PDA

View Full Version : [Cinema] Coherence (2013)

Kelldorain
09-08-2014, 15:46
http://i.imgur.com/wdqFGog.jpg

http://www.imdb.com/title/tt2866360/

(μην δείτε τρέιλερ, σποίλερς)

Sci fi, 8 φίλοι μαζεύονται ένα βράδυ για να φάνε και μεταξύ άλλων συζητάνε για έναν κομήτη που περνάει, λένε creepy ιστορίες που ακούγονται για παρόμοια περιστατικά και κάπου εκεί αρχίζει η φάση. Δεν θέλω να πω τι γίνεται γιατί είναι καλύτερο να 'σαι εντελώς unspoiled, αλλά είναι γυρισμένο με μηδεινό budget και φέρνει αρκετά στο Primer χωρίς όμως να ασχολείται αποκλειστικά με το μυστήριο αλλά δίνοντας μεγάλη βάση στους χαρακτήρες. Σκηνοθετικά και οπτικά δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, αλλά η σεναριακή ιδέα είναι δυνατή, δίνει σταδιακά της πληροφορίες (κάποιες φορές λίγο άγαρμπα) και το βοηθάει το πολύ καλό editing που δημιουργεί περίεργη ατμόσφαιρα ακόμα και σε σημεία που δεν φαίνεται εκ πρώτης όψεως να συμβαίνει κάτι περίεργο.

Επίσης σε σχέση με το Primer μου φαίνεται πιο open ended και ως εκ τούτου δύσκολο/αδύνατο να γίνει κάποιο πλήρες narrative chart, αν το δείτε γράψτε καμιά γνώμη.

Ας πούμε λίγο αφού το τέλειωσα διάβασα θεωρία ότι η Laurie που φτάνει στο τραπέζι είναι άλλη και γι'αυτό δεν αναγνωρίζει τον Mike απ' τη σειρά (που αρχικά νόμιζα ότι είναι απλά meta joke γιατί αυτός έπαιζε στη Buffy), που αν ισχύει ανατρέπει εντελώς το ότι μέχρι εκείνο το βράδυ παντού όλα ήταν ίδια που το θεωρούσα δεδομένο.

Parasight
10-08-2014, 16:39
Γάμησε. Έχει πολύ πράμα, μόλις το τελείωσα και δεν το έχω αφομοιώσει πλήρως ακόμα. Παίζει να υπάρχουν άπειρα σημεία και λεπτομέρειες που δίνουν άλλη διάσταση αφού τα προσέξεις υποψιασμένος. Νομίω ότι ακόμη μια θέαση επιβάλλεται κάποια στιγμή.

SpiritCrusher
10-08-2014, 20:28
Να πούμε σκατα σε shaky handycams πλάνα ε. Ή εκείνα τα zoom-in που περιμένεις μετά τη κάμερα να κάνει focus και είναι όλα θολά για 1-2 δευτερόλεπτα.

Κωλαράκι Τορνευτό
13-08-2014, 08:22
Παρα παρα πολυ ωραιο. Δε νομιζω οτι υπαρχει καποιο "ερωτηματικο" γενικα μετα την πρωτη θεαση. Η ταινια ασχολειται με κβαντικη μηχανικη ουσιαστικα, και με ερωτηματα που με εχουν απασχολησει και ταλαιπωρησει πολλες φορες στο παρελθον τα τελευταια 11 χρονια.

Kingdom Gone
14-08-2014, 02:21
Hugh, do you not understand what I'm saying? This all started tonight, and if there are a million different realities, I have slept with your wife in every one of them.

γέλασα

Κωλαράκι Τορνευτό
14-08-2014, 02:46
Σκεφτομουν μετα αυτην την ατακα, οτι η ταινια ξεκινησε επειδη καποιος ηθελε να τη βαλει σε ταινια. Και μετα εχτισαν ολο το αλλο.

Ra Pariah
16-08-2014, 13:44
Το είδα από καθαρή περιέργεια. Πιο πολύ για να διαπιστώσω ιδίοις όμμασι τι ποιότητας φιλμ θεωρείται καλύτερο εδώ και χρόνια στον χώρο του sci-fi (έχω τέτοιες ανησυχίες ανά περιόδους). Πέρα από σενάριο και ψαρωτικές_ακολουθίες_σκηνών_για_ν'ανεβαίνουν_οι_σφυγμοί, στα δικά μου μάτια υπήρχε εμφανέστατο έλλειμμα υποκριτικής ικανότητας τουλάχιστον στην περίπτωση της κοπέλας με το κοντό πλατινέ μαλλί, στον επαγγελματία ηθοποιό (oh, the irony!) και τη συζυγό του. Δηλαδή τρεις στους οκτώ πήγαν άπατοι απ' το πρώτο σφύριγμα. Για να μη μακρηγορώ, ο μόνος λόγος που θα θυμάμαι το ταινιάκι είναι η τέλεια (υπερφυσική!) μύτη της πρωταγωνίστριας.

