ. Πράγμα που σημαίνει πως τελικά, έφταιγε η κακή διαχείριση της USB σύνδεσης δίσκων/raspberry pi που γίνεται χρησιμοποιώντας πόρους του επεξεργαστή, κι αυτό που ζητούσα ήταν too much για το μηχανάκι. Το Pi2 όμως, με τους 4 πυρήνες του και καλύτερο build τα καταφέρνει μια χαρά. Και τώρα, ως player, αναμένω το ODROID C2 (http://www.hardkernel.com/main/products/prdt_info.php?g_code=G145457216438), που είναι πολύ δυνατότερο από κάθε raspberry pi (ακόμα κι από το προ 2 ημερών 3 B+ που ανακοινώθηκε), το οποίο έχει gigabit ethernet, HDMI2.0 support, πολύ δυνατότερο επεξεργαστή και RAM, ενώ παράλληλα χρησιμοποιεί ως boot media τόσο SD κάρτα, όσο και emmc flash, που είναι πολύ ταχύτερο (https://dn.odroid.com/homebackup/201506301616277586.jpg). Και στο οποίο μπορεί να εγκαταστασθεί απροβλημάτιστα android, μετατρέποντάς το σε ένα πολύ δυνατό android box, με kodi, netflix, NBA app, YouTube κι οτιδήποτε κυκλοφορεί σε android apps, ουσιαστικά γίνεται ένα android pc και καταπληκτικό media player, κυρίως όσον αφορά στα video, καθώς έχει δική του GPU κι άρα δεν περιορίζεται σε software encoding. Σκέτη καύλα, με άλλα λόγια.

atom_smasher
19-03-2018, 16:02
Δηλαδή;

OniBocho
19-03-2018, 22:19
Δίκιο. Δεν έγραψα ούτε το setlist, ούτε τι ήπιαμε μετά. Μαλακία μου, όχι οκ σόρρυ.

Art In Haste
19-03-2018, 22:30
Σκέτη καύλα, με άλλα λόγια.

Δηλαδή;

Μείνε σε αυτό.