Raven Lord
18-08-2014, 20:41
πού βρίσκουμε ελληνικούς υπότιτλους?

pixies
18-08-2014, 20:49
δες το με αγγλικα, ουτε γω βρηκα ελληνικους αλλα δεν ειναι τπτ τρομερο οι διαλογοι.
Kelldorain πινκ για την προταση!

Κωλαράκι Τορνευτό
19-08-2014, 01:11
Το είδα από καθαρή περιέργεια. Πιο πολύ για να διαπιστώσω ιδίοις όμμασι τι ποιότητας φιλμ θεωρείται καλύτερο εδώ και χρόνια στον χώρο του sci-fi (έχω τέτοιες ανησυχίες ανά περιόδους). Πέρα από σενάριο και ψαρωτικές_ακολουθίες_σκηνών_για_ν'ανεβαίνουν_οι_σφυγμοί, στα δικά μου μάτια υπήρχε εμφανέστατο έλλειμμα υποκριτικής ικανότητας τουλάχιστον στην περίπτωση της κοπέλας με το κοντό πλατινέ μαλλί, στον επαγγελματία ηθοποιό (oh, the irony!) και τη συζυγό του. Δηλαδή τρεις στους οκτώ πήγαν άπατοι απ' το πρώτο σφύριγμα. Για να μη μακρηγορώ, ο μόνος λόγος που θα θυμάμαι το ταινιάκι είναι η τέλεια (υπερφυσική!) μύτη της πρωταγωνίστριας.

Δηλαδη εσενα ποιες ταινιες sci-fi των τελευταιων χρονων σου αρεσουν? Υπερβολικα αυστηρο σε βρισκω, ασε που κολλησες σε πραγματα που δε θα επρεπε.

Raven Lord
19-08-2014, 10:16
δες το με αγγλικα, ουτε γω βρηκα ελληνικους αλλα δεν ειναι τπτ τρομερο οι διαλογοι.
Kelldorain πινκ για την προταση!

φοβάμαι μήπως έχει τίποτα επιστημονικά του διαβόλου κ δεν τα πιάσω :P

Ra Pariah
19-08-2014, 23:38
Δηλαδη εσενα ποιες ταινιες sci-fi των τελευταιων χρονων σου αρεσουν?

Δεν παρακολουθώ από κοντά το είδος. Επίσης, φαντάζομαι ότι θα ήταν άδικο για το Coherence να συγκριθεί με το Prometheus, π.χ.. Άλλα τα μεγέθη. Ας πω μόνον ότι μια παρόμοια ταινία -με λίγα σκηνικά και χρήματα, πολύ διάλογο- που είχα παρακολουθήσει, το The Man from the Earth συγκεκριμένα, επίσης δεν μου είχε αρέσει. Δεν φταίει το πολύ μπλα-μπλα, επειδή από την άλλη το 12 Angry Men συγκαταλέγεται στις αγαπημένες μου ταινίες. Μάλλον δεν με κέρδισε η σκηνοθεσία/ηθοποιία στις δύο περίπτωσεις των πιο πρόσφατων ταινιών.

Phantom Duck
31-08-2014, 18:50
πέρασα πολύ καλά βλέποντάς το, αλλά με κέρδισε η ιδέα και όχι το σενάριο καθαυτό που απλά χώνει ανατροπές μέχρι να καταλήξει ότι όλα τα σύμπαντα έχουν γίνει μπουρδέλο και δεν έχει νόημα να το πολυαναλύουμε. ακριβώς το αντίθετο από το primer δηλαδή, με την πιο απλή ιδέα έβερ που την αναλύει όμως τόσο σωστά που γαμάει να το δεις καμια δεκαριά φορές μέχρι να δεις τι παίζει.

επίσης κάτι μου θύμιζαν όλοι οι ηθοποιοί, τελικά βρήκα μόνο ότι ξέρω τον κέβιν από το homeland (ο χαζός ξάδερφος του τύπου με το βανάκι και τα μέσα παρακολούθησης που βοηθάνε την κάρι)

Raven Lord
09-09-2014, 19:15
όντως βλέπεται άνετα με αγγλικούς υπότιτλους και η ιδέα είναι απλή. 'νταξ' περνάει η ώρα, αλλά την ψιλιάστηκα πολύ νωρίς τη δουλειά, ίσως επειδή διάβασα κβαντική φυσική εδώ και το περίμενα ότι κάτι τέτοιο θα πραγματεύεται.

όμως, γιατί λόγω του κομήτη ρε φίλε? αν ένας κομήτης μπορεί να προκαλέσει κάτι αντίστοιχο, τότε η σελήνη θα έπρεπε να το κάνει κάθε βράδυ... τεσπα, τι ψάχνω κ εγώ :